Шукаю поради на шляху до першої роботи в ІТ
Усім привіт! Мене звати Давид, мені 19 років. Я навчаюся на спеціальності «Інформатика» на 2 курсі у Technical University of Košice (Словаччина) на бакалаврській системі та вже більше 2 років активно вивчаю розробку програмного забезпечення. Основний напрямок, у якому хочу розвиватися: .NET Backend та вмію працювати також з Angular.
За цей час я створив кілька власних проєктів для портфоліо, а також проєкти з командою для набивання скілів, працював з C#, ASP.NET Core, Entity Framework Core, PostgreSQL, MongoDB, Redis, Docker, Git, JWT, React, xUnit, REST API та Angular а також вивчаю RebitMQ/kafka. Також брав участь у хакатоні, де працював у команді над реальним завданням від компанії.
Зараз я активно шукаю свою першу роботу або стажування в ІТ де пробую проходити HR-співбесіди на стажування/junior. Розумію, що на початку шляху знайти першу можливість непросто, адже багато вакансій вимагають комерційного досвіду. Проте я не сприймаю це як перешкоду, а навпаки, це мотивує мене ще більше розвиватися.
Окрему увагу зараз приділяю англійській мові. Інтенсивно навчаюся, щоб досягти рівня B1, адже для мене це одна із ключових навичок для майбутнього. Я намагаюся використовувати англійську не лише на заняттях у англійській школі, а і розповідаю для себе про свої проєкти, пояснюю, як працює мій код, читаю технічну документацію та тренуюся говорити і писати, і вірю, що така практика допоможе мені працювати в міжнародних командах, навчатися за кордоном і брати участь у різноманітних IT-заходах, які мені справді подобаються.
Свій шлях у програмуванні я обрав ще у
Після закінчення 9 класу вступив до Рівненського фахового коледжу НУБіП України на спеціальність «Інженерія програмного забезпечення». Там я провчився два роки, де, в основному, можна сказати, закінчив
Я постійно навчаюся, проходжу співбесіди, покращую англійську мову, виправляю свої проєкти після отриманого фідбеку та не припиняю надсилати резюме. Розумію, що мені ще є куди рости, але готовий багато працювати й швидко вчитися.
Якщо у когось є поради щодо пошуку першої роботи для .NET Developer, Backend Developer, Full Stack .NET/Angular Developer, буду дуже вдячний за будь-яку інформацію. Також буду радий новим знайомствам із людьми з ІТ.
Дякую всім, хто дочитав.
6 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівЩоб підвищити ймовірність знайти1-шу роботу:
1. Шукай стажування, ідеально, якщо воно оплачуване. Ось Монобанк сьогодні оголосив, що пропонує оплачуване стажування для розробників, маркетологів та інших.
2. Знайди ментора (або навіть два) і розвивайся під його наглядом. Він(вона) зможе написати рекомендацію тобі, який ти вмілий, що підвищить свої шанси. А ще може бути, що той ментор порадить тебе як кандидата своїм колегам у компанії.
3. Почни будувати враження, що ти компетентний, публікуючи технічні статті (dou.ua / LinkedIn / hashnode.com / Medium )
А в якому саме плані ментора і як найти його без роботи бо коли я подавався на якусь роботу і діло доходило до співбесіди, де я починав питати у людей які працювали у тій чи іншій фірмі як працювалось то вони говорять що стажування якось через ментора і якщо не помиляюсь подальша робота. Бо не особо зрозумів. Це раз а два дякую за новину бо я і не знав що монобанк таке оголосив, а де ви находите такі новини на dou чи на офіційному тгк?
Наразі ІТ сильно трясе, і незрозуміло, чи воно з цього випливе протягом наступних кількох років. Тому має сенс думати про бекап варіант, якщо в ІТ робота не знайдеться.
Не спорю але уже з доброю англійською мовою в рази лекше найти якийсь бекап дай піти на 2 вишку, ніж уже щось кидати, дай на мою думку це здебільшого для фронтенд розробників бо зараз розробити гарний бекенд з добрим фундаментом і підєднати це все + настроїти деплой того і того щоб не падало все іза 1 помилки то аі поки що ще це все не осилить
Питання не в «АІ не осилить» а в тому, що на ковідні надруковані гроші купа контор набрали купу програмістів. А тепер ті гроші закінчилися, і програмістів звільнили.
По результату, через 3 роки ви без досвіду роботи конкуруватимете проти людей з5-10 років досвіду за шматок хліба з маслом та сиром. Бо програмістів більше, ніж роботи для них.
Я інженер-електронік (радіотехнік) із15-річним стажем. Вивчаю англійську й був переконаний, що найбільші перспективи для мене — в ІТ. Загалом мене все влаштовує, окрім зарплати. Хотілося б заробляти трохи більше. :)