Як я довів проєкт до продакшену з Claude замість команди
Кілька місяців тому я вирішив довести до кінця свій проєкт — сам, без команди. Замість того щоб наймати людей чи шукати співзасновників, я зробив ставку на AI: Claude Sonnet і Claude Opus стали моїми «напарниками» на різних етапах.
Що вийшло зробити
Рефакторинг і баги — Sonnet 4.6
Закидав код проєкту зіпом прямо через сайт у браузері, і працював з ним напряму. Найбільше вразило, як точно він знаходив баги в структурі — без «спроб навмання», як часто буває при ручному дебазі. На аналізі й пошуку проблем зекономив реально багато годин.
Паралельно тестував Gemini 3.1 Pro для тих самих задач — і різниця відчутна. Gemini часто не розумів саму постановку задачі й видавав рішення не в тему. Sonnet розумів контекст із першого разу.
Безпека — Opus 4.8
Окрема історія — коли дійшло до security-аудиту, переключився на Opus 4.8. Він пройшовся по коду і знайшов реальні вразливості (в логіці авторизації, платіжному флоу), які я сам міг і не помітити — а потім одразу запропонував і впровадив коректні виправлення.
Мінус — ліміти. З Opus довго попрацювати не вийде, витрачається швидко. Тому тепер мій підхід: Opus — для точкових критичних задач типу безпеки, Sonnet — для щоденної рутини.
Що зрозумів про промпти
AI — не магічна кнопка. Результат залежить від того, наскільки чітко і «по-дорослому» сформулюєш задачу:
• Проси ставитись до задачі професійно (перевірити на локальному сервері, зробити безпечно) — а не просто «щоб запрацювало».
• Чим серйозніша задача — тим більше конкретики й контексту треба дати.
• Без базового розуміння того, що ти просиш — якісного результату не буде. AI підсилює твої знання, а не замінює їх
Підсумок
Соло-розробка з AI як частиною команди реально працює — але це не «AI зробить усе за тебе», а швидше «AI дозволяє одній людині робити те, на що раніше потрібна була команда», якщо вмієш з ним працювати.
Продовжую документувати чесний досвід (і успіхи, і факапи) у Telegram-каналі [t.me/byti_boty] — заходьте, якщо цікаво практичне застосування AI в розробці, без хайпу.
Немає коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів