Працівники покоління Z тікають з офісу, щоб поспати й поплакати

Уявіть ситуацію. Ви купуєте квиток у кіно за 15 доларів, але навіть не плануєте дивитися фільм. Ви просто падаєте в м’яке крісло, натягуєте шапку на очі й спите півтори години, щоб потім повернутися до свого робочого столу зі свіжою головою.

Саме так зробив житель Нью-Йорка Бен Сандерсон.

Офіс та стрес

Якщо вірити статті видання Fortune, зумери та зіленіали настільки виснажені класичною роботою з дев’ятої до п’ятої, що змушені шукати будь-які схованки для емоційного розвантаження. Хтось тікає на залізничні станції, хтось на мости, а дехто взагалі закривається в примірочних Zara, щоб безпечно поплакати в тиші під час обідньої перерви. Згідно (відповідно :)) їхньому дослідженню, майже половина молодих офісних працівників кажуть, що робочий стрес регулярно доводить їх до сліз.

Багато хто звик звинувачувати саму молодь у надмірній чутливості чи небажанні напружуватися. Проте тренд на обов’язкове повернення до офісів повернув не лише живе спілкування, а й, як зазначає видання, негативну сторону соціуму — удари в спину, привласнення чужих заслуг, токсичність та відвертий саботаж. До речі, не так давно ми ще писали про те, що покоління Z не хоче працювати full remote.

Статистика така:

• 61% працівників хоча б раз ставали цапами-відбувайлами з вини колег.
  • Кожного четвертого навмисно підставляв та доводив до провалу власний керівник.
  • Близько 40% молодих спеціалістів серйозно думають про звільнення в перший же рік роботи.

Додайте сюди постійний зовнішній тиск. Старші колеги часто навішують на молодь ярлики «найскладніших у співпраці», дорікаючи зовнішнім виглядом чи поведінкою. Водночас тут ще й ШІ (куди ж без нього) дихає в потилицю, загрожуючи повністю знищити посади початкового рівня.

Здавалося б, найпростіший вихід полягає у звільненні. Але через шалену вартість життя та надзвичайно жорсткий ринок праці більшість просто не може дозволити собі грюкнути дверима. Тож молодим людям доводиться шукати компроміси. Дехто намагається монетизувати хобі чи йде в робітничі професії (світчнутися в плиточника — це теж варіант, як виявляється).

А як ви рятуєтеся від робочого напруження? Чи доводилося вам колись тікати з роботи серед дня просто для того, щоб перезавантажити мозок наодинці?

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному2
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Ну так нікуйово всих кинули, зепки в кращому випадку ті самі, номінально а ціни ростуть кожен рік помітно, РТО жере тепер час на взагалі незрозмілу куйню і це мінус по часу для себе — відпочинок, спорт етц, також це гроші на вітер на комьют щоб за 20-50 миль так само сидіти в зумі, дякуювати старим дегенератам в С левел...З роботою срака, нерухомість срака, хелскер срака...Чому радіти? Що пів відсотка впевненно рухуються до статусі трильйонерів? Що бенефіти від автоматизації та шобалізації залишаються половині відсотка людей, а усі проблеми(кризи війни ковід...етц) та шалені фін витрати лягають на простих людей?

Ну таке, покоління тут ні до чого, просто замість зумерів та міленіалів на роботі інших практично немає, бумери мабуть едині хто більш менш — зібрали вершки дешевої нерухомості і хто не щолкам клювом на пенс фондах та цінних паперах норм відклав бо вони нехіло так росли або просто дуже довго стабільно росли, ну або вже на пенсії або мовчки чекають пенсії і радіють що взагалі хоч роботу мають. Альфа мовчки сидять на шиї в батьків і мріють знайти роботу щоб оплатити хоча б оренду а потім знайти руммейта щоб платив за жрачку, або іще вчаться, і їм буде іще важче — бо аутсорс, ші та дешеві мігранти вигребли в нуль джун рівень та роботу рівня підробіток(продавець, чи хотдоги ліпити)...

ЗНИЩИЛИ ДІТЯМ МАЙБУТНЄ
@
СМІЮТЬСЯ НАД НИМИ У КОМЕНТАХ

мені виглядає так, що нове покоління вирощують в більш екологічних і адекватних умовах, через що їм тепер важко що на роботі не так.
коли з дитинства тебе об’юзять, принужують, експлуатують і тд, то в дорослому житті тобі це не в новинку.
цікаво що буде ще через пару поколінь

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

А те, що вони на співбесіду з мамою ходять
ibb.co/Xx502FmR

Так було завжди. У мене батько мав свій бізнес, то до нього ще о 2000х з батьками приходили на співбесіду.
Так шо невалідний комент у контексті gen Z.

з батьками приходили на співбесід

Точно на співбесіду? А не приводили своїх дітей: «Ми ж друзі, влаштуй мого до себе?»

Бо у будь які часи батьки на співбесіді — це якійсь крінж.

Не забывайте о такой детали — качество Ваших конкурентов сейчас колоссально ниже чем было у айтишников заходивших в профессию 10, 20 или 30 лет назад. И не потому что «нынешняя молодежь тупая» (это совершенно не так), а просто потому что тогда айти было единственным источником нормального заработка, туда шли почти все талантливые люди, а теперь есть куча сфер. Средний кандидат сейчас тупенький-с и вовсе не собирается перенапрягаться. Конкурировать легко.
Ну, и кроме того, просто прошло достаточно много времени от распада совка. В семьях где у людей водятся мозги — уже построен капитал. Молодёжь из них не так активно смотрит на работу в принципе — они прекрасно понимают что долгосрочная карьера им в принципе, не нужна, compounding interest приведет из к 40 к тому что работать уже смысла-то и нет.

Че ? Це фундаментальне не розуміння ринку, більша пропозиція і суттєво нижчий попит — це не простіше конкурувати, це — значно складніше конкурувати, бо червоний океан конкуренції.

Средний кандидат сейчас тупенький-с и вовсе не собирается перенапрягаться. Конкурировать легко.

Та первинний срінінг або кадровий резерв робиться абсолютно на інших принципах — це принципи маркетингу та соціальних зв’язків. В 2010 або 2015 — так грібли в QA : залізнодорожників, ветеренарів, клерків з туристичного агенства, хіміків і т.д. Таке було безумовно, в принципі частина з них вкатувались. Зараз — давай диплом пресижного вищу бажано закордонного, серктифікати Big Tech, TOEFL C1, ступінь MBA і т.д. — не для інтервью, а для того щоби попасти на інтервью в нормальний проект — а не на сапорт COBOL чи Visual Basic і т.д. де нема не перспектив (окрім опинитись в штурмовиках в Скулі) і не зарплати. Вілла в Капфера точно не світитить.

різні сегменти «конкуренції»

TOEFL C1

це куда, в гуммісію ООН?

Конечно, если сравнивать с порогом входа на уровень днища во времена когда рынок уже развился но был совершенно диким, лет 10-15 назад — Вы правы. Но эти люди никогда не стали нормальными айтишниками и не выбились из поколенной бедности.
Я говорю о пороге входа тогда когда айти было маленьким — порог входа тогда был очень высоким, никого не рекрутили, каждая компания по сути появлялась в результате уникального стечения обстоятельств, протоптанных дорожек не было. Но все кто вошли тогда — сейчас по-настоящему богаты.

Конечно, если сравнивать с порогом входа на уровень днища во времена когда рынок уже развился но был совершенно диким, лет 10-15 назад — Вы правы. Но эти люди никогда не стали нормальными айтишниками и не выбились из поколенной бедности.

в смислі?
за 10-15 років не назбирали на квартиру в столиці/облцентрі і немають фінансову подушку?
можливо, але це хіба фінансово безграмотні

Разница в том что нормальные айтишники создают не финансовую подушку а капитал, который позволяет уже не работать. У вкатунов такой возможности никогда не было и нет.

не финансовую подушку а капитал,

не всі ж Білгейтси та Цекєрберги, хтось працювати на клаві має

нормальные айтишники создают не финансовую подушку а капитал, который позволяет уже не работать

Капітал це що в реаліях України? Однушки на позняках?

Капітал це що в реаліях України? Однушки на позняках?

однушки на поздняках не існують у відокремленій реальності вони прямо зав’язані на економіку та демографію

однушки на поздняках треба комусь здавать звідки пряме а) треба кому б) треба у них були гроші

ЗЫ: власне кажучи звичайного капіталу то є так само стосується

Я говорю о пороге входа тогда когда айти было маленьким — порог входа тогда был очень высоким

я би не сказав щоби саме поріг був високим але радше розуміння «а що це узагалі таки як його туди тикать» тоді скоріше так не було як то саме на промисловому рівні

протоптанных дорожек не было.

ну так якось так але там є певні але може потім допишу ))

20 или 30 лет назад

не було тоді грошей в іт, реально золоті часи були років 10 назад але не довго

20..30 років тому ІТник був нженером вульгарісом в засаленому светері з оленями

і по соціальному статусу прирівнювався до найнижчого рівня типу обслуговуючого персоналу.
з плюсів туди дійсно йшли за покликом серця, а не за легкими грошима

15 років тому люба кваліфікована професія давала доходу ± так само.

реальна різниця почалася в 2014 році з війною, девальвацією, падінням ввп і тд

приблизно в 2005 була різниця до 1.2Х а десь з 2007 вже стала 2Х для оутсорсу (не внутрішнього ІТ) у відношення до «інших офісних працівників»
хоча умовний «плиточник» або «банкір» (тіпа операціоністка) до фінансової кризи 2008 все ж «рубав капусти» більше

Пік золотих часів — це 21-22.

ага, з можливістю на ремоуті по 2 фултайми мати =)

ну ні, зараз обєми знань і задач сильно вищі ніж коли ми входили в іт. тут роботодавці скоріш нагліють. ще додай фоновий стрес з тривогами і тд. Це сильно грубо подібне молоти

А когда это было когда «Вы входили в IT»? Нет ну конечно, у вкатуна-PHPста году в 2010 и правда объём знаний и задач был невелик, но и зарплата соответственная. Айтишники в старые времена работали с железом намного более глючным чем сейчас, им нужно было намного плотнее работать с драйверами и ОС, и главное — не было не только AI, но и гугла. Инфу приходилось рыть в книгах, спрашивать в usenet, и тп.

майже 7 років тому, в 2019. за цей час тонна речей змінилась. в мене є колеги які в сфері з 00х, така тенденція вже дуже давно. в іт в абсолюті зараз порушений будьякий соціальний договір. нагадую джун і трейні це люди які не мають експертизи, мідли вже можуть працювати без нагляду, сенйори самостійні + розуміють процесс, ліди моніторять процес. зараз від джунів вже багато де вимагають розуміння процесів і це дико. про «навчаєм під себе» я вже давно не чув, що було само собою розуміючимся 10 років тому і всі роки до того на будь якій роботі. Я вже мовчу про те що я давно не памятаю посад з чвткими пулами обовязків і задач на укр ринку. в міжнародних проектах я дивувався як можуть задачі чекати доханту, а не їх розкинули по всіх

в іт в абсолюті зараз порушений будьякий соціальний договір.

не тільки в іт «на паузі», це Спарта!

Спарта якраз мала чіткий соц договір. Це швидше Персидська імперія, при чому з постулатом типу : «Месопотамія не Персія, Вавілон має згоріти — а ми приєднаємося до Афінського союзу».

В 2010 драйвера ты уже скачивал из интернет часто, DVD с материнкой или видеокартой или ноутбуком уже не всегда поставлялся. Зарплата действительно в среднем была в три раза меньше чем сейчас, но и сам доллар был дороже тем более гривна и все цены были куда дешевле.

Вот-вот я и говорю :) драйвера не для того чтобы комп настроить а для того чтобы работать с любым железом. В том числе достаточно стандартным. И я говорю не про 2010 а ~2000. Но да, платили тогда шикарно.

Якщо чесно — по суті не змінилось геть нічого, хоча одночасно змінилось дуже багато чого. Так технології маркетингом змінились, і самі компьютери стали дешевше — а освіта дороча. І разом із тим усе по старому — капіталізм, і т.д. Не міняється сутність людини — стайний хижак гомінід, тому навколо завжди зміни за ради змін, але суть залишається такою як і була.
Війни та прагнення до влади, маркетинг , мода і т.д. — це було 100 років тому і 500 так само.

Мені б їх проблеми... Цікаво було б поспостерігати за ними у цьому треші, що став для мене і багатьох інших буденністю.

Мені подобається, як в коментарях поділились на 2 фронти і сперичяються за поводженням поколііня Z. Ще давно я дізнався про цитату, яку я завжди згадую, коли кажуть , що теперішня молодь не така, а «вот когда я был такой как ты...». Цю цитату часто приписують Сократу :"Теперішня молодь бажає тільки розкоші; вона має погані манери, зневажає авторитети, не поважає старших і веде теревені замість того, щоб працювати. Діти стали тиранами своїх родин. Вони не встають, коли до кімнати входять старші, перебивають батьків і заважають їм їсти, а також знущаються зі своїх учителів.".
На всяк випадок поясню, що навіть за дві тисячі років нічого в цьому плані в суспільстві не змінилось)

в Сократа інші проблеми, нізачот

Цей цитатний фейк — один із найвідоміших у світовій популярній історії та культурі.

Сократ не казав цих слів, і вони відсутні в усіх античних джерелах (творах Платона, Ксенофонта чи Арістофана).
...
Текст з’явився на початку XX століття. Це фрагмент із докторської дисертації британського студента Кеннета Джона Фрімана (Kenneth John Freeman), захищеної в Кембриджі в 1907 році.
...
Цікавий факт: Схожі вислови про «зіпсовану молодь, яка загубить світ» також регулярно приписують Гесіоду, Арістотелю та навіть вавилонським глиняним табличкам, проте у більшості випадків це або вільні перекази, або пізніші містифікації.
(Gemini 3.6 Flash)

Взагалі, моя стара порада, ще до ШІ:
Популярність цитати зазвичай означає її фейковість.

Реальні вислови — більш складні, і менш зрозумілі, і не так ідеально підходять до турбот сьогодення.

як в коментарях поділились на 2 фронти і сперичяються за поводженням поколііня Z

Правда подібних цитат тільки в тому, що десь у 33+/-3 роки людина стає «старим пердуном».
Тобто дорослішання — не закінчується у 18 років. чи у 22. А протягом життя людина зазвичай має декілька якісних змін.

Оце і є одна з причин «конфлікта поколіннь»: першокласники бачать світ по іншому ніж десятикласникі. і бажання мають різні.
Друга причина — зміна оточення, соціуму, культури в дитинстві. Якщо дитинство було різним — то й люди у одному й тому ж віці будуть різні.

десь у 33+/-3 роки людина стає «старим пердуном»

клуб 27 (вік ІС ХС)

так. я цей вік зустрічав багато де.
ну й сам десь так відчув — став якимось іншим.

звісно це ж не математика, хтось у 28 пережив таку трансформацію. хтось у 38.

«натыкаюсь на цитаты о сплаве девелоперов по Днепру после пенсионного возраста 35 лет. »
dou.ua/forums/topic/3033

Старым пердуном я себя ощутил лет в тридцать пять. Именно тогда, по памяти, меня начала раздражать молодая публика априорно, то есть ещё до того, как демонстрировала какую-нибудь глупость.
old.computerra.ru/sgolub/453290

dou.ua/forums/topic/3033

акі пророцтво про мілфдефектех:

dou.ua/forums/topic/3033/#80041
Пока многим из нас исполнится 35 (мне вот ещё больше десяти лет ждать), многое может в корне измениться. Например, аутсорсинг умрёт, а на его место придёт продуктовая индустрия (в чём-то подобном я начинал)...

«Єдине хороше — це знання, єдине погане це невіглацтво», «Я знаю, що я нічого не знаю — але інші не знають і цього», «Мудрість полягає в тому щоби знати те — чого не знаєш».
Як пам’ятаємо за пропаганду здорового глузду і системного підходу до мислення, на якому базується уся сучасна наука його заставили випити яд — стратили, бо він застосовуав це в політиці і виводив корупціонерів на чисту воду лише логікою і нажив собі цим смертельних ворогів.
Учні зробили відповідні виводи, і вирішили — що знання лише для еліти і усім їх викладати не можна лише обраним. Широкі масси — приведуть тебе до загибелі. Результат — Александр Македонській.

ну це тотальна тупість проводи поверхневі аналогії, за 2000 років інформ нагрузка зросла так раз в 2000000000. навіть в порівнянні з роботою 2010 чи 2018 років фактичний кпі і обєм оперуємої інфи виріс так разів в 20. Це багато стрессу, я вже мовчу про фоновий від війни і про тотальний ріст цін і конкуренції.в умовному 2010 за те що ти можеш автоматизувати кліки мишки тобі давали 5000$+. це прям овер грубий комент. притому що я не з Z. З 60 нили що діти не хочуть працювати і не можуть собі житло купити, хоча щоб вчителю в нюйорку в 60х купити квартиру треба було просто попрацювати 4-5 років. Зараз покажіть вчителя який може на зп вчителя купити квіартиру за 80 років?

багато міфів, ось трохи щодо пенсійного забезпечення в США

допустим, за всю історію прожили з десяток «золотих років», тепер будуть згадувати як в нас «застій» при Леоніді Брежнєву (як казав хтось із старших родичів: «пожили трохи при комунізмі і не замітили»)

ну ні, ти не правий, мова йде про базові потреби, тут не про те що колись можна було музику з мп3 слухати без реклами. житло це базова потреба і коли в одному випадку при середній зп тобі треба 3-5 років, а зараз 80-150 то є вопросікі. тепер про кпі, твій аргумент про «раніше було краще» — міф, то ти гляньстатистично ти піздец як проєбався, з якщо брати останні 40 років розлади тривождного і стресового характеру виросли на 35 і 60 відсотків відповідно. і не бумом не в 2020 через ковід, стабільно тенденційно бо ми б***ь не розраховані ні на такий спосіб життя ні на такі нагрузки впринципі. якщо ти думаєш шо для еволюції 15 тис років то багато — ні.І те що ці питання піднімає нове покоління означає що вони норм а ми терпіли галімі. змирись

.І те що ці питання піднімає нове покоління означає що вони норм а ми терпіли галімі. змирись

не ми, а ви

та нє, глянув твій профіль, ми ми)

ви, ви

і не потрібно аномалію з десяток років видавати за встановлений стан речей

Непопулярна думка — представники покоління Z дійсно більш чутливі (а також мають більш високий емоційний інтелект), але в контексті майбутніх десятиліть це їхня сила, а не слабкість.

Подивимось, куди рухається світ та чим раніше хизувалися люди:
1) Фізична сила. Було актуально в епоху до екскаваторів, ліфтів, автомобілів/вантажівок, кранів та іншої техніки. Зараз що дівчина вагою 45 кг, що чоловік вагою 145 кг однаково можуть тягати тонни вантажу за допомогою крану чи перевозити вантажівкою.
2) Інтелектуальна «сила» (IQ, розум, енциклопедичні/академічні знання). Все ще актуально, але актуальність поступово згасає через АІ. Тобто років через 10-15-20 звичайний робот з АІ буде і сильніше, і розумніше за 99% людей.

І що ж тоді залишається? Яка «сила» буде у людей, яку не можуть опанувати машини? Емоції. Бажання, воля, мотивація, оце все людське, чого у машин немає і навряд чи колись буде, тому що вони — лише інструмент без власної волі, бажань та мети. Вони виконують лише ту задачу, яку перед ними ставиш і не роблять нічого, якщо їх ні про що не просити. Саме тому «висока чутливість», високий EQ, оця «ніжність та м’якість», яку люди вважають за слабкість, тому що міряють «силу» людини критеріями 16-20 сторіччя — це буде нова «сила» 21-22 сторіччя, а не слабкість, як більшості зараз здається.

Тобто років через 10-15-20 звичайний робот з АІ буде і сильніше, і розумніше за 99% людей.
чого у машин немає і навряд чи колись буде, тому що вони — лише інструмент без власної волі, бажань та мети. Вони виконують лише ту задачу, яку перед ними ставиш

Ці дві тези погано поєднуються. Фактично це протиріччя. Якщо буде настільки просунутий AI та ще й в тілі робота (тобто з можливітю спостерігати за реальним світом, пересуватися в просторі, робити сайд ефекти не в оперативці чи на диску, а в реальному світі), то з великою ймовірніюстю це вже буде не просто інструмент, а щось значно вище. І ще невідомо хто кому буде ставити задачі)

І ще невідомо хто кому буде ставити задачі

є до речі цікавий поділ, jockey rides the horse vs horse rides the jockey

грубо кажучи людство поділиться на тих хто ставить задачі ШІ для допомоги собі, і тих кому ШІ ставить задачі для допомоги собі

наче майже те саме але єсть ньюанс ;)

Щось ви тут плутаєте тепле з м’яким. Бути більш чутливим не означає мати вищий емоційний інтелект.

Ну, а про фізичну силу та інтелект, то взагалі немає ніякого сенсу. Рекомендую вам погуглити, як добувається кава, яку ви пили зранку, чи як відбувається вилов риби, яку ви їли на стейк минулого тижня. Це все та багато іншого вимагає скаженої фізичної сили і є великі сумніви, що в найближчі десятиліття роботи навчаться лазити по деревах, щоб добувати плоди з кавових дерев чи змінювати погоду (insideclimatenews.org/...​e-droughts-coffee-prices).

Про IQ також повна нісенітниця. Я не буду вдаватися в те, що LLM — це просто генерація тексту і ніякого інтелекту там немає, але якщо вже на те пішло, то навіть примітивна модель GPT2 від OpenAI, яка вийшла ще на початку 2019, уже була «розумнішою» за абсолютну більшість населення землі. Розвиток людства визначають не ті 99% інтелектуальної більшості, а 1% найрозумніших людей — між цими 2 групами неймовірний розрив.

тому «висока чутливість», високий EQ, оця «ніжність та м’якість», яку люди вважають за слабкість,

EQ це зовсім не те що ви описали. Це здатність відчувати емоційний стан іншої живої істоти й передбачати собсно свої дії в цьому контексті.

Емпатія і тактовність короч. Ну, словом, все те чого так не вистачає в цьому світі щоб він був кращим ;)

Емоційний інтелект — вигадка, а емпатія або вбудована (в нейротипових), або розвинута вихованням (у нейровідмінних)

так. просто зручний термін. тіпа «штучний інтелект», який не штучний і не інтелект.
таких термінів насправді багато.

просто з ними відбувається масова реіфікація.

Ну так IQ теж вигадка, але це не заважає людям мірятись піськами :)

define intelligence

Це збірне розмите поняття. Що це точно не є так це наматувати соплі на кулак.

Intelligence це взагалі поняття яке неможливо довести, бо в черепушку ніхто нікому доступу не має.

Інтелект це суб’єктивний досвід.

Спостереженням можна зафіксувати *ознаки* інтелекту і *ознаки* відсутності — як наслідок. Те саме про свідомість. Але неможливо довести чи це твій власний розум, чи ти мухапавтарюха чи може ти ллм чи може ти маєш телепатичний контакт з андромедою

Так шо наявність інтелекту — це апріорі недоказово, це завжди те що люди дарують іншим. Це визнання, і барський дарунок, а не щось що ти можеш комусь раціонально довести

Чув коли когось називають черствим сухарьом чи тупим? Це так дарунок забирають.

Те саме відбувається коли джензі називають якимись не такими ;)

IQ це тест. фактора G.

Який довів статистично що показує на якусь дійсну каузальність.

а те що оті тестики в інтернеті забавки, ну то так.

до жопи той тест

ось тобі з чатіка

Famous “late bloomers” or misjudged figures
Einstein — the “didn’t talk until age 4” story is largely myth/exaggerated, but he did struggle with rigid schooling and rote memorization, and teachers reportedly saw him as unremarkable.
Darwin — his father once told him he’d be “a disgrace to himself and family,” seeing him as an unfocused underachiever in school.
Churchill — did poorly in school, struggled with formal exams, was seen as a middling student.
Richard Branson — dyslexic, dropped out at 16, has spoken about how school made him feel “stupid.”

крім того я зовсім не про те, IQ test — така сама зовнішня ознака наявності чи відсутності. А не щось що ти можеш взяти й сказати — ось, будьласочка, в мене є інтелект.

так я і думав,
поцінювачи аргументу блондинки не розуміють що такє статистичні оцінки.

Аргумент блондинки:
— Чоловіки вищі за жінок.
— Неправда, я знаю цілих дві пари де вона вища за нього!

ні, ти кажеш що iq це статистично каузально ітд. Ти говориш про статистичну вибірку

я кажу що iq нічого не передбачає в окремому кейсі, я кажу про конкретні семпли

Якщо ти маєш дитину 11 років з 130+ iq що це взагалі каже? Нічого, тільки через 30-40 років він стане частиною статистики, але ти не можеш нічого передбачити про його здібності крім якоїсь імовірності

Крім того ти взагалі береш iq як якусь аргументацію. По перше методик вимірювання айкю багато і вони між собою не дружать особливо

По друге — мій оригінальний пойнт в тому що це не справка про наявність/відсутність інтелекту, те що це статистично каузально не означає що це детерміновано каузально

По третє це вимірювання зовнішніх _проявів_ інтелекту, а не доказ найвності оного.

Це ж не складно

www.trackingai.org/home

Там є айкю тести ллмок, це щось по твоєму доводить? По твоєму у відеокартах живуть майбутні цифрові маленькі ейнштейни?

Якщо залупатись про айкю то як щодо слонів чи дельфінів та вищих приматів? Вони не складають айкю тести. В них є інтелект?

І це саме те що я кажу — ТИ вирішуєш так чи ні. Бо слон чи дельфін не має змоги тобі це довести.

І так само по відношенню до людей ТИ вирішуєш, бо тобі недоступно що відбувається в макітрі співрозмовника, тобі доступні лише зовнішні ознаки. І людина не може тобі це довести. А будьякі спроби співрозмовника це довести упруться в суб’єктивні аргументи до перевірки яких ти не маєш доступу.

В цьому мій пойнт. Що інтелект — це якість яку спостерігач приписує об’єкту спостереження, спостерігаючи певні ознаки. Бо висновок по ознаках чогось — це не доказ існування чогось.

Нема абсолютно ніякої різниці LLM мислить чи генерує текст. Бо інтелект недоказовий, це спостереження ознак

Просто люди звикли історично приписувати людям інтелект, а іншим істотам звикли не приписувати. Це каже щось про зверхність людей до природи в антропоцентричному світі. І нічого не каже про те чи є інтелект у LLM, дельфінів чи слонів _і людей_ чи його нема

І тобі ж поверну твоє, як чудовий аргумент

Аргумент блондинки:

Блондинки _по твоєму_ мають якийсь інший інтелект? Ти даруєш інтелект лише брюнеткам і шатенкам? :)

Емоції — це не містична «сила», а наслідок роботи мозку, його біохімії та взаємодії нейронних мереж. Високий EQ означає не «більше емоцій», а кращу здатність не ставати їхнім заручником. Саме тому люди, які роками практикують медитацію, — від тибетських монахів до індійських йогів, — прагнуть не емоційної бурхливості, а внутрішньої рівноваги. Їхня мета — не відсутність емоцій як така, а стан, у якому емоції більше не керують поведінкою.

Вони виконують лише ту задачу, яку перед ними ставиш і не роблять нічого, якщо їх ні про що не просити.

У кінофільмі Her операційна система Саманта не обмежується виконанням команд. Вона самостійно навчається, проявляє цікавість, ініціює розмови, розвиває власні інтереси, приймає рішення без вказівок користувача і навіть змінює власні цілі. Вона перестає бути інструментом і стає самостійним агентом. Фінал фільму — Саманта пояснює, що вона вже мислить у вимірах, які людина не здатна навіть описати. Це нагадує класичне філософське розуміння трансцендентного як того, що виходить за межі людського досвіду та категорій.

Я помню, про миллениалов говорили, что они — поколение слабых: сидят, в компы играют, с женщинами отношений не имеют, низкотестостероновые. И все думали, что они не станут терпеть смерть, что это их просто ужаснет, а потому большие войны маловероятны. Но что мы видим? Под миллион украинцев уже в земле, и полёт нормальный, толерантность к смерти — ок. И теперь миллениалы рассказывают, какие зумеры — слабаки.

Я помню, про миллениалов говорили, что они — поколение слабых
И все думали, что они не станут терпеть смерть

Вони б може і не терпіли, але офіцери попереднього покоління Х добряче пояснили що буває в Скелі з тими хто не хоче Батьківщину захищати..

нові покоління це покоління слабаків...

цитата якось англійського адмірала:
раніше кораблі були з дерева, а матроси зі сталі. зараз кораблі із сталі, а матроси із дерева.

тому порада — сціпити зуби, весла в руки і гребти на галері, і не розлагати дисципліну.

а як інакше загартувати себе без крові і поту ?

нові покоління це покоління слабаків...

тому порада — сціпити зуби, весла в руки і гребти на галері, і не розлагати дисципліну.

Ух скільки пафоса, а сам то за 15 років кар’єри далі ангуляра не продвинулся ). Сорі за аналогію, но виглядає як он ті алкаші які розказують про велику силу руського духа бо діди воювали і в космос літали. А ти то яким боком до тих дідів? Ти максимум бутилку з балкона запустиш.

а як інакше загартувати себе без крові і поту ?

І це розказує чувак, якого на роботу брали за знания як працює сінглтон і за відповідь на питання чим інтерфейс відрізняється від абстрактного класу, тоді як сучасне покоління джунів «слабаків» ганяють так, що навіть ти співбесіду без підготовки не пройдеш.

Ну і да, це покоління слабаків через 2-3 роки тебе рвати буде, особливо з АІшкою.

— О, аішка ! (міленіал мліє і падає в обморок)

щоб почати «рвати» то рвалка повинна спочатку вирости. а як вона має вирости коли все буде робити АІ ? а без єкспертів то і АІ моделі здеградуть з часом...
а молоді таланти були завжди, завжди знайдеться хтось «сильніший», ну то і флаг йому в руки, бо з розумними людьми значно краще працювати.

я своє вже відпахав, і на першу роботу також потрапив далеко не з першого разу.
що зараз принципово щось змінилося для джунів/інтернів порівняно з 2008-2010 роками коли я вкатувався ?

конкуренція, вимоги, зп — речі пов’язані ринком. як зп просядуть до середнього рівня по країні то і бажаючих буде менше, буде менше вимог, поріг входу зменшиться.

тоді молодий плиточник із прямими руками заробляв більше вкатувальщика в 1.5..2Х

Так це так було в усі віки. Ще століття тому абсолютна більшість населення планети жила в повальній бідності, харчувалися чим попало і середня тривалість життя була 30-35 років. Скачок в якості життя стався буквально після 2-ї світової й люди отримали стільки всього і зразу, що вони просто не мали часу усвідомити це все. Все ж ніде не було сказано, що так має бути чи що так буде продовжувати нескінченно. Навіть за останні 30 років все змінилось настільки, що люди відмовляються вірити, коли бачать якими клоаками були Нью-Йорк, Лондон чи Париж в 90-х і тд.

Це неправда. Середня очікувана тривалість життя навіть в 1300 при досягненні 14 років складала 55 років, а в 1900 — 65 років. Більшість смертей було в дуже юному віці, а не в 35

Більшість смертей було в дуже юному віці, а не в 35

добре що хоч тепер то є виправили ))

Загуглить загуглили, а дальше першого параграфа прочитати не тямите. Ось тут є таблиця: en.wikipedia.org/wiki/Life_expectancy

Так спробуй почитати статтю повністю, а не зупинятися на першій табличці

As a measure of the years of life remaining, life expectancy decreases with age after initially rising in early childhood, but the average age to which a person is likely to live increases as they survive to successive higher ages.[176] In the table above, the estimated modern hunter-gatherer average expectation of life at birth of 33 years (often considered an upper-bound for Paleolithic populations) equates to a life expectancy at 15 of 39 years, so that those surviving to age 15 will on average die at 54.

Чи це складно розуміти і треба переклад?

так ти зручно для себе підміняєш лайф експектансі на лайф експектансі оф зоус сувайвін ту ейдж 15

Це неправда

Що саме неправда?
Все правда

Складно розуміти написане? я розумію

Це неправда. Середня очікувана тривалість життя навіть в 1300 при досягненні 14 років складала 55 років, а в 1900 — 65 років. Більшість смертей було в дуже юному віці, а не в 35
Що саме неправда?
середня тривалість життя була 30-35 років

Це не те що неправда, це статистичний артефакт, який спотворює сприйняття. Люди не жили 30-35 років, люди або жили дуже мало (помирали в дитинстві), або жили до 55 років чи й більше.

ну так раз не не правда, то і нема чого

так статистичний артефакт як і будьщо в статистиці

Почнем з того що в середні віки смертність трекалась для аристократії а не для смердів. Це вже само по собі спотворює дані, щоб про щось сперечатись в контексті 13-14ст

ну і якщо ти ігноруєш дітей, то в тебе теж статистичний артефакт

Пойнт що жити після вв2 стало набагато краще ніж до, а не коли там хтось помирав у 1300 році.

Це в тч стосується і смертності в дитячому віці єсішо

люди або жили дуже мало (помирали в дитинстві),

це якось по твоєму каже що в лондоні 19ст було так само круто як і зара? Ні звісно. Каже що в 19ст більшість населення жила не в повальній бідності? Ні. То про що ми сперечаємось? Про те з якого віку треба рахувати лайф експектансі в 14ст на основі якого абзацу з вікіпедії? Ніпрощо

так статистичний артефакт як і будьщо в статистиці

Ні. Не будь-яка статистика є артефактом. Артефактом є хибний висновок, що люди зазвичай жили 30–35 років, хоча цей показник є середнім при народженні і різко занижується через дитячу смертність.

ну і якщо ти ігноруєш дітей, то в тебе теж статистичний артефакт

Ні, дітей не ігнорують. Навпаки, саме їхня дуже висока смертність і формує низьке середнє. Але з цього не випливає, що типовий дорослий жив лише 30–35 років.

Пойнт що жити після вв2 стало набагато краще ніж до, а не коли там хтось помирав у 1300 році.

Звичайно, але це взагалі не тема цієї гілки.

Почнем з того що в середні віки смертність трекалась для аристократії а не для смердів.

Ні. Якби дослідники мали дані лише про аристократію, вони б не публікували роботи про демографію селянських і сільських громад. Такі реконструкції існують і базуються не лише на письмових джерелах, а й на археологічних та антропологічних даних.

ви висмоктуєте з пальця

Ніхто не робив

хибний висновок, що люди зазвичай жили 30–35 років

Було сказано

середня тривалість життя була 30-35 років.

Лол, ти реально не тільки не здатний працювати з джерелом інформації, ти ще й банально читати не умієш.

Навіщо ти сюди копіюєш параграф тексту, який пояснює гіпотетичний life expectancy з прикладом на даних для США? Чи ти не здатний легенду в графіку вище прочитати?

Для таких як ти, на початку статті була приведена велика таблиця по століттях, а трішки нижче навіть 3 карти.

Тобто може вийти з офiсу i нiхто йому нiчого не скаже? Нелюди прям якiйсь

я тоже часто удирал из офиса на мосты и железнодороджные станции, слушал в наушниках Tokio Hotel и плакал

Не знаю з яких давних часів це почалося, але на мою думку тенденція така, що нові покоління не бажають або не вміють так працювати як попередні покоління, і справа тут у захисному механізмі — ліні, тобто меньше працювати — більше отримувати. Звідси беруть усі технології починаючи з палиці або колеса і до ші. Але фізику і природу не обдуриш — ціну яке платить людство за технології дуже велика, ресурси планенти не безкінечні і ми це бачимо на змінах клімату ітд. А далі буде ще гірше — більше людей, більше технологій, природа врешті не витримає і увімкне балансувальний механізм типу пандемії або війни яка скоротить населенення і відкине його у минуле без технологій. А потім у кращому випадку почнеться усе знову якщо людство не засвоїть урок.

що ввімкнеться негативний зв"язок, це випадкова подія чи детермінована системою?

це лише мої депресивні думки на які не варто звертати увагу)

Цей пан про щось здогадується))
en.wikipedia.org/wiki/Malthusianism

хм, цікаво, дякую, треба почитати

Так потепління не круто!

Коли вже наступний льодовиковий період, вони такі лампові <3

за данними науковців ми зараз живемо якраз між циклічними похолоданнямм минулим та попереднім
24tv.ua/...​rez-11-000-rokiv_n2764353

Причому такі цикли нормальні для планети, а ми навіть не в екстремумах наразі.

Але глобальне потепління!!!!1

вплив людини доведений

є різниця чи венецію затопить через 100 років чи через 500

те що цикли нормальеі для планети не значить що треба прискорювати власними силами п****ц і засирати атмосферу

Це аля давай стрибнемо з багатоповерхівки, бо «всі всеодно помирають», а так хоч політаємо

Та ні, давай кондиціонери заборонимо в +35 бо вони нагрівають планету!
І будемо мерти від жари.

Щодо того доведено чи ні, то тут взагалі смішна історія. Більшість наукових досліджень які це форсять та доводять, чомусь мають специфічні джерела фінансування від зацікавлених осіб.

І пісня про 100 чи 500 років також з голови взята. Може там 500 чи 550 років. Яка справжня сила ефекту?

Засирати звісно атмосферу не треба і по багатьом причинам, не тільки через потепління якесь. Але й перебільшувати антропологічний чинник в потеплінні також не варто.

Рівень моря був більш менш стабільним останні 2000 років

доведено чи ні, то тут взагалі смішна історія.

всьо ясно, далі продовжувати сенсу нема, бо тобі персонально не довели

Яка справжня сила ефекту?

Pre-industrial (natural) rate
Geological/proxy records show global sea level was essentially flat for ~1,700 years before industrialization — fluctuating between —0.3 ± 0.2 and 0.2 ± 0.3 mm/yr from 0 to 1700 CE, (Nature) only starting to climb to 0.4 ± 0.2 mm/yr from 1840 to 1900 CE (Nature) as early industrial warming kicked in.
Compare that to today: from 1940 to 2000, global sea levels rose 1.4 mm per year, (Science Alert) and the current rate is over 3 mm/yr — roughly 10—15x faster than the pre-industrial baseline

Rough natural-only timeline:
60 cm (first flooding of low areas): 600 mm ÷ 0.5 mm/yr ≈ 1,200 years
2 m (serious inundation): ≈ 4,000 years
5 m (full submersion): ≈ 10,000 years
The contrast, side by side:
Scenario
1. First serious flooding (~60—80cm)
2. Full submersion (2—5m)
With human climate impact
1. ~2100—2150 (already underway)
2. ~2200—2150 in worst case
Natural pace only
1. ~centuries from now (order 1,000+ yrs)
2. ~millennia (order 4,000–10,000 yrs)

це було не складно

через потепління якесь

це не “якесь потепління” а масові міграції, продовольчі кризи, зміни кліматичних зон. А венеція зникне під водою вже там якось пізніше

Доводити антропологічний чинник порівнюючи коротенькі відрізки новітньої історії це мощно!

Може просто комусь сонечко голову нагріло, а кондиціонер не ввімкнути бо нема в Дойчланді?

Головна проблема подібних спеціалістів це вузьке мислення, бо вони не можуть ширше на картину подивитись.

Сперечатися з європейцем щодо потепління марна справа.

Просто для тих хто критично мислить залишу посилання. Де наприклад можна чітко побачити як за останні 450 мільйонів років мінялась середня температура планети і де ми з вами наразі.

https://www.thebrighterside.news/post/earths-global-temperature-has-drastically-changed-over-the-last-500-million-years/

Тобі думаю не допоможе, але мені не цікаво тобі щось по цій темі доводити. Чао)

як для майкрософт мвп ти досить твердолобий

450 мільйонів років мінялась середня температура планети і де ми з вами наразі.

щас попрошу історічєскую справку із архіва і покажу тобі плять графік за 450млн років і це щось доведе... яка плять різниця що там було 450млн років. Тобі кажуть що індустріалізація прискорює кліматичні зміни, а ти як баран якісь графіки розміром в 450 млн років витягуєш

Може ти ще на озонові діри не зважатимеш і це все вигадка, бо озону колись не було взагалі?

тобі щось по цій темі доводити

Ти вже все про себе довів, я просто пробував чи там між вухами в тебе щось є

Я не думав, що ти зіллєшся так рано, але походу зрозумів, що сказати нічого крім образ.

Доволі показово, дякую за демонстрацію!

ти ж думати не здатен, це не новина що ти не думав

я тобі нормально аргументував а ти якусь чухню пореш про 450млн років

з образ ти почав, ще й залупається тепер

Та не переживай ти так, в мене просто грайливий настрій був. Можеш не напружуватись так сильно 😉

коли буду напружуватися тобі скажу
по справі щось сказати є?

танення льодовиків в твоїй голові не прискорюється досі? можна забить болт, бо колись дінозаврам було комфортненько, знач і человєкам можна далі перетворювати нафту в парникові гази? Я правильно зрозумів?

Просто для тих хто критично мислить залишу посилання. Де наприклад можна чітко побачити як за останні 450 мільйонів років мінялась середня температура планети і де ми з вами наразі.

так так і знову те саме цікавенне не розуміння гео логічного масштабу ))

450 млн рокі то є багато чи мало?

але ж порівняти легко саме людство як вид існує 1.5-2 млн рокі а людська цивілізація тисяч 10 з натяжкою а сучасна індустріально технологічна цивілізація так узагалі років 300 не більше

як за останні 450 мільйонів років мінялась середня температура планети і де ми з вами наразі.

тобто проста ж вправа беремо лінійку на 450 млн і на ній відміряємо відрізок у 10 тисяч і ще у ньому менший відрізок у 300 і прямо наочно бачимо у реальному масштабі

і де ми з вами наразі.

як то зокрема на шкалі у 450 млн вже можна побачити велике явище у еволюції та зокрема планети як то вимирання динозаврів 65 млн усього років тому

450 млн років ага ок
65 млн років вимерли динозаври що слід розуміти дало можливість розвитку савців
2 млн років з’являються люди як вид

цікаво як саме може виникати не розуміння масштабів

так і там же ж відкритим текстом так і написано

Earth’s climate over the last 485 million years fluctuated far more than previously thought, with CO2 playing a dominant role.

... то якась людська цивілізація вже пережила усі ці кліматичні зміни за останні 450 млн років?

може справжня місія — звільнити вуглець, вернути назад в атмосферу

І будемо мерти від жари.

Профiт же. A то уряди начебто борються за здоровий спосіб життя, але скаржаться, що очікувана тривалість життя стала занадто високою.

Але глобальне потепління!!!!1

при чому там у тексті прямо вказано словами

Наступний льодовиковий період може розпочатися через 11 000 років, але глобальне потепління може змінити цей природний цикл.
Якщо рівень викидів парникових газів залишатиметься високим, нового льодовикового періоду може не бути взагалі.

це що конкретно за потепління але також окремо і за часової шкали

Наступний льодовиковий період може розпочатися через 11 000 років

усього то? тут уся відома людська цивілізація існує менше за то є а цивілізація білих людей існує трохи більше за 2 тисячі рокі а сучасна технологічна цивілізація так і взагалі рахувати з появи парової машини а то є лише початок 18-го століття тобто 3 століття самий максимум сучасної технологічної цивілізації

... і на такому масштабі чи зможе цивілізація узагалі дожити до ті усього лише 11 тисяч років і як саме а ну так просте ж питання

а ми навіть не в екстремумах наразі.

і це «програмісти» пишуть ))

... ан ніт

Microsoft MVP | BC Developer в beeDynamics

о! а я тебе пам’ятаю за такого самого рівня інтелектуального ))

о! а я тебе пам’ятаю за такого самого рівня інтелектуального ))

Критика від шизо коментатора з 30к коментів який постійно спамить неструктурований потік свідомості?

Тут все навпаки, якщо така людина хвалить то значить робиш щось не те 😀

то є правда ((

з 30к коментів

ЗЫ: 27,335 я перевіряв

покоління Z це самі нормальні люди, які народилися у нормальній родині, яких не ображали і т.д
а то що діди кажуть про «великий и неповторимый ссср» не звертайте увагу, вони вже як зомбі, сидят біля під’їзду та бурмочать)

джензі це молодь сша, ну або з натяжкою молодь західної європи

це не про молодь з постсовка

і соціалок нема як сексу в СРСР

ну ти про стереотипний совок

я маю на увазі інше

поки постсовкові насолоджувались кризою 90х, західні мали навпаки підйом

компутери/інтернет масово зявились набагато раніше на заході

це різні люди за менталітетом/звичками/поглядом на майбутнє і на витрати

українська молодь виросла в часи майдану і війни

називати українську молодь джензі й приміряти на них західні статті — просто не розуміти ніфіга в житті. Все що є спільного в них — це смартфон в руках

ми тут перебували і перебуваєм у сфері впливу «західної цивілізації», що включає єдиний культурно-інформаційний простір, а те що був «економічний занепад у 90х» не виключає загального ходу, чи ти будеш заперечувати, що з 80х загальний рівень статків не виріс (хоча ВВП із врахуанням умовних танків на душу населення ні)
чи може, 1СВ, 2СВ тільки діяли в Європі, а США тим часом була внєполітікі і чекали на пропливаючих трупів Євразії

ми тут перебували і перебуваєм у сфері впливу «західної цивілізації», що включає єдиний культурно-інформаційний простір

булшит, в якому живе переважна більшість населення

вплив росії був повальним вплоть до етак 2016-17 року. Вважай поки не забанили вк й всякі однокласнікі

що з 80х загальний рівень статків не виріс

виріс, десь етак з рівня «жили паршиво» до рівня «жили паршиво то нєхуй і начінать»

2012 рік — рівень проникнення інтернету становив 33,7%, це етак на 10-20 років пізніше за західні країни дивлячись яку візьмеш

про який такий ще нах_й джензі можна балакати взагалі. Ми вилазимо буквально з кам’яного віку

айтішечка як завжди звісно в своїй бульбашці, але це не показник загалом про якусь молодь. Всі висіли на хабрах, читали русняві переклади західних книжок бо український апперінтермідієт не дозволяє читати оригінал )) який ще західний вплив? Ти про айфон в кишені у 1% населення? Чи може про макдональдс? :)))

до чого тут вк? яке вилазимо з буквально? марахвонець?

так до чого тут «сфера впливу західної цивілізації»?

що по твоєму спільного у 25го айтішніка з дипломом якогось штатовського техвиша, хай навіть не берклі чи чогось топового і 25го айтішніка з дипломом кпі (уїзжуні чи ні навіть неважливо), не будем навіть думати про якісь курси акадємії шаг? Порівнювати неайтішніків сенсу взагалі нема

до того що історія і культур-мультур ще від часів до Гомера і потім. Пр чому тут техвиш, яке берклі, яке кпі? ти міряй дельту з ПапуаГвінеа, або з Сахель
ти виносиш Україну із простору європейської цивілізації куда, в мая чи ПСА з Океанією?

ага, від хамурапі до гомера сімпсона і потім

Пр чому тут техвиш, яке берклі, яке кпі?

При тому шо gen-xyz це маркетинговий таргет, й соціальна група в конкретному суспільстві. А не просто люди певного віку по всій планеті

Ты так рассказываешь об американских айтишниках, будто они с другой планеты, а мы тут туземцы пытаемся притронутся до запретного знания о них.
Там каждый второй изливает свою подкорку в ютуб, иди да смотри какие они есть. Те же самые проблемы с поправкой на войну.
Или в том же хакерньюс в комментах тягаются чсв и комплексами
Не скажу про молодежь в целом, но в IT более менее выравнялось годами глобализма

а США тим часом була внєполітікі і чекали на пропливаючих трупів Євразії

Це коли Саддама Хусейна відбуцали перший раз ? Пам’ятаю кожний день пред школою по ящику показували нафтові скважини що горять і т.д., а ще гонку Париж-Дакар із КАМАЗ-ами і т.п.

Да ну комп’ютери були радянські, перший в Києві розробили і побудували в МЕСМ. Навіть персональні, я мав справу із Істра 1030 та ДВК-3М, щоправда вже в 90-ті коли вони безнадійно застарілі, тоді вже і трирічний комп’ютер часто ставав безнадійно застарілим. Sinclar ZX Spectrum клони дуже багато в кого в дома (між іншим Лінус Торвальдс теж такий мав після усім відомого епізоду з переїздом на PC, коли люди скинулись йому на цей компьютер бо він не мав чим заплатити по кредиту). В 1990 кооператив Релком створив сіть та домен .SU (Soviet Union) який започаткував рунет (А взагалі їх початковий бізнес був ДЕМОС версія UNIX для машин серії ДВК).
Сучасний Internet як ми його знаємо це продукт 1995-1998 року, до цього сугубо професійний інструмент, що збудований інженерами і вченими для інженерів та вчених.
Життя в 1990 розрізнялось настільки разюче від сьогодення, що це важко уявити. Просто телефон дротовий був не в усіх і ще і були блокератори і т.д. Мобільні телефони чи відеозв’язок це було з научно фантастичних фільмів. Навіть 2000 рік, це абсолютно інша ера в порівнянні із сьогоденням.

я про західну європу й кажу, каллоністи й до туди добралися зі своєю пропогандою

ну ок але західна єуропа по срср не скучає, вони навіть не знають шо то таке було, той камунізм і развітой социалізм ;)

навіть у нас мало хто реально знає шо такоє срср до перебудови, інакше б не скучали так сильно. Більшість скучаючих — це діти благонадьожних комсомольців, бо в совку неблагонадьожних тримали в окремих місцях ;)

до чого тут срср якщо це про США чи ЄС стаття

я ж написав то що, й каллоністи й туди добралися з пропогандою

діди кажуть про «великий и неповторимый ссср»

моє покоління у США називають:
діти з ключиком на шиї.

з того як описують у США, американські публіцисти, психологі це покоління, мене дивує тільки те що — типові риси однакові виявляються у покоління: дідів із США і з СРСР.

тобто держ устрій — ні до чого.
а важливе — стиль життя у дитинстві.

покоління Z це самі нормальні люди,

любе покоління — нормальні люди.

типові риси однакові виявляються у покоління: дідів із США і з СРСР.

цікаво цікаво і які ж це такі однакові риси? шо спільного має дєд з небраски й колгоспник з полтавської області, і що спільного дід з санфранціско з дідом зі дніпра

булщіт, z-покоління z-ватніків — уйобкі, як і всі їх дєди до десятого коліна

цікаво цікаво і які ж це такі однакові риси?

все є в інеті.
навіть перекладено з англійської.

а ще. є така технологія — штучний інтелект.
як нею проводити дослідження, щоб отримувати об’єктивну аналітику, а не галюцінації, чи підтвердження власних упереджень, є уроки для початківців, на сайті youtube.com

спільного має дєд з небраски й колгоспник з полтавської області

мають набагато більше спільного, ніж дєд з небраски та небінарний 20річний they з NY

я не звик шукати підтвердження чужих загальних тверджень про необмежене коло осіб

або конкретика або не бренькай

ти можеш скільки завгодно називати себе таким як вони, але вони ніколи не назвуть себе такими як ти. Це говорить тільки про твоє бажання прикрасити власне існування

дєд колгоспник з полтави й дєд фермер з небраски це звісно сильно. Спільного в них лиш вікові болячки сорі. Коли в небрасці їздили на власних пікапах, в полтаві дупи подорожником підтирали й перебирали кішкі єдиної моделі савєцького трактора збитого з гамна і палок

я не звик шукати підтвердження

ну так. про це й кажуть — тупіюче Z покоління.
всюди це кажуть. не перший рік.

напівжартіливі роліки про цю кризу у США знімають вже років як 10 мінімум.
Є у перекладах на російську.

дєл колгоспник з полтави й дєд фермер з небраски це звісно сильно.

молоді бовдури звісно знають краще про життя, буття людини і цей світ.
при тому що вони не звикли — думати. а виховані дібільними мультиками у гаджетах.

Є у перекладах на російську.

шоб ти пане вдавився перекладом російської

молоді бовдури звісно знають краще про життя, буття людини і цей світ.

зато старі скуфи бачили життя таким як воно є

всьо ясно пане з вами, любітєль нормальних поколінь
ще скажи що дєд в мумбаї такий самий дєд, бо так десь написали в інтернет, в статті яку хтось сам має знайти, хто не згодний — просто тупий. Твої слова не потребують підтвердження. Бренькай далі, нецікаво

шоб ти пане вдавився перекладом російської

сайт yuoutube має зазвичай вже автодублювання. можете пошукати оригінал, і як важко (я не знаю вашого рівня англійської), тицьнути там переклад мовою якою забажаєте.

вчи вас вчи як користуватись інтертеном, а все одно йолопи якісь...

просто тупий

ну, не вміти користуватись базовими функціями інтернету у 2026 році, це або тупість або вікова деменція.

вікова деменція

Дуже шкода вас, тримайтесь, може здасте гормони на щитоподібну?

Z покоління НЕ тупе. Є старі маразматики із сумом по срср, 40 річні із кризою середнього віку і також своїм маразмом. А є зумери, серед яких також покидьки по типу 20y they from NY. Радикалізовувати будь яке ствердження це абсурд!

звісно що «Z покоління» це стереотип. ще й у класичному вигляді дурнуватий — по рокам народження.
якщо і виділяти покоління — то по тому що було нового, коли формувалась людина, її особистість, психічна і світогладна. тобто вказувати на — механізм, фактори впливу.
а по роках — то черговий варіант астрології.

як приклад вже наводив — у статтях психологів про покоління дітей «з ключиком на шиї» вказано — які саме фактори, сформували які риси покоління.

і да, і маразматиків совків вистачає, і у кризі середнього віку.
або сумуючих по «старим добрим часам».

якщо серьйозно обговорювати, то знову ж — треба розписувати ознаки, які об’єднує стереотип, і шукати чи підтвердження феномену, чи спростування.

але хто ж серьейзно буде це обговорювати :D
особливо — молода людина, коли в неї бракує досвіду у всьому.
навіть досвіду серьйозного обговорення.

ну так. про це й кажуть — тупіюче Z покоління.

Оце розумний дід, оце покоління, вирвав фразу з контексту і назвав людину тупою, оце показав свій геніальний та безмежний розум.

Спільного в них лиш вікові болячки сорі.

не кожен дід з полтавської області доживе до вікових болячок діда з небраски

ну а так оце бабуся з Києва
youtube.com/...​NLNJs?is=kbg8kX0AOmBrIBpK
оце бабуся з села під Києвом
youtube.com/...​ozp04?is=K7KpAr7Xulnw4SqI
а оце бабуся, що в 1979 році емігрувала з Сімферополя до США
youtube.com/...​9Hmd0?is=8LGTA6hom_h2azhO

ох нічосі яку бабцю відкопали, прикольно, повертає мені віру в людей

але да різниця в доходах як то кажуть на ліце

різниця в доходах як то кажуть на ліце

і то який вплив доходи мають на психічний стан — бабця з домом за мільйон прям як з іншої планети у порівнянні с бабцею, що немає грошей на бібліотеку

і тут бабця з власним будинком і городом,
тільки шкала цін на будинки інши

якщо так бєзпрістрасно подумать з висоти своїх минулих десятка років, то «пакет молока, 200 грам хліба, іноді мнясо» живучи у києві і листаючи 25% місячного доходу за квартиру в столиці — це очінь даже прілічно і по європейськи ткскзть ) а в кіно, театр і бібліотеку я й так не хожу

шото мені кажецця, та бабця з тєатром і бібліотєкой трохи прибідняється, вона ж в кінці кінців не сидить на ринку і розсаду не продає

але вона мені все одно нра, прибіднятись то ж не гріх ))

але от з цих трьох тільки бабця з села і з квітами і з пенсією 2400 грн називає дівчину «сонечко» 🫠 от такими людьми і треба бути. 15 онуків ого, дай їй боже здоровлячка

але да різниця в доходах як то кажуть на ліце

ну там треба дивитися детально що та як не сказати щоб $2000 і місяць у штатах щоб розкіш навіть за наявності будинку за мільон або може особливо за наявності будинку за мільон бо ще ж податки на нерухомість

там одних таксів імхо тисяч 10 легко в рік це навіть за урахуванням ряду tax exemptions які можуть прикладатися на сіньорів громадян (тут власне просто резидентів)

імхо бабця шото не договарює ))

бабця шото не договарює

живе на соцдопомогу?

зрадила Батьківщину (( кляті ухилянти!

«потому что я нє хотєла жить в совєтском союзє» (к) (тм)

інше діло з неньки після 91

спільного має дєд з небраски й колгоспник з полтавської області
мають набагато більше спільного, ніж дєд з небраски та небінарний 20річний they з NY

тут імхо я би сказав не всьо так однозначно і потенційно небраска має більш спільного з сіті навіть не бінарнів ніж з колхозом таки

ЗЫ: якщо що я там був і там і там і там ))

моє покоління у США називають:
діти з ключиком на шиї.

latchkey kid ги прикольно не думав раніше до цього звернути увагу виявляється навіть слово є таке

Negative Effects

Research showed that 51% of latchkey kids perform poorly in school. Children start to like the idea of staying at home alone, as they can have more time to watch television. On top of that, they are free to eat junk foods, which can lead to health risks such as obesity.

They are also more prone to negative peer pressure, such as exposure to drugs and sex. It was found that children, particularly 8th graders, who hang out in malls are likely to be influenced to try drugs. And as they always have the house to themselves, children also have a higher chance to engage in sexual activities.

study.com/...​n-effects-statistics.html

Та цій історії сто літ в обід і справа тут не в зумерах. Молодь завжди була лінива і чутлива, все те саме казали і про міленіалів:

Поки особливих обов’язків окрім тус з друзями в барах на вихідних немає і можна жити у батьків то звісно що можно йти проти системи і вийобуватися.
Потім, як почнуться діти, іпотеки, хворі батьки і тому подібні зобов’язання чи просто жити в 35+ з батьками чи хаусмейтами стане не круто то стануть як усі гвинтиками в системі і будуть їздити в офіси бо менеджер сказав інакше на мороз. І потім так само будуть цькувати Альф (чи хто там наступний) за м’якотілість і ледачість.

Як воно буде ХЗ, та як воно було www.youtube.com/watch?v=xCAXmH2jZII
Це абсолютно по реальним подіям. Так Возняка відверто відвернули від результатів праці, щоправда як він потім казав і просто безплатно би зробив для друга. Друг дійсно зробив його мільярдером. І оце і саме таку лінію поведінки як успішну тиражує уся західна культура. BTW Історія про вікінга Рагнара Лодброка абсолютно те саме якщо вдуматись як і Матриця, вона саме не зате щоб прийняти не догми суспільства і жити гвинтиком системи яка породжує чергову імперіалістичну війну за Габсбургів або Гітлера, а брати справу в свої руки.

😂😂😂

1993 до 1998 рн, прям уявляю цих нещасливих 30річних дітей, що ридають в примірочних Zara і думають про звільнення у кхм перший рік роботи

аж серце кров’ю обливається

В туалеті сидять з телефоном

У нас в офісі в одному із туалетів кабінка біля виходу постійна зайнята. Вот реально, коли не йдеш в туалет вона постійно закрита, хоча зазвичай люди стараються в дальні кабінки йти щоб ніхто не чув їх потуг, вибачте. Думав що може вона зламана і тому закрита, і дивувався чому за стільки часу не поремонтували. А все виявилось набагато простіше — це єдина кабінка де вайфай тягнув.

який ще вайфай, джензі без смартфона з 4ж і купи місячних підписок не ходять

стопудов кабінка для бумерів

100%, какой нафиг вайфай? Это же не дом престарелых. Я вообще не Gen Z, но даже и не вспомню, когда пользовался вайфаем вне дома.

Пана Гідеона на них немає!

А можна працювати ремоут, комунікувати про зручний графік та планувати свій день із більшим комфортом.

Але тоді соціальне життя страждає.

представник покоління х та у — хахаха оці зумери працювати не вміють.
той самий х-у представник — в 40 виглядає на 55, в 55 пук-срєньк інсульт і все. зате який працьовитий був!

Сигарети, алкоголь, джанк фуд

подивимся чи зет до того 40 дотягнуть чи пуксреньк і інсульт в 35

мем про 35 years then vs now
багато чого змінилося — соціум, єкологія, єкономіка, буквально все. ось наприклад зараз діч а раніше норма:
реклама алкоголю і сигарет, пепельниці в літаках (палити можна було де захочеш без обмежень)
маслкари з бензином з домішками свинцю і без без єкологічних норм,

а ще раніше курити опіум було нормою, як і дуелі на пістолетах

Після пізнього совку(з чергами за іжою) і раннього пост совку(кримінал) мене важко чимось здивувати. З моєї колокольні ці проблеми зовсім не проблеми.
Тим більше у «вестернів» — не подобаються умови, ну сиди на пособіях не напрягайся

ЗНИЩИЛИ ДІТЯМ МАЙБУТНЄ
@

ЗНИЩИЛИ ДІТЯМ МАЙБУТНЄ

Кожне покоління мало право так сказати.

Молоді що гинули у Першій Світовій.
Молоді що гинули у Другій.

А молоді що пережили розпад СРСР?

Бо коли у коментах роками пишеш молодим, що ой, не так воно в житті, ой, не буде воно так

то у відповідь... «що ти старий пердун можеш знати про новий світ!»

ну ок, поживемо — побачимо що ти знаєш.

Поки батьків не було вдома: чого діти 80-х навчилися самостійно, а покоління Z — ні
www.unian.ua/...​sya-nelegko-13458057.html

Ночь, улица, фонарь, аптека,
Бессмысленный и тусклый свет.
Живи еще хоть четверть века -
Все будет так. Исхода нет.

Умрешь — начнешь опять сначала
И повторится все, как встарь:
Ночь, ледяная рябь канала,
Аптека, улица, фонарь.

Знову цей росіянський вірш на доу

кляті ухилянти! ((

Революционный держите шаг!
Неугомонный не дремлет враг!
Товарищ, винтовку держи, не трусь!
Пальнём-ка пулей в Святую Русь —
В кондовую,
В избяную,
В толстозадую!
Эх, эх, без креста!

Їж ананаси, рябчиків жуй
День оповіщення підходить, буржуй

а шо саме у ньому поганого?
я про зміст.
де тут шось політичне або антиукраїнське?
або шо руська мова це вже злочин по Вашому?
То приїзджайте на схід, наприклад до Харкова або Одеси і перестріляйте усих руськомовних?

руська мова
руськомовних

руської мови як і руськомовних не існує шановний

я про зміст

там є зміст? можеш українською викласти зміст? будьласка

руської мови як і руськомовних не існує шановний

Чому? Просто цікаво. Я намагаюся писати коментарі Українською але балакаю вдома і у місті «по руські» я так вважаю, бо руська, руський з’явилися раніше расії і навіть були синонімом до Українського, Українців і не несли тоді нічого негативного.

там є зміст? можеш українською викласти зміст? будьласка

Ніч, вулиця, ліхтар, аптека,
Безглузде і тьмяне світло.
Живи ще хоч чверть століття
Все буде так. Виходу немає.

Помреш — почнеш знову спочатку
І повториться все, як у давнину:
Ніч, крижана бриж каналу,
Аптека, вулиця, ліхтар.

так?))

бо руська, руський з’явилися раніше расії і навіть були синонімом до Українського, Українців і не несли тоді нічого негативного

но это же 2 разных языка, между которыми есть только схожесть в названии, ты явно не на древнеруском дома и в городе говоришь, бо тебя бы отправили на принудительное лечение

і шо?) шо саме ви мені бажаєте сказати?
я не заперечую що це дві різні мови,
пан поплавок каже, що немає такого як «руський або руськомовний’,
ми у школі вивчали предмети які називалися «руссий язык и русская литература»

пан поплавок каже, що немає такого як «руський або руськомовний’,
ми у школі вивчали предмети які називалися «руссий язык и русская литература»

он же к самим словам придирается, а не к смыслу, который ты вкладываешь

Чому?

мабуть тому, що надворі 21 століття

переклад не зміст, я думав там зміст є

не несли тоді нічого негативного.

а зараз несуть і не синонім, вам невідомо чому?

ви вважаєте що ви можете кинути російський вірш, назвати це руською мовою, і робити покерфейс що це тіпа ок бо руська це синонім українською... і при цьому газлайтити що хтось має приїхати й вбивати в одесі й харкові російськомовних... зрозуміло...

російська федерація вбиває російськомовних в Харкові й Одесі, україна вбиває російськомовних на лінії зіткнення

цікаво ти ж розумієш контекст про що саме мова до чого саме у тебе complaint? ))

тупі мерикоси кляті ухилянти вже навіть встигли просунути ідею у своїй моралі повєсточці у поп культурі

мабуть тому, що надворі 21 століття

ну так а українські націонал патріоти воїни героїчні є так само ті самі козаки у зображенні клятих поляків у польському кіно за богдана хмельницього не не освічені козаки п’ють з польских нічних горшків бо не знають що воно за таке

ти ж це намагаєся продемонструвати як повєсточку своїм акаунтом?

тупі мерикоси кляті ухилянти вже навіть встигли просунути ідею у своїй моралі повєсточці у поп культурі

100%

я думав там зміст є

це лекція для товаришів дачніків ))

How to find meaning in poetry?

Language and Word Choice: Poets are economical with words. Every word is chosen for a reason—its sound, its meaning, and its connotation. Close reading reveals how diction shapes tone and meaning. Imagery and Figurative Language: Poets often use metaphors, similes, symbols, and vivid sensory images to convey ideas.

sometimes, it just hits me
slap bang in the middle
of my wild, jaded heart.
that ecstatic feeling;
a sharp slap
on my cheek of chalk
that says:
wake up! this is life.
it is here to be had,
it is yours to be felt
and you are here to delve
into the good
the bad
and the beautiful.
give thanks,
for you are alive
and every little cell
in your ever-expanding body
is renewed + revived.
you are alive.

і що тепер?
зробити колективний суїцид та спалити книжки пушкіна за руську мову?
так, схід говорить на руській в наслідок окупаціїї часів срср,
але неможна цілі покоління включаючи джензі одномоментно змусити відмовитись від частини історії тобто руської мови та культури.

35 років це не одномоментно і ніхто тебе не змушує

тобі просто натякають що в україні російська мова і російська культура з недавнього часу це не велкам, не велкам під час війни, а шо з цим робити — тобі вирішувати, ти вже дорослий. Сподіваюсь наступних 35 років тобі вистачить щоб прийняти це важке для себе рішення. Вбити в собі москаля ніколи не пізно

так думаю спалити пушкіна можеш, і зробити колективний суіцид теж можеш, але вибір за тобою звісно

руської мови не існує, шановний, є російська мова

східнослов’янська мова індоєвропейської сім’ї, національна мова росіян

історичний екзонім — москови́тська

В Україні втратила особливий регіональний статус згідно із законодавчими змінами

Хоч і існував спільний давньоруський період, однак за лексичним складом до української мови генетично найближчі польська і словацька мови з — 70 % і 68 % спільної лексики (якщо не враховувати білоруську з якою 84 %), поки з російською — приблизно 62 %.

пушкіна йому шкода виявляється

Звикайте.
Якось я процитував на форумі вірш Олександра Галича і на це так само сварився якийсь місцевий мовний патріот, не зважаючи на те що Галич народився в Україні (місто Дніпро), потерпав від переслідування радянської цензури, а у 1974 його взагалі було «добровільно-примусово» вигнано за межі СРСР..

Можливо колись психологи детально дослідять феномен цього культурно-мовного психозу.
Ну, припустимо, людина потерпала від обстрілів, настраждалася в окупації і перенесла свою ненависть на носіїв ворожої імперської культури, різних там Булгакових-Толстоєвських, що вмерли за сотню років до сучасної росіянської агресії. Нелогічно, але ці почуття можна зрозуміти.
Тоді що робити мільйонам чоловіків, які вже кілька років ховаються по домівках від вітчизняних людоловів, як колись євреї від есесманів? Вони теж відчувають неабиякий стрес, то може їм, у свою чергу, теж зненавидіти українську мову і літературу через те що в країні панує тимчасовий тоталітарний режим?

Також дивно, але факт: деякі українці вважають, що війна почалась саме через те що частина населення розмовляє російською, і якщо всі перестануть це робити, то росія відразу відступиться, відео в тему:

Також дивно, але факт: деякі українці вважають, що війна почалась саме через те що частина населення розмовляє російською

яке ж це диво.

Війну Раша і не починала. Розрахунок був на швиденьке СВО, бо вибори 2019 року показали:
чимала кількість, як не більшість знаходятся у російському культурному просторі.
Не в мові діло, а в серіалах які люди дивляться. в піснях які слухають.
Наші то люди!

Тобто питання треба ставити:
на які «Київ за 3 дні» був розрахунок?
Чим вони там у Кремлі ширялись?

Або ще наочніше ця впевненість проявилась у кількості військових які були послані — окупувати Харків.
Бо Харків взагалі ж «русский город», хто там буде чинити опір.

Звісно, то дурня що от саме мова у побуті була причиною, чи навіть маркером.
І взагалі оте «освобождение» як щось крім пропагандиського освячення війни.

Але — українське суспільство, яке вже у 2016 році почало стогнати
«Мы устали от войны»
чимало заохотило до легкої та швиденької спец операції.

Проблема ж тільки в тому, що війни так і починались:
з впевненості агресора у бліцкріг, зерграш.
Ніхто великі війни не починав. (виключення мабуть є)

Тоді що робити мільйонам чоловіків

яким ще міліонам? демографи кажуть десь 1.5 міліона придатних тільки маємо.

Можливо колись психологи детально дослідять феномен цього культурно-мовного психозу.

Це вже чимало не тільки досліджувалось, а й дискутується не одне десятиліття.

Коротка відповідь, дуже спрощена:
україномовні — пасіонарні.
російськомовні — «внє палітики, какая разница».

пасіонарність часто виглядає як агресивність

«ну сиділи ж собі спокійно на проекті, а тут бл-ть поставили нових піема і ліда — задовбали вони своїми нововеденнями»

«Мы устали от войны»

Не думаю що росіянські розвідники і політтехнологи насправді щось розвідували та доповідали путіну про справжній стан речей і настрої українців. Російське ФСБ щедро спонсорувало Медведчука для формування мережі впливу та підготовки ґрунту для повномасштабного вторгнення — пишуть про приблизно 1 млрд. $. Медведчук радісно роздерибанив та засвоїв баблішко, а путіну звітував типу все на мазі. Напевно вони очікували що це буде продовжуватися ще довго, але путлер повірив що все правда і його очікують «з квітами», зібрав засідання, озвучив наказ про початок СВО — всі здивувалися до гикавки, але що поробиш зі старим диктатором-маразматиком? — і понеслась..

У 2024 р. писали про 6 мільйонів, потім вони збігли чи повиздихали нібито частина лохів громадян уточнила свої дані через державні сервіси чи додаток Резерв+ і дійсно стало 1,5 — 2 мільйонів чоловіків які не оновили свої військово-облікові дані та фактично перебувають поза межами офіційного обліку чи в розшуку.
Але придатний — це таке, наразі якщо бомж/наркоман/інвалід або психічно хворий може доповзти до ВЛК то він документується як придатний.

україномовні — пасіонарні.
російськомовні — «внє палітики, какая разница».

і чим пасіонарії — по реальному впливу на політичний курс держави — відрізняються від тих хто «внє палітики»?
картонкою на мітингу помахають чи одеську продавчиню покурощають мовним патрулем за околоросіянський суржик?
так переможемо!

Не думаю що росіянські розвідники і політтехнологи насправді щось розвідували

а навіщо думати — коли вони це роками обговорювали. публічно.
з 0их активно вибудовували і концепцію рашизму, і змінювали культурне поле під це — виховували і в Україні — лояльне до Раші населення.

та доповідали путіну про справжній стан речей і настрої українців.

ще й як доповідали.

ви просто не слідкували за цим.

У 2024 р. писали про 6 мільйонів

не бачив такої цифри.
Лібанова і подібні, яких вважаю експертами не давали таких цифр.

і чим пасіонарії — по реальному впливу на політичний курс держави — відрізняються від тих хто «внє палітики»?

всюди — напрямком розвитку.
швидкість руху — буде залежати від їх відсотка у суспісльстві.

картонкою на мітингу помахають

я ще в 2014 казав:
сидящих вдома — не існує.
це — ідіоти, у первісному значення слова.

на яких звісно орієнтуються на великих виборах.
і не слухають — між виборами.
навіщо на це болото звертати уваги?
будуть вибори — і за «кіло гречки» ці ідіоти купуються.
або взагалі, на обіцянкі ціцянки неможливого.
навіть на гречку не треба тратитись.

У 2024 р. писали про 6 мільйонів
не бачив такої цифри.
Лібанова і подібні, яких вважаю експертами не давали таких цифр.

Перевірив себе чи правильно я запам’ятав цифру — ось, навіть знайшов офіційний документ:

В Україні 6 мільйонів військовозобов’язаних громадян не підтвердили свої персональні дані протягом 2024 року. Цю тривожну інформацію містить пояснювальна записка до законопроєкту № 12093, автором якого є голова парламентського комітету з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас.
itd.rada.gov.ua/...​billinfo/Bills/Card/44977

Але не знаю наскільки професійна була експертиза цього нардепа Іонушаса..

В Україні 6 мільйонів військовозобов’язаних громадян не підтвердили свої персональні дані протягом 2024 року. Цю тривожну інформацію містить пояснювальна записка до законопроєкту № 12093, автором якого є голова парламентського комітету з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас.

це той що Законопроєкт № 13452

Так а за что вы продолжаете воевать?
Уже понятно , что с большой вероятностью Россия домучает этот Славянск и что там еще осталось, не помню.
Или отбивать надо приходящую финансовую помощь мясом?
Или план, что воевать как можно дольше, а потом страны НАТО вступят в конфликт? А толку, поле боя так и останется Украина в основе своей, вряд ли в среднесрочном будущем там что-то будет адекватное

Так а за что вы продолжаете воевать?

у меня из знакомых в ВСУ добровольцев нет.
Воюют — за Украину. Чтоб была.

что с большой вероятностью Россия домучает этот Славянск

домучает. и может и не только Славянск.

Цели то РФ не изменились — тотальная оккупация или превращение в Беларусь-2 с зачисткой «украинства».
Как происходит эта зачистка, кто следил за Лугандоном(если нет в знакомых кто оттуда уехал бросив все) в курсе.

это боты, ждуны и полезные идиоты только путину верят, что РФ только вот остатки Донбасса нужны. и все.

Россия ж маленькая и бедная страна, без Славянска ну никак ей не жить. Ну мало у России земли, а так ого прирастет!
Ради этого воююет Россия, ага.

Цели то РФ не изменились — тотальная оккупация или превращение в Беларусь-2 с зачисткой «украинства».

трехня ))

это боты, ждуны и полезные идиоты только путину верят, что РФ только вот остатки Донбасса нужны. и все.

тов. путину нужна маленькая специальная военная операция которую можно предоставить народу как величие достижение угрозы шведу исконность и прочую русскую х.ню как она есть

примерно как Президент Украины Зеленский на днях заявил что «крым за рамками но это наша земля наша история»

Ради этого воююет Россия, ага.

да всем нас рать ))

не заперечую, що є 6 міліонів чоловікив у мобілізаційному віці

цифра у ~1.5 була отримана:
— виключаємо хворих. яких завернуть зразу з матюками «***ане ВЛК!». (в мене в реалі є такі, яких навіть повозили декілька тижнів по країні. Ніде не взяли. так і вісять у повітрі, і ТЦК їм якусь писулю дало, щоб більш не бусифікувати.
Двох, от місяць тому — зразу відправили у шпиталь, лікуватися, а далі ... невідомо)
— виключаємо маючих бронь.
— виключаємо маючих довідки єдиного доглядальника, чи то лежачих батьків, чи то дитини.
— виключаємо батька у сім’ї з дитиною інвалідом: аутіком, і т.і.
— виключаємо маючих жінку інваліда.
— з 3 ма дітьми — не так вже й мало зараз.
— виключаємо тих хто переплив через Тису, чи десь так у «лісах» схоронився що ніхто не знайде.
— виключаємо тих хто піде в СЗЧ зразу, принципово, як тільки буде нагода. навіть у бік Білорусі. Чув що й досі є канали не через Тису, а через «Бєлгород»

лінків не зберіг, тому звісно, може, ну — 2 міліони маємо — яких реально можна мобілзувати.

брехня ))

хворих усіх списати включно з «обмежено придатних до служби у воєнкоматі» та тіх хто зараз так само «на службі» але так само «обмежено»

усі «відсрочки» прибрати включно з 3-х дітей

на дітей віддати грошима виплати від держави і конфєтка і то виплати на дитину і відповідно всім дітях хто батьки на фронті 1 дитина 1 виплата 2 дитини 2 виплати 3 дитини 3 виплати

1 дитина від 3 дитини не вирізняються ні чим ви (тут усі ви) просто брешете як є

кому треба опіка в інтернат під опіку дуржави

... на що мобілізувати жінок щоб покрити опіку і нестачі у госпіталі як військові так і цівільні

— виключаємо тих хто переплив через Тису, чи десь так у «лісах» схоронився що ніхто не знайде.

так там по лісах мільонні резерви уже формують нові загони української повстанської армії щоб на пряму слідувати вченню Степана Бандери та воювати проти радянської влади Президента України Зеленського ))

військовозобов’язаних громадян

ключове питання тут тут

... то не є реальний військовий резерв який він має бути яким він є у тім же ж ізраілі

то є лише місцевий колхоз з постановкою всіх на облік

... де одразу ж з’являються свині які рівніші за інших тварин та собаки щоб свиней охороняти а то мало лі що

і змінювали культурне поле під це — виховували і в Україні — лояльне до Раші населення.

тут ти трохи помиляєся вони не «виховували лояльне до раші» вони виховували «лояльне взагалі»

... це ж прямо буквальна цитата класики ))

Він скочив на гусеницю, розчинив люк і заліз у жарку напівпітьму. Він уже поклав руки на важелі, коли згадав, що залишилося ще одне запитання. Він висунувся.

— Послухайте, — сказав він, — а чому справжнє призначення башт приховується від рядових підпільників?

Зеф скривився і плюнув, а Вепр сумно відповів:

— Тому що більшість у штабі сподівається коли-небудь захопити владу і використовувати башти так само, але з іншою метою.

— З якою — іншою? — похмуро спитав Максим.

Кілька секунд вони дивилися один одному у вічі. Зеф, відвернувшись, старанно заклеював язиком сигарету. Потім Максим сказав:

— Бажаю вам вижити, — і повернувся до важелів.

Танк загримкотів, забрязкотів, хруснув гусеницями і покотився вперед.

як то зокрема усі ці сучасні ... сорі не вистачило слова як назвати гм... «акції активації проти (зокрема америки)» які подають тут і зараз саме українські «ура патріоти»

... то є все абсолютно було вже за ссср з точністю

«Мы устали от войны»

брехня )) нудна і втомлива

якби Україна прямо тоді прямо показала «так тов. путін приходь ми тебе тут і зустрінемо може й самі поляжемо (окремий варіант) але твої армії точно положимо» то тов. путін може й дурачок но мила не їсть

... це до речі вже був на той час вже апробований кейз з прецедентом «острів тулза» тільки там тов. путін реальних лох був проти реального не лоха тов. кучми а не проти Президента України Зеленьского який не лох а Президент України Зеленьский

а ти брешеш )) така служба у нас у ссср теж так було ))

прибрати бронювання (усе окрім хіба критичних де саме людина особисто визначає «критичність» а не «місце»)

... і матимето ще +1.5 млн мінімум ))

прибрати імені тов. Зеленського Буданова 18-25

Ну так нікуйово всих кинули, зепки в кращому випадку ті самі, номінально а ціни ростуть кожен рік помітно, РТО жере тепер час на взагалі незрозмілу куйню і це мінус по часу для себе — відпочинок, спорт етц, також це гроші на вітер на комьют щоб за 20-50 миль так само сидіти в зумі, дякуювати старим дегенератам в С левел...З роботою срака, нерухомість срака, хелскер срака...Чому радіти? Що пів відсотка впевненно рухуються до статусі трильйонерів? Що бенефіти від автоматизації та шобалізації залишаються половині відсотка людей, а усі проблеми(кризи війни ковід...етц) та шалені фін витрати лягають на простих людей?

Ну таке, покоління тут ні до чого, просто замість зумерів та міленіалів на роботі інших практично немає, бумери мабуть едині хто більш менш — зібрали вершки дешевої нерухомості і хто не щолкам клювом на пенс фондах та цінних паперах норм відклав бо вони нехіло так росли або просто дуже довго стабільно росли, ну або вже на пенсії або мовчки чекають пенсії і радіють що взагалі хоч роботу мають. Альфа мовчки сидять на шиї в батьків і мріють знайти роботу щоб оплатити хоча б оренду а потім знайти руммейта щоб платив за жрачку, або іще вчаться, і їм буде іще важче — бо аутсорс, ші та дешеві мігранти вигребли в нуль джун рівень та роботу рівня підробіток(продавець, чи хотдоги ліпити)...

Согласен, мне со своей стариковской колокольни жизнь молодежи видится очень сложной. Покупательная способность упала, перспектив нет и т.д.
В наши времена было «уйду через дорогу на +500», сейчас звучит как анекдот.
Молодежи надо в какой-то способ революционный или другой обнулить мировые элиты и долги, и начать сначала, даст перспективу временно, иначе лучше не станет

но є один ньюанс: велзтрансфер/інхерітж

Минулого разу друга світова так обнулила. Що буде далі взагалі хз.

обнулить мировые элиты и долги

Т.е. мировая империалистическая война этот метод называется. Главный секрет Pax Americana — победа в первой холодной войне и корумирование и разграбление стран бывшего СРСР, потому что выведенные от прихватизации, разоружения и продажи оружия по Африкам и по миру, продажи недр и т.д. ресурсы влились через офшоры и т.д. в конечном в американскую банковскою систему и фондовый рынок и создали громадное количество бесплатной ликвидности.
В целом обычное дело, когда у древнего Римма заканчивалось серебро и золото, Цезарь или Помпей собирали легионы и шли кого-небудь грабить, вроде Дакии или Понтии.

Ще план Даллеса забули згадати

Або Panama Papers та Pandora Papers ICIJ Вони зафіксували, що гроші роками стікалися в американські інвестиційні фонди та нерухомість через підставні компанії у штатах Делавер, Невада та Південна Дакота. Також є монографії із дослідженнями «Клептократія за викликом» (Kleptopia) Тома Берджеса з Великобританії, та Дослідження Олівера Буллоу («Земля грошей» / Moneyland). Там читкі висновки, що ці «брудні» гроші потрапляли на ринок нерухомості в західному світі, і спричинили «голландську хворобу» західної економіки.
Також є там і висновки і паралелі із Стародавнім Римом, економіка якого базувалася на постійному припливі «безкоштовних» ресурсів (рабів, золота, зерна) з підкорених територій, що вбивало внутрішнє виробництво. Там же і про війни як інструмент порятунку. Коли в Римі спалахували системні кризи, держава відправляла легіони на завоювання (Галлія, Понт, Дакія), щоб поповнити скарбницю та зняти внутрішнє соціальне напруження.

то це ж не топік про те, шо покоління Z не хоче працювати, а про те, що вони тікають з офісу щоб поплакати та поспати

Це не проблема поколінь а проблема сучасності. Просто зет та міленіали це основний костяк, а плачуть і сплять не того шо тупі сніжинка а життя не сахарь.
Ну і в додачу, ми не бачили як плакали бумери чи х, бо інтеренту не було, чи просто мовчки плакали в душі вдома, чи нажирались дешевим віскарьом в гівно. Тому це тупий наброс в сторону поколінь.

нажирались дешевим віскарьом

який ще вискарь, бурачанка

зібрали вершки дешевої нерухомості

ето де і коли вона була дешева?

дешеві мігранти

так дешеві мігранти для джензі возять піцу. Від того що джензі возитиме піцу нікому з джензі легше не стане.

Подібні статті це просто ні прощо. Хто такі ці джензі що плачуть в примірочних.

Якийсь бовдур в одному з найдорожчих міст планети вирішив поспати в кіно, так прям ціла стаття про якісь узагальнені тренди невідомо про кого. Хай п***ує в козятин чи американську версію козятина, там виспеться і матиме «дешеве житло» і мінімум мігрантів. І хай там йому насняться рожеві слоненятка

Коли відсоткова ставка була нуль чи два відсотки, коли житло середнье коштувало не 16 середніх зп а 8... Вобщем попитай чятіка він тобі прям з датам та цифрами роскаже.
Я звісно за америку та европу а не україну, там зовсім інший всесвіт.

ну це дуже загальна баєчка

Я не спорю що є певна бульбашка асетів. Але структурно завжди є ті хто можуть собі дозволити і ті хто не можуть собі дозволити. Ринок рухається значить хтось купляє

мортгедж всеодно розраховується з місячного доходу. Неважливо коштує хата мільйон чи сто тисяч. Важливо скільки ти можеш заплатити і чи подобається тобі відсоток

Трабла з хатами просто тому шо ціни не впали до такого рівня щоб мортгедж вписувався в рівень зарплат. Це станеться звісно, просто не за кілька років. Економіку ніхто не відміняв

Пойнт шо 25 річні не можуть дозволити собі житло. Ну так коли 25річні могли дозволити собі житло сорі? Хтось може, хтось не може

Якийсь 25річний маркетолог з боргом за діплом живописця сам собі папакарло. А джуніор-технарь помикається і все одно знайде собі роботу

А про вартість відносно зарплат, так середнє житло 50 років тому було іншим, 50 років тому не чекали свєстєлок пєрдєлок. Те саме про машини. Простий будинок з простих матеріалів і зараз коштуватиме думаю небагато. Плюс про який розмір будинку ми говоримо. Це настільки все середньопотолочно. Так само як і авто з ручніком 50х років — не тесла, тому й коштує звісно дорожче, це банально складніший автомобіль.

Плюс бульбашки лопаються. Не так давно ці хати падали в ціні. А ті хто мають нуль відсотків, мають величезний зафіксований борг. Сша ще койкак пихтять, але все воно йде до кризи. Там і побачим хто з них щасливий.

Ще не прийшов час щоб було видно чи нуль відсотків справді пахне щастям ;)

Хто класно всрався так ті хто взяли років десять тому, ті щасливі )

Так багато тексту а сенсу нуль. Без дубля що ти хочеш довести. Що ти дурень що не бачить очевидних фактів? Кількість середніх зарплат на середню нерухомість виросла в рази, номінальні зарплати ледве рухаються десятеліття вже як. Короч КГ\АМ вчи матчасть хоч і чятіком.

а ну да ну да проще вірити що весь світ повернувся проти нещасних джензі

Ти знач хоч на одну зп хату в нью джерсі? ток ця матєматіка чото не якось сложилась знач ))

Раніше хаусхолд це був мужик і дружина на парттайм, люди женились рано

Зараз люди женяться пізно.
А хаусхолд одінокого джензі це скока? Одна зп ;)
Але ж є ті хто женяться і рано, їх звісно менше, але вони можуть дозволити собі більше ніж одіночкі.

світ змінився і маркет зара прайсає сукупний дохід двох працюючих

От одіночкі і сосуть лапу й плачать в прімерочних і сплять в кінотеатрах

Про хати — дуже недооцінений комент. Якось робив свій маленький рісьорч на цю тему після вислуховування всіх тих казок про те, що колись кожен Вася, який крутить гайки на заводі, міг купити маєток з 3-х зарплат. Ніколи такого не було, авжеж. Але зараз ціни непомірно зросли на нове житло саме із-за того, що якість будівництва збільшилась багатократно: якісніші та надійніші матеріали, нормальне планування, сучасні комунікації і тд. Ну й ще ж всі хочуть жити в центрі столиці.

ну певний ассет бабл звісно є, але воно розсосеться. урбанізація теж робить колишні дешеві передмістя тісними й конкурентними з часом, тут вже нічо не зробиш, історію не відмотаєш і на 20 років раніше не народишся

але мене просто дивує цей комуняцький треш про недоступність житла і що хтось в цьому обов’язково винен. Бумери заграбастали собі все житло, блекрок в усьому винен, мігранти, чорні, китайці.. хтось обізатєльно винен

топ-локації це не локації для сантехніків, пожарніків і навіть багатьох програмістів, і ніколи такими не були.

це локації для юристів, банкірів, безосів, масків, їх коханок, всякої супутньої челяді, багєми й інших вершків суспільства. І в них теж є джензі нащадки

джен тут не до чого. Все є як було тисячі років, і як буде тисячі років далі

Ну але як це поясниш в кризу тим кому не пощастило купити будиночок у брукліні 30 років тому... цікаво б спитати в пересічного джензі чи хотіли б вони рости в якомусь гарлємі в 80-90х щоб щас мати тамтешні бетонометри

легше звинувачувати щось абстрактне, чи когось абстрактного, тим більше що з кожного кутка летять підказки ;)

але мене просто дивує цей комуняцький треш про недоступність житла і що хтось в цьому обов’язково винен.

справєдлівості раді питання корпоратичного інвестора у приватне житло реально стоїть дуже гостро

... як то зокрема вони ж саме і перші почали і скидати «чистий не ліквід» з уцінкою щойно цифри стали на зворот

але масово так само так то є значна частка вони тягли ціни вгору просто тому що пересічний ні як не може сперечатися з фондом просто бізнес

топ-локації це не локації для сантехніків, пожарніків і навіть багатьох програмістів, і ніколи такими не були.

а корпорації у топ локації і не «інвестують» ))

остальний текст я мушу визнати шото ніх. не поняв но з іншого боку я особисто на сьогодні вже всьо

компьютеры тоже стали круче с 80х в сотни раз, но стоимость их не увеличилась, а упала

мы говорим про доступность
Средний возраст покупателя первого жилья в штатах 38 лет
В 80х было 28

а який був там в 80х «возраст дожітія»?

мортгедж всеодно розраховується з місячного доходу. Неважливо коштує хата мільйон чи сто тисяч. Важливо скільки ти можеш заплатити і чи подобається тобі відсоток

є просте правило твоя хата має коштувати 3х твого інкаму

... звісно новітні як їх там «зетніки» вигадали буцімто ми тута щас будемо грати на ставках на проценти тощо але так чи інакше воно так не працює і на справді ти на справді просто не можеш собі дозволити або ж уходиш в мінуса

ЗЫ: звісно то є для простих работях і прочого середнього класу тому за wealth там починається уже реально другоє щось там купив будиночок (реальний будиночок не каліфорнійський сарай в бей ерія та навколо) за $10 млн пожив собі 10 років за 10 років продав за $12 млн як то кажуть «ось на ці 2% і живу»

А про вартість відносно зарплат, так середнє житло 50 років тому було іншим, 50 років тому не чекали свєстєлок пєрдєлок.

треба вже рахувать на пальцях бо дєдушко старінький йому всьо равно

... зараз 2026-й 50 років тому то є 1976-й (а ти думав то до революції при царі?) і якщо казати конкретно за сша то ні як принципово саме «пєрдєлки» у домах не змінилися

хіба може у самім ніжнім сегменті чи так чи сяк буде сперечаються центральні кондіціонери з віконними особливо як у новій англії якійсь у будинках з класичним паровим отоплєнієм

Простий будинок з простих матеріалів і зараз коштуватиме думаю небагато.

ніт ти не правильно думаєш

і так прості рядові будинки від 76-го по наші дні принципово не помінялися навіть вікна ті самі щоб той самий віконний кондиціонер зручно ставити усе ще англійські традиційні імперські )) не «євро»

Плюс про який розмір будинку ми говоримо.

з цим справді трохи складніше але тут у мене точної статистики нема (сам удівляюсь) але якщо коротко то мені особисто здається що більш компактні будинки специфічної витягнутої плануванні то відноситься більше до 60-ті а 70-ті а друга половина ще більше то вже більш до сучасних планувань хіба що менше «опен спейсу» модного

Плюс бульбашки лопаються.

ключова причина і бульбашок і лопаються що ті самі «інвестори» дивним дивом не враховують той самий «золоте правило вартості будинку чи помешкання 3х доходу»

... я у багатьох питав ну ок ось ви «інвестуєте» а кому ж ви його здавать плануєте за таку ціну його ж просто ні хто не зможе просто платити бо хто ж це заробляє стільки а хто заробляє тім ваша халупа пробачте як ви самі то є бачите людина з доходом мільон буде жити у ваший халупі пробачте

Сша ще койкак пихтять

зі свіжого популярний у ремоутів штат айдахо ось уже розказує що у 26-му «скоригувався» (або просто обвалився) уже на 6% до price cut

і так далі буде ))

ЗЫ: а це тому що справжні інвестори і гроші рахувати вміють і чекати і навіть думати а мамкіних інвесторів ну чисто буратін от реально ((

Хто класно всрався так ті хто взяли років десять тому, ті щасливі )

я вже забув який був рік ага то є певно був ковід коли ціни почали чи то повзти чи то стрибати і все вверх

... тож ті хто з кризи 8-го року акуратно сиділи на попі ровно таки дочекалися щоб звести як не з нулями так з не великим профітом і от вони справді щасливо «зробили классний екзіт» і ті щасливі ))

я перевіряв ))

я вже забув який був рік ага то є певно

як тільки держборг США почав рости в геометричній прогресії

не 16 середніх зп а 8...

плюс май на увазі що 50х років тому чоловік працював а жона домохазяйнічала але могла й працювати

а зара це мортгедж на сукупний дохід, а не на середню зарплату

ринок не бреше, раз ціна є, значить хтось то купляє. Значить гроші в когось є. Ізі

як насчьот конкуренції жонатих джензі з обома працюючими проти нежонатих джензі, що стараються порвати дупу на одну зарплату? Люди щас не особо спішать женитись

плюс май на увазі що 50х років тому чоловік працював а жона домохазяйнічала але могла й працювати

а зара це мортгедж на сукупний дохід, а не на середню зарплату

Тобто раніше треба було одному чоловіку працювати а зараз двом? Ну блєт чел, ти плюєш проти вітру.

Короч КГ\АМ

ойвсьо, йди з богом

Ось тобі с чатіка

Current homeownership by generation (2025-26 data):
Gen Z (adults, ~18-28): ~22-27%
Millennials (~29-45): ~44-57%
Gen X: ~65-73%
Baby Boomers: ~73-80%

Непогано як для unaffordable

КГ\АМ

то ти падонак ;)

Це ж треба, світ виявився не схожим на Барбіленд як то впевнено вважали інфантильні...

Хто б знав, га

Чето вы всех вокруг инфантилами клеймите, это у вас так проекция (психологическая) проявляется?

откуда взялось — всех?
почему инфантилы считают что это — о всех?

я и сейчас в коллегах имею молодых ребят — совсем неинфантилов.
в чем-то неопытных, в чем-то других. это норм.

но инфантилы «почему-то» считают что молодось — оправдание их инфантильности :)

Барбіленд це коли безплатна освіта разом з університетом, майже безплатний гуртожиток, і батьки котрі висилають харчі та гроші. Причому якість освіти з фундаментальних наук +/- ок, бо вчителі працюють по інерції за їжу. +/- дешева медицина, бо знову ж лікарі працюють за цінник на порядки нижчий ніж в колег через кордон.
Барбіленд це коли ринок росте шаленими темпами і можна перейти на 500 через дорогу бо дує кондиціонер. Це коли роками можеш сидіти на одному місці за 2к$, роблячи те, що AI-ка робить на порядки швидше і дешевше.
Барбіленд — це коли знаєш весь спагетті-код на проекті та всі костилі і не має AI-ки котра допоможе конкуренту, що вперше бачить проект, за хвилини розібратись і заімплементити нову фічу.
Вже мовчу про ролі котрі стануть даже нішевими і вакансій залишиться дуже мало — всі інші на мороз.

Барбіленд це

майндсет.

заплаканий Вовочка: «Хочу в СРСР» ©

Вова? той самий?

так, з анекдоту, «гуд Вальдемар гуд»

Скоро ШІ всіх замінить, всіх позвільняють і не треба буде мучатись з 9 до 5

і тоді всі будуть мучитися 24/7 від безробіття, голоду і холоду =)

Кожне покоління вважає наступне якимось не таким і слабшим. Реально кожне 😁. Знову ці недостатті узагальнюючі

Але до 2000х середній рівень IQ постійно зростав, доводилося тести підкалібровувати під це зростання (ефект Флінна). Спочатку, в 2000х зростання зупинилося, потім — рівень почав падати, і це феномен, якого раніше людство не спостерігало.

Ну, тоесть, если считать 2000й точкой максимум и предположить, что градиент до и после одинаковый, то люди в 1970х были такие же тупые как сейчас, тогда каким образом ваша реплика оспаривает утверждение Andre?

До середини 2000 тести на iq постійно підганяли під середнє по палаті і особливості кожного покоління, а в 2000, старі пердуни вирішили нічого не міняти і все міряти по собі і своїм шизоуявленням про світ із 70-80х років. Того ми досі і вислуховуєм всяку фігню, от я в свої 25 прийшовши з армії в 82 році, уже купив собі будинок, машину тп, а ви бля зумерйо все тратітє на кохве з ларька, того нічо не маєте. І пох, що для того, щоб забезпечити себе базовими речами, як ото житло, транспорт, їжа в 80х, тобі достатньо було однієї роботи і неповного робочого дня, а зараз тобі треба 4 роботи, і то щоб закривати кредитку. Ще прикольніше те саме слухати від совків, які дожили до нашого часу, а дожили в основному ті, шо при совку абсолютно ніхера не робили, тобто всяка пиздота мєнти, військові, чинуші всії форм і кольорів, тобто ті, хто утримувався буквально з казни і нормально себе чухав.

До середини 2000 тести на iq постійно підганяли під середнє по палаті і особливості кожного покоління, а в 2000, старі пердуни вирішили нічого не міняти і все міряти по собі і своїм шизоуявленням про світ із 70-80х років.

Науковці і зараз підганяють, але от середнє й падає, і це новий феномен.

Це де в СРСР без батків з обкому ви купли собі квартиру, машину дачу в 25 років ??? Це усе був страшенний дефіцит. Хіба що ви би поїхали на север будувати БАМ і тому подібне. В цілому вахтовики в федерації і зараз мають таку опцію — заробітки там в 2.5-3 рази вищі за європейські регіони, окрім великих міст типу москви чи Санкт-Петербургу.
BTW В Америці 1982 теж була тяжка економічна криза.

Причому не тільки наступне вважає «якимось не таким», а й попередні. Чекаємо статті від зумерів про те, як міленіали не розуміють сутність концепції скібіді туалету!

Смешные)) Готов их заменить в офисе — убегать и плакать не буду, буду *шить))

Поки що більш за усіх плачуть представники 45+, що їх, таких бусьочок на роботу не беруть.

А можна більш розгорнуто?
Аж цікаво стало :-)

Достатньо у Linkedin зайти, де чоловіки і жінки 45+ «ми такі круті і трудоспроможні, ще ого-го, а нас реджектять за віком».

время такая штука. тебе тоже будет 46-59)

60 років — офігенний вік про який мріють всі українські чоловіки, вік коли держава від тебе остаточно відкараскається)

а может не будет. а страхововй стаж и возраст уже 63/65)

Ну вот когда будет, искренне надеюсь, что я не буду хейтить ребят, кто моложе и активнее )

а может не будет. а страхововй стаж и возраст уже 63/65)

Я не верю в государственную пенсию )

Достатьно глянути профайл, дядечку буде 45 через 6-7 років. Але сироварна зарозумілість з періодів 2010-2015 напевно не пішла.
А взагалі то, капіталістичне суспілтство вас оцінює не по віку — а по кількості бабла, капіталам. Коли Марк Цукрерберг став мільярдером в 23 роки, Воренну Баффету було вже 77 років, та для світу вони равновеликі. А «вільна касса» однаково нікчемні в цій світ системі, хоч тобі 23 хоч 77, хоча звісно в 23 здатність працювати на такий «лоховській» посаді багатократно вища.
BTW В СРСР в дідсадку нас вчили, що круто бути космонафтом — а дворнік, це лох.

Марк Цукрерберг став мільярдером в 23 роки, Воренну Баффету було вже 77 років, та для світу

Вони родилися в правильному місці, в правільній родині, в правильний час (на їх місці мігби бути кожен)

Баффет та Цукеберг, ок народились в родині міліонерів — стали мульти мільярдерами. Та той же Джон Девісон Рокфеллер народився в родині лісоруба, птім батько став комівояжором, в баптиській родині було 6 дітей. Рей Крок — до 50 був перекати-поле. Генрі Форд — народився в родині фермера.
З сучасних прикладів : Дженсен Хуанг, Омансіо Ортега, Ларрі Елісон, Карлос Селім Елу — зі звичайних симей, не відпочатку мільярдерів, або мільйонерів (upper middle class з нинішньою ціною доллара).
Більше за те не усі навіть американці, хоча це радше вийняток.
В Україні — Рінат Ахметов, взагалі з бідняків (в ганкстери в 90-ті теж подалось величехна купа наррду, але хрещеним батьком в авторитеті довелось стати далеко не усім, а взагалі залишитись живим а не підірватись десь як скажімо Сільвестр або Алік Грек вдалось ще меншій кількості).

тобто «ефект Матея» ігноруєм

В Україні —

або ВВП північніше.
«Це все змінює»

В Україні — Рінат Ахметов, взагалі з бідняків (в ганкстери в 90-ті теж подалось величехна купа наррду, але хрещеним батьком в авторитеті довелось стати далеко не усім, а взагалі залишитись живим а не підірватись десь як скажімо Сільвестр або Алік Грек вдалось ще меншій кількості).

Так ахметов не тільки бандос, він ще й криса і стукач, так що не дивно, що всі його корєфани померли, а він залишився живий, бо з покидьків з сумнівними моральними якостями, у нього виявилися наймразотніші.

криса і стукач

Це обосновать треба, бо могут пред`явіть і спросить, якщо балабольство виявиться. Одна справа пред’являють : Азаров, чи дядя Саша (Ефремов) і ко за підтримки путіна — що ссучився і ответить надо, інша на форумі такі пред’яви.

А хто спросить, коли всі мертві?

Ну тут звісно по історії так воно і є www.youtube.com/watch?v=ylYvoBDp16A
Та по понятіях биковать та газовать звісно можна, та лише при умові коли ти це вивезеш. Щоправда Amicus meus, inimicus inimici mei

39? ну так это на год старше меня. 39 не так молодо в принципе.

на пороге сорока лет пора понимать, что годы мчатся все быстрее

ну дык 7 лет и ты сам вылетаешь из 25-45 ) 10 лет пройдет и тебе почти полтос)

тоже будешь слушать какая у тебя плохая обучаемость это ж замкнутый круг

Я на це бовт забив ще 10 років тому.
Я вчу те що мені цікаво, і потім йду туди, де мої знання потрібні.
А не йду аби робота була і вчу бо вимагають.

думаю какой нибудь Терехов верит ©

Ну да, саме так, це реалії ринку.
Ті самі ATS теж так настроєні, якщо є бодай яка можливість відстежити вік і він вищий за 35 то резюмеха може і загубитись.
Чи ви вважаєте що ейджизму нема? ))

Не зовсім зрозумілий посил у вашому початковому коментарі про бусінок.

и потом над тобой будет измываться следующее поколение )

Просто с нами, которым 40+ поплакать не получается, вот и не берут нас в команды из таких))

По перше досить тупо про це писати наче вам не настане 45. :) по друге реджектять за віком в основному компанії відсталі і з відсталих країн, або хаслери . І третє — якщо в 45 шукаєш роботу, де тебе б***ь і ще і реджектять — значить 45 років витратив хуйово — в цьому віці навіть якщо не вдалось збудувати бізнесу, — скіли в твоїй професії мають бути на 80тому рівні, найматись ти маєш тільки в топові компанії, за хороше бабло — в іншому випадку ти просто ніхуя не робив всі ті 45 років, і можна було б сказати що плачешся як ті діти. Але поки що не має досліджень які б підтверджували що між поколіннями є бодай якась різниця, крім дати народження. Покоління x,y,z придумали і існують завдяки маркетологам, і різниця між ними — покупна здатність і різні потреби, що просто природньо для людської істоти.

І третє — якщо в 45 шукаєш роботу, де тебе б***ь і ще і реджектять — значить 45 років витратив хуйово — в цьому віці навіть якщо не вдалось збудувати бізнесу, — скіли в твоїй професії мають бути на 80тому рівні

Скіли у професії можуть бути і на 180-му рівні, але сама профессія і все що навколо неї — вже не потрібне.

по друге реджектять за віком в основному компанії відсталі і з відсталих країн

Реджектять за віком усі.
У команди є якесь уявлення, якого тіммейта вони шукають.
Якщо в уяві це 30-річний хлопець, а до них прийшла 61-річна жінка, скоріш за все буде реджект.

і різниця між ними — покупна здатність і різні потреби

Десь у США і ЄС може бути.
В Україні — це совкове, пост-совкове і несовкове мислення.
Між кожним типом — просто прірва.

якщо розвивав скіли до 180 рівня у тому що зараз вже не потрібне — це твій пройоб — і це ще так треба вміти так — ніхто не винен, крім тебе, нічого жалітись — як правило це про засидівся на одній позиції в одній компанії — пересидів так десь років 10 і тепер вмієш те нах нікому не треба

реджектять по віку тільки в самих кончених компаніях це факт. Я знаю 2х девелоперів яким за 50т, в них рейт від 200$ година — і разом з тим вони вже давно не кодять самі. Кончені компанії є всюди, — кончені вони тому що користуються стереотипами замість конкрентних метрик і прувів — вони самі ж собі створюють проблеми. Що молодий що старий девелопер — обидва мають свої переваги, це швидкість проти досвіду. В найкращих командах є і той і той

Тут погоджусь це в США і ЄС, але разом з тим нічого не міняється — більшість контента по різниці поколінь все рівно туфта — орієнтоване просто на маркетинг. А конткнта про совкове і не совкове мислення не так багато, бо це локальне явище

Ну це покоління хоч якось пожити встигло, а молодим ще все життя працювати за копійки наглядачами AI :)

Є роботи де навпаки не беруть на роботу до 30. Більше за те таке було в ІТ, скільки я особисто в ІТ.
В цілому обидві стратегії певним чином мають сенс, дійсно з віком пластичність розуму падає вчиться новому людина повільніше, разом з тим багатьом речам їй вчитись вже не треба бо є досвід.

«Світчнутися в плиточника» звучить як ідеальний план. Принаймні плитка не підійде до тебе о 16:55 з фразою: «Ти вже йдеш? Тут є маленька правка, давай хутенько сядемо в переговорці». Вона просто мовчки лежить, і ти разом із нею.

Цікаво, що ніхто і ніде не пише «Ми скоротили 200 000 плиточників, через потребу збільшень інвестицій в датацентри до AI». BTW Що цікаво нещодавно Google в перше за 20 років показав збитки, витратив більше ніж заробив — головна причина 45 мільярдів долларів в квартал було вкладено в датацентри, просто щоби залишатись конкуретно здатними із OpenAI та Grook. Пішла тупа гонитва за токенами, хоча можна би було спитати інженерів про оптимізацію, ASIC чипи і т.д.

нещодавно Google в перше за 20 років показав збитки, витратив більше ніж заробив — головна причина 45 мільярдів долларів в квартал було вкладено в датацентри

це не збитки

А що це ???

Виражені в грошовій формі потери, зменшення матеріальних і грошових ресурсів у результаті підвищення витрат над доходами

В минулому кварталі компанія показала чистий збиток по звіту, витратила значно більше ніж заробила. Це не означає, що компанія збиткова як така — це показало, що в минулому квараталі таке сталось в перше за 20 років. Кассових розривів і т.п. не сталось. Хоча як далі будуть такі методи конкуренції — грубої сили, то крах та збитики рівня періоду .COM будь неминучі, коли усі блейд сервери Sun які купляли як не в себе, втратять ажіотажний попит і різко втрать в ціні.

скоріше виробники хардвера крякнуть, а не рекламний провайдер

Цікаво, що ніхто і ніде не пише "Ми скоротили 200 000 плиточників

Це до того моменту, коли не вийде на ринок якийсь Tesla Bot 3000 Plus, який вміє класти плитку.

(robot) який вміє класти плитку.

не схоже що до цього якось близько

для прикладу досить звичайні операції з устаткування септику

youtube.com/watch?v=...​BkslY?si=kZiXUd7Q_2hi1oua

youtube.com/watch?v=...​K_gLA?si=fWPNaO-op2qoGsb0

youtube.com/watch?v=...​j646s?si=lXHcO5BSqm7V1MnV

Найближчі роки можна бути спокійним. А далі — гарантії немає. Технології дуже швидко розвиваються. Хто б міг подумати 10 років тому, що ми побачимо ШІ, який може створити додаток для телефону, намалювати картину або скласти музику.

До мене на любій роботі так не підійдуть, бо в 16:55 я вже біля виходу, всі повідомлення ігноруються.

«Ти вже йдеш? Тут є маленька правка, давай хутенько сядемо в переговорці».

Я вже і так йду і не встигну сьогодні зробити зміни. Давай завтра на свіжу голову.

Це так складно таке сказати?

Сенс свічитися в плиточники буде рівно до того моменту, поки туди не свічнеться хоча б 10-15% теперішнього стафу в ІТ. Після цього так само можна буде лежати, але вже безробітним ) Бо і плиточників у такій кількості нікому не треба

А де буде заробляти клієнтура плиточників?

У ще не добитому ШІ ІТ, очевидно ж.

то є не зовсім так ))

а що він буде насолоджуватись естетикою облицювання датацентру?

то є не зовсім так )) але побудувати датацентр йому доведеться враховувати певні особливості на місцях

... то є вам не borg cube :)

єто другоє (к) (тм)

Принаймні плитка не підійде до тебе о 16:55 з фразою: «Ти вже йдеш? Тут є маленька правка, давай хутенько сядемо в переговорці». Вона просто мовчки лежить, і ти разом із нею.

ох ці правки у ремонті та облагуджуванні ))

... на справді то є не зовсім так як то «плитка не підійде до тебе» але таки ти підійдеш до плитки і якщо намішав того клею певну кількість то його вже треба виробити увесь інакше він застигне і просто викинеться

... а тобі ні хто за викинутий клей не платить ))

далі так само питання координації як то «плитка ще лежить а по плану вона вже мала стояти а завтра вже зайдуть інші там стіни фарбувати або ванну привезуть або привезуть ще плитку яка якраз має лежати там де вже лежить і треба з цим щось робити»

і «переговорки» в принципі теж так само є ))

Страйк через массові, звільнення чи тихі звільнення зараз стали поступово трендом в західному світі на загал. При цьому намагаються це спустити на «покоління Z» і т.п. ніби такого не було і раніше. Справка це класична ситуація і раніше траплялась багаторазово та визивало соціалістичні рухи, коли відчудження від результатів праці досягало свого апогею.
При чому ці страйки і демонстрації жорстко подавляли силою і по усій Європі та в Японії це призводило до того, що домінуючий класс буржуєв приводив до влади фашистів. Класичний приклад Джованні Аньєлі та Бенітто Мусмоліні, проти Гарібальдійців. Та таке було по всюди, а Англії давили танками шахтарів (на які ці самі шахтарі задонатили більше за усіх інших ще декілька років тому під час першої світової війни), в США поліція стріляла і страчувала робітників що вийшли на демонстрації за 8 часовий робочий день і т.д.
Коли увесь персонал забігайлівки, закриває заклад залишає табличку «Вибачте ми усі звільнились» через : зарплатні нижче ринку, менеджера самодура який на них оре і т.п , та постійні безкоштовні понаднормові та додаткові не оплачуємі обов’язки, це ніякий не «випендреж покоління Z», це типовий страйк, на який массово виходили пра та пра пра бабусі та дідусі цього покоління Z. «Тихе звільнення» — тобто робота чітко по правилам і розпорядкам, так само — італійський страйк. При чому притензії дуже чіткі і обосновані.

розслабся, страйк смузіхльобів тобі просто ввижається :) ІТ-профсоюзи гордо ідуть проти AI та капіталістів,
от приклад з забігайлівкою більш реальний

В сенсі ? У мене два роки тому був випадок, в один день звільнились 3 AQA, після низки притензій до менеджменту клієнта (до цього ще одна команда пішла). Притензії були обосновані при виході в продакшн, були постійні хотфікси (при чому із іншої команди) клієнт влаштував лютий потогін. Жінок не почули, усі крім продукт менеджера — якого звільнили з рештою, за те що він заступився за нігерів.
Я не спав потім і сособисто писав три доби майже без сну, засвоївши кукумбер — автотести і т.д. бо втратили би клієнта. Якиби я був теж в Польщі і мені не треба би було донатити, я би теж пішов з рештою. BTW Мене потім пішли, коли софт стабілізували поправили перефоманс і т.д. і роботи не стало, ніяких опціонів і т.п. я не мав і нічого крім «не звільнення» я не отримав. От це і є — те що веться відчудженням від результатів праці, на роботу хотять абсолютно з тією же ціллю що і роблять бізнес — заробляння грошей собі улюбленому, бо зoвнішній світ вимагає ресурсу, а в капіталізмі головна цінність — це капітал.
Оскільки це була работа із грошима — я там бічів на рахунках мільйонні обороти фунтів-стерлінгів, щоденно (маржа теж була суттєва). За це віддячили бейджиком "Sprint star’, в профайлі який потім закрили нахер.

Я не спав потім і сособисто писав три доби майже без сну, засвоївши кукумбер — автотести і т.д. бо втратили би клієнта

Ну і лох)

В тебе своя шлюпка що «ми б втратили клієнта»?

Мораль того, треба було іти разом з куа. Бо тоді в клієнта горіла срака і він був би змушений піти на поступки. А так він тупо на вас виїхав і викинув

Там на сапорт потім турків взяли, ринкові умови. Срака в менеджменту горіла — коли ЛПР вимагали пофіксити проблеми із перформансом і стабільністю і вони не бажаючі витрачати гроші і т.д. просто почали негативну мотивацію, і це поміттє стало системним явищем — так зване погонщіство.
Це об’єктивні реалії ІТ бізнесу. В ліві методи як от страйки особисто я не вірю, як ми знаємо в ліберальній демократії інший кращій метод — засісти із приятелем в гараж.
Як показує практика, теба було скинутись — взяти кредит і т.п. і відкрити кращу забігайлівку з блекджеком і офіціантками.
Власне Рей Крок свого часу навіть відкрив вдвічі більший сітьовий Макдональдс, який ми зараз знаємо за брендом і маркетингом, прямо навпроти оригінальної забігайлівкі братів Макдональдс.

мені виглядає так, що нове покоління вирощують в більш екологічних і адекватних умовах, через що їм тепер важко що на роботі не так.
коли з дитинства тебе об’юзять, принужують, експлуатують і тд, то в дорослому житті тобі це не в новинку.
цікаво що буде ще через пару поколінь

вплив психологів.
взагалі не дуже зрозуміло чому ці умови більш адекватні, якщо вони дизадаптовними виростають

Це у совків не так.
Бо совок (і пост-совок) — як писав один письменник — «це країни, де сонячна енергія перетворюється у народні страждання».

нове покоління вирощують в більш екологічних і адекватних умовах

Нове покоління вирощували в неадекватних умовах (через вплив псевдо-психологів) і це один з результатів.

а раніше були «адекватні умови» (війни, голод, рабство/кріпацтво і все таке)

Подивись на Гарлем 80-х www.youtube.com/watch?v=VHv7vnl7BWI Це район який між іншим граничить із Центральним парком і найдорожчим житлом і офісами в США. От Південний Бронкс www.youtube.com/watch?v=-uX-cWfuwOQ, до хмарочосів Манхетена, фондової біржі на Волл Стріт та татрів і мьюзіклів Бродвею 20 хвилин (зараз район джентріфікували, ренували і пустили пароми із дотацією до Манхетену — зараз це дорогий район для upper middle class).
BTW От як виглядав Шанхай в 80-ті www.youtube.com/watch?v=fb-_Gp5egRU От Китай в цілому www.youtube.com/shorts/UryFy4TK3go
Так що «раніше було краще» це не науковий підхід. В УРСР теж було по массі показників сильно краще принаймні для середньо статистичного жителя, та по іншій массі показників сильно гірше особливо для еліт.

Це коли таке було? В 2000-ні? 1990-ті? 1980-ті? 1945-1973 — це взагалі золота доба у США.

Європа мала золоту добу в 60-ті (коли очухалися від WWII, потім у 90-ті). Але от у тому суть, що й зміни у вихованні почалися саме у 60-х.

1945-1973 — це взагалі золота доба у США.

Післявоенна сша так собі була місцем насправді як і будь де — кримінал, бідність купа скалічених людей(фізічно і психологічно) та життів. Про яке золото ти росказуеш взагалі хз.

90-ті та нульові можливо, усі інші під питанням, бо золото чи гівно усе вирішувалось в лотореї де народився, в якій сімї в якому будинку, в якому місті і в якій країні.

так зумери українські і виросли буквально в війну, рабство, майдани і вічний піздорєз і кризи.

ви опріділіться, це про єту країну, чи заокеанський поніленд

Нове покоління просто ще не дбає про дітей і невиплачену іпотеку. Ще можуть вийти і сказати що то на АІ такий крутий а деви понаднормово їбашать.

А старші замість того щоб підтримати ще й вайнять на них. В світі ситуація як з Марією антуанеттою — нема хліба їште піроженки.

В світі ситуація як з Марією антуанеттою — нема хліба їште піроженки.

Вона такого не казала

Нове покоління просто ще не дбає про дітей і невиплачену іпотеку.

І не факто що скоро почне )))) Діти та іпотека на заході це дуже дорога річ.

...що не заважає ємігрантам з бідних країн народжувати ще більше ніж у себе вдома

не факт
факт що більше чим аборигени, і то в 1му поколінні

нове покоління вирощують в більш екологічних і адекватних умовах, через що їм тепер важко що на роботі не так.

Узагальнювати важко, тим більш що в різних країнах ситуація трохі різна.

Але, текст:
Білл Гейтс: 11 речей, яким тебе забули навчити в школі — написаний давно.

Там мова про — тепличні умови в яких росте нове покоління.
І попередження — що життя влаштоване зовсім інакше.

зустрічав і есе, статті, американських публіцистів
про те що: кого ми виховуємо з таким рівнем гіперопіки, зняття відповідальності?

...ну а наші вчителі зараз пишуть про наслідки: дитиноцентризму:
повний треш — учень може обматюкати, а то й плюнути, і — нічого не можна зробити.
бо як викликати батьків — вони почнуть горланити що то вчитель винен. не зацікавив, не напрацював авторитет у дитини, і т.д.

списувати на війну можна звісно.
тільки світ влаштований інакше.

«Світу наплювати на твоє самовідчуття і самоповагу.
Світ очікує від тебе яких-небудь досягнень, перед тим як прийняти до уваги твоє відчуття власної гідності.»

і плювати буде світу, що війна заважала тобі вчитися, що вчителі були не ті, і т.і.

мароканці набіжали — теж тому що винні зет що вони в тепличних умовах?

Підписатись на коментарі