Як дизайнер без досвіду в iOS створив і випустив свій перший застосунок

💡 Усі статті, обговорення, новини про Mobile — в одному місці. Приєднуйтесь до Mobile спільноти!

Привіт, мене звати Микола, я UI/UX-дизайнер.
Раніше з iOS-розробкою не стикався взагалі. Але вирішив спробувати зробити застосунок сам, від макетів у Figma до релізу в App Store.
Так з’явився Lumday, застосунок, який нагадує про дні народження близьких.

Звідки ідея

Постійно згадував про день народження в останній момент. Календар цю проблему нібито вирішує, але мені хотілося окремого місця: побачити, у кого скоро день народження, отримати нагадування заздалегідь, залишити нотатку про людину і швидко зробити персональне привітання.

Спочатку намалював екрани у Figma. А далі почалося найцікавіше: перетворити макети на реальний застосунок.

Обрав SwiftUI. Swift на той момент знав, мʼяко кажучи, погано.

Перші спроби з AI

Почав з Claude Code. Йшло важко. З’являлися нові баги, якісь рішення просто не працювали, а виправлення однієї проблеми ламало іншу частину застосунку.

Тепер розумію: проблема була не лише в інструменті, а й у мені. Я сам погано формулював завдання. «Додай імпорт контактів» чи «зроби систему нагадувань», без деталей, обмежень і сценаріїв.

Потім прочитав, що Codex краще працює з нативним Swift, і спробував його. У мене він справді був стабільнішим і краще розумів структуру проєкту.

Але головне, що змінилося, це мій підхід. Почав розбивати завдання на маленькі шматки, описувати очікувану поведінку, вказувати, що не чіпати, і тестувати після кожного кроку. Замість «зроби всю фічу цілком» стали окремі задачі: спочатку зберігання даних, потім відображення, редагування, видалення, і лише тоді нагадування.

Паралельно почав розбиратися в самій технічній частині: як влаштований SwiftUI-проєкт, стани, сповіщення, віджети, збереження даних. Це допомогло помічати, коли AI пропонує сумнівне рішення.

Модерація App Store

Коли застосунок запрацював, здавалося, найскладніше позаду. Ні. Попереду була модерація.

Lumday кілька разів повертався з перевірки. Правки часто займали небагато часу, але після кожного подання доводилося знову чекати. Загалом від першої відправки до підтвердження минуло десь півтора тижня.

Найважче було саме очікування: продукт майже готовий, а ти не знаєш, приймуть його цього разу чи ні.

Врешті застосунок з’явився в App Store.

Що далі

Зараз у Lumday майже 200 користувачів, хоча я його ще навіть не почав активно просувати.

Тепер складність не в коді, а в тому, щоб пояснити людям, навіщо їм ще один застосунок, якщо дні народження можна записати у звичайний календар.

Зате після релізу продукт почав розвиватися швидше. Користувачі знаходять баги, помічають незручності, пропонують фічі, про які я сам не думав.

Дякую всім, хто тестує Lumday і пише про проблеми.

Що зрозумів

AI справді дозволяє людині без бекграунду в програмуванні зробити застосунок. Але це не «один промпт, готовий продукт». Доводиться поступово розбиратися в технічній частині, вчитися ставити задачі, перевіряти кожну зміну і бути готовим переробляти те, що вже начебто працювало.

Найближча ціль: стабільна версія Lumday для iOS. Потім хочу розібратися з Android.

Зараз мені особливо потрібен чесний фідбек. Буду вдячний, якщо потестуєте і напишете, що незрозуміло, незручно або чого бракує.

Посилання на App Store: https://apps.apple.com/ua/app/lumday

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

краще було відразу писати на кросс платформі типу реакт нетів, котлін мультіплатформ, флатер... мав би один код і дві платформи, так легше супортити та додавати нове без подвійної работи.
Але в цілому на даному етапі через АІ це не складно зробити. Спочатку попроси зробити детальну спеку, а потім по спеке і дизайну зробити андроід чи відразу крос платформений підхід.

Підписатись на коментарі