Як ШІ змусив мене писати утиліти замість скачування програм: 8 прикладів

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

В 2026 році я взагалі перестав шукати різні маленькі утиліти. ШІ розвинувся настільки, що стало простіше написати з нуля, ніж знайти готове. Серйозно. Отримати простеньку програмку, яка на 100% відповідатиме вашим потребам і смаку часто буде в кілька разів швидше, ніж знайти і налаштувати щось готове.

Якщо потім знадобиться додати якийсь функціонал, це можна буде зробити відносно швидко і дешево.

Дисклеймер: це не чергова рекламна фігня по те, як ШІ скоро змінить світ. Скоріше мої спостереження щодо того, як він змінив мене.

Коротка передісторія для розуміння контексту

Вже п’ять статей підряд мене звуть Сергій. Фізичне робоче місце я собі вже організував. Є чудовий дерев’яний стіл з регулюванням висоти, монітор і периферія. Гаджетами дуже задоволений, всім рекомендую. Можете зацінити ці статті на DOU, вони все ще актуальні. А під ними багато крутих коментарів.

Не вистачає хіба ергономічного крісла, може куплю на день народження. Тому останнім часом для розвантаження мозку і естетичного задоволення іноді займаюся налаштуванням системи.

Вже багато років веду звичайні сайти зі статтями такі як туристичний путівник Tip-to-Trip.com. Знаю html, CSS, php, JS. Можу зробити дизайн, зверстати сторінку, написати якийсь функціонал. Часто дуже специфічний і доволі складний. Але справжнім програмістом себе ніколи не вважав. Навіть ООП ніколи не використовую. Пишу в функціональному стилі.

Створити навіть найпростішу програму завжди здавалося чимось складним і затратним по часу. Але то було до буму ШІ.

Безпека, зручність користування та поради

Звісно, ШІ не пише ідеальний код. Ні з точки зору безпеки, ні по продуктивності. Але:

Безпека. На мій погляд, такі невеличкі, зроблені мною в тандемі зі ШІ програмки, ще й будуть набагато безпечнішими. Бо я хоча б можу проглянути код. І його зазвичай порівняно небагато. Максимум що можна наробити — якийсь витік пам’яті. Але хоч не вірус.

Готові аналоги часто взагалі не показують код. А навіть якщо є GitHub, то де гарантії, що в exe-шник не додали чогось ще? Або не додадуть з оновленням, коли програма раптом змінить власника. Я стикався з таким на WordPress.

Проаналізувати код навіть відносно невеликої утиліти в мене вже не вистачить мізків. А робити це з кожним оновленням і збирати з source-коду немає часу.

Продуктивність. Генерований код точно не оптимальний. Особливо якщо використовувати Electron, який мені зрозумілий. Наприклад, мій медіа-програвач «жере» аж 200МБ оперативної пам’яті. А foobar — 20-25. Різниця в 10 разів. Але по факту в Windows стільки всього крутиться в фоні, що це ні на що не впливає.

Щодо швидкості саме роботи, то такі маленькі програмки працюють швидше і стабільніше. Бо в них нема нічого зайвого.

Зручність користування і налаштування. А от тут різниця просто в рази. Навіть якщо вдалося знайти більш-менш підходящу готову утиліту, то в ній може не бути потрібних налаштувань. Або вони є, але через плагін чи дивний хак. Які завтра перестануть підтримуватися.

Та й взагалі, можливість правити код — то найкращі налаштування.

Перспективи. Додати щось в чужу програму зазвичай дуже складно. Як мінімум, для мене. Зі своєю можна робити що захочеш. Навіть якісь дуже дивні речі, що будуть зручними тільки для мене і не потрібні більш нікому.

Швидкість. Підібрати і налаштувати програму, яка підходитиме мені хоча б на 90%, часто займає в 2-3 рази більше часу, ніж написати її з нуля.

Звісно ж, генерувати аналог Photoshop чи наворочену IDE я б не став. Це саме маленькі, дуже специфічні утиліти. Давайте розберемо приклади.

Приклади зроблених мною міні-програм та утиліт

Я не буду розказувати про всі написані мною утиліти. Більшість нікому й ніколи не знадобляться. Та й без кількох абзаців контексту зазвичай не ясно що взагалі вони роблять.

Обрав тільки ті програмки, функціонал яких просто пояснити. Сприймайте як ідеї. Можливо, ви теж забажаєте «навайбкодити» собі щось подібне.

Програвач фонової музики

Я люблю працювати під музику. Зазвичай це «склеєні» треки з відеоігор, або щось фоново-невідволікаюче. Майже завжди без слів.

Мені не потрібен еквалайзер, бібліотека, різні списки відтворення, вміння читати мета-теги, обкладинки, сортування по артистам і ще 100500 функцій. Просто маленька іконка в треї зі списком мелодій із конкретної папки. Ось така:

Мій кастомний програвач фонової музики

Коротко опишу функціонал:

1. Програвач працює тільки в треї. Щоб не було зайвих значків в робочій області. Там і так завжди повно всього. Відкривається кліком по іконці. Закривається кліком по трею, хрестику чи в будь-якому місці поза його вікном.
  2. Мінімалістичний інтерфейс, який не займає багато місця.
  3. Список мелодій береться з конкретної папки на комп’ютері. По алфавіту. Їх назви — то назви файлів, а не метатеги. Це щоб зручніше перейменовувати.
  4. Програвач автоматично перевіряє і додає нові мелодії, якщо їх закинути в ту папку.
  5. Програвач не ділить один файл на кілька пісень. Навіть якщо в ньому є розмітка.
  6. Програвач сприймає кнопки на клавіатурі.
  7. Навушники підключені в роз’єм на моніторі. Коли комп’ютер виходить зі сплячого режиму, програвач не видає помилку «немає жодного пристрою для відтворення музики». І навіть не забуває позицію відтворення. Цього не вмів жоден протестований мною плеєр.
  8. Програвач ніколи не відтворює іншу музику чи фільми. Не з’являється у вікнах «відкрити за допомогою» і взагалі толком не прописаний в системі.
  9. Коли одна пісня закінчилася і починається нова (або я натиснув кнопки наступний / попередній трек на клавіатурі), на кілька секунд поруч з треєм з’являється крихітний ненав’язливий тултіп з назвою мелодії, що відтворюється.
  10. Вікно має зберігати позицію та пропорції навіть коли я перемикаюся між моніторами.

Стандартний програвач Windows не міг виконувати й половини цих простих вимог. Все працювало не стабільно і дуже не зручно. Навіть закинувши новий файл в папку з музикою, я часто довго чекав поки оновиться кеш.

Найкраще, що вдалося знайти і налаштувати — foobar2000. Виглядає ось так:

Як вдалося налаштувати foobar

Після довгої боротьби з налаштуваннями мені вдалося змусити його виконувати 6 пунктів з 9-ти. Не на сто відсотків. Але хоча б частково.

Враження: я неймовірно кайфанув, коли за пару годин розробив плеєр, який на 100% виглядає і працює саме так, як я хочу. Навіть кольори взяті з одного з моїх сайтів. Жодних багів, дивної поведінки чи «а оце ніяк не переналаштувати».

А що по якості відтворення музики? В сліпому тесті на своїх навушниках я різниці не почув. Всі протестовані мною програвачі звучать приблизно однаково.

Таймер для роботи

Працюю сам на себе. Фінансово результат вкладених сьогодні зусиль проявиться добре якщо через рік. Тому для мотивації встановив собі норму трудогодин на місяць. І намагаюся її дотримуватися. Не прокрастиную за компом. Записую тільки час, коли реально працював. Написання цієї статті — саме прокрастинація.

Можна користуватися секундоміром на телефоні чи встановити щось на ПК. Та я все одно регулярно забував запустити той таймер. Чи зупинити його, якщо відволікався на хатні справи або розваги.

Потім за 15 хвилин згенерував значок в треї. Клік запускає або зупиняє таймер, натиснення коліщатком скидає його на нуль і копіює напрацьований час в буфер обміну. Одразу в хвилинах, щоб зручно занести в Google Docs.

При наведенні на значок показує скільки напрацьовано часу. Три різні іконки для станів «таймер не запущено», «таймер працює» та «таймер на паузі, вже є відпрацьований час», щоб точно нічого не забути.

Проблема вирішилася на 100%.

Налаштування клавіатури та миші

Багато працюю з текстами. Часто потрібні значки валют, решітка, довге тире, лапки, квадратні й фігурні дужки, певні шорткоди для WordPress і таке інше. Більшість з цього можна отримати і зі звичайної клавіатури. Але треба перемикати мову або використовувати код на цифровому блоці. А тут проста комбінація і готово.

Також пишу кількома мовами. Зробив щоб мову можна було перемикати по Caps Lock, бо ним все одно ніколи не користуюся.

При зміні мови поруч з курсором з’являється tooltip з назвою наразі обраної мови. Також його можна побачити натиснувши Ctrl. Поруч з курсорами завжди є крапочка різного кольору в залежності від обраної зараз мови.

Реалізувати все це можна приблизно за годину чи дві часу.

Буфер обміну

Часто доводиться копіювати багато тексту. По Ctrl + V можна вставити тільки останню скопійовану штуку. По Win + V більше, але там купа зайвого і дуже обмежений основний функціонал. Тому згенерував собі власний менеджер для буфера обміну.

Мій варіант менеджера буфера обміну

Ось унікальний функціонал, який в ньому є:

1. Завжди з’являється поруч з курсором, щоб далеко не тягнутися.
  2. Останні 9 скопійованих елементів можна вставити просто натиснувши 1-9 на клавіатурі. Зберігає 100 останніх скопійованих текстів.
  3. Елемент, який вже обирав, підсвічується іншим кольором. Легше помічати те, що використовується часто. Типу «npm start».
  4. Обрані елементи автоматично переміщуються на початок списку.
  5. Можна закріпити якийсь елемент, щоб він завжди залишався, наприклад, на позиції № 4.
  6. Можна перетягувати послідовність елементів мишкою.
  7. Довгі тексти обрізаються. Але їх можна побачити повністю, навівши мишку на їх порядковий номер. Зручно для копіювання великих блоків коду.
  8. Є пошук по буферу. Просто починаєш вводити і залишається тільки знайдене.
  9. Є навігація стрілочками вгору / вниз.

Я не рахував скільки часу в мене пішло, щоб все оте запрограмувати. Бо додавав функціонал поступово. Але точно можу сказати одне: раніше я користувався ArsClip. Спочатку перепробував з десяток менеджерів буфера обміну. Потім налаштовував цей. Витратив у 3-4 рази більше часу, ніж написав / нагенерував своє з нуля. А результат все одно відповідав моїм потребам ну може на 70-80%.

Єдина помилка — я генерував цей менеджер буферу обміну на C# через .Net. Щоб було нативно. Дійсно, споживає в 10-15 разів менше пам’яті. Але щось правити в 10 разів складніше, ніж на Electron. Тому частково не задоволений результатом.

Програми для дитини та мами

Дуже часто генерую якісь невеличкі «застосунки» для дитини. Зазвичай у вигляді простеньких сайтів з базою даних для записів. Приведу кілька більш-менш зрозумілих прикладів.

Дитячий гаманець і кишенькові

Родичі часто дарують дитині якісь кошти. Зберігати їх в паперовому вигляді не зручно. Бо багато мороки, коли дитина вирішить придбати собі чергову невелику іграшку. Треба дістати її гаманець, розміняти умовні 500 грн, дати здачу.

Десь за 40-50 хвилин згенерував простенький сайтик, де можна записувати все подароване і витрати. Одразу видно скільки коштів залишилося і куди вони поділися.

Дитячий гаманець-скарбничка. Програма

Трохи потім додали функціонал кишенькових грошей. Донька часто просить різні речі, які на наш погляд можна описати словом «фігня». Купувати те все ніякої зарплати не вистачить. Але й постійно відмовляти не хочеться. Тому тепер щодня дитині нараховується певна сума. Вона може витратити її одразу чи накопичувати на якісь більш цікаві для неї речі.

Тепер коли просить щось явно не потрібне, завжди можна сказати «за твої». В 90% випадків у відповідь чую: «а, тоді не треба». Видно, що навіть в 6 років в дитини поступово розвивається фінансова грамотність. Вона не намагається купити все підряд, а обирає тільки те, що їй дійсно потрібно.

Цікавий факт: коли попросив ШІ реалізувати функціонал з кишеньковими, він написав 3 сторінки коду зі зверненнями до БД і переналаштуванням cron, щоб кишенькові точно додавалися. Я посміявся і запитав чи не простіше буде просто при відкритті сайту рахувати скільки днів пройшло і додавати до балансу?

Чарівна пляшечка для води

Коли дитина хворіє або в неї піднімається ацетон, треба випаювати. Наша донька не дуже любить пити воду. Тому довелося згенерувати ось таку пляшечку:

Пляшечка для води. Дитяча програмка.

В неї можна доливати випиту воду. Все блимає, купа яскравих анімацій та звуків. Примітивна гейміфікація, але ж спрацювало! Дитині стало цікаво наповнювати ту пляшку.

Щастя наше тривало кілька днів. Тоді захотілося щоб при наповненні пляшечки рідина ставала магічною. Трішки поміняв фон і тепер вода мерехтить всіма кольорами веселки, як на скріні справа вище.

Ще через кілька днів дитина захотіла щоб рідина ставала магічною тільки коли пляшечку переповнено, тобто випила більше за норму. Доньці було цікаво не скільки наповнювати пляшечку, стільки замовляти новий функціонал.

Я регулярно витрачав трохи часу на такі невеличкі покращення. Тепер в нас там вже ціла лотерея з можливістю розблокувати принцесу та вбрання для неї. Малювати не вмію, то ж генерував картинки через той же ШІ.

Принцеси та сукні у пляшечці для води

Так, я розумію наскільки це все ще примітивний застосунок. Але він працює. Дитина старається випивати норму. А програмка веде статистику випитого. Як стає нудно, можна додавати нові функції: згенерувати кілька нових суконь, додати блок з різними замками на фон або домашніми улюбленцями.

Нотатник для мами

Поки діти маленькі, мамам треба відслідковувати про них купу дрібниць. Аж до того коли дитина останній раз «какала».

Це все можна записувати в якомусь нотатнику. Його можна якось розшарити, щоб записувати міг і я. Але на практиці набагато зручніше згенерувати сайтик, де будуть тільки кнопки з подіями. Натиснув — записалися дата й час.

На все про все в мене пішло ну може півгодини. Знімає з мами частину психічного навантаження і працює саме так, як треба. Не думаю, що за цей час я б встиг знайти підходящу програмку і повністю її налаштувати.

Контроль ігрового часу

Ще одна перевага ПК над консоллю, яку забув вказати в минулій статті. Якщо батьки зайняті, можна дати дитині грати. Комп’ютер сам порахує півгодини, за кілька хвилин нагадає про те, що час майже закінчився і потім заблокує екран. Екран блокування можна оформити дуже красиво, щоб дитині було не так образливо.

В комп’ютера можна випросити один раз додаткові десять хвилин. І не більше. В тата з мамою можна намагатися клянчити до безкінечності. Іноді навіть спрацьовує.

Після написання цієї програмки стало набагато менше образ від дитини. Бо це ж не тато зганяє, а комп’ютер заморився і більше не хоче гратися 😊

👍ПодобаєтьсяСподобалось21
До обраногоВ обраному7
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Вчора дописав своє рішення для бекапів. Є гарячі бекапи для сайтів та потрійне резервування для інших робочих файлів.

Якщо хоча б 3-4 людям буде цікаво, можу описати як зробив і як воно тепер працює.

Теж нещодавно зробив собі утиліту для синхронізації файлів на жорсткий диск, який підключений до роутера.
Існуючі рішення займають 500 Мб ОЗУ в фоні, що дуже смішно, як для утиліти копіювання файлів.
Моя утиліта займає 5 Мб ОЗУ.

Круто. Я так не вмію. Мабуть, міг би освоїти якесь програмування під Windows. Але це хіба для себе. По роботі воно зовсім не треба.

Я працюю з інтернет магазином у роздрібній мережі мобільних аксесуарів. Магазин працює на хорошопі і через це вилізає величезна кількість обмежень. В результаті я випросив чат гтп за 120 баксів і наклепав через кодекс цілу адмін панель для автоматизації купи задач і 2 окремі для себе десктоп програми для максимального спрощення рутинних та машинальних задач. І тепер у таких задачах замість умовних 5-6 дій я виконую лише 1-2

Дякую, поділилися досвідом. Я теж оптимізував купу всього у WordPress. Але не став розказувати, бо то все занадто специфічні штуки.

Ще з цікавих кейсів. Веду музичний ютуб канал і задумався над стрімами 27/7 подивився готові сервіси, побачив ціну і забив. Купив свій сервак з 200 гб на диску і наклепав цілу платформу для безперервного стрімінгу та ютуб аналітикую і з керуванням стрімом через тг бота та сповіщеннями у ботя при будь яких важливих подіях чи помилках

Дякую. Завжди цікаво почитати чим займаються люди. Можете скинути посилання на свій канал?

Якось дружина пожалілась на онлайн-магазин з квітами — в ньому не можна було відсортувати позиції по полю знижки чи ціні з урахуванням знижки. Попросила допомогти вибрати позиції певної категорії з великими знижками.
Я тоді подумав що це треба парсити магазин, можна не весь, а певні сторінки, скажімо перші 20 сторінок категорії, скласти в таблицю. Булоб гарно одразу в гугл таблицю, щоб не перекидати файлом і не вигадувати БД. А краще не на свому комп’ютері алгоритм гоняти, а скриптами прямо в гугл таблицях — я таке вже робив, тому знаю, що це можливо. Я пояснив свою ідею клоду, скинув приклади html коду блоків з товаром. Він видав інструкцію що де зробити, трохи подебажили, бо з першої спроби не всі поля парсились. За 30 хвилин зроблений парсер 20 сторінок потрібної категорії. Він навіть зробив кнопку кнопку «Оновити каталог».

docs.google.com/...​xdpvGJKg/edit?usp=sharing

Дякую, що поділилися досвідом. Про такий спосіб використання ШІ я б і не подумав.

Часто теж так агрегую інформацію.
Коли частіше до неї повертаюсь, то вже роблю якусь умовну адмінку

Дякую за досвід. Треба й мені буде опанувати щось подібне.

Така ж історія з різними конверторами, записувалками екрану, OCR інструментами, скраперами, чи навіть індикатором заряду EcoFlow у Dock.

P.S. теж дратує, коли простий додаток забирає 0.5-1 Гб RAM просто висячи у фоні. І таких не 1, і не 2...

Мене дратує. Але я так собі програміст. Простіше робити на Electron, який ближче до Web-розробки, на якій я розуміюся.

Пиши на Tauri2 тоже что электрон только использует встроенный браузер и поэтому размеры приложения 8-10мб и памяти жрет меньше

Перечитав Ваш коментар і пішов читати чи є в Bluetti можливість зробити такий індикатор. Може знадобиться взимку.

100% просто тоді легше оптимізовувати роботу і зменшувати навантаження на необов’язкові речі, якщо бачиш, що не дотягуєш до включення

Ще раз дякую за ідею. Я поки користувався застосунком на смартфоні. Проблема не скільки в тому, що «недотягую», скільки в тому, що працюючи не помічаю коли вимкнули світло.

мені вдалося змусити його виконувати 6 пунктів з 9-ти

я бы на foobar2000 тогда бы и остановился )

вообще для программ, которые должны корректно интегрироваться в ОС есть дикое количество нюансов, которые надо учитывать, чтобы все работало правильно и во всех кейсах. поэтому за вайб-кодинг чего-то типа глобального буфера обмена я бы не стал браться.
ну и мой личный опыт говорит, что если прям доводить все до идеала, то на агента легко можно спустить несколько сотен долларов и много много времени. поэтому часто это история не про практический аспект, а про то, что это само по себе увлекательное занятие )

но в целом — да, можно говорить, что эпоха «хочу такое же, но с перламутровыми пуговицами» уже наступила.

я бы на foobar2000 тогда бы и остановился

Так я десь на рік на ньому й зупинився. Але він регулярно підбішував тим, що не вміє нормально висіти в треї, постійно забуває позицію відтворення, стрьомним дизайном та іншими дрібницями.

Тоді написав Claude (безкоштовній версії) свої побажання до полеєра і пішов займатися своїми справами.

Як повернувся до компа, там вже був архів з проєктом і інструкції як його запустити. І той плеєр був набагато кращий за foobar, який я налаштовував години 4 напротязі року.

Ну і ще години 1,5 пішло на доведення плеєра до субʼєктивного ідеалу, іконки поміняв, дрібні фічі додав, трохи дизайн підкрутив. Вийшло ідеально для мене.

поэтому за вайб-кодинг чего-то типа глобального буфера обмена я бы не стал браться.

Та там нема нічого дійсно складного. Читати з буфера в Windows не дуже важко. Писати в нього теж не проблема. А все інше то проста внутрішня логіка.

на агента легко можно спустить несколько сотен долларов

Я ніколи не платив за ШІ. Навіть безкоштовні версії генерують цілком пристойні утиліти.

І навіть нормальний код для WordPress. Він часто не годиться для продакшену. Але стало набагато простіше шукати де і як ото написане в ядрі. Бо ШІ часто дає може й не ідеальний код, але правильно вказує назви хуків і т. ін.

можно говорить, что эпоха «хочу такое же, но с перламутровыми пуговицами» уже наступила.

Згоден. А іноді важливо навпаки: щоб без ґудзиків, які заважають.

вопрос в том, что если к плееру захочется добавить уловный ASIO...

Я навіть не в курсі що це. Я так розумію щось для покращення музики / затримки?

Цей плеєр зроблений під дуже специфічну задачу. Він програє фонову музику. Яка не повинна відволікати. Ні інтерфейсом, ні неймовірною якістю звучання. Це для роботи: міняю фоновий квартири шум на інший шум. Але приємніший.

А слухати музику «для задоволення» можна і через якийсь професійний програвач чи навіть окремий девайс.

Я скажу так — АІ дуже сильно змінить ринок спеціалізованого софту 🙂

Це ж у вас приклади маленьких утиліт «для себе». Але в мене є декілька прикольніших)

Друг по роботі займається стрімінгом різних змагань (футбол, баскетбол, теніс, та куди покличуть). І треба було йому якусь софтину щоб якось там керувати чи-то камерою чи-то стрімом (брехати не буду). Софт під це, звісно, існує, але коштує десятки доларів. Замість цього він згенерував собі БЕЗКОШТОВНИМ chatgpt потрібний веб-інтерфейс, при тому, що він абсолютно далекий від програмування, розробки, ітд. Звісно, це не повноцінна заміна професійному софту, але під його потреби — з головою.

А через деякий час йому знадобився софт щоб вести рахунок в тенісі (там, виявляється, якісь цікаві правила), і накладати його на трансляцію. Те ж саме — безкоштовний чатжпт, готово.

А потім треба було телесуфлер простенький...

Це все приклади з реального життя, де от прямо зараз якась компанія недоотримала прибуток через АІ. І мені здається, далі буде тільки більше. Бо дуже часто користувачу не треба абсолютно всі фічі якогось продукту, а треба лише певний набір. І простіше згенерувати його під себе, ніж купляти цілу софтину

Саме так. Я розділяю Вашу точку зору. Може не на 100% зміг це передати. Дуже часто виявляється, що мені потрібно 1% функціоналу якогось платного супер-комбайну. Навіть якщо винести за дужки вартість, то нагенерувати часто вигідніше, ніж встановити професійний софт:

1. Бо нагенерувати швидше, ніж налаштувати якийсь супер-софт.
2. Бо навіть налаштований софт не закриватиме потребу на 100%. Будуть якісь не дуже зручні нюанси.
3. Професійно написаний софт зазвичай лагає більше. Бо в ньому набагато більше функцій. Навіть якщо їх реалізували ідеально (що не факт), програма «тормозить» чисто внаслідок об’єму.

От і виходить, що багато навіть не дуже «програмістів» часто генерують собі якісь утиліти, а не купують готові.

Сергію, дякую за такий цікавий топік
Я пишу антивіруси теж за допомогою ШІ, але вони трошки тупі
Ось приклад : я пишу в Deepseek

Привіт, хочу створити свій власний антивірус на YARA-правилах, скажи будь ласка, це можливо створити на пайтоні?
він з нічого пише мені пайтон код, який я даже не запросив
та сама цукерка цього комментарю то — що він мені надрукував классичний антивірус, не на YARA-правилах

Так і є. Нажаль, зі ШІ треба вчитися працювати. Вони не дуже розумні, але працюють дуже швидко.

ШІ модель скоріше за все прсото асоціює слово «антивірус» із типовими прикладами, які він бачив у навчанні

Ймовірно. Зазвичай їм треба доволі детально пояснювати що хочеш і як воно має бути реалізовано. Хоча... людям треба пояснювати не менш детально.

Напевно, але якщо їм нормального промта дати, то й антивірус буде теж нормальний

Топ, дуже дякую за статтю і круті ідеї, а ще в коментарях купа цікавого, то поділюся і своїм досвідом.
Найцікавіше — це локальний перекладач через локальний ШІ (translategemma3 через Ollama і інтерфейс на Python: я й не знав, що Python можна використовувати для десктопних програм). Працює так само в треї і викликається комбінацією кнопок — показує віконце з оригінальним і перекладеним текстом, саме визначає мову і напрямок перекладу, перекладає виділений текст або розпізнає текст на екрані і пропонує вибрати його. Це такий overkill з точки зору ресурсів, що аж соромно, але воно працює, і працює швидше, ніж те саме робити через Google Translate.
Серед іншого, дуже погоджуюся із вами про велику роль простеньких автогенерованих сайтів. Зараз по роботі, якщо потрібно обробити велику кількість даних, які знаходяться в різних місцях (наприклад, вимоги, тести, функціонал і код), уявляю як би я хотів із цим усім працювати і прошу ШІ згенерувати сервіс, який усі дані з усіх цих місць видаватиме у вигляді сайту. Це працює навіть із одним джерелом даних — у нас є внутрішня система, де ми зберігаємо специфікації і ще купу всього, але вона страшенно повільна. ШІ написав сервіс, який витягує звідти по API потрібні дані і видає їх миттєво, та ще й потрібним чином обробленими.

Шикарний досвід. Треба буде поколупатися з локальними перекладачами. Зараз використовую Deepl. Вони роблять гарний переклад html, але постійно щось змінюється в плані інтеграції.

логічно все, але .NET «нативно та мало пам’яті» повеселило)). За вимоги до менеджера буферу обміну дякую. У еру ШІ тепер головне не реалізація а вимоги, скоро вони будуть підлягати патентному праву мабуть )).

На фоні Electron — дійсно нативно і мало памʼяті. Я не програміст, але наче як .Net вбудований у Windows? Результат дійсно споживає відносно небагато ресурсів.

Мабуть C++ або байт-код були б більш нативними. Але для мене навіть С# виявився занадто складним.

Якщо я не правий, розкажіть що мали на увазі. Я люблю дізнаватися щось нове.

круто! 100% розуміння, 0% засудження 🙂 теж написала собі апку-дзеркало, бо іноді треба перевірити, чи не сильно макаронна фабрика на голові. це джс+електрон. і ще пишу читалку дежавю, бо ті шо є або русняві, або китайські. ангуляр+нода+електрон. є ще пара ідейок для упоротих читачів, але то вже згодом може. може і не на js’і.

Дякую, що поділилися досвідом! А можете розказати про дзеркало? Чим воно відрізняється від звичайної камери? Дуже цікаво.

не дуже розумію, шо Ви маєте на увазі під «звичайною камерою», але воно буквально відкриває віконце і вмикає камеру. можна подивитись, наприклад, перед важливим колом, як ви виглядатимете на колі — чи достатьно світла, чи нема чого зайвого в кадрі, чи не сильно видно прищики і чи добре напрасована футболка 😁 дзеркало 🤷‍♀️

Коли я працював за ноутбуком, я користувався якоюсь стандартною Windows-аппкою. Наче вона називалася Camera. Але може й плутаю. Наче так само працює. Того й цікаво було що саме придумали Ви. Раптом і мені таке треба :-)

я на макосі, тут такого нема) можна було дивитись у скайпі, але вже і його нема. можна створити гугл міт, але то дроч. написали з ШІ за 10 хвилин джс + годину на те шоб побороти електрон з доступом до камери, ще 10 хвилин шоб знайти якусь притомну іконку — і всьо, висить в доці, працює коли треба.

Ого. Навіть подумати б не міг, що на MacOS немає стандартної камери. Дякую, що просвітили мене.

Я якось брав Макбук у брата. Але так і не захотілося перейти. Того й не в курсі.

Я якось брав Макбук у брата. Але так і не захотілося перейти. Того й не в курсі.

Не знаю, як це працює, але воно так якось завжди. Я коли переходив на мак, то аж бісився з нього. Мишки нема, клавіші и та і переплутані (не як у віндовських ноутах), Finder вічно відкритий і тд. А зараз щось так звик вже, що коли вінду в руки беру, то думаю, нашо я це роблю.

Можливо. Я точно знаю, що можу перевчитися. Але це дуже проблематично:

1. Треба підібрати альтернативу для купи специфічного софту
2. Освоїти нову ОС
3. Перебудувати якусь частину життя під MacOS.
4. Переписати власні утиліти.
5. Звикнути до того, що на Windows таки було зручніше.

Все це можна зробити. Проблема в тому, що ні MacOS, ні Linux не дають особисто мені якихось переваг, які б компенсували такі гігантські затрати часу і праці.

MacOS я ще можу якось обгрунтувати. Бо їх ARM процесори дають унікальний досвід. Та й тактильно ноути приємні. Linux особисто мені переваг не дає.

я на макосі, тут такого нема)

Але ж на макосі є програма Photo Booth (M1, Tahoe 26.5.2)

справді є) але вже не треба 😁

Дуже Вас розумію. Свій велосипед завжди улюблений. Навіть якщо потім знаходяться кращі рішення.

ну так на своём велосипеде уже без седушки уже ездить притёрся ;)

Часто так і буває. Свій софт може бути кривий, косий і не дуже професійно написаний. Але робить рівно те, що треба і так, як треба.

Тоді quicktime — new movie recording, відкриває превью з камери.

Враховуючи тон Вашого коментаря, не буду вступати в довгу полеміку. Для прикладу дам детальну відповідь на одну претензію. Решта — коротше.

Пишете, що не умієте гарно програмувати, але вже за кілька абзаців розказуєте, як успішно проводите рев’ю AI слоп коду.

Якщо пишеться невелика утиліта «для себе», то це задачі зовсім різного порядку. Розібратися як запустити проект на умовному Електроні, як відтворювати музику, як скласти список файлів у папці і ще 100500 речей — це довго і складно. Навіть побудувати хоч якусь криву-косу архітектуру це довго та складно.

А проглянути по діагоналі код ШІ, щоб там не було якоїсь явної лажі з видаленням файлів у папці чи зверненнями в інтернет — задача на порядок простіша. Мені не треба розуміти код на 100%. Не обовʼязково повторювати його власноруч. Тільки глянути, що це більш-менш плеєр.

Далі запускаю і просто тикаю. Якщо щось не працює — правлю сам або разом з ШІ.

Мені не потрібен ідеальний код production-рівня чи шикарна архітектура. Це все не окупиться. Цінність таких утиліт в тому, що вони робляться дуже швидко і на 100% відповідають моїм побажанням.

Для кращої роботи з буфером обмінну є Ditto

Пробував, давно. Вже не памʼятаю чим не сподобалося. Моє рішення набагато зручніше особисто для мене. Я ж писав, що перепробував з десяток інших рішень.

В кінці щось знову накинули про консолі без розуміння, що контроль за ігровим часом дитини вже є на консолях давно і там його не обійти, як це можна просто зробити на ПК.

І там можна зробити щоб про закінчення часу повідомляла принцеса маминим голосом? Так, як приємніше дитині.

Я прямо глибоко не розбирався, але наче як там навіть щоразу різна кількість часу видавалася через якісь костилі, а не однією кнопкою. Бо сьогодні я дозволяю доньці 20 хвилин. А завтра 40. А післязавтра взагалі можна пограти двічі, бо заслужила. А може й була аппка, не памʼятаю.

Якщо я детально не описую всі перепробувані мною рішення, це не значить, що я не в курсі. Якщо якийсь софт вже існує, він не обовʼязково підходить саме мені. Я ж спеціально детально показав на прикладі музикального плеєра. Їх повно. Але у мене от такі дивні вимоги. І підходяще якщо й знайду, то на пошуки й налаштування витрачу більше часу, ніж на генерацію «свого».

Щодо батьківського контролю згадав. Аппка була. І вона навіть більш-менш норм. Але час видавався кратно 30 хвилинам. А ми часто видавали 20, 25, 35 або 40. Могли додати 5 хвилин за те, що сама прибрала іграшки або ще за якісь невеликі досягнення. Ну от так дивно склалося в моїй сімʼї.

Оскільки це в сутності — пітч, то

Чарівна пляшечка для води

Це насправді бомба, оскільки це медікер зроблений вірно. Тут явно бізнес потенціал, локалізація та версія для хлопчіків із замками драконами, гріфінами, ельфами і т.д. в фентазі стилистиці і т.п.

Можливо. Можете взяти ідею і реалізувати.

Доречі, великий бізнес робить схожі речі. Наприклад Phillips зі своїм Блищиком (щоб дитина чистила зуби).

Я теж, але трохи інакше — допрацьовую чи розробляю різні MCP. Щойно з подивом побачив, що зробив PPC MCP з 332 функціями — від планування до генерації та залиття видосів.

Я поки не опанував ШІ на такому рівні. Якщо чесно, толком навіть не зрозумів що саме Ви зробили. Треба вчитися.

Люблю створювати утиліти для себе, наприклад, Екранний час, Epub- і MarkDown переглядач написав і користуюсь тепер весь час:

Дякую. Приємно бачити, що я такий не один.

«Not invented here» — дуже потужний принцип винахідників та й взагалі людей, кому цікаво. А з агентами воно ще й стало майже безкоштовно.

Може хтось ще не помітив, що агенти вже не шукають якісь бібліотеки, коли вирішують одноразові завдання — вони просто беруть та генеруюсь собі одноразовий Python-скрипт в ./tmp щоб виконати завдання. Бо пошук та встановлення пакета буде довше, ніж генерація 100 рядків коду. І таких одноразових скриптів агенти генерують сотні на день.

Так, це може не стосується топ-пакетів, умовно кажучі ffmpeg важко перегенерувати. Але 90% пакетів — це обгортки з мінімумом доданої цінності.

Автору успіхів, дякую що записали свій досвід.

Дякую за коментар. Взнав про Not invented here. Раніше я вважав себе диваком через те, що часто розробляв свої плагіни для WordPress або теми замість використання готових. Виявляється, в цьому теж багато плюсів.

Раніше я вважав себе диваком

Ні, це нормально і круто!

Виявляється, в цьому теж багато плюсів.

У вашому контексті одні плюси, без недоліків.

Недоліки теж є.

Наприклад, я зробив свій SEO-плагін. Тепер, коли щось міняється в самому WordPress, мікророзмітці, тегах чи інших нюансах SEO я маю сам вносити правки в плагін.

З готовими рішеннями такі зміни відстежують і вносять розробники плагіна.

Але при готових плагінах мені треба відстежувати що вони там навносили і чи не шкодить воно мені :-) Замкнуте коло.

агенти вже не шукають якісь бібліотеки

Chart.js часто люблять брати для графіків, але якщо попросити зробити кастомні графіки на SVG, то виходить красивіше :)

Дякую за лайфхак. Кілька місяців тому якраз довбався з графіками.

У мене таке кастомне вийшло, але після десятків ітерацій (мабуть мої смаки специфічні, правда):

«Not invented here» — дуже потужний принцип винахідників та й взагалі людей, кому цікаво

Це взагалі то анти паттерн — перекладається як синдром не сприйняття чужої розробки (на ІТ слензі — велосипед, америкинському IT слензі reinvent the wheel).
Цей феномен згубив декілька багато мільярдрних бізнесів і переспективних проектів з розумних бізнес ідей. Найвідоміший провал це Oldsmobile які випустили на ринок США легкові авто із дизельними двигунами в розгар паливної кризи в кінці 70-х років. Замість того щоби взяти готові відтестовані і наідйіні дизелі з євпропейських філіалів GM, вони наспіх переробили бензинові двигуни і отримали сирий не надійний продукт. У результаті ринок отримав сирий, вкрай ненадійний продукт, який на десятиліття зруйнував репутацію бренду та підірвав довіру американців до дизельних двигунів загалом. Скориставшись цим прорахунком, японські та європейські автовиробники відібрали у Детройта значну частку ринку.

Думаю, цей та інші принципи треба використовувати з розумом. Якщо пошукати, можна знайти як історії успіху, так і історії провалу.

Повно ж історій, коли люди відмовлялися від популярної технології і придумували щось набагато краще.

Особисто я роблю так:
1. Оцінюю наявні рішення.
2. Оцінюю скільки часу і сил треба на реалізацію власного рішення.
3. Оцінюю чи матиму від того вигоду. Наскільки велику? Як довго?
4. Оцінюю вартість підтримки свого та стороннього рішень. Зважую ризики.

Часто вигідно робити своє. Іноді — зовсім навпаки. Всі ситуації дуже індивідуальні, щоб зводити до ярликів хороший принцип та антипаттерн.

Взагалі дуже часто помічав, що просто інтегрувати між собою два сторонні рішення зазвичай набагато складніше, ніж дописати код в своє або хоча б прикрутити свій кастомний функціонал до одного чужого рішення.

Особисто моя біль — вбудований у WordPress TinyMCE (старий редактор). В мене на нього завʼязано багато функціоналу. Але це завжди така морока...

я ще не пробував писати прямо апки — але тепер є бажання якусь фігню накидати

взагалі давно хотів сісти і зробити одну штуку з годинником\будильником

Спробуйте. Воно зовсім не важко. Саме для програм я зазвичай використовую Claude. Йому треба детально описати чого бажаєте. І отримаєте майже готовий код. Достатньо й безкоштовної версії.

Постараюся відповідати на коментарі. Я завжди відкритий до ввічливої дискусії.

Вітаю, після прочитаної статті, дуже зацікавили Ваші утиліти, хочу спробувати, можете кудись публічно їх викласти, цікавить тільки для власних потреб)

Доброго дня. Нажаль, немає чого викладати. Воно ж не робилося для розповсюдження.

Більшість програмок для дитини працюють з БД на моєму сервері. Та й там купа особистої інформації.

А дорослі програмки просто не писалися на рівні, щоб цим міг користуватися хтось ще. Наприклад, музичний плеєр бере музику з однієї конкретної папки. Навіть без опції це змінити.

Відверто кажучи, згенерувати щось своє в Вас вийде швидше, ніж хоч якось адаптувати мої утиліти.

Підписатись на коментарі