Графічний алфавіт як 4-бітний регістр: я розробив ізоморфну систему YOalphabet
Привіт, ІТ-спільното! Хочу поділитися своїм pet-проєктом на стику комп’ютерної лінгвістики, математики та UI-дизайну. Я розробив YOalphabet — експериментальну графічну систему та штучну мову (конланг), де кожен символ є не просто абстрактною гліфою, а фізичним носієм даних.
Як це працює?
Кожен символ вписується в квадрат, де 4 зовнішні грані виконують роль активних бітів даних із фіксованою вагою за годинниковою стрілкою (починаючи з правої):
Права грань = 2⁰ (Вага 1)
Нижня грань = 2¹ (Вага 2)
Ліва грань = 2² (Вага 4)
Верхня грань = 2³ (Вага 8)
Якщо біт активний — лінія малюється, якщо ні — залишається порожній простір. Система має 2⁴ = 16 базових станів (від 0000 до 1111). Для покращення читабельності та усунення омонімії додано правила топологічної компенсації (діагональні лінії), а абсолютний нуль (0000) візуалізується як внутрішній хрест [X].
Кожному стану відповідає унікальний звук IPA, з яких за суворою матричною логікою будується мовне ядро (структури іменників, дієслів та займенників).
Проєкт повністю некомерційний та open-source. Я розробив архітектуру відповідно до принципів MECE (компоненти взаємно виключають і спільно вичерпують кодовий простір). Лінгвістичні паспорти вже викладено в репозиторії.Буду дуже радий конструктивному фідбеку від розробників, лінгвістів та UI/UX дизайнерів!
2 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівшукай YOalphabet на X та Telegram