Аутсорс на фейках: як сітка з майже 100 «Senior-профілів» нищить довіру до українського ІТ
Привіт! На початку тижня на DOU було опубліковане моє розслідування про те, що я знайшов сітку LinkedIn-профілів, які повністю або частково відповідають шаблону:
- Верифіковані державними документами.
- Зареєстровані менше року тому.
- Вказують позицію Senior Full-Stack із 5+ роками досвіду у
2–4 компаніях. - Частина українських ІТ-компаній уже публічно підтвердила, що ці люди у них ніколи не працювали.
Я нагадаю, де саме їх знайшов, додам приклади, щоб ви самі могли перейти й перевірити, а потім поясню, які системні ризики це несе для української ІТ-індустрії.
Коли я критикую ІТ-компанії на DOU, то за звичкою додаю посилання на їхніх колишніх співробітників у LinkedIn. Критикуючи LogicCraft/Insiders, я випадково виявив підозрілу аномалію: масовий приплив нових Senior-профілів серед «екс-співробітників». Один із таких акаунтів відправив мені запит на додавання в контакти. Я сприйняв це як виклик. Виклик прийнято.
Я виділив 7 основних ІТ-компанії, навколо співробітників яких обертається цей паттерн. Для зручності перевірки я розділив посилання на колишніх та поточних співробітників:
Колишні співробітники (pastCompany):
- Колишні співробітники «Insiders»
- Колишні співробітники «LogicCraft»
- Колишні співробітники «Nexora»
- Колишні співробітники «SynthetixIT»
- Колишні співробітники «Nexforge»
- Колишні співробітники «AxionLab»
- Колишні співробітники «Lumio Studio»
Поточні співробітники (currentCompany):
- Співробітники «Insiders»
- Співробітники «LogicCraft»
- Співробітники «Nexora»
- Співробітники «SynthetixIT»
- Співробітники «Nexforge»
- Співробітники «AxionLab»
- Співробітники «Lumio Studio»
Ось профілі, які найчіткіше відповідають цьому шаблону (зареєстровані у червні—липні 2026 року, тобто буквально кілька місяців тому):
| LinkedIn-профіль | Joined LinkedIn | Початок кар’єри | Коментар |
|---|---|---|---|
| /in/ACoAAGrAc1QBcrBYz4pXHtryu-L-zoSeRTRy72k/ (Senior) | July 2026 (менше 2 місяців) | Apr 2021 (більше 5 років) | ex-LogicCraft |
| /in/ACoAAGq3b1kB3ZqObfso-GKMtzae-t2xp0qt2Vg/ (Senior) | July 2026 (менше 2 місяців) | Jun 2020 (більше 6 років) | ex-LogicCraft |
| /in/ACoAAGt9ZhIBD292Y3Gqg2CNdKrib6zYPTHTQnk/ (Senior) | July 2026 (менше 2 місяців) | Mar 2021 (більше 5 років) | LogicCraft |
| /in/ACoAAGpmKpABgG9ADpumr9UGZ2wOfiPeDKbCZfk/ (Senior) | June 2026 (менше 3 місяців) | May 2017 (більше 9 років) | LogicCraft |
| /in/ACoAAGpRqfUBiYv41Ol5lO_HvtN163jttluQHlI/ (Senior) | June 2026 (менше 3 місяців) | Feb 2018 (більше 8 років) | LogicCraft |
| /in/ACoAAGnxUr0Bkd8P9XziLa_Q0bK2WIBZ5UlQTdc/ (Senior) | June 2026 (менше 3 місяців) | Sep 2019 (майже 7 років) | ex-Insiders |
| /in/ACoAAGm0AAIBSLZeYfxZfKU62fz1kv-m0xYWEr8/ (Senior) | June 2026 (менше 3 місяців) | Apr 2020 (більше 6 років) | ex-Nexora |
| /in/ACoAAGmxzg0BRWNwwUo1AUrLTHrgcPM03NDYMSg/ (Senior) | June 2026 (менше 3 місяців) | Jun 2020 (більше 6 років) | ex-SynthetixIT |
Таких акаунтів значно більше — у розслідуванні їх вже 80+, і я продовжую їх знаходити. Не всі з них напряму вказують вищезгадані компанії. Частину виявлено через перехресні рекомендації («Ти красавчик» — «Дякую, ти також красавчик»), через взаємне підтвердження навичок та через алгоритм «Схожі профілі» від самого LinkedIn. Також частину сітки підсвітив один зі збережених профілів рекрутера, який замінив у своєму досвіді «Insiders» на «Nexora».
Зауваження: звісно, існують справжні фахівці, які втратили доступ до старого акаунта й створили новий. Не беріть цю статтю на свій рахунок — мова йде про скоординовану сітку майже зі ста акаунтів.
Тепер стосовно ризиків для індустрії
1. Паразитування на чужих брендах
Ці профілі вказують досвід у реальних компаніях, де вони ніколи не працювали (що підтвердили представники цих компаній у коментарях). Якщо такий «Senior», який створив акаунт пару місяців тому, провалює проєкт чи виявляється некомпетентним, репутаційний удар падає на чесний український бізнес.
2. Руйнування довіри до українського IT (Outsourcing Poisoning)
Західні замовники обирають Україну за високу якість інженерної школи. Коли клієнт наймає «Senior Full-Stack» за $50—80/годину, а отримує джуна з AI-підказками або взагалі фальшивку за аутстаф-схемою, виникає тригер: «В Україні масовий фрод, краще піти в Польщу чи Румунію». Це прямий удар по доходах чесних компаній та фрілансерів.
3. Знецінення Senior-досвіду та токсичність найму
Рекрутери завалені тисячами фейкових профілів. Через це компанії змушені впроваджувати принизливі й надмірні перевірки (запис екрана, паспортний контроль до оферу, 5 етапів хард-тех інтерв’ю) для ВСІХ кандидатів. Постраждають чесні інженери — їм стає важче пройти первинний фільтр через шум від ботоферм.
Що з цим робити?
- IT-компаніям, на чиїх брендах паразитують: репортити такі профілі в LinkedIn. Я вже відправив заявку у підтримку LinkedIn з переліком Member ID та чекаю на їхні результати. Але інші ІТ-компанії, на профілях яких паразитують, теж можуть подати свої заявки.
- Дропам та початківцям: за цими акаунтами стоять реальні люди, які верифікували їх через NFC. Якщо це люди поза IT, які продали свої дані — це їхній вибір. Але якщо це початківці, то після блокування акаунта повторно створити новий і підтвердити його паспортом, наче нічого не сталося, вже не вдасться.
Я багаторазово тегав LogicCraft/Insiders та їхніх представників у LinkedIn із проханням підтвердити або спростувати причетність до цієї сітки. Поки що від них немає публічного підтвердження чи заперечення щодо стосунку до цієї сітки. Хоч цей стосунок очевидний, я все одно отримав підтвердження від колишніх співробітників LogicCraft/Insiders, що цією сіткою профілів керують LogicCraft/Insiders.
Дехто вважає, що я займаюся «переслідуванням» і що такі питання мають вирішуватися виключно у правовому полі. Проте ці профілі порушують правила самої платформи та індустріальну етику. І тому публічний розголос — це єдиний ефективний інструмент самоочищення ринку в цьому випадку.
Враховуючи, що профілів багато, а зв’язки між ними складні, то, ймовірно, задію якісь інструменти на кшталт Obsidian, щоб краще організувати й красиво оформити цю сітку з майже 100 профілів та показати, як вони пов’язані, хто кого лайкає й таке подібне.
Також у нас в Україні повно ІТ-асоціацій, кластерів, об’єднань і ГО — можливо, вони теж звернуть увагу на цю сітку, зрозуміють ризики та почнуть діяти.
Якщо в цій таблиці є компанія, у якій ви працюєте, то поширте тему серед своїх рекрутерів, бо я їм і додав, і спростив роботу.
Остання таблиця — це інструмент для IT-компаній, щоб знайти фейків і поскаржитися на них. Якщо ви виявили свою компанію серед згаданих і бажаєте вилучити її з таблиці, напишіть мені в особисті. Звісно, наявність у цьому списку свідчить про те, що ваш бренд має вагу (раз на ньому так активно паразитують), але я без проблем приберу згадку за вашим запитом.
Цей пост був оригінально опублікований мною на dev.ua, трохи адаптований для публікації на DOU. Всю цю сітку профілів я вже відправив у підтримку LinkedIn, щоб вони дослідили її та заблокували профілі за порушення правил платформи.
Я також через Zoom поспілкувався з колишнім співробітником Insiders і трохи змінив свої погляди на цю ІТ-компанію. Так, початківці, які приходять туди працювати зараз, уже добре усвідомлюють, куди йдуть, і планують своє звільнення ще до відгуку на вакансії цієї ІТ-компанії. Разом із цим дізнався й про певні наявні плюси.
Я оформлю це в окрему заключну тему, щось типу «Інструкція з працевлаштування в Insiders: до чого треба бути готовим», і, відповідно, перестану їх оглядати, тож коли цю сітку профілів заблокують, про це вже напише хтось інший. Зараз уже один із профілів, ID якого я публікував, зник із LinkedIn, тож пройтися за посиланнями з цієї й попередньої статті та глянути, які ще профілі доступні, може кожен.
Андрію, на якого юридично оформлена ця ІТ-компанія і який виконує обов’язки офіс-менеджера, передаю привіт. Це досить поширено в українському ІТ.
Можливо, також долучу декілька PDF-файлів договорів, які треба підписувати при працевлаштуванні в Insiders.
Ціль — щоб початківці краще знали, куди йдуть, враховуючи, що ця ІТ-компанія досить нашуміла.
60 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівОпублікували про це розслідування в телеграм-чаті для HR-ів: t.me/prohrskill/1147. Дякую їм за розголос.
о боже, це все ще живе!
читаючі нові коментарі, піймав себе на думці що деякі цікаві методи «розкрутки» профілю можна спробувати, вседно не користуюсь своїм майже, а так можна ще й «вагу набрати»!
не зрозуміло тільки навіщо, но спробувати дійсно потрібно тому що лайфхаки безкоштовні (все що знаю по накрутці лінкедіну нормальне стоїть грошей)
Так і регулярно нагадую в LinkedIn: тегаю Senior-ів із фальшивим досвідом та ІТ-компанії, на яких вони паразитують. Сітка майже на 100 акаунтів, тож майже півроку кожного робочого дня можу публікувати новий пост, щоб приділити увагу кожному та кожній.
виглядає як щось особисте прям
Мені особисто наявність подібних сіток із фальшивим досвідом ускладнюватиме працевлаштування в майбутньому, тож маю реагувати.
Ви теж можете почитати більше про компанію LogicCraft/Insiders, щоб розуміти, що це дно ІТ-компанія.
Та ні, зайчиків завжди вистачало. Зараз з AI їх просто стало ще складніше детектити.
Накрутити на продвинути лінкедін — таке продавали і 10 років тому.
Я як людина якому лінки займатися таким (та і не потрібно зазвичай) не розумію претензії.
Так е зайчики з фековими навичками, але також е і рекрутери з дивними конкурсами.
Завжди так було що потрібно спочатку пробитися через рекрутера щоб можливо таки дійти до технічних речей.
Я за весь час один чи два раза потрапляв на адекватних рекрутерів, зазвичай це або взагалі на рівні чату і максимум першого етапу, або купа конкурсів щоб дізнатись що шукають взагалі під інші речі.
Самі лайтові це ті коли шукають безпосередньо самі без рекрутера. Одразу все зрозуміло.
І тут вже питання — якшо людина закриває задачі то які проблеми? А якщо ні — ну потрапили на зайчика, ну що робити так буває. Сам «підривався» на таких кандидатах коли була ціль знайти людину.
Помилковий найм дорого коштує, вже розписував.
з чого автор взяв, що ті скарги працюють? я знаю випадки коли роками доводили лінкедину, що профіл в якому зазначено досвіід в компанії — фейковий — і нуль результату.
Треба пробувати різні варіанти вирішення цієї проблеми із сіткою акаунтів із фальшивим досвідом: розголос, скарги, ще щось. Щось спрацює.
Захоплююся людьми, які щось намагаються змінити, щось покращити... А що пропонуєте ви? Чи знаєте дієву стратегію?
Ще один такий “Senior Full-Stack” /in/ACoAAGxgYNoBql1isrvTuERd7ohI2dXI1TJOx50/ (August 2026) (зафіксував).
Свіжий акаунт, створений десь місяць тому, верифікований документами, Senior, вказує “5+ years of commercial experience” і зазначає, що зараз ніде не працює. Раніше — SoftServe (Nov 2024 — Nov 2025 · 1 yr 1 mo) та GlobalLogic (Mar 2021 — Sep 2024 · 3 yrs 7 mos).
Ще цей аккаунт використовує цікаву брудну тактику по набору ваги профілю та контактів
Ця людина маючи «open to work» опублікувала типу вакансію, що вони хайрять. Не зрозуміло тільки хто вони і куди.
Тактика очевидна, зараз багато людей шукає роботу, це пустишка щоб набрати лайки, перегляди, і т.д.
Таким чином профіль піднімається в очах алгоритму лінкедіну, плюс додається багато контактів.
Так, акаунт /in/ACoAAGxgYNoBql1isrvTuERd7ohI2dXI1TJOx50/ зареєстрований у серпні, місяць або навіть менше тому, а вже має «1,856 followers».
До проєкту, який цей акаунт рекламує, теж придивлюсь.
Зверни увагу на ще один схожий акаунт, який складно запідозрити через наявність великого числа «followers». Так само «Senior Full-Stack» — /in/ACoAAFwmoiABf4IaKuLcXPWKurXVhKZoQ5j7pZI/ (June 2025), вказує «7+ years of commercial experience», ніде зараз не працює згідно із секцією «Досвід» у LinkedIn, раніше:
- SoftServe (Aug 2025 — Feb 2026 · 7 mos)
- WiserBrand (Feb 2024 — Jul 2025 · 1 yr 6 mos)
- Genesis Tech (Jan 2023 — Jan 2024 · 1 yr 1 mo)
- GlobalLogic (Aug 2022 — Dec 2022 · 5 mos)
- Sigma Software (Apr 2022 — Jul 2022 · 4 mos)
- Kozak Group (Aug 2021 — Feb 2022 · 7 mos)
- Inforce Digital (Jul 2019 — Jul 2021 · 2 yrs 1 mo)
По ньому мені поки відписала тільки PR Manager з Genesis (дякую їй):Зараз має «4,808 followers», тож його складно запідозрити через це, але, ймовірно, це все ж також треба піднімати публічно окремою темою.
Схожа тактика: ось пост, ось копія посту у вебархіві.
Вже “4,793 followers” (-15)
Вже “4,781 followers” (ще −12)
Вже “4,770 followers” (ще −11)
Отримав відповідь від HRD & Lead Recruiter з Kozak Group, що /in/ACoAAFwmoiABf4IaKuLcXPWKurXVhKZoQ5j7pZI/ не працював у них.
Також вакансійний пост для накрутки контактів зник, копія в архіві збережена.
Про цю накрутку в 4800+ підписників за трохи більше року оформив окрему тему, яку і редакція DOU, і редакція dev.ua відмовилися публікувати через юридичні ризики. Тому ось цензурована версія із закликом до діалогу й усе ж до публікації.
Так, підтверджую — в Kozak Group ця людина не працювала. Тому зазначений досвід не відповідає дійсності.
На жаль, такі кейси трапляються, і саме через них рекрутерам усе частіше доводиться додатково верифікувати навіть базову інформацію з LinkedIn.
Користуйтеся рекомендаціями з попередніх місць роботи ДО інтервʼю, це зекономить купу часу і сил команди!
Так, паттерн той самий
Фото молодого спеціаліста в анфас з приблизно тим самим масштабом
Фонове зображення з переліком технологій в синіх кольорах
В тайтлі перелік багатьох технологій через pipe, часто закінчується на Remote Worldwide
Більше 50 навичок в профілі
Нові профілі з галочкою
Open to work
Типу хайрить для охвату
—
Я підозрюю, що це все йде з одного сорсу. Можливо це компанія яка займається таким скамом і шукає клієнтів.
Можливо це якісь модні курси вчать людей як фейкати і робити акаунти привабливими.
Ще може може бути якоїсь сіткою невеликої групи людей у якої мета набратись замовлень і розгрібати це все через AI агентів.
Справа явно не чиста.
Але оцей більше виглядає як антипаттерн. Що це за 7, 4, 5 місяців на одному місці? При тому ж, галєри, а не прямі попроєктні контракти. В рекрутьоток від такого зазвичай палає ) Дивно якось...
Ще один такий “Senior Full-Stack” /in/ACoAAGtKtHwBMyH_GzyVwFRiEA3louu6LaU5Cm4/ (July 2026).
Вказує, що працював у GlobalLogic як “Full-Stack” (Sep 2024 — Nov 2025 · 1 yr 3 mos).
Ці дві фахівчині навіть мають схожий фальшивий досвід:
Досвід “Anastasiia”:
Досвід “Valeriia”:
Оформив пост у LinkedIn про це зі скріншотами на випадок видалення й, додатково, звісно, зберіг локально.
Розписав ще на dev.ua
Ще один такий «Senior Full-Stack» /in/ACoAAE7J74cBvz76cALEZydLrZvl8UJLtSbyi7w/ (May 2024) (зафіксував).
Вказує, що працював у GlobalLogic як «Senior Full-Stack» (Sep 2025 — Jun 2026 · 10 mos).
Раніше цей «Senior» вказував, що працював у KodiX. У мене з ним є переписка за червень 2026 року — всього три місяці тому.
Ще вказує, що працював у Genesis (Apr 2024 — Sep 2025 · 1 yr 6 mos), тегнув їх у LinkedIn.
Ще один такий “Senior Full-Stack” /in/ACoAAGt9HlIB-CfZcvlbTyK5-CbPDfLQnLhLltQ/ (July 2026) (зафіксував).
Вказує, що працював у Binariks як “Senior Full-Stack” (Dec 2023 — Jul 2026 · 2 yrs 8 mos).
Про цю сітку вже опублікували в одному українському HR-каналі в Telegram, ось: t.me/prohrskill/1139
Ще один такий “Senior Full-Stack” /in/ACoAAF24hFkBlCJR5TDMD4ONIfaLCu8f0pgLfts/ (August 2025) (зафіксував)
Це не несе жодних ризиків та репутаційних витрат українському ІТ. Все одно роблять бекгрануд чек та перевіряють кандидата перед наймом.
Поки що вони просто в пусту повитрачали час рекрутерів і, відповідно, гроші компаній, ось.
Прецедент зафіксований, і такі кандидати будуть одразу блокуватися рекрутерами в LinkedIn, якщо відповідають патерну, описаному в розслідуванні.
Водночас конкретно зараз іде певний перехідний процес, який несе ризики ускладнення процесу найму для кандидатів, якщо така сітка буде рости далі й адаптуватися з часом. Це зайвий стрес, втрати часу та грошей.
Та можна скільки завгодно фіксувати — це не є чиєюсь проблемою. Інакше б про це шумів весь гай.
Гай виснажений, щоб шуміти, перепрацюваннями, звільненнями, стресом від довшого пошуку роботи, війною.
Продовжую знаходити «фахівців» цієї сітки, бо вони один одного лайкають у LinkedIn.
Отже, «Obsidian Fern»:
якщо що то можна за гроші собі «накручувати» лінкедін. Не дешево, але цілком реалістично і багато компаній які прозора надають такі послуги
Звісно, є ті, хто скептично до цього ставиться, тож мініопитування: чи існує ця сітка та чи несе вона ризики для ІТ-індустрії.
Ajax Systems, TechMagic, Yalantis, чи працював у вас цей “Senior Full-Stack” (/in/ACoAAGgQzwsBf0bMWGSmUbD5b-dBtOystDaXvUc/), бо в секції “Досвід” вказує, що працював у вас?
Цій темі вже тиждень, і тут досі жодної відповіді від представників Insiders/LogicCraft. Натомість в один із постів прийшов «Senior Full-Stack» (/in/ACoAAGgQzwsBf0bMWGSmUbD5b-dBtOystDaXvUc/) (верифікований LinkedIn-акаунт, зареєстрований May 2026) з явно фальшивим досвідом і почав вигороджувати щось своє. Видалив там коментарі — хай сюди приходить.
У Telegram є «Чат тільки для HR». Ось повідомлення t.me/HR_lounge/125106 з того чату від 21 травня 2026 року о 11:15:
Отримав посилання на всі ці три LinkedIn-акаунти. По двох можу відписати одразу, третій розберу також, як отримаю по ньому додаткову інформацію.
Перший — Ylian (/in/ACoAACvbJM4BxrsfIBjRWqaVBBWlERwjoniMsNM/), зареєстрований у LinkedIn у травні 2019 року (Verified using government ID in April 2026). Досвід в Insiders: Feb 2023 — Apr 2024 · 1 yr 3 mos. У мене є збережена копія його сторінки за 25 жовтня 2024 року, де вказано інше: Sep 2024 — Present · 2 mos. Ylian накрутив собі півтора року. Схожу накрутку вже зустрічав серед ex-Insiders у Dariy (/in/ACoAACmsPc0BCRZXjYvKaDw-oUo4lWjHEGwp5Qw/): копія відгуку в архіві, бо відгук видалений із DOU.
Другий — Ivan (/in/ACoAAGOMATABMmor8IsCj5QV1_H4jvTpzQ_otLI/), зареєстрований у січні 2026 року, верифікації документами немає. У досвіді немає згадок про Insiders, вказаний досвід у N-iX: May 2023 — Jun 2025 · 2 yrs 2 mos та в GlobalLogic: Sep 2025 — Dec 2025 · 4 mos. Insiders згадується тільки в секції Interests.
Третій — Denys, зареєстрований у липні 2023 року (Verified using government ID in September 2025), жодних згадок про Insiders у профілі. Доповню, як дізнаюсь більше, або якщо, наприклад, заблокує.
Вот в Индии проживает 1,5 млрд человек, и там куча народа накручивает себе опыт так, как только фантазии хватает, чтобы куда-то пролезть. Ну и пролазят вполне успешно. Включая позиции топ-менеджеров в ключевых конторах. На разоблачения им как видишь глубоко плевать, да и всем остальным тоже. И в результате твоего непосильного труда тебе никто кроме здесь присутствующих спасибо не скажет, денег не дадут, и медаль какую-нибудь не вручат. В результате возможно только пара каких-то украинских Иванов останутся без оффера с повышенными шансами загреметь в окоп, а их места займут индусы. Вот и весь итог восстановления справедливости.
Те, що інші нації накручують, — це їхні проблеми та погіршення їхньої репутації на міжнародній арені.
Те, що українська ІТ-компанія Insiders/LogicCraft організувала сітку в LinkedIn на майже 100 акаунтів (можливо, більше) із фальшивим досвідом, — це вже проблема для української ІТ-індустрії й створює ризики, які я вже описав у темі. Перечитайте.
Щось якось трохи дивно вийшло про «Іванів», бо всі ж знають, що у нас Миколи ))
А якщо серйозно, до описаного скоріше призведе са́ме розростання ботнетів, а не спроби розібратися з ними в середині ком’юніті.
Рекрутери скиглять, що не можуть сотнями вичитувати ЦВшки та шукають способи суто автоматично зрізати «курсистів» хоча б за результатами підрахунку років досвіду, і не важко здогадатися, куди все йде, якщо і цей бар’єр починає «протікати». Так-так, в багатьох випадках саме з цього місця ростуть ноги в тестових та 5 етапах співбесід, орієнтованих не на з’ясування реальних технічних компетенцій кандидата, а на спроби прокачати параною та вивести всіх і кожного «на чисту воду»; кажу як людина, яка активно брала участь у процесах в тому числі із наймаючої сторони.
Подобаються вам такі тенденції, як і перспективи того, що до пересічних укр. кандидатів без власного бренду ставитимуться як до згаданої вами «кучі народа» з півострова Індостан (а ставлення, як і цінові політики, там зовсім не айс)? Ок, нема питань. Комусь от, навпаки, НЕ подобається.
Доповнення: знайшов ще два цікаві профілі, справді!
У цієї сітки профілів є певний патерн — це верифікований документами LinkedIn-акаунт, «Senior», міста Львів та Івано-Франківськ, а також в описі зустрічаються різні комбінації «5+ years», «5+ YOE» й подібні формулювання, щоб виділити досвід.
Отже, ось сформував список лінків для пошуку:
Але, звісно, далі потрібно заходити в кожен профіль, де зустрічається «Senior Full-Stack», і дивитися, коли він був зареєстрований у LinkedIn та наскільки це збігається з досвідом.
Два цікаві профілі, які знайшов, — це профілі Остапа та Михайла:
Остап та Михайло — це справжні власники LogicCraft / Insiders / NextOne Technologies, ті, хто відповідальні за кібербулінг через сайти з проститутками. Ось детально розписував у відповіді на відгук, ось копія в архіві на всяк випадок.
Взагалі це який йо..ний стид — треба для таких компаній мітку якусь на ДОУ-профілі ставити
бо «собака лает — караван идет»
Там і без мітки зрозуміло, що ІТ-компанія — дно, й текучка там відповідна. Ті, хто зараз туди йдуть, це знають і одразу планують своє звільнення.
І «сарафанне радіо» між студентами у Львові працює добре.
Да в общем-то кое-кто уже давно вполне может дискредитировать турецкое IT, а не украинское.
Поясніть, як саме я цим розслідуванням дискредитую українське ІТ.
хм
взагалі звучить як ідея
зараз найскладніше це взагалі дійти до людини на етапі подачі резюме і вказування всяких галер щоб досвід був «ревалентний вакансії» звучить як план
потрібно буде провести пару досліджень, но в цілому чисто теоретично виглядає дуже практично і економно до часу
якшо є реальні навички та досвід то ці всі казочки потрібні тільки для рекрутера щоб він взагалі не відкинув тебе зі старту
по роботі же всі в перший же місяць забудуть що ти там писав резюме
теж так подумав.
Красава! Дякую за твою роботу з очищення українського IT!
youcontrol.com.ua/...apuniak-levko-vasylovych
«Вид об’єкта: Житловий будинок
Загальна площа (м2): Не відомо
Об’єкт, право власності на який не зареєстроване в установленому законом порядку»
Ну, все ясно. Офіційно — пара квартир по 50 кв.м. у Львові, а насправді — палац розміром як у членів «Династії», просто «не введений в експлуатацію» :-D
Цікаво, а це випадково не на якихось курсах вчать?
Виглядає як добре спланована та контрольована структура
Взагалі, наскільки я знаю, в linkedin будь-хто може написати, що працював у Microsoft, Google чи SpaceX.
Фейки мають виявлятися на етапі background check перед тим, як людині робиться офер.
я обходжусь без linkedin.
Мінуси?
Все правильно делаешь. Респект за труд!
Good job! Ціле «fake it» вилізло. Цікаво було б дізнатись чи хтось працював з тими фейк аккаунтами і як це виглядало.
Знайшов ось таку історію в цілому в групі HR-ів за 21 травня 2026 року:
Очевидний кейс «поганої юшки»; ще було б добре під такі описи озвучувати ціну «рибки».
Ставлю на те, що спочатку спокусилися андерпрайсом, і кипа нормальних кандидатів була відшита з формулюванням «вирішили рухатися з іншим патамушопатаму». На користь цієї версії говорить також Джин, який почав показувати кандадатам статсу по компетіторам, від якої я, відверто кажучи, в шоці. Ну й вишенькою на торті — самі роботодавці з вакансіями під сініорів та тех. лідів із тех стеком на три сотні пунктів, але нижньою межею загального експірієнсу на рівні «від2-3 років». Вони кого під такий фільтр чекають отримати?... Чи вони себе тупо переконали в тому, що нейронки зробили можливим втілення в життя старої доброї притчі-анекдоту про «мишки, станьте їжачками»? Таке враження, що довкола суцільна наркоманія, трясця!
За цей випадок у мене відсутня інформація про «рибку». Але час від часу, звісно, HR-и та рекрутери розповсюджують шкідливі наративи. Ось згадав та знайшов за травень 2023 року: