Чи мертвий Product Management для новачків?

💡 Усі статті, обговорення, новини про продукти — в одному місці. Приєднуйтесь до Product спільноти!

Натрапила на Reddit на цікаву дискусію про те, чи реально зараз стати продактом відразу після універу. Студент жалівся, що компанії відмовляють випускникам, а через ШІ шанси початківців наче взагалі зникли.

В коментарях кажуть, що PM ніколи не був стартовою позицією. Ніхто не хоче довіряти рішення, які впливають на прибуток, людині без практичного розуміння бізнесу.

Майже всі приходять у цю сферу з суміжних ролей. Тестувальники, розробники, бізнес-аналітики, навіть менеджери з підтримки чи продажів. Спочатку ти вивчаєш життєвий цикл продукту та болі клієнтів на практиці, доходиш у своїй спеціалізації хоча б до мідла, і тільки потім переходиш у Product.

А як ви прийшли в професію? Згодні, що джунам без бекграунду в інших сферах тут робити нічого і чи дійсно ШІ тут заважає?
👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Світчинг із тех спеціальності це один із практичних сценаріїв, але не завжди кращий. Тобто не обов’язково людині, що має класні завдатки і академічну підготовку по менеджменту, проходити етап, де ти сидиш в ізоляції і пишеш код, це навпаки може вести в бік.
Перехід із мідла в акаунт менеджменті чи з реклами це вже логічніше. Часто ок себе показують світчери із не-ІТ менеджменту, наприклад, менеджер із логістики чи харчової промисловості.
В цілому я думаю, що і в 16 можна робити продакт менеджмент. Наприклад, якийсь студент зарелізив апку, сам їй робить комьюніті менеджмент, сам крутить їй монетизацію. Питання, чи із цим досвідом людина хоче одразу подаватись на роботу в Майкрософт — то тут ні на яку спеціальність так не працює.
В цілому знаю факти, коли українці наймають джун продактів. В кінці кінців пошук роботи це пошук угоди, і ви свій власний продукт на продаж. І що може бути кращим тренуванням, ніж досліджувати ринок спеціальності і компаній, що наймають.

Стаття з розряду : «Не реально стати генералом одразу по закінченні військового вчилища». Як страшно стало жити.
Звісно звичайний шлях по працювати років 3-5 тестувальником, потім 7-8 бізнес аналістом або тест лідом/СА, і вже потім Product Manager. Або стартап і набиття досвіду і знання власними фін ризиками і т.д.
Жодний притомний C level чи власник, в сучасному світі не делегує фінансовий підпис абсолютному новачку при червоному океані конкуренції в галузі. В нульві та на початку 10-х таке траплялось дуже чато і результат був відповідним. Навіь MBA тут не дасть потрібних навичок, що теж вже проходили як колись панацию.

Складно сказати. Я ще навіть не джун, тож навряд чи моя думка зараз достатньо релевантна — лише закінчую курси Fullstack.

Останні три тижні подаюся на всі можливі вакансії в IT, де готові розглядати кандидатів без комерційного досвіду. Зокрема й на Product Management (бо в бекграунді маю бакалаврат з менеджменту). Але відповідей майже немає, навіть стандартного «ми вирішили рухатися далі з іншим кандидатом» після перегляду резюме не відписують😅

Тому, з моєї точки зору, зараз новачку загалом дуже складно зайти в IT. І справа не стільки в конкретній спеціалізації, скільки в головній проблемі: де взяти той самий стартовий досвід, щоб отримати хоча б запрошення на співбесіду чи тестове завдання.

A chicken and egg problem

Це не тільки в ІТ-сфері. Інші сфери теж страждають від проблеми «немає роботи, бо немає досвіду, а немає досвіду, бо немає роботи». Просто в ІТ це дуже болісно сприймається, бо є міф, що в ІТ-шку можна вкотитися після курсів. Ні, не можна. Давно вже не можна.

Я можу назвати подібні chicken and egg problem по життю.

В еміграції: я не говорю умовною польською, бо немає польськомовного оточення. А немає польськомовного оточення, бо не говорю польською.

Усі ці проблеми вирішуються тим, що треба піднімати жопу й ї*ашити. Розривати це кільце. Вивчити мову самостійно до рівня B1—B2 або з репетитором.

У випадку ІТ пилити пет-проєкти роками й місяцями, акумулюючи експертизу, і трохи прикрасити свої знання в CV, yada yada yada. І подаватися подаватися подаватися. Да не просто, да треба ще працювати fulltime десь, щоб платити по рахункам + навчатися 4 — 6 годин в день. Але життя дуже непросте, коли попередні покоління відмовлялися аккумулювати достаток і не працювали над своїм соц-економ становищем.

Мучає сумління приукрасити свої знання в CV? А тих кандидатів, які це зробили, і їх взяли, а вам навіть не надіслали:

«ми вирішили рухатися далі з іншим кандидатом»

не мучало.

Good luck!

Дивного мало, зараз в React JS та Node — червоний океан конкуренції, зазвичай на посаду джуніора можуть розглядати людей із 20+ років досвіду (це не жарт, так мислить менеджмент на загал і бізнес в цілому — мінімізація ризиків і збільшення прибутків, якщо є можливість урвати з ринку щось дешево то будуть так робити, навіть як це антипатерн і так робити не можна).
Станом на зараз раджу засісти негайно за : Python, Data Analysis чи Big Data. На Node чи React — ви будете шукати роботу як я в 2005-2006 на Delphi. То що знаходив було абсолютно не релевантним.

Підписатись на коментарі