Як C# та Python заощаджують тисячі годин роботи інженера щомісяця

💡 Усі статті, обговорення, новини про Python — в одному місці. Приєднуйтесь до Python спільноти!

Всім привіт! Мене звати Андрій, я — Lead of Development Department у компанії VEC-UA, і у моїй щоденній роботі програмування перетинається з інженерним проєктуванням. В мене профільна будівельна освіта, причому з будівництвом знайомий не тільки в теорії, а і встиг попрацювати безпосередньо на будмайданчику. Моя кар’єра у BIM-індустрії розвивалася досить плавно. Спочатку я присвятив пару років віртуальному моделюванню інженерних систем. Проте згодом зрозумів, що набагато цікавіше оптимізувати та вдосконалювати ті робочі процеси, з якими я вже був добре знайомий на практиці. Нині керую розробкою внутрішніх ІТ-продуктів (комплексних плагінів), які допомагають нашим спеціалістам в Україні автоматизувати рутинні процеси BIM-моделювання та заощаджувати тисячі годин роботи на місяць.

Якщо ви маєте технічний бекграунд, любите оптимізовувати процеси і хочете бачити, як ваш код матеріалізується в реальний об’єкт будівництва, індустрія Building Information Modeling (ВІМ — інформаційне моделювання будівель) є ідеальним варіантом для кар’єрного вектору. Незалежно від того, чи ви досвідчений розробник, чи джун, який шукає прикладну галузь, ВІМ відкриває широкий простір для застосування технічних навичок — від програмування на C# і Python до роботи з базами даних та візуалізацією.

БУДІВЛЯ ЯК ВИСОКОРІВНЕВИЙ КОД

BIM-модель можна порівняти з високорівневим кодом, написаним, наприклад, на C#. В ній закладено чітку логіку, структуру та властивості. Тут діють суворі правила, які базуються на будівельних нормах та вимогах самої програми.

В основі BIM — ті самі принципи, що й у розробці софту. Ми створюємо систему з дрібних модулів, перевіряємо, запускаємо і підтримуємо її протягом усього життєвого циклу будівельного об’єкта.

Відмінність між розробниками та BIM-спеціалістами полягає лише в тому, що розробники будують такі системи рядками коду, а BIM-спеціалісти — елементами будівлі (стінами, колонами, перекриттями та інженерними мережами), які в процесі будівництва матеріалізуються. По суті, ми так само «кодимо», тільки мовою віртуального моделювання.

ВІД МОДЕЛЮВАННЯ ДО АВТОМАТИЗАЦІЇ

Мій перехід в IT-напрям BIM відбувся поступово. Близько двох років я працював BIM-спеціалістом, створюючи моделі інженерних систем. Згодом мій фокус змістився в бік автоматизації процесів, у яких я брав безпосередню участь.

Спочатку я відкрив для себе Dynamo — візуальну мову програмування, яку вбудовано в Revit (найпопулярнішу програму для BIM-моделювання). Я усвідомив, що можу суттєво пришвидшити власну роботу (свій процес моделювання). Поступово перейшов до більш комплексних скриптів і використання в роботі Python, а згодом — C#. На цьому етапі у нас сформувалася команда з трьох розробників і великої кількості колег-однодумців, які постійно підкидали нам ідеї. В результаті нам вдалося запустити плагін, який містить близько 60 інструментів для автоматизації моделювання та роботи з кресленнями.

Наш робочий процес вибудований чітко: ми отримуємо запити від ВІМ-спеціалістів, коли потрібно щось автоматизувати, і розробляємо рішення на Python та C#. Для розуміння масштабів використання, на зараз ми маємо приблизно 100-120 тисяч запусків нашого плагіна на місяць на понад 200 співробітників. За нашими підрахунками, ми економимо годину часу на кожні 100 запусків. Завдяки нашим розробкам компанія заощаджує 1000 годин роботи BIM-департаменту щомісяця, а інструментарій плагіна покриває всі сервіси компанії, допомагаючи інженерам вирішувати різні задачі: від масового заповнення чи модифікації параметрів до трансформації елементів чи зміни їх розміщення в просторі.

ВИХІД ЗА МЕЖІ REVIT: ВЕБ-ДОДАТКИ ТА QA/QC ПРОЦЕС

Ми не обмежуємося виключно внутрішнім середовищем Revit. Наші плагіни виходять за межі базової програми для забезпечення процесів QA/QC. Один із ключових інструментів автоматизації дозволяє генерувати 2D-схеми (single line diagrams) на основі інформації з моделей та вивантажувати дані у Web Viewer. Ми можемо напряму надати доступ до нього клієнту, де він має змогу залишати коментарі, змінювати статуси та бачити процес розвитку моделі.

Це кардинально змінює процес комунікації, суттєво покращує якість проєктів і забезпечує їхню повну прозорість. Ми використовуємо цю розробку при спілкуванні із замовником як вагому extra value поза стандартними рамками проєкту.

ДАНІ ТА MODEL HEALTH

Обсяг даних у BIM-проєктах величезний, тому вміння працювати з масивами інформації за допомогою SQL, Python та Power BI є критично важливим. У нашому офісі в США працює окремий BI-спеціаліст, а ми зі свого боку розгорнули систему моніторингу стану ВІМ-моделей (Model Health).

Завдяки цьому ми бачимо повну картину: детальну технічну статистику щодо кількості елементів, видів та аркушів у конкретних проєктах, а також збираємо дані про апаратне забезпечення інженерів (фіксуємо параметри «заліза» й операційних систем ). Усе це має прямий вплив на фізичний світ, адже «здоров’я» моделі визначає швидкість взаємодії з нею та, відповідно, продуктивність роботи BIM-спеціалістів.

МАСШТАБИ ТА ВПЛИВ НА ФІЗИЧНИЙ СВІТ

Один із найбільших мотиваторів у нашій сфері — це масштаб проєктів. Неймовірно приємно бути дотичним до побудови об’єктів світового рівня: величезних дата-центрів для Microsoft або Google, сучасних лікарень чи аеропортів.

Ринок постійно потребує сильних фахівців, а індустрія, своєю чергою, пропонує прозору структуру кар’єрного зростання. Ви можете починати з моделювання і дійти до управління процесами або архітектури нових програмних рішень.

Для мене є дуже цінним працювати на стику ІТ та інженерії, бути водночас «технарем» і «творцем», балансувати між суворими розрахунками та пошуком нестандартних рішень. Та найголовніше — мати можливість побачити вживу та доторкнутися до того, над чим працював.

НЕ БІЙТЕСЯ ВИХОДИТИ ЗА МЕЖІ ЗВИЧНОГО

Якби я міг дати пораду собі на самому початку, я б наголосив на дипломатії. У BIM найважливішим елементом є не стільки сама цифрова модель, скільки люди та процеси навколо неї. Будівельна галузь традиційно рухається дещо повільніше за класичний IT-сектор, тому впровадження інновацій вимагає вміння комунікувати та майстерно координувати команду.

Світчерам, які розглядають перехід у BIM, я щиро раджу використовувати свої навички програмування як суперсилу. Автоматизація та робота з даними тут мають величезний попит. Паралельно обов’язково напрацьовуйте розуміння будівельних процесів, щоб розуміти контекст галузі. Ця комбінація зробить вас по-справжньому унікальним спеціалістом. Не бійтеся виходити за межі звичних фреймворків. Можливо, саме ваші алгоритми незабаром оптимізовуватимуть проєктування найсучасніших об’єктів світу.

👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Можливо є сенс заходити в БІМ замість айті з нуля бо з мінімальними навичками тебе заберуть з «руками і ногами». Але світчитись з айті в бім це смішно, навіть топові «продуктові» компанії де ти працюєш на пряму на США чи Німечину не дають і близько ІТ шну зп-ку

Дякую за думку. Кожен сам обирає, що для нього виглядає більш перспективним. Комусь смішно, а хтось розуміється на галузі та ресьорчить реальні зпшки і умови роботи. Так само ринок ВІМ різний, не варто усіх рівняти, можна пошукати наші вакансії, діапазон зарплат там вказаний

Підписатись на коментарі