Як я за пів року самотужки зробив портал української Laravel-спільноти
Мене звати Олексій Бабінцев, мені 41 рік, і 19 років я професійно займаюся розробкою. Останні сім — з Laravel. У червні я запустив laravelukraine.com — майданчик української Laravel-спільноти. Розповім, як він з’явився, що всередині і що з цього вийшло за два місяці.
Чому взагалі
Laravel — найпопулярніший PHP-фреймворк. Він активно розвивається, щороку виходять нові версії, навколо нього велика спільнота і кілька конференцій на рік. Але в Україні він представлений слабо: україномовних матеріалів мало, а спільнота розпорошена по чатах і групах.
Близько восьми місяців тому я вирішив це змінити — почав із групи в LinkedIn, куди викладав новини фреймворку, сніпети коду й поради. Зараз там понад 700 учасників.
На початку 2026 року стало зрозуміло, що групи замало. Логічним кроком був сайт — окремі україномовні ресурси про Laravel існують, але майданчика, де спільнота мала б усе в одному місці, не було. Спершу я планував невеликий блог. Але в процесі розробки ідей ставало дедалі більше, і блог перетворився на повноцінний портал.
Що всередині

Станом на сьогодні на сайті понад десять розділів:
- Документація — повний український переклад офіційної документації Laravel, синхронізований з оригіналом. Про механіку синхронізації — окремо нижче.
- Блог — 343 статті: туторіали, поради, новини екосистеми.
- Вакансії — джоб-борд із фільтрами й підпискою на нові вакансії. Система сама перевіряє, чи вакансія ще жива, і позначає закриті. Зараз 152 активні.
- Компанії — каталог із 358 компаній, що працюють з Laravel.
- Питання для співбесід і тести — 121 питання та онлайн-тести за рівнями складності.
- Події — конференції й мітапи з експортом у Google Calendar та iCal, плюс архів із 455 доповідей із Laracon.
- Пакети — каталог із 207 Laravel-пакетів за категоріями.
- Проєкти — будь-хто може додати свій проєкт на Laravel; якісні я публікую й анонсую в соцмережах. Так українські проєкти отримують трохи видимості.
Плюс повнотекстовий пошук по всіх розділах, вхід через Google, GitHub і LinkedIn, коментарі, а нові матеріали автоматично анонсуються в Telegram, LinkedIn, X, Mastodon і Bluesky.
Нещодавно запустив Telegram-канал, де публікую нові матеріали, новини розробки та проводжу голосування щодо нового функціоналу — щоб спільнота могла прямо впливати на те, куди рухається проєкт.
Документація: проблема не в перекладі, а в застаріванні
На сайті лежать 105 сторінок офіційної документації Laravel українською — повний переклад, а не вибіркові розділи.
Спроби перекласти документацію українською були й раніше. Але з такими проєктами майже завжди трапляється одне й те саме — вони застарівають. Laravel випускає нові версії, розділи переписуються, і переклад за пів року перетворюється на музейний експонат, який вводить в оману більше, ніж допомагає.
Сам переклад сьогодні — не проблема: з LLM це питання днів, а не місяців. Проблема починається наступного тижня після нього. Тому я витратив час не стільки на переклад, скільки на те, щоб відставання від оригіналу було вимірюваним і закривалося автоматично.
Кожна сторінка знає, звідки вона перекладена. На початку кожного файлу лежить YAML-хедер із хешем коміту оригіналу:
--- git: 0d61029ee4473fc32ef843ea6051b2db54647a34 ---
Завдяки цьому в будь-який момент видно, які сторінки відстали й наскільки:
diff <(git show upstream/13.x:strings.md) strings.md
Синхронізація автоматична. Щодня workflow порівнює переклад з оригіналом і розводить зміни на два шляхи: дрібні правки перекладаються й ідуть у Pull Request на рев’ю, а великі зміни та нові сторінки потрапляють в issue — бо новий розділ потребує людини, а не автоматики.
Структура перевіряється машинно. Перед записом файлу відпрацьовує валідатор: звіряє кількість рядків, якорі заголовків, блоки коду й терміни. Це не педантизм — викинутий якір ламає бічну панель і всі глибокі посилання на сторінку, а в diff виглядає як звичайна зміна формулювання. Оком таке не ловиться.
Адреси дзеркалять оригінал. Імена файлів і якорі збігаються з англійськими, тому:
laravel.com/docs/13.x/installation laravelukraine.com/docs/13.x/installation
Це означає, що будь-яке посилання на офіційну документацію можна перетворити на посилання на переклад, замінивши домен. І навпаки — посилання з перекладу веде туди ж, куди вело б з оригіналу.
Окремо — глосарій із узгодженою термінологією. Єдність важливіша за красу окремої фрази: коли middleware в одному розділі «проміжне ПЗ», а в іншому «посередник», читати стає складніше, ніж англійською.
Репозиторій перекладу відкритий — помітили помилку чи незграбну фразу, відкривайте issue або PR.
Технічна частина
Сайт написаний на Laravel — тобто він сам є прикладом використання фреймворку. Стек:
- PHP 8.5, Laravel 13 — бекенд
- PostgreSQL — основна база
- Livewire + Alpine.js — інтерактивність без окремого SPA
- Filament — адмінка й модерація
- Meilisearch — повнотекстовий пошук
- TailwindCSS — фронтенд
- Redis — черги, кеш, сесії
- FrankenPHP — рантайм у продакшені
Паралельно я пишу серію технічних статей «Як будувався laravelukraine.com» — про рішення, які виявилися неочевидними: від прихованого N+1 у Livewire до інвалідації edge-кешу за тегами на реальному прикладі.
Про ШІ — чесно
Так, я використовую ШІ в розробці, передусім Claude Code.
Він суттєво пришвидшує роботу й рятує там, де мені бракує експертизи — наприклад, у фронтенді. Але користуватися ним треба з розумом. Це інструмент, яким треба вміти володіти, а не чарівна кнопка.
Кожна функція починається з детального плану й закінчується перевіркою функціоналу та код-рев’ю всього написаного. Під час роботи ШІ доводиться зупиняти, коли видно, що він пішов не туди або переускладнює рішення. По суті, для мене це розробник-джуніор: спочатку поставити задачу, скоригувати в процесі, наприкінці перевірити результат.
Принципова річ: усе, що написав ШІ, я можу написати й сам — просто повільніше. Якщо не можеш прочитати й оцінити те, що тобі згенерували, ти не використовуєш інструмент, а покладаєшся на везіння.
Ще ШІ допомагає редагувати тексти й заповнювати мета-поля для SEO.
Результати за два місяці
Запуск — 14 червня. Станом на 13 серпня:
- 1239 користувачів, 3573 сесії, майже 18 тисяч переглядів сторінок;
- середня сесія — 5 хвилин 44 секунди, 29 тисяч подій, показник відмов 42%;
- 165 зареєстрованих користувачів;
- географія: 864 користувачі з України — Київ, Львів, Дніпро, Одеса, Вінниця, Запоріжжя, Харків, Хмельницький. Далі Польща, Німеччина, США, Іспанія.
Найважливіша для мене цифра — не кількість візитів, а ті 5 хвилин 44 секунди. Це означає, що люди читають, а не закривають вкладку.
Трафік переважно прямий, з LinkedIn і Telegram. Є вже й перші переходи з ChatGPT — невеликі, але показові.
А ось органіка за другий місяць потроїлася: 28 кліків із пошуку в перший місяць проти 69 у другий, CTR виріс з 4.8% до 10.7%. Цікаво, що середня позиція при цьому навіть трохи просіла — 33 проти 37. Тобто зростання дала не так якість окремих сторінок, як проста індексація: сайт стає видимим за ширшим колом запитів, і серед них дедалі більше низькочастотних.
За запитом «Laravel Ukraine» сайт на першому місці — і саме він дає більш ніж третину всієї органіки. Зручно тут те, що запит працює одразу і як назва проєкту, і як опис: так шукають не лише ті, хто вже знає про сайт, а й ті, хто просто шукає українську Laravel-спільноту.
Реклами не було жодної — усі відвідування органічні.
Скільки це коштує
Близько $100 на місяць: ШІ, хостинг, бекапи, домени. Оскільки всі ролі виконую сам, прямих витрат на розробку немає.
Монетизації зараз немає. У майбутньому планую — можливо, партнерські матеріали, буст вакансій, спонсорство. Але є принциповий момент: сайт робився для спільноти, а не заради заробітку, тому реклами igaming чи інших сумнівних джерел на ньому не буде.
Що далі
Найближче — наповнення, виправлення помилок і доопрацювання за запитами користувачів. Скоро запускається «Мапа спільноти»: розробники, які вкажуть місто, відображатимуться на спільній мапі. Ще планую можливість завантажувати резюме.
У довшій перспективі думаю про курси, можливо сертифікацію, власну Laravel-конференцію, можливо подкаст. Але це не зараз — радше через пів року-рік.
Про спільноту
Весь цей час я працював над проєктом сам — був автором ідеї, фронтендером, бекендером, девопсом, SEO-фахівцем, автором статей, трохи дизайнером і відповідав за просування.
Але після запуску я отримав багато фідбеку, який реально вплинув на продукт. Наприклад, у тестах була проблема: правильну відповідь можна було вгадати, бо вона майже завжди виявлялася найдовшою. Про це написали одразу двоє. Третій запропонував додати варіант «Не знаю» — щоб результат був чеснішим, а не випадковим тицянням. Обидва зауваження я закрив у наступній версії тестів.
Вже надійшло кілька пропозицій долучитися до розробки. Поки що я справляюся сам, але сам факт такого інтересу показує, що проєкт потрібен.
Технічно можливість наповнення спільнотою вже є: будь-хто може додати свій пост, вакансію, компанію чи подію — з подальшою модерацією.
Якщо ви пишете на Laravel — заходьте на laravelukraine.com. Якщо помітите помилку в документації чи маєте ідею, чого на сайті бракує, — пишіть, я читаю все.
19 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівРозробляв на PHP з Symfony, зараз працюю з Go та Rust, але ваш проєкт про Laravel дуже круто зроблений! Вітаю та бажаю успішно його монетизувати й продовжувати розвивати! 👍
Дякую, Ярославе
«портал»... я був там, 1000 років тому
І що ви там тоді напорталили?
Вікно в до тих пір незнаний цифровий світ
Дякую автору за створений сайт, виглядає непогано, цікаво як далі еволюціонуватиме.
Особисте зауваження на термін Екосистема:
Альтернативи:
Хаб (Hub) — короткий і сучасний варіант для місця, де зібрані всі матеріали та ініціативи.
Простір — дружня і м’яка назва для об’єднання різних проєктів та ресурсів.
Цікаво також почути за яким критерієм автор вирішив, що продукт вже отримав достатньо ознак, щоб зватися «портал». Суто дискусійне технічне питання, бо часто бачу що порталом називають що завгодно, не розуміючі жодної відмінності.
До теми цікаво нагадати ще таке
The Top 5 PHP Frameworks Over the Last 20 Years, Current Market Leaders
1) Laravel: The undisputed king of PHP since its 2011 release, known for elegant syntax, Eloquent ORM, Blade templating, and its massive ecosystem.
2) Symfony: Launched in 2005, it is the enterprise-grade foundation of PHP, powering other massive projects like Drupal, Magento, and even parts of Laravel.
3) CodeIgniter: A legendary, ultra-lightweight veteran released in 2006 that remains popular for its speed and tiny footprint.
5) Yii Framework: A high-performance, component-based framework excellent for building large-scale applications like e-commerce sites. Started in 2008.
5) CakePHP: An early pioneer from 2005 that popularized the «convention over configuration» concept for rapid CRUD development.
Дякую за уважне читання і за зауваження!
Щодо «екосистеми»: на сайті це слово вживається в сполученні «екосистема Laravel» — тобто про фреймворк і те, що навколо нього. Це не моя метафора — так себе описує сама Laravel-команда, і в індустрії термін усталений уже років п’ятнадцять (JS-екосистема, .NET-екосистема).
Щодо «порталу» — критерій у мене такий: єдина точка входу до кількох різнорідних сервісів зі спільним акаунтом. Зараз це документація, блог, вакансії зі статистикою зарплат, компанії, події, проєкти, ресурси, питання для співбесід, розсилка — і вони посилаються одні на одних. Був би лише блог або лише джоб-борд — так би і називав. Але згоден, що слово затерте, тож судіть краще за функціями.
Чому саме Laravel — дві причини. Особиста: працюю з ним сім років, сайт теж на ньому написаний. І цифри: за встановленнями стартового скелета на Packagist цифри такі: Laravel — 660 000, CodeIgniter 4 — 19 500, CakePHP — 8 000, Yii 2 — 5 100, Yii 3 — 660. Symfony при цьому не конкурент, а фундамент, на якому Laravel і стоїть.
3 і 5 я вже бачу тільки у фараоновському легасі з часів 10х років. Тож доречне питання: щ яких параметрів ця вибірка?
The Top 5 PHP Frameworks Over the Last 20 Years
В мене на проєкті використовується Phalcon, який навіть у вибірку не потрапив xD
Завдяки своїй специфіці, він туди ніколи не потрапить. Хоча як костиль для php та з плюхами типового фреймворку — заслуговує уваги
Класний сайт і історія цікава, дякую що поділились!
Дякую за теплі слова. Приємно чути їх від засновника dou та djinni. У вас дуже круті проєкти
Гарно зроблено. Пропіарили вас в нашому ламповому ларавел-чатику t.me/laravel_ua
Дякую. У вас теж крутий чатик, доєднався
Дякую за вагомий внесок в створення української Laravel спільноти!
Ви молодець! Підписаний був на вашу спільноту в LinkedIn, але тільки зараз дізнався, що зʼявився окремий сайт.
Дякую за підтримку!
на доу вже не знають про шо писати...