Як компанії додають ваги негативним відгукам про себе

Привіт, пів року тому на DOU була стаття від бренд-менеджерки ZONE3000 про висновки після прочитання 1000+ відгуків. Тема відгуків мені близька: я написав 200+ відгуків на DOU. Для мене це нотатки для себе майбутнього та спосіб зафіксувати спостереження за ринком. Часто компанії у відповідь пишуть шаблонне «ви в нас не працювали». Проте такий текст не заперечує й не спростовує наявні проблеми, а ба більше — іноді лише додає ваги критиці.

У статті про 1000+ відгуків наведено аргументацію, чому відповідь має бути саме від корпоративного профілю. Наприклад, на відгуки про ZONE3000 на DOU відповідають із корпоративного профілю ZONE3000, бо працівники ж звільняються, і було б дивно бачити через рік-два-три відповіді від рекрутерки, яка вже працює в Namecheap. Я ж вважаю, що на відгуки мають відповідати представники компанії від своїх реальних імен, бо саме цього очікують кандидати згідно з результатами опитування. Те, що в майбутньому відповіді на відгуки будуть від людей, які вже не працюють у компанії, — це навіть добре, адже вони змогли знайти роботу після неї.

Я часто читаю й пишу відгуки на DOU, і вам рекомендую хоча б читати. Часто мені складно за негативним відгуком визначити, чи він правдивий. Проте є певні реакції компанії, які переконують мене, що відгук правдивий і додають йому ваги. Ці реакції й розгляну далі.

Дуже давно була гучна історія, коли фахівчиня в LinkedIn публічно звинуватила керівництво ІТ-компанії в нікчемності. Мені тоді було складно одразу розібратися, чи вона має рацію. Поки переглядав та фіксував у LinkedIn профілі рекрутерів цієї ІТ-компанії, один із зафіксованих профілів перетворився на 404, після чого я одразу підтримав фахівчиню, зробив репост і ще багаторазово нагадував про цю ІТ-компанію на DOU, бо гучні історії продовжувалися.

Коли ви читаєте негативний відгук про компанію, який не має підтримки, то складно зрозуміти, чи він правдивий. Але коли на такий відгук відповідає анонімізований корпоративний профіль компанії, то стає зрозуміло, що в компанії не знайшлося людини, яка готова захищати її репутацію від власного імені та зв’язуватися зі скандалом. Це додає негативному відгуку ваги, і я такі відгуки підтримую, коли їх бачу. Звісно, відповіді від корпоративного профілю можуть означати й велику текучку серед найлояльніших працівників: рекрутерів та HR. Ось результати опитування на цю тему.

Також додає ваги ситуація, коли негативний відгук ігнорується, а при цьому на свіжіші хвалебні відгуки про компанію є відповіді. Видно, що представники компанії негативний відгук побачили й свідомо проігнорували його, бо не можуть його заперечити. Ось результати опитування на цю тему.

Полотна тексту та маніпуляції у відповідях на негативні відгуки також додають таким відгукам ваги й переконують, що в компанії є проблеми.

Я, маючи досвід написання відгуків, почав краще їх читати. Коли у негативному відгуку є запитання до компанії, то варто звертати увагу на те, які запитання залишилися без відповіді. Благо різні ШІ можуть зробити це за вас. У таких ситуаціях варто перезадати ці запитання, навіть якщо ви не є автором відгуку.

Зараз на DOU поменшало негативних відгуків. Компанії змушують своїх працівників писати хвалебні відгуки, а потім ці хвалебні відгуки видаляються цими ж працівниками після звільнення. Через це рекомендую розпитувати про компанію її колишніх працівників у LinkedIn. Я зазвичай критикую компанії, й ZONE3000 тут просто як приклад відповідей від корпоративного профілю, без намагання якось приховано їх звинуватити, бо користуюся продуктом Namecheap. У ZONE3000 відкриті вакансії, тому ось посилання на їхніх колишніх працівників у LinkedIn, якщо захочете туди працевлаштуватися. Або просто збережіть це посилання й замініть у фільтрі «Past Company» значення «ZONE3000» на назви компаній, які розглядаєте для майбутнього працевлаштування.

Також, якщо вам цікава тема побудови довгострокової кар’єри в ІТ, то я створив у Telegram бота PoklychBot. Ви можете підписатися на публікацію цієї теми за посиланням, а також побачити, скільком людям ця тема теж цікава.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
У ZONE3000 відкриті вакансії

Нє, пасіб, я їх для себе записав у фублі ))
Люди самі собі щось надумали, і самі ж на підставі надуманого зробили якісь глобальні висновки. Це ще не ЧС, але якось перетинатися бажання виникне не скоро.

По факту прескріну та «водіння кози» з перекиданням між трьома рекрутерами, кожен з яких вважав за потрібне задати якусь кількість питань по методичці, отримую наступне:

тех спеціалісти ознайомившись з досвідом розуміють, що ми тільки заберомо ваш час. Це не стосується саме вашої експертизи, це більше стосується формату роботи до якого ви звикли у своїй діяльності і кожен має на це право , бо вам комфортно так. В нас трохи інша специфііка і ми хочемо знайти для себе людину яка звикла працювати в одній екосистемі і фокусуватись над одним продуктом. 
По 3-4 роки в компанії — фігня повна! Цілком собі конкретні проєкти, які можна «помацати», готовність надати референси — взагалі ні про що! А от варто лише вказати вкраплення парт-тайму, про який, до того ж, основні наймачі свого часу були цілком собі в курсі (бо часто й самі щось підкидали, зокрема по лінії менеджерів та навіть кофаундерів), і все, ти одразу якийсь не такий, формат в тебе якийсь не такий, і взагалі ти куй з СДВГ, який не може сфокусуватись над одним продуктом 🤣 З якого прутня висмоктано оті, простихосподи, висновки? А біс його знає!

В принципі, я десь якось навіть спеціально не відфільтровую із ЦВ отой триггерячий паралелізм, от як раз аби відсіяти певного роду та психотипу «рабовласників», і підхід в цілому працює; я б навіть конкретно про zone3000 і не згадав, але зачепилося в пам’яті, бо до того вони же дуже пристрастно та прискіпливо задрюкували питаннями зокрема про контрібюшен в аутсорс, створення власних ліб, тощо. Ну тобто, подібні активності в їх розумінні — похвальні, а ресурси на них беруться виключно «із тумбачкі» (тм), але спробуй-но тільки візьми на час відпустки чи зимові вечори якийсь цікавий short-/mid-term проєкт для прокачки світогляду у не задіяній на основній роботі технології, і ти одразу для мсьє погонщиків стаєш другосортним ворогом народу. Корочше, фубля, фтопку!

Десь 80% співробітників ZONE3000 залучені до продуктів Namecheap, а на головній сторінці Namecheap зазначено, що вони проукраїнські:

🇺🇦 We ❤️ Ukraine. Namecheap is a US based registrar. Many of our colleagues originate from or are located within Ukraine. To support Ukraine in their time of need visit this page.

Те, що ти описав про ZONE3000, буду мати на увазі, бо в мене є досвід роботи на парт-таймі в опенсорс-проєкті протягом 9 місяців паралельно з основним фултаймом.

зазначено, що вони проукраїнські:

Не зовсім вдупляю, до чого тут це. Якщо реакція на «фублі», то мова ж не про запорєбрікову воннабі валюту, а про старезний анєкдот:

— Мамо, мамо, а можна я візьму на прогулянку Фублю?
— Кого?!
— Фублю!
— Це що?
Дівчинка приносить ляльку: без ока, з відгризеною собакою ногою, лису, голу...
Мама: «Фу, бля!»
Дівчинка: «Ось тато її теж так назвав!»

Ну, власне, я відповідний неймінг розширив на деякі компанії, після спілкування з представниками яких хочеться помитися )

Притримуюсь правила щодо колишніх або добре або ніяк, якщо не було якогось особливого зашквару. Бо ну працював ти десь N років, якщо щось дуже не подобалось то нащо не пішов раніше? Але особиста переписка то інше.

Підписатись на коментарі