Огляд UncleSolutions, явно фальшиві вакансії, приховані умови та «відгуки, яким можна довіряти»
Привіт! Переглядав вакансії для початківців на work.ua й натрапив на нову організацію UncleSolutions, тож вирішив дослідити її та вказати на прогалини, які, на мою думку, їм варто виправити, адже вони насторожують мене й, імовірно, вас. Тема для тих, хто буде гуглити UncleSolutions на DOU.
Почнемо з позиціювання: хто вони такі? У них є три вакансії на work.ua, і всюди різний опис організації. В одній вакансії це: «UncleSolutions — рекрутингова / аутсорсингова команда, яка підбирає Python-розробників для комерційних проєктів міжнародних партнерів», у другій: «UncleSolutions — IT-компанія, що спеціалізується на швидкому професійному зростанні інженерів». Є також опис із їхнього сайту: «Компанія була заснована трьома фахівцями з IT — троє Fullstack-розробників та Project Manager-ом» (М — Математика).
Компанія — це юридична особа. Я не знайшов UncleSolutions в Opendatabot чи YouControl, не знайшов торговельної марки UncleSolutions, також шукав через Perplexity. Тож це не компанія, як вони стверджують.
Що ж таке UncleSolutions? Якщо спростити, то, згідно з їхньою головною сторінкою, це сервіс, який допомагає з працевлаштуванням: переглядають ваше CV, менторять за обраним вами напрямком із доступних, а ви платите лише після працевлаштування. Але на сайті я не знайшов ні відсотка, який ви маєте заплатити після працевлаштування, ні договору. Ця інформація прихована.
Тепер розглянемо розбіжності.
Перше — цифри. В одній секції вказано «100+ задоволених клієнтів; 97% вже працюють в IT», а в іншій — «120+ клієнтів працюють; а 95% клієнтів проходять програму до кінця та отримають офер». Як це перевірити — не знаю, на сайті це не пояснюється.
Далі — секція «Відгуки, яким можна довіряти». Знову ж таки, ці відгуки неможливо перевірити: немає посилань на LinkedIn-профілі, імена у відгуках не збігаються з іменами на зображеннях. Наприклад, у відгуку написано «Єгор», а назва зображення — «Denis.png». На DOU таких відгуків від клієнтів також немає.
Далі — секція «Ми — команда». У рекрутерів і менеджерів є посилання на LinkedIn-профілі, а в технічних фахівців — лише електронні адреси у форматі firstname.lastname@unclesolutions.com, хоча за ними можна знайти цих фахівців у LinkedIn, і частина з них навіть вказує UncleSolutions у секції «Досвід».
Повернемося до вакансій. Як ви вже зрозуміли, UncleSolutions — це команда (компанією назвати їх не можу), яка займається допомогою з працевлаштуванням з оплатою після працевлаштування. Щось на кшталт Mate academy, але з прихованими умовами. Відповідно, ті вакансії, які розміщені на work.ua, на мою думку, є явно фальшивими.
Їхній сайт, профіль на DOU та профіль у LinkedIn.
Тим, що я зробив цей огляд із критикою, я фактично зробив їм безкоштовну рекламу. Рекомендувати їх не можу, адже умови співпраці приховані, у відкритому доступі немає договору, незрозуміло, як це юридично оформлено та хто саме є співзасновниками, а також відсутня довіра до їхніх відгуків.
Натомість ви можете самостійно їх дослідити. Якщо все ж захочете спробувати, то відгукуйтеся через їхній офіційний сайт, а не через work.ua.
Якщо вам був корисний цей огляд, то можете підписатись на майбутню публікацію теми «Побудова довгострокової кар’єри» (Poklych — це мій проєкт).
Немає коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів