Іноді найкраща стратегія створення власного продукту — не бути першим
DOU, скільки разів ви вже читали такі пости? 😄
«Мене звати Василь, і у вільний від роботи час я роблю з AI власні pet-проєкти». Я й сам за останній рік бачив таких, напевно, сотні. І, здається, настав час додати до цієї колекції ще один 😄
Але цього разу хочу не просто розповісти про черговий pet-проєкт. Хочу поділитися однією закономірністю, яку помітив у процесі роботи над ним, а заодно показати кілька практичних способів, як я використовую AI для аналізу конкурентів.
Отже, мене звати Василь, і у вільний від основної роботи час я працюю над Sowiks.com — сервісом для скріншотів для маркетологів, розробників і дизайнерів.
Ринок, який уже навчили без тебе
У першій компанії, де я працював, було близько 15 прямих конкурентів. У компанії, де працюю зараз приблизно 10. І це не завадило жодній із них заробляти.
Останнім часом у Threads серед інді-розробників часто бачу одну й ту саму ідею: треба знайти абсолютно нову нішу, бажано таку, де ще немає конкурентів.
Логіка приблизно така: якщо я буду першим, то заберу весь ринок. Іноді це справді працює. Але далеко не завжди.
Бо конкуренція часто означає дуже просту річ: ринок уже існує і люди вже готові платити.
Коли запускаєш продукт, є спокуса вигадати щось абсолютно нове й створити свій «блакитний океан».
Я зараз працюю над сервісом для скріншотів. Категорія далеко не нова, конкуренти сильні. Але найдорожчу роботу вони вже зробили за мене: пояснили сотням тисяч людей, навіщо взагалі потрібен окремий інструмент для скріншотів і чим він кращий за стандартний системний.
І це величезна перевага.
Коли заходиш у зовсім нову категорію, доводиться платити буквально за все: пояснювати, навіщо продукт потрібен, формувати нову звичку, знайомити людей із самим поняттям.
У зрілій категорії цей рахунок уже оплатив хтось інший.
Людина більше не питає: «Навіщо мені взагалі такий продукт?». Вона питає: «Чому я маю перейти саме на ваш?»
А це з погляду маркетингу вже набагато простіше й дешевше питання.
Конкурувати не за категорію, а за вибір
Багато хто боїться конкурентів. Але відсутність конкурентів іноді означає не «вау, я знайшов золоту жилу», а те, що попиту просто немає або його ще доведеться створювати з нуля.
Коли конкурентів багато, люди вже шукають рішення. Вони гуглять, дивляться огляди на YouTube, читають Reddit, порівнюють продукти й ціни.
Тобі не потрібно переконувати людину, що їй потрібен скріншотер, CRM, таск-менеджер чи ще щось. Потрібно переконати її вибрати саме тебе. А це зовсім інша гра.
Не копіювати. Давати причину перейти
Я сам багато років користуюся CleanShot X. Підсадив на нього купу знайомих, а тепер намагаюся сам із нього «пересісти» на власний продукт. І це, до речі, хороший тест.
Спочатку я намагаюся зробити так, щоб мені самому не хотілося повертатися назад. А вже потім додаю речі, яких немає в конкурентів.
Наприклад, автоматичне завантаження скріншотів у медіагалерею WordPress, коли готуєш статтю до публікації.
Бо найважче — не зробити продукт таким самим хорошим, а дати людині достатньо вагому причину змінити інструмент, до якого вона вже звикла.
Користувач уже інвестував у конкурента свій час: вивчив гарячі клавіші, налаштував робочий процес, звик до інтерфейсу. І це теж своєрідна ціна переходу.
Тому новий продукт не може бути просто «не гіршим». Він має помітно економити час, прибирати конкретний біль або давати можливість, якої раніше не було. І бажано робити це регулярно, а не один раз на місяць.
Monobank і Формула-1
Схожий підхід свого часу використовував Monobank. Вони не вигадували банківські картки заново. Взяли знайомий людям продукт і почали по пунктах робити його зручнішим і привабливішим.
Не нова категорія. Не нова потреба. Просто знайомий продукт, але в багатьох дрібницях кращий.
Мені це трохи нагадує Формулу-1. Спочатку ти тримаєшся за машиною попереду, використовуєш сліпстрім, економиш ресурс. А коли з’являється можливість — виходиш на обгін.
Бути першим дорого. Зробити знайому річ швидше, простіше або зручніше — часто значно дешевше.
Найнедооціненіше джерело — чужий changelog
Ось що я почав робити останнім часом і чого чомусь не робив раніше.
Перед тим як братися за велику фічу, я читаю changelog конкурентів. Не лендінг. Не сторінку Features. Не рекламні тексти. Саме історію релізів за кілька років.
Маркетинг показує тобі продукт таким, яким він є сьогодні. Changelog показує, як команда до цього продукту дійшла.
Там видно, яку функцію допилювали місяцями. Що кілька разів переробляли. Що додали, а через кілька релізів тихо прибрали. На які напрямки команда системно витрачає час протягом кількох років.
По суті, це історія чужих помилок, компромісів і технічних рішень, через які тобі вже не обов’язково проходити самому.
І тут AI дуже добре допомагає.
Замість того щоб вручну читати кілька років реліз-ноутів, можна зібрати changelog конкурентів і попросити AI знайти закономірності:
- які функції конкуренти найбільше розвивали;
- що вони кілька разів переробляли;
- які фічі з’явилися й потім зникли;
- у які напрямки вони інвестують роками;
- які проблеми намагалися вирішити різними способами.
До речі, changelog — ще й непогане джерело маркетингових інсайтів.
Якщо компанія кілька років поспіль вкладається в певний напрямок, є хороший шанс, що користувачам це справді потрібно.
А якщо якусь гучно анонсовану функцію більше ніколи не згадують — можливо, вона не дала очікуваного результату.
Тому тепер перед реалізацією великої фічі я ставлю AI не лише питання:
«Як це зробити?»
А ще й:
«На чому тут уже набили шишки конкуренти?»
І друге питання іноді економить набагато більше часу, ніж перше.
Маркетинг починається ще до першого релізу
Ще одна річ, яку я останнім часом почав сприймати трохи інакше: маркетинг — це не лише реклама після запуску.
Коли ти читаєш відгуки на продукти конкурентів, аналізуєш їхні changelog’и, дивишся, за які функції люди готові платити, а які ігнорують, — це теж маркетинг.
Ти фактично отримуєш доступ до величезного фокус-групового експерименту, за який уже заплатили інші компанії.
Вони витратили гроші на розробку, рекламу, підтримку, експерименти й невдалі релізи.
А ти можеш просто подивитися на результат і зробити висновки.
Замість висновку
Я не думаю, що «не будь першим» — це універсальна порада. Є категорії, де перевага першого гравця справді величезна.
Але якщо ринок уже сформований, конкуренти зробили найдорожчу роботу, а ти сам щодня користуєшся їхнім продуктом і постійно бачиш, що в ньому можна було б зробити краще, — можливо, не потрібно вигадувати нову категорію.
Можливо, достатньо взяти те, що вже працює, і зробити це помітно краще. Бо іноді найкраща маркетингова стратегія — не створити новий ринок. А дати людям хорошу причину вибрати тебе на ринку, який уже існує.
4 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівЩе корисна річ — читати відгуки клієнтів на додатки конкурентів. Це актуально для мобільних додатків. Дивитися, що людям не подобається і думати як зробити це краще
Ми в MySignature, іноді намагаємось знайти користувачів, які залишили негативні відгуки про клієнтів, з них можна до речі, теж почерпнути корисну інформація по продукту.
А як щодо ситуації, коли конкурентів вже настільки багато, що всі фактично копіюють один одного? Тут, здається, вже треба шукати не feature gap, а якусь іншу вісь диференціації.
P.S.
Скріншотер непоганий
Конкурентів може бути дуже багато, але користувачі все рівно обирають того хто найкраще по ціні і цінності закриває їхні «болі».