Як я зібрала SEO-моніторинг на n8n, а потім просто викинула його (і замінила одним конектором)
Всім привіт! Мене звати Олена, я засновниця Barb.ua — платформи для пошуку б’юті-майстрів та салонів. Щомісяця до нас заходять понад 400 тисяч людей. Команда в нас невелика, виділеного SEO-відділу немає, тому мій підхід максимально прагматичний: усе, що можна звалити на ШІ, треба на нього звалити.
Ця історія — про одну з таких спроб. Я чесно зібрала весь пайплайн автоматизації в n8n, погралася з ним кілька тижніві власноруч «вбила», замінивши на рішення у два кліки. Якщо ви маркетолог, SEO-спеціаліст або просто думаєте, що обрати — no-code чи AI-агентів, думаю, мій досвід вам точно зекономить час.
Чому я взагалі за це взялась
Знаєте цю п’ятничну рутину? Відкриваєш Ahrefs, дивишся нові домени-донори за тиждень. Клацаєш, оцінюєш: о, це класне посилання, це якийсь спам, а ось це — відверто токсична історія, яку треба терміново чистити. І потім пишеш коротку вижимку в робочий Slack.
Наче й дрібниця, хвилин
Тому я поставила собі жорсткі рамки. Система має працювати:
- Без моєї участі взагалі.
- Строго по п’ятницях.
- Звіт має падати прямо у Slack, щоб уся команда бачила.
- І головне: це має бути людський, зрозумілий текст українською, з аналітикою, а не просто «простирадло» з посилань.
Останнє, до речі, відразу відсікло стандартні Ahrefs-алерти — вони просто кидають сирі дані, з якими ще треба сидіти й розбиратися.
Спроба перша: n8n + Ahrefs MCP + Claude
Чесно кажучи, до цього я з n8n справ не мала взагалі. Взяла хмарну версію (n8n Cloud), щоб не морочитися з серверами, і накидала таку схему:
Тригер за розкладом → ШІ-агент (Claude) → Ahrefs через MCP → Slack

Кілька речей, які я зробила правильно з самого початку:
- MCP виявився кращим за REST API. Якби я смикала звичайний API Ahrefs, довелося б вручну прописувати всі ендпоінти й параметри. А так я просто підсунула агенту MCP-сервер, і він сам вирішував, які інструменти юзати і як крутити дані. Я лише описувала завдання словами.
- Промпт англійською, звіт — українською. Інструкції агенту я давала англійською (це просто дешевше по токенах), але жорстко прописала видавати фінальний результат українською.

- Slack підключився магічно. Вбудований OAuth в n8n спрацював з пів тичка, без танців з бубнами і ручного створення ботів. Хоча без нюансів не обійшлося.
Мої улюблені «граблі», або куди пішов мій час
Якби хтось дав мені цей список до того, як я сіла за роботу, я б зберегла собі пару вільних вечорів. Отже, що пішло не так:
- Куди пхати MCP-ноду? Логіка каже: став її в загальний ланцюжок. Тригер, потім MCP, потім агент. А от і ні! Її треба чіпляти знизу до ноди AI Agent як інструмент (Tool). Це не етап процесу, це «руки» вашого агента. Поки не допетраєш — сидиш і тупиш у канвас.
- Кнопка логіну, яка не натискається. Робиш креденшели в Ahrefs, тиснеш авторизацію — нуль реакції. Виявилося, що спочатку треба руками вбити Server URL, і тільки тоді кнопка оживає. Інтерфейс при цьому мовчить, як партизан: ні підказок, ні помилок.
- Кнопка «Test» нахабно бреше. Це був найдовший квест. Я тестувала MCP Client ізольовано, він сипав помилками, і я думала, що все зламалося. Перечитувала документацію, сумнівалася у власній адекватності. А потім психанула, запустила весь воркфлоу цілком — і воно спрацювало ідеально! Висновок: вірте тільки вкладці Executions, а не червоним трикутникам на екрані.
- Підстава з JSON-імпортом. Коли імпортуєш шматок воркфлоу через JSON, у полі моделі агента світиться правильна назва. Але при запуску вилітає помилка. Треба обов’язково клікнути на дропдаун і вибрати ту саму модель руками, інакше воно її не бачить.
- Німий Slack-бот. Авторизація є, а повідомлень в каналі немає. Чому? Бо я забула базу: бота треба запросити в конкретний канал ручками через /invite @назва_бота.
- Сюрпризи з таймзоною. Звіт не приходив вчасно просто тому, що за замовчуванням хмарний n8n жив у якомусь своєму часовому поясі. Перевіряйте це одразу.
- Людський фактор. Якось у п’ятницю звіт знову «не прийшов». Я полізла дебажити, відкриваю логи — а там усе успішно. Відкриваю Slack — звіт спокійно висить. Я просто не помітила сповіщення. Мораль: спершу логи, потім паніка (а канал я тепер закріпила зірочкою).
Усе працює. А навіщо тут n8n?
Система реально круто працювала. Кожної п’ятниці команда отримувала класну вижимку: що там по нових доменах, чи є небезпека, куди дивитися. На кілька тижнів я взагалі забула про цю таску — власне, саме так і має виглядати хороша автоматизація.

Але з часом я поставила собі незручне питання: а що саме робить n8n у цій схемі?
Відповідь мене не потішила. Він просто перекидав текст туди-сюди за розкладом. Вся «магія» (запити, аналітика, написання) відбувалася в Claude. А заради цього «листоноші» я тримала окрему платформу з платною підпискою, розмазані по різних місцях ключі доступу і ризик, що щось десь відвалиться після чергового апдейту.
Дубль два: прибираємо зайве
Десь у середині липня я просто вимкнула цей воркфлоу. На те, щоб зібрати нове рішення, я витратила менше часу, ніж колись на розбірки з однією кнопкою авторизації.
Тепер усе працює інакше:
- Ahrefs підключений до Claude напряму (той самий MCP, але без посередників).
- Slack підв’язаний туди ж.
- Запланована задачка просто смикає агента щоп’ятниці.
Для команди не змінилося рівно нічого: у п’ятницю в тому самому каналі з’являється той самий звіт. А от під капотом стало набагато чистіше.
|
Характеристика |
Було (n8n) |
Стало |
|
Кількість ланок |
5 (тригер, агент, модель, MCP, Slack) |
2 (задача + агент з конекторами) |
|
Місця з ключами |
2 платформи |
1 платформа |
|
Окрема підписка |
Так |
Ні |
|
Що дебажити при збої |
Вузли, конектори, таймзони, біндинги |
Практично нічого |
Справедливості заради, n8n має свої плюси. У ньому класно візуалізована логіка. Якби мій процес був складнішим (наприклад: знайшов токсичне посилання → створив тікет розробникам → якщо чисто, кинув звіт у Slack → у кінці місяця зібрав зведену таблицю на пошту), тоді без оркестратора було б важко. Але для мого лінійного завдання це був явний оверкіл.
То коли потрібен оркестратор?
Цей лонгрід — не про те, що інструменти типу n8n чимось погані. Він про те, що інструмент треба підбирати під задачу, а не навпаки.
Беріть n8n або Make, якщо:
- У вас багато розгалужень, умов і різних сервісів.
- Потрібно реагувати на зовнішні події (вебхуки, нові рядки в таблицях).
- Важливо мати аудит і тотально контролювати кожен крок окремо.
- Сама по собі складна маршрутизація даних — це і є головна цінність процесу.
Але вам з головою вистачить AI-агента з конекторами, якщо:
- Задача лінійна: взяв дані → проаналізував → відправив результат.
- Головна цінність — це розумний аналіз та генерація тексту, а не перекладання байтів.
- Сервісів у ланцюжку дві-три штуки, і всі мають готові конектори.
Мій моніторинг беклінків ідеально лягає у другий варіант. І щось мені підказує, що левова частка сучасних маркетингових автоматизацій — теж.
Найкраща автоматизація — та, яка не просить їсти і не ламається. Іноді найкраще, що можна зробити для оптимізації, — це без жалю знести те, що ти сама ж нещодавно з таким натхненням будувала. Мені було трохи шкода той канвас, але п’ятничні звіти продовжують приходити, а обслуговувати більше нічого.
P.S. Якщо ви зараз порпаєтесь із чимось подібним і наступили на ті самі граблі — пишіть, буду рада поділитися досвідом!
8 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівА мені подобається оце — ’кидаю в соку, щоб уся команда бачила’ в п’ятницю ввечері
Так-так ) Від команди вже прилітало. Будемо переносити на вівторки
Якщо вся команда це PM, QA, BA, DM, UX, FE, BE, CTO — то їм всім обов’язково потрібно знати(витрачати час на перегляд) про SEO метрики ))
Підтримую. Принцип «менше коду — менше проблем» працює не лише в розробці
це підтвердження того, що будь яке завдання можна вирішити по-різному. потім оптимізувати, після чого переробити. і поки воно працює — все ок
Коли вже json будуть парсити через аішки?
якщо треба самарі або аналіз, то саме те що треба
Не так давно пробував великий xml конфіг поміняти через AI... Зловив галюцинації. Попросив написати powershell скріпт, який зробить ці зміни — ніяких проблем.
Так, аналіз та самарі теж без проблем.
Проблеми починаються коли об’єм на виході теж великий, тоді він може задублювати дані, або вигадати щось не по правилах.