Міфи про ПТСР
Пишу цей допис не як якийсь кексперт, що знає про цей стан з книжок, від знайомих чи з інших джерел. А як людина, що живе з цим діагнозом і постійно підтримує свій стан медикаментозно.
Дуже дивуюсь, коли ПТСР пов’язують із контузіями або з якоюсь «ненормальністю», тому хочу розвіяти деякі міфи про цей стан.
📍Міф перший. ПТСР буває тільки від контузій або фізичних поранень. Ні, це взагалі не про фізику голови. Контузія — це травма мозку, а ПТСР — це реакція психіки на події, які вона просто не змогла «перетравити». Можна мати десяток контузій і не мати ПТСР, а можна повернутися з цілою головою, але з нервовою системою, яка кожен гучний звук сприймає як загрозу життю.
📍Міф другий. Усі з ПТСР — неадекватні й небезпечні для суспільства. Завдяки фільмам у багатьох є стереотип, що людина з ПТСР обов’язково кидається на людей чи ловить флешбеки посеред вулиці. Насправді більшість із цим діагнозом просто «закриваються в собі». Це про постійну фонову тривогу, поганий сон, виснаження й бажання, щоб тебе ніхто не чіпав, а не про агресію на оточуючих.
📍Міф третій. ПТСР буває тільки у військових та ветеранів. ПТСР може виникнути в будь-якої людини, яка пережила або стала свідком події з пов’язаною із реальною або сприйнятою загрозою життю: важка ДТП, фізичне чи сексуальне насильство, техногенні катастрофи, окупація, важкі обстріли цивільних чи втрата близьких. Джерело травми різне, а механізми реакції нервової системи — подібні.
📍Міф четвертий. Це не лікується / ліки роблять із тебе «овоч». Ще одна фігня, узята з кіно. Медикаментозна підтримка — це інструмент, який допомагає нервовій системі зменшити симптоми, стабілізувати стан і повернути можливість нормально спати, працювати та жити. Сучасна фармакологія набагато продвинулась і ліки можна підібрати чисто під ваш випадок. З цим можна повноцінно функціонувати, якщо не ігнорувати проблему і не намагатися «залити» її алкоголем.
ПТСР — це не про «ненормальність» чи слабкість. Це просто ціна, яку психіка сплачує за досвід, до якого людина біологічно не була готова. І чим менше стереотипів буде навколо цього, тим простіше людям буде звертатися по допомогу, повертатися до цивільного життя та працювати без зайвих стереотипів.
6 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівПростою мовою ПТСР це реакція людини на події яки викликають страх. Майже у всіх людей в Україні, навіть тих хто виїхав, є свій ПТСР.
Специфічний симптом ПТСР: Наявність флешбеків (мимовільних спогадів), нічних кошмарів, надмірної гіперпильності та навмисного уникнення всього, що нагадує про травму.
Наприклад, знаю людину, котра вже як рік виїхала з України, нормально реагує на петарди, жужіння в повітрі, літаки, але все ще лякається коли бачить бусик. Реальний кейс.
Коли людина відчуває страх, або постійно в ньому знаходиться часто це приводить до агресивної поведінки. Це цілком природній механізм — коли страшно, намагаєшся себе захистити. Плюс емоційне виснаження, плюс реакція на тригери.
Саме том у нашому суспільств такий високий рівень агресії.
Дякую, що ділитесь!
Гадаю, що українці все частіше стикатимуться з купою нового, що вони не знають чи не розуміють. І чим більше це обговорювати, тим краще воно буде витісняти міфи...
Ніщо із цього не було для мене міфом, при тому, що сам ніякого відношення до ПТСР не мав. Якісь трохи надумані міфи.
те що для вас надумане, для інших ні
Ви мало спілкуєтеся з людьми з України, особливо військовими. Тут часто у людей їде дах на суто спокійних, майже не бойових посадах. І дещо з перерахованого має місце.
Я не сперечаюся з тим що сказано, просто для мене це очевидно, дивно що для когось не очевидно. Тому і кажу що надумані міфи. Все одно що сказати: Міф 1: Літаки машуть крилами, і почати доказувати що літаки літають за рахунок двигунів і аеродинаміки.