Що зараз на ринку праці? Потрібна консультація
Доброго дня всім. Прошу пораду, підказати, і в принципі дати оцінку по тому, що відбувається. Справа в тому що до війни я пропрацював більше 10 років системним адміністратором, в основному не в іт компаніях, а виробництва, рітейли, логістика і багато всього. З початку війни працював так би мовити в перших продуктових компаніях, познайомився і отримав власне досвід в них, але отримав власне досвід в них у вузькопрофільному напрямку, не сісадмін вже, було цікаво спочатку, і зп непогана, але через кілька років, захотілося знову адміністрування, ностальгія, та й плюс який не який але розвиток постійний, на відміну від тієї вузькоспрямованості.
Станом на зараз, таки знову працюю сісадміном, у продуктовій, проявив по всіх напрямках лояльність і пройшов навіть поліграф, зараз я на ВТ, і тут ось буквально я зрозумів що потрапив у повну дупу. Мені на співбесідах говорили, що у відділі є чергування, але, я як людина, у якої вже за плечима не мало прожитих років, і багато років роботи в різних компаніях тощо.
Я не сном не духом не припускав, що вони будуть у такому вигляді, якщо коротко, свій 8 годинний робочий день відпрацював, а потім ще (в середньому через день) обов’язкові додаткові години чергування, 2, 4 або 6 годин, тобто сумарно зі стандартним днем це може бути до 14 робочих годин (8+6). Але, відмовитись від них не можна, а вони мені не потрібні, відповідно вихід один, зараз активно відправлятиму знову резюме шукати роботу.
Власне питання, підкажіть будь-ласка, зараз, за ці останні 4 роки, дійсно наскільки змінилися в гіршу сторону умови праці для співробітників і потенційних кандидатів? І, чи є в галузі системного адміністрування ще робота зі звичайним стандартним графіком (я не говорю за аврали, це зрозуміло)? За зп мегависокою я не женуся. Просто до мого кейсу, який вище описав, я вже від своїх знайомих за останні
Я звичайно не ванілька-зумер, і вже загартований життям, але сорян, я не готовий працювати по
Маячня якась, і мені страшно від цього дуже, накопичення умовно є десь до року, щоб не працювати взагалі, але загальна динаміка лякає. Підкажіть пліз, чи залишилися ще роботи зі стандартним 8 годинним графіком і 5\2 (вихідні не обов’язково підряд) і без будь-яких крайнощів для системних адміністраторів?
55 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівЯкщо ви виїздний — дуже раджу за кардон і там шукати, в Польщі в рази більше вакансій має бути
Так дежурства это ж прям если упало пропало, а так чилишь, занимаешься своими делами, просто на связи быть. Ещё и за доплату. Если нет, то это развод.
Согласен
Це дивлячись яка доплата. Коли в менулій галері намагалися черговання просунуть нам, то там ставка була — мінімалка за годину в той країні, де ти знаходишься. Тобто умовно, у мене ЗП була 40 баксів на годину, а за це чергування платять 5 баксів година. То ж питання — нах воно треба
5 доларів це оплата за роботу чи за активне очікування?
Умовно в тижні 40 робочих годин. Тобто зп за тиждень 40*40=1600 доларів
Але крім цих 40 робочих годин є ще 24×7-40 = 128 годин активного очікування. Тобто оплата активного очікування 128*5 = 640 доларів (40% додатково до зп).
Якщо при цьому щось реально ламається і потребує негайної відповіді 1 раз на2-4 тижні і є чесна ротація (наприклад 1 тиждень на квартал) то це фактично 2560 доларів на рік за вирішення 1-2 проблем в незручний час.
Якщо ж 5 доларів на годину — це лише якщо щось зламалось, або щось ламається щодня, то це, звичайно, не дуже вигідно. І можливо навіть не дуже легально, бо робота в нічний час чи на вихідних не може оплачуватись мінімалкою.
Оплачувався весь час чергування.2-4 тиждні — то звучить ок.
Коли ломається раз на
Але інцеденти були частіше ніж раз на тиждень і умова була — якщо щось трапиться — маєш відповісти не пізніше ніж через 15хв після інцідента і маєш одразу лізти, дивитися що там впало в проді. Тобто треба постійно ноут з собой таскати. Кому треба той додатковий стресак.
я так думаю, то ви на досвіді з Майкрософта розповідаєте. В укр галерах не упевнений що справедливі умови на це
Це основа проблеми. Але не всі інциденти однакові, багато не потребують відповіді за 15 хв і можуть почекати робочого часу. Але якщо саме аварії які мали вплив на користувачів ставались більше разу на тиждень, то проблема не в чергуваннях.
15 хв це може перебільшення (хоча треба дивитись на критичність сервісу), але в цілому це типово, інакше в чому сенс чергувань?
І Майкрософта і Гугла. Я відповідальний за створення, планування, визначення периметру відповідальності, якість і фактично абсолютно все повʼязане з oncall в своїй команді зараз (додатково до своєї основної роботи).
На жаль. Або нікуди цей тиждень не планувати ходити
Тому за це і є грошова компенсація. Але яка альтернатива? Прод упав, юзери не можуть користуватися сервісами, компанія втрачає гроші... і нічого з цим зробити не може бо вихідний... почекають понеділка. Якщо це якась внутрішня система виключно для внутрішнього користування і тоді може це і допустимо (хоча не факт). Але якщо ви заходите на YouTube і не можете відкрити улюблене відео з котиком то це катастрофа і потребує негайного вирішення.
Гляньте держпідприємства (не військові) чи освіту. Там і бронь має бути, і графік нормальний.
Так мені бронь не потрібна, є відстрочка
Хоча я скзав що за великою зп не женуся, але в держустановах хоча б 1000$ навряд чи будуть платить
так ти ж писав, ж ніби зепе не грає ролі, а от уже грає
Це поки в маназин не треба сходити по харчі, десь жити і т.д.
ну то запасатись харчами і кешем на зиму, поки є робота і платять достатньо для створення запасів, потім за банку тушонки буде мати любов і особисте життя на ніч (30 банок спаму, і «медовий місяць» гарантовано)
Так не працює комради, хоч це і інстинктивно та інтуітивно так здається як і в програмуванні в голову першою приходе красиве просте і кардинально не вірне і не оптимальне, наївне рішення. Отримаєш ти не любов — а фінку в бок, або роздаш : нужденним ополченцям і т.д. за так.
В блокадному Ленінграді золото втратитло свою цінність, так само як під час голодомору українці віддали більшовикам на індустріалізацію цілих 100 тонн золота, переважно в царских червонцях за харчі (власне в цьому і був сенс, відібране зерно в Америці теж взяли — а воно не згнило, що нам напарюють, у Рузвельта була Велика Дипрессія).
В дитинстві же написано було, що працює : «Пролетарії всіх країн об’єднуйтесь». Та ми ніколи в молодості старших не слухаєм, інстинктивно так само.
сумно, блдж
Я писав за великою не женуся, я не писав не грає ролі, в районі 1000$ це невелика зп вроді як
дивлячись де, якщо Київ то нище середньої, вище медіанної
index.minfin.com.ua/...bour/salary/average/kiev
Ого, ниче се подросли средние зп, помню прекрасно этот сайт, последний раз заходил не него2021-2022
Короче нужно нафиг валить с этих продуктовых, тоталитаризм какой то сплошной, я в городе центральной Украины, но не в Киеве к сожалению (
якщо взяти до уваги неоплатні овертайми, то кур"єр з доствки піци більше матиме
Вони платні, по x1,5 а то й моментами по x2 за кожну послідуючу годину, але від них типу неможна відмовитися ( А вони мені не потрібні
то «накоплюй жирок» а потім в держказначейстов чілити
Та жирок на + - рік і так є
в теперішній час рік мало, хоча би2-3, ліпше 4, але якщо прижме то можна в режимі аскета протягнути, закинувши на ОВДП все що є і проїдаючи купонний дохід, подумай про варіант «ти спиш, гривня працює»
а взагалі це зараз тільки в адмінстві\ продукт підтримці таке відбувається, чи у всіх іт напрямках таке рабовластництво ?
в цій країні скільки себе пам«ятаю завжди так було ±, якщо не свій, не «блатний» чи «приблатньоний»
недавно на DOU писав один діяч з якогось держагенства, що штатка зайнята десь на 50%, а без них ляже вся система держ реєстрів чи чого там
Комрад був з держ казначейства. То критична державна система, стане уся держава усі проплати всюди якщо вони ляжуть. Там якийсь або саботажник, а або просто бовдур вимагав їм підірвати датацентр в 2022. Щоправда це був ідіостький не забеспечений наказ, бо підривати було нема чим. Відповідь була : «Так дай гранату! Та підпиши письмовий наказ щоб видали». Насправді положити державу зараз може бути просиіше ніж ідіотизмом із бомардуванням жилих кварталів ракетами, що знасно дорожче за панельні дома, бо деякі системи вразливі як НПЗ чи склали Вайлдберіз і настільки же кричні.
dou.ua/forums/topic/59502
Це класична ситуація зветься, крадіжка рейту через безкоштовні понаднормові Mission Creep.
В сутності це трудове шахрайство, та оскільки в аутсорсінгу і аутстафінгу де факто ми знаходимось поза правовим полем і захисту законодавстава праці як такого (КЗПП це з другої ери УРСР, хоча там теж були трудодні, стахановство та облігації держ займу замість грошей в незаледній вже перекриття доріг робочими заводів із скандуванням «Віддайте зарплату!» Це законодавство яке захищає фіскальний тиск держави, а не права робітників) , з цим нічого не можливо зробити окрім як скористатись ринком та правом на Юрьєв день.
Такого дуже багато як було так і є, тільки сарафанне радіо зокрема і DOU як online профспілка працює.
там «продукт» бо поліграф, і оформленя згідно КЗпП бо «бронь»
В 36 — це Ви вчора тільки з дитячого віку вийшли ). Може малось на увазі 56?
Та поки 36 ) але попередні2-3 роки відпахав знатно, зараз хотілось би нормальний робочий графік, 8 годинний + -, хай навіть з високим навантаження, бо треба знову и особисте життя будувати, і пожити хоть трохи для себе
страна в опасностє, а ти тільки про себе
Ну так хай Тімур Міндіч і та батальон Монакко і іже з ними і продемонструють особисто : «Все для фронта все для победы».
Між іншим у комуністів усі діти воювали. В Сталіна та Хрущова загинули, власне сам Хрущов був на війні зокрема в Сталінграді, а Сталін попри наявність дорогого бункеру ніколи в нього не спускався, з москви теж не евакуювався, тобто давав приклад особистої мужності.
Аналогічно аристократи російської імперії, де зламалось воно із втечі білогвардійців з Криму, та втечі УНР та Скоропадського — що погана аналогія.
ну скажем так лепят отказы .
считай де факто мертв. 1 вакансия раз в 99 дней.
поциент мертв
вони користуються тим, що ви швидко не втечете,
шукати роботу зараз довго.
Накидування обов’язків це популярна практика, спробуйте пєтляти і триматися, поки не знайдете роботу. Восени буде більше вакансій, сподіваюсь.
Поняв
ты там осторожнее последний месяц мобилизованные из окон выходят (
Так у меня отсрочка )
В том то и дело, что я хочу совмещать работу с полноценной жизнью
а коли «на зебрі» вважаєш, що вона добавляє 100% здоров"я, пару додаткових життів і знаходишся під захистом захисного силового поля, а поки горить зелене світло, то взаглі стаєш тимчасово безсмертним
а кому зараз легко © (тм)
ну смотри. на екатеринославской воде работал мужик год официально. с него сняли бронь. сейчас он с палочкой ходит
У меня отсрочка — НЕ бронирование, я не проходил влк...
Ну лучше уж так на сегодняшний день, а что будет завтра, согласен, не знает никто
отсрочка это все до сраки
Да ну, не знаю как вам, а мне например не по приколу бегать по кустам озираться, или же как у нас парни с работы сидят дома тотал, это: хронический простатит обеспечен, депрессия, псих расстройства и еще кучу всего. Не кто не знает что будет завтра, но на сегодняшний день, не разу не было проблем с бусификаторами, так что не до сраки
Ну то такое. Один знакомый поехал во Львов в командировку, но фирма не дала командировочных документов, забрали прямо на вокзале и бронь анулировали.
Оно работает как виза получается, когда решение принимает таможенный офицер или ТЦК-ник, на свое усмотрение.
Единсвенное, знакомый связался со своими по волонтерству и поехал к ним служить, а не в Скелю и т.п. вроде морской пехоты и т.п. Прейскуранты на такое озвучивали даже в Раде.
Не разу не было проблем у меня когда встречали бусификаторы за все время
пока нет. это только сейчас пока
посомотри на кладбища в украине до горизонта........
Ахаха, щось згадалось як приїхав бус повний морпехів, коли почали вигружатися — кава в руці вже не мала того смаку)
Довго маете на увазі по адмінству, чи в цілому по іт ?
так і так — воно все пропорційно просіло.
upd: dou.ua/forums/topic/61267
спробуйте шукати не тільки адмінство, а й дев-опство.
Це Спарта!
Ось, гуляли на тому тижні, і сфоткали ситуацію на ринку праці