Як ви готуєтеся до зими?

Як кажуть у народі: «готуй сани влітку, а воза взимку».

Холоди вже не за горами, і в мережі традиційно починають нагнітати, що цей холодний сезон буде ще важчим за попередній. І хоча ці наративи повторюються щороку, минулий рік і справді виявився непростим.

Цього разу ми, самі того не плануючи, підготувалися трохи краще: придбали намет, каремати та спальники. Початково купували це для звичайних походів, але в нинішніх реаліях точно згодиться і вдома.

А як ви готуєтеся до цього сезону? Що змінили у своєму побуті та чи готові знову жити в умовах відключень чи без опалення?

P.S: І якщо маєте фоточки з вашим «екіпом» — кидайте в коментарях.

👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Вітаю! Наразі не маю фізичної змоги під’єднати по феншую зарядну станцію напряму до лічильника. Лічильник у загальному коридорі під амбарним замком та з кіпішними сусідами.
Чув що можна під’єднати через вилка — > ABP -> вилка. Але щось стрьомно. Це взагалі безпечно?

Шукаєте електрика який знайде той самій дріт від щитка вже всередині вашої квартири, ставите новий щиток в квартирі з авр.

Как уже сказали, ищешь электрика. А вариант подключения иной: пятижильным кабелем подключение квартирного инвертора через щиток в подъезде.

цікава тема до речі що у людства нема технології накопичення та тривалого зберігання усієї тої енергії за літо з метою використання її за зими

тобто так само як у кам’яно вугільний вік уся зимова інфраструктура тримається на викопному паливі та на атомних станціях

... які от за свіжими подіями мають певні flaws у новітні кліматичні умови

Є технологія, але вона сира і проблемна: цукровий буряк, а потім переробка його в етиловий спирт і біогаз. Те ж саме з воднем

цукровий буряк, а потім переробка його в етиловий спирт і біогаз.

імхо там усе одно не вистачає ккд на поглинання та збереження саме усієї або значної масової частки сонця

як то скажімо скажімо на рівні сонячних батарей та хімічних батарей як то залізо фосфат сучасний

Те ж саме з воднем

з воднем то є як гідроліз? ну тут якраз теоретично можливо якраз тільки навчитися зберігати водень аж у таких масштабах ))

уся ця енергія це фактично енергія сонця, тому щоб прискорити цикл, можна електролізом добувати водень з океану плавучими сонячними панелями і далі вже його змішувати з метаном і палити, вода повертається назад

можна електролізом добувати водень з океану

імхо тут зупиняє те що водень зберігати поки що досить накладно суто технологічно

водень з океану плавучими сонячними панелями

як то зокрема з плавучості ще виникне питання водень ще й накопичувати та відповідно транспортувати до великого збереження

навіть без умови подальшого транспортування уже до споживача бо так можна і не робити бо скажімо простіше транспортувати вже вироблену електрику тоді

я ж кажу, змішувати з метаном, у Катарі вже пробують таке, щоб у газовозі потім полякам привозити

Вже є непогані спроби, наприклад гріють воду влітку, зберігають її глибоко під землею, зимою використовують теплу воду.
Поєднання подібних способів було б дуже ефективним. Хоча з нашим сусідом найкращим рішенням будуть супер захищені міні-АС

деякі країни від геотермальних вод безкоштовно опалюють житло.

Вже є непогані спроби, наприклад гріють воду влітку, зберігають її глибоко під землею, зимою використовують теплу воду.

імхо там дуже багато питань як то такі об’єми треба десь зберігати а також врахувати термічний фактор який дуже вагомий у геологічному плані розміщення такої маси води

деякі країни від геотермальних вод безкоштовно опалюють житло.

для прикладу геотермальне тепло у цьому кейзі вже існує що означає що система вже збалансована геологічно

але якщо просто взяти і почати накачувати гарячу воду у якісь геологічні пласти то є порушення геологічної стабільності плюс втрати же ж на обігрів навколишньої породи

знову ж таки енергетичний чинник скажімо щоб порівняти порівняне вода накопичує 1 кіло калорію на нагрів 1 літра води на 1 градус за цельсієм

1 тона води дасть відповідно 1000 кілокалорій на 1 градус

у метричних 4184 кіло джоулів

1 тона води піднята на 1 метр дасть 10 кіло джоулів

нагрів виглядає доволі ефективно але є одне але щоби цією енергією якось скористатися у зворотньому порядку

... і так само цю масу води кудись покласти

наприклад гріють воду влітку, зберігають її глибоко під землею, зимою використовують теплу воду.

а тим більше ще й щоб вона там і не захолола за тривалий срок зберігання

Цікаво бачити, як поменшало цього року людей з двома резервними генераторами, аккумами на десятки кіловат*годин і сотнями літрів пального в гаражі. Хто як вважає, чому?

Думаю продати генератор) бо сес справлялася весь цей час. Аккуми на 20 квтгод нікуди не ділись)))

Хто як вважає, чому?

Они уже отписались в прошлых темах, готовы к грядущей зиме и поэтому сюда не заглядывают :-)

Купив мангал в гараж І погрітися і шашлики пожарить

знайомого два рази бусифікували по дорозі до гаражу (потім відпускали по стану здоров’я)

Встановив сонячну станцію (інвертор 12кВт, панелі і батереї по 10). Вже кілька років маю дровʼяний камін і з жовтня по травень палю його ледь не щовечора просто для душі — незамінна річ.

А ще не всі усвідомлюють, що основна запорука тепла взимку — це не стільки опалення, як добре утеплений будинок. Починати завжди варто з цього.

Для тих, хто живе в квартирі — я б встановив інвертор хоча б на 6квт і акумулятори на 10квтг. Від цієї системи ви не лише завжди матимете світло, а й зможете живити інверторний кондиціонер. Як мінімум пів дня тепла в квартирі вам гарантовано.

Але прийшов до того що треба звичайний кондиціонер міняти на тепловий насос (арктичну серію). Такі топлять в рази краще.

живу в 11 поверховому будинку у Львові

з електрикою думаю якось справлюсь, маю еко-флоу (найбільший) + бензиновий генератор Хонда + підвал де є каністри з бензном

але електрика мене хвилює все менше і менше)

сподіваюсь, що з водою все буде ок. Бо тут така ситуація, що навіть за +\- нормальних умов бувають з тиском і постачанням проблеми. А без води це срака.

підвал де є каністри з бензном

геніально.

Цією зимою все точно буде добре у панів Зеленського, Єрмака, Арахамії. Вони підготувалися не тільки до цієї зими, а і до мільйону наступних зим. Вони, щоб європейці не кочевряжилися з виділенням 90 млрд призначили міністра МО Федорова, який не буде красти. А коли гроші погодили вони міністра швидко зняли. Так швидко, що зламали всі виконавчі гілки влади в Україні, але то буває, то не страшно. Тепер, гроші будуть ділити саме вони. Відчуваєте витонченість гри? Вірю, що вони використають ці гроші виключно на підготовку до зими. Ну там FirePoint, проект Фрея, ага. Все буде без мази, в ажурі й ніштяк, як кажуть видатні ракетники з москви.
Тому, найлогічнішим, у випадку якихось негараздів взимку, буде триматися ближче до цих панів. Не треба кудись їхати, треба їх знайти і бути поруч з ними. Буквально, не відходити від них ні на крок. Так можна пережити будь які негаразди.

міністра МО Федорова, який не буде красти

ахахахахаха

Не треба кудись їхати, треба їх знайти і бути поруч з ними. Буквально, не відходити від них ні на крок. Так можна пережити будь які негаразди.

Якась прихована реклама служби в УДО.

не готуюсь ніяк. якщо буде повна срака, додатковий екофлоу мене не врятує, в мене їх і так дофіга. Просто поїду в ужгород-житомир-франик, де просто буде тепло та вода. куди поїде решта 2.5 млн киян без моїх фін можливостей я хз.

З великою імовірністю «тепло і вода» буде також в Коростені, Бердичеві і Білій Церкві. Так що решта 2.5 млн десь та й влаштуються. І абсолютно точно тепло і вода будуть в Козині і Конча-Заспі. Цим напрямком вирушить 0,1 млн киян, з більшими за твої фін. можливостями.

2.5 млн бердичів-коростень? удачі

маєте бронювання? бо якщо ні, то є висока ймовірність не доїхати, а потрапити в іншу гарячу точку...

маю, доїду. у кого нема бронювання, у них вже давно голодні ігри йдуть, це зрозуміло. і, доречі, це ще питання, чи збережеться моє.

як на мене «бронювання» — зручний засіб для держави порахувати майбутній мобілізаційний резерв. краще не встановлювати ні «дію» ні будь які апки що нагадують державі про твоє існування, поки не виповниться 60 рочків)

я думаю держава і без тебе все це може зробити і без твого відому.
всі можливі реєстри оцифровуються, всі недержавні установи типу банків форсять надавати інфу і тд.
це треба від самого народження шифруватися, оминаючи пологовий будинок...

Думала переїхати з Києва. Почала дивитись ціни в області. По енергетиці в мене більш-менш, але щодо води, газу, каналізації, то вже є тривожність, якщо розбомблять
Почала шукати десь далі: в центральній та західній частині України. З сумного, то ти між двох стільців: або за нормальні гроші в домі куди треба везти всі пожитки та докупити по енергетиці, або за ціну літака живеш більш-менш нормально.
Думаю про Румунію, Молдову, Словакію та Словенію.
Бо там в якомусь селі ціна за будинок як в Україні, але не буде зручностей на вулиці з видом на гори

В Румунії не буде Карпат ?

Тут скоріше вони не будуть на вулиці. Зараз дивилась житло, яке залишилось в нас в Карпатах, то мені лише cottagecore доступний. 🥲

наче най дорожчий варіант з сусідів потенційно чи не дорожчий за вже більш західну італію?

ні, не дорожчий за Італію

Усі мої зараз у Карпатах. Там є генератор, сонячна електростанція з акумуляторами, дрова, газ і криниця. Поруч ліс та річка.

Чи зможуть вони, у разі зникнення людства, заселити землю?

Ноєв Ковчег у сучасному вигляді)))

арарат

And the ark rested in the seventh month, on the seventeenth day of the month, upon the mountains of Ararat

ні
настільки вузьке генетичне різномаїття винищить з часом мікропопуляцію якщо якимось дивом інші фактори не зроблять цього раніше

десять тисяч є більш-менш консенсусною оцінкою діаметру групи, що має якісь неілюзорні шанси, в оцінках (раціональних, не маркетинговій маячні масківщини і тп) десь на такий порядок прикидають інженерну складність будьякої автономної подорожі в один кінець

Насправді вистачить 1000, в самий екстрімальний мінімум 200.
Це між іншим парадокс який робить так звану елітарну стратегію виживання повністю не дієздатною. Вже в дев’ятнадцятому столітті, монарщі родини Європи по переодружились один з одним багаторазово і мали генетичні захворювання. І при цьому від Першої світової війни династичні браки ніяк не врятували.
Тим не менше, така стратегія де гомініди оберігають виключно власну генетичну лінію, в кращому випадку зграю — типова для гомінідів. Природа не створювала місцянена, вищого хижака який живе в ватагах в кількості характерному до мурашника чи термітника. Для людей природньо, коли найближча зграя — родина живе в селі за 10-30 км від вашої полювальної тереторії, тому на відпочинок нам хочеться на не заселений острів, чи там де мінімум людей типу Балі чи Мальдів і ніхто не розмовляє вашою мовою. І це не про фізичний відпочинок.

Ні не зможуть, щоб не було генетичних захворювань типу гемофілії через інбідинг потрібно щонайменше 1000 людей.

Ні не зможуть

то ви рахуєте для звичайних людей. але це українці з Карпат!

переехал с Киева, несмотря на то что было всю зиму и отопление, и вода и лифт с генератором. Переехал из за отсутствия пво и правильно сделал, жк в промзоне и последние пару раз там «мерево шо робиться». Частный дом, в процессе установки панелей — пока 3-4квт вставлю, и буду рад если зимой буду получать хотя бы 300вт/ч. куплен 3 квт инверторный генератор и канистра на 25л (реально хорошо, за 11к грн выхватил гену). К панелям видимо надо будет докупить 5 (на 10 наверное пожлоблюсь) квтч батарею, и инвертор. Из сложностей: из за мобки найти людей в помощь за город почти нереальная задача. На резерв № 2 в дом хочу купить автономный дизельный отопитель — вебасто. дырку из стены сделал, и 5 квт за 200 грамм дизеля в час имеешь.дорого, но лучше чем сидеть лицом ловить ракеты или мерзнуть.

5 кВтч ниочем. Только инвертор на холостой ход за сутки выжрет 1кВтч. 15кВтч обойдется лишь вдвое дороже чем 5

согласен полностью, что 15квт лучше чем 5, но когда ты переезжаешь в новый дом,даже который готов на 85% расходы и так неадекватные, потому что все надо понемногу делать)

дейя 5ка или 6ка на холостом жрут порядка 60-80ватт, что в целом терпимо, видимо придется через 6-7-8 часов врубать генератор и дозаряжать.

5, это скорей от бедности, чем как желаемый вариант, но в целом да, видимо на 16ку смотреть придется.

открытое ргп с открытм миром делай че хочешь. только от тебя ниче не зависит (

Ночь, улица, фонарь, аптека,
Бессмысленный и тусклый свет.
Живи еще хоть четверть века -
Все будет так. Исхода нет.

Умрешь — начнешь опять сначала
И повторится все, как встарь:
Ночь, ледяная рябь канала,
Аптека, улица, фонарь.

готуйтесь до землі ©

а что плохого то? чем больше тебе лет тем ты должен быть разносторонние не только же лину костенко читать?

Погано те, що а українському просторі досі якимсь чином популяризують культуру, яка чинить геноцид. Вважати це якоюсь культурою, ну таким же чином можна вважати канібалізм у жителів нової Гвінеї культурою, яку треба наслідувати

популяризують культуру, яка чинить геноцид

Я сам особисто не споживаю руснявий контент ні в якому вигляді, але якщо дивитися відверто — повно культур, чиї представники чинили набагато гірші речі ніж русня з українцями, зараз спокійно процвітають. Ті ж німці, японці, британці, бельгійці, американці, китайці і т.д.
Війна закінчиться, через пару поколінь емоції вщухнуть, пам’ять підзітреться і знову будуть слухати Цоя і читати Толстоєвського. Навіть якщо завтра усі 200 млн росіян в світі фізично зникнуть, пласт культури все одно залишиться і її будуть читати та вивчати як зараз вивчають творчість зниклих культур.

На це все є один аргумент, який розбиває весь цей «Вотебаутизм» (What about americans? What about Japan? What about ’younameit’): Всі цивілізовані культури і країни, визнали свої помилки минулого, перепросили за них, в залежності від кейсу, виплатили репарації або компенсації чи спокутували свою вину іншим чином.

рашисти нічого з цього не зробили. Навіть не визнали свою вину, ба більше, продовжують прямо зараз активно здійснювати геноцидні дії та агресію.

Коли імперіалістичний рашизм, як їх поточна ідеологія, зникне, коли вони покаяться і виьачаться за Голодомор, Бучу, Ізюм, Маріуполь і багато інших випадків, коли їх лідери будуть стояти на колінах перед меморіалом українських жертв (як німці ставали на коліна перед меморіалом Голокосту), тоді можна буде вілкривати дискусію про те, що можна публічно слухати пісні російською та читати Достоєвського.

Всі цивілізовані культури і країни, визнали свої помилки минулого, перепросили за них, в залежності від кейсу

Україна не визнала і не перепросила

... і що ти їм зробиш? ))

рашисти нічого з цього не зробили.

так у нас у ссср теж так було для цього навіть термін вигадали той самий «а у вас негрів лінчують» для означення розмивання власної відповідальності та власних дій на когось іншого

Коли імперіалістичний рашизм, як їх поточна ідеологія, зникне

ні коли не зникне далі що?

коли вони покаяться і виьачаться

ні коли не покаяться і не вибачаться далі що?

коли їх лідери будуть стояти на колінах перед меморіалом українських жертв (як німці ставали на коліна перед меморіалом Голокосту)

капець а тобі то є нах. взагалі треба?

... німці ставали на коліна перед холокостом не тому що вони перед євреями але саме конкретно у рамках загальної кампанії «де націфікації» саме німецької суто внутрішньої так саме суто на внутрішню авдиторію

самим євреям воно нах. не треба було від слова взагалі у них своїх справ було по самі помідори так само як і сьогодні

... от до речі для прикладу «так само як і сьогодні» ну ок стали ті твої «німецькі лідери на коліна» молодці і які і сьогодні вони... і сьогодні вони що? стали на бік ізраілю у протистоянні з православним іраном та православним лібаноном? зачистили усе узбережжя від мирних палестинців? щось саме для самого ізраілю тут і зараз з того є?

тоді можна буде вілкривати дискусію про те, що можна публічно слухати пісні російською та читати Достоєвського.

та всім нас рать )) то суто ваша внутрішня «дискусія» орієнтована так само суто на тупих як є якім сьогодні сказали достоєвського читать вони купили книжки (ні хто звісно його не читав stupid is as stupid does) якім завтра сказали достоєвського не читать вони так само «читать» перестали і стали осуждать ака

«я мандельштама пастернака не читав но осуждаю» (к) (тм)

Всі цивілізовані культури і країни, визнали свої помилки минулого, перепросили за них, в залежності від кейсу, виплатили репарації або компенсації чи спокутували свою вину іншим чином.

Ну так ймовірно й русня вибачиться в якийсь момент, в залежності від того як війна закінчиться. Ще ж не вечір.

Ну і я ж писав про «через пару поколінь», а не про зараз.

через пару поколінь емоції вщухнуть, пам’ять підзітреться і знову будуть слухати Цоя і читати Толстоєвського.

ти трохи не розумієш трендів імхо

... більш реалістичний сценарій що не буде ні якого цоя (менш ймовірно) та достоєвського (більш ймовірно) щонайменше у тій «масовій відомій культурі» поза межами специфічних академічних кіл «вивчення старої словяністіки»

і її будуть читати та вивчати як зараз вивчають творчість зниклих культур.

саме так читай ні як ))

мова йде саме за «зникаючої культури» як то саме тут і зараз ти маєш референс на цоя (1962-1990) та достоєвського (1821-1881) але ні які більш менш реалістичні екземляри бодай як більш сучасної культури

... тої самої яка власне і є уже саме тої яка

культуру, яка чинить геноцид.

просто комсомолка твоя досить тупа щоб бути комсомолкою і відповідно щоб (не?) розуміти за що саме узагалі мова у контексті саме культури як такої саме як культури

... більш реалістичний сценарій що не буде ні якого цоя (менш ймовірно) та достоєвського (більш ймовірно) щонайменше у тій «масовій відомій культурі» поза межами специфічних академічних кіл «вивчення старої словяністіки»

Я вважаю цей сценарій найменш реалістичним, якщо чесно. Звісно було б добре якби рашка розвалилася на купу дрібних княжеств які один одного повбивали в нуль залишками радянської ядернох зброї, але вірогідність такого дуже низька. І це лише сама територія рашки, що з мільйонами русні що живе в інших країнах? Вони всі разом зроблять харакірі чи їх посадять в газенвагени місцева влада за злочини перед Україною? Це ну дуже потужні фантазії, погодьтеся.
Рашка так чи інакше залишиться, в найбільш реалістично-оптимістичному сценарії їй дадуть по п’ятаку наші західні партнери і вона втратить трохи територій як після розвалу совку чи імперії. Але сама рашка як культурний осередок залишиться, можливо з іншою назвою та іншим державним строєм, але усі ці цойстоєвські будуть все ще на слуху у людей досить довго.

пласт культури все одно залишиться і її будуть читати та вивчати як зараз вивчають творчість зниклих культур.

зокрема то є так само прямо відносить так само до «сучасної української культури» яка на сьогодні суто технічно суто вторинна до культур як то ромунської яка у свою чергу теж не сказати щоб на edge оф світової культури сама по собі теж

культуру, яка чинить геноцид.

то є цікаве визначення

... а до війни та «культура» вже була? окремо як була і окремо як така саме як яка

яка чинить геноцид.
Вважати це якоюсь культурою, ну таким же чином можна вважати канібалізм у жителів нової Гвінеї культурою, яку треба наслідувати

але у того є певної оборотна медаль ти знаєш як то то є ок але далі ж питання проведення поділу як то а яка культура в Україні і як саме проводити поділ між ціма «культурами» як то більш за параметрами та для зовнішнього спостерігача

Вважати це якоюсь культурою

знову ж таки а раніше воно ж вважалося «нормальним» хіба не «для наслідування» але принаймні для «споживання» хіба ні?

Особисто ви читали Ліну Костенко?

Скажу більше, у мене з нею була переписка в Тредсі.

... а точно то я з лесею українкою сплутав )) старий уже дід забуває ((

читали Ліну Костенко?

13-й білет — досі пам’ятаю )

Фу, руснява поезія

Прощай, немытая россия,
Страна рабов, страна господ ...

... и ты им преданный народ (к) (тм)

наведіть приклад Українського аналогічного я не кажу вже про шось краще?... хоча так є, навіть депресивніше — Кобзар))

наведіть приклад
І не в однім отім селі
А скрізь на славній Україні
Людей у ярма запрягли
Пани лукаві... Гинуть! Гинуть!
У ярмах лицарські сини
А препоганії пани
Жидам братам своїм хорошим
Остатні продають штани...

А що робити, якщо водопровідні станції розбомблять? Оце значно складніше питання, для багатоквартирних будинків у місті (я про Київ). Бювети навряд чи врятують.

Ми збираємося пробурити скважину для технічної води, будемо голосувати на зборах ОСББ на тижні.

А вже підіймалося питання скільки це коштує? Цікаво було б дізнатися

Кошторис є, по 120 грн з квадрата виходить

це теріторіально у києві? водокористування імхо буде якісь скажені гроші проще прокопать канаву до дніпра ))

дебет нормальной скважины на 70 метрах в районе 2-3 м3 воды в час)
на 120м чуть больше, но тоже не вау.

Народ ще про просадку землі не чув при масовій викачці води з горизонтів.

воду возитимуть в водовозках, от з відведенням і каналізацією все непорівняльно складніше буде, міська щільність заселення буде ризиком хворячок, в тому числі холєри

З каналізацією і водовідведенням на правому березі проблем не буде, інфа від кмда. От лівому берегу буде срака.

правобережне лайно якесь особливе?
уся маса стічних вод з правого берега транспортується через дніпровські дюкери (це такі труби під дном річки) на лівий берег,
до єдиного комплексу очистки — на Бортницьку станцію аерації

Просто на правому березі пустять лайно напряму в Дніпро, а на лівому так не вийде (так пояснював чиновник на правах анонімності)

Прям відчувається Frostpunk vibes

Водопровод разбомбят — ну невдобненько, да.
Если водоотвод разбомбят — намного печальней будет.
Толку со скважины если станция аэрации работать не будет и говно это всё затопит нижние этажи дома?

Якщо нанесуть фатальний демейдж Бортницькій станції аерації, то лайно більшої частини міста скерують напряму у Дніпро. Водозабір Києва відбувається вище по течії, біля Десни. Зливатись буде на рівні Дарниці. Так, це буде екологічна катастрофа біблейського масштабу. Дніпро перетвориться на Темзу часів до будівництва Лондонського колектору. Але коли киянам було діло до тих, хто нижче по течії? Будуть буквально срати на провінціалів, а не фігурально.

головне це все потім у канал на Крим направити

вийдемо срати в ліса і там же зніматимемо кліпи з танцями як нам кайфово без каналізації

Никак не готовлюсь. Зима в Испании тёплая :)

Зима в Испании тёплая :)

таити таити не были мы ни на какой таити нас и тут не плохо кормят (к)

Ну... формально в вопросе в теме ничего не сказано про Украину, поэтому не смог удержаться от лёгкого троллинга ))

летят перелётные птицы в осенней дали голубой летят они в жаркие страны а я остаюся с тобой а я остаюся с тобою родная моя сторона не нужен мне берег турецкий и африка мне не нужна!
(к)

троллинга своих соотечественников которые сидят под ракетами? батенька, да вы идиот

просто деякі люди — муд@ки

радий за вас, але не від щирого серця

Маленька радість поглумитись над ближнім.

країна створила для них усі умови )) просто бізнес на війні як ні війні

Ну хоч на форумі повихвалятися. Тримайте нас в курсі

Могу статью написать «как офигенно жить в Испании», но вы ж слюнями монитор зальёте )))

Ну написать то можна, але чи пройде вона модерацію — це хороше питання :)

Ну, если статья «как хорошо жить где-то» не пройдёт модерацию — значит, ниже ДОУ падать будет уже некуда :)

Треба правильно писати просто: «Повітря несвободи в Іспанії»

Точно :)
Отличный заголовок, я считаю

you nailed it good job

статью написать «как офигенно жить в Испании»

имхо торт

ЗЫ: на ютубе полно «как плохо» и тебе окупасы и что там ещё я точно не помню другое но плохо ((

Да. В Испании всё плохо. Окупасы на каждом шагу, жарко, цены на аренду высокие, родная калина не растёт — не приезжайте сюда, даже не думайте )))))

Калина — растет еще и как.
И ежевика и смородина всякая.

На севере может быть разве что. Ну или в горах. На юге на побережье, где я живу — в основном пальмы ))

Могу статью написать «как офигенно жить в Испании»

социальными сетями прибило

Thousands of migrants swim around the border from Morocco into Ceuta, Spain (Associated Press)

теж певно кляті ухилянти ))

теж певно кляті ухилянти ))

Ага. Ухилянты от работы и получатели шаровых пособий ))
На самом деле, проблема решается просто, как валенок: не давать пособие и социальное жильё тем, кто припёрся нелегалом. Но левацкое испанское правительство не имеет политической воли для реализации подобных задач, ибо среди его же кормовой базы (которая состоит из тех же самых неработающих получателей пособия, только проживших тут 10 лет и получивших паспорт) данное решение, естессно, будет непопулярно

не давать пособие и социальное жильё тем, кто припёрся нелегалом

Это прям кусок «национального приоритета» из программы правой партии Испании ( вокс).

Мне больше PP нравится. VOX — популисты. Много рассказывают, но мало делают.

Воксы сами не должны править, они должны не давать пп сильно «левить».
И починить лодочную незаконную иммиграцию, отменить легализацию массовую ( или просто не продлить статусы под разными предлогами) , порезать в ноль выплаты лодочникам, перестать финансировать за гос счет нпо которые занимаются помощью после проникновения итд.
Ну и может налоги починить но это мне кажется фантастика.
Тут на лицо конфликт поколений. Не понятно как будут решать.

На самом деле, проблема решается просто, как валенок: не давать пособие и социальное жильё тем, кто припёрся нелегалом.

да не возьмут меня в европейские политики от щаб абидна была ((

тем, кто припёрся нелегалом.

из утренних новостей имхо я так понял там фишка в том что кто то то ли местные то ли федералы (как там в испании там до сих пор король?) приняли закон то ли постановление по которому «привывшие морем обязательном порядке подвергнуться due diligence для принятия решения а высылке»

т.е. получается они потому и припёрлись как раз моментально что теперь они по закону не есть не легалы пока это не будет доказано что они таки не легалы

ЗЫ: в штатах же ж та же ж самая история только с убежищем они на суд подают и далее возникает певная правовая коллизия где теоретически с точки зрения их собственной мафии они могут находиться в стране до суда и получать все права как то на работу и далее ну кроме выборных понятно

т.е. получается они потому и припёрлись как раз моментально что теперь они по закону не есть не легалы пока это не будет доказано что они таки не легалы

Увы, Санчес много эпично тупых законов принимает в последнее время. То ли пытается так всё сломать, чтоб с последствиями наследникам было трудно разобраться и у него всегда была возможность сказать, что мол посмотрите, как они не справляются, давайте меня обратно в корыту, то ли пытается эпичными последствиями отвернуть внимание публики от своих коррупционных скандалов.

Это изобретение верховного суда. Причем это оч тупое изобретение и почитай его историю. Чистый скам от лодочника.

Доречі, статтю б з цікавістю почитав, бо багато хто пише про Іспанію лише в контексті жари і малого ІТ ринку праці. Сам на повному серьозі думаю перебратись з Вроцлава у Малагу. Зараз збираю інформацію про країну та регіон. Сам теж автомейшн)

Elmundo, Elpais погугли этих два источника.
Первый правее второй левее.
Этого хватит понять что как.

Мож и напишу, но это же надо не обломаться )))
Если хочешь в Малагу — спрашивай. Что знаю — отвечу

Ти б поменьше писав, не усі ж не виїздні, хтось може образитись і провести виховні роботи на місці. А там дивись ще і у багажнику інваліда привезе на повторне влк. І ніяка сума грошей тобі вже не допоможе. Оно тобі нада? Взагалі, судячі по мові, тобі треба до кацапів на їх місцевих форумах писати.

Можеш не відповідати, здороввячко треба берегти. І нерви.

Троещина, бро? Или Борщага?
Видишь ли, Европа более цивилизованная, чем родина. И на попытку «провести воспитательные работы» я просто обращусь в полицию. И выездной инвалид станет невъездным в ЕС. Зато останется въездным в рашу, где такому самое место.
Бред насчёт «выкрасть человека и перевезти в багажнике через 4 страны и 2 таможни» — я даже комментировать не буду. Шпиёнских фильмов пересмотрел?

И на попытку «провести воспитательные работы» я просто обращусь в полицию.

Лєнін був добрий а мог би і ножичком )) таку страну потєряли ((

Троещина, бро? Или Борщага?

ага )) на борщагі та на трої революція іде хай Вован усі гукають за атамана буде прощавайте ждітє волі всі на коні всі у путь закупіло зашуміло тільки прапори цвітуть!

На майдані коло бані
Спить Тичина в чемодані
:)

Спить Тичина в чемодані
:)

тичина спить а справа його живе!

наш паравоз вперёд летит в коммуне остановка другого нет у нас пути в руках у нас винтовка!

читаю коммент и не знаю, плакать или смеяться: то ли гопота из 90ых как то в айти залетела через курсы на троещине, то ли мы все скатились в 90ые и пояснять за шмот скоро придется на митосах.

Не треба, на троєщині таких нема. На троєщині люди биті життям і в таких ситуаціях досить вірно рахують свої шанси) тут маємо якогось донатера третьої штурмової, який проникся фільмом кіллхаус і вважає себе здатним на мамкини спецоперації)

хтось може образитись і провести виховні роботи на місці.

о мені якраз треба ))

здороввячко треба берегти. І нерви.

а тут навпаки вже не треба як то кажуть поздно піть боржомі ))

В Испанию? Украина — Польша — Германия — Франция — Испания ))
Всё просто )))

Украина — Польша — Германия — Франция — Испания ))
Всё просто )))

в низ по днепру сплавляешься в чёрное море дальше на запад босфор дарданелы грецкие моря обходишь грецию выходишь в среднее море обходишь сицилию италию и дальше уже почти по прямой испания на острова не заходишь

если украинские дроны могут то и ты сможешь ))

Да, норм вариант, если на яхте )

лучше конечно на подлодной водке

... у нас такие курьеры наркоту возят но их тоже периодически ловят но украинские дроны я так понимаю ни как периодически не ловят так что имхо схема должна работать 146% в ваших условиях

ЗЫ: на худой конец там и не далеко надо достаточно просто выйти в открытое море нейтральные воды ))

если на яхте )

и дальше да сесть на яхту и всё готовый ухылянт

у кіно бачив про шпіонів понятно шпионів ворожих не совєцьких

Слухай, это ж какой бизнес можно замутить )))
1. Арендуем у картеля подводную лодку.
2. В полночь в Гидропарке набиваем её ухилянтами до упора.
3. Отвозим их в Турцию.
4. Подлодка уходит в следующий рейс.
5. Профит!

Подводная лодка спустится по Днепру до первой же плотины (Каневского водохранилища вроде), а там уже надо будет договариваться с официальными лицами (тм), чтобы пустили в шлюз.

После этого будет ещё как минимум две плотины: Кременчуцкая ГЭС и ДнепроГЭС.

Чьорд, проблема. Тогда надо начинать эвакуацию ухилянтов из Одессы, там вроде ничего не мешает

так усе є навіть такса мужніх прикордонників є

— а я учора перевіз 10 мільйонів ухилянтів через кордон
— ого круто як же ж тобі вдалося?
— ну віз то я 12...
(к)

Коли у людини, яка хоча б в чомусь (або в усьому) успішна, питаєш про секрет чи інструкцію до такого ж успіху, то у відповідь чомусь завжди чуєш «Я просто крутий і багато працював»

Норм реакція людини, яка багато від чого відмовилась заради чогось і не хоче ділитись історіями успіху бескоштовно)
Ну а виїзд в Іспанію то скоріш за все просто про потрібні контакти, які через інтернет не передають)

Є зарядна станція, переїхав у нормальний ЖК у Києві з генератором і своєю котельнею. Плюс є все необхідне для походів — спальник, намет, каремати і так далі, але це вже при самому поганому розвитку ситуації

і своєю котельнею

Котельня, надеюсь, на дровах? ;-)

Не готовимся — до этого уже всё что хотели, купили.
Прошлой зимой в квартире в Киеве минимальная температура была 19 градусов.
Если этой будет печально — дешевле просто переехать временно вплоть до того что в отель.

Урок номер один — до зими як і до весни, лічені місяці — кожен рік. Власне в кожній порі року цих місяців 3. Опалюванний сезон на більшості теріторії України, 5 місяців з 12, на які потрібно 90-100 ТВ/год, що з урахуванням ККД та втрат — 110-130 ТВ/год енергії палива це 8-10 мільярдів кубічних метрів газу.
Лише на термоізоляцію в Україні потрібні інвестиції в €60 мільярдів (може скоротити потреби в енергії на цілих 45%). CAPEX переходу на відновлювальну енергктику, орієнтовно €600 000 за мегават потужності і розведення.

Дякую за вичерпну інформацію, яку всі і так знають, хто сидів зиму без світла.
Але тут говорять, що ми можемо зробити на своєму мікрорівні, а не про проекти, які вже не реалізовані

Проти лома нема прийома, якщо немає іншого лома. Так що ноги мої ноги — рятуйте мою дупу. Велике місто дуже вразливе проти знищення критичної інфраструктури і потребує величезну кількість енергії для свого виживання, постійно. (Так що якщо не буде 300 петріотів і т.п. то кудись у Вижгород і т.п. переїздити треба вже зараз, а не коли буде −30 і блекаут).
Гріти цеглу на газу і не змістовно бо не нагріє нічного просто фізично двох штук ні нащо не вистачить, російська пічка класична це півтонни і більше, також смердітеме і пожежонебезпечно. Велика кастрюля для борщу і пластикові пляшки на півтора літра від напоїв, куди як краща штука.
Що можна зробити в екстрено аварійному випадку я написав і плюсую OP, із спальниками карематами і наметом.

1) проапгрейдив СЕС: додав стрінг з зимовим кутом, додав оптимізатори для панелей, що затінюються. Частину перепідключив ч-з мікроінвертор. В результаті +30% до генераціїї.
2) замовив машину дров
3) запас бензину для генератора і гібридного авто
4) starlink перевів у Standby Mode
5) перевірка генератора на початку осені «перед початком ажіотажу» у ремонтників.

3) запас бензину для генератора і гібридного авто

звичайний бензин зі спиртом тепер в Україні враховуєш?

Так — запланована ротація кожні 3-6 місяців

а як відбувається? не ... стороннє? питтання бо якраз цікавий досвід інший теж може можна взяти якісь ідеї

тобто теоретично я поки що придумав хіба брати для генератора той самий тип палива як і для основної машини і відповідно його міняти на заправку витрату на основну машину і доливати вже чисте

ЗЫ: я правда не точно можу згадати чи у нас є спирт але загалом так чи інакше термін зберігання палива не рекомендується рік більш менш максимум тобто більш ніж менш

ЗЫ: і то точно не те паливо для маленького порша не для трактора порша ))

у меня так было. топляк на стройке завалялся в канистре, 1.5 года просто стоял. решил я как то его в машину залить, стремновато было, да и экобуст (двигатель) очень требовательный к топливу, там в мануале даже на присадки запрет есть. По итогу 20 литров влил, и 20 было — чек энджин не вылез на том и спасибо.

термін зберігання палива не рекомендується рік

для бензину зі спиртом в каністрі — 3 місяці максимум

1) —

Діоди плавляться. Краще окремий мппт.

Користуюсь близько місяця розширенням з мікроінаертором — поки жодних проблем.

Зараз система працює в режимі зеленого тарифу на максимумі потужності.

Обидва пристрої Deye — це стандартне рішення.
Мастер за допомогою частоти регулює роботу мікроінверторів.

З застережень зустрічав: для корректної роботи, потужність мікроінверторів має бути 1.5 рази менша ніж генерація через MPPT порти.

Вважаю, що літній тест проходить норм. Якщо так само норм буде під час лютневих морозів і яскравого сонця — буду масштабувати по тому ж принципу.

Ха.. так заебавсь, что надеюсь ее не пережить)))

Рубаю дрова. Родичі, у кого ще не має пічки, в авральному порядку її добудовують. У зв’язку з тим що я параноїк мій будинок був з самого початку розрахований бути максимально автономним і незалежним. Але грошей вистачило тільки на 8 годин автономної роботи теплового насосу повітря-вода в лютий мороз, далі треба топити пічку. Є сонячні панелі, змонтована пожежна драбина щоб лазити їх і чистити. Генерації зимою понт, але зарядити телефон вистачить. Ну і звичайно повний набір туристичного спорядження, газова плитка і балони до неї на крайняк. Через вибір локації бункер не копав, але багато сусідів собі вирили, хоча я не бачу сенсу. По Київській області родичі собі погрєбки вирили. Ну і звичайно ж найголовніше — кілька комплектів термобілизни.
Якось буде. Звичайно жоден план не витримує перевірки реальним життям, навіть коли запасних планів весь алфавіт і ще трошки.

туристичного спорядження, газова плитка і балони до неї на крайняк.

чи не краще одразу перейти на стаціонарну плиту (як то панель на 2 комфорки для приклад) і пропанові балони до неї?

імхо то є економічно вигідніше за туристичний газ і плюс справжня плита все ж зручніше у користуванні ну досить на багато просто як «просто плита» працює

я перевіряв ))

В нашому будинку опалення, на щастя, майже завжди взимку було, але звісно треба готуватись до всього. Загалом нам вистачало станції, щоб розігріти їжу, всілякі світильники на батарейках також є, термос, який добу тримає, їжу можна завчасно приготувати або купити готову десь. Тож налаштована оптимістично, на крайняк також маємо спальники і купу в’язаних шкарпеток від мами :)

У моєму повністю електричному будинку взимку за добу без світла у кімнатах було десь 16 градусів, біля вікон, звісно, холодніше. Також водопостачання у нас заживлене генераторами, у бойлері вода певний час тепла, ну і є зарядні станції. Тож поки що планую лише утеплювати вікна та розглядаю тимчасові рішення типу біокаміну та намету, але напевне, прийдеться щось ще думати

У нас без опалення було максимум 36 годин, температура опустилась до 18 градусів. При тому, що квартира кутова.

Це вам дуже пощастило. Ви якось утеплювали?

Хоча якщо порівнювати з іншими, у мене теж було відносно непогано, бо 16 градусів — прийнятна температура. Але звісно, хочеться тепліше, тому буду запрошувати майстра для вікон та дверей на балкон. Може, ще поклею термоплівку, бо у мене вікна взагалі без штор

У мене в новому ЖК максимум без світла було 18.5 годин цієї зими. Температура впала до 19 градусів при заізольованих вікнах.

минула зима пройшла нормально (ЖК в Києві) — вся інфрастукрура була зарезервована генератором (вода, опалення, ліфт, мін освітлення в спільних зонах.
цього року осбб закупили ще +1 резервний генератор на додачу до вже встановленого.
в кожному під’їзді облаштували міні путнки незламності — з розетками, чайником, мікрохвильокою, і мінімальним набором зручностей, wifi, столами і стільцями...
дуже виручало коли дома повербанк розрядився — можна було підзарядитися і закип’ятити води...
і ціна такого задоволення була відносно не високою — щось типу 5К грн разового взносу + пару сотень грн щомісяця на обслуговування і пальне.

У нас в ЖК теж генератори з акумуляторами є, але проблема була в тому, що нашу ТЕЦ розбомбили, в результаті чого насоси качали просто холодну воду(

насправді це далеко не найгірший варіант, порівняно з тим коли людям доводилось для отримання води під технічні потреби пішки відро зі снігом на свій поверх піднімати

Ну те, що гірше було — це знаю. Банально можна згадати Троєщину, яка пів зими взагалі майже без всього була і люди мусили ночувати в палатках від ДСНС.

это пока у вас не поломался генератор и не сдох после того как отмотал свои моточасы
потом дорогущий долгий ремонт то что запчастей нет в стране или покупка нового по «горящей» цене.
Уже кусок левого берега сидел без отопления с +12 в комнате то что от 2 тэц не было полностью или частично теплоносителя и генератор до одного места

у нас своя котельня в будинку, осбб закупило резервний другий генератор.
звісно всі сценарії прорахувати буде складно типу відсутність газу і води від міста...
але 24+ годінні відключення вже проходили нормально

Уже кусок левого берега сидел без отопления с +12 в комнате

у моих источников правого берега более конкретно соломенка есть информация в то же самое время +2 в комнате

надо понимать есть относительно

кусок левого берега сидел без отопления с +12 в комнате то что от 2 тэц не было полностью или частично теплоносителя и генератор до одного места

... в этом месте самое занимательное лично мной отслеженное место где _ни_ кто (!) из высших украинских чинов не вышел и не сказал прямо «эта зима была холодная и мы прошли её с газом только потому что»

кусок левого берега сидел без отопления с +12 в комнате то что от 2 тэц не было полностью

... а более того меня стал занимать вопрос выйдет ли кто сказать именно это именно как достижение «эта зима была холодная но мы справились»

... и мне было лично трудно поверить что такая тупость таки возможна но Президент Украины Зеленский «вышел» именно с таким «заявлением» пусть и косвенно

именно этим Президент Украины Зеленский аргументировал назначение премьера именно руководителя «нафтогаза» как «имеющего опыт успешного прохождения отопительного периода в сложный период»

ЗЫ: но выдыхать имхо можно потому что по моим данным подготовка всё же ж идёт более или менее в технически разумных рамках и запасах и даже скорее более чем менее

особенно с учётом экстремальных климатических условий именно прошлой зимы которых есть шанс всё же ж не повторится

Ще почав готуватись до минулої зими коли замовив невеличкий модульний будинок у село, до нього одразу піч-камін, дрова. Мали побудувати та привезти в грудні, а встановили лише в кінці березня, тож вже готуюсь до наступної зими. Роблю по ньому та ділянці все сам, це ще й допомагає голову підтримувати в такі часи.

невеличкий модульний будинок у село

О, а скільки зараз таке задоволення коштує? Якщо не секрет звичайно

Будинок 8×4,5м за зовнішнім розміром, з доставкою вийшло близько 25к. У будинку є підготовка під плитку у ванній, без меблів, освітлення. Але вже є тепла підлогі, ну і всі виводи для підключення комунікацій. Це без урахування фундаменту, прокладки кабелів, труб до будинку, це все робив сам.

ну вона повністю з внутрішнім оздобленням. наліпив плитку в душовій, поставив усюди меблі і можна проживати

посилання на сайт є? цікаво подивитися. знайома щось собі каркасне рахує, виходить дешевше, але можливо щось не додали

купляв у норді хаус, їх легко знайти в інтернетах. тільки не ведіться на ціни, котрі вони розповідають в відосах, в реальності вони значно дорожче

ну так ти спробуй побутовку нормальну дістати і привезти ))

Біфазол і магній-антистрес в конячих дозах (3 таблетки нормально щоб заснути одразу в глибоку фазу і виспатися). Все буде Україна.

То запасний варіант, намагаюсь все ж природними шляхами))

Я живу у багатоквартирному будинку в Києві. Минулого року температура дійшла до 2 градусів.

Зараз почав утеплювати квартиру, більшість майстрів взагалі не беруть замовлення в роботу. Класичний матеріал з пропіненням всередньому по Києву коштує 2500 грн за м^2.

Чудом знайшов майстра у якого є вікно у вересні. Це той випадок коли попросив не ділитись контактом, бо цього року немає вільних слотів🙃

До цього мав план мінімум: 4 цеглини, які розігрівав на газу (квартира з газовою плитою), новорічна стрічка розтягнута по кожній кімнаті яка працює на паверах та ліхтарі (бюжетне освітлення), невелика та середня блюетті для телефонів, ноутів та дрібної техніки.

Цього року зробили багато заморозок та купили ще холодильні елементи в морозилку, щоб класти в холодильник, якщо довго не буде світла.

Зараз купуємо ще велику станцію та стабілізатор. Бюджет десь тисяч 300-400 на все виходить, але більшу половину (усе крім утеплення) вийшло в розстрочку узяти, щоб розтягнути витрати.

квартира з газовою плитою

ось це прям розкішний максимум. Раніше, до повномаштабки, якось негативно до газових плит ставився і завжди подобалися електричні, бо типу ✨ модно ✨ виглядають в інтер’єрі, і сучасно. Але цієї зими, коли світло вмикали на 4-6 годин, і то або вночі, або дуже рано вранці, то я дуже радів маленькій туристичній газовій плиті)

Я для себе відкрив LED-стрічки на USB, світла набагато більше ніж від гірлянди, а споживають небагато

BTW У екстрееному випадку, цеглина поганий варіант як і каміння, можуть банально тріснути, це швидше про каміни і т.п. де температури глріння дров чи вугілоя менші за газ. Краще велика кастрюля із водою.

Є вогнетривка цегла, як раз для топки камінів, витримує 1500 °C

Чиста фізика. Вода теплоємність 4200 Дж/ Кг. Шамотна цегла — 840 Дж/ Кг., керамічна цегла — 900-1000 Дж/ Кг. і пожежонебезпечна, майже гарантовано трісне і гарячі осколки щось можуть запалити. 10 літрів нагрітої води дадуть — $2935 Дж енергії (або близько 0,81 КВ/Гд). Як викорастати — в кімнаті в якості блекаут кризи, над ліжком треба зробити намет (або саморобний балдахин/курінь) і т.п. що є, розігріту воду до 60-70 гардусів перелити в пластикові пляшки надійно закрити і обгронути рушниками і покласти одну під ноги іншу в районі попереку. Також тепло одягнутись, і так можна буде спати. Якщо ліжко це диван — то під низ бажано підсилити каремат чи ковдру. Так можна буде спати навіть в повний блекаут, коли навіть воду нема чим розігріти і в лютий мороз. Туристичний спальний мішок — взагалі тема, як і намет.

купили ще холодильні елементи в морозилку

можно просто баклажек с водой накидать это те же самые аккумуляторы холода

можно просто баклажек с водой накидать это те же самые аккумуляторы холода

я вопрос изучал не помню по какому поводу карочи там элементы хитрее чем просто вода они имеют какую то кривую перехода из условных −18С из морозильной камеры до разумных +4С холодильного отделения которая (кривая) более эффективна именно как «через ноль»

т.е. элементы реально технология )) правда сам я пока не проверял

Там нічого там хитрого. Чиста вода основне тепло відбирає на 0градусів, а всілякі розсоли можуть довше підтримувати наприклад −5градусів. По сумарній теплоемності до наприклад +5 градусів виграшу немає або він дуже невеликий.

Уже купив квитки до Ужгорода і зняв там квартиру
Гаразд, жартую, поки лише зарядну станцію купив

Уже купив квитки до Ужгорода і зняв там квартиру

Ну, до речі, жарти жартами, але ще може й притомний варіант. В січні їздив у Мукачево і на момент, коли в Києві було −15 −20, то там було щось близько плюсової температури навіть. Та й світло майже не вимикали

А я і не жартую. Просто їхати ще трохи зарано. Укрзалізниця квитки лише на 20 днів вперед продає )

А якщо пройтись ще трошки західніше від Ужгорода, то там взагалі ніштяк.

Там уже був. Там все дорого. Ужгород рази в 2 дешевше ніж Кошице в Словакії
Роботу в ЄС в ІТ не так то й легко знайти. А якщо продовжувати працювати на Україну, то толку з тої Європи? Ще й податки хочуть

А якщо продовжувати працювати на Україну, то толку з тої Європи?

Так шукайте прямий контракт, без прокладок, і буде можливість влаштуватися майже у будь якому місці

Я все розумію. Круті айтішники легко знайдуть роботу в будь-якій країні. Ще й бігати за ними будуть і вмовляти наввипередки усі FAANGи. І ЗП дадуть таку, що можна жити на хоч на Манхеттені хоч в Цюриху разом з усією сімʼєю

Питання не в фаангах а саме у прямому контракті
Це дає можливість жити в багатьох країнах і працювати через місцевий фоп

В Ужгороді чи Львові дешевше мінімум в 2 рази, ніж в будь-якому європейському місті
Український ФОП легко відкрити і не завжди легко закрити. А німецький ФОП важко і закрити і вести (подавати звітність). Не кажучи вже про значно більші податки
Не так то і легко знайти достатню ЗП, аби вона покрила і податки і дорожче життя в ЄС і компенсувала втрату роботи для інших членів родини при переїзді

на німеччині світ клином не зійшовся
у східній європі є з чого обрати

ChatGPT пише так про податки підприємця-айтішника в різних країнах ЄС

Чехія — приблизно 7,5%, але потрібно підтвердити 60% категорію і стежити за лімітом 1,5 млн CZK.
Хорватія — 7,6%, але не можна перевищити 60 000 євро ні на євро.
Болгарія — близько 18%, проте режим стійкіший при зростанні доходу.
Польща — близько 23%.
Словаччина — близько 27%.
Австрія — близько 34%.
Німеччина — близько 37% без обов’язкової пенсії

Якщо це правда, тоді справді є принаймні 2 країни, де більш-менш нормально. Хоча переважна більшість країн ЄС все ж значно гірші по податкам ніж наш ФОП

ще Сербія (це з власного досвіду) та Албанія (але це дууже на любителя)

В Сербії — кацапи. Ужгород — ТОП! Своя мова, культура, традиції, своя їжа, свої люди.

Ужгород — ТОП!

чого ж ти не в Ужгороді а страждаєш у Польші?))

Нерухомості мої в м.Ужгород.

я не питав де в тебе бетонометри
перечитай ще раз, якщо з першого не зміг зрозуміти

Альтернатива підти в Банзай! на посадку, або прейскуранти озвучені в навіть в Верховній Раді.

Албанія виглядає як дуже класний варіант, ось місяць назад там був. Москалів близько нуля (їм треба візи), ціни поки на все не дуже кусаються. Бюрократія мінімальна. Багато українців

Албанія виглядає як дуже класний варіант

навіть трамп туди хотів ))

Є знайомий якого запересували в бус на західній попри наявність бронювання (доволі відверто вимагали мзду, він там якось домовився на призов не в піхоту, що трохи дешевше) прямо на вокзалі. При чому чувачок поїхав у відрядження, але фірма не надала офіційних документів, а без бумажки ти какашка.

У нього було бронювання, але не було документів на це бронювання? Чи яких документів не було?

генератор вже купив, тому що розумію, скільки часу світла не буде))

Але ж, якщо не помиляюся, то одного генератора мало буде, аби спокійно всі відключення пройти

з генератором — точно краще, ніж — без нього

я в полтавській, там світла буде більше ніж наприклад києва

генератор вже купив, тому що розумію

а паливо?

Підписатись на коментарі