Мій досвід створення освітньої платформи NOVA

💡 Усі статті, обговорення, новини про Mobile — в одному місці. Приєднуйтесь до Mobile спільноти!

Довго думав, як же почати свій перший допис тут (я взагалі рідко їх пишу), але не знайшов нічого кращого, ніж старе добре «привіт».

Привіт! Мене звати Владислав, і я працюю вчителем інформатики в одному з дніпровських ліцеїв уже близько трьох років. Сучасність, на жаль, ставить велику купу викликів як усередині цієї системи, при взаємодії з учасниками освітнього процесу, так і з активною «допомогою» наших ненависних сусідів. Часті тривоги, постійний стрес, а через це — великі освітні втрати. Усі ці речі стали поштовхом до думки «чи можу я щось змінити?», яка пізніше перетворилася на «яким чином я можу щось змінити?», а після цього — на «що я можу зробити ще?». Можливо, це не буде тією класичною «історією успіху», яку всі так полюбляють, але це буде моїм персональним відбитком, який я хочу лишити на цьому ресурсі, тому бажаю приємного перегляду.

З чого все починалося

Десь у січні 2026 року, коли я шукав зручний інструмент для перевірки знань здобувачів освіти, мені спало на думку, що з технічною допомогою ШІ-інструментів я можу швидко реалізувати власну платформу, яка буде включати всі особливості, які мені як учителю були необхідні, але або не задовольняли мої потреби чи потреби здобувачів освіти, або мали штучні обмеження у функціоналі.

З того часу я обдумував цю ідею. Першопочатково NOVA мала стати звичайним застосунком для тестування здобувачів освіти з інформатики, як-от безліч подібних застосунків на ринку, але націленим спеціально на вивчення та актуалізацію знань з мого предмета. Але тоді я навіть не уявляв, у що це перетвориться в нинішньому вигляді!

Платформа для першого концепту

Не було бажання відкладати це в довгий ящик, тому папка проєкту була створена, ШІ-асистент запущений, але токени ще не почали витрачатися з неймовірною швидкістю. Саме тоді постало питання про платформу, яка об’єднає всіх навколо цього проєкту. Виникло питання, як же зробити NOVA доступною одночасно для різних пристроїв — смартфонів, планшетів, ПК тощо. Рішення було прийнято майже одразу — застосунок має добре масштабуватися під різні операційні системи з можливістю web-релізу, бо це банально набагато швидше, ніж чекати сертифікації від магазинів додатків. Саме через це я, до речі, і використовував ШІ-асистента для написання коду, бо мені довелося зіштовхнутися з рішеннями, з якими я до цього жодного разу не працював, — платформою для публікації й управління застосунками Firebase, фреймворком Flutter та мовою програмування Dart. На папері це звучало як саме те, чого я потребував, бо випустити застосунок можна було спочатку як сайт, а пізніше з мінімальними зусиллями перетворити на Android- та iOS-застосунки.

Перший концепт

З часу, коли був створений перший концепт, і до сьогодні минула, як мені здається, ціла вічність. Складно уявити, де я був тоді й до чого прийшов зараз. Але про все по порядку. Надихаючись такими платформами, як-от Duolingo, хотілося зробити свій проєкт більш гейміфікованим: так, на старті, окрім можливості обрати клас та пройти тести з певного розділу інформатики, була можливість заробляти зірки, за які купувалися аватари, підтримувати серію дня для мотивації та отримувати перші досягнення. Тоді застосунок виглядав приблизно так, як ви можете побачити на скріншоті нижче. Чому «приблизно»? Бо я постійно був незадоволений і міняв усе — від положення кнопок до загального концепту вигляду застосунку. І навіть зараз я все ще не задоволений до кінця, і це допомагає мені розвивати його далі.

Перший зворотній зв’язок

Приблизно на етапі, який ви могли бачити на скріншоті вище, я вирішив показати застосунок потенційній авдиторії, а саме моїм учням сьомих класів, бо це той граничний вік, як мені здається, де подібні речі ще мають сенс. Не знаю, чи було то правдою, чи діти хотіли просто сказати щось хороше, але їм сподобалося, хоча ціль була не в тому, щоб лише показати концепт: я хотів отримати фідбек, щоб зрозуміти, чи потрібно мені продовжувати далі, чи краще зайнятися чимось іншим, поки все не зайшло надто далеко. І якщо я пишу цей опис, то все зайшло аж занадто далеко. Діти допомогли мені зрозуміти, що варто продовжувати, хоча сам я в цьому дуже сумнівався і, як уже й сказав, не був задоволений своєю роботою ніколи на 100%. Тому попереду була велика пауза очікувань та сумнівів, які змусили мене повністю переосмислити саму концепцію цього застосунку, який тоді ще мав робочу назву Project NOVA. І зараз я дуже просто описую те, що по факту було справжнім буревієм емоцій, які вирували в мені в той час. Тому, перш за все, хотілося б подякувати друзям, моїм учням та своєму коту Марсику (про це детальніше, бо це неймовірно важлива ланка цієї історії), які зробили мої сумніви набагато меншими. Без них я б, можливо, і не продовжував.

Переосмислення

До травня я більше займався основною роботою, надто багато її було. Паралельно робив концепти інших застосунків, які й досі десь лежать на поличці й чекають свого часу, але всесвіт підказував мені, що необхідно працювати далі саме над NOVA, і одного дня мені захотілося повернутися. Але не просто продовжити з того місця, де я зупинився, а ковтнути свіжого повітря. Саме через це я почав втілювати фундаментальні зміни, а саме: необхідно було повністю змінити дизайн застосунку, бо він виглядав неохайно і дуже просто, визначитися з глобальною метою та зрозуміти таким чином, а чим я буду відрізнятися від інших. Якби відповіді на останнє питання я не знайшов, то мене б тут не було зараз. Таким чином, довгими мозковими штурмами, ітераціями виправлень та покращень було намальовано нову концепцію: NOVA мала стати не просто додатком для тестування, а цілою навчальною платформою з особливостями, яких не було б в інших застосунках, або, точніше сказати, не було б в одному місці. Ціль амбітна, але хто ми такі, щоби від неї відступати. Робимо. Чому робимо? Бо, знайомтеся, моє головне натхнення, моя муза, мій начальник та одна з цілей мого існування — Марсик.

Марсик

Цьому пухнастому рудому розбійнику хочу присвятити окремий розділ, бо саме він, окрім моєї музи та причини вставати, коли вставати не хотілося, став ще й головним та єдиним маскотом мого застосунку. Мені треба було знайти персонажа, який міг би допомагати дітям вчитися, давати підказки та бути наставником одночасно. Довго думати не довелося, бо вже з мого досвіду роботи в ліцеї то була місцева легенда. Діти постійно просили показати фотографії, я друкував їм фотосети, вони їх вішали в класах, а перед іспитами просили Марсика допомогти написати їх вдало. Саме така невинна прив’язаність та любов дають цікаве поєднання, бо вчитися заради когось інколи буває веселіше, ніж заради себе. Так і почалася глибока інтеграція Марсика в застосунок. Він проводить уроки, дає дітям підказки, коли вони того потребують, виступає головним обличчям майже кожного розділу. Що тут казати, якщо в дітей навіть є можливість за ним доглядати — купати, годувати, купувати нові речі та покращувати настрій. За це вони отримують нові аватари з ним та інші нагороди. Ось, до речі, і наш герой.

І його вплив навіть на іконку застосунку

Але тут головне не перестаратися

Концепція для здобувачів освіти

Як уже казав, була ідея зробити не просто застосунок з однією функцією тестування, а цілу платформу. Таким чином дійшов до того, що необхідно включити в застосунок, окрім уроків інформатики, ще й інші предмети, заготовка для цього була реалізована. Зараз застосунок налічує понад двадцять навчальних предметів для дітей від першого до сьомого класу включно. Але це тільки «сухі» уроки, разом з тим у застосунку є безліч симуляторів, які показують, як працюють ті чи інші речі, наочно. Разом з тим з’явилися розділи, які необхідні дітям не тільки в процесі здобування освіти, а й у житті. Бо саме такої підтримки мені не вистачало під час мого навчання в місці, яке я звав «школою» і ненавиджу досі. Саме тому важливим напрямком розвитку застосунку стала реалізація побічних розділів, найголовнішими з яких вважаю пов’язані з психологією та оточенням. Діти можуть ментально перепочити, заспокоїтися за допомогою вбудованих психологічних прийомів та методів, розвивати навички емпатії, дізнатися побільше про булінг та його наслідки, дії, які допоможуть стати тим плечем опори для інших, якого колись не мав я, або навчитися просити про допомогу, що теж є важливим. У цьому їм з радістю допоможе вищезгаданий персонаж. Особливу увагу приділив сценаріям безпеки — що робити під час повітряної тривоги, як надавати першу допомогу, як захистити себе в інтернеті тощо. Діти можуть відправитися у віртуальну подорож Україною, дізнатися цікавинки про наш світ та обирати свою майбутню професію. Важливою складовою є теми екології та природи, української державності, прав людини та її обов’язків, фінансової грамотності. Багатьом із цих речей не знайшлося місця в моїй школі, і тільки зараз вони маленькими кроками реалізуються в системі української освіти. Діти можуть додавати друзів, разом змагатися та зростати, мотивуючи одне одного. Якщо говорити про можливості для учня, то простіше буде сказати, чого там ще немає, ніж про те, що було реалізовано. Бо я й третини не перелічив, на жаль або на щастя.

Приклад одного з таких екранів

Приклад екрану підтримки

Приклад екрану професій

Концепція для вчителів

У додатку реалізована повноцінна роль учителя, який може із комфортом управляти своїми здобувачами освіти. Є можливість створення школи та класів, додавання учнів туди, кожна школа має загальну статистику, і, що головне, кожним здобувачем освіти можна управляти окремо — бачити його успіхи та місця, над якими необхідно попрацювати, виставляти оцінки, призначати домашні завдання або проєкти з переліку готових, обмежувати доступ до певних розділів. Учитель може створювати оголошення та опитування, ділити клас на групи та вести журнал класу, надавати відзнаки активним здобувачам освіти. Важливим також вважаю те, що вчителі можуть створювати свої власні тести, до яких за кодом будуть надавати учням доступ, а також цілі курси на базі існуючих предметів. Причому це можливо робити як вручну, так і за допомогою вбудованого ШІ-асистента, що зробить рутину простішою й зекономить час. Хотілося б описати весь функціонал, але його теж дуже багато, і нові можливості постійно додаються на основі мого власного досвіду та побажань. Нижче можна побачити приклади деяких розділів.

Тут можна робити власні тести, або віддати все волі ШІ

Це лише частина доступних інструментів для вчителя

Шматочок головного екрану ролі вчителя

Концепція для батьків

Окрім вищезгаданих ролей учнів та вчителів, неймовірно важливою ланкою лишається роль батьків у навчальному процесі. Це показує мій досвід, і це дало поштовх до реалізації повноцінного розділу і для батьків також. Хочу пройтися по можливостях для них. Точно так само батьки можуть додати свою дитину й спостерігати за її успіхами, дати поштовх своїм емоційним повідомленням та мотивувати дитину як матеріальними, так і духовними заохоченнями. Було приділено увагу ролі сім’ї в цілому — для батьків зібрані поради, як підтримати дитину, як цікаво проводити час разом і на що треба звернути увагу. Це повноцінна роль, яка надає змогу ефективно брати участь у процесі виховання дитини та бути ближче до неї без надмірного контролю та надокучливості. Декілька екранів продемонструю нижче.

Такий вигляд має головний екран для батьків

Тут можна побачити як виглядає екран прогресу здобувача освіти

Що далі?

Для мене це серйозна ланка мого життя, тому було б злочином не довести це до логічного запуску, чим я активно й займався і займаюся протягом літніх канікул.

Релізна версія застосунку для iOS уже опублікована, але за функціоналом поки що дещо поступається Android-версії, бо не маю можливості часто робити оновлення туди, Android-версія також доступна для завантаження. Хочеться наголосити, що кожен день ведеться робота над покращенням застосунку, тому це, звісно, далеко не кінець.

Google Play: play.google.com/...​ils?id=com.novalearn.nova

Apple App Store: apps.apple.com/...​play-achieve/id6787936869

Сайт застосунку: novalearn.com.ua

Невеличкий P.S

NOVA досі не завершена. І, мабуть, це найцікавіше. Бо я вже кілька разів думав, що знаю, якою вона має бути, — а потім робота з дітьми або щось інше змушувало змінювати її знову. Дуже важко описати сотні годин моєї роботи в одній статті, бо коли починаєш говорити про все, що було та не було зроблено, навіть уявлення немає, скільки необхідно використати літер для того, щоб викласти ті думки «на папері». Тому, якщо вас зацікавила моя історія чи мій застосунок, можна поставити питання в коментарях, на які з радістю відповім. Буду радий порадам чи новим ідеям, які можна втілити в застосунку, одночасно з тим готовий приймати конструктивну критику. Дякую за приділений час!

👍ПодобаєтьсяСподобалось7
До обраногоВ обраному3
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Чудова ідея, присутня гейміфікація, присутня доступність, можна самому погратися з кольоровою гамою. Підкажіть, як вчитель може переглянути матеріали уроку, який додає. Питання з запропонованого тесту.

Добрий день! Дякую за відгук! Якщо ви про конструктор тестів, то достатньо натиснути три крапочки поруч. Якщо питання за інший розділ, то уточніть, будь ласка ☺️

Підписатись на коментарі