Чи розглядаєте ви оборонку для інвестицій?

💡 Усі статті, обговорення, новини про оборонні технології — в одному місці. Приєднуйтесь до DefTech спільноти!

Сьогодні в нас вийшла новина, що виробник дронів Vyriy Industries випустив корпоративні облігації і відкрив можливість інвестувати від 1000 грн. Тож цікаво дізнатись, як ви взагалі ставитеся до інвестицій в оборонку.

Чи сприймаєте це як повноцінний інструмент для заробітку, чи це для вас більше історія про підтримку напряму? Можливо, вкладаєтеся у військові ОВДП, оборонні стартапи чи знаєте інші цікаві варіанти? Діліться в коментарях, що думаєте!

Підписуйтеся на WhatsApp-канал DefTech спільноти!

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Взагалі не розглядаю Україну як країну, куди інвестувати.
Це ж, бл**ь, як у фільмі Lord Of War.
Залиш літак, через добу його розтягнуть.

Жоден, жоден б***ь з коментаторів не написав , що вирій НЕ НАДАВ фінансової звітності. Це в принципі те саме, що дати гроші на вулиці першому зустрічному . Фінансова грамотність так званих інвесторів на нулі . Завжди ваш, Павло, 20 років працюю в фінансовій сфері.

...за 2024 рік у відкритих даних фігурує близько 969,5 млн грн виторгу, проти ~40 млн грн у 2023 році; зараз же для роздрібних інвесторів запущений не продаж частки компанії, а борговий механізм через Inzhur MilTech...

Яке боргове навантаження у компанії ? Чи здатні вони обслуговувати борги ? Чому інвесторам не надають стандартну фінансову зщвістність ? Можу тому що там якийсь треш, з-за якого вони беруть борг не в банку як робить весь ринок, а у роздрібного інвестора, якому набагто легше повісити лапшу на вуха ? Це просто питання, я туда інвестуввати не збираюсь, не цікаво взагалі.

А куди ви інвестуєте? Як людина, яка 20 років в фінансовій сфері.

Ідеальна інвестиція це фунлдаментально сильна компанія, яка має лояльних клієнтів, яка має стійку бізнес модель. Звісно треба мати доступ до фінансових звітів, ідеально коли таку компанію покриває декілька гарних інвест банків, оскільки у них є можливість слухати всі earnings calls, мають сильних профільних аналітиків і так далі. Як не дивно — таких компаній доволі багато. Чому сюди слабо вписується український мілтек ? Спробуйте дати собі відповідь на питання що буде з українськими зборщиками дронів коли бюджет міністерства оборони впаде в 20-30 разів. Але це моя особиста точка зору, я нікому її не нав’язую.

В свій час, без жодних прибутків чи інвестицій вкладав кошти в розвиток ГурзуфДефенс. Особисто знайомий з працівниками цієї компанії і жодного разу не пожалів про вкладені кошти, які як ви виразались ... «те саме, що дати гроші на вулиці першому зустрічному». Чим більше таких компаній, тим менше русні.

Особисто знайомий з працівниками цієї компанії

Insider trading він такий...

Але зазвичай інвестори роблять рішення на основі звітів від аудиторів. Або це може бути венчурний капітал і там можливо все (і відповідні ризики)

Жоден, жоден б***ь з коментаторів

Господи, стільки пафосу. Да тут всього 5 коментарів і лише одна людина зібралася купувати.

Поки нещасні 60к грн висять в овдп. В різних кучках, найбільша 17.8% річних, найменша 16.4 річних при умові реінвестування, реальна річна ставка трохи менша. Дохід дозволяє оплачувати ютуб преміум і купляти іноді сигарети. Інжур зі своїми 29% виглядає привабливо, але це буде окрема кучка і я ще думаю.

Журжій — це стрьомно. Інфоциган.
Краще вже військові ОВДП

Та і овдп теж, але маємо що маємо. Нормальні пацани інвестують в S&P 500 хоча і там прийшов трамписько і всіх напряг.

1. надійність ОВДП на рівні кредитного рейтингу держави, вже вищої надійності тут нема
2. дохід ОВДПпоки що не оподатковується
3. Якщо дохід лише ОВДП, то необов"язково подавати до податкової звітну річну форму про доходи

Загалом саме цей випадок думав розглянути, бо цікаво. Але, персонально моя позиція, я не сильно довіряю Inzhur. Мене як мінімум насторожує кількість їхньої реклами. Але в контексті облігацій Vyriy думаю можна спробувати і подивитися, як воно буде.

А кількість реклами депозитів різних банків вас не насторожує?

Мені здається, що в нашій країні не розвинена культура (грамотність?) інвестування, тому щоб це змінити треба в 10 разів більше грошей витратити на привертання уваги споживачів, ніж до поширених інструментів, як депозити.

яка грамотність інвестування может быть, если в стране крупнейший банк страны за 1 ночь может превратиться в тыкву (для конечного юзера не важно почему приватбанк отлетел), заблочив любые выводы и переводы. Главное правило любой инвестиции — меньше связываться с Украинскими банками и организациями. У меня есть кейс у знакомой, где ей заблочили платеж от UNITED NATIONS ORG, где моно попросил показать пруф от кого деньги(!). Ну и про приколюхи по типу b2b jewellery я даже вспоминать не буду)

крупнейший банк страны за 1 ночь может превратиться в тыкву

Це ви про який банк та що з ним трапилось?

У меня есть кейс у знакомой, где ей заблочили платеж

За 10+ років роботи з американськими та європейськими замовникам я такі пруфи показував мабуть разів 100. Про що мова?

b2b jewellery

Ось як раз і потрібна грамотність, щоб навчитися бачити ризики інвестицій.

а вы точно из ужгорода?) а то национализацию приватбанка расхлебывали всей страной)

на ютубе есть интервью бени коломойского, где он рассказывает как национализировался приват, как он ключи гонтаревой кидал ночью, и как страна быстро заблочила счета и переводы, что бы люди не смогли свои деньги забрать в панике. Тогда 19го декабря всем заблочили счета, все переводы, а затем медленно и потихоньку возвращали услуги. Я хорошо запомнил, потому что мне на 20ое декабря нужно было снять достаточно серьезную сумму на одно доброе дело, урок на всю жизнь.

Я був користувачем Привата в момент націоналізації і не пригадую ніяких обмежень.

сем заблочили счета, все переводы

Gemini каже, що ніяких блокувань фізосіб не було.

медленно и потихоньку возвращали услуги

Gemini каже що за 2 доби юрособам повернули всі можливості: «Вже 21–22 грудня 2016 року всі обмеження на заблоковані кошти юридичних осіб та підприємців було повністю знято, і банк запрацював у стандартному державному режимі.»

а вы точно из ужгорода?)

Чи важливо з якого я міста, щоб робити фактчек? Так, я мешкаю в Ужгороді. У 2016 мешкав у Харкові.

і не пригадую ніяких обмежень.
Gemini каже, що ніяких блокувань фізосіб не було.
Gemini каже

ну раз гемини сказал, то какие сомнения.
чувак, не рассказывай мне эту хрень. Ты в банкомат приходишь 20, 21, 25го — а там «вибачте, немає готівки». заказываешь в отделение: «вибачте, послуга недоступна».
тобі геміні каже, а я прекрасно помню как это было.

если честно, судя по цитате выше у меня сомнения что ты человек. как испечь блинчики?

Якщо особисто у вас були проблеми, то це не означає що проблеми були у всіх.

Ви наводите особистий досвід — як доказ що проблеми були.

Я навожу особистий досвід — в мене не було проблем у розрахунках на той період.

Я пошукав хоч якісь згадки про ці проблеми в інтернеті — але гугл нічого не може знайти.

Може вам просто не пощастило. Таке буває.

ну я особисто порушень тцк не бачила ©

ясно. вы какую то себе галочку на доу сделайте, что б было ясно с кем общаешься.

Можна заблокувати користувача. Я вас заблокував, наприклад.

Я був користувачем Привата в момент націоналізації і не пригадую ніяких обмежень.

скільки за це зараз платять? навіть процесінг не працював для фізосіб деякий час, для фопів та товок майже тиждень

Наскільки я пам’ятаю, деякий час — це всього в районі доби.

Світові банківські організації і установи назвали процес націоналізації ПриватБанку одним найплавніших в історії і були сильно здивовані, як все швидко пройшло і не посипалось.

але стверджувати «ніхто нічого не помітив» — свідома брехня

Не превратится в тикву, а націоналізуватись і бути недоступним до обробки платежів певний час. Дізнайтеся як тмпово проходить націоналізація і які ці проблеми викоикає, вже не новорячи про те що націоналізація відбувалась не лише в Україні, але й в інших країнах.

А кількість реклами депозитів різних банків вас не насторожує?

Ну, справедливості заради, її я бачу значно рідше, аніж рекламу Inzhur

Там на початку є посилання на новину: dou.ua/...​ians-may-invest-in-vyriy

Купити можна буде через особистий кабінет інвестора Inzur.

і це дико, що облігації неможливо купити без заходу в інжур, бо вони беруь свої 2% комісії.

Насправді це доволі типово для private equity, бо бізнес, особливо невеликий, рідко хоче мати справу з сотнями індивідуальних рітейл інвесторів. А 1-2% це доволі стандартний management fee коли мова йде про private equity hedge funds (https://www.home.saxo/learn/guides/pricing/management-fees-vs-performance-fees-whats-the-difference-and-why-it-matters)

Якщо в цій інвестиції і є високий ризик, то він не в завищених комісіях (хоча для масмаркет ETF типовіше менше 0.5%, іноді навіть 0.1%)

це не private equity взагалі, інжур продає сертифікати фонду всім бажаючим, але готовий показати звітність тільки тим, хто готовий дати в борг від 50 млн. Ну як мінімув пан Журжий саме так мені в моєму пості в фб прокоментував. Private Equity це коли інвестицію наливає один великий інвестор, це ніколи не робиться публічно. На то воно і прайвіт.

вони беруь свої 2% комісії.

IBK та інші надають свої послуги безкоштовно?

Якщо я куплю облігації наприклад нової Пошти, то заплачу за брокерські послуги брокеру, наприклад IBKR чи скажімо ICU. Брокерські будуть 0 грн в випадку ICU, трішки більше у IBKR. Будуть якісь копійки за зберігання цінних паперів. Якщо я захочу дати в борг вирію, то заплачу 2% від суми інвестиції інжуру. Різницю розуміємо ?

Ibkr бере комісію, для tiered тарифу це зазвичай $0.35-$0.5

Завтра ж куплю. Оборотні кошти для мілтеху це постійна проблема.

на ринку купа бажаючих дати в борг або проінвестувати в мілтех. Стандартна проблема мілтеха це відсутність звітности, відсутність однієї юрособи, купка ФОПів. Як приклад можна навести лістінг свармера на насдак, який змогли показати всього-навсього 0.4 млн доларів обороту.

на ринку купа бажаючих дати в борг або проінвестувати в мілтех

Вирій хоче 5млрд грн — 100млрд$ в нас ніхто не залучив ще публічно. Бажаючих дати в борг якраз мало — це банки і Вирій вже все що давали взяв. А проінвестувати бажаючих багато на чеках до 1млн$ а не 100

Стандартна проблема мілтеха це відсутність звітности, відсутність однієї юрособи, купка ФОПів

не назвав би це стандартною проблемою, однак це не дотично до мого твердження — обидві ситуації можуть жити паралельно.

Як приклад можна навести лістінг свармера на насдак, який змогли показати всього-навсього 0.4 млн доларів обороту.

Поєднали червоне з вівторком.
Свормер зміг показати 0.4млн не через якісь стандартні проблеми мілтеху. Свормер тут якраз одна з найменш стандатних мілтех компаній в Україні. Вони самі не виробляють заліза, лише софт. Це десь як казати що фінтех це зарегульована сфера і наводити в приклад b2b jevelry(вибачте свормер за таку аналогію)

в проспекті не 5, а 4 млрд грн. Але це проспект, туда можна і 100 написати.

Слово jeWelry пишеться через W.

Проблеми мілтеха одні і ті самі, благо з багатьма інвест банками спілкуюсь. Якщо Свармер робить тільки софт, то чому змогли покати тільки 400 тисяч доларів продажу ? Можна не відповідати, питання суто риторичне, вся індустрія і так відповідь знає.

в проспекті не 5, а 4 млрд грн.

в проспекті 4, але хоче Вирій 5.

Слово jeWelry пишеться через W.

дякую за цю абсолютно не потрібну інформацію в цьому контексті, надіюсь це дозволило вам потішити своє его.

Проблеми мілтеха одні і ті самі, благо з багатьма інвест банками спілкуюсь.

Молодці, не стосується початкового твердження.

Якщо Свармер робить тільки софт, то чому змогли покати тільки 400 тисяч доларів продажу ? Можна не відповідати, питання суто риторичне, вся індустрія і так відповідь знає.

покаЗАти пишеться з ЗА.
Про Свормер знаю значно більше ніж ви собі уявляєте, але це ніяк не стосується початкової теми про оборотні кошти як постійну проблему.

Якщо Свармер набагато більше ніж 0.4 млн доларів продажу, то чому змогли показати тільки 0.4 млн доларів ? Нічого не розумію. Напишіть простими словами, чому не можна показати всі обороти ? Можливи там купка ФОПів ? Можливо це типова проблема більшості українськіх мілтеків ? Але в будь — якому випадку дякую, дуже цікаво було поспілкуватися з простою людиною з народу, інвестором.

Якщо Свармер набагато більше ніж 0.4 млн доларів продажу, то чому змогли показати тільки 0.4 млн доларів ?

а чому ви це питання мені задаєте?

Нічого не розумію

відверто я вас теж не розумію як і чому ви прийшли мені доводити щось про свормер, напевно в цьому і проблема.

Напишіть простими словами, чому не можна показати всі обороти ? Можливи там купка ФОПів ? Можливо це типова проблема більшості українськіх мілтеків ?

Це вам ДБР про купку ФОПів сказав чи чому ви так до них попричіплялись? Ви ж вкурсі що працювати у великій компанії через ФОПів не вигідно в порівнянні з Дія сіті? Фінансово не вигідно. Інша справа що розподіл на декілька юросіб не несе в собі нічого дивного

Я не є представником Вирій щоб давати відповідь на запитання, чому не відкрили повний P&L(я надіюсь ви про це говорите коли кажете про «всі обороти» а не про обороти по всіх рахунках? ), хоча й маю в голові декілька потенційних причин для цього: від режиму секретності де P&L дає додаткову інформацію ворогу на що можна більше давити, до не бажання бо можна не показувати.

В таких випадках її показують аудитору або кваліфікованому інвестору. В даному випадку таку роль на себе взяв Inzhur як одна з небагатьох інвестиційних компаній України. Фактично Інжур тут виступає фільтром.

Але в будь — якому випадку дякую, дуже цікаво було поспілкуватися з простою людиною з народу, інвестором

Нажаль не можу сказати те саме, бо читаєте ви коментарі неуважно і перескакуєте з теми на тему.

Підписатись на коментарі