Як я власноруч зібрав ПК та скільки % річних заробив
Пам’ятаєте, що моя перша стаття на DOU була про стіл з регулюванням висоти, який я придбав якраз заради можливості поставити на нього монітор і в перспективі зібрати потужний ПК власними руками?
Так от, ПК було куплено через кілька місяців після стола. Спочатку мені здавалося, що треба трохи ним покористуватися, щоб виявити хоча б частину плюсів і мінусів. А потім комплектуючі так різко подорожчали, що стаття про збірку ПК почала здаватися не дуже то й корисною.
Думав почекати рівно рік від моменту покупки, щоб можна було хоча б жартома порахувати скільки відсотків річних я «заробив» вклавшись в залізо. Але написання статей на DOU так і не змогло стати моїм хобі. Вийде ще один матеріал з проханням допомогти підібрати крісло та стаття з підбиттям підсумків, де розкажу все, що дізнався про DOU за цей час.
Ідей багато, частина текстів навіть написані на
То ж не грюкаю дверима і не критикую спільноту. Просто виконую обіцянку розказати про збірку ПК трішки раніше, ніж це було б логічно.
А чому не ноутбук?
Я вже проходив цей цикл. Спочатку я користувався дуже древніми ПК: Львів, Пошук та щось на Windows 3.11. Потім довгий час в мене були слабенькі ПК, як і у всіх. Ноутів тоді в Україні майже не було.
Потім батьки купили мій перший ноутбук і з тих пір в мене були тільки ноутбуки. Спочатку бюджетні моделі, потім MSI Stealth, бо захотілося чогось потужнішого. Не сподобалося. Дизайн такий собі, підсвітка клавіатури була тільки «веселкова». Сам ноут важкий, бо на
Захотілося чогось більш портативного. Щоб брати ноут з собою в подорожі, іноді працювати в кріслі, чи може навіть з кафе. Взяв Dell XPS 15 з 4К екраном. До сих пір класна машина. І ламався не так часто, як MSI.
Але помітив, що за 8 років користування я перевозив той ноутбук аж два рази, коли переїжджав. А коли брав у подорож, то завжди боявся, щоб не вкрали чи не розбив. 99% часу ноут лежав під ліжком або на ліжку, поки працював.
Тому цього разу для різноманітності вирішив пожертвувати портативністю заради ремонтопридатності, продуктивності, додаткових можливостей та апгрейду. Тим паче, що ноутбук нікуди не дівся. Я все ще можу брати його з собою, якщо знадобиться.
Як не дивно, головне тут мабуть саме ремонтопридатність. Коли на ноутбуці зламався пробіл, то був той ще квест. На ПК можна просто купити нову клавіатуру. Або взяти якусь стару поки нова в ремонті. За
А що по ціні? Ноутбуків з аналогічною продуктивністю, мабуть, взагалі не існує. А щось зі схожими можливостями коштуватиме помітно більше, ніж мій ПК + стіл + вся периферія і зарядна станція. Інше питання, що вся ця продуктивність не так вже й потрібна для роботи в браузері.
Наскільки подорожчали комплектуючі?
За 9 місяців з моменту збірки ПК комплектуючі сильно подорожчали. Ось як:
|
Назва |
Ціна в 2025 році |
Ціна в 2026 році |
Наскільки подорожчало? |
% | |
|
Відеокарта |
MSI GeForce RTX 5080 GAMING TRIO OC |
54 397 |
87 853 |
33 456 |
62 |
|
Процесор |
AMD Ryzen 9 9950X |
20 351 |
23 411 |
3 060 |
15 |
|
Материнська плата |
GIGABYTE B850 EAGLE WIFI6E |
8 037 |
7 602 |
-435 |
-5 |
|
Оперативна пам’ять |
G.SKILL Trident Z5 RGB Black DDR5 2×16GB |
6 440 |
28 814 |
22 374 |
347 |
|
SSD |
Kingston KC3000 2048 GB |
6 327 |
15 907 |
9 580 |
151 |
|
Охолодження |
Corsair Nautilus 360 RS ARGB |
6 389 |
6 479 |
90 |
1 |
|
Корпус |
Lian Li LANCOOL 217 |
6 128 |
7 299 |
1 171 |
19 |
|
Блок живлення |
MSI 1000W |
7 649 |
9 119 |
1 470 |
19 |
|
Диски HDD |
HDD Seagate BarraCuda 8TB 3.5, 2 шт. |
13 894 |
33 238 |
19 344 |
139 |
|
ЗАГАЛОМ ПК |
129 612 |
219 722 |
90 110 |
70 | |
|
Зарядна станція |
Bluetti Premium 200 V2 2700W 2073Wh |
40 941 |
57 999 |
17 058 |
42 |
Думаю, це найцікавіша частина статті. Ну й злетіли ж ціни... Але треба врахувати, що я вдало скористався знижкою —10% від Монобанку, якої зараз немає. Взагалі, зручний в Mono маркетплейс. Але повністю покладатися на нього не варто. Бо з зарядною станцією були свої «приколи».
Припускаю, що збирай я ПК зараз, то обрав би інші комплектуючі. Може вийшло б на
Корисний факт: в інтернеті можна зайти комплектуючі трохи дешевше, ніж на популярних сайтах. Але не забудьте врахувати вартість доставки. Та ж відеокарта коштує дорого. І доставка там виходить зовсім не дешевою.
Як підбиралися комплектуючі?
До збірки підходив зі своєю стандартною логікою: щоб слугувала 10 років. Перші
Щодо дизайну ніяких вимог не ставив. Комп все одно стоятиме поруч зі столом. А з часом я б взагалі закинув його кудись подалі, щоб не гудів. Брав комплектуючі виключно за характеристиками. Тоді вони вже почали дорожчати, то ж хапав що є. І без різниці чорне воно чи біле, з підсвіткою чи без.
Обираючи комплектуючі не рекомендую аж занадто довіряти консультаціям від штучного інтелекту. В моєму випадку він часто помилявся. Наприклад, стверджував, що для 9950x та 5080 цілком буде достатньо базової материнської плати та повітряного охолодження середнього класу. Навіть якщо пріоритет — тиха і стабільна робота напротязі 10+ років.
Мені дійсно хотілося зекономити. Але в глибині душі розумів, що це вже аж занадто «в притик». Тому зв’язався з одним із ютуберів, збірки від якого іноді дивився. Він хоча б тримав у руках все те залізо. Детально описав чого хочу. І отримав кілька дійсно корисних порад.
Контактом ділитися не буду, бо залишився не дуже задоволеним. Послуга платна. А відношення отримав приблизно таке, ніби мені підказали безкоштовно. Треба було писати, нагадувати, перевіряти. Може людина конкретно в цей момент була зайнята. Або просто я написав не тому хлопцю.
А до чого тут зарядна станція?
Зарядну станцію все ж відношу до вартості ПК. Бо без неї зараз працювати банально небезпечно. В нас регулярно пропадає світло. Часто на кілька секунд, іноді на півгодини-годину. Як мінімум, від такого могли б вже погоріти HDD.
Смішно, що саме на зарядну станцію оформив свій перший в житті кредит. Конкретно на Моно тоді грошей не було, а знижку −10% хотілося. То ж взяв у розстрочку. Закрив у наступному місяці з першого ж надходження коштів. Наче як без переплати.
Тепер зарядна станція стоїть біля холодильника і живить не тільки ПК, а й купу інших гаджетів.
З зарядкою вийшло дві курйозні ситуації: вже через кілька днів після покупки вона різко подорожчала. То ж купив я вчасно.
В описі була безпровідна зарядка. По факту її немає в цій моделі. Написав в підтримку Моно баг-репорт. Мене кілька днів футболили, просили сфоткати зарядку і т. ін. Потім просто виправили опис і відписалися мені так, ніби зробили послугу.
В моїй картині світу треба було або одразу подякувати і самим поправити на сайті, або вже хоч символічно щось подарувати, раз «напрягаєте» клієнта. Але то не принципово. Зарядна станція хороша. Дуже виручила взимку, бо в нас навіть опалення тільки електричне. Та й Мономаркет загалом сподобався, хоч я їх трохи й покритикував.
P.S. Якби за ноутбуком не використовував монітор, клавіатуру чи стіл, то й їх довелося б додати до вартості ПК.
Як наважився на таку покупку?
Особисто мені важко витрачати кошти на речі, які не вважаю необхідними. Проблема навіть не в грошах. Просто як порахую, що на новий ПК треба додатково працювали під сотню годин, то ноутбук вже й не здається настільки застарівшим.
Добре пам’ятаю як більше місяця ходив і думав. Вмовила дружина. Я одразу чесно їй сказав, що новий ПК для роботи не те щоб дуже потрібен. А такий потужний — точно ні. Це просто «хочу» і може трішки дитячих комплексів.
Чудово я одружився. Ось порахував скільки зекономив на комплектуючих і думаю що б таке подарувати дружині. Цінуйте жінок, які про вас піклуються!
Цікавий факт: коли хтось зі знайомих питає про комп і цікавиться характеристиками, дуже приємно на «ну тобі мабуть для роботи треба» чесно відповідати, що «ні, зібрав просто для задоволення».
Як я збирав ПК власноруч
Чи складно збирати ПК? В 2026 році вже ні. Візьми материнську плату, ввіткни в неї процесор та оперативну пам’ять, прикрути систему охолодження і так далі. Все робиться максимально просто.
Хотів детально описати процес, та це навряд чи вийде цікаво. Гляньте на Ютубі, там все показано набагато наочніше. Особисто мені найкориснішим був ось цей гайд. Ну а для мотивації є купа красиво знятих відео. Це мало чи не окремий жанр на YouTube. І доволі популярний!
Якщо не хочете збирати власноруч, зараз повно магазинів, які продають готові ПК. Часто навіть дешевше, ніж окремі комплектуючі. І ще більше хлопців, які зберуть будь-який ПК з урахуванням усіх ваших побажань. Від продуктивності до естетики.
Від збірки ПК власними руками я отримав просто гігантське задоволення. І от тепер він стоїть, крутить вентиляторами. А я посміхаюся. Це не дуже велике досягнення. Але досі приємно. Я ж ніколи такого не робив і завжди вважав, що зібрати ПК можуть тільки якісь дуже розумні люди.

ПК збирали поступово, бо не всі комплектуючі прийшли одразу. Гралися кілька днів.
Не менше задоволення отримала й донька. Вона тоді якраз фанатіла від драконів. І ми взяли відеокарту і блок живлення від MSI. Разом розпаковували комплектуючі, прикручували їх, гралися. Пояснював, що в блоці живлення живе громовий дракон, який дає комп’ютеру правильну електрику. А у відеокарті — дракон-художник. Давав щось вставляти і крутити.
Кілька місяців тому запитав доньку про її найяскравіші спогади. І вона чомусь згадала саме те, як ми збирали ПК. Тепер хоче вирости, щоб в неї був власний. Теж хоче збирати, але обов’язково в рожевому корпусі. Може колись купимо.
Оперативна система і налаштування
В якості оперативної системи обрав Windows 11. В інтернеті в неї не дуже хороша репутація, але на практиці за останні 10+ років я жодного разу не стикався ні з BSOD, ні з якимись критичними багами чи серйозними проблемами зі швидкодією.
Я кілька разів намагався перейти на Linux та MacOS і навіть почав писати статтю з власним досвідом. Але після холівару в матеріалі про дитячу приставку вирішив її не публікувати. Якщо коротко: обидві ці OS вимагають гігантських інвестицій часу на опанування, підбір альтернативних програм та розробку нових сценаріїв використання. А з плюсів — ну хіба безкоштовність Linux.
Я б з задоволенням поспілкувався з фанатами Linux. Щоб розширити свій кругозір. І дізнатися більше про переваги цієї OS. Але побоююся, що така дискусія дуже швидко переросте у холівар або срач. А таке мені вже не треба.
Історичний кадр: перший запуск щойно зібраного ПК.
Налаштовував поступово по принципу: щось заважає — виправив. Багато часу не зайняло. Розкажу про кілька речей, які були не очевидними користувачеві ноутбуків. Ну або про різні маловідомі корисні опції.
Налаштування вентиляторів
Особисто мені подобається програмка Fan Control. Там можна дуже гнучко налаштувати швидкість роботи кожного вентилятора в залежності від температур відеокарти, процесора, материнської плати чи дисків. Можна згладити криві, щоб вентилятори не «смикалися» туди-сюди, коли відкриваєш браузер.
Утиліта дуже гнучка. Але постійно сидить в оперативній пам’яті. В мене вона навіть зависала кілька разів за 9 місяців роботи. Та це було ще тоді, коли користувався гібернацією. З тих пір, як перейшов на сплячий режим, проблема не повторювалася.
Налаштування підсвітки це біль
Найдовше довбався саме з підсвіткою. В мене AIO від Corsair, оперативна пам’ять під маркою Trident, відеокарта MSI та материнська плата від Gigabyte.
Підсвітка ПК. В житті яскравіша. Та мені особливо не треба щоб воно мерехтіло під столом.
В теорії все це можна налаштувати у Gigabyte Control Center (GCC). На практиці трохи інакше:
- Для налаштувань відеокарти потрібна окрема утиліта MSI Center. Але в ній достатньо один раз все налаштувати і буде працювати. Норм.
- Підсвітку оперативної пам’яті та охолодження можна налаштувати через GCC. Але там не буде таких красивих анімацій, як в їх спеціалізованих застосунках.
- Якщо тримати GCC постійно запущеним, він конфліктує з Fan Control. Якщо ж один раз налаштувати, то часто загорається підсвітка оперативної пам’яті. Наприклад, після виходу з гібернації. І її власна аппка G.SKILL Trident Z Lighting Control ніяк на це не впливає, навіть якщо висить в фоні. Але підсвітка вимикається, якщо увімкнути і одразу вимкнути GCC.
Підсумок: доньці сподобалася «веселка» на комп’ютері. І ми десь день-два з тим гралися. Мені підсвітка не потрібна. Якби збирав комп зараз, то спеціально підбирав би комплектуючі без підсвітки або хоча б рухався в сторону монобренду, щоб не ставити купу різних програмок тільки для підсвітки.
Смішний факт: зараз на робочому столі лежить папочка з назвою RGB Crap.
Керування яскравістю монітора
На ноутбуці зручніше керувати яскравістю вбудованого монітора. Є спеціальні кнопки. На ПК для цього потрібна спеціальна утиліта. Наприклад, Twinkle Tray. Навіть якщо на клавіатурі є кнопки для яскравості, вони просто так не запрацюють.
З іншого боку, на моніторі мені майже не потрібно налаштовувати яскравість. Бо він завжди стоїть в одному місці. Затінений шторою і підсвічений лампою.
P.S. Якщо підключити монітор до ноутбука, буде така ж сама проблема.
Налаштування дисків
Основний SSD диск в мене на 2 TB. Не знаю хто як розміщує свої файли. Мені ще в дитинстві порадили ділити диск на кілька: під систему, під робочі файли, під різну «фігню».
До Windows 7 то мало сенс. Зараз OS уже так часто не вилітає. А якщо щось станеться, можна буде просто створити флешку з готовою ОС, завантажитися з неї і отримати доступ до всіх своїх файлів.
Проблема з таким розбиттям диску у втраті значної кількості місця. Наприклад, на ноуті в мене було 3 диски. На кожному було по 100 ГБ вільного місця. Але RDR2 поставити нікуди, бо вона займала 125 ГБ.
Але ж я звик саме так розкладати файли. І швидко знаходити їх кнопочками дисків у Total Commander. Тому й далі так роблю. Єдине, що фактично диск більше не розбиваю, а користуюся ось таким хаком:
subst w: C:\Users\%ВАШ КОРИСТУВАЧ%\Work\ subst w: /d І створюю запис в реєстрі: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\DOS Devices Ім'я D: Значення: \??\c:\Users\%ВАШ КОРИСТУВАЧ%\Work\
Отримую ті ж кнопочки дисків, але без фактичного поділу диску на окремі томи.
Резервне копіювання файлів та фотографій
Також в мене є два HDD на 8 TB кожен. Їх я зв’язав у Raid1 прямо через Windows. Тобто інформація дублюється на обидва ці диски. Навіть якщо один вийде з ладу, лишиться другий. Це не 100% надійність, але краще за зовнішні HDD.
На цих дисках зберігаю резервні копії важливих файлів, сімейні фотографії і всіляке таке. Набагато зручніше, ніж з купою зовнішніх HDD.

Парочка жорстких дисків, на яких тепер зберігається все підряд.
Навіть налаштував резервне копіювання фото зі смартфонів. Тільки по Wi-Fi і тільки коли смартфон стоїть на зарядці. Це не зовсім хмарне сховище, але все одно дуже зручно.
Досвід використання: чи сподобалося на ПК?
На диво так. Я доволі часто щось радикально змінюю в тому як користуюся гаджетами. І буває, що потім шкодую. З десктопом такого немає.
В першу чергу хочу виділити швидкодію. Я б не сказав, що мій ноутбук якось особливо «гальмував». Але десктоп працює помітно швидше. Можу відмітити більш сучасний SSD. Це помітно при копіюванні файлів. Важкі програми теж запускаються трохи шустріше. Може це завдяки процесору.
Трохи швидше розпаковуються великі архіви. Особливо гігантські бекапи. Зручніше стало оптимізувати фотографії для Tip-to-Trip та інших моїх сайтів. Але це все мінорні покращення, які не вартують таких грошей.
Приємно мати окреме робоче місце. Я й раніше ніколи не працював по 8 годин поспіль, то ж чисто фізично від сидіння за столом не втомлююсь. Віддаю перевагу коротким робочим сесіям. Працюю поки робота дійсно «кипить». Як тільки помічаю, що ефективність впала, йду пекти хліб, щось готувати або гуляти.
На ПК пройшов усі ігри, які навряд чи потягнув би ноутбук. Вперше в житті грав без лагів та обмежень від заліза. Виставляв налаштування так, щоб відеокарта завантажувалася максимум на 70%. Зазвичай ставив обмеження у 60 кадрів, бо не бачу такої вже різниці в сюжетних іграх.
За 9 місяців один раз чистив комп’ютер від пилу. Його там накопилося не дуже багато. Корпусні пиловики працюють. Мабуть, це єдина перевага прозорої бічної стінки. Можна в будь-який момент заглянути всередину і впевнитися, що все ОК.
Ще кілька слів хотів би сказати щодо шуму. В більшості оглядів логічно стверджується, що ПК буде значно тихішим за ноутбук. На практиці я цього не відчув. Звук просто якийсь інший. Але навіть в простої без навушників я чую усі оті вентилятори. Інше питання, що «простій» для ПК то може вже бути помітне навантаження для ноута.
73 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівПочала збирати пк через зростання цін. Більше заради цікавості і навички, ніж тому що справді треба. Чуйка підказує, що в близькому майбутньому без цього ніяк, і треба запастися залізом і розібратися в ньому ще поки воно доступне смертним 🥲
Теж є схоже відчуття. Дякую, що поділилися досвідом.
Привіт, Сергію!ID-COOLING SE-224-XTS
Я дуже хотів би, щоб ви оцінили мою збірку комп’ютера (я її не купив, але вона дуже хороша за свої гроші)
Процесор: Intel Core i5-12400F
Відеокарта: NVIDIA GeForce RTX 4060 Ti 8GB
Материнська плата: ASUS PRIME B760M-A DDR4
Оперативна пам’ять: 32 GB (2×16GB) DDR4 3200 MHz
Накопичувач: SSD PK600D 600W (або MSI MAG A600DN 600W)
Охолодження процесора:
Доброго дня. Якщо чесно, я дуже слабо розбираюся в залізі. На перший погляд виглядає непогано. Бажаю щоб Ви змогли колись купити собі такий комп
Доречі, теж хотів собі якийсь такий баштовий кулер. Може ще й придбаю колись. Якось більше їм довіри, ніж водяному охолодженню
Це так!
водянка коштує як 2 башні, тому вигідніше брати баштовий кулер, ніж водянку
Дякую!
Але, у 2023 році, купив комп за таку ж ціну, на той час це був дуже крутий комп
Rtx 3050 8 gb
32 RAM
та intel i5 12400f
Ну тоді вам не треба збирати все з нуля, а досить лише трохи оновитися.
Просьба к автору: подбейте итог пожалуйста! Дайте коротко характеристики собранного ПК (так, как их дают на сайтах интернет-магазинов — память, частота, процессор, видео, диски, количество внешних портов и тд), цену, в которую это все обошлось, и хоть какие-то бенчмарки для сравнения с другими компами. А то из вашей статьи ну нифига непонятно — много букв и мало цифр. Цену наверное лучше в долл/евро давать, чтоб отвязаться от постоянно падающей гривни
Так є ж таблиця з усіма характеристиками і цінами. Може Ви її випадково прогортали?
Я видел, но там цены плавают в 2 раза. Сколько вы конкретно заплатили? И желательно в твердой валюте? И не раскрыты (может я упустил?) сетевые возможности, порты. И тест на бенчмарки вы запускали?
Просто хочу сравнить например с тем, что я купил в июне 2025 года:
Apple Mac Studio M4 Max 36Gb / SSD 2 Tb / все остальные характеристики можно найти на сайте эпла. Заплатил тогда 153000 грн. К нему дополнительно покупал 3 внешних SSD — 2+2+4 Tb (для хранения и для TimeMachine) — это еще было примерно 31000 грн.
Я смотрю, что самосборка по цене выигрыша почти не дает, особенно если учесть, что у меня все же Эппл — красивый, маленький, бесшумный и почти не потребляющий энергии :)))
Там ціна в 2025 — скільки я заплатив у 2 половині жовтня. Ціна в 2026 — на момент публікації статті.
Сітьові можливості і порти можна глянути в характеристиках материнської плати та корпусу. Там воно наочніше с фоточками, версіями залізяк і т. ін.
Але ж Ви завжди можете зібрати з іншою, якщо чогось не вистачає. Я обирав «під себе». Материнки зараз коштують не дорого, то можна обрати і щось більш наворочене.
Тест на бенчмарки можете глянути на Youtube. 9950x rtx5080 test. І там будуть і синтетичні бенчмарки, і ігри в будь-якій роздільній здатності. Я таке тиждень робитиму. В мене залізо без помітних bottleneck. Тому відмінності будуть на межі статистичної похибки. Думаю, по такій жарюці увімкнений / вимкнений кондиціонер більше впливатиме на результати бенчмарків, ніж материнська плата, оперативка чи АІО.
Якщо коротко, то це буде ТОПова система. Може в ТОП 5% найшустріших компів. Один з кращих процесорів + найпотужніша відеокарта з можливих. Так то можна взяти і 5090. Але то вже зовсім нішева іграшка по ціні старенької машини. Може кому й треба під серйозну роботу або для дуже багатих.
Чомусь не бачив другу половину коментаря.
Тут дивлячись що Вам потрібно від компа. Якщо MacOS, то однозначно треба брати їх залізо. Якщо ігри або Windows-софт, то тут Мак вже не підійде. Я звик до Віндовса. І не бачу для себе якоїсь вигоди від переходу на інші ОС.
А далі все залежить від задач. По продуктивності процесора Ваш навіть швидший. Особливо, в тестах на один потік. Але в реальному житті мені важко уявити задачу, де це гратиме значну роль. Там різниця між MacOS/Windows можуть більше впливати.
Якщо ж треба ігри або якісь задачі, завʼязані на відеокарту, то тут вже моя збірка буде в кілька разів швидшою.
Чисто візуально Apple робить шикарні девайси. Тут точно фора в вас. Я от зовсім не люблю iOS. Але так склалося, що пишу цей комент з iPhone. Корпус та збірка в нього дуже хороші. Береш в руки і розумієш, що це якісна дорога річ. З Android-флагманами це працює не завжди.
А от по емоціям — не факт. Мені приємно було збирати комп. Ми з донькою отримали масу приємних спогадів. І є ачівка «я це зробив».
Ну і Ваш сетап дорожчий. Якщо враховувати диски, то дуже помітно.
Шось на багатому)
Я себе змушував буквально оновити свій старий компік, і до речі зробив це також дуже вчасно. Поставив м2 самсунгівський, вліпив 32 гіга оперативи, апгрейднув проц до 5700x і замінив rx5700 на 5070, шось інше ставити не міг бо вперся б в блок живлення або треба було б змінювати платформу а це купа грошей на вітер. В цілому вийшло супер. До 5080 і топового процесора я ще не доріс напевно... Там би я вже брав якийсь 4к монік вже, замість свого 2к оледа. Що є знову купою грошей на вітер. Та й шо там, досі на табуретці сиджу вже який рік, тому внутрішню жабу дуже складно задавити.
Теж сиджу на табуретці. Ви апгрейдилися. То відштовхувалися від заліза, яке в Вас уже було.
А я збирав з нуля. І сподіваюся, що рочків так на 10. Дійсно можна було б зекономити на процесорі та відеокарті. Але на фоні вартості збірки вийшло б не так вже й багато. Вірніше багато, але може 30% від ціни ПК і десь10-20% від всього сетапу.
Ні, на 10 то навряд, хоча враховуючи постійні дефіцити, може воно й так буде. Та, збірка добротна вийшла
Не памʼятаю чи писав у статті, але я прихильник повільноі деградації речей. Спочатку збираю ТОП. І кілька років кайфую. Потім ще кілька років сиджу на цілком достойному залізі.
Ну а ближче до7-10 років вже ні в що сучасне не граю. Техніка застаріває і має характеристики на рівні якоїсь бюджетки.
Ноутбук, яким користувався до збірки ПК, вийшов на початку 2017 року. І в принципі ще3-5 років ним можна було б користуватися. Там норм характеристики. Просто я захопився збіркою ПК і мені захотілося себе порадувати.
Також три роки тому перейшов з ноутбука на ПК. Це все за свої гроші значно потужніший та комфортніший в роботі пристрій. А старий ноутбук завжди є в запасі.
Побачив у вас рідинне охолодження, схоже на те, що в мене було. Я собі ставив його виключно заради безшумності, бо колись мої старі попередні ПК дуже шуміли. Але, як виявилось, ті рідинні охолоджувачі за2-3 роки сильно деградують (( в мене десь за 2 роки почалось час від часу дивне потріскування. Я спочатку не міг зрозуміти від чого. Думав може десь кабель треться об кулер, але ніде нічого подібного не було видно.
Потім цей тріск став все частіше і більше мене турбувати поки не став постійним. Почав випитувати в ШІ що це таке. Вже сам зрозумів що схоже що звук саме з рідинного охолодження. І таки так. Там помпа, яка качає воду по системі, за2-3 роки при щоденній експлуатації 8-10 годин просто втомлюється і починає тріщати. Це жах! В моїй голові рідинне охолодження завжди було дорожчим і преміальним, а виявилось, що живе воно значно менше, ніж звичайний баштовий кулер.
Ремонт не має сенсу, сам навряд чи поремонтую зі слів ШІ, тому купив якісний тихий баштовий кулер в 2 рази дешевший за те рідинне охолодження. І тепер також без шуму маю собі спокій.
Пишу такий довгий детальний коментар, щоб ви за2-3 роки, якби раптом стикнулись з тим дивним тріщанням, вже знали в чому проблема ))
Дякую. Дійсно дуже корисний коментар. Там наче ще воду доливати треба. Я сам хотів повітряне. Але 9950х то дуже гарячий процесор. Мабуть дарма я його обрав. Просто в ноуті вперся саме в процесор і вирішив перестрахуватися.
Для айтівця, що зібрав машину за $3к+, думаю не буде великим напрягом придбати раз на2-3 роки нову водянку за 150-200 баксів і насолоджуватися тишею.
Теж нещодавно брав подібного гатунку комп (бюджет вийшов порівняний), тільки відеоадаптер попростіше — 5060 Ті (все одно не граюся, то для дитини).
І точно так, як автор статті, маю два диски по 6 ТБ, об’єднані у RAID 1 — практикую таке уже більше 15 років, дуже зручно. І у 2020 це принесло свої плоди — один з дисків (тоді ще по 2 ТБ були) навернувся з кінцями. Було приємно, що недаремно таку конфігурацію тримав 10 років.
Дякую, що поділилися досвідом. Я спочатку хотів зібрати у Raid 3 диски, щоб мати більше місця. А потім зрозумів, що й 8 ГБ мені цілком достатньо. І типу матиму повну копію на обох.
Щодо охолодження — теж маю таку думку. Воно коштує порівняно недорого. Хоча може й дійсно візьму якесь преміальне повітряне охолодження, якщо водянка накриється. Бо вона теж не те щоб безшумна.
Я своїм коментарем хотів лише попередити, що якщо з’явився дивний звук тріщання, то це рідинне охолодження. Бо я спочатку не міг зрозуміти і поки це було рідко та не дуже дратувало — ігнорував.
Звісно що ціни зараз не ті, щоб економити на комфорті — є проблема, замінив та й по всьому. Головне знати що замінити )) Бо кулерів багато, звук явно механічний і звідки саме він йде неможливо зрозуміти приставивши вухо)
І я Вам дуже вдячний за попередження. В мене помпа налаштована на 60% при звичайній роботі. То може довше пропрацює.
Ще помітив цікавий факт по кулерам та помпі. Дуже часто буває так, що на умовних 30% вентилятори видають більше шуму, ніж на 31% або на 32%. Треба просто попробувати погратися кілька хвилин і можна отримати набагато тихішу систему.
Дякую за цікавий матеріал )Особистий досвід людей ,як на мене ,завжди цікавий , шкода ,що ви зіткнулись з певним рівнем «холеварства » , але я готовий підтримувати Вас добрим словом )
Все ще не можуть рішитись на апгрейд компа до рівня «все спокійно в 4к»)
Але судячи з цін ,я згоден все таки з вашою думкою ,що найближчим часом ідея здешевлення комплектуючих якась малоймовірна, потрібно про все таки купити і мати теж саме відчуття ,що зекономив )
І ваша минула стаття була корисною для мене ,але правда поки що на майбутнє)
Дуже Вам дякую підтримку. Читати Ваш коментар було найприємніше.
Бажаю успіхів у збірці!
P.S. В мене вже 6 статей на DOU. Яку саме Ви мали на увазі?
До статті не має відношення, але слова «заробив» та «ПК» нагадали часи, коли я в Києві, коли ще навчався в універі, купував системний блок за 500 гримнів і перепродавав у своєму маленькому місті за 1500. Оце був заробіток)
Так я й писав цю статтю щоб почитати такі історії. Цікаво ж. Дякую!
У вас втілився «Уоррен Баффет», але ще більш просунутий — +200% за пару днів навіть він не вміє.
Якщо по темі, то я теж у студентські часи займався допомогою по збірці компів, але трохи не таким способом (я й не здогадався, що так можна було). Коли зверталися родичі чи знайомі за допомогою зібрати комп конфігурацію, то підбирав оптимальне під їх бюджет, купляв, звітував чеками (до гривні!), а за роботу брав умовних пару сотень гривень (при курсі 5 це було не так вже й погано).
Особисто мені сподобалося все оте крутити. То якби комусь з родичів знадобився настільний ПК — навіть безкоштовно допоміг би. Було б таке собі хобі. Але немає попиту.
Взагалі, можна було б колись розказати про ідеї для хобі айтішника, які не потребують значних коштів і при цьому не повʼязані з гаджетами. Бо багато занайомих спочатку працюють за компом, а потім за ним же грають або програмують вже в якості хобі.
нормально ти свої «три відсотка» рубав
Усе було кошерно
А от я не можу побороти свою внутрішню жабу, щоб зібрати ПК. Так, хочеться потужного заліза. Так, хочеться ті нещасні 2 години на тиждень пограти на ультра в 4к, але не можу...2022-му. Тоді я мав робочий ноут та особистий класний ПК. ПК так і згорів разом з будинком, бо забрати його не було ніякої можливості. Відтоді я раб ноутбуків, адже навіть відносно великий можна просто взяти та увезти з собою чи не в будь-якій валізці. Ех...
Причому якщо «жабка» десь засне, то починає діяти другий рівень захисту від покупки — страх зірватись з місця як це було у
Чудово Вас розумію. І дуже співчуваю. Сам пройшов через щось подібне.
В чому математика брати ціни розсипухи тоді і порівнювати з сьогодні, а не ціну ПК із ціною такого ж ПК. І ти його перепродав, де «заробіток»? Чи як в анектдоті: «теоретично ми мільонери, а на практиці 2 шлюхи та старий прдс»
Допустим який час тому купив б.у. ПК і що?
fi202x.blogspot.com/...022/09/625-avx-dx111.html
і цілий нотбук
fi202x.blogspot.com/2024/07/37.html
P.S.
В 2027 ще 2Х на коплектусі.
В 2028 ше так само 2Х.
В 2029 продати і піти на пенсію по богатству.
Біткойн відпочиває
Ви придираєтеся. Слово заробіток не просто так в лапках. Це жарт і відсилка до «зекономив значить заробив». Все одно ж збирався оновлювати техніку. Не зараз, так трохи потім. Просто здалося цікавим, що комплектуючі подорожчали настільки сильно.
P.S. Якщо моя комплектуха продовжить дорожчати х2 щороку, то може матиме сенс продати БУ. По ціні нового його не куплять. Але коштуватиме дофіга :-)
Так зійшлися зірки, що для датацентрів ШІ наразі несподівано потрібно багато HW (така собі аномалія, час від часу траплялась то як землетрус потрусить завод RAM, то на який час вона злітала в ціні, що нова що стара). За рік-два «камнем вниз».2-3 роки і більше.
До того ж, закон Мура вже не торт і спокійно можна працювати на техніці якій
Вище привів приклад, що б.у. ноутбук із кращими характеристиками за два два роки виявився в майєже два рази дешевше за б.у. ПК
Як тут писали, вигідно збирати ПК із комплектуючих було десь так років 20 тому. Наразі хіба як хобі.
Загалом — згоден. Спокійно можна працювати й на техніці, якій 10 років. Якщо при покупці вона була хорошою.
Не впевнений. Я те ж саме чув про ціни на відеокарти. Майнінг помер, а цінники не змінилися.
тому що знайшлась нова конячка: ШІ
Може чув, то в Пд.Кореї недавно рухнув ФР просто через зниження попиту на пам"ять (Samsung & Hynix)
Того й кажу: не впевнений. Після ШІ може знайтися щось іще. Або ні. Просто дуже чітко пам’ятаю, як чекав на обвал цін на відеокарти після того, як майнінг стане невигідним.
Третій раз блискавка вдарить в те саме дерево?
Скоріше явний надлишок заліза спровокує інженерів, маркетологів та бізнесменів думати де його використати. Я от не впевнений, що без крипти бум ШІ стався б саме зараз. Можливо це пов’язані речі.
В історії й не таке бувало.
Крах доткомів залишив інфрастуктуру для інтернета. Думаєш датацентри потім в збанкрутілих ОпенАІ перекупить тікток чи порнохаб щоб рухати прогрес в ширнармаси?
Я не знаю що саме буде далі. Просто не впевнений, що після обвалу ШІ все точно подешевшає. Може придумають щось інше. І ціни знову не впадуть. Там купа людей сидить і думає як би їм викрутити так, щоб ціни тільки росли.
це вже «теорія змови»
Може й так. Але я б не поставив якусь серйозну суму на те, що в найближчі два роки компʼютерне залізо сильно подешевшає. Може подешевшає. А може й ні.
Це коментар не скільки Вам, скільки іншим читачам.
Я раніше не розумів, що «одні й ті ж характеристики» в ноутбуці і ПК часто даватимуть кардинально різну продуктивність. Найпростіше це пояснити на прикладі відеокарт. ПК з десктопною 5070ti у грі може виявитися продуктивнішим за дорогущий ноутбук з флагманською 5090. Особливо після перших15-20 хвилин гри. А 5090 у ПК може бути на 50-100% продуктивнішою за ноутбучну версію. Іноді навіть більш ніж в 2 рази.
Те ж саме часто стосується і процесорів або SSD. Зазвичай вони повільніші за їх десктопні аналоги. Особливо, при активній роботі / значному навантаженні.
Це найбільш помітно, якщо користуєтесь дорогим залізом. В бюджетному різниця теж є, але не настільки значна.
температурним режимом і тепловідведенням
Так. Причина в температурах. Але я от раніше не уявляв наскільки великою може бути ця різниця.
У назві статті немає лапок. Я також одразу проскролив у кінець, щоб почитати чи скільки заробили і я які метрики)
Там всередині є табличка, де все пораховано :-) Все одно найближчим часом треба було б оновлювати техніку. Так що можна вважати, що «заробив» тим, що вчасно підсуєтився.
Нажаль, в сучасному світі заголовки без хоча б маленького клікбейту мало хто відкриває.
Ex, аж сльозу пустив... Пом’ятаю як я 25 чи хз скікі років тому назад збирав компи і продавав всім кому міг х2. В ті роки було достатньо сказати магічні слова ’комплектуючі зі складу’, люди геть не розуміли шото за склад, але їх фантазія малювала шалені знижки. А потім по хотлайну чи КО набираєшь оці всі к5-133 або целерони і погнали :)
Цікава історія. Дякую, що поділилися. 25 років тому я тільки-тільки став повнолітнім. І толком ще нічого не розумів :-) Теж цілком міг повірити в що завгодно.
AMD K5-PR133... були часи!
Мій перший, який памʼятаю за назвою був386-й. Що стояло у Львові, Пошуці та інших більш старих девайсах навіть не в курсі :-)
Ну як саме «не в курсі»? ;)
От Пошук був перша чи друга модель?
Я тоді був ще дитиною. Дійсно не знаю яка там начинка і яка там була модель. Навіть якщо колись знав, то зараз вже не пам’ятаю.
Батько, схоже, теж не дуже в тому розбирався. Або просто не звертав мою увагу. Він користувався тим, що зміг дістати.
Знає пан як зробити боляче)))). В травні з сином збирали йому ігровий ПК, він давно мріяв, збирав гроші, назбирав десь третину, тож ми цю мрію реалізували. І разом з ним зібрали гарний біленький комп.3-5 компів. Якщо чесно, нічого в збиранні компів з того часу не змінилось.
На початку 2000х разом з другом барижили комплектуючими і готовими компами(купляли по 1шій колонці на неосервісі, а продавали по 2гій, хто знає той знає), ну і до того мали послугу зибрання тих комплектуючих в комп і встановлення піратської вінди. Послуга ця коштувала 5$. В тиждень збирали
А боляче стало від таблички з цінами 2025 року.
Я того й тягнув зі статею. Кілька разів писав в інших матеріалах, що з нинішніми цінами це вже не корисний матеріал, а якесь хвастовство виходить.
На Вашому місці я б не парився. Все дорожчає. Може в 2027 комусь буде боляче від нинішніх цін. Бо вони ще вдвічі зростуть :-)
Цікаво. Дитиною мені здавалося, що зібрати комп то зовсім не тривіальна задача. Але може й дійсно нічого там особливо не помінялося. Треба глянути якісь ретро-збірки. Хоча б для власного розвитку.
Ну тоді ж збірка була лише через паяльник! ZX Spectrum до телека «Славутич Ц-281Д» теж тре було припайювати
Типу того. Хоча саме Spectrum я особисто не бачив. Але кілька разів совав перфокарти в якийсь гігантський супер-комп з потужністю сучасного холодильника :-)
а чому не щось портативне з Oculink ?
зараз багато класних потративок на AMD в наявності (які розглядають для запаску локальних агентів, тобто для праці і без відеокарти все ОК буде)
Я сам вже пару місяців думаю та вагаюсь між бом-варіантом «на виріст» GMKTEC K8 Plus та вже «нормальним» GMKTEC EVO-X3
Ну от хотілося мені зібрати ПК власними руками. З цього й почалася епопея статей на DOU. Стіл, монітор, інші гаджети. Потім сам ПК. Криза середнього віку, мабуть.
Особисто мені зараз хочеться мати універсальність та ремонтопридатність. Щоб можна було оновлювати частинами. Купив нову клавіатуру — вже інші відчуття від компа.
так одне не заперечуе інше
у мене ось робочим завжди ноути ThinkPad і там модульність на рівні десктопу
Портативні коробки це розмір та енергоспоживання. Якщо відеокарта зовнішня то проблем взагалі ніяких. Головне щоб модульне було, а не розпаяне все намертво
Як на мене в вашому випадку як раз розмір та «зайві кіловати» важливіші
Теж дивився в сторону ThinkPad. Але в результаті зупинився на ПК. В мене ноут з 4К екраном. Путужний ThinkPad з таким же коштував би дуже дорого. А платити кілька сотень тисяч та ще й піти на даунгрейд я морально не готовий. В мене дуже сильна близорукість. Я дійсно бачу оті всі пікселі.
Енергоспоживання не особливо важливе. ПК це той же обігрівач. Майже вся електрика перетворюється в тепло. Тому не принципово топити електрикою чи працювати на ПК (в місті майже нема централізованого опалення). В мене не така робота, де критично важливо працювати постійно. Якщо немає світла, можна попрацювати коли воно зʼявиться. Зарядна станція тягне десь7-10 годин роботи ПК з монітором і всією периферією.
Маленькі коробочки не дадуть насолоду «я зібрав ПК власними руками». Туди не впихнути 2 HDD. Не буде й таких характеристик. Якщо вже гнатися за портативністю, можна було б взяти мініатюрний корпус. Просто мені цього не хотілося.
Зовнішня відеокарта коштує дорожче і працює не завжди. Коли збирав, я ще не був готовий на такі експерименти. А якщо чесно — я взагалі про них вперше почув позавчора :-)
Зараз «мрію» вже здійснив. ПК зібрано. То може через 10 років візьму й якусь портативну коробочку. Чого б і ні?
Ну бекап в тому ж комп’ютері то таке... Воно і до війни було не дуже надійно з різних причин, а зараз бекап треба мати десь в хмарі, щоб якщо в комп прилетить, а ви лишитись живі, то можна було б відновити дані.
Це не єдиний бекап. Але найбільш повний і легкодоступний. Важлива інфа зберігається ще й на ноутбуці, який завжди лежить в рюкзаку біля дверей та на кількох серверах, які орендую в різних країнах Європи. Ну і на зовнішніх дисках теж.
Звісно, терабайти фото я так зберігати не можу. Тому вони тільки на компі і зовнішніх дисках.
а кнопки на моніторі?)
11ка вийшла трохи менше 5 років тому
Не так зручно, як з клавіатури. Тягнутися ж треба.
Десь з 8.1 або з10-ки вже не стикався з серйозними проблемами. Точно не памʼятаю вже.
Мав на увазі Windows взагалі, а не конкретно 11 версію.
Всім привіт. Я завжди відкритий до спілкування. З радістю буду відповідати на ввічливі коментарі.