Чи справді медійність допомагає в IT?

Як ми всі знаємо, у сучасному IT дуже багато вирішує медійність. Чим більше людей тебе знає, тим більше шансів, що тебе помітять рекрутери, потенційні роботодавці, інші розробники або навіть люди, з якими в майбутньому можна буде зробити власний продукт

Але тут виникає питання: де себе проявляти, якщо ти не виступаєш на DOU Day, не так часто їздиш на хакатони та не відвідуєш IT мітапи?

Особливо якщо ти студент або junior, у якого ще немає великого досвіду та гучних компаній у резюме

Я сам останнім часом почав замислюватися над цим питанням, наприклад, один мій пост на DOU неочікувано привів до нових контактів у LinkedIn, Telegram та інших соцмережах

І я зрозумів, що медійність, це не обов’язково щось велике: конференції чи тисячі підписників

Але якщо я хочу створити власний продукт (а я хочу), потрібно, щоб про нього і про мене хоча б хтось знав

Тому що, на мою думку, зараз тисячі людей створюють проєкти за допомогою AI та намагаються їх просувати. Я не проти AI, але вважаю, що він має бути інструментом розробника, а не розробником замість нього

На мою думку, вміння самостійно створювати продукт, використовуючи AI там, де він справді допомагає, а не робить за тебе всю роботу, + вміння розповісти про цей продукт можуть стати дуже сильною комбінацією

Але, я чесно не знаю, чи достатньо просто регулярно показувати, що ти робиш, наприклад:

• Публікувати свої проєкти
  • Розповідати про пошук першої роботи
  • Писати про помилки на співбесідах
  • Ділитися тим, що вивчаєш
  • Показувати свій шлях у програмуванні
  • Обговорювати цікаві технології
  • Публікувати власні експерименти

І тут мені стало цікаво: де здебільшого люди проявляють себе як спеціалісти? ( DOU? LinkedIn? GitHub? Telegram? TikTok? Threads? YouTube? )

Чи, можливо, ви взагалі нічого не публікуєте, а робите ставку виключно на резюме та співбесіди?

Я, наприклад, всюди намагаюся використовувати один нікнейм: @k4rpenko у (TikTok, Telegram, LinkedIn, DOU, X, Threads, YouTube, Instagram, власний сайт, GitHub, пошта (@outlook.com) тощо), щоб за потреби мене можна було легко знайти на різних платформах, думаю, це теж може бути частиною особистого бренду.

І головне: чи справді медійність допомагає отримати роботу в IT, чи це переоцінена річ?

Цікаво почути досвід як junior’ів, так і senior’ів та рекрутерів

Або, можливо, ви знаєте якісь Telegram групи чи інші спільноти, де можна обмінюватися досвідом, знайомитися та проявляти себе?

Я, наприклад, для своїх каналів створив Telegram групу, де хочу поступово зібрати ком’юніті розробників: @core_stack

Але якщо у вас є якісь цікаві спільноти, платформи чи ідеї буду радий дізнатися

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Впізнаваність (медійність) спрощує пошук роботи, але її треба сприймати як один зі шляхів — на рівні зі звичайними рекомендаціями від колег із попередніх місць роботи й загалом від знайомих.

У мене є один із проєктів, який спрощує пошук роботи Go-, Rust- та Elixir-розробникам:
readytotouch.com. Я цей проєкт популяризую через LinkedIn, додаючи цих розробників у контакти й розповідаючи про проєкт, й інколи отримую пропозиції щодо роботи. Ось буквально цього тижня було запрошення у стартап для розробки Cloud-провайдера з офісами в Іспанії, Німеччині та Болгарії.

Також часто роблю розслідування про ІТ-компанії, й інколи ті, кому допоміг із розголосом, готові рекомендувати мене у свої компанії, включно з FAANG.

І ще, враховуючи, що у вас є GitHub, то в мене є проєкт u8views.com для підрахунку переглядів профілю. Підключається за пару хвилин у браузері.

Стратегічно (в терміні 5+ років) медійність це добре і допоможе в кар’єрі, нетворкінгу.

Тактично для рівня нижче архітекта/тех ліда це не впливає.

Я фокусувався максимально швидко вийти на скляну стелю (7-8к$), а тоді вільний час тратити на екстра дохід та інвестиції.

Якщо тобі цікавіше тратити вільний час на конференції і блог, то вперед)

Тут не має конкретної відповіді. В мене років 2-3 тому був на співбесіді архитект, всі співбесіди пройшов, я лише після клієнтського інтерв’ю дізналася, що по рамках свого стеку, участі в техгічн. конференції- це відома людина. Максимально проста людина в комунікації, звичайний Лінкедин в нього ітд.
Я би сказала, що важливо просто своєчасно просити колег заповнювати твій Лінкедин щодо співпраці з тобою( це бекграунд чек, ось, що важливо)

на junior level не тебя ищут, а ты ищешь. твой бренд — твой Github. развивай hard skills и стучись во все двери, демонстрируя свои достижения. я в твиттере видел уже несколько примеров, когда джуны просто писали cold emails с ссылкой на свой Github profile и получали за смелость и инициативу шанс.