Я зробив AutoRoam — PWA-додаток, який автоматизує розрахунок віньєток, пального та ночівель у Європі
Привіт, спільното DOU! 👋
Мене звати Максим, і я хочу поділитися своїм пет-проєктом AutoRoam, який народився з власного нескінченного головного болю під час автомобільних подорожей Європою.
Яку проблему я вирішував?
Кожного разу, плануючи поїздку за кордон (наприклад, з Києва чи Львова до Німеччини або Італії), моя підготовка перетворювалася на виробниче пекло з 15 відкритими вкладками в браузері:
- Віньєтки та платіжні дороги: У кожній країні свої правила. Десь треба купувати віньєтку на 7 днів, десь — на 10, десь оплата за ділянки (Австрія/Італія), а у Словаччині чи Румунії свої сайти, де легко натрапити на посередників-шахраїв із переплатою в 50%.
- Ночівлі та транзит: Коли їдеш 1500+ км з родиною чи тваринами, треба чітко розуміти, де тебе застане ніч (і що там є готель з паркінгом), а де доведеться стояти на кордоні.
- Бюджет: Рахувати в Excel витрати на бензин через різні країни з різними цінами на пальне — той ще квест.
- Існуючі навігатори (Google Maps, Waze) чудово ведуть під час руху, але вони не вміють комплексно планувати логістику до поїздки.
Що таке AutoRoam і що він вміє зараз:
Я вирішив об’єднати весь цей хаос у єдиний інтерактивний таймлайн:
- Інтелектуальний розрахунок віньєток: Алгоритм аналізує ваш маршрут і автоматично визначає, які платні дороги ви перетинаєте, скільки коштують віньєтки саме під тривалість вашої поїздки, та дає безпосередні посилання на офіційні державні портали кожної країни (без скам-посередників).
- Точний калькулятор пального: Враховує реальний розхід вашого авто та актуальні середні ціни на бензин/дизель у країнах транзиту.
- Планування зупинок (Pit-stops & Overnight): Дозволяє розбити довгий маршрут на логічні відрізки з урахуванням часу на кордоні та бронюванням ночівель.

Гортайте вбік, щоб подивитися всі зображення
Трохи про стек та розробку:
- Frontend: Сучасний веб-стек (Next.js / TypeScript / Tailwind CSS / Framer Motion для плавних мікро-анімацій).
- Інтеграції: Робота з гео-даними, кастомна логіка перетину кордонів та розрахунку транзитних зон ЄС.
- UX/UI: Основний акцент робився на швидкості — щоб водій міг побудувати та прорахувати складний маршрут через 4 країни менш ніж за 30 секунд.
Плани та заклик до спільноти:
Зараз сервіс абсолютно безкоштовний. Моя головна мета зараз — отримати якісний фідбек від технічної спільноти та активних мандрівників.
👉 Поклацати додаток можна тут: AutoRoam
Буду вдячний за будь-яку критику та баг-репорти:
- Як вам UX таймлайну на мобільних пристроях?
- Чого найбільше не вистачає з фіч (інтеграція з Booking, офлайн-режим, експорт у навігатори)?
- Якщо знайдете баги чи крашнете розрахунок — пишіть у коментарях, буду фіксити в лайві! 😄
Дякую за увагу! 🇺🇦
13 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівВ Сербії платні головні дороги між містами, варто б теж вказати.
www.putevi-srbije.rs/index.php/en/road-toll
Гарна та влучна ідея, порекомендую друзям :)
Вже викотив оновлення, де врахував цей момент: додав Сербію (а також Італію, Хорватію, Польщу, Францію, Іспанію та Грецію) до нашої нової системи оцінки платних магістралей.
Додаток автоматично вираховує кілометраж вашого транзиту по Сербії, множить на середній тариф (~0.04 €/км) та показує орієнтовний бюджет проїзду в розділі віньєток. А поруч я додав пряме посилання на офіційний портал putevi-srbije.rs для точного розрахунку конкретних ділянок.
Не хватає можливості зміни маршруту на карті, лише додатковими точками зупинки в параметрах маршруту.
Ну було б гарно мати можливість зміни вартості пального — бо зараз вона має тенденцію змінюватися.
Окрім бензин/дизель/газ ще є преміум пальне, і деякі авто не можуть їздити на звичайному варіанті пального.
В Болгарії також є англійська версія сайта з вінєтками.
Ще знайшов якійсь баг в розрахунку палива: якщо наприклад при зміні маршруту якась проміжна країна випадає з нього — вона залишається в переліку розрахунку палива.
Трохи схоже на (не)приховану рекламу Hotline.finance ))
Вам не просто так здалося ;)
Як думаєте, що об’єднує Hotline.finance та курси GoIT?
Підказка у заголовку статті ;)
Розробник полінувався свій гітхаб почистити перед таким релізом)
От чесно, навіть хотілося поспілкуватися / обмінятися ідеями, а тепер вже геть не цікаво.
Шкода, що у вас склалося таке враження, але давайте розставимо крапки над «і» :)
Я професійно взагалі не з IT-сфери і не є досвідченим розробником. Цей калькулятор — мій особистий pet-проєкт, який я роблю самостійно у вільний час, бо сам часто їжджу авто і хотів зручний інструмент під свої потреби.
Так, для того щоб розібратися з кодом, я проходжу навчання (звідси й навчальні репозиторії на GitHub, які я й не думав приховувати, бо це мій шлях і соромитися тут нічого). А Hotline.finance підключив як звичайний партнерський інструмент для Зеленої карти, щоб вирішити конкретну задачу водія на кордоні. Ніякої «замовленої реклами» чи корпоративного замовлення тут немає.
Мені здається, це нормально — вчитися і одразу створювати щось практичне. Шкода, якщо це відбило бажання поспілкуватися, але якщо матимете час і наснагу поділитися ідеями — я завжди відкритий до конструктивного діалогу!
Дякую за такий детальний фідбек і за те, що реально потестили! Для мене зараз це найцінніше.98-й або преміум-дизель — це критично. Додам можливість ручного редагування ціни.
1. Зміна маршруту на карті: Перетягування лінії картою — дуже крута фіча, але її досить важко зробити зручною на мобільних екранах (PWA). Поки що зупинився на проміжних точках, але обов’язково подумаю, як це оптимізувати.
2. Кастомні ціни та преміум-пальне: Абсолютно згоден. Ціни постійно скачуть, а для багатьох авто
3. Англійська версія віньєтки Болгарії: Дякую, поправлю лінк на англомовну версію, щоб усім було зручно.
4. Баг із проміжною країною: Оце прямо жирний улов, велике дякую! Записав собі, виправлю синхронізацію видалення країн.
5. Щодо Hotline.finance: Ніякої таємної реклами :) Це просто найпростіша інтеграція для оформлення Зеленої карти в Україні, щоб сервіс мав повну функціональність і в перспективі міг хоч якось окупати хостинг.
Ще раз дякую за конструктив і приділений час!
Ще помітив що додаток не рахує вартість прозду по платним ділянкам в країнах, де оплата за відстань, а не вінєтами (Італія/Хорватія наприклад). Це була б найжирнюча фіча, якою я ніде не знайшов. Це й не дивно — думаю це надскладно реалізувати без повної інтеграції.
Ось що реалізовано:
1. Додавання зупинок прямо з карти. Впроваджено ергономічну альтернативу: тепер достатньо просто клікнути або тапнути в будь-яку точку чи місто на карті — додаток сам визначить локацію (через reverse geocoding) та вставляє її як проміжну зупинку.
2. Преміум-пальне та ручні ціни. Додав у випадаючий список «Бензин (Преміум 98/+)» та «Дизель (Преміум +)» з автоматичним перерахунком надбавки + поруч із ціною за літр по кожній країні тепер є поле вводу, де можна вручну вказати свою актуальну ціну , і вона матиме найвищий пріоритет при розрахунку!
3. Баг із «зависшими» країнами у витратах палива: Переписав логіку оновлення стейту: тепер при зміні маршруту чи видаленні зупинок список країн транзиту для палива повністю синхронізується і генерується з нуля, зайві країни миттєво зникають.
4. Оплата за відстань (Італія, Хорватія, Польща, Франція тощо): Оскільки повна інтеграція з усіма шлагбаумами Європи — це поки що космос, — на даному етапі це працює так: Додаток вираховує кілометраж трасами кожної країни, множить на середній тариф (для Італії ~0.08 €/км, Хорватії ~0.07 €/км, Польщі ~0.05 €/км) і показує орієнтовний бюджет толів у вкладці «Кордони та віньєтки» + дає прямі посилання на офіційні калькулятори (наприклад, e-TOLL чи Telepass).
Дякую за фідбек!
Привіт) Цікаво, чи бачили мій проект раніше? trip-calculate.online/uk

Я його «колупаю» потроху для себе вже роки два, коли час та натхнення з’являються.
А у вас, бачу, усе дуже бігом: і домен купити, і сторінку на ЛінкедІн, інтеграції ..
P.s. У нас навіть лого схожі))
Привіт! Ні, якщо чесно, раніше не бачив — але дякую, що поділився, зараз із цікавістю заскочу подивитися!
Щодо швидкості — оскільки я взагалі не з IT і розробка для мене нове хобі, я дуже активувався за допомогою сучасних інструментів (AI-асистентів та готових фреймворків). Вони зараз дають змогу не-айтішнику проходити шлях від ідеї до першого MVP за тижні, а не місяці, поки є той самий запал і натхнення :) А домен та LinkedIn — це вже просто звичка з моєї основної роботи: якщо вже щось запускати, то одразу робити це охайно.
P.S. За логотип — це справді кумедно! Мабуть, коли поєднуєш тему авто, дороги та калькулятора, візуальні метафори природно крутяться навколо схожих образів :)
Успіхів із твоїм проєктом! Завжди круто бачити людей, які роблять корисні речі для автотуристів.
Дякую за комент АІ-асистенту, він дійсно пришвидшує роботу у деяких моментах 😜
Успіхів і тобі)
Привіт

після натискання на кнопку — бита ссилка
Я провів повний аудит усіх 9 посилань на офіційні портали віньєток у нашій базі, перевірив HTTP-статуси кожного з них та виправив усі проблемні адреси:
Чехія (CZ):
Було: edalnice.cz/uk (помилка 404)
Стало: edalnice.gov.cz/en (офіційний новий державний портал, одразу відкриває робочу версію)
Словаччина (SK):
Було: eznamka.sk/uk (помилка 404, бо на сайті немає шляху /uk)
Стало: eznamka.sk/en (стабільна офіційна англомовна сторінка купівлі)
Австрія (AT):
Було: shop.asfinag.at/uk (помилка 404, ASFINAG не підтримує /uk/)
Стало: shop.asfinag.at/en (офіційний магазин віньєток)
Румунія (RO):
Було: www.roviniete.ro/ru (стояло російськомовне посилання)
Стало: www.roviniete.ro/uk (на офіційному порталі Ровіньєти є чудова українська версія, переключив на неї)
Інші країни (🇵🇱 Польща, 🇧🇬 Болгарія, 🇭🇺 Угорщина, 🇨🇭 Швейцарія, 🇲🇩 Молдова): посилання перевірено, вони повертають успішний статус 200.
Дякую за фідбек!