Моя маркетингова команда — це ШІ-агенти. Кейс CMO, яка сама зібрала команду

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Привіт, я Аліна Уварова, CMO з пʼятнадцятьма роками в маркетингу і співзасновниця octocrew.ai. З березня 2026 на проекті де я була задіяна, моя маркетингова команда складалась з 6 ШІ агентів, яких я зробила сама.

Відтоді через мою роботу пройшло понад 20 агентів, і зараз я веду кілька агентських команд. Але цей текст — про першу шістку: як це працювати з агентами, що робила команда, які результати дала за майже три місяці, скільки обходилася і де помилялася.

Чому я взагалі почала їх збирати

Я не звільняла людей, щоб замінити їх на ШІ. Я просто не наймала.

У маркетингу проєкту була одна людина, і це була я. Бюджету на SMM-спеціаліста, email-маркетолога, таргетолога й аутріч-менеджера не було, хоча роботи вистачило б на всіх.

До OpenClaw (та тестів Hermes і всіх інших) я вже працювала з Claude і ChatGPT як із копілотами. Вони допомагали готувати чернетки, збирати ідеї й аналізувати дані, але вся організація роботи лишалася на мені: згадати про задачу, зібрати контекст, відкрити чат, дати інструкцію, перевірити відповідь і перенести результат у потрібний інструмент. Такий режим прискорював окремі задачі, але не знімав їх із моєї голови. Для обсягу цілого стартапу цього бракувало.

Коли я побачила, що OpenClaw можна використовувати для автономної роботи, ще й не з одним агентом, вирішила спробувати. Я все життя будую команди, тож хотіла перевірити, чи зможу зібрати ще одну, цього разу з агентів.

Як влаштована ШІ команда

У кожного з шести агентів була окрема роль:

• оркестратор координував роботу решти;
  • SMM-агент вів соціальні мережі;
  • email-агент готував розсилки;
  • рекламний агент працював із платними кампаніями;
  • growth-агент шукав точки зростання;
  • аутріч-агент вів комунікацію з інфлюенсерами.

Технічно команда жила на орендованому сервері: OpenClaw керував процесами, а під капотом працювали моделі Claude від Anthropic. Кожен агент мав власні інструкції, доступи й розклад, а задачі між ними передавав оркестратор.

На запуск одного агента йшло приблизно два тижні моєї роботи: описати роль, видати доступи, налаштувати звітність, подивитися на перші помилки й докрутити правила. По суті це той самий менеджмент, тільки команда інша.

Що агенти роблять за місяць

Зріз за квітень і травень виглядав так:

• 20 блогпостів;
  • близько 195 постів у соцмережах для семи платформ;
  • 4 ньюзлетери;
  • близько 43 контактів з інфлюенсерами в аутріч-воронці;
  • близько 433 коментарів у Reddit;
  • 2 рекламні кабінети з постійно активними кампаніями в Meta і Reddit.

За мною лишалися стратегія, пріоритети й перевірка, але сама робота змінилася до невпізнаваності. Я менше писала і більше читала: ранкові звіти, результати вибіркових перевірок, питання, на яких агенти зупинилися й чекали мого рішення. Вийшло щось середнє між роботою головної редакторки й операційної директорки.

Спочатку план був скромнішим. Команда мала закрити обсяг задач, на який у мене не вистачало рук. Окремих KPI для агентів я не ставила, рахувала виконану роботу. Але вже після першого місяця стало видно, що вони можуть впливати й на бізнес-метрики.

Що змінилося за майже три місяці

На момент зрізу команда працювала із березня, причому останні два місяці — з максимальною автономією.

За цей час:

• органічний трафік виріс у 7 разів;
  • реферальний трафік виріс у 10 разів;
  • вартість ліда впала на 30% у середньому по каналах за незмінного рекламного бюджету;
  • пости в Reddit зібрали 135 000 переглядів;
  • сабреддіт отримав 300 органічних підписників, які продовжили давати трафік.

У проєкті виросли й інші показники, але там результат агентів змішався з розвитком самого продукту. Я їх не наводжу, щоб не приписувати ШІ команді.

Скільки це обходилося

У травні шість агентів разом з інфраструктурою обійшлися у $359 за місяць.

Усі вони вміщалися в одну підписку Claude Max за $200. За моїми тодішніми розрахунками, робота через API коштувала б у 10 разів дорожче. Але це однаково був би інший порядок витрат, ніж зарплати команди з шести людей.

У $359 не входить найдорожча стаття: мої години. Два тижні на запуск кожного агента, перевірка аутпуту, виправлення правил і рішення в сумнівних місцях теж мають ціну. Ну і постійна робота після, як з новачком у відділі.

Де лежали граблі

В роботі з агентами важливо розуміти як перевірити їх роботу, бо від цього залежить налаштування і рівень свободи виконання.

Мій класичний приклад: прошу агента знайти десять джерел, а він знаходить сім, два придумує, ще один приносить настільки нерелевантний, що я майже поважаю його відбитість. І завертає все це з упевненою інтонацією консультанта McKinsey. Джерела легко проклацати, і додати в наступні інструкції обовʼязкову перевірку джерел.

Друга проблема глибша: моделі приходять із власними уявленнями про те, який вигляд має «нормальний» процес, будь то маркетинг чи щось інше. Якщо людина погано знає предмет, їй нічим заперечити, тому вона приймає ці налаштування за правильну відповідь і не бачить, де агент наплутав (привіт Даннінг-Крюгер)

ШІ змістив цінність експертизи. Раніше головною перевагою було вміння зробити роботу, тепер дедалі дорожчим стає вміння її перевірити. Оцінити чужий результат часом важче, ніж зробити свій з нуля. Тому агента небезпечно ставити на процес, якого ви самі не розумієте. Сильного фахівця він прискорить, а людині без бази так само швидко допоможе виробляти переконливі помилки.

Ще одна проблема — памʼять. Здається, що більше агент знає про вас, то краще працює. На практиці памʼять треба переглядати й чистити. Інакше вона перетворюється на стілець-шафу: потрібне там є, але спробуйте знайти не зваливши все.

Все це вирішується коректними інструкціями, гардрейлами і розділенням доступів, але спочатку треба відловити, щоб вирішити.

З чого почати, якщо ви не інженер

Почніть з одного агента й задачі, яку знаєте до дрібниць. Тоді ви побачите, де він допоміг, де схитрував, а де вигадав відповідь.

Опишіть роль і правила: що агент робить, звідки бере дані, до чого має доступ, коли зупиняється і як звітує. Половина агентської «магії» складається з добре написаних інструкцій і десятків обмежень.

Далі заведіть ритуал перевірки: вибірково звіряйте результат із першоджерелами й записуйте типові помилки. З часом цей список стане кориснішим за найдовший промпт.

І закладіть час на притирання. Перший тиждень покаже можливості агента, а наступні кілька — скільки менеджменту він насправді потребує.

Замість висновку

Вранці, коли я відкриваю робочий чат і читаю звіти ШІ агентів, то ловлю себе на думці, яка не відпускає з березня. За пʼятнадцять років я будувала різні команди, але ці вперше зібрані власноруч від нуля. Буквально власне творіння, яке працює. Дуже дивне, прикольне відчуття.

З задоволенням буду ділитися досвідом роботи з ШІ командами та їх побудовою тут.

Робочі нотатки про агентські команди, їхні поломки, користь і вартість я веду в телеграм-каналі telegram.me/alinarunsagents.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Підписатись на коментарі