USBridge-Remote: чому я написав власний open-source інструмент для віддаленого доступу з нативним Wayland та IP KVM

💡 Усі статті, обговорення, новини про DevOps — в одному місці. Приєднуйтесь до DevOps спільноти!

Хочу поділитися власним open-source проєктом під назвою USBridge-Remote. Причина його створення доволі банальна: мені набридло, як більшість популярних рішень для віддаленого доступу працюють з сучасними графічними серверами в Linux, особливо з Wayland. Оскільки мені потрібен був швидкий, надійний та автономний інструмент для адміністрування серверів та власного апаратного IP KVM, я вирішив створити власне рішення та відкрити його вихідний код.

Що під капотом та які проблеми це вирішує:

• Нативна робота з Wayland: Замість того, щоб покладатися на повільні фолбеки через XWayland або дратувати користувача постійними спливаючими вікнами підтвердження доступу, додаток захоплює відео безпосередньо на рівні драйверів. Завдяки цьому все працює під Wayland «out of the box» та без запитів на авторизацію.
  • Протоколи та продуктивність: Для передачі відеопотоку я інтегрував Sunshine та Moonlight. Це дає мінімальну затримку та високу частоту кадрів без жодних штучних обмежень по роздільній здатності чи FPS і, що найголовніше, без прив’язки до сторонніх хмарних серверів.
  • Мережа та доступ: Підключення працює напряму через локальну мережу (LAN), а для зручного P2P-з’єднання через інтернет опціонально вбудовано Tailscale (ZeroTier також у розробці).
  • Фічі для адміністрування: Реалізовано повноцінний двосторонній буфер обміну між машинами (текст, файли). Окрім софтового агента, з цього ж інтерфейсу можна керувати апаратним IP KVM (USBridge KVM 2.0), якщо машина зависла у BIOS або не завантажується.

Зараз я активно допрацьовую підтримку pre-login для Linux та Windows. Мета — зробити так, щоб агент стартував як системна служба і дозволяв підключатися до робочого столу ще до авторизації користувача (на екрані входу / Display Manager).

Проєкт повністю безкоштовний, відкритий та не вимагає жодної реєстрації. Готові збірки вже є під Linux, Windows, macOS, Android, а клієнт для iOS доступний в App Store.

GitHub: github.com/...​hnologies/USBridge-Remote

Буду дуже радий фідбеку від українських айтівців, системних адміністраторів та DevOps! Тестуйте на своїх дистрибутивах і серверах, діліться думками щодо архітектури.

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Підписатись на коментарі