Щойно отримав Microsoft GH-300: GitHub Copilot. Задавайте питання
Нещодавно я склав GitHub Copilot GH-300 і вирішив одразу записати свої враження, поки вони ще свіжі. Насамперед ця стаття — не стільки «гайд зі складання», скільки місце, де люди, які зараз готуються до екзамену, можуть поставити запитання тому, хто пройшов його буквально сьогодні. Якщо щось із мого досвіду допоможе вам краще підготуватися або хоча б зрозуміти, чого чекати, — значить, текст уже написаний не дарма.
Розрив між підготовчою інформацією та реальними питаннями
Перше, що мене справді здивувало, — наскільки місцями відрізняється інформація в рекомендованих матеріалах для підготовки від того, що ви потім бачите на самому екзамені. Кілька разів у мене була абсолютно щира реакція: «А це взагалі звідки?» І суб’єктивно частину таких запитань я витягнув не завдяки тому, що добре запам’ятав матеріали, а тому, що до моменту екзамену вже досить інтенсивно використовував Copilot у реальній розробці. Десь спрацьовував практичний досвід, десь загальне розуміння інженерних процесів, а десь — просто здоровий глузд.
Тому я б не радив ставитися до офіційних матеріалів як до повної карти екзамену. Вони потрібні, вони дають базову структуру тем, але цього недостатньо, щоб бути впевненим у всіх питаннях. Якщо ви вже користуєтеся Copilot у роботі, це серйозний плюс, тому що частина екзамену перевіряє не лише знання формулювань із документації, а й розуміння того, як продукт поводиться у звичайних сценаріях.
Copilot = Microsoft
Ще одна річ, яку варто мати на увазі: Copilot — це GitHub, GitHub — це Microsoft, а Microsoft — це, серед іншого, Windows і PowerShell. Якщо ви, як і багато розробників, роками сидите на macOS і майже не торкаєтеся Windows-екосистеми, деякі питання можуть бути неприємним сюрпризом. Наприклад, цілком може знадобитися хоча б базове розуміння того, як щось встановлюється або налаштовується через PowerShell. Я на такі речі під час підготовки майже не дивився, тому що занадто покладався на рекомендовані ресурси й практично не ходив у додаткову документацію. Якби готувався ще раз, я б цей пробіл точно закрив.
Чи зустрічаються питання з підготовччих матеріалів у екзамені?
Окрема історія — моя спроба «перехитрити систему». Під час підготовки я зібрав усі питання, які траплялися мені в навчальних розділах і тренувальному екзамені, переніс їх у Anki й просто завчив. Мені здавалося, що це буде непоганою страховкою: навіть якщо питання не повторяться буквально, принаймні я добре зафіксую потрібні факти. На практиці суб’єктивне враження таке, що жодного питання один в один на екзамені я не побачив, а лише одне-два дуже віддалено нагадували те, що я вчив таким способом. Тому зубрити правильні варіанти відповідей я б не радив; значно корисніше використовувати ці питання як перевірку того, чи ви справді розумієте тему.
Формати питань
Ще одна помилка в моєму уявленні про GH-300 полягала в тому, що я очікував переважно класичний формат: одне питання, чотири відповіді, одна правильна. Насправді форматів більше. Є питання, де треба вибрати дві правильні відповіді з чотирьох або три з п’яти, є завдання на зіставлення елементів між двома колонками, є питання, де потрібно розташувати кілька кроків у правильному порядку. І саме останній тип особисто мені здався одним із найпідступніших, тому що там уже недостатньо «приблизно пам’ятати правильну відповідь» — потрібно розуміти сам процес.
Статистично це теж відчувається. У звичайному «multiple choice» з чотирма варіантами у вас принаймні є 25% шансів вгадати, якщо ви взагалі нічого не знаєте. Коли ж потрібно вибрати кілька елементів із набору і ще й правильно їх упорядкувати, кількість можливих комбінацій різко зростає. Саме тому я б окремо звернув увагу на те, як GitHub Copilot обробляє базові воркфлоу: авторизацію, початок нової сесії, продовження попередньої, роботу з контекстом і типові сценарії взаємодії. Тут важливо не просто знати, що функція існує, а розуміти, що відбувається крок за кроком.
Фінальний подарунок)
І нарешті — маленький напівжартівливий лайфхак, який я сформулював для себе ще під час підготовки.
Використовуйте виключно на свій страх і ризик.
Якщо перед вами питання, у якому ви взагалі не розумієте, яка відповідь правильна, і все одно збираєтесь вгадувати, — придивіться до найдовшого варіанта. У тестових матеріалах я неодноразово помічав закономірність: правильна відповідь часто написана повно, акуратно й з усіма необхідними уточненнями, а неправильні варіанти виглядають так, ніби після написання правильного автору вже трохи набридло вигадувати.
Не знаю, наскільки стабільно це працює на реальному екзамені, і точно не рекомендую замінювати цим знання. Але якщо ви вже перебуваєте в ситуації, де відповідь однаково доводиться вибирати навмання, то хоча б матимете якусь евристику. На тестових питаннях ця закономірність траплялася достатньо часто, щоб я її помітив.
Якби мені сьогодні довелося почати підготовку заново, я б менше часу витрачав на заучування готових відповідей і більше — на три речі:
- реальну роботу з Copilot
- читання додаткової документації
- розуміння workflow продукту.
Learning path і demo exam потрібні, але я б сприймав їх як карту тем, а не як симулятор майбутнього екзамену.
Отже,
якщо ви зараз готуєтесь до GH-300 — пишіть питання в коментарях.
Поки враження максимально свіжі, постараюся відповісти на все, на що можу.
4 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівЗдається ви описали типов сертифікацію від MS. Типу на тобі льорнінг пес для підготовки, а питати ми будемо все решту.
100%
Я з прочитанного не дуже зрозумів, на що саме орієнтований цей курс: на майкросовтівську апку (MS 365 Copilot, чи як вона там зветься) чи на плагін Copilot в IDE? Власне я користуюсь останнім.
Скільки діє сертифікат?
В курсі від Антропік по Claude Code Foundations та сама ситуація. В кращому випадку, курс дає 10% інфи від потрібної для сертифікації, і ще 20% інфи, яка до сертифікації відношення не має (може, в advanced сертифікаціях має, але не тут).
1. Можна приклад питання з відповідями, хоча б приблизно?
2. Ну от припустимо, що ти дізнався про процес якогось з аспектів код ассістента. Це якось в проді допоможе?
Може знадобитись в скоупі сертифікації де і з якою метою?
А саме навчання це стимулює? Там є практика взагалі?
Ілеборейтни, будь ласка! Я зі свого досвіду сертифікації Антропіку можу сказати, що всі шляхи ведуть до величезної «книги» (документації), яка постійно оновлюється. Для екзамену дуже мала частка з всього цього потрібна, але її ніхто не вказує, окрім сайтів для підготовки до сертифікацій.
Ну й на останок, які в тебе враження від витраченого часу? Не дарма? Чи просто щоб був сертифікат щоб компанія підчипилась? Можеш не відповідати, якщо Рокстар моніторить цей топік.
Вітаю, дякую за такий детальний коментар.
Сертифікація діє 2 роки.
Щодо орієнтації курсу: він не лише про Copilot-плагін в IDE, а фактично про всю розробницьку екосистему Microsoft/GitHub навколо Copilot: VS Code, VS Code у браузері, GitHub Web UI, Copilot у IDE, GitHub Copilot CLI та інші сценарії інтеграції Copilot у процес розробки.
Прикладів реальних екзаменаційних питань із відповідями я, на жаль, наводити не буду. Перед екзаменом погоджуєшся з умовами, які забороняють поширювати його вміст, а ризикувати відкликанням сертифікації мені не дуже хочеться :)
Щодо PowerShell — тут така сама історія: конкретне питання, яке мені трапилося, я навести не можу. Але якщо уважно подивитися на те, як саме я форматував речення про PowerShell у статті, думаю, напрямок стане досить очевидним :)
Практика в навчанні є, і вона мені якраз дуже сподобалася. Тебе вчать працювати не лише з агентом або чатиком в IDE, а з усією екосистемою: як налаштувати GitHub/Copilot, як зв’язати IDE з GitHub, як усе це працює разом тощо.
Є й інтерактивні вправи. По суті, ти запускаєш підготовлений репозиторій і працюєш з ним через VS Code у вебі: сам пишеш зміни, а Copilot бере участь у процесі, зокрема рев’ює їх у коментарях і пояснює, що добре, а що варто виправити. Код там на Python, але Python знати не потрібно — все досить тривіально.
Щодо того, навіщо мені це було потрібно. Одна з цілей — безумовно, підвищити свою видимість як спеціаліста. Але була й інша причина: коли багато працюєш з інструментом на практиці, знання часто накопичуються фрагментами. Я очікував, що підготовка до сертифікації збере ці фрагменти в одну цілісну й структуровану картину — і в цьому сенсі вона свою задачу виконала.
Чи не шкода витраченого часу? У моєму конкретному випадку досить велика частина матеріалу пройшла повз практичну користь, але тут є важливий нюанс: я фанат JetBrains, а на останньому проєкті взагалі не використовую GitHub. Тому значна частина GitHub/VS Code-специфічних речей просто не входить у мій щоденний workflow.
Тож для мене це було скоріше поєднання структуризації знань + розширення кругозору по всій Copilot-екосистемі + сертифіката як формального підтвердження компетенції. Не сказав би, що час був витрачений дарма, але й не скажу, що кожна година підготовки дала мені щось нове для продакшену.