Платний ментор чи підписка на ШІ: у що краще інвестувати джуну?
Цікаво, куди зараз джунам вигідніше інвестувати свій бюджет на навчання 🤔
Знайти толкового платного ментора чи просто накупити підписок на ChatGPT та Claude?
Кілька років тому, коли я навчалась на курсах фулстек, ШІ був ще не такий популярний, і наш ментор просив ним не користуватися. Насправді я досі вважаю, що це правильний шлях. Звісно, штучний інтелект може класно структурувати план навчання чи перевіряти задачки, але він так само може нагенерувати дурниць або дати хибне рішення. Та й загалом мені особисто набагато комфортніше працювати з живою людиною, яка може просто нормально все розказати і поділитися власним досвідом.
Тож цікаво дізнатись, що ви думаєте про це. Якби ви зараз починали свій шлях в ІТ, куди б вклали бюджет на навчання? Діліться в коментарях!
18 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівЭто не выбор или или, это И ментор, И AI.
Ментор скорей для валидации, регулярных синков, реального опыта, ревью проделанной работы и тд.
AI для разжевывания информации, быстрый вопрос/ответ, подготовка тестов для закрепления материала и тд.
В компаниях часто люди берут менторов на всех уровнях — от джуна до инжениринг менеджеров, и на реальных примерах происходит трансфер знаний и рост сотрудника до уровня ментора. Никакой AI это не заменяет, потому что именно реального опыта у AI нет. Но как справочник — однозначно крутой инструмент, и можно здорово сэкономить, взять ментора на час в неделю, а AI мучать ежедневно.
Це хороше питання, але сьогодні на нього відповідь однозначна — ШІ. Я сам починав 5 років тому, вчився з ментором (безкоштовним, в рамках курсу для школярів), так вивчив основи Java. Потім були інші курси, університет, там теж вчив з викладачами. Це непогано, особливо коли безкоштовно і класні викладачі. Проте, якщо шукати ментора за гроші, то це сам по собі нетривіальний процес, а потім треба підлаштувати графіки, а це ще той квест.
Крім того, ментор, як правило, є спеціалістом в одній мові чи технології, в ШІ таких обмежень немає.
Нещодавно вирішив вивчити Rust, є непогана база у вигляді С/С++, але це все одно зовсім нелегко. Тож за допомогою ШІ розробив план навчання, що повністю враховує мої переваги та недоліки, знання та незнання. Вчу в своєму темпі, коли хочу і можу, не чекаю, що хтось там перевірить зроблені завдання та пояснить. Також ШІ не стомлюється, не сердиться, не переносить заняття. Ну і ціна — 24$ в місяць.
Після користування своїм індивідуальним планом я зрозумів, що це може бути корисним і для інших, і розробив ще декілька навчальних планів для Java, JavaScript, SQL, Git, Python, C#. Можете перевірити, чи вам таке підходить:
github.com/...KDB/AI-Tools-For-Learning.
Крім цього, розробив ще один інструмент для вивчення будь-якої мови: github.com/...KubiKDB/AI-Language-Tutor, його фішка в тому, що ШІ навчає не по шаблону, а в залежності від того, що потрібно користувачеві. Очевидно, що студенту-економісту потрібен інший підхід, ніж емігранту-будівельнику.
Як на мене, ШІ дає нереальний буст, але лише тому, кому це потрібно і хто прагне більшого.
От тільки що питав у ChatGPT про певні концепти з дискретної математики. Він так гарно розжовує: послідовно розбирає мікроконцепти, потім обʼєднує їх в загальне розуміння, причому з першого промпту, що аж вдячність відчуваю, як до живої людини ) Gemini в цьому плані буде гірше набагато, як на мене. Тож підписка, імхо, це маст. А щодо ментора в мене досвіда не було. Але ментор набагато дорожче вийде, якщо оберете цей шлях, то вже 20 баксів на ChatGPT теж знайдуться )
досвід застаріває.
Навіщо вам чужий? Робіть свій.
Це версії реакта або ангуляра застарівають.
А досвід пропити неможливо.
то Ви молодий просто.
Дякую! :)
и что бывает еще хуже: он субъективен
1. Англійська,
2. Курси на Udemy,
3. Фітнес-тренер(це мастхев) — найкраще звісно офлайн і в зал ходити,
4. Ну і відкладати на хату в селі, щоб було де відпочити, перезавантажитись і город почати вести 😁
В компʼютер, англійську, інтернет, їжу, житло та здоровʼя.
Розробляла б самостійно різноманітні проєкти, які вирішували якісь мої проблеми.
Коли б відчувала достатньо зацікавленості, то долучалась до якогось open source проєкту.
ШІ використовувала б, але якщо вивчати не питання використання ШІ як інструменту для розробки(скіли, MCP, агенти, і т.і.) а саме розробку, то достатньо акаунту без підписки.
Водночас, якщо використовувати ШІ без прикладання власних зусиль, то навряд щось у голові відкладеться. У навчанні, для мене ШІ це інструмент, до якого я йду, коли самостійно не можу вже тривалий час зрушити з місця.
В мережі дуже багато інформації викладено у вільному доступі: документації, специфікації, туторіали, репозиторії, дослідження, обговорення, ченджлоги, описи вакансій, відео конференцій, книжки і т.і. Знайдуться матеріали і для тримання в курсі справ, і для розширення горизонту знань, і для структури.
В моєму випадку, нажаль, ніколи не доходило справи до ментора, бо почала професійний шлях без команди і завжди встигала сформулювати правильне питання гуглу (тепер все частіше використовую ChatGPT).
Якби на той час була джуном, що має роботу і старших співробітників, то обовʼязково б зверталась до них із питаннями. Але поки не уявляю, щоб зверталась до окремого ментора, на якого б мала додатково витрачати кошти.
Я бы посоветовал выучиться на вторую профессию. Например на електрика.
Учитесь использовать ии, не кодить, это уже не актуально. Рост до синьера раньше занимал 10, через пять отрасли программирования уже не будет. Все техногиганты сократили прием Джуниоров на работу от 23 — 30% и это только начало. Начинайте свой стартап с помощью Ии, или даже не успеете поработать. Такая вот печальная история или нет. Удачи!
Борис Черный, перелогиньтесь
Шкіряний ментор, на якого в джуна вистачить грошей,
з набагато більшою ймовірністю ніж AI. Тому відповідь очевидна
Джуни різні бувають, якщо світчер з чогось іншого то цілком може бути гарний бюджет. А якщо глянути на ціну різних курсів, то як заміна ним можна і гарного ментора оплатити :)
а ментор дурниць не може навчити?)
Якщо будь-який інструмент чи джерело інформації використовувати неправильно, то і книга і ментор і ШІ не допоможуть. А якщо правильно, то і з книгою можна будь-що вивчити.
Тут важливіше що людина хоче від цього отримати та яка фінальна ціль, бо той же ШІ може дати план навчання, дати детальні знання і документи, може дати дз, перевірити це ж саме дз і налаштувати план індивідульно під джуна.
А може сказати «Так, звичайно, зараз зроблю калькулятор на пайтон, як ти і попросив.»
Погоджуюсь, тут важливо як саме використовувати ШІ
Який бюджет? Підписка коштує $24 на місяць. Ментор мабуть стільки буде брати на годину мінімум.
Це помилка.
... яке студент може одразу запустити та перевірити чи воно працює чи ні і чомусь навчитись.
Не усім так комфортно.
Якщо справді може НОРМАЛЬНО розказати, то пощастило. Ну а власний досвід дійсно це унікальне — такого ніде не купиш.
Як висновок я би не протиставляв ШІ проти ментора.