Як я зробила аналіз домашньої бібліотеки в Google Sheets
Скільки себе памʼятаю, я завжди любила структурувати інформацію. Саме тому майже всі мої таблиці з часом стають більш детальними та масштабними. Кілька років тому ми з сестрою почали створювати домашню бібліотеку. Купували книги, читали їх по черзі та обмінювалися ними.
З часом бібліотека росла, і я хотіла памʼятати, коли читала яку книгу, і що ще є «to read». Плюс, одного разу ми навіть купили одну й ту ж книгу 🤦♀️ Тож створення списку в Google Sheets стало вже необхідністю! В окремій вкладці завели також список бажаних до покупки книг, такий собі «wish list».

В найпершій версії була інформація про книгу, автора та статус прочитано або ні. Бібліотека росла, хотілося памʼятати, коли саме читала яку книгу. Додала випадаючий список з роками прочитання. З часом почала ділитися книгами з сусідками та друзями. Іноді вони запитували відгук про певну книгу, але враження стиралися, вподобання мінялися. Так додався рейтинг. Деякі прочитані книги залишали сильне враження, тому додала жанри і потім шукала схожу літературу по певній категорії. Формат став актуальним після покупки першої електронної книги.
Чому я вирішила побудувати дашборд
Останнім часом я серйозно замислююся над розширенням своїх робочих інструментів для аналізу, тому все більше цікавлюся дата-аналітикою. І я зрозуміла, що таблиця вже містить достатньо інформації, щоб спробувати проаналізувати її.
Цей дашборд став моєю першою спробою подивитися на звичні дані по-новому. Хотілося не просто побудувати графіки, а зрозуміти, які історії вони можуть розповісти.

Та не варто довіряти графікам без контексту. Бо більшість людей дивляться на графік і думають: «2025 рік — стала менше читати». Спочатку я теж так подумала. Здивувалася. Потім згадала. Деякі сімейні обставини зсунули мій фокус в той рік, тож читання для мене було не на першому місці.
Формат книг
Досі обожнюю і надаю перевагу саме паперовим книгам. Для мене це окремий вайб. Перша електронна книга в мовй домашній бібліотеці досить довго чекала свого часу. У відпустці минулого місяця я змогла прочитати саме цю книгу. Дві інших (паперових) просто побували зі мною на відпочинку 🤓 Чому так? Бо кілька вечорів читала вже в ліжку з телефона, оскільки всі відпочивали, в тому числі дитина, не хотілося вмикати світло у кімнаті. І я дійсно оцінила цю перевагу електронного формату: зручність та жодного зайвого місця у валізі ☝️ Тепер роблю прогноз: електронних книг однозначно стане більше (вони ще й бюджетніші зазвичай!).
Жанри
Аналіз ще раз підтвердив, що в читанні в мене сформувалися певні вподобання. І улюблених книжкових напрямків не так багато. Що також очевидно, — це чередування фікшн/нонфікшн літератури. Я багато часу приділяю саморозвитку та самоосвіті, але після книг такого жанру часто хочеться почитати щось легке та надихаюче, звичайний хороший роман, який просто відволіче, дасть можливість порефлексувати.
Чого мене навчив цей проєкт
Ця невелика візуалізація та аналіз дали мені розуміння того, що аналітика — це не тільки про інструменти та красиві графіки (так, я робила це все в звичайних Google Sheets). Аналітика починається із уміння ставити правильні питання та бачити контекст поза цифрами.
Для мене цей дашборд став першою точкою відліку. Мені цікаво через кілька років озирнутися назад і побачити, як змінилися не лише мої навички візуалізації, а й моє мислення, як аналітика.
А ви ведете якісь власні таблиці чи списки? Можливо, — це книги, фільми, відвідані країни, витрати, калорії? Чи робите якісь неочікувані висновки? Із задоволенням прочитаю ваші історії у коментарях.
Якщо захочете залишатися на звʼязку, — буду рада новим знайомствам у LinkedIn. Там ділюся своїм професійним шляхом, досвідом та інтересами.
Немає коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів