«Мене не взяли на роботу через те, що на це місце вже взяли ...мене»
Іноді одна й та сама людина може отримати дві абсолютно різні оцінки — залежно від того, як вона потрапляє в компанію.
Отже, історія. Дівчина подалася на вакансію після того, як подруга сказала, що в компанії шукають відповідальну людину. Паралельно ця ж подруга напряму порекомендувала її керівнику, але сама кандидатка про це не знала.
У результаті менеджер мав провести дві співбесіди: з кандидаткою, яка самостійно відгукнулася на вакансію, і з «хорошою відповідальною дівчиною», яку порадили керівнику. От тільки обидві кандидатки були однією людиною.

На співбесіду вона прийшла як звичайна кандидатка. Після розмови їй сказали, що все пройшло добре, але компанія вирішила обрати іншу людину, яка підходить краще. А офер у підсумку отримала вона ж, тільки вже як кандидатка за рекомендацією, бо керівник заздалегідь сказав, що її треба брати. При цьому з двох кандидаток на співбесіду прийшла тільки перша :)
З одного боку й смішно, а з іншого в такі моменти починаєш усвідомлювати наскільки сильно вирішують зв’язки.
Розкажіть, чи допомагала вам рекомендація отримати роботу або хоча б швидше пройти перші етапи? Або ж, навпаки, доводилося відчувати, що вакансію вже фактично віддали рекомендованому кандидату, а решта співбесід були формальністю?
66 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівПо рекомендації ніколи (чи майже ніколи в наших краях, не про ФААНГИ мова) не візьмуть людину, сильнішу за себе, тобто «небезпечну для своєї кар’єри» (сказала дівчина, що «вирвалась» з нашого ІТ за бугор).
Частіше будуть рекомендувати, якщо є в конторі якийсь бонус (або хлопці десь в лазні ’засвітились’, є якісь ’гріхи молодості’ і тепер їх «пов’язує міцна дружба» на все життя).
В мене таке було 15 років тому, коли [тоді ще майбутня] дружина шукала лімузин на весілля. В результаті замовила одну й ту ж саму машину і через агрегатора, і напряму у власника. Виник дедлок: власник спочатку погодився, але потім дав задню, бо з агрегатора теж прилетіло замовлення на той же час, а агрегатор пише, що цей час вже зайнятий у власника. Довелося розрулювати в телефонному режимі.
Це вже обсосувалося сто разів, тема не нова.
Хард скіли підтягнути відносно легко для 95% робіт. Опанувати корпоративну документацію, внутрішню технологію, втягнутися в процеси чи щось таке не так складно для більшості людей на більшості професій.
Софт скіли з іншого боку ’підтягнути’ набагато складніше тому що людина зачасту навіть не розуміє що з ними щось ’не так’. Постійний негатив, конфліктність, егоцентричність, відсутність гнучкості мислення, асоціальність, невміння визнавати помилки і тому подібне — це те що ’пофіксити’ легко не вийде.
Тому в більшості випадків оберуть ’середнячка’ з хорошими софтскілами, завдяки яким його можна швидко підтягнути до рівня компанії і з яким буде приємно працювати багато років вперед, ніж добре підкованого технічного спеціаліста, але з поганими софтскілами, бо з такими працювати буде набагато складніше в команді.
Взагалі я думаю це один з плюсів ШІ що він применшує значення технічних навичок і більш важливим стає те, яка ви людина. Бо люди перш за все все ще працюють з іншими людьми і створюють продукти теж для людей.
Тому і перевагу надають рекомендаціям аніж відкритому конкурсу, бо це і швидше і дешевше.
Але це звісно якщо рекомендація щира і професійна типу ’я працював з цим чуваком, він шарить і з ним приємно взаємодіяти’, а не просто бажання пригріти своїх.
Брєд. Людина якщо тупа то це назавжди, нічого легко не підтягнеться
Де я казав про «тупу»? Я казав про «середнячків», у яких непогані здібності і які здатні швидко вчитися, але які можливо ще чогось не знають.
Звісно коли беруть зовсім клінічних ідіотів які слину пускають то це зашквар, але коли просто беруть швидко, по рекомендації когось, кому довіряють то це простіше і вигідніше, ніж запускати рекрутингову компанію, відсіювати тисячі резюме і витрачати десятки людиногодин на інтерв’ю. Таке роблять хіба що коли потрібні круті люди, тому більшість усіх вакансій в інтернеті — це ролі senior+, а джунів\мідлів наймають по знайомствам бо витрачати ресурс на їх найм не вигідно.
Якщо рекомендація це головна, або навіть єдина причина, по якій взяли на роботу, то звісно таке не ОК. Або якщо це відкритий конкурс на якусь зарегульовану посаду
Коли ж шукають девелопера в команду, то від рекомендацій бачу тільки плюси!
почему рекомендацию и коррупцию в коментариях ставят на одну «планку»?
Бо рекомендують не їх :-)
Бо «занадто багато» лівацьких рекомендацій «чувакам, що технічно не тянуть», що нетипово для будь-якої «конкуретної сфери» (в принципі ФААНГИ через це до нас і не йдуть, щоб сюди не понаймали «любих друзів та кумів, братів»).
Ми ж не збираємось і далі на @@рашу рівнятись??
Лол, фаанги до нас не йдуть бо вже набрали загорілих пацанів по рекомендації, і тепер офіси тільки в Індії ростуть
Да ладно, індійці в цьому випадку ох як відрізняються, при чому «в кращу строну». Там такі земляцтва в Big Tech зараз, що не коричневому важко близько підступитись. Це взагалі в природі людей таке. Японці наприклад теж не японців тобто — гаядзинів не люблять, особливо при прийомі на роботу.
Те що було в СРСР і після по енерції із «Критические заметки по нациольальному вопросу», коли грузин або Українець з Дніпра могли стати генсеком, це абсолютний нонсенс та виключення для світу, так не працює ніде. Тому нас таке тригерить, хоча зумеррів які вже вчилились в різних школах і були сегреговані з дитинства — ні. В одній школі чи дитячому садку : узбек, вірмен, чуваш, дагестанець, українці та росіяни і т.д. і відповідно на роботі з галузевими переведеннями по усії величезній країні, як скаже партія — це усе в дуже далекому минулому. В більшості світу — сегрегагація, і соціальний статус передається в спадок. І взагалі люди один одного, чепез інший колір шкіри чи походження чи взагалі з будь яких інших причин «не своїх» не проти і порізати на смерть, бо така природа стайного хижака — щоб не виснаджав мисливські угіддя на які притендує наша зграя і наше потомство.
от хочеш просто знайти роботу без кумівства, сватовства, «любих друзів», а тобі кажуть — ні ! Підключай корупцію, зв’язки, бо в нас — одна сім’я, кожен має мати на кожного «компромат» !
Тому в наке в нас болото, куди ФААНГи навіть бояться заходити ;)
ви серйозно порівнюєте реферальну програму і кумівство?
Просто ті, хто ходить по різним лазням та корпоративам, має ’більше зв’язків’, від тих, хто сидить- кодить та день і ніч вчить щось нове. Тому і будуть більше давати рекомендації ’зручним пацанам’, а не стільки розумним і ’небезпечним для кар’єри’
Я только не пойму что в этом не так. Особенно сейчас. В эпоху AI закрывать таски может более-менее одинаково почти любой. Люди отличаются только ответственностью и степенью доверия к ним. Человек который придёт по рекомендации, а потом накосячит и убежит — подставит этим рекомендовавшего, с которым связан видимо, родственными или какими-то другими близкими связями, иначе бы его не рекомендовали, ну а рекомендующий явно пользуется доверием, иначе его рекомендация ничего не значила бы.
не подставит, рекомендация ни к чему никого не обязывает, более того было много народу, кто давал рекомендации налево и направо с дележкой бонуса после испытательного срока =\ и это абсолютно логичный венец этого подхода
В какой строке Forbes Украина искать «закрывателей» тасок?
Був досвід, коли мені відмовили, бо взяли іншого кандидата по рекомендації.
У нього, правда, був нижчий рейт, але в фокусі було саме через те, що на нього була внутрішня рефералка
Ага, невигадані історії, про які складно мовчати 😅
Прочитане — суцільний 🚩
Тобто кандидатці № 1 відмовили, навіть не поспілкувавшись із кандидаткою № 2. (Так-так, це одна й та сама кандидатка.)
Питаннячко: чому першій кандидатці відмовили ще до того, як поспілкувалися з другою? А раптом друга кандидатка сама відмовилася б після співбесіди? 😂
А як у них взагалі побудований процес найму?
Хто приймав рішення?
Хто давав фідбек?
Невже ніхто не порівняв два однакові CV?
І що саме тоді оцінювали на співбесіді, якщо рішення про найм фактично вже було прийняте?
Дуже багато питань, але дуже мало відповідей 😅
Так — рекомендація (знайомство, корупція, родичі або як то не назви), особливо якоїсь авторитетної людини, може мати аж надто суттєве значення. Рік тому я тільки завершила пришвидшені поверхневі курси розробника і ще не збиралась активо шукати роботу, бо не дуже була і готова. Але знайома примусово ініціювала по знайомству для мене співпесіду, причому вже останнього технічного етапу. Звичайно, я не підійшла, да і місць вакантних для аж таких початківців не було у компанії. Проте сам факт, що за такою рекомендацією мені навіть попередньої співпесіди з рекрутером не проводили, каже за себе. А тепер маю суттєво більше знань та навиків, бо завершила більш поглиблене навчання, але роботу знайти так і не можу. І взагалі не вірю, що на сьогодні у новачків ще існує шанс БЕЗ рекомендації (знайомства, корупції, родичів або як то не назви:) ) знайти роботу.
хе-хе
Мене колись на співбесіди спитали чи незнаю я якогось Васю Пупкіна і показують резюме тупо скопійовано мій досвід під чужим іменем.
Колись, років 10 тому гуляла байка, як чувак працював в якійсь конторі і паралельно фрілансив.
В один момент на фрілансі до нього звернулась його ж контора (не знаючи, що це їх працівник), дала йому замовлення, він виконав, після чого запропонували йому, як фрілансеру, замінити його ж в конторі.
Це міг бути і натяк чувачку, з одного боку це прямий конфлікт інтересів, з другого боку доки був массовий ФОП притензії були юридично безпідставні. В сутності конторі нема чого пред’являти як конфлікт інтересів для зайчизму — ФОП надає послуги більше ніж одному клієнту. Так якщо контора вела бухгалтерію, то скрити це було би не просто.
Трохи лікбезу
Чим відрізняється корупція та рекомендації?
Ключова різниця — у тому, **що саме передається** і **чи зберігається процедура**.
**Рекомендація** — це передача інформації про людину. Той, хто рекомендує, ручається власною репутацією; той, хто вирішує, зберігає повну свободу оцінити кандидата за суттю і відмовити. Критерії відбору не змінюються — просто про кандидата стає відомо більше.
**Корупція** — це обмін ресурсом (грошима, послугою, впливом, зустрічною послугою в майбутньому). Критерієм рішення стає зв’язок, а не якості кандидата. Процедура або обходиться, або імітується.
Практичні тести, які добре розрізняють:
— **Публічність.** Чи спокійно ви б почувалися, якби про це знали всі інші кандидати? Рекомендацію можна прикріпити до справи, домовленість — ні.
— **Обмін.** Чи отримує щось той, хто «допоміг»? Якщо так — це вже не рекомендація.
— **Заміщення оцінки.** Рекомендація доповнює перевірку. Корупція її замінює: рішення ухвалене до розгляду.
— **Постраждала третя сторона.** Чи втрачає хтось місце, яке дістав би йому за правилами?
— **Природа тиску.** Рекомендація діє через довіру до рекомендодавця. Корупція — через залежність того, хто вирішує (підпорядкування, компромат, взаємні зобов’язання).
Сіра зона реальна: непотизм і «дзвінок згори» формально не є хабарем, там немає прямої оплати. Але вони провалюють тести 3 і 4 — фактично витісняють критерії відбору. Тому їх і відносять до корупції в широкому сенсі, хоча кримінальної відповідальності зазвичай немає.
дякую chatgpt
Є чітке визначення корупції — це «Використання посадовими особами службового становища із метою особистого збагаченя».70-ти річний власник всиновлює 50-ти річного кандидата в топ менеджери.
Оскільки бізнесмен в принципі діє виключно в цілях особистого збагачення, це взагалі єдина ціль комерції, то по факту волен брати на роботу абсолютно кого захоче (КЗПП і т.п. це соціалістична штука яка веде в кінцевому до закриття державних заводів і страйків з перекриттям вулиць де скандують «віддайте зарплату», по закону не можна та закон не відповідає ринковій економіці і держ рішенням типу євро інтеграції чи СОТ, де скажімо Airbus зайві конкуренти на ринку не треба і знайдеься мільйон причин чому продукція «не відповідає стандартам», а як стане відповідати — зміняться стандарти).
В тій же Японії непотизм на стільки стандарт, що навіть в корпораціях для підвищення бувала практика всиновлення із кумендними фактами, коли
фікус в тому що можливий кейс коли бізнесмен/бізнес-дохід вже далеко над тими хто наймає, тобто така собі корпоративна корупція середньої/низької ланки
Крадіжки та зловживання вищою та середньою ламкою менеджиента тобто, як кажуть бізнес тренери для власників.
Власне як приклад там один тренер наводив — Сергія Шойгу, який своїх коханок массово оформолював одразу на генеральскі посади, хоча вони жодного дня в армії не служили і не мали військової чи іншої необхідної для займаних посад освіти, тобто не знань не досвіду роботи. Зате з держ бюджету федерації отримували генеральскі оклади і числені привілеї, також через них потім фін потоки поборів йшли та підгони за вирішення питань на гору.
Во многих конторах есть реферальные программы, где тот, кто рекомендовал — получает от конторы деньги. Коррупцией не является. Я б дополнил пункт «от рекомендуемой персоны»
Після таких історій почитати б статті від рекрутерів про помилки в CV, «неправильну» комунікацію під час співбесід і т.д.
Нещодавно був цикл статтей на цю тему на ДОУ, Йадовитий блог від Романа Мазура
Бюрократія ))
Було б смішно, якби на роль взяли двох їх одночасно (але одна мала б «пройти випробувальний, а ’інша ’ - ні).
Я так розумію, про ці «епамівські історії» скоро серіали будуть знімати )
Чув схожу ’історію’ - з неочікуваним продовженням — взяли двох одночасно а потім звільнили всіх тому що ’ клієнт пішов ’
>> звільнили всіх, тому що клієнт пішов.
А може, тому що ніякого клієнта не було, а просто signin bonus, которий отримав хтось «при кориті» (HR чи менеджер-клоун проекту, що з «дуже сумним виглядом» повідомив це оленям, котрі проходили співбесіди «за дякую»).
На галерах цих історій «гпеблю гати» і всі вони — «під копірку».
Але тут вже якесь окреме розслідування потрібно ;)
Обычно его выплачивают после испыталки
якщо тебе розглядають на ту ж саму вакансію десь втретє — то ти вже «не з вулиці», а рекомендований кандидат )
третього разу вже нема, так як марна трата часу (з двох видно що шантрапа) і виглядає як домагання
Раніше це називалось знайти роботу по «блату», а зараз нетворкінг, рекомендації... фу 🤮🤢
Ну це сучасні реалії. Хто не нетворкає, той не їсть :-(
>> хто не нетворкає
той просто сидить десь «віддалено» ).
Нетворкери — ті хто лазять (мають «лазейки») на різні корпоративи, де вони «неворкають» (їздять «по вухам» один одному ;) )
Чому фу? Можете конструктивно обгрунтувати? Нагадаю — репутацію потрібно здобувати роками. Як ви зрозумієте що ноунейм — це не корейський ШІ з купленим акаунтом? Що це не ефективний менеджер який уже збанкрутував жменю компаній?
Нічого ефективнішого за рекомендації за стільки тисяч років людство не придумало. Але можливо пан Юрій вигадав? Ну тоді це варте Нобелівки, не менше.
— Я, мабуть, піду працювати ведучим на радіо
— Ведучим? На радіо?! Та у тебе ж вимова жахлива, ти розмовляєш наче багнюки в рота набрав! У тебе там що є блат?
— Ні, блата нема, є сестла.
Я живу в Канаді, працюю сисадміном, якось мені запропонували через indeed роль IT суппорт в одну освітню органцізацю скажем так, в тому самоу тауні, я згодився піти на співбесіду, вони спитали рекомендації супервайзера, ну я дав номер, але я думав це на випадок коли вже все буде на мазі, але вони позвонили йому одразу ж, мій супервайзер з переляку шо я вже ухожу, швидко почав шукати мені заміну й поручив це нашим IT аутсорсерам в Калгарі, які ніхєра не роблять до речі, вони це передали якийсь HR конторі або своїй HRці, хз. воот, таун в нас дуже маленький, в мене висbть IT послуги на google maps, так чисто на пиво, короче дзвоне мені ця рекрутерша, й пропонує роботу ,а яж не сном не духом, ну й росказує мені мої обов’язки, називає мою робочу адресу,назву роботи, це таун адмінстрція, типу мерія )) називає зарплату! і я починаю трохі недоумєвать. Шо за ху*ня коїься )), короче вони знайшли менеж на заміну мене ж. Звісно після такого конфузу та освітня контора пропала моментально, мій супервайзер був червноий як рак коли я спитав шо за ***ня, він сказав шо ті дауны подзвонили йому й все росказали, шо я був на співбесіді й спитали чи норм я сисадмін, й тд ну короче трешь, а той замість того шоб спитати мене шо це за хрінь почав шукати мені заміну ну й знайшов мене ж. Це Канада.
А в коментарях кажуть видумані історії і тут у вас дуже схожа..Ну реально, навмисне не придумаєш таке 😅
Ви залишились тоді на тій роботі?
треш — це коли ти на прохання даєш купу референс контактів зі всіх попередніх місць роботи, включно з поточним, але попереджаєш, що не даєш контакт поточного менеджера — бо не хочеш, щоб він дізнався що ти в пошуку, а ці дауни таки дзвонять в офіс і просять з’єднати саме з твоїм керівником і місцеві дауни таки з’єднують
В ЮК заборонено вимагати контакти минулого роботодавця ДО підписання котракту, але деякі ушіл просять іще до технічного собісу, я відповідав у британському стилі що подумаю щоя можу зробити :-)
Також запит має іти не до менеджера в ХР відділ і вимагти можуть тільки тайтл та строки робти, все.
Це кажу як людина, котра сама давала такі «рекомендації»
Вот поэтому ремоут рулит :)
Нажаль нова реальність така, що кандидата наймають через сарафанне радіо. А вакансія висить на профільних сайтах і співбесіди проводяться (для чогось бо так треба).
Тому часто виходить, що якщо бачиш вакансію значить її вже закрили :-(
Тільки нетворкінг прауює.
Золоті часи, коли можна було «з вулиці» прислати резюме і отримати роботу закінчились ще у2021-му.
Я минулого року влаштовувалась без рекомендацій чи нетворкінгу, кілька моїх друзів за останній рік також змінювали роботи, аналогічно — без рекомендацій, відправляли резюме, кілька кіл співбесід в різних компаніях, офер. Друзі є і айтівці і ні.
Ви про Европу чи Північно Американський континент?
Я в Канаді і тут бляха все через «знайомства» :-(
«Відправив резюме і позвали на співбесіду» звучить як казка, враховуючи що відгуків по декілька сотень на одну вакансію.
Тому зараз або прокачаний профіль на LinkedIn і рекрутери самі стукаютьмя або бувші колеги які вас рекомендували.
Про Україну))
2 раза устраивался в Испании на работу. Оба раза без всякого «нетворкинга», ибо никого тут не знаю особо. LinkedIn работает норм.
За всю свою карʼєру, а це 17 років і 6 компаній, лише на першу роботу потрапив «з вулиці», просто відправивши резюме. У всі інші компанії потрапляв за рекомендацією друзів, чи колег. Але це було не через те, що я шукав, розсилав резюме, а мені не відповідали, скоріше, друзі і колеги пропонували мені якісь варіанти через бажання отримати реферальні бонуси
За всю свою карʼєру, а це 19 років і 5 компаній, лише на першу роботу потрапив «по рекомендації», . У всі інші компанії потрапляв просто відправивши резюме.
У мене майже те саме
Нова рубріка «Видумані історіі».
Це спрощення мисслення тобто еврістика зветься : «ефект знайомого кола». Зазвичай вона породжує корпоративний кронізм та непотизм. З того йдуть вже інші моменти. Ефект ехо-камери, синдром Yes-men, зворотня селекція.
Що цікаво такий бізнес як сітьовий маркетинг, повністю збудований на стадному ефекті. MLM та маркет плейси на пост радянському просторі надзвичайно ефективні, більше ніж в західних країнах де ніколи не було економіки блату.
BTW Саме на цьому спрацював Леня Голубков і Голобородько.
По сучасним дослідам зуммери, куди як ближчк до американців і європейців в цьому плані.
Чим вище посада тим всі ці речі актуальні
Всім добре відомо, що для того, щоб перемогти корупцію, треба на всіх смачних посадах посадити своїх людей, щоб туди не потрапили корупціонери.
Щоб наступив мириу всьому світі, потрібно щоб добрі люди повбивали всіх поганих :-)
— Тато, а якщо ми вб’ємо всіх поганих людей, залишаться тільки добрі?
— Ні, синку, залишаться тільки вбивці ©
Корупція і рекомендації — це як біле і чорне. Дивно що ІТвці їх плутають
Логichно....знакомства безопаснее
Типове когнитивне упередження — зветься, упередження підвердження одна із най поширеніших помилок мислення Хомо Сапієнс, швидкої системи прийняття рішень (Данієль Канеман — Думай повільно вирішуй швидко).
Це тому мільярдери ніколи наймають особисто, цим займаються HR-и і спеціально виделені люди, щоб уникати племенного інстинкту.
Істинктивні помилки у стайного хижака настільки великі, що того факту — що людина є не знайома, для мозку це достатня підстава для його вбивства. Добре видно на будь якому селі наприклад, де чужинець із іншого села або з міста ризикує потрапити в бійку просто, що він там ходить десь по селу.
Місцян соціально від цього відучували з дитячого садку, інакше ми би ще в дитинсиві 60% один одного вбили би як зайвих конкурентів на полювальній теріторії.