AI зробив мене розробником за рік. Продавця з мене він не зробив

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Мені сорок. Я не програміст. Ніколи не працював в ІТ, не створював продуктів і не займався продажами. У мене немає телеграм-каналу, ютубу, я жодного разу в житті не вів соцмереж — навіть не користувався, як читач.

У березні 2025-го я почав робити SaaS.

Сьогодні їх три. Усі працюють. Усі — з нулем користувачів.

Це мій перший текст про те, як воно бути соло фаундером, який вперся в стіну просування. Я на цьому шляху, тож це не історія успіху. І не поразки. Радше звіт із точки, де ейфорія вже минула, а результату ще немає. Продукт мені досі подобається — саме це й тримає. Мені здається, у цій точці зараз стоїть чимало людей. Але я не знайшов текстів про них — можливо, писати про це незручно. Бо це історія невдахи (їжака, який продовжує гризти той кактус) в публічному світі юнікорнів та success-stories.

Як це почалося

Я не мріяв стати фаундером. У мене була ідея з власного досвіду, з розряду «це те, що б вирішило мою потребу». Раніше такі ідеї помирали там само, де народжувалися: потрібен розробник, гроші й час, а в мене не було жодного з трьох.

Але з’явився ChatGPT. Я вирішив спробувати реалізувати ідею і ось за день я виконую його команди, тоді ще не розуміючи що це і навіщо: Code, GitHub, Vercel, Supabase, домени, авторизації, думаю ви в курсі. Згодом зрозумів, чим пуш відрізняється від мерджа та деплою. Почав із ChatGPT, потім перейшов на Claude, зараз на Claude Max. Бар’єр, який тримав мене двадцять років, раптом перестав бути бар’єром. Claude Code то є любов, бо вже втілив мою мрію стати розробником.

Далі рік розробки ввечері, вночі і на вихідних. Основна робота інтенсивна та відповідальна, забирає весь день, тому розробка починалася, коли діти лягали спати. Субота й неділя перестали бути вихідними — найважчі дні, коли вʼїжджаєш у стіну свого омріяного Life balance між сімʼєю та проєктом.

За рік вийшло три продукти. Другий виріс із першого: побачив, що частина функціоналу цінна сама по собі, і виділив її окремо — власна база, домен, деплой. Третій зʼявився пізніше зі спроби втекти від просування перших двох. Але про це нижче.

Я навчився речей, про які раніше не мав уявлення. Як працюють політики. Що таке row-level security і чому воно мовчки ламає мій код (окрема історія, я на це витратив вечорів десять, поки зрозумів, що запит не падає, а просто повертає порожньо). Чому міграції пишуть адитивно. Скільки коштує egress і чому через нього довелося переїжджати на R2 сховище у Cloudflare. Програмістом я не став. Я став людиною, яка розуміє, що будує. Та майже розуміє, як це працює. Принаймні до тієї межі, щоб почуватися з цим спокійно. Наявні три вищі освіти не допомогли, ШІ — допоміг.

А далі почалося те, заради чого я взагалі це пишу.

Стіна

Продукт готовий. Він хороший — і кажу це не тому, що мій. Функціональний, безкоштовний, 19 мов, робить те, за що конкуренти беруть гроші.

Людей, які прийшли самі й лишилися: нуль.

Не «мало». Нуль.

Я розумів, що треба працювати над просуванням. Але постійно відкладав, сподіваючись, що користувач якось сам знайдеться, якщо продукт буде крутий. Якщо ще трохи допилити і покращити. Щоразу, коли я сідав «зайнятися просуванням», знаходився баг, який «треба полагодити спершу». Доробляв. Це тривало місяцями. Кожна нова фіча давала відчуття, що стіна невирішеної проблеми просування насувається, і це штовхало майже панічно шукати, що ще можна покращити.

І ось тепер вона впритул до мене. Усі подальші покращення — усвідомлена спроба втекти від стіни. Стоп.

На що я ставив

Набільша ставка була на Google. Я вирішив: зроблю файний лендінг багатомовним — і пошук приведе аудиторію з десятків країн. Розібрався, як це працює, i18n, автоматизував автопереклад ключів по ходу розробки, локалізував інтерфейс на 19 мов. Це тижні роботи, якщо що.

Нуль. Позиція в пошуку — сьомий десяток, CTR 0,1%. Виявилося, пошуку взагалі байдуже, скільки ти в це вклав. Він дивиться, чи хтось на тебе посилається і чи написав ти текст під той запит, який люди справді вводять. Ні того, ні іншого я не робив. Взагалі. За рік — жодного тексту.

Друга ставка була ще наївніша: хороший продукт продасть себе сам. Не продасть. Немає порога якості, після якого люди починають приходити самі, якщо в тебе нуль. Можна зробити краще за конкурента і лишитися невидимим. Власне, це я і зробив. Конкуренти в безпеці🙏.

Далі найцікавіше відкриття. Перший не злетів — почав другий. Другий не злетів — третій. Кожен новий давав відчуття руху: нові задачі, чистий код, знову є прогрес. Зараз бачу чесно: новий продукт був способом не зустрічатися з проблемою просування старого. Будувати просто приємно. Збірка зелена, фіча працює, ти молодець. А писати незнайомій людині — неприємно, бо у відповідь тиша. Три продукти при нулі користувачів у кожному дають той самий нуль, скільки їх не додавай.

І четверте, найскладніше особисто для мене. Я не веду соцмереж. Не через брак часу — просто ніколи не жив онлайн-життям. І розраховував, що продукт можна поширювати, не стаючи публічною особою.

Не можна. Сьогодні дистрибуція тримається на тому, що хтось про тебе говорить. Або ти сам, або хтось, кому ти дав привід чи заплатив. Ця стаття — власне, спроба спитати в таких, як я: а як ви з цим живете?

Про соло

Чому один. Відповідь проста: так вийшло. Поки не траплялися люди, з якими склалося б іти цей шлях разом. Це не позиція, це обставини.

Команда потрібна. І не заради швидкості. У команди є те, чого немає в соло: хтось поруч, хто скаже «це нормально, йдемо далі», коли черговий тиждень закінчився нулем. А ще хтось, хто вміє в просування, і тоді нуль йде вгору. Без цього іноді дуже важко не опустити руки.

Хоча соло має і переваги, чесно кажучи. Швидко й одразу реалізовуєш задум, без втрати часу на довгі обговорення, без залежності та обовʼязків перед іншими. Проєкт тільки твій. Але якщо не вмієш у просування — у тебе нуль, на фоні якого будь-яка команда виграє.

Про головне, як я це бачу

ШІ прибрав бар’єр входу в розробку — і оголив інший, про який раніше майже не йшлося. Раніше людина без технічної освіти не могла зробити продукт. Фільтр жорсткий, але зрозумілий. Тепер фільтра немає: за рік вечорів виходить три працюючі SaaS.

Тільки вміння продавати ШІ не видає в комплекті з кодом за підписку. І виявилося, що саме воно дефіцит. Раніше цього не було видно — люди без досвіду розробки просто не доходили до стадії, де продажі стають проблемою. Тепер доходять. З крутими ідеями, готовими продуктами й нульовою аудиторією.

Я поки не маю рішення для цієї задачі. Усі гайди для фаундерів, що я знайшов, написані людьми, які стартували з іншої точки: з мережею контактів, з аудиторією, з досвідом продажів або просто з грошима на маркетинг. Чи повезло опинитися в тому місці та зустрітися з тими людьми. Success stories, які насправді ніфіга не мотивують.

Чому зі ШІ не виходить просування

Тут найцікавіше. Якщо ШІ навчився писати код, чому він не може так само взяти на себе просування? Я шукав відповідь. Відчуваю, що якесь рішення є, бо вірю в цей клятий Claude.

В теорії просто треба розказати про свій продукт. На практиці — ні.

Напиши повідомлення незнайомій людині. Продай себе. Воно «правильне»? Дізнаєшся за три дні, можливо. Тиша означає «текст поганий», «людина зайнята», «не той канал», «не той момент» чи «не та людина» — і розрізнити ці варіанти неможливо.

Платити за трафік, поки продукт не перевірений живими людьми, я не готовий. Тому шукаю інші шляхи.

Найприродніша думка була така: якщо ШІ знаходить релевантні пости на Reddit, Quora, під відео на YouTube — хай знаходить людей, які скаржаться на біль, що я вирішую, і залишає корисний коментар із посиланням. Автоматичне просування. Виглядає елегантно.

Не працює, і причин три. Перша — платформи. Reddit і Quora побудували детекцію саме проти цього. Акаунт без історії, який залишає посилання на власний продукт, вимикається швидко. Друга — люди. Коментар, згенерований машиною, впізнається. Не через граматику, а через те, що він відповідає на текст питання, а не на ситуацію людини. Це видно. Довелося створювати і навчати окремий скіл, і навіть так видно.

Третя причина головна, і вона мене зупинила остаточно. Довіра не виникає автоматично. Сто автоматичних коментарів дають нуль довіри, бо довіра виникає тоді, коли хтось витратив на тебе увагу і пересвідчився, що ти корисний та не обманюєш.

При цьому ШІ добре шукає, читає, аналізує, готує чернетки й економить години. Впевнений, що це можна використати. Але в мене на практиці для просування поки не працює.

Я досі шукаю тут рішення. Якщо хтось знайшов — напишіть, це буде найкорисніший коментар під цим текстом.

Що далі

Закривати продукти й писати «чому я здався» не збираюся. Мене цікавить інше: чи можна пройти цей шлях без аудиторії, без бюджету й без досвіду продажів — і не вдаючи, що в тебе щось з цього є.

Найближчим часом перевіряю просту гіпотезу. Шукаю потенційних користувачів, які прямо зараз стикаються з проблемою, яку продукт вирішує, і пишу двадцять персональних листів. Не «спробуйте наш інструмент», а «побачив вашу ситуацію, у нас це вбудовано». Критерій успіху записав заздалегідь, щоб потім не переконувати себе, що «щось зрушило»: одна-дві реєстрації з використанням інструменту. Нуль із двадцяти — гіпотеза мертва, іду іншим шляхом.

Якщо цікаво дізнатися результат — напишіть в коментарях, розкажу.

Навіщо цей текст

Це не реклама продуктів. Це спроба озирнутися, чи зможе вижити SaaS такого, як я.

Коли я шукав відповіді, знаходив або історії успіху, написані заднім числом («зробили MVP за вихідні, вийшли на 10k MRR»), або поради від людей, які продають курси про те, як продавати курси чи бути успішним, коли в тебе все добре «по зальоту». Майже ніде — спокійного опису того, як воно між першим комітом і першим користувачем без бюджету, підписників та досвіду публічних комунікацій. У цьому проміжку минає більшість часу, і саме про нього нічого не знайшов.

Пишу звідси. Тут є ще хтось?

Якщо ви теж тут — розкажіть у коментарях, як виживаєте. Полюю на досвід тих, хто вже пройшов цю стіну.

Висновок

ШІ дозволив хакнути розробку. Але поки не бачу рішення, щоб хакнути маркетинг. Можливо, його не існує?

👍ПодобаєтьсяСподобалось22
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Пишу як розробник програмного забезпечення із 15ти роками досвіду, що останні 7 років розробляє власні ігри — які теж не дуже просуваються. Фраза, яку я зараз намагаюсь втілити в життя у своїй роботі, може бути також корисна і вам:
«Справа не в тому що маркетинг поганий (або його немає). Справа в тому, що ваш продукт — un-marketable».

Дякую.

Тоді у мене для вас також є фраза, яка може стати корисною: це ми з вами un-marketable.

Може і продукти — також, але ми зможемо про це дізнатися, коли навчимося скеровувати на них потік уваги користувачів і якщо він не буде «липнути» до продуктів, а відбиватися, як від стінки — тоді так, питання в продукті. Але доки в мене (а якщо у вас також — welcome) нульовий потік — проблема в моїй нездатності створити його, а не в продукті.

Я лише пропоную пошукати ШІ-рішення для створення потоку.

Навіщо біса шукати якщо він за спиною? Тут ніякі штучні інтелекти не потрібні і взагалі особливо інтелекти не потрібні. Робите якусь систему ліцензування і даєте хабарі депутатам, щоб пропхали його на рівень закону. По науковому — лобіювання.

в статті починається 7 мішків гречаної вовни коли доходить до розповіді про маркетинг
особисті виправдання в перемішку з рефлексією
якщо про ваш бізнес ніхто не знає, значить зараз головне завдання вашого бізнесу — розказати про себе
от цим і заміться щодня, більше нічого, взагалі
як розказати? є 4 основні способи, виберіть тільки один і працюйте тільки над ним доки не вдасця або не отримаєте нові данні проте що саме цей спосіб в вашій ніші взагалі ніяк не працює:
Warm Reach Out
Cold Reach Out
Content Creation
Paid Ads

писи. відмазки про те що не хочете витрачати кошти на рекламу це відмазки, все коштує гроші, ваш час теж, не доотримані прибутки від бізнесу теж...

Це якраз упирається в бізнес, як перевірити бізнес ідею яка може як стрельнути так і не стрельнути?
Найбільша проблема продукту — у покупця в ньому не має потреби, no product-market fit. Ви можете витрати великі зусилля та гроші на маркетинг, але конверсії так з рештою і не отримати бо є аналог, відомі конкуренти або якась функція в якомусь відомому продукті яка робить існування вашого не окупним по ROI.
Унікальний продукт ви можете створити тільки якщо у вас є унікальні ноухау, передові наукові досягнення і досліди тобто доступ до фундаментальної науки (це про передові світові країни). При усьому бажанні в Україні не Tesla не Space X не створити, нема економічного базису.
Далі інші бізнес стратегії — спробувати щось оцифрувати якусь область, типу звукозапис на компакт дисках замінити на iTunes, або радіотаксі на застосунок Uber. Автоматизувати якусь рутину і ще є відеоігри симулятори для навчання тих же дронів або НРК і т.д.
Відповідно створення продукту може бути не таке дороге, але маркетинг — дуже дорогим, тому народ давно робить стратегію створення лінійки 5-7 продуктів (метод портфельних ставок) і пробує в маркетинг по дешевше раптом щось стрельне. В такій бізнес стратегії упоротись в щось одне — не вірно, так роблять стартапи з долини які створили аспіранти та доктора наук що пішли з університету та мають результати їх досліджень, які далі не пускають з якихось причин.
Власне з цих причин в Україні суттєва перевага саме аутсорсингу, а не продукту.

Дещо інакше. Розробляти продукт — це ок, а ось заземлювати його — не ок. Тому зазвичай заземлюють у США.

О, welcome to the club :) Я теж був в подібній ситуації, правда у мене був не 0 користувачів, а десь з півсотні, але щоб навіть цих півсотні назбирати, довелося бути дуже нав’язливим для декількох сотень людей плюс просити всіх знайомих розповісти своїм знайомим і т.д., тобто сарафанне радіо. Нажаль, поєднувати основну роботу та високоінтенсивну соло роботу над власним проектом (розробка, просування і т.д.) виявилося мені не по силам (фізично), я сильно захворів і опинився у лікарні аж на 5 тижнів. Потім довго відновлювався і сили були лише на основну роботу, а за цей час, без підтримки і вкладання сил у власний проект він цілком очікувано загнувся і я його вимкнув та видалив.

Але ключове я вже описав — якщо не хочете вкладати реальні гроші в маркетинг, то фактично єдиний ваш варіант — це бути дуже нав’язливим і просити всіх підряд або користуватися вашими сервісами, або хоча б розповідати про них іншим людям.

Дуже серйозна помилка, яку я бачу у вас прямо зараз — навіть в рамках цієї статті ви не додали жодного посилання, на жоден з ваших сервісів. Її прочитало більше 5000 людей. Навіть при зацікавленості хоча б 1% — це вже 50 потенційних користувачів які могли б або почати користуватися вашими послугами, або хоча б надати фідбек про те, що їм не сподобалося. А ви упустили цей шанс.

Зараз світ такий, що на ринку не завжди перемагають найкращі, а часто перемагають найгучніші та найяскравіші. Подумайте про це аналогією з тваринного світу: кінь набагато більш корисна тварина для роботи у селі, ніж павич, але павич привертає набагато більше уваги. І якби обидві тварини могли розмовляти, то у кого, на ваш погляд, краще б йшли продажі?

Подумайте про це аналогією з тваринного світу: кінь набагато більш корисна тварина для роботи у селі, ніж павич, але павич привертає набагато більше уваги.

або Purple Cow

Думаю принципова стаття, що ми бачимо — AI звісно інструмент, разом з тим, ринок формує сам AI а не те що можна за допомогою його робити, бо без меркетингу воно нікому не треба.
Це як нема нічого складного в тому щоби зробити бутерброд або солодкій напій, та усеодно молодь йде в McDonald’s і купляє Coca-Cola, бо вони розкручені маркетингово, це на сам перед бренди. Так само примітні історії брендів Lexus та Pentium, сенс яких був змінення ставлення покупців і прийняття рішення щодо покупки товару з іншого сегменту де були Cadilac з Linkoln чи Motorola.
Що маємо на виході — грощі були вийняті з кешень тих хто робив якусь роботу і перекинуті на створення датацентрів, зокрема для Пентагону і їх AI що аналізує розвід данні супутникової та інших розвідок багатократно швидше, та систему типу Sky Net (бюджет Пентагону трільйон долларів на рік, при цьому не було арт снарядів та ракет без яких якраз воювати як показала практика не можливо, яка би не була розвід інформація з технічних засобів розвідки, звичайні шпигуни теж виявилось усе ще актуальні) Таким чином народ особливо з цевільного ринку почав втрачати роботу, а гроші потекли в кармани виробників електро енергії та TMSC та NVidia і т.д.. Виник ажіотажний попит на ринку — класична тюльпаноманія.
Що це означає в теорії — неминучу чергову кризу перевиробництва, це коли попит счезає не через зменшення потреби, а через брак грошей для купівлі. Таким те що на ринку AI неминуче породить чергову кризу dot-com.
На що нам чекати у відповідь: український сегмент компаній перебуває під подвійним тиском (економічні ризики + наслідки війни). У разі глибокої кризи можливі такі тенденції: Оптимізація та релокація офісів: Гілястий аутсорс уже кілька років поспіль диверсифікує ризики, відкриваючи хаби в Латинській Америці, Індії, Східній Європі чи Центральній Азії. За критичного погіршення умов в Україні частка розробки тут може просто плавно зменшуватися на користь інших географій. Скорочення «дорогих» годин: Якщо західні замовники почнуть масово економити через брак ліквідності, вони вимагатимуть зниження ставки (hourly rate). Це змусить український менеджмент ще жорсткіше оптимізувати внутрішні витрати та зарплати. Згортання експериментальних R&D: Усі підрозділи, які набиралися «під майбутні AI-інновації», закриють першими. Виживуть лише ті команди, які забезпечують прагматичний і прибутковий реінжиніринг софту. Зникне «шахрайський» маркетинг: Компанії, які продавали клієнтам повітря під виглядом «ми зробимо вам унікальний AI-рішення», збанкрутують або втратять обличчя. Переможе прагматизм: Замовникам потрібні будуть не гучні рекламні слогани про штучний інтелект, а стабільний код, інтеграція баз даних, безпека та оптимізація витрат на хмарні сервери. І тут великий аутсорс зможе заробити на тому, щоб «прибирати безлад» після невдалих експериментів клієнтів із новими технологіями.

Я досі шукаю тут рішення. Якщо хтось знайшов — напишіть, це буде найкорисніший коментар під цим текстом.

і не знайдите)
вічного двигуна не існує так само як і штучного «інтелекту» або кнопки зроби усе за мене красиво, усе дістається через власні кров та піт, так було, так є, так буде, амінь...

Проміжний підсумок обговорення:

1) готового ШІ-рішення для стартового просування немає (але це не означає, що його не можна створити — давайте ідеї, якщо маєте);

2) можна спробувати пройти стіну через партнерство з тим, у кого вже є аудиторія за долю в проєкті (дуже цікавий варіант, але не ШІ-рішення);

3) можна спробувати почати таргетовано полювати на користувачів конкурентів (може бути ШІ-рішення, але реалізацію поки не уявляю).

Якщо пропустив щось конкретне і цінне — підкажіть, будь ласка, щоб додати в цей growth backlog.

Наймудріша порада, яку можу дати — переробляй у B2B

Как вы ему можете дать совет, если автор даже не написал какой у него продукт? Тем более автор работает в соло, чтобы ему продавать В2В решение надо помимо разработки/продвижения работать минимум парт-тайм продавцом и отлично знать английский на С1+. Он В2В решение просто с лендосика в 2026 году не продаст.

В соло наоборот проще продавать В2С потому что время и простота принятия решения гораздо ниже, продажи автоматизируются без участия автора.

Если уж и советы давать, то это пойти работать в условный Genesis, чтобы узнать как на самом деле клепаются прилки под баинг и снять розовые очки.

Чем раньше он научится продавать — тем лучше. B2C потребует вложений в рекламу, а B2B — пару звонков.

Если бы В2В продавалось двумя звонками, то не было бы отделов продаж и все бы тут были бы фаундерами и не гребли бы в найме/фрилансе. Чтобы продать В2В решение среднему бизнесу нужно кучу созвонов, презентаций и обсасываний, продажа затянется минимум на 1 квартал. Автор не сможет без нетворинга дозвониться к лицам принимающим решение. По поводу продаж малого бизнеса — можно много обсуждать, но автор нам никаких вводных не дал и мы не знаем даже нишу.

Чем раньше начнет учитс всему этому — тем лучше.

Та ні.. ви ж навіть не сказали тут нікому що ви робите. Ані на ідейному рівні, ані на конкретному із посиланнями.

Тобто ви хочете отримати відповідь на питання «як краще просувати щось, не знаю що саме», а це неможливе завдання.

p.s. дуже дивно бачити фаундера який хоче просунути свій продукт, але не каже що це за продукт

Щодо продуктів я відповів всім, хто спитав в особисті.

В цій статті немає мети рекламувати свої продукти.

Припускаю, що можливі механіки стартового ШІ-просування (які пропоную спільноті пошукати разом) можуть бути застосовані до будь-яких продуктів.

В цій статті немає мети рекламувати свої продукти.

Це одна з ключових ваших помилок, якщо ви вже питаєте у статті як виправити поточний стан справ. Ви маєте використовувати КОЖНУ можливість прорекламувати ваші продукти/проекти і не намагатися здаватися скромним, не боятися бути нав’язливим чи занадто нахабним. Вам потрібно вірити, що навіть якщо вас слухає/дивиться/читає (як онлайн, так і офлайн) хоча б 10 людей — то як мінімум 1-2 можуть бути зацікавленими у тому, що ви робите, або знати людей, які можуть бути зацікавленими. Тобто в першу чергу треба змінити майндсет, а жоден АІ на це не здатен, це має відбуватися суто зсередини, у вашій голові/свідомості.

Коли я працював із продуктами, в нас працювали продажі через ресцелерів. Правда не усієї лінійки продуктів, а виключно ті що вистрілили. Ресцелер був з Німеччини. Працює це рівно аналогічно як маркетплейс.
Тут в чому справа, вірено підмічено — що маркнтинг коштує охрініти як дорого в сучасних реаліях червоного ринку конкуренції в ІТ, і тому вкладуватись в маркетинг окремо взятого інді продукту занадто ризиковано і не окупно швидше за усе. Але якщо це йде колективно, аля базар — то як не дивно може розкрутити інді поожукт який потрапить на ринок. Ресцелер їсть маржу — однозначно як і будь який посередник особливо зайвий від якого жодного толку нема, але може дати маркнтинг який розмитий на велику кількість. Тоді треба буде зманатись не за топ 10 в видачі Google, а за топ 3 в рнйтингу резцелеоа в темі, решту зробить сам ресцелер.

Мені це відгукується, тому напишу. По-перше — розробником ви не стали. По-друге — вайбкодинг створює тех.борг, тому вашим продуктом навряд чи хтось ризикне користуватись у бізнес-крітікал сфері. По-третє — вам потрібно зайнятись нетворкінгом, поки якісь «лідори думок» не оголосять своїй аудиторії про ваш продукт — шанси на успіх не великі. Ну й головне — «хороший продукт», бо так сказав ШІ — не дорівнює «хороший продукт насправді», а «хороший продукт насправді» — не дорівнює «потрібен комусь, крім вас».

тех.борг, тому вашим продуктом навряд чи хтось ризикне користуватись у бізнес-крітікал сфері

Завжди коли чую «тех борг», «ентерпрайз», «крітікал сфера», то пригадую цю сповідь розробника СКБД Oracle:

news.ycombinator.com/item?id=18442941

Ви критикуєте Оракл, чи вихваляєте своє творіння? З приводу тех.боргу — Оракл має ресурси, щоб його платити, а ви? Я не розробник, і не маю жодного стосунку до ентерпрайзу, але я б не довірив процеси системі, творець якої покладається виключно на ШІ, та не розуміє як реалізована бізнес-логіка у його сервісі, навіть якщо він є експертом у саму предметі. ВММ страждають на сікофантію, це дуже шкідливий прояв, який унеможливлює отримання обʼєктивної оцінки вашої ідеї. Враховуючи, що авдиторія ваших сервісів — 0, я і зробив припущення, що оцінка «хороший сервіс» була або ваша особиста, або ШІ, тобто не є обʼєктивною апріорі. А навіть якщо сервіс — дійсно хороший, то ШІ не вам точно не допоможе у його просуванні.

Це антитеза до вашої тези «[через тех. борг] вашим продуктом навряд чи хтось ризикне користуватись у бізнес-крітікал сфері».

Довіра до продукту — це функція маркетингу, а не інженерії. Цим прикладом я показав, що можна мати найсуворіший лайнокод, але при цьому мати довіру до продукту.

я б не довірив процеси системі

А ось Ораклу у 2018 довірила третина ринку на 15 млрд. доларів. Чи відлякував їх говнокод? Ні.

«Ще нікого не звільнили за те, що він придбав Oracle»

Цілком згоден та підтримую! Просто треба більше проєктів робити, довести швидкість до, ну, скажімо, штук 5 на місяць, це прямий шлях до успіху!

техборг це якщо ви розробник десь гуглі. а для таких проектів це абсолютно норм.
якщо станеться чудо і проєкт почне приносити гроші, то тоді сідається і все переписується з нуля правильно

Техборг — це будь у якій сфері, якщо приймається технічне рішення, сутності, причин, та наслідків якого ви не розумієте.

Повністю відгукується ця історія. Так само створив свій проект але створив його виходячи з власного болю і вирішення власної проблеми. І на відміну від багатьох продуктів чи то на жаль чи то на щастя у продукту немає конкурентів. Може через це його і не дуже очікують і шукають? 😄 але в якийсь час дійшов до реалізації всіх задуманих ідей які були. І саме додаткові ідеї вже мені допомагав робити штучний інтелект, а до цього iOS застосунок і бек писав власноруч. Не знаю як в кого а я чітко розумію що реклама є рушієм торгівлі. Єдине що поки що не розумію скільки треба грошей і де їх взяти на це 🤓

Давайте відкриємо клуб таких стартаперів? 😅

Если нет конкурентов — значит у этого проекта нет спроса либо решение не монетизируется. Посмотрите частотки запросов ваших ключей в Google Ads или других инструментов. чтобы проверить есть ли вообще спрос и потом по этим ключам показываться и протестировать нужно ли оно вообще людям.

Сегодня чтобы протестировать несколько воронок на иос прилку в Мете — закладывайте минимум 5к баксов рекламного бюджета на tier-2 или tier-3 страну. Если вы потратите, например, 1к баксов на тест пейвола на нулевом аккаунте без историй конверсий — мета не успеет обучиться, чтобы находить вам вашу аудиторию.

Многие еще думают, что можно украсть у конкурента рекламу и онбординг с пейволом. Логично что если конкурент тратит десятки тысяч долларов на воронку — значит воронка окупается. Тут и да, и нет. Если фаундеры из снг — скорее всего окупается, если фаундеры из tier-1 стран — они могут делать этот проект на инвесторские деньги либо под продажу — в таком случае они могут позволить себе работать длительное время в операционный 0. Возвращаюсь к копировании чужой воронки. Чужая воронка работает, потому что рекламный кабинет конкурента обучился находить пользователей на основе тысяч подобных конверсий. У вас же истории конверсий нет, рекламному алгоритму не на чем обучаться и у вас очень низкие шансы, что рекламный кабинет научится находить правильную аудиторию — тут даже не играет особо роль какой у вас пояс по платной рекламе.

Поэтому увы, если вы даже специалист и шарите в своем продукте (разработка, маркетинг), то этого мало, если у вас нет капитала либо вы не умеете найти инвестора.

Так звісно повністю з вами погоджуюсь. Як казав Рокфеллер — я можу відзвітувати про кожен свій мільон доларів окрім 1-го 😅
Але ж знов таки тут мова йде не про бізнес підхід тестування пет проекту

Пет-проект без трафика не протестируешь. Друзья — это худшие тестеры. На тест нужно выделить маркетинговый бюджет, например, берем tier-3 страну и минимум1к баксов на тест 1 воронки. Откуда взялся 1к баксов? Нужно оценивать аудиторию когортами понедельно и хотя бы 100 рег получить, чтобы было из чего анализировать.

У меня самого есть релизнутый такой iOS пет-проект, по функционалу он реализован как у топов с кучей контента, крашей 0, есть ASO оптимизация — с тиер-3 гео идет по 1 инсталлу в день. Но у меня проблема, что инсталлы идут по ненужным мне запросам, эта аудитория не удерживается дольше 2х недель. Чтобы получать инсталлы по нужным мне ключам — я должен закупать трафик, иначе я не покажусь в органической выдачи апстор.

Я с помощью платных инструментов проспаил конкурентов и узнал их примерный спенд по нужным мне гео, считал экономику и у меня нет столько денег, чтобы инвестировать в обучение рекламного кабинета и потом еще надо покупать трафик дальше, ведь окупаемость пользователя в лучшем случае будет через 3-6 месяцев. Навыка привлекать инвесторов у меня нет, поэтому пет-проект не получает развития — у меня появилось больше свободного времени, я нашел новые полезные мне занятия и снизил стресс.

P.S. Есть еще тема с мотив трафиком (когда боты инсталлят прилку по нужным запросам), но мотив умер осенью 2026 года. Apple иногда попускает и мотив работает, но по моим наблюдением только для старых приложений, а не свежерелизнутых.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

t.me/ lJawxaylf8c1MWU6
Коротше, я зробив групу ) Давайте ділитись продуктами, зауваженнями, ідеями, досвідом просування та таке інше

Платити за трафік, поки продукт не перевірений живими людьми, я не готовий. Тому шукаю інші шляхи.

Може я чогось не розумію, але який трафік, коли немає користувачів? Зробити free tier (хоча б тимчасово), залити на VPS за 10 доларів на місяць, налаштувати SEO — тайтли, description, розмітка, перелінковка сторінок, сайтмап, залити в гугл та бінг консоль, почекати, поки проіндексують, протестувати ідею. За пару-трійку місяців буде зрозуміло, чи цікавий продукт користувачам, які знайдуть його через пошук.

У цьому рецепті ви загубили крок «зробити 100+ беклінків з авторитетних сайтів», щоб мати шанс потрапити на першу сторінку видачі.

Якщо ви це не робили — то я вам розповім: без просування ніякого трафіка гугл не дає.

Дає. Перевірено на власному досвіді. Низькочастотні ключові слова, оптимізація тайтлів да дескріпшенів, сайтмапи, перлінковка, внутрішня структура. При цьому важливо, щоб сайт був корисним і юзер не йшов зі сторінки одразу після переходу. Тоді гугл буде поступово підвищувати сайт у видачі. Навіть без беклінків.

Якщо ж відкриваєш сторінку, а там просто щоб подивитись продукт треба зареєструватись, а ще краще — ввести реквізити банківської карти, щоб отримати безкоштовний пробний період, то, вибачте, звичайно, ніякого трафіку не буде. Юзери будуть закривати сторінку одразу після переходу, гугл буде бачити, що юзери не задоволені контентом і одразу йдуть, і не буде підвищувати сайт у видачі.

Покажіть, будь ласка, сайт та скрін з гугл серч консолі. Скільки переходів за місяць дає гугл у такому випадку? Яка конверсія в реєстрації?

Вибачте, але у мене немає бажання мірятися з вами консолями.

Є така проблема. Велкам ін зе клаб.
Чарівної пігулки не існує.
Я розділяю «стартаперів» на 2 групи:
— є ресурси для маркетингу на початку — гроші на рекламу від інвестора або власна достатньо велика аудиторія
— немає ресурсів на початку. єдине що є це власний час (навіть мінімальний)

Якщо вам не пощастило бути в першій групі, то залишається лише довга дорога з спамом в соціальних мережах. Щоденна важка праця сповнена хейту і бану.
Швидше за все ваш «продукт» нікому не потрібен. Вирішення полягає в створенні багатьох продуктів. Чим більше спроб тим краще. Тому ви маєте продукувати свої стартапи не 3 за рік, а 4 за місяць.

Для себе я зробив висновок — треба було колись потратити 2-3 роки на побудову власних спільнот в соц мережах. Це важко, але якщо багато часу то може спрацювати. Щоб через 5 років знову не казати «чому я тоді не зробив» краще почати зараз.

Зробіть свій сабредіт, свої канали для shorts video (tiktok/youtube/reels) і регулярно щось закидайте, хоч би ШІ слоп. Навіть інстаграм чи фейсбук може бути корисний. Кожного дня по 30 хв «генеруйте контент», збирайте аудиторію. А коли будете мати хоч 1000 вірних фанів тоді випускайте для них «продукт».
Якщо навчитеся вайбкодити новий «стартап» за тиждень то робіть їх багато, спамте де ще не забанили. Якщо нічого не вистрілить то хоч буде досвід.

Є ще протилежний шлях. Зробіть продукт тому, хто готовий зараз за нього заплатити. Знайдіть серед знайомих власника бізнесу (кума троюрідного брата свата) і запропонуйте вирішити якусь його дрібну проблему з допомогою софта, зробіть, він заплатить, а далі пробуйте продати те саме власникам такого самого бізнесу.

В таких речах, якщо з ідеєю не вгадав, не зловив хайп, то треба consistency.

Якийсь відомий ютюбер, не пам’ятаю хто, сказав що перші суттєві підписники почали приходити тільки після сотні відео. Уявіть яка має бути мотивація пилити 100 відео а їх ніхто не дивиться.

Ще чув історію чувака, який розробив сервіс який напоминалки букінгів через смс-ки скидує де тобі треба підтвердити чи ти прийдеш, ну там забукав дантиста а тобі за день до візити приходить СМСка. Він був щось 10 років був без кастомерів, но він продовжував битися головою об стіну, пилити, змінювати концепцію, продавати, потім пішли кастомери і ще через 5 років продав сервіс за 2 млрд.

Нагадало історію Odoo: почався як open-source проєкт, прибутковим став через 10 років.

розробник — це той, хто бачив дуже багато різного шіту і знає відповідь на питання «чому ми так не робимо» і «чому нам це не треба».

Я купив в магазині молока — тепер я доярка.

Я б трохи іншу аналогію провів)
«Я прийшов в гості до сусіда у приватний будинок і подоїв його корову під його наглядом та з його порадами — тепер я доярка»

Памятаю як в 2016 в соло запускав торрент сайт, який сам наповнявся через парсинг інших. Лище через рік (!) Гугл почав його показувати на перших місцях, і це при умові що СЕО на сайті було майже ідеальним. З тих пір алгоритми гугла звісно змінились раз 50, як воно зараз — не скажу.
А взагалі в багатьох людей хибна думка що достатньо мати крутий продукт і клієнти самі його знайдуть. Це не так. Достатньо мати хороший маркетинг, і працюючий продукт, тому маркетинг — наше «все».

і професійних маркетологів\сейлзів варто (під)наймати.
специфічна робота.

Дуже відгукується. Пройшов той самий шлях, подивився на конкурентів, вирішив зробити на голову вище з використанням ШІ і додав функціонал, який раніше здавався фантастикою.
Але крутий продукт не гарантує продажів. У вузької ніші ти впираєшся не в технології, а в людський фактор і звички. Переманювати клієнтів важко, бо для них зміна софту це біль і ризики, які не перекриваються навіть безкоштовним тарифом. Клієнтам важко кидати те, у що вже вкладено купу грошей і часу. А будь-які вашу ШІ кілерфічу конкуренти рано чи пізно додадуть собі, бо технологія доступна кожному а не тільки вам, головне щоб клієнт заплатив спочатку за це. Коли процес налагоджений, бізнес не хоче витрачати час на тестування нового софту навіть безкоштовно

Друзі, дякую кожному за увагу до теми статті. Тільки зараз зміг відкрити dou та вражений жвавістю обговорення. Якщо комусь цікаво подивитися продукти — напишіть в особисті, пошерю без проблем. Але прошу тут їх не обговорювати, оскільки тема, яку щиро хочу дослідити: чи можемо ми ШІ використати для стартового просування? Якщо можемо, то як? Цікавлять саме ці ідеї та досвід. Я не хочу ставати маркетологом, це не моє покликання. Просто мушу в цьому розібратися, щоб зрозуміти, чи варто інвестувати в професійне просування.

Я відчуваю, що ШІ може автоматизувати «стартовий маркетинг», якого достатньо для перевірки попиту на продукт та отримання мінімально необхідної бази користувачів, щоб далі свідомо і впевнено йти до професійних маркетологів.

Хочу зібрати раму, бажано ШІ-рішення: щоб перевірити попит — робимо ось таку автоматизацію; щоб отримати першу сотню користувачів — робимо ось таку.

Що для цього потрібно? Мабуть зацікавленість в темі, ідеї, експерименти та фіксація результатів.

Всі досягнення та робочі рішення отримані від взаємодії зі спільнотою буду шерити спільноті. Звичайно, якщо це цікаво.

Я відкритий для колоборацій з тими, хто вміє в просування — пишіть в особисті, обговоримо.

Фокус теми прошу тримати в напрямку пошуку рішень використання ШІ для стартового просування, що життєво необхідно для проєктів таких фаундерів, як я (для мене справжнє полегшення, що ви відгукнулися та трохи розвіяли відчуття самотності) та маркетологам.

Ще раз дякую за ваші коментарі 🙏

Если у вас нет опыта в маркетинге, то с ИИ не получится автоматизировать его. Я раньше думал, что если джуну маркетологу дать Claude Code и API ключи, то он может что-либо автоматизировать. В моей галере решили проэксперементировать, дали джуну claude code, апи ключи и платный портал с уроками по ppc. За полгода этот джун (ему под 30 с вышкой и он очень проактивный) ничего не родил толкового. ИИ бустер, но если опыта 0, то будет 0.
Маркетологи-синьоры и владельцы галер, которых я знаю делают такие решения сами с Claude Code, потому что им больше не нужен технический партнер ака оператор Claude Code.

На жаль, ШІ-рішення для автоматизації «стартового маркетингу» виявляться саме найменше — неефективними. Бо сам маркетинг це дуже специфічна сфера, де навіть з середнім бюджетом дуже важко виводити новий продукт, особливо сервіси. Таргетована реклама тут взагалі буде викидання грошей на вітер. Звертання до маркетингових агенцій також не гарантує результату. Створювати щось принципово нове, створювати нові сенси для нового продукту — це зовсім інша задача. Вона вимагає емпатії, розуміння людської психології та бачення суті продукту. Саме в останньому й буде оте саме «болотяне місце». Бо суть продукту повинна бути розкрита не тільки з точки зору конкретного користувача, але й з точки зору стратегії потенціалу розвитку.

Я думаю, ваш текст зацікавив багатьох, тож питання «а що ви таке розробляєте?» вже звучали в коментарях. Можливо, це і було вашим задумом.

Почніть розповідати про свій проєкт на тематичних форумах, на DOU, у LinkedIn, Reddit, Peerlist — і у вас усе вдасться.

Пару месяцев назад написал тему на реддит. Она стрельнула так, как не должно было быть. В результате через 3 часа бан темы за то что написал ее с ИИ. По факту ИИ просто перевёл на английский.

Ви зробили pet проект.
Додайте його в резюме або портфоліо.
Сподіваюсь ви кайфанули під час розробки.

тому в цьому році вайбкодінг і зникне остаточно з мейнстріму — «поїду та намию собі золота!»
як до нього хайп по no/low code.

кмітливі вайбкодери це зрозуміли з півроку тому, і масово почали створювати і продавати курси з вайбкодінгу.

ще до ШІ про стартапи.
90% — загальний показник проектів, що закриваються, за даними досліджень Startup Genome.
67-70% — частка стартапів, які не доходять до окупності або припиняють діяльність з уточненої аналітики CB Insights.
1-3 роки — критичний період («долина смерті»), протягом якого гине більшість компаній.

ШІ просто збільшив кількість стартапів.
а на причини їх смертності не вплинув.

тому просто буде
99.(9)% загальний показник проектів, що закриваються
99% — частка стартапів, які не доходять до окупності або припиняють діяльність

Ключевой момент, что выживают стартапы где фаундеры уже имеют солидный бекграунд в этой нише или хотя бы умеют привлекать инвестиции. У топикстартера, к сожалению, нет ни первого, ни второго.

никуда вайбкодинг не исчезнет, глупости, просто будет меньше хайпа, это останется основным инструментом для многих, но не всех. к примеру никто не будет писать руками тысячи тестов, их генерируют и уже давно и там солиды и бест практисы практически не нужны

Ну Reddit це взагалі Еверест в темі просування.
Знаю людину, яка очолювала маркетингові відділи, має успіх на Лінкедін і завжди пише сама, бо вміє і давно в темі.

Але Reddit маркує її власні тексти, як ШІ- контент і блокує.

А ви хоче туди ШІ постити...

Тут найцікавіше. Якщо ШІ навчився писати код, чому він не може так само взяти на себе просування? Я шукав відповідь. Відчуваю, що якесь рішення є, бо вірю в цей клятий Claude.

В теорії просто треба розказати про свій продукт. На практиці — ні.

он одинаково все делает — на 3 из 10. просто ты заангажирован и тебе достаточно уровня качества «заработало». если тебе попадутся те кому по маркетингу хватает 3 из 10 чтобы дать тебе деньги, то они дадут

Код давно на 8+ він робить.

при оценке я ориентируюсь на уровень энтерпрайз решений, а не учебных проектов

nda не позволяет, но вы можете сами найти энтерпрайз проект под свободной лицензией себе по вкусу

nda не позволяет

сумний_трамбон.mp3

найти энтерпрайз проект под свободной лицензией себе по вкусу

Ось вам декілька ентерпайз проєктів, які останні роки пишуться на 90+% за допомогою агентів:

gitlab.com/gitlab-org/gitlab

github.com/kamu-data

Запрошую вас знайти в останніх комітах код, який на ваше уявлення «3 з 10».

Чому саме ці — тому що на них працюють друзі рівня CTO та staff engineers. Один з них до речі про впровадження ШІ пише публічно: t.me/itguild_next_tick

сумний_трамбон.mp3

ну а разве не очевидно что у меня не может быть пет-проекта энтерпрайза?

Ось вам декілька ентерпайз проєктів, які останні роки пишуться на 90+% за допомогою агентів

это называется подмена тезиса, если ваши друзья сто и стаф инж используют ллм, то это не повышает уровень ллм, нужны друзья, которые уверенно знают как компьютер включается и с какой стороны за него садится, чтобы не закрывать огромные гэпы рандомной генерации своим опытом и вмешательством

Запрошую вас знайти в останніх комітах код, який на ваше уявлення «3 з 10».

а это называется ложная релевантность. репозиторий, где люди используют ллм, не является доказательством качества кода, написанного ллм. если есть час та натхнення, то могу предложить эксперимент. напишите какую-то фичу с помощью ллм, просто просите ллм сделать то что надо, потом точно так же можете проверить результат, но не смотрите в код, после этого с анонимного профиля создайте пул реквест. я уверен что ваши друзья реджектнут его

Я зрозумів вашу тезу про «ллм пише код на 3 з 10» — це про сферичний LLM у вакуумі, тобто без агента, без інструментів, без харнеса, та іншого.

Звісно що при впровадженні агентів їх будуть вбудовувати в систему, де змусять ЛЛМ генерувати код потрібної якості.

Так саме і з людиною-інженером — якщо не зробити анбордінг в проєкт, задати стандарти організації, то він напише те, що інша людина не прийме на код-ревʼю.

ну а разве не очевидно что у меня не может быть пет-проекта энтерпрайза?

Нічого особистого. Я до того, що як тільки заходить мова про якість коду — то треба показувати код + стандарти по якому ми будемо вимірювати що є 1, а що є 10.

Я зрозумів вашу тезу про «ллм пише код на 3 з 10» — це про сферичний LLM у вакуумі, тобто без агента, без інструментів, без харнеса, та іншого.

создавая благоприятные условия качество не растет. просто эта дистилляция повышает шанс выявить худшее и отбросить. шанс бросить монетку на одну из сторон равен 50%. на 100 попытках будет примерно 50 на 50. и вот это вот все делает 200 бросков чтобы получить 100 на 100. и потом магическим образом пояляется утверждение что шанс получить решку около 100% из 100 определенных бросков. нет, шанс не изменился, изменился способ оценки результата — на необъективный

Звісно що при впровадженні агентів їх будуть вбудовувати в систему, де змусять ЛЛМ генерувати код потрібної якості.

с маркетингом можно точно так же и его эффективность вырастет. только это не меняет того факта что базовое качество генерации низкое

Так саме і з людиною-інженером — якщо не зробити анбордінг в проєкт, задати стандарти організації, то він напише те, що інша людина не прийме на код-ревʼю.

это утверждение ложное

Нічого особистого. Я до того, що як тільки заходить мова про якість коду — то треба показувати код + стандарти по якому ми будемо вимірювати що є 1, а що є 10.

у меня есть пример другой пример. опус 4,8. c#. мне нужен был достаточно простой класс, по сложности задача на уровне генерации крудов. около 200 строк. все было нормально, кроме одного места:
var count = 0;
for (var i = 0; i < collection.Count; i++)
{
var count += i;
...
}
причем он делал вид что компилил это. я считаю это 10 из 10

Ось вам декілька ентерпайз проєктів, які останні роки пишуться на 90+% за допомогою агентів:

gitlab.com/gitlab-org/gitlab

це код core гітлаба? він пишеться на 90% за допомогою агентів?

Так, це код GitLab.

він пишеться на 90% за допомогою агентів?

«від 60% до 99,5% в залежності від команди»

А ось кодекс підрахував по тегам на МР:

це ви нацькували агента, щоб він порахував?

Codex:

“Look for public sources: which % of code is written with AI agents in GitLab opensource project. Сalculate an MR-based proxy from GitLab’s public metadata.”

Майже уся розробка GitLab відбувається публічно: не лише код, а й стандарти розробки.

Наприклад, можна подивитись як впроваджують ШІ-розробку:

handbook.gitlab.com/...​/developer-experience/ai

Я щось не догнав — ти стверджуєш що є open-source enterprise проекти де код написаний краще, ніж його написала б ллм-ка в 2026?
Чи про що йде мова?
p.s.
в тих НЕ-open soure enterprise проектах які я бачив, код цілком посередній, а іноді жахливий.

это потому что ты на примере, а не на утверждении фокусируешься, я написал что ллм делает любую задачу на 3 из 10. Владимир ответил что на 8+ из 10. я ответил что оценивать нужно по реальным проектам, а не учебным, все остальное пустая болтовня

ллм делает любую задачу на 3 из 10

це не так. є нормальна спека — буде нормальний код
я це бачу на наших проектах.
доводити це комусь особливого змісту не бачу — всі бажаючі можуть продовжувати писати код руками

так может это и есть 3 из 10? почти треть от идеального

Поділіться будь ласка посиланням або назвою продуктів, стало цікаво

В мене схожа ситуація з книжкою, але трохи людей додає Реддіт та публікація окремих розділів в журналі на Медіумі, котрий їх промотить.

Вона безкоштовна. Наразі 1500 скачувань з Лінпаба, і не знаю скільки з Гітхаба — але там 900 зірок назбиралося.

Я дико извиняюсь, а в чем тогда цимес?
Пардон за одесский язык

PR. Но не вышло — сейчас это требует инфлюэнсеров.
И да, была такая нерешенная с 90х задачка — классификация патернов. Их нагенерили больше 2К, и теперь никто не может в куче разобраться. Вот я ее типа частично решил, но оказалось, что патерн комьюнити не дождалось и сдохло.
А вообще — выгорел и надо было чем-то заняться. И занятие затянулось и превратилось в справочник.

PR кого-чего? Себя или книги?
И мне кажется что лучше генерить не книгу а модель, которая сможет принять пожелания, ограничения и хотелки и выдать архитектуру на основе этого — и желательно на бизнес-языке разметки. Вот это вполне могло бы продаваться.

Себя естественно.
Когда книга начиналась, ЛЛМ еще не раскрутились. Да и модели сейчас под каждым забором валяются. Вот недавно видел совет для хайлоада: если упала аналитическая база, то нужно переключить аналитику на транзакционную базу чтобы поддержать качество сервиса.

Чтоб себя пиарить — нужно публиковать не книгу а в новостях писать что ты ее собираешься выпустить и она перевернет весь мир.
Саму книгу выпускать не обязательно.

Тут навіть коментарі 90% згенеровані ШІ, я в шоці. Люди — писати код з АІ не робить вас інженерами або розробниками + написані 3 апплікухи за рік, неважливо якими агентами, навіть найпотужнішими. Чи дасть людина без досвіду гарантії того що все працює, якщо ця людина не розуміє що той агент писав взагалі. Це все звісно круто — але АІ це не інструмент щоб писати все на ньому, потрібна коректна архітектура, CI фіч і таке ж тестування — а не пачкою писати промпти, накшталт — «Запили мені зараз аутентифікацію, авторизацію ітд ітп щоб працювало». Промпт написаний розробником, який знає і чітко пише що робити, як модель зібрана, типізацію даних, які депенденсі, валідації. І промпт написаний людиною яка не знає що таке HTTP — це різні речі.

Це ви аішкою згенерували? Ну, до речі інженер я за освітою, но не за фахом. За свій сервіс я даю гарантію. І я не генерив код навмання,не розбираючись в темі. Я розібрався, а потім написав код.

Якщо вас засмутило подвійне тире — то так тут форматується текст в едіторі. Можете самі спробувати. Мене до речі це і засмутило (як мінімум) як в коментарях так і в самому пості, тому я і почав свій комент з цього.

Якщо вас лякає тире, то ось мій пост для вас. :)

t.me/obrizan2/328

Люди — писати код з АІ не робить вас інженерами або розробниками + написані 3 апплікухи за рік, неважливо якими агентами, навіть найпотужнішими.

Бо мета у автора не інженером стати, а підприємцем. Цей код, на який «інженери» або «розробники» моляться, для підприємця це лише короткий етап усієї справи.

Чи дасть людина без досвіду гарантії того що все працює

В підприємництві перевіряється не якість коду та не якість продукту, а гіпотези: «чи має цей продукт цінність, щоб за нього сплатили». Ваші патерни, архітектура, CI — це другорядне.

Промпт написаний розробником, який знає і чітко пише що робити, як модель зібрана, типізацію даних, які депенденсі, валідації. І промпт написаний людиною яка не знає що таке HTTP — це різні речі.

Дуже слабкий пітч на вакансію розробника.

Мій месадж був взагалі про інше — факт того що AI згенерував тобі апплікуху, сам по собі не робить тебе розробником. Як і факт того, що людина зібрала будинок за інструкцією, не робить її будівельником. Щодо «слабкого пітчу на вакансію розробника» я зараз не продаю себе як розробника, і ми, наскільки я бачу, не на співбесіді (Я ФронтЕнд доречі). Я якраз розділяв «підприємця» і інженера. Хоча я не знаю, може ви вважаєте що фраза «AI зробив з мене розробника за рік» не буде тригерити людей які багато років вже працюють розробниками і не можуть швидко знайти роботу в нинішніх реаліях...

фраза «AI зробив з мене розробника за рік» не буде тригерити людей які багато років вже працюють розробниками

Мене особисто не тригерить. Я не відчуваю знецінювання слова «розробник». Я витратив багато-багато років на навчання (та й зараз витрачаю). Я навпаки радий, що хтось може тепер за рік створювати продукти, які можна викласти в прод за допомогою ШІ.

А вас тригерить?

Є на ютубі канал Starter Story — там про розробку і просування невеликих продуктів. Що запам’яталось:

Дев зі Штатів зробив чергову фінансову апку і заколабився з блогером із Перу: блогер рекламує, дев пилить фічі, прибуток навпіл.
Знайомий героя історії потрапив у в’язницю. Він вислухав його біль звідти — і зробив сайт для допомоги ув’язненим та їхнім родинам. Заробляє на підписці.

Ще одна ідея, гарна як на мене: давати одну дуже корисну фічу безкоштовно і просувати саме її — лендінг, email-розсилка тощо. А додаткові фічі вже за гроші. Людина розуміє, що отримує цінність, і їй шкода її втрачати. При цьому необов’язкові фічі, потрібні не всім, і дохід приносять, і нікого не відлякують.

Щодо реддіту — можна спробувати не коментарі під чужим, а власний пост своїми словами: помітив таку-то проблему, ось її вирішення, користуйтесь безкоштовно. Формально ти нічого не продаєш, а в коментарях можеш отримати перших вдячних користувачів.

Але в цілому більшість історій звучать так: зробив 20 апок, вистрілила одна — її і масштабую.

Яким чином ви прийшли до висновку, що автор потребує ідей? У нього їх вже три реалізованих. Його запитання було в іншому.

Яким чином ви прийшли до висновку, що я прийшов до такого висновку? В коментарі не тільки про ідеї, а і про просування, про яке автор і запитував.

Рецепт відомий давно — спочатку продай, а потім роби.

Тобто спочатку гроші, а вже потім стільці? 😃

Я не програміст. Ніколи не працював в ІТ, не створював продуктів і не займався продажами.

Алексе, не переймайтеся! Я програміст, 20+ років в айті, я теж розробив продукт за допомогою ШІ, та коли запустив testinel.dev (triage та root-cause analysis для Selenium/Playwright тестів) — до мене прийшло 3 користувачі, які зробили 0 запусків тестів та як висновок — нуль продажів.

Бо в створенні успішного SaaS написання коду ніколи не було проблемою.

Продукт готовий. Він хороший — і кажу це не тому, що мій. Функціональний, безкоштовний, 19 мов, робить те, за що конкуренти беруть гроші.

Супер що є конкуренти і що їм платять гроші! Тоді знайдіть їх користувачів та продайте свій продукт!

Акаунт без історії, який залишає посилання на власний продукт, вимикається швидко.

Ви можете залишати не посилання, а просто назву продукту. Наприклад, я свідомо обирав назву Testinel, щоб можна було не ставити посилання а згадувати. Якщо людині цікаво, то вона піде це шукати ну і я там буду на першому місці. І це працює, тому що за останні 90 днів гугл дав мені 54 візити саме по назві Testinel.

Довіра не виникає автоматично. Сто автоматичних коментарів дають нуль довіри, бо довіра виникає тоді, коли хтось витратив на тебе увагу і пересвідчився, що ти корисний та не обманюєш.

Покупають не у коментаря, покупають у людини. Почніть будувати власний бренд соло-фаундера. Розвивайте лінкеін, твітер. Пишіть про ваш стартап, про проблеми, які він вирішує, як ви будуєте. Пишіть самі, а не за допомогою ШІ. Я пробував писати з ШІ — мені просто не сподобалось, як він пише. Якщо мені самому не подобається результат — то як він сподобається іншим?

Залишу свої поислання, якщо вам цікаво подивитись як я пишу (та підписатись):

www.linkedin.com/in/obrizan

x.com/obrizan

Навіть тут на ДОУ мені стало цікаво, що за сааски, що це за фаундер — але немає фото в профілі, немає верифікації, немає посилань на Лінкедин та Твітер. Може це також ШІ-просування? Може, ну так хоч про свій проєкт згадаю. :)

Якщо ви теж тут — розкажіть у коментарях, як виживаєте. Полюю на досвід тих, хто вже пройшов цю стіну.

Я не пройшов, але зрозумів одне: розвиток SaaS-стартапу це окрема дисципліна і її треба вивчати, практикувати, набувати досвід, що працює, а що ні, і що ніякого «хака» не існує. Overnight success побачать лише люди, які не проходили ваш шлях та не знають що було до цього.

«Це не реклама продуктів.» — а хотілося б.. Як можна ознайомитись безпосередньо з предметом розмови?

Яку потребу споживачів, клієнтів намагались задовільнити?
Цей ринок вже є?
Хто топ-3 гравці на ринку, якщо він вже є?

Проблема у тому, що ви створили не продукт, а лише його технічну частину. За аналогією — ви написали текст пісні і ноти, але не вмієте / не хочете її заспівати і записати в студії.

Це нормально. Ви не маркетолог, вам це відверто важко і нецікаво. Мені — теж. Більшість соло-розробників саме такі. За тією ж аналогією — якщо людина не має музичних даних, вона у цьому не винна. Гірше буде, якщо вона все ж вперто намагатиметься співати і навʼязувати це іншим.

Що зробити? Знайти спеціалістів і доручити їм просування. За гроші чи за частину майбутнього прибутку — тут як домовитися. Наприклад, соло-розробники ігор ходять у таких випадків до видавців, які просувають їхню гру на Steam і так далі, у них для цього все налагоджено.

Пані та панове джуни маркетологи, є цікавий фріланс на благодійних засадах, пишіть в приватні автору статті

Ну в мережу вам точно доведеться залізти, створити офіційні сторінки продукту, можливо ютюб (так, там взагалі страшненько), можливо блог на самому продукті з регулярними статями, ідея з пошуком аудиторії через скарги на реддіт — супер, повністю підтримую. Я б ще подивився та вивчив роботу ваших конкурентів в соц мережах

Людей, які прийшли самі й лишилися: нуль.

Не зрозуміло що саме ви маєте на увазі
а) зовсім нікого не прийшло?
б) чи 100 прийшло погралося з продуктом і потім всі 100 пішли. залишилось 0?

Я зараз знаходжусь в схожій ситуації. Не програміст, почав будувати свій проект. Зараз уже все мінімально працює, починаю шукати клієнтів. Непроста b2b ніша, і це дійсно складно. Я також як і ви вірю у свій продукт, і усвідомлюю що знайдеться свій клієнт. Тільки но почав пошук і повний надій.
В мене вже є Лендінг, але поки що розкручується. Не можу сказати що він зовсім неефективний. Але це база, це твоя візитівка.
Також завів ютуб канал, можливо ще звідси трафік привести. Знову ж таки, це необхідність. В 26 році демонстрація продукта має бути і на ютубі.
Думаю завести блог на лінкед ін. В мене там є десь 3000 контактів, але до сьогодні активно не вів сторінку. Є багато ідей як це дійсно зробити цікаво, за декілька місяців розробки дійсно накопичилося багато матеріалу, досвіду і експертизи. Не знаю як це сприймуть мої поточні контакти з зовсім іншої сфери, але тут байдуже.
Дуже цікаво буде спостерігати за вами, пропоную взаємну підписку

А можна посилання будь ласка?

Так звісно. Ось мій сервіс: misfora.com

Це дуже специфічний софт як я бачу. Тут треба не просування в мережі а точкові розсилки до зацікавленої аудиторії.

Це дійсно так, мені потрібні власники невеликих готелів або апартаментів, ще і під окрему країну. Але ринок більше ніж здається і є куди маштабуватись. Я вивчив конкурентів, насправді є багато чого схожого, але саме такого функціоналу разом немає ніде. І це дуже важко: спілкуватися на іншій мові та переконати власника використовувати саме мій продукт.
Зараз в мене закритий тест і перш за все я хочу переконатись що ідея дійсно вартує того щоб продовжувати. Та навіть на безкоштовний тест завести людей дуже складно. Ще і тому що тут специфічна тема з персональними даними.
Зараз я кайфую від всього процесу як би там не було. Я вийшов за межі знайомого. Мені сподобалося будувати архітектуру, вирішувати завдання та розібратися в новій темі. Раніше я і подумати не міг зробити щось таке. І це надихає і відкриває нові двері. Іішка в умілих руках це дуже потужний інструмент. І я починаю відчувати себе справжнім розробником, я спілкуюсь по апі з розробниками інших компаній та навіть находжу баги в їх продуктах. Але про це якось іншим разом

І це дуже важко: спілкуватися на іншій мові та переконати власника використовувати саме мій продукт.

Дуже рекомендую книгу SPIN-продажі. Там є про те, як без тиску у спілкуванні, та через свою експертність продавати свої послуги або рішення.

Я в ІТ давно, але скоріш як управлінець проєктами. А тут, потрапивши до ЗСУ та маючи трошки вільного часу, вирішив написати невеличке розширення, якого мені самому не вистачало. Згодом цей маленький код обріс нехреновим функціоналом. Сам від себе не очікував — затягує, коли в тебе починає виходити те, що тобі потрібно. Тут би відпочити між змінами, а я все тестую і тестую.

Якщо просто цікаво: chromewebstore.google.com/...​?utm_source=item-share-cb

Щодо вашого продукту в мене вимальовується така картина:

Ви правильно акцентували на моменті персональних даних — це дуже болюча тема для європейського та американського споживача. І ось чому я вирішив робити цей проєкт як розширення: Google виступає гарантом зі своєю політикою, користувачі йому довіряють.

Правильно потрібно прорахувати тріал: дати ознайомитися із застосунком, закривши болючі питання користувача та не відлякнувши його.

Може, це політика оплати: бо одна річ — закинути кошти на Приват, а інша — коли це проходить через європейські банки (про Америку та сателіти взагалі мовчу, там такі кінські відсотки за перекази). Я дуже довго ламав голову, поки знайшов оптимальне рішення — як зробити це лояльно для користувача та виводити гроші сюди, не потрапляючи під приціл податкової.
Хоча в мене ще не так багато преміум-покупців, але трошки закрив витрати на преміум-ШІ.

Через Cloudflare та Apps Script можна зробити свою систему статистики з точками входу та виходу, щоб контролювати, на якому етапі клієнт іде, не порушуючи його приватності — тільки за ID встановлення.

Тобто моє розширення використовує тільки безкоштовні сервіси та API, бо не є прибутковим.

Окрім робочого коду, треба аналізувати багато факторів, які впливають на життя продукту.

Успіхів у розробці!

хай знаходить людей, які скаржаться на біль, що я вирішую

Але повинно бути навпаки: спочатку шукаємо проблему, а потім, будуємо SааS по її рішенню. В процесі якраз можна буде оцінити, чому цю проблему не вирішували раніше, чи вона з’явилась нещодавно, і чи є вона таким вже ласим шматком для стартапу.

Але повинно бути навпаки: спочатку шукаємо проблему, а потім, будуємо SааS по її рішенню.

Іноді можна нічого не шукати, якщо:

а) сам відчуваєш біль;
б) цей біль корпоративний — тобто впливає на процеси компанії;
в) ти бачиш, що твої колеги також бідкаються.

Саме так я зробив testinel.dev — мені задовбало колупатися в логах CI-сервера, та хотілось, щоб вони були структуровані та ще щоб ШІ одразу пораду давав.

Але це не відміняє, що тепер треба шукати користувачів. SaaS сам себе не продасть.

Але повинно бути навпаки: спочатку шукаємо проблему, а потім, будуємо SааS по її рішенню

У вас ресурсів не вистачить, щоб запустити продукт, який вирішує проблему, котру раніше ніхто не вирішував.

Берить приклад з середовища нвколо.
Бачите базар і з десяток продуктових ларків (або з одягом)?
Ставите одинадцятий поруч, і якись прибуток, та буде.

У Одесі «7-й кілометр» або «Барабашово» у Харькові так і працювали. Декілька кв. километрів ларьків з майже однаковим товаром.

В SaaS все теж саме.

От коли ви генеруєте ШІ-слоп замість власних думок — ви дійсно вважаєте, що це хтось буде читати?

Це має назву ШІ —просування :)

Нібито якщо власних думок накидає — хтось буде читати, а не просити «зроби коротке саммарі»

Підписатись на коментарі