Скільки насправді коштує розробка проєкту з AI — мої реальні цифри за 6 місяців

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Коли брався за проєкт, у мене були тільки базові знання. Стартував з Cursor — $20 за підписку, і промптом, який десь узяв з TikTok від якогось «гуру». Промпт видавав повний шлак, толку з нього було мало.

Перехід на Gemini

Далі перейшов на Gemini 3.1 Pro, працював з ним десь три місяці. Витратив $20,75 — Google має цікаву систему знижок: береш базову підписку, потім тобі пропонують дорожчу зі знижкою, а гроші за попередню повертають. Так вийшло дешевше, ніж я очікував.

Фінал з Claude

Останній етап — Claude, $48. Саме на ньому дотягнув проєкт до продакшену: рефакторинг, багфікси, security-аудит.

Інфраструктура

До цього ще треба додати саму інфраструктуру: сервер — $10, домен — $14.

Разом: $112,75 за 6 місяців розробки, від нуля до продакшену

Скільки часу це зайняло

Працював інтенсивно, доки не закінчувались ліміти — приблизно 2-3 години поспіль, потім перерва до наступного дня. В сумі виходило десь 6 годин щодня.

А скільки б коштував найм

Прикидав орієнтовно: щоб найняти когось на ці ж задачі (бекенд, фронт, security-аудит) хоча б на фріланс-умовах — вийшло б орієнтовно $1000-1500. Це вже без урахування часу на пошук виконавця, комунікацію, можливі перероблення.

Висновок

$112,75 проти орієнтовних $1000-1500 — різниця більш ніж у 13 разів. Але це не означає «AI замінює команду безкоштовно»: натомість ти сам вкладаєш сотні годин власного часу, вчишся на своїх помилках (і я на них учився чимало), і берешся за роль, яку зазвичай ділять кілька фахівців. Це не безкоштовно — просто валюта інша: не гроші, а час і нерви.

Ділюсь такими цифрами й чесним досвідом далі в Telegram-каналі Байти і Боти.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

участвовал в эксперименте по вайб-кодингу.
так вот, $100 можно сжечь без особых усилий за полдня работы )

Проєкт — платформа з особистим кабінетом, чатами, платіжним флоу, адмінкою. Не мікро-скрипт, але й не enterprise-масштаб — типовий SaaS-продукт середнього розміру.

Тобто це все казочки про вайбкодинг додатка/сервісу за пару місяців ?

Ну не зовсім. Я не можу сказати, що я розоробляю за методом «вайб-кодінгу», бо це коли взагалі лише промптами та не дивлячись у код. Але 90%+ коду в моєму стартапі testinel.dev я пишу за допомогою OpenAI Codex (підписка Pro). У більшості випадків ШІ «ваншотить», тобто робить потрібну фічу з першого промпту. Я перевіряю код на відверту лажу. Якісь подробиці можу вже не дивитись.

Стартап я розробляю вже пів-року, але з перервами. Якщо знати що треба робити, то я з ШІ зміг би це повторити мабуть за тиждень.

Важливе уточнення: налаштування деплою та сам деплой я роблю руками. Але думаю що є багато сервісів, де деплой за допомогою ШІ вирішено.

Тому

вайбкодинг додатка/сервісу за пару місяців

це вже сучасність та реальність. Я би казав навіть не «пару місяців», а пару днів.

Думаю що за рік вже вайб-код додатків буде за пару годин.

Колись, ще зовсім недавно, були популярні всілякі конструктори сайтів і додатків. Щоразу здавалося: ну ось і все, це кілер-фіча, яка знищить класичну розробку, і відтепер сайт чи додаток зможе створити будь-яка пересічна людина.
Але реальність виявилася трохи іншою. Якщо із сайтами ще більш-менш, то додатки, створені за допомогою конструкторів, як правило, мають жорсткий vendor lock-in — справжній кошмар.
Думаю, те саме буде і з вайбкодингом. Якщо зараз воно якось працює, то зовсім не факт, що через пів року чи рік усе так само добре працюватиме після додавання нових функцій і під навантаженням. Витрати токенів на підтримку можуть зростати експоненційно.Найбільша проблема вайбкодингу проявляється не на першій версії продукту, а на десятій і двадцятій ітерації, коли швидкість створення починає поступатися складності підтримки

Підписатись на коментарі