Нам треба зробити нудьгу грейт еген

💡 Усі статті, обговорення, новини для аналітиків — в одному місці. Приєднуйтесь до Analysts спільноти!

Привіт, я Саша Серебрянська, старша бізнес-аналітикиня, БА ком’юніті лідерка й соавторка мемного каналу. І нічого нового я вам зараз не розкажу.

Днями подивилась короткий кліп з подкасту Huberman Lab — про те, як телефон під час звичайних активностей краде у нас здатність кайфувати від цих же активностей. І впізнала в цьому не якусь абстрактну проблему сучасної людини, а дуже конкретну робочу звичку, яку я в собі ненавиджу вже декілька років.

Що там по науці

Ендрю Хуберман, професор нейробіології у Стенфорді, пояснює механіку просто: у мозку є базовий рівень дофаміну, тобто фонове відчуття задоволення, на тлі якого відбувається все інше. Коли ви робите щось одне (біжите, читаєте, пишете документ) і одночасно ще й телефон постійно підкидає сповіщення, музику, стрічку — це не просто відволікає. Це буквально нашаровує додаткові джерела дофаміну на активність, яка раніше сама по собі давала задоволення. І з часом базовий рівень просідає: та сама пробіжка чи та сама книжка починають відчуватися прісними, бо мозок звик отримувати стимуляцію з кількох джерел одночасно. Я вже мовчу про роботу.

Простими словами: якщо ви ніколи не робите нічого просто так, без паралельного скролу, без концентрації, мозок поступово втрачає здатність знаходити задоволення в одній-єдиній дії. Звідси й падіння мотивації братися за щось, а також слова про тік-ток покоління, кліпове мислення, і так далі.

Чи слухала я цей подкаст, поки писала імейли? Так.

Чому це особливо боляче для БА

Наша робота — це написання низькорівневих та високорівневих реквайрментів, вичитування вимог перед демо, мапінг залежностей між тікетами. Це не той тип задач, що дає миттєвий кайф — тут задоволення приходить пізніше, коли документ закінчений і класно структурований, а не коли ти дописав перше речення, а далі його вже ШІ підхватило.

І ось у чому пастка: якщо ви звикли писати специфікацію з відкритим слаком, паралельним чатом і подкастом про клод код, — сама робота вже ніколи не буде відчуватися достатньо цікавою. Не тому, що вона нудна, а тому, що мозок звик отримувати дофамін частіше, ніж раз на сорок хвилин зосередженого письма.

Я довго думала, що моя нездатність довго сидіти над одним документом — це просто особливість характеру чи ознака вигорання. Я навіть кожного року проходжу тести на СДВГ, щоб виявити, що у мене знов нема СДВГ, просто людина я така, з гнільцею.

Виявилось, це ще й дуже банально тренована звичка: я роками писала листи з телефоном під рукою, а ще завжди хотіла відчувати себе корисною і відповідала на будь-які робочі питання в ту саму секунду, як воно було задане, і тепер відкрити порожній документ без паралельного джерела стимуляції, це майже фізичний дискомфорт.

Нудьга як частина процесу

У BA-роботі є багато нудних моментів: вичитка старої документації в пошуках дублювання вимог, узгодження формулювань, вичитка коду (якщо вам повезло, і ви розумний). Так, зараз в усьому цьому дуже допомагає АІ, але ми звикли ставитися до нудьги як до проблеми, яку треба заглушити паралельним подкастом, телефоном, другим монітором з новинами.

Але якщо вірити цій моделі дофаміну, саме така «заглушена» нудьга і забирає в нас здатність концентруватися довше кількох хвилин. Нудьга в аналітичній роботі це частина процесу: саме в ній народжується той момент, коли ви нарешті помічаєте розбіжності у вимогах, які пропустили при швидкому читанні.

Що я почала робити

Нічого драматичного, нічого схожого на цифровий детокс на місяць у лісі.

• Я більше не слухаю те музику чи АСМР під час роботи.
  • Коли я гуляю з собакою або мию посуд я теж намагаюсь давати мозку нудьгувати, і нічого не слухаю. Огляд нового альбому Сабріни Карпентер переживе.
  • Прибираю телефон з поля зору, закриваю месенжери на компьютері. Це поки саме складне.
  • Дозволяю собі нудьгувати над задачею, перш ніж тягнутися по додаткову стимуляцію. Часто саме за ці п’ять хвилин і приходить рішення. З наукової точки зору краще походити по кімнаті або дивитися на стелю, ніж поскролити інсту.

За кілька тижнів такого режиму помітила, що знову можу довше висидіти над складним документом без внутрішнього «ну коли вже це скінчиться!».

Наостанок

Ми звикли ставитись до нудьги як до ворога продуктивності, якого треба перемогти новим інструментом, шортсом на фоні чи другим чатом. А насправді, схоже, це просто одна з небагатьох речей, яку варто повернути на її законне місце.

А що ви робите під час роботи такого, що вам давно вже заважає?

👍ПодобаєтьсяСподобалось10
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

стимуляцію соціалками вимкнути складно, бо вони є легальним наркотиком, на якому ми сидимо.
але нудьга — то індивідуальне, в мене її нема, бо завжди є речі, які треба прокрутити в голові, перш ніж приймати рішення.

Змушую себе не скролити , коли сиджу на березі моря. Буквально доводиться змушувати себе дивитися на небокрай, хвилі. Спочатку є таке itchy feeling, але пару хвилин і воно проходить, далі нормально.
Ще гуляю завжди без навушників, бо думаю, а музика мені заважає думати.

Зараз би на берег моря )

Дякую, що підняли цікаву й актуальну тему. Ще помітив таку цікаву річ: велика кількість зовнішньої «развлєкухи» дуже сильно пригнічує внутрішні можливості створювати собі розваги, особливо — багату уяву та креативне мислення. Якщо порівняти моє дитинство (1990-і) і дитинство людей зараз (2020-і), то зараз щоб дітям було не нудно — їм потрібен і телефон, і планшет, і ігрова приставка, і купа іграшок, і не дивлячись на все це — їм всеодно все швидко набридає і хочеться все нових і нових «подразників нервової системи», а нам у 90-і було достатньо просто вийти з дому на вулицю, знайти якісь палиці, кропиву, шишки, камені — і от ми вже круті воїни з мечами та гранатами проти лісових монстрів.

Мені здається, це також може бути однією з причин, чому раніше робили багато крутих оригінальних фільмів, а зараз більшість цікавого — це ремейки старого або 5-10-а частина старої франшизи. Просто раніше у людей було менше зовнішніх стимулів і тому більш розвинена уява, що в результаті виливалося у цікаві сюжети та сценарії, а зараз зовнішні подразники настільки забивають внутрішній голос та уяву, що людям набагато складніше відволіктися від всього зовнішнього і поринути у власний внутрішній світ фантазій та згенерувати щось принципово нове та класне. Те ж саме, але в трохи меншій мірі, стосується і відеоігор, бо все ж таки кіно — це контент абсолютно пасивного споживання, а у відеогрі, навіть якщо вона не дуже цікава, гравці мають певну свободу дій і можуть самі видумувати цікаві активності (як діти 90-х з палицею та кропивою).

Просто раніше у людей було менше зовнішніх стимулів і тому більш розвинена уява, що в результаті виливалося у цікаві сюжети та сценарії, а зараз зовнішні подразники настільки забивають внутрішній голос та уяву, що людям набагато складніше відволіктися від всього зовнішнього і поринути у власний внутрішній світ фантазій та згенерувати щось принципово нове та класне.

О ТАК, багато разів так.

Є у мене гіпотеза, що все зайве включене у модель майбутніх подій (що десь у мозку) і подає сигнали (у відповідних контекстах) типу: хочу те, хочу те, і те теж хочу... Тобто це не ви хочете, це так у моделі записано: бажати ще й отого і отого і оте непогано б було...
Якщо модель це не ви, то можна ігнорувати деякі «хочу», особливо якщо вони миттєві, виникають на моменті чи контексті.

Нещодавно теж зрозуміла, що останнім часом найбільше відпочиваю, просто мовчки миючи балкон та вікна, без музики, розмов з чоловіком чи телефоном. Або ще клас — піти пішки провідувати родичів без смартфона та навушників

Для мене раніше піти на вулицю без музики чи подкасту — це був просто нонсенс. А зараз я так кайфую, мозок щось продукує (я сподіваюся)

І я раніше завжди з навушниками ходила на вулицю, а зараз коли кудись йду кайфую просто від навколишніх звуків. Хоча музику все одно слухаю, коли треба попрацювати, але це, зазвичай, коли якась монотонна робота.

Оце ти канєшно) Я колись жила біля швидкісного трамвая у хаті, де власник, як заведено, зробив балкон частиною кімнати — тож у мене друзі казали, що відчуття, ніби трамвай у квартиру в’їжджає. З того часу у мене травма від «навколишніх» звуків 🥲

Стаття супер!
Ось про мене: мені зараз треба прибирати у дворі, готуватися до збору горіхів — скоро почнуть падати, а я зависаю на ДОУ та на інших сайтах, а ще програмую, ютюбе роліки знімаю, торгую ботом... Начебто знайшов цікаву формулу — теорія це лише 20% від практики. Діяльність сидячи, мозком, не повинна порушувати більше загальне правило — фізична активність кожен день повинна бути максимальною. А інтелектуальна, в ході фізичної і так відбувається. Відчуваю себе бадьорішим.

Я б хотіла позбирати горіхи, якщо чесно))))
Почитала про ваш перелік справ — це просто кайф! Дайте лінк на ЮТуб)

Що ж — відкриваю еко туризм. Надійшлю запрошення, коли все буде готово. Ось, але я тільки починаю — ще не дуже професійно: www.youtube.com/@DorozhkoOleg

Підписатись на коментарі