Корисний ресурс тижня: KodeKloud Kubernetes Labs
DOU продовжує освітню рубрику: раз на тиждень ділимось ресурсами, які можуть прискорити розвиток у професії і дати реальну практику. Рубрика буде виходити щоп’ятниці.
Ви можете стати частиною процесу: надсилайте нам рекомендації, який саме ресурс виявився для вас корисним. Тож поділіться такими ресурсами зі спільнотою — запропонуйте через гугл-форму, або ж надішліть топік з поміткою «Ресурс тижня» самостійно чи пишіть Каті :)А тепер — до рекомендації цього тижня!KodeKloud Kubernetes Labs
Сьогодні я хочу поділитися ресурсом, який чудово допомагає на практиці розібратися з Kubernetes. Це інтерактивні лабораторії від KodeKloud. Їхня головна перевага — ви працюєте з реальним кластером прямо у браузері. Тобто ви відразу отримуєте практику, минаючи етап складної інсталяції та налаштування локального середовища.
Як це працює
Лабораторії побудовані у форматі інтерактивних вправ, які поступово ведуть від простих команд до складних сценаріїв. Кожен крок пояснюється, а результат одразу перевіряється в системі. Якщо ви починаєте з нуля, базових знань Linux і командного рядка буде цілком достатньо, адже система сама підказує, що вводити і навіщо.

Чим корисно
Тут можна вивчити базу типу створення Pod, Deployment чи Service, а також відпрацювати реальні сценарії з продакшену. Наприклад, масштабування застосунків, оновлення без простою, роботу з мережевими політиками та секретами. Крім K8s, там є повноцінна екосистема курсів з Docker, Ansible, Terraform, Jenkins та хмарних провайдерів. Це дозволяє вибудувати повний шлях від базових контейнерів до комплексної автоматизації інфраструктури.
Для кого підійде
Для новачків, яким потрібен плавний і зрозумілий старт. Для розробників, які хочуть зрозуміти, як їхні застосунки живуть у контейнерах та як працює балансування навантаження. І, звісно, для сисадмінів та DevOps-інженерів, щоб закріпити знання або підготуватися до сертифікаційних іспитів CKA чи CKAD.
Скільки часу закладати
Тут усе залежить від ваших цілей. Якщо починати з нуля, базові лабораторії проходяться за кілька тижнів при заняттях по годині-дві на день. Якщо у вас уже є досвід з Linux і контейнерами, то за
Пишіть у коментарях, як ви свого часу вчили Kubernetes.

4 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівМав з ним досвід через CKA курс на Udemy. Склалося дуже приємне враження. Хоча я саму сертифікацію не складав, а проходив курс чисто для себе
Сподіваюсь цей коментар буде корисним новчакам які бажають hands on expired з лінуксом і кубером.
Kodekloud загалом непогана платформа для навчання. Раджу звернути увагу на їх курси на платформах udemy, coursera чи інших. Часто разом із курсом ти отримуєш безкоштовний доступ до лаб в їх платформі.
З мінусів:
Їх платформа посередня, вона значно поступається в зручності, кількості готових сценаріїв і швидкодії killercoda. Самі курси від kodecloud not good not terrible, там мінімум інформації яка потрібна для сертифікації й скоріш за все потім доведеться піти і все ж читати документацію anyway.
Якщо ви отримали доступ до платформи чи до їх курсів безкоштовно — це чудово, але я не раджу витрачати на це власні гроші.
Якщо вже і витрачати пару сотень баксів на сертифікацію CKA/CKAD, то я б радив killercoda i killersh.
Корисний коментар, дякую!