7 років у QA, мобілізація і пошук свого місця у війську
Привіт, DOU! Мене звати Артем.
Майже сім років мого життя були тісно пов’язані з QA. Для мене це давно перестало бути просто «поклацати й знайти баг» або нащелкати тест-кейси. Це стало способом мислення. Я звик дивитися на будь-яку систему цілісно: розуміти бізнес-логіку, ставити незручні запитання, відчувати ризики ще до того, як вони розвалять процес, і ставати містком між розробниками, аналітиками та користувачами. За ці роки я працював із вебом, мобілками, десктопом, API та базами даних, але головне — навчився не просто «перевіряти», а розуміти й покращувати.
Потім у моє життя прийшла війна.
Як я опинився там, де є зараз
Мій шлях у війську почався у Харкові. Після тривалого тиску та «переконань» підписати контракт із штурмовим підрозділом я відмовився. І саме після цієї відмови все відбулося миттєво — мене відправили у
Згодом мене перевели на посаду діловода в інший підрозділ ЗСУ.
Я чудово розумію: в армії немає непотрібних посад. Без діловодства та паперів підрозділ просто зупиниться. Але щодня мене гризе одне й те саме питання: чи правильно ми використовуємо потенціал людей із багаторічним цивільним досвідом? Зараз я роблю роботу, де мої професійні навички практично нульові. І це не привід нити, це привід шукати далі. Шукати місце, де я принесу реальну користь.
Спроба знайти себе
Останні місяці я тільки те й роблю, що шукаю напрямок, де мій IT-досвід працюватиме на армію.
Шукав через вакансії на DOU, подавався в рекрутинг Міноборони, писав напряму у підрозділи: «Хартія», Війська зв’язку та кібербезпеки, Defence AI Center A1, «Азов»,
І найважчим у цьому шляху виявилися навіть не відмови. Найважче — це тиша.
Ти відправляєш детальний опис досвіду, пояснюєш, чим можеш підсилити підрозділ, а у відповідь — глуха стіна. І в цей момент ти мимоволі думаєш: а скільки ще таких спеціалістів зараз просто «пересиджують» на паперах чи випадкових задачах замість того, щоб збирати системні рішення для фронту?
Харків
Мій головний пріоритет — Харків. Це моє місто, мій дім, тут пройшов мій професійний шлях і тут живуть люди, заради яких я хочу бути максимально корисним. Я хочу продовжувати службу, але хочу робити це ефективно, в Харкові.
Чому я це все пишу?
Я пишу це сюди, бо вірю в силу нашої спільноти.
Можливо, хтось із вас уже проходив цей пеклоподібний квест із переводом після мобілізації. Можливо, підкажете, як правильно діяти, або порадите підрозділ чи команду, де дійсно потрібні люди з системним QA-мисленням, розумінням процесів та IT-бэкграундом.
Найважливіше у війську — це не просто рахуватися на посаді, а відчувати, що ти на своєму місці і твої мізки працюють на перемогу.
Якщо ви знаєте такі підрозділи або маєте потрібні контакти — буду щиро вдячний за будь-яку підказку чи пораду в приватні або в коментарі.
Дякую.
9 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівlobbyx.army/...on-do-3-armiyskyy-korpus або lobbyx.army/...o-pryznachennia-khartiia
jobs.dou.ua/...madyara/vacancies/355257
ЛоббіХ, зазвичай на 100 відгуків на вакансію десь до 10 відповідей (включаючи холодні і одразу негативні), так по ітогу десь і знайдете.
Якщо є знайомі, наприклад з цивільного життя, які вже служать — попитайте, може хтось когось шукає.
Трохи повзнавайте які саме підрозділи працюють на вашому напрямку, щоб розуміти хто може в принципі бути в Ха, а хто точно ніяк (деякі з тих кого ви перерахували ніяк).
Не фокусуйтесь саме на qa, в армії всі роблять все, ви маєте мати намір навчитись всьому і робити все, це підвищує вашу цінність як кандидата.
Переведення це довго і складно, але зараз може зі зміною начальства шось піде.
Чувак, створи новий профіль а цей дропни через імейл реквест
В тебе видно реальні fn/ln
А Вас вже точно відпустять?
точно після Самі Знаєте Чого
головне — куди, а там, думаю, все можно порішати )
вбудований лінукс розробник — зараз дуже затребувано. може курси чи інтерншіп?
якщо чесно, тестування — те що мене драйвить , не хочу змінювати вектор