Таро перед офером чи чому езотерика інколи вирішує в наймі
Таро перед офером, Human Design на співбесіді та перевірка сумісності за знаками зодіаку...
Здавалося б, у 2026 році це має звучати як жарт. Але тренд наймати людей через астрологію, нумерологію чи дизайн людини абсолютно реальний. І чим сильніша турбулентність у світі та бізнесі, тим частіше керівники звертаються до таких інструментів.
Чому так відбувається? Так, це може виглядати як дурість чи забобони. Та мені здається, відповідь набагато глибше. Десь поруч з фундаментальною потребою нашої психіки.
Отже, чому ми так прагнемо «прорахувати» кандидатів в нашу команду?
Наш мозок — це, за своєю суттю, певною мірою машина для передбачень (Predictive Processing Model). Його головне завдання — економити енергію та виживати, а для цього йому потрібно контролювати оточення і зменшувати невизначеність.
Давайте подивимось, що нам скаже нейробіологія з цього приводу.
Мозок сприймає невідомість як загрозу. Дослідження вчених з University College London (2016) показали, що ситуація повної невизначеності викликає у людини більше стресу та сплеску кортизолу, ніж чітке очікування гарантованого негативного результату. Ми готові отримати будь-яку відповідь, аби тільки не залишатися в невідомості.
Ілюзія контролю. Класичні дослідження Елен Лангер (Harvard University) доводять: коли людина відчуває брак безпеки, вона несвідомо чіпляється за будь-які ритуали, що дають відчуття «я все контролюю».
(тому ви не людина з манією контролю — ви прагнете бути в безпеці)
HR чи тімлід, який дає офер кандидату, завжди ризикує: людина може не вписатися в команду, згоріти чи піти через місяць. Натальне положення Марса чи сума цифр у даті народження дають фальшиве, але таке солодке відчуття: «Я все передбачив, я такииииий молодець, ризику немає».
Чому це не працює теж зрозуміти доволі легко.
Астрологія, нумерологія та Human Design опираються на ефект Барнума-Форера — підтверджений психологічний феномен, коли людина вважає вкрай точними загальні описи особистості, якщо їй кажуть, що вони складені «індивідуально». Але жодного наукового підтвердження їхньої здатності передбачати ефективність співробітника немає.
Проте є важливіший нюанс: навіть класична психологія та професійні тести не можуть передбачити поведінку людини на 100%.
І ось чому:
Ситуаціонізм (Парадокс Мішеля). У психології є знамените дослідження Уолтера Мішеля, яке довело: риси характеру (traits) визначають нашу поведінку набагато менше, ніж контекст та середовище (state). Людина може бути системною та спокійною за тестами чи натальною картою, але в умовах хаосу, конфлікту з менеджером або токсичного фідбеку проявити себе абсолютно інакше.
Складні динамічні системи. Людина та колектив це складні системи. Поведінка працівника залежить від тисячі чинників: рівня сну, стосунків у родині, корпоративної культури, рівня довіри в команді та банального мікроклімату в офісі.
І що з цим робити?
По-перше, зрозуміти, запам’ятати та пробачити всіх та себе, хто розкладає карти перед офером — бажання зняти з себе тривогу за допомогою «магічного мислення» — це природна реакція мозку на хаос.
По-друге, варто прокачувати те, що справді знижує ризики:
1) Якісний тестовий період або оплачувані тестові дні.
2) Прозорі критерії оцінки навичок (hard & soft skills).
3) Розвиток психологічної безпеки в команді (що дозволяє людям розкриватися, а не адаптуватися під чужі очікування).
4) І свої навички реагувати на стресові ситуації, шукати та підтримувати власні точки опори.
13 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівЯк типовий представник свого знаку (Скорпіон) скажу, що астрологія — це повна чухня :)
В психології вважається, що магічне мислення ознака не зрілості особистості uk.wikipedia.org/wiki/Магі�
P.S. Коли : ізотерика, нумерологія, феншуй, астрологія і т.п. використовується із ціллю пошуку кадрів чи протилежної статі — це одне. Та коли проскакує інформація, що цим займаються вищі державні діячі і більше за те, тарологи агенти ворожих спец служб — це вже повний пе. Гітлер із Гімлером — програли війну BTW, і Аненербе, що коштували більше за Манхетенський проект не допомогли.
Можна посилання на дослідження Світлани Ройз (психологині, психотерапевтом здається, вона себе не позиціонує)?
І чому нумізматику (збирання та вивчення монет та грошових знаків) віднесли до ізотериків😉?
Так там T9 — нумерологія, а досліди пані Світлани дісно швидше «жовтра пресса», зробив перевірки фактів — це дуже імперічні дослідження і не можуть бути визнані достовірними. Видалив та виправив.20-45 років. Грошовий потік генерується «індивідуальними підписками». Сумми вражають, ємкість ринку в США — орієнтовно 17 мільярдів долларів. В Україні — орієнтовно 90 мільйонів долларів. На місці психологів та терапевтів, я би теж намагався забрати собі цей ринок.
Проте є інші данні КМІС із опитуваннями www.kiis.com.ua/...at=reports&id=1389&page=1
Що вимірювали его-резильєнтність і захисні реакції психикі, як то магічне мислення.
Ще цікаві моменти, про соціально прийнятні відповіді в анкетах.
Є ще маркетингові досліди які базуються на грошових показниках бізнесів на псевдонауках, типу астрологів і т.д. Там вже інщі данні, маркетингові. Генедерний дизбаланс — 85% цільвої аудиторії жінки віком
Туди ж високотехнологічне таро під народною назвою «поліграф»
Був досвід? Поділитесь? Бо мене поки це минуло, але чула багато цікавого про це.
Я колись працював в компанії де він був потрібен Але якось пощастило уникнути. Там щось велика черга була до поліграфа а вакансію тре було закрити терміново і у якості винятку я упетляв
Колеги проходили і при прийомі на роботу і підвищенні. Там наче зачитують спочатку всі питання, можна обсудити, якісь питання можна сказати що не буду відповідати бо вони тебе якось не так тригерять або ти їх не розумієш
Ну типу для когось крадіжка це спіздив в дитинстві жуйку в магазині а для когось виніс з роботи ноут і присвоїв собі це не крадіжка. Реакції різні
Але описують всеодно досвід як далеко не з приємних Ти фактично на допиті у мента Що тут приємного?
youtube.com/...sZJnY?si=ed7Q_0cwS-7DMoMu
Швидше верогідносний метод. Америеанські науковці вважають 95% верогідність пристрою ращом із менталістами, що їм користуються не достатнім, тобто резущьиати не можуть бути доставірним доказом який можна використати як довод в суді наприклад. Рахом із тим ФБР — вважає такий процент цілком прийнятним і достовірним, щоби на базі таких данних робити уточнюючі досліди і розслідування. Коли Федров робив перевірки, справді же виявили вже по іншим доставірним доказам 8 російських шпигунів в мін оброни.
Вероніка феншуй, перелогінься
Гадание на кофейной чашке забыли. Всегда перед собеседованием гадаю.
Гороскопи! Раков не брати!
А Раків хоч чого?