Як AI впливає на процеси найму
Чи дійсно AI «обирає» кандидатів самостійно, а людина в процесі вже не потрібна?
Я Вікторія Копейкіна, HR-менеджер, рекрутер і спеціаліст з цифрового маркетингу в 111Techs. З 2019 року я беру участь у наймі від моменту, коли менеджер каже «нам потрібен спеціаліст» до успішних років співпраці з цією людиною.
За ці роки я пройшла шлях від ручного перегляду сотень резюме до скринінгу за допомогою AI і хочу поділитись тим, чому автоматизація необхідна і що саме AI виконує у нашій роботі.

Чому автоматизація стала необхідністю
Раніше наш процес виглядав просто: Google Drive, таблиці, ручний перегляд. Нас це влаштовувало, поки не з’явився справжній виклик.
На початку 2024 року ми відкрили вакансію QA Engineer (manual) і за тиждень зібрали 500+ відгуків.
За такого потоку резюме існував реальний ризик, що сильний кандидат може залишитися непоміченим. Навіть якщо я уважно переглядала відгуки, фізично опрацювати сотні резюме однаково якісно було дуже складно. Нажаль, так і було, хоча ми знайшли потрібну людину, та на це пішло близько 2 місяців.

Так відбулося з декількох причин:
- Велика кількість відгуків, яка не зменшувалась з часом
- Багато нерелевантних кандидатів
- Ми чекали трохи більше, ніж пів місяця поки до нас вийде майбутній співробітник
Все одно переважала велика кількість відгуків і це не унікальна ситуація й на сьогодні. За даними аналітики Djinni на червень 2026 року, 89 097 кандидатів претендують на 7 731 вакансію лише в українському tech-секторі. Ринок не став тихішим і ризик «загубити» талановитого кандидата в такій кількості тільки зростає.
Саме тоді ми вперше серйозно замислилися над тим, як автоматизувати перший етап відбору, щоб не втрачати потенційно сильних кандидатів лише через великий обсяг заявок. Часу на довгий пошук нової системи не було, тому ми почали з того, що мали: створили Google-форму, щоб заявки самі падали в таблицю з заповненими критеріями. Не ідеально, але це був наш перший реальний крок до автоматизації.
Google-форма допомогла нам структурувати потік заявок, але залишалися дві складні задачі:
• На одну вакансію надходять десятки резюме, і серед них є як ті, хто справді відповідають вимогам та уважно ознайомились з вакансією, так і ті, хто розсилає «віялом» — усім підряд, не читаючи вимог.
Сьогодні для цього вже існують різні сервіси та AI-інструменти, які дозволяють за кілька кліків адаптувати резюме під вакансію або автоматично розіслати його на 100+ вакансій. Нижче — реальний приклад, коли один кандидат (ім’я змінено) надіслав заявку в нашу компанію одразу на 7 вакансій одночасно.

Або на senior-позицію приходять мідли та джуни, а на фулстек-вакансію — лише фронтендери. У мене обмаль часу на аналіз сотні резюме вручну або на дзвінки-знайомства і витрачати його на завідомо невідповідних до вимог кандидатів не хочеться — хочеться знайти та поговорити саме з тими, хто максимально відповідає профілю.
• аналізувати резюме, які надходять у різних форматах. Зазвичай це DOCX- або PDF-файл, складений як кому зручно: хтось пише «3 роки Python», хтось — просто «досвід розробки», хтось ховає ключове в табличці на п’ять колонок. Ідеально було б, якби кандидат сам вводив дані в структуровану форму або подавав резюме у стандартизованому форматі, наприклад, HR-XML (стандарт) чи Europass XML. Але напишіть у коментарях: у кого з вас резюме в такому форматі?
Отже, стало зрозуміло, чим має зайнятися AI та чому це стає необхідністю.
Де найбільш за всього використовується AI у нас
В 111Techs найбільше AI допомагає мені, як рекрутеру, робити скриннінг резюме.
Я протестувала кілька популярних ATS із вбудованим AI, зокрема Manatal та Zoho Recruit. Саме тоді я побачила проблему: кандидат із сильним досвідом, але нестандартним резюме або кар’єрним шляхом міг отримати низьку оцінку від системи. А коли ми переглядали такі профілі вручну, виявлялося, що людина чудово підходить на роль. Або кожен раз система по-різному може оцінити одне й те саме резюме. Знайшла класну статтю щодо іншого ATS-сервісу з подібним кейсом: danunparsed.com/...ackerrank-open-source-ats
Це стало для нас важливим висновком: ми не хочемо, щоб AІ оцінював кандидатів. Ми хочемо, щоб він структурував дані: дати початку і завершення роботи, посади, назви компаній, технології, рівень освіти, рівень англійської.
Зараз ми використовуємо Airtable як основу для збору та структурування заявок, з підключеним AІ для структурування та заповнення даних.

Що рахує формула, а не AI
Коли факти витягнуто й розкладено по полях, починається математика і ось до неї ШІ вже не має жодного стосунку. Для відбору ми використовуємо ранжування: формулу, яка за ключовими для вакансії параметрами рахує бал резюме.
Наприклад, для вакансії Senior Python Software Engineer нам важливі такі критерії:
- загальний стаж в спеціалізації — hard skills за профілем і наскільки кандидат досвідчений у професії загалом;
- наявність профільної освіти (КІ, КН, ПІ, інформатика);
- рівень англійської.
Для витягання та класифікації потрібних даних ми використовуємо LLM, зокрема модель OpenAI GPT-5.5.
Для ілюстрації різниці між «оцінкою кандидата» та «структуруванням даних» покажу один із наших робочих промптів.
Extract the candidate’s employment history from the attached PDF or DOCX resume/CV.
Return only valid JSON. Do not include markdown, explanations, comments, or any text outside the JSON.
Output must be a JSON array. Each element represents one employment position and must contain exactly these fields:
{
“date_start”: “YYYY-MM or YYYY-MM-DD”,
“date_finish”: “YYYY-MM or YYYY-MM-DD”,
“job_title”: “string”,
“company_name”: “string”,
“software_development_relevance_score”: 0.0,
“software_development_relevance_reasoning”: “string”
}
Extraction rules:
1. Extract only actual employment positions.
2. Ignore education, certifications, skills, projects, publications, volunteer work, and awards unless explicitly listed as paid employment.
3. Preserve the order from the resume, preferably most recent position first.
4. Do not invent information.
Date normalization rules:
1. Convert all dates to ISO format.
2. If only year and month are known, use YYYY-MM.
3. If a full date is available, use YYYY-MM-DD.
4. If only a year is available, use YYYY.
5. For current positions (“Present”, “Current”, “Now”, etc.), replace the end date with the current year and month in YYYY-MM format.
6. If a date cannot be determined, use null.
Software development relevance scoring:
Assign a score between 0.0 and 1.0 indicating how strongly the company and position appear related to software development, software engineering, IT services, SaaS, technology products, software consulting, platform engineering, DevOps, data engineering, AI/ML, cloud services, or similar technical software domains.
Guidelines:
* 1.0 = clearly a software company and/or software engineering role.
* 0.8–0.9 = strongly software-related organization or role.
* 0.5–0.7 = partially software-related, mixed technology/business environment.
* 0.2–0.4 = limited evidence of software development relevance.
* 0.0–0.1 = unrelated to software development.
Reasoning rules:
1. Provide a concise explanation for the assigned score.
2. Reference evidence found in the company name, job title, or resume context.
3. Do not speculate beyond available evidence.
Example output:
[
{
“date_start”: “2022-01”,
“date_finish”: “2026-06”,
“job_title”: “Senior Software Engineer”,
“company_name”: “Acme Cloud Technologies”,
“software_development_relevance_score”: 1.0,
“software_development_relevance_reasoning”: “Software Engineer role at a cloud technology company developing software products.”
}
]
Коли всі факти витягнуто, кожен критерій отримує свою вагу:
- загальний стаж в спеціалізації — множиться на 2;
- наявність релевантної освіти — коефіцієнт 1;
- рівень англійської: B2/C1 = 2 бали, B1 = 1 бал.
Кінцева формула математично рахує підсумковий рейтинг — ранжований список, де найвищий бал отримують ті, хто найбільше відповідає ключовим вимогам вакансії. Таких кандидатів потім особисто перевіряю я і запрошую на HR-інтерв’ю.
Отже, в 111Techs AI не приймає рішень, а лише реструктуризує перший етап скринінгу.
Що це дало на практиці
- Зник ручний етап ранжування. Раніше я вичитувала кожне резюме сама; тепер пріоритезацію бере на себе формула, а я одразу телефоную найрелевантнішим.
- Майже весь час іде на потрібних кандидатів. Раніше кожен другий-четвертий кандидат був нерелевантним і чверть із 40 робочих годин з’їдали дзвінки «в нікуди». Тепер увага зосереджена на тих, хто справді підходить.
- Топові кандидати видно з перших днів. Найсильніший профіль завжди спливає вгору рейтингу — ризик «не дійшли руки до крутого кандидата» різко знижується.
- Швидкість. Від подачі резюме до сповіщення в Slack зі звітом про ТОП-10 минає близько хвилини. Про нерелевантних — сповіщень навіть немає.

Як зробити резюме зрозумілим і для AI, і для рекрутера
Тепер, коли зрозуміло, що саме робить AI під час скринінгу, виникає логічне запитання: як підготувати резюме так, щоб система коректно зчитала всю важливу інформацію? Ось кілька порад, які допоможуть у цьому.
- Описуйте не лише роль, а весь стек. «Python developer» — це одне поле. А «Python, Django, PostgreSQL, Docker» — це чотири факти, які реально потраплять у структуру.
- Вказуйте освіту та рівень мови. Це окремі критерії у формулі — без них бал буде нижчим, навіть якщо за фактом усе у вас є.
- Не намагайтеся «вгадати ключові слова». Просто скопіювати формулювання з вакансії не спрацює: AI не оцінює збіги, він витягує факти. Так, неточними даними можна тимчасово піднятися в ранжуванні, але на реальному інтерв’ю це одразу стане видно. Пишіть те, що відповідає дійсності.
- Обирайте простий формат: Таблиці, колонки, графіки й нестандартні шрифти ламають читання — AI може просто не витягнути факт із гарно оформленої комірки. Найнадійніше: чистий текст в один стовпчик, чіткі заголовки розділів, формат PDF або DOCX. Чим простіший формат, тим точніше модель витягне ваші дані.
- Слідкуйте за узгодженістю LinkedIn і резюме: Рекрутери завжди перевіряють профіль і розбіжності між резюме та LinkedIn одразу викликають питання. Початковий бекграунд чек буде за соцмережами.
- Не перевантажуйте резюме: Велика кількість інформації не підвищує шанси — вона знижує читабельність. Два роки досвіду, викладені чітко і по суті, справляють краще враження, ніж п’ять сторінок із усім, що ви коли-небудь робили. Як досвідчений рекрутер, я витрачаю на перегляд резюме від 30 до 60 секунд на рішення про те, чи є профіль потенційно цікавим, тому сильне резюме одразу створює орієнтир.
Аспекти найму, які не піддаються автоматизації
Я читала багато LinkedIn постів та статей про інтерв’ю, що проводяться AI і особисто я скептично ставлюся до такого підходу. Щойно AI починає автоматично оцінювати відповіді, кандидати з таким же успіхом можуть генерувати відточені відповіді за допомогою AI і взаємодія ризикує стати показною з обох боків.

Просто подружіть ваші AI між собою та завершимо на цьому 🙂
Або приклад з нашої практики: кандидат отримав високий бал від алгоритму — все відповідало критеріям. А на інтерв’ю виявилось, що частина досвіду була перебільшена: людина вказала технології з якими працювала поверхово, а не як основний стек. Жоден алгоритм це не побачив би.
У такому обміні зникає щось суттєве. Звичайно, кожен використовує AI і це класно, але жива розмова розкриває те, що структурований аналіз часто не вловлює: нерішучість, допитливість, впевненість, невизначеність, емоційний інтелект, щирість або справжній інтерес до кандидата/ролі.
Такі моменти важко виміряти, але вони визначають розуміння рекрутером того, чи кандидат дійсно має релевантний досвід та який саме, чи впишеться в команду або організацію.
З цієї причини, я бачу, що робота в рекрутингу стає гібридною, як у всіх спеціалізаціях, я думаю. Автоматизація бере на себе частину операційного навантаження, а спеціалісти дедалі більше зосереджуються на інтерпретації, комунікації та прийнятті рішень.
Висновок
Кілька років тому я витрачала години на перегляд резюме, ручне сортування кандидатів і нескінченні таблиці. Сьогодні значну частину цієї роботи виконує AІ.
Чи означає це, що AI замінив рекрутера та «обирає» кандидатів самостійно? Ні. Він просто забрав те, що людина не повинна робити вручну. Тому майбутнє рекрутингу я бачу не як «AI замість рекрутера», а як «AI + рекрутер».
До речі, ця стаття про AI, але написана мною. Ідеального промпту не існує, а мені важливо бачити мене, мої думки, мій досвід. І саме так я ставлюся до рекрутингу: автоматизація може допомогти на першому етапі, але у весь процес завжди повертається людина.
51 коментар
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівСтаття мала б називатися «як я допомагаю ламати і без того зламаний найм».
Ви скільки продуктів створили (мається на увазі технічна імплементація), аби судити, чи зрештою телефонуєте найрелевантнішим, чи тим, хто розкорячився в ЦВшку побільше символів відсотків накидати, аби догодити черговій noname ATSці?
Це саме тому вакансії у ваших колег по цеху, повіривших в «алгоритмізацію» висять місяцями?... На ринку роботодавця-то ))
Розумію, бо інакше баззвордіки погано метчаться... Хоча, якщо вже пітонщику писати про Докер, що в його випадку є явно нішевою та допоміжною технологією, то треба й 100500 інших баззвордів вказати. Де в цьому випадку провести межу «душнілова» — ніхто не знає, навіть самі воннабі алгоритмізаторші.
Ви ОСОБИСНО хоч уявляєте, як виглядає тех. стек на сучасних прооєктах і скільки там всього наміксовано? Може сходу вміст package.json’у вказувати? ОРМочки через кому? А потім дивишся з середини на те все і ох**ваєш, що купу релевантних кандидатів назрізало, бо вони в базу через «неправильну» лібу лазили, а бакланчики, яким пощастило вгадати «правильну» — пройшли, хоча із самою базою в них досвід роботи десь на рівні секретарші в ЖЕКу, але ж ну ранжЫрованіє, оце от все!
Але певна користь від статті є, бо нарешті хтось здійснив камін-аут, і тепер іншим буде трохи важче ховатися за казочками про те, що вони не користуються заснованим на наймаразматичніших критеріях ранжувальниками.
Напишіть свою статтю та назвіть так. А чому зламаний найм? :)
Технічно нуль, моя роль інша. Символи я не розглядаю і в нас не ATS. Судити чи підходить досвід кандидата та інші критерії до вимог на вакансію — моя робота, як рекрутера. Я роблю такі судження за допомогою ранжованого списку з критеріїв, які відповідають, знову ж таки, вимогам на вакансію :)
Я не знаю, чому вакансії у моїх колег вісять місяцями. Може бути купа причин.
У вас є такий кейс? Бо в моїй роботі такого немає. Для наших критеріїв, щоб зробити ранжованний список з рейтингом і зрозуміти, хто підходить на вакансію потрібні роки досвіду, наявність релевантної освіти та рівень знання англійської.
Дякую :)
Чи читали ви статтю? Кількість символів, або кількість ключових слів не вплине суттєво на позицію в рейтингу. Ще раз, якщо не читали:
загальний стаж в спеціалізації × 2 + наявність релевантної освіти × 1 + B2/C1 × 2
Для вас би воно підрахувало:(2026-2011-2) × 2 + 0 за освіту (не вказали спеціальність) + 2 за англійську = 28 балів.
Для порівняння для людини з 5 роками досвіду з профільною освітою та англійською мовою воно би порахувало 5 × 2 + 1 + 2 = 13. І ви би були в топі списку, що і є правильним: у вас більше проф. досвіду у software engineering!
загальний стаж в спеціалізації — промпт навіть не враховує чи ви на Python писали чи на JavaScript, бо він класифікує «how strongly the company and position appear related to software development»
Це для якого пітонщика докер нішевий?
devecosystem-2025.jetbrains.com/tools-and-trends
«3/4 of developers build websites and business software» — тобто 75% мабуть щось чули про сервери, деплой, конртейнерізацію, AWS ECS, Kubernetis та інше. Докер — це ключова технологія для розробників на Пайтоні, які орієнтовані на деплой застосунків на власних серверах або у хмарах.
Особисто я програмую на Пайтоні та користуюсь докером з 2015 року.
Уявляю. Ви хочете про це поговорити?
Перечитайте статтю — там навіть приклад промпту є, який робить класифікацію та структурування — там нічого про ліби немає.
Вот вам завдання: перед вами 100 PDF файлів на вакансію — ваші дії щоб обрати кандидата?
Дійсно профільна освіта вважається аргументом стосовно того чи розглядати кандидата ?
В нашій системі це збільшує рейтинг кандидата в ранжованному списку, тому що в критеріях ранжування є наявність профільної освіти.
Чи є різниця якщо в кандидата освіта не КН 122 але все одно технічна ?
Все що про інформаційні технології на посаду Software Engineer є профільною освітою.
Наявність профільної освіти, проходження курсів, знання та читання профільної літератури та багато всього іншого для мене показує мислення інженера, здатність вже знати відповідь, знати де знайти відповідь і тд. Це величезний плюс в профілі кандидата та дає одразу сигнал до наявності такого мислення.
Можуть бути два кандидата с однаковим досвідом, але вищче по рейтингу в нашій системі буде кандидат з профільною освітою.
Внезапно. Випусники Стенфорда, Берклі, або MIT і т.п. мають майже гарантоване працевлаштування в Big Tech. Випускники Гарварда заробляють значно більше ніж в середньому по світу, одразу після випуску.
Те саме в Україні : КНУ, Могилянка чи КПІ — дають суттєві переваги одразу при випуску чи під час вже навчання на старших курсах в працевлаштуванні, ніж наприклад будь які ВНЗ Одесси або Дніпра.
Та просто мені це дивно, в нас купа айті спеців без профільної освіти
Наявність диплому не відображає ЩО ти робив в університеті та чи робив взагалі 😁
Це первинний фільтр. Напевно для мід+ зазвичай наймаючому менеджеру цікавий релевантний досвід роботи і сертифікати та дипломи підвищення кваліфікації, бо в певений період часу був пузир і брали на роботу кого могли типу колишніх клоунів чи столярів з курсів. Ті хто виходить на ринки зараз — пішли вчитись в2020-2021 році, якраз в ті періоди.
Менеджмент думає завжди однаково — прагне мінімізувати ризики, та максимізувати прибутки. Тому така штука як диплом престижного навчального закладу чи сертифікати — це підтвердженя мінімально необхідної кваліфікації для виконання роботи, третьою авторитетною установою і відповідно є маркетинговою ринковою перевагою.
А якщо МАУП чи Поплавок 😁
є спец-виш для ду**ків з грошима
Кандидат з сильним досвідом або специфічним стеком, коли бачить інтерв’ю з ШІ — відправляє контору у блек-ліст.
В інтерв’ю з AI я не бачу сенсу, бо ми працюємо з людьми. Людині потрібна людина, так у всьому, а тут у контексті співбесід. Тому розділяю цю думку.
зараз модно скорочувати ейчар-відділи.
Компанії не хочуть платити за викидання резюме в корзину, бо це добре родить т\зв ШІ.
А в чому проблема завантажити профіль кандидата з Лінкедіна? Там же у всіх однаковий формат. І не треба резюме читати. І ШІ тоді не треба.
Формат однаковий, але заповнюють інформацією Лінкедін всі по-різному. Тому як складати резюме та взагалі наявність резюме важлива.
Тоді втрачається сенс, резюме можна так само попросити зверстати ШІ і написати туди те, що сподобається алгоритму. Ніби же ідея перескрінінгу кандидата в тому, щоби не навантажувати наймаючого менеджера та тих хто робить інтервью з людьми чия кваліфікація не відповідає посаді (профілю вакансії).
BTW IMHO буде інструмент бомба, який показуватиме наймаючому менеджеру — що він помиляється в самому профілю вкансії, завишує вимоги або взагалі не розуміє кого шукає і т.д. Усі гарні відомі мені HR-и починають не з пошуку кандидатів, а саме з цього — визначення кого саме потрібно шукати. Там навіть після серії уточнень і т.д. на вік і стать виходили під профіль вакансії як у космонафтів, щоб кратно зменьшити коло пошуків.
це топ ідея — хай там роботи спілкуються, навіщо витрачати час та енергію.
краще опановувати мистецтво ремонту квартир.
зараз $600 за кв.м в Києві.
Ну і в цілому, якісний ремонт без чистового матеріалу коштує десь як пів-квартири.
Як би його увійти туди джуном.
Дякую, що поділились підходами до пошуку талантів! Мені здається, що такий data-driven підхід — це додаткова мотивація для спеціалістів вкладатись в професійний розвиток.
Хочеться, щоб Міністерство Цифрової Трансформації вже нарешті замінило всі свої HR-відділи на ШІ (бо наразі їх рекрутингові процеси — лютий треш!). Тоді буде справедливо й називатись Мінцифрою
зараз такий конкурс, що не завадять застаффити вакансію навіть десяток-два не помічених сильних кандидатів.
Ну, бо якщо треба закрити ОДНУ вакансію, то яка різниця, скільки там не помітили сильних кандидатів, якщо все одно знайшли.
На етапі відбору ви ж не залучаєте проктолога, а дивитесь на результати випробувального періоду, якого буває й замало в складних проектах. Може бути й таке, що кандидат ок, але його просто кончили по ходу онбордінга (гонка, таємні знання, задовбаний тімлід, реквайрменти)
Це так, та краще проводити співбесіди тільки цих сильних та релевантних кандидатів і знайти ту саму людину, ніж витрачати час на тих, хто точно не підійде на вакансію, ну а ми в свою чергу не підійдемо кандидату.
Тема про онбордінг дуже велика. Тут як і з вимогами на вакансію — повинно бути все прозоро й зрозуміло для нового співробітника та для всіх колег, тобто очікування=реальність.
Тому тут дуже пов’язано — треба відгукуватись на релевантні до досвіду кандидата вакансії та бути чесним, бо є великий ризик такого онбордінгу, як ви написали. За одну-дві години співбесіди дізнатися все про людину неможливо і що тоді, коли сильного кандидата не помітили, інша людина збрехала на співбесіді, пройшла всі етапи та вже працює в компанії, а онбордінг не пройшла?
це як в медицині — лабораторія все зробила, лікар все призначив, пацієнт старався, але допомогло не дуже. Буває.
Ви свою роботу зробили.
Ми говоримо тут про кейс неуспішного онбордінгу, який особисто зі мною відбувається дуже рідко, тому що важливо ось, що я писала:
Повинен бути ментор або людина, яка допоможе розібратися, буде відповідати на питання, повинні бути чіткі задачі та вимоги, прозора документація, інструкції як що встановити і тд для нової людини і не тільки, для внутрушніх процесів насамперед та ще дуже багато чинників, які сприяють успішній адаптації будь-кого. Це якщо ми про сторону компанії говоримо :)
У 2025 році з Володимиром Обрізаном, директором Design and Test Lab ми робити прямий ефір про це: www.youtube.com/live/x2AsMp-vAUM — якщо цікаво, подивіться :)
от, якби мені це відео дали років15-20 тому :)
В німецькомовних країнах кандидата запрошують провеси один день в офісі комаії й називають цей день Schnuppertag. Кандидат підписує договір, що він згоден «попрацювати» цей день в компанії безкоштовно. Тоді йому пропонують виконати завдання, а потім з ним обговорюють результат. Таким чином додатково мінімінізують ризики найму «невідповідного» працівника.
Дякую за статтю. Я також вважаю що паттерн матч не ефективний бо він легко відсіює кандидата з 6.5 років досвіду коли шукають з 7. Так само і набір технологій. Якщо якась технологія не вказана в резюме це не значить що людина її не знає, чи вона очевидна(умовні MS Word чи git), або легкі щоб почати використовувати. Взагалі дуже часто проблема не стільки в процесі але і в самому формуванні вимог але це вже інша історія)
Впливає так, що резюме стають абсолютно однаковими. Тобто етап «напиши щось про себе» виродився.
А для вас це як? Це добре або погано?
Формат може бути один й той самий, а ось цифри будуть дуже різними, це ж саме те, що потрібно :)
Погано. Я хочу бачити людину а не генератор тексту.
Так, єдине що лишпється — роки роботи і компанії.
Я можу бачити людину у супровідному листі, на співбесіді, у LinkedIn, про випадок вже на фотографії резюме, якщо воно є. Інструментів купа :)
Ок, у вас 200 кандидатів зааплаїлись — всіх будем на співбесіду кликати? Супровідний лист теж згенерований.
В мене є система попереднього відбору для того, щоб не кликати 200 кандидатів.
Підтримую: резюме стали однаково добре написані, наче скопійовані. Тепер не дивлюсь резюме взагалі — якщо рекрутер каже, що є кандидат, то довіряю йому й одразу призначаю співбесіду.
А як люди добре на співбесіді стали відповідати — заслухатись можна! Тому роблю ставку на практичні ситуативні задачі в стилі «гальмує застосунок, що будете робити?» і на практичні завдання "покажіть екран, беріть будь-які інструменти, АІ і напишіть застосунок який робитиме A, B, C.
Про довіру рекрутеру — клас! Дякую, що поділились.
Коли ми проводимо співбесіди, то нам теж важливо як людина думає сама та що пише на цьому ж практичному завданні, бо відповіді з чату дуже легко розпізнати.
Це теж не таке вже і відкрите питання, по суті це формальний алгортим дій у випадку не явно поставленої задачі. Що зводиться до фомалізації вимог бо «гальмує» це ніяк не віміруванна вимога у неформальному стилі. Визначення потрібних характеристик, затрвердждення їх (скажімо беруться досліди yahoo із user experience де «гальмує» читко визначено як барьер в отклику не більше 3 секунди), профілювання — визначення першопричин та вузьких мість, оптимізація чи додавання характеристик Hardware і т.д. Заучити це, маючи мінімальний практичний досвід, знаннь інструментів, того куди в першу чергу звертати увагу — наприклад базу данних або Front-end який робить занадто багато запитів і т.д. можна відносно легко.
2. А так усе як було так і є — люди валяться на відкритих запитаннях про массив та зв’язний список (не можуть пояснити які переваги і недоліки обох структур данних), типи данних — поліморфізм та підстановку типів Барари Ліксов, типи данних я к такі і взагалі SOLID і т.д. Ми в світі Framework Based розробників як були так і є.
Рекрутери мріють, щоб резюме стали однаковими по структурі. :) Вікторія вказала декількаXML-based форматів. Тому що простіше було би парсити ці резюме, навіть без ШІ. :)
А ось на співбесіду вже треба приходити не з резюме, а з презентацією досвіду, де і треба писати «щось про себе». І звісно ж досвід у всіх різний.
Для цього необхідно і достатньо запитати у шукача заповнити шаблон, який повісти у себе на сайті.
робіть нормально вакансії і будуть нормальні відклики
неодноразово бачив шизофренію або просто общі фрази в вакансіях
взагалі рекрутинг вже давно не про пошук кандидата, а ШІ тільки ускладнили ситуацію
— кандидату потрібно від початку пройти фільтр на резюме. Як «механічний» всілякими алгоритмами, так і «живий» коли рекрутер відкидуе тільки тому що фото не сподобалось
— потім починаються конкурси зі співбесідами
в цілому потрібно опановувати цілу нову спеціальність «проходження співбесід» шоб знайти працю і ця стаття це тільки підтверджує
Нещодавно відбувся тарантіновский діалог с рекрутером. Я зробив собі систему щоб резюме генерувалось під конкретну вакансію, аналізіючи всі дрібниці і відштовхуючись від моїх реальних навичок та знань.
Так ось, поки це все в режимі тестування я честно пишу в супроводному листі що це взагалі згенеровано по моїм даним. Вакансія як раз на АІ інженера щоб вибудовувати в компанії схожі процеси. Рекрутер мені відписала що я не підходжу, бо використання нейронки для відклику на вакансію показує мое несерйозне ставлення)))
Мій досвід показав, що як в вакансії не писати, то все одно будуть різні відгуки. Ну і хто приходив на мою співбесіду, то по вакансії питань ніколи не було, лише про оплату і дуже внутрішнім рутинним процесам :) Це все залежить від людини, як в створенні вакансії, так і в відгуках.
Як раз я і описую, що у нас не так, ніяких фільтрів. Лише цифри, які раніше я вводила вручну, а зараз їх просто витягує система, але не каже мені, кого запросити, а кого ні.
Я згодна з вами. Шукати роботу — це робота.
Може не треба про це писати в супровідному листі, якщо це ваш текст, шаблон та думки, а лише дані витягнуті?) Можна зазначити ваш проект у резюме та дати посилання на портфоліо.
ну я поки що тестую, дивлюсь на різні реакції та підходи. Зрозуміло шо скоріш за все потрібно буде повноцінно брехати, точніше щоб агент писав максимально «красиво» і в резюме і в супровідному. Просто сама ситуація суцільний мем — шукаємо людину на посаду, но люди що це використовують нам не підходять.
А портфоліо було. Агент як раз конкретно пише з прикладами конкретних репозиторіїв якщо підходять.
Краще писати не максимально красиво, а чесно та зі свого бачення :) Як з резюме — формат може бути один й той самий, але чим відрізнитись інструментів купа.
в плані резюме чесність нікому не потрібна
за більш ніж 10 років досвіду можу підтвердити що резюме потрібне тільки щоб пройти заслон між кандидатом і роботодавцем. Рідко вакансія прям 100% співпадае з реальністью і як раз живе спілкування напряме вже роставляе все по місцям для всих.
Виключення це фанги та галери но там рекрутери на всіх єтапах хантингу (і тому можливі історії коли навіть релокейт проплатили, а на місці вже послали).
І як раз в фанги потрібно тільки вміти проходити співбесіди — вже е цілий прошарок людей що живуть як раз на «адаптаційному періоду» і не мають ніяких проблем.
дякую за статтю! нарешті шось прояснюється
на фото з 7 вакансіями — але ж вони всі релевантні, що не так?
як фронтендеру стати фулстеком, якшо є і знання, і досвід, але некомерційний, і проекти, і бажання? шоб отримати досвід, треба досвід 🙄
чи важливий опис досвіду за компаніями, а не за проектами?
чи справді важливі метрики (типу, пришвидшив завантаження сайту з 5 сек до 0.5)?
чи критична відсутність номера телефону в резюме? 😳
Дякую за коментар, Ірино!
Було дуже очевидно, що людина використовує AI — один і той самий текст в повідомленні, одне й те саме резюме, тільки різниця в назві ролі. Особисто мене це трохи насторожило :) Краще подати одне якісне резюме під компанію та супровідний лист, щоб точно виділитись.
Тут йдеться мова про senior-позицію фулстек розробника, таких спеціалістів багато, тому очікувались саме їх відгуки. Але якщо загалом, за роки досвіду людина може мати справу з різними технологіями, проявляти ініціативу на робочих проектах або розробляти свої проекти/проекти друзів, тощо на постійний основі.
Що ви маєте на увазі? Якщо компанія аутсорс, то важливий опис проєктів, тому що може бути багато доменів.
Цифри завжди чіпляють увагу, а якщо це опис досягнень з цифрами, то взагалі круто та точно допоможе виділитись :)
Особисто для мене це не критично. Зазвичай перший лист я відправляю поштою, інколи відправляю на посилання в Telegram, а номер приховано. Тому головне вказати пошту.
чи важливо писати, в якій компанії був який проект? типу, цей в Софтсерві, цей в Сіклумі, тощо.
так синьйор це про майндсет чи про синтаксис мови? 🙂 я ще зрозумію відмову умовно з фронта на якийсь .Net, але Node-то чому ні? це ж той самий JS. Nest, який бекендовий близнюк ангуляра? 🙂
скільки треба працювати на проектах друзів бескоштовно, шоб взяли на роботу за гроші? 🙂
Важливо, бо компанія може брати рекомендації з попередніх місць роботи. І це ж буде в LinkedIn, а резюме повинно відображати це.
Про майндсет. Людина з інженерним мисленням та досвідом може опанувати швидко будь-що. Але в нас була вакансія саме Senior .NET / React Software Engineer від 7 років досвіду, а подавали резюме тільки React розробники до прикладу. Ми розглядали просто .NET синйорів, але тільки фронтендщиків нажаль ні.
тут залежить від майндсету, активності пошуку та презентації себе на співбесідах :)
Додам контексту, бо це я зробив скріншот, замінив персональні дані та надав Вікторії для ілюстрації її статті.
В статті написано «надіслав заявку в нашу компанію одразу на 7 вакансій одночасно». Точніше сказати «надіслав 7 заявок з різними тайтлами на 1 вакансію» (в нас на той час не було 7 вакансій тестувальників з різними тайтлами).
Ці імейли були згенеровані автоматично: вони прийшли в один й той самий час та супровідний текст був згенерований по шаблону.
Це як раз ілюстрація, як кандидат намагався «грубою силою» підібрати правильні ключові слова (regression, mobile, api, automation, qa), тобто намагався як раз потрапити в один з фільтрів по ключовим словам (або в ШІ-класифікатор). Не пройшов по mobile? Так пройду по automation або api.
Щоб двічі не вставати:
Некомерційний досвід — круто, тому що код ваш, ви можете зробити оупенсорс, захостити ваш проєкт, показувати його. Це набагато цікавіше, коли кандидат каже «вибачте, не можу нічого розповідати про свій досвід, бо NDA».
Я рекомендую вказувати і компанію і проєкт. Бо проєкт != компанія. Так, в компанії може бути певна інженерна культура, яка розповсюджується на усі проєкти. А іноді буває, що компанія «крута», а проєкт — не дуже. Приклад: я спілкувався з деякими кандидатами, в яких в резюме були вказан EPAM. І це цікаво попрацювати з людиною, яка працювала рік в EPAM! Але коли дізнався глибше, то це був навчальний проєкт в середині цієї компанії і такого досвіду нам було недостатньо.
По-перше, важливо взагалі усвідомлювати, що саме цим кодом я роблю, яку користь. Якщо ви можете це усвідомити — то це вже виділяє вас серед кандидатів. Якщо можете розповісти, яку користь ви зробили для менеджера, замовника, користувача — це взагалі круто! Цікавий кейс, який ви розʼязали особисто — для мене важить більше, ніж назва компанії в якій ви працювали.
По-друге, якщо не можете пояснити, як ви пришвидшили з 5 до 0,5 (чи взагалі пришвидшили?), тоді не вказуйте, бо ця брехня відкривається на співбесіді за декілька хвилин та пару питань з боку інженера, який знає як оптимізовувати.
Якщо б я шукав роботу, то я би додав усі можливі канали звʼязку, тому що я не знаю, як рекрутер буде зі мною звʼязуватись. Якщо рекрутеру зручніше написати в Whatsapp — я поставлю ватцап, якщо ЛІ — встановю ЛІ апку, та включу пуши, якщо рекрутеру зручно зателефонувати — то телефон буде завжди на столі, а я буду на нього дивитись очами повними надії.
Тобто принцип «де мій рекрутер — там і я» — він працює та важливий.
Якщо ви не зірка програмування, яку будуть шукати та чекати, то рекрутер просто йде по списку — не взяли слухавку ви — в ту саму мить він вже телефонує іншому кандидату. Така в рекрутерів робота — час обмежений, треба забивати пайплайн знайомствами, співбесідами, оферами.
так людина — тестувальник (ви помічали, що вони завжди все тестують?)), і автоматизатор, тобто пише скрипти для тестування. людина написала скрипт, щоб пройти фільтри, тестуючи різні підходи. як на мене, це плюс 🙂 для вас ні? 🙂