Token Economics: нова одиниця вартості софту — і новий борг у вашому коді
За майже двадцять п’ять років у розробці я бачив, як змінювалася економіка софту: ми платили за сервери, потім — за обчислення, далі — за запити й дані. У 2020 році після запуску API GPT-3 ми почали платити за токен, який став одиницею білінгу. А у 2026 році він отримав ще одну роль — став одиницею вимірювання складності та продуктивності AI-систем. Так в економіці софту з’явилась нова дисципліна — token economics (токеноміка) — з власним визначенням, метриками й дослідницьким полем.
Два факти показують масштаб. Тижневе споживання токенів на OpenRouter зросло майже у 68 разів за п’ятнадцять місяців [1]. А низка компаній, за звітом Goldman Sachs (червень 2026), уже враховує вартість токенів у своїх фінансових планах і встановлює ліміти токенних витрат для співробітників [2]. Тобто токен перетворився на окрему статтю корпоративного бюджету.
Тут напрошується заперечення: токени ж дешевшають. І справді — за останні роки токени подешевшали в рази. Але споживання зростає ще швидше. Це класичний парадокс Джевонса: що дешевший ресурс, то більше його витрачають. Економія на ціні токена не рятує, якщо не керувати кількістю токенів. Дисципліни, яка вчить нею керувати, ще рік тому не існувало. А сама ідея поєднати токен з економікою виникла задовго до ери штучного інтелекту — і навіть крипти.
Три життя одного терміна
Поєднання «токен + економіка» пережило три життя — щоразу зі зміною значення самого токена.
Перше почалося в поведінковій психології. У
Друге життя термін отримав у криптоіндустрії
Третє життя розпочалося з розвитком штучного інтелекту. З 2020 року AI-моделі читають і пишуть не словами, а токенами. Токенізатор ріже текст на дрібніші фрагменти — тому однакова за змістом логіка може коштувати по-різному.
У
У червневому звіті Goldman Sachs про AI та ринок праці автори використовують термін token economics без жодного пояснення — тобто він уже став частиною професійної мови [2].
Відтепер token economics — це дисципліна, що вивчає
Той самий термін. Три різні значення токена. Три різні економіки.
Як AI-агенти зламали лінійну модель
Класичне використання LLM було лінійним: один промпт на вхід, одна відповідь на вихід, один рахунок. Агентні системи зруйнували цю модель.
Агент не відповідає один раз. Він працює циклами: завантажує контекст, міркує, викликає інструменти, спостерігає результати, рефлексує над помилками та повторює спробу. Кожна ітерація споживає токени — мислення тут вимірюється в них.
У мультиагентних системах складніше. Там агенти витрачають токени на розмови між собою: синхронізація стану, повторна передача контексту, узгодження форматів.
Ці накладні витрати вже виміряли. Бенчмарк AgentTaxo (воркшоп ICLR 2025) описує communication tax — витрати на комунікацію між агентами. У популярних мультиагентних фреймворках вхідних токенів у
Згадане січневе дослідження «Tokenomics» [5] розклало споживання по фазах розробки: 30 завдань у фреймворку ChatDev, повний цикл. Витрати розподілені вкрай нерівномірно: 59,4% усіх токенів припадає на рев’ю коду, а вхідні токени становлять 53,9% споживання. Фази верифікації непропорційно споживають саме вхідні токени. Найдорожчою виявилася не генерація коду, а його перевірка. Токенна вартість виявляється архітектурною властивістю системи, а не метрикою використання, яку аналізують постфактум.
У цьому напрямі досліджень є й неочевидний висновок: координація стає збитковою, коли продуктивність одиночного агента вже висока [1]. Другий і третій агенти не покращують результат — вони лише додають витрати на перемовини між собою. Тому рішення на рівні обв’язки — скільки агентів запустити, де встановити ліміт циклів, коли доручати міркування, а коли викликати інструмент — тепер часто важить більше, ніж вибір самої моделі.
Для розробника це означає одне: витрати ростуть разом з архітектурою, а не з трафіком. Рахунок може зрости без жодного нового користувача.
Token debt: ваш код уже платить
А ось питання, яке поки що майже не досліджене: вхідна сторона AI-систем — сам код.
Оптимізація, про яку говорить індустрія, стосується рантайму. Але коли AI-агент читає, пише й рефакторить вашу кодову базу, кожен вибір у ній — мова, фреймворк, багатослівність розмітки — стає витратою на кожному циклі. Раніше ми оптимізували код для виконання. Тепер його доводиться оптимізувати ще й для читання — машинами.
Я називаю це token debt — токенним боргом. Уперше я побачив його не в моделях, а в цифрах: та сама логіка, написана різними фреймворками, коштувала по-різному.
Token debt — це прихована повторювана вартість коду. Технічний борг накопичує складність для розробників — token debt накопичує витрати для AI-агентів: кожна зайва конструкція, дублювання чи надмірна багатослівність коштують токенів. І це не гіпотеза. У травні я прогнав jscpd по 49 vibe-coded проектах на GitHub: 7,2 мільйона рядків, 25 612 клонів, у середньому 7,98% дублювання — чистими виявилися чотири проекти з сорока дев’яти. Борг накопичує той самий агент, який потім за нього платить. Він так само зростає непомітно, з кожним рішенням «так простіше», і так само стягує відсотки — лише виставляє їх API-рахунок.
У дослідженнях техборгу
Технічний борг ми давно звикли рахувати. Token debt компілятор читає — і мовчить. Показує його тільки API-рахунок.
Як виміряти token debt: перші емпіричні дані
Щоб перевірити, як це працює на реальному коді, я провів серію вимірювань у межах дослідження «Tokenomics of Web Development»: 22 веб-технології, 115 ідіоматичних сніпетів, один токенізатор — tiktoken (cl100k_base). На іншому токенізаторі абсолютні числа будуть іншими, відносні розриви зберігаються.
Мова: синтаксис має ціну
На п’яти однакових задачах, реалізованих ідіоматично кожною з п’яти мов, TypeScript вийшов на 31% дорожчим за чистий JavaScript [8]. Логіка в обох випадках однакова — різниця лише у формі запису: двокрапки, анотації, дужки параметрів. Звідси перший висновок: для агента вартість коду визначає не те, що код робить, а те, як він записаний. У зібраному коді цієї різниці немає — вона проявляється лише в рахунку за токени.
Це не аргумент проти TypeScript: 31% — плата за типобезпеку, а не дефект мови. Це прогалина на ринку — системи типів, спроектованої з урахуванням токенізатора, ще не існує.
Другий результат виявився для мене несподіванкою. Я очікував, що серед мов у тесті переможе старий знайомий CoffeeScript, але найкращий результат показав ZeroLang — експериментальна системна мова від Vercel Labs зі ще крихітною спільнотою та ранньою специфікацією, спроектована так, щоб її основним читачем був агент, а не людина.
CoffeeScript залишився другим — і підтвердив те, чого я й чекав: у верхівці рейтингу опинилися дві мови, де структуру задають відступи. Кожна дужка — це токен, кожна крапка з комою — токен, а відступ для токенізатора безкоштовний. Лаконічність, яка досі була лише питанням стилю, отримала ціну.
А найкорисніший результат дав Civet — мова з тим самим лаконічним синтаксисом, що й CoffeeScript, але з типами. За рядками вона компактніша за JavaScript: 34 проти 41. За токенами програє: 320 проти 287. Різниця не в синтаксисі, а в тому, що в нього дописано, — анотації в стилі TypeScript з’їдають усю економію на відступах. Отже, платить не форма запису, а те, що ви в неї додали. Приберіть типи — і Civet опуститься приблизно до рівня CoffeeScript.
Фреймворк: код, який пише компілятор, дешевший
На еквівалентних компонентах Angular коштує на 38% більше токенів, ніж Svelte [8]. Але цікавий тут не сам переможець, а механіка: вартість коду для LLM складається з двох незалежних величин — наскільки щільно він токенізується і скільки коду загалом довелося написати. У цьому вимірюванні перемогла друга. Фреймворк, який найгірше токенізується в групі, все одно вийшов найдешевшим, оскільки реактивність за розробника розгортає компілятор. Універсального переможця при цьому немає: на окремих завданнях уперед виходять інші фреймворки.
Практичний наслідок такий: найдешевший токен — той, який компілятор створив сам. Усе, що ви записали вручну, агент буде перечитувати й оплачувати; усе, що згенерувала збірка, для нього просто не існує.
І ось чому це борг, а не просто витрата. Мову та фреймворк обирають один раз — на старті проекту, коли про токени ще ніхто не думає. Утім рахунок за це рішення приходить щодня, під час кожного проходу агента, і зростає разом із кодовою базою. Разове рішення, яке створює витрати на кожному проході, — це і є борг.
Обидва заміри стосуються того, як написаний код. Але агент читає не лише код — він читає й те, що видають ваші інструменти. Саме тут token debt проявляється найгостріше: звіт лінтера чи аналізатора потрапляє в контекст повністю і повторно при кожному запуску. Це й привело мене до наступного вимірювання.
Тулінг: найдорожчий рядок у рахунку
У власному бенчмарку jscpd я порівняв, скільки токенів різні CPD-інструменти віддають агенту на одному й тому самому корпусі — 547 файлів, 21 645 рядків, понад 150 форматів. Компактний формат jscpd — 2 800 токенів. JSON від Duplo — 158 000.
Це не два звіти про одні й ті самі дублікати. Кожен інструмент рахує клони по-своєму: jscpd знаходить 212, Duplo — 518, бо працює чистим текстовим збігом без токенізації й роздуває результат хибними спрацюваннями. Але агенту байдуже, скільки з них справжні. Він читає й оплачує все, що йому подали.
Чистий замір виходить на одному інструменті. Той самий jscpd на тому самому корпусі: 2 800 токенів у компактному форматі проти 23 000 у консольному. Ті самі 212 клонів, той самий код — різниця у вісім разів лише в тому, як їх подано агенту.
Сирі дані та методика вимірювання лежать у репозиторії jscpd — їх можна перевірити й відтворити.
Найдорожчий рядок у рахунку опинився там, куди ніхто не дивиться. Причина в тому, що вихід інструментів рідко переглядають і майже не оптимізують: історично він призначався не для читання, а для парсингу.
Із цього випливає третій висновок — прикладний. Мову проекту так просто не змінити, як і фреймворк; а формат звіту змінюється одним прапорцем у конфігурації. Найдешевший спосіб скоротити token debt — не переписувати код, а подивитися, що саме ваші інструменти передають агенту. Саме тому в jscpd з’явився компактний формат звіту для AI-пайплайнів.
Дублікати я рахую роками — і тепер у них з’явився ще один вимір: ціна в токенах. Головне, що змінилося в моєму підході, — я перестав довіряти метрикам інструментів на слово: спершу вимірюю, потім довіряю. Метрика без контексту — це просто число.
Усі три потрапляють в один контекст агента. Token debt накопичується з кількох боків одночасно.
У підсумку найбільше з вашого API-бюджету з’їдають не ваші рядки, а службові поля чужого звіту.
Що показує реальне використання AI-агентів
Незалежне підтвердження з’явилося у травні. Дослідники SonarSource побудували мінімальні пари репозиторіїв — з однаковою архітектурою, залежностями та зовнішньою поведінкою, але різною чистотою коду — і прогнали Claude Code через 660 випробувань на 33 задачах [9]. Результат виявився подвійним: чистота коду не вплинула на здатність агента завершувати завдання, але вплинула на операційну вартість його роботи. На чистому коді агент витрачав на
Масштаб, у якому це рахується, показують суміжні дослідження: одна задача на SWE-bench Verified у середньому споживає близько 4 мільйонів токенів, і більшість із них — вхідні [9]. Тобто токени, які агент просто читає.
Питання «як платити менше» вже має власну літературу: моделі вчать зупинятися раніше, стискати контекст, викликати інструмент замість довгих міркувань і накопичувати пам’ять між сесіями. Огляд Token Economics for LLM Agents зводить ці підходи в одну систему [1] — і всі вони працюють із тим, як агент витрачає токени. Але жоден із них не чіпає самого артефакту, який агент читає, — кодової бази. Тут і живе token debt: єдина вісь, де відповідальність лежить на розробнику, а не на платформі.
Замість висновку
Софт отримав нову статтю витрат, вимірювану в токенах. Вона стосується кожного шару стека — від дизайну токенізатора до attention-ядер і вибору мови програмування. Код уперше отримав ціну не лише під час виконання, а й під час читання.
Жетон, запис у блокчейні, сировина інтелекту — за шість десятиліть токен встиг побувати всіма трьома. І щоразу в ньому вели облік: спершу поведінки, потім капіталу, тепер — вартості коду. У найближчі роки ми будемо оптимізувати не лише latency, memory footprint і cloud costs. Доведеться навчитися рахувати ще один ресурс — token footprint нашого софту. І робити це доведеться однаково уважно — і людям, і агентам.
Порахуйте самі
Токеноміка зручна тим, що її можна перевірити за один вечір. tiktoken — бібліотека від OpenAI, якою можна порахувати токени будь-якого файлу. Tokenizer Playground показує, як саме ваш код розбивається на токени.
Почніть із власного репозиторію: порахуйте, скільки токенів займає найбільший файл, який агент читає щоразу. А потім — скільки коштує в токенах звіт вашого лінтера.
P.S. Якщо тема відгукнулась — у Telegram-каналі Math.random() я продовжую розбирати token economics, агентні інструменти, реальні вимірювання й експерименти, які не завжди стають окремими статтями. Саме там першими з’являються нові заміри, спостереження та інженерні висновки.
Література
- Chen, Y., Chen, J., He, C., Li, Y., Ji, Y., Wu, Y., Yang, D., Diao, L., Shou, L., Zhang, H., Li, H., & Chen, G. (2026). Token Economics for LLM Agents: A Dual-View Study from Computing and Economics. Zhejiang University & Alibaba Cloud.
- Goldman Sachs Global Investment Research (2026). An AI Job Apocalypse? Top of Mind, Issue 149, June 25, 2026.
- Ayllon, T., & Azrin, N. H. (1968). The Token Economy: A Motivational System for Therapy and Rehabilitation. New York: Appleton-Century-Crofts.
- Gregory, R., & Mini, T. (2025). Token Economics. In R. Beck (Ed.), Elgar Encyclopedia of Cryptocurrencies, Blockchain, and DLT. Edward Elgar.
- Salim, M., Latendresse, J., Khatoonabadi, S., & Shihab, E. (2026). Tokenomics: Quantifying Where Tokens Are Used in Agentic Software Engineering. MSR ’26, Rio de Janeiro.
- Wang, Q., Tang, Z., Jiang, Z., Chen, N., Wang, T., & He, B. (2025). AgentTaxo: Dissecting and Benchmarking Token Distribution of LLM Multi-Agent Systems. ICLR 2025 Workshop on Foundation Models in the Wild.
- Aljohani, A., & Do, H. (2025). PromptDebt: A Comprehensive Study of Technical Debt Across LLM Projects. EASE 2025.
- Kucherenko, A. (2026). Tokenomics of Web Development — серія вимірювань. HackerNoon: Частина 1, Частина 2
- Trivedi, P., & Schmitt, O. (2026). Does Code Cleanliness Affect Coding Agents? A Controlled Minimal-Pair Study. SonarSource.
11 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівКоли я 2 роки назад, а потім рік назад, писав що використання ШІ і кількість токенів буде щороку рости в рази, а ревеню (ще раз, ревеню, не прибуток) антропріків і опенаі подвоюватися, мене тут всі називали шизанутим. А деякі унікуми взагалі писали що хайп скоро закінчиться і про ШІ всі забудуть.
Приємно в черговий раз виявлятися правим )
PS Зараз включать задню і будуть казати що ніколи такого не говорили і я придумую
Найбільший ризик для мене навіть не в автоматизації, а в поступовій втраті навички писати й мислити кодом. Якщо постійно покладатися на ШІ, чи не станемо ми просто операторами, які перевіряють чужий код?
імхо і перевірка людиною коду зникне з часом в масі своїй
нууу тобто можна буде але воно не буде того вартим
Так, цілком ймовірно! Я про це навіть не замислювався))
Можу посперечатись, код — лише інструмент, треба навчитися мислити новими інструментами й навчитися не втрачати зв’язок із самим сенсом, сіллю задачі.
Колись програмісти читали код по перфокартах та перфострічках, і мислили їми — їх часи пройшли, а задачі, яки вони вирішували, залишились.
Згоден. Зрештою, цінність програміста не в тому, щоб набирати код, а в тому, щоб правильно формулювати задачу, бачити обмеження, компроміси й наслідки рішень. Але я все ж думаю, що повністю втрачати навичку програмування небезпечно — без неї складніше оцінити, чи дійсно рішення правильне.
ми поступово втратили навичку полювання та збирання, але якось змогли впоратися. «мислити кодом» це ж просто милиця між фактичним наміром та реалізацією, хай llm працює
Здається, ми знову повертаємось в
епоху великих машин коли машиннийчас був дорожчим за час програміста 😏.Є в цьому щось символічне. Історія справді ходить по колу, тільки технології щоразу інші.
Дякую! Нарешті шось дійсно суттєве по темі.
Дякую за відгук