Сем Альтман вважає, що чотири роки в виші — не обов’язкові, достатньо двох. А яка ваша думка?

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

CEO OpenAI Сем Альтман вважає, що традиційні чотири роки навчання в виші сьогодні потрібні не всім. Для нього самого два роки у Стенфорді були ідеальною тривалістю, після якої користь від подальшого навчання, за його словами, суттєво зменшувалася.

Цю думку топменеджер озвучив під час несподіваної появи на саміті для технічних стажерів Internapalooza.

Сам Альтман вступив до Стенфорду, але провчившись два роки, кинув університет, щоб разом із партнерами заснувати стартап Loopt — застосунок для обміну геолокацією з друзями. Згодом Loopt потрапив до першого набору Y Combinator, а Альтман пізніше очолив акселератор.

При цьому він не каже, що університет був марним. Навпаки, зазначає, що за цей час багато чого навчився, познайомився з людьми, пожив самостійно та попрацював над власними проєктами. Але ще два роки навчання, на його думку, вже не дали б йому стільки ж користі.

«Мені здається, що світ змінився настільки, що коледж, можливо, просто не має тривати так довго»

Хоча він визнає, що це лише його власний досвід та додає, що знає багато людей, які взагалі не навчалися в коледжі та усе одно побудували успішну кар’єру.

До речі, подібну позицію давно просуває й один із його менторів, співзасновник PayPal Пітер Тіль. Його програма пропонує молодим людям $250 тисяч, щоб вони відмовилися від навчання або взяли академічну перерву та натомість працювали над власними проєктами.

А ви як думаєте — чи справді чотирьох років університету у нинішні часи вже надто багато?

Яка повинна бути тривалість навчання в університеті?

28%
28%
25%
12%
6%
110 голосів  ·  показати результати
👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Відповідь на поставлене питання дуже сильно залежить від професії/спеціальності. Наприклад:
— я б не хотів лікуватися у лікаря, який вчився лише 2 роки
— я б не хотів летіти на літаку, який проектував інженер, який вчився всього 2 роки
— я б не хотів, щоб мене в суді захищав юрист, який вчився всього лиш 2 роки
АЛЕ
— мені було б цілком норм віддати документи для перекладу філологу, який вчився всього 2 роки
— мені було б норм читати статті від журналіста, який вчився всього 2 роки
— мені було б норм жити у готелі, де адміністратор вчився у вузі лише 2 роки
— мені було б цілком норм займатися арттерапією з психологом, який вчився всього 2 роки
— я б не мав нічого проти користування сайтом чи мобільним додатком, який створила людина всього з 2 роками вищої освіти

Бачите паттерн? Якщо щось дуже сильно впливає на людське життя і ціна помилки там така, що людина може втратити свободу, життя, здоров’я — то хотілося б краще підготовлених спеціалістів. Але якщо це не настільки критичне питання життя і смерті, то й меншої кількості років навчання цілком достатньо.

Максимальна дурість. Це якесь прокляття молодого покоління.

Маю молодших братів та сестру, майже всі вони могли піти в університет. Але їм дуже хотілось швидше почати гроші заробляти.

Я навпаки вирішив максимально розтягнути навчання, бакалавр, спеціаліст, магістр. Причому не те щоб я був дуже старанним в навчанні, але щось в голові залишилось.

І чомусь їх мотивація заробляння грошей та «щось корисне робити» програла по факту моїй. І заробив чомусь я вже більше, хоча ніколи не було це ціллю.

Тепер вони жалкують, що не вчились. Але час вже не повернеш.

Як на мене університет це не тільки про навчання, це ще багато про формування самостійності, комунікації та problem solving skills. І звісно же навчання та «корочка», яка може й не пригодиться, але ж.

Величезна дурість, коли люди думають, що їм треба стартувати карʼєру на 4-6 років раніше, щоб швидше продвинутись. В реальності ці нещасні 4-6 років мало грають ролі, це все швидко наздоганяєьься. А база з університету може зіграти роль.

Навпаки краще сформуватись як особистість в університеті і вже під час навчання думати продовжувати, чи поєднувати чи взагалі валити з університету.

Та й взагалі, чому б не продовжити безтурботне життя поки це можливо? Найкращі спогади часто з університетських часів.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Для Тіля і Альтмана, виміром успішності є їх компанії. І ціллю навчання в університеті, як мені здається, також. Тобто у них склад розуму саме підприємців: «Якщо для заснування компанії мені 2 роки досить, то і не треба вчитись 5 !».

Але ж диплом навчального закладу, підтверджує що ти пройшов певну освітню програму. І ця програма триває саме 5 років. Бо неможливо стиснути її до двох. Плюс, не всі люди хочуть якомога швидше покинути навчання і відкривати власні компанії. Є люди які йдуть саме отримувати освіту. Щось вивчати, досліджувати, пізнавати. Тому не бачу сенсу ставити так питання.

Щоб отримати певний обсяг знань, треба пройти конкретну навчальну програму. Якщо вам, ці знання не потрібні, то можете кидати університет раніше( або не поступати ). Альтману вони не потрібні і він пішов і добився успіху. А комусь потрібні і 5 років мало, щоб стати кваліфікованим фахівцем в своїй сфері.

Знаєте, про що я завжди думаю в такі моменти? Про постапокаліптичні фільми.

Коли звичний світ руйнується, немає Google,Open AI-помічників чи серверів, де можна «запитати підказку». Інтернет не працює, система впала, і все доводиться відбудовувати з нуля. I тоді на вагу золота стають не ті, хто вмів швидко монетизувати тренди, а ті, хто дійсно розуміє, як усе влаштовано фундаментально. Ті, хто має фундаментальні знання з інженерії, медицини, фізики чи хімії.

Фундаментальна освіта — це не просто скоринки чи заучування застарілих підручників. Це база, яка залишається з тобою, навіть коли вимикають світло і руйнуються звичні системи.

Богообраний народ краще знає, що гоям освіта не потрібна

Зла багато там, де мало робиться добра.
Чому в Україні стільки зла та лицемірства ... бо мало добра та щирості.

Тому, наприклад, в українській провінції та глухих українських селах в більшості не цінують порядних, професійних та освічених людей (педагогів, ремісників, майстрів) ... вони там як білі ворони.... яким заздрять, яких принижують, яких обговорюють, яких не поважають.

В 1930х Лазар Каганович давав вказівки / накази розкуркулювати заможних та самодостатніх селян ... але на місцях грабували одні українці інших....

В 1917-22 Троцький (Бронштейн) давав накази вбивати та грабувати багатих підприємців, аристократів, поміщиків, інтелігенцію, фермерів ... але на місцях грабували та вбивали їх люмпени — тупі, відсталі, голодні, бідні місцеві мешканці.

ТЦК — складається переважно з українців ... але тупих, жадібних, злих, хитрих та боязливих, які виконують вказівки та накази будь-яких аморальних мерзотників / пристосуванців.

Фактично, більшість працівників ТЦК — це українці-раби, які отримали більш високий статус у рабовласників... і щоб вислужитися перед рабовласниками, вони ловлять слабших за них (так вони компенсують свій рабський статус / своє приниження).

Вони не ловлять ватніків, не ловлять мажорів, не ловлять пропагандистів, не ловлять родичів міністрів, депутатів, олігархів.

А потім
— Раміна та Полякова
— Портніков та Петров

позаочі регочуть з того, як одні українці знущаються / знищують інших.

росія та росіяни — це взагалі рабська імперія. Там ці процеси (конкуренція між рабами за статуси на соціальній драбині) ще більш яскраві ніж в Україні...

Вважаю, що це працює, якщо це замовлений факультет чи група від компанії. Коли навчалась в універі, то в сусідньому корпусі (КНУ РФФ)була група, яку фінансувала якась компанія (вибачте, не памʼятаю, бо це було 10+ років тому). Так в них і пари відрізнялись від загального потоку, і англ був на рівні, з другого курсу підключали до реальних проєктів.
Так само немає сенсу просто вчитись в універі закриваючи сесію і все: треба витягнути все, що можливо для студента, нетворкатись, вписуватись в усілякі проєкти круті 5-10 інженером, фотографуватись з усіма кльовими та корисними людьми.
Бо універ це легітимна причина лажати на початку проєктів та пробувати щось, бо по випуску бути одним з 150 таких самих випускників не збільшать шансів потрапити на щось дійсно хороше

Я якраз сьогодні їхав на роботу, і поки чекав поїзда, роздивлявся на станції музейні артефакти про те, як наші поїзда і тунелі будували. У нас там станція музей. І серед артефактів, креслення 30х років станцій, тунелів, все від руки, все підписано типографічним шрифтом.

І ось згадуючи цю тему, замислився, що в архітектурних вузах, досі вчать руками малювати і видрачувати ті шрифти, фізичними лінійками робити заміри, рахувати кути, тратять на це перші кілька років в універі перед тим як пересаджуватися на автокад та інші системи де все-більш менше автоматизовано.

Звісно фізику все-одно треба вчити, фізику матеріалів, якусь геометрію. Но не 5 років. 5 років тільки через он те все ручне креслення і ручні підрахунки із минулого сторіччя.

І страшно що багато народу, коментатори ДОУ тому доказ, рахують що це нормально, що якщо не зможеш ті шрифти з закритими очами малювати в певному форматі з певним нахилом, до автокада тебе підпускати не можна, бо як же автокад без основ, як же ти будеш мости проектувати якщо ядерна зима настане і не буде електрики.

А ще в медвузах змушують малювати людські органи, м’язи, кістки і т.д. вручну на перших курсах ахаха ну тупі мені клодік згенерує краще, швидше і красивіше та ще й скаже що я розумний і красивий бо у нього спитав😎 не те що ті луддити-динозаври

здавалось би до чого тут медвуз, клодік, якісь медичні картинки, ти там перевірь, не ті таблетки прийняв

здавалось би до чого тут геометрія, архітектурні креслення, якісь музейні артефакти, ти там перевірь, не ті таблетки прийняв
і поки чекав поїзда

чому не на китайському EV?

Мене в 2002-му десь разом із курсом заставили писати текст программи, чертежним шрифтом на одному з курсових. Це навіть по визнанню самого выкладача було вже тоді чистим «Рядовой Иванов взять лом и подмести плац — Товаришь прапорщик, вот же веник им быстрее — Мне на надо чтобы быстрее, мне надо чтобы ты з...бался». Він пригадав роботу із старими компьютерами та йому не сподобався періодичний шум та галдеж під час його лекцій.
Звісно усі взяли Kopas graphics піратській із шрифтами ГОСТ роздрукували в тонких лініях і по горі олівцем.
Сьогодні як треба так гогось, треба заставити набирати текст программи в Vi в ассемблері, без інтернету де піддивитись можна його команди. Потім, в бірюзоваму редакторі — Norton сomnander.
Звісно в сучасних реаліях роботи, це жодним чином нічо не вчить, просто дісциплінарне покарання.

коли людина щось робить руками, в неї розвиваються певні ділянки мозку.
коли людина думає, то в неї рухається язик, іноді людина йде і розмовляє сама з собою, проговорюючи якийсь кейс. Це тому, що мова і мислення пов’язані через спільні ділянки мозку.

я люблю малювати схеми вручну, і вручну робити до них пояснення.
це також добре заходить, якщо треба щось пояснити на ходу.

Тільки я зустрічав замовників, яким неможливо нічого пояснити схемами, малюнками? в них просто мозжечок плавиться, і вони вимагають «просто роби отак х\з як», а потім бачать що виходить херня, і замість щоб визнати помилку і платити за неї, вимагають преробляти знов і знов в овертайми.

коли людина щось робить руками, в неї розвиваються певні ділянки мозку.

ой, тільки не кажи що ти в зошиті код пишеш, а потім на комп переносиш, бо як же інакше розвивати певні ділянки мозку, як же проект зробиться без цього

я обома руками за картинки, схеми, тільки навіщо малювати руками коли в атокаді в мільйон раз швидше і простіше, навіщо інтерфейси малювати руками, вирізати щось ножицями, коли в фігмі в мільйон раз швидше і простіше, навіщо код писати руками в зошиті, коли в ІДЕ з автокомплітом в мільйон раз швидше і простіше (да-да, нас в провідному українському вузі 15 років назад перші 2 роки в зошиті заставляли код писати, домашку робити в зошитах, і навіть тоді це було дічью)

навіщо малювати руками коли в атокаді в мільйон раз швидше і простіше

потамушо є наукове знання (дослідження) і є прикладне вміння (інженерія)

ти можеш малювати автомобільний міст в автокаді, але коли тобі потрібно буде розрахувати його структурну складність і моделювати навантаження ти візьмеш олівець і папір і будеш малювати

в твоєму світі достатньо гамнакодерів які запитами в жпт будуть писати код

але світу потрібні не тільки кодери а й люди які розробляють алгоритми, моделюють системи, в тч наукового характеру, і також люди які інженери але розуміють глибокі нюанси того що вони інженерують

наприклад скільки ai-розробниквв потрібно щоб вкрутити лампочку в підвалі на троєщіні

і наприклад як тренувати ші-моделі, щоб дональд трамп в захваті на форумах і далі продовжував не розуміти навіщо та освіта, коли є ші який все за нього зробить

і наприклад писати код автокада і плагіни для нього, в якому потім хтось буде щось дизайнити

типотамушо є наукове знання (дослідження) і є прикладне вміння (інженерія)

саме тому я і писав: «Звісно фізику все-одно треба вчити, фізику матеріалів, якусь геометрію.»
Но ти, як Двернитський та деякі інші бачите тільки те, що хочете бачити

ти можеш малювати автомобільний міст в автокаді, але коли тобі потрібно буде розрахувати його структурну складність і моделювати навантаження ти візьмеш олівець і папір і будеш малювати

ніхто зараз в реальному житті руками нічого серйозного не малює, крім 60+ літніх старперів які 40 років малювали і їм переучуватись на мишку і планшет незручно.

структура, складність не залежить від того де і як ти малюєш, а в умовному автокаді ще й автоматом тобі порахує і запустить якісь симуляції, чого на папері не буде, не говорячи про те, що ще й надрукує модель на 3д принтері, поки старпьор як ти буде пап’є маш’є кілька тижнів робити

що ж ти на папері код то напишеш? по твоїй логіці, без коду на папері ніяк не порахується складність алгоритмів, навантаження на сервера.

в твоєму світі достатньо гамнакодерів які запитами в жпт будуть писати код

це в твоєму світі, в моєму інженери з комплексним, налаштованим агентським стеком, не треба мені своє бачення ШІ кодингу мені приписувати, той ШІ кодинг про який ти говориш я ще 2 роки назад закінчив

мона лічне питання?

коли ти востаннє брейнстормив на вайтборді? З командою чи без...

Я бачу куди ти хилиш. Для справки: брейнсторм != код. брейнсторм != креслення. Код в ІТ = креслення в архітектурі. Так аналогія зрозуміліша?

Брейнстормити можна в зошиті, на вайтборді, малювати там схемки, діаграмки, наикдувати якісь модельки. Проти цього ніхто не виступає. Це завжди було, є і буде.

Писати код в зошиті — дічь.
Робити фінальні креслення на ватмані, по яким потім будуть будувати моделі, мости, будинки — дічь. А саме цього вчать (чи донедавна вчили) в архітектурних вузах. Саме про це мій коментар. А щоб робити бренсторм на ватмані, там особливих скілів не треба, аби олівець вмів в руках тримати.

ну добре що бачиш, бо тоді було би безнадійно

код і зошити це просто приклад, в мене теж зошитів нема для блоксхем і псевдокод я на пергаменті не пишу

але концептуально вайтборд це те саме

як там архітєктори це роблять я без ідей, я не архітектор

ну то ість я згоден шо кульман і креслення на ватмані і всі ці трахання з освоєнням каліграфії інженерного шрифта по госту яким наш поток групово згвалтували — можливо непотрібний баласт

але це не значить що все абстрактне знання в цій області непотрібне, і упор на слові можливо

з прикладу того що я б сказав корисного з такого — вміння читати всякі флоу- та інші діаграмки. Це здорово спрощує читання всякої документації. Да може ШІ його згенерує, але потім людина ще має ту діаграмку вміти прочитати. Так шо базовий UML я б не відніс до непотрібного знання наприклад

Робити фінальні креслення на ватмані, по яким потім будуть будувати моделі, мости, будинки — дічь.

тобі що поговорити хочеться, але нема з ким?

фінальні креслення руками навіть на українських підприємствах вже років 20 не роблять, а може і більше.

в тебе ж є супер налаштована ШІ аджентік технолоджія, яку ти задрочуєш питаннями. чого не спитаєш, скількі років насправді у вузах вчать креслити руками, навіщо це роблять і які вимоги щодо інженерної документації існують на підприємствах?

пересаджуватися на автокад та інші системи де все-більш менше автоматизовано.

та можна і без автокаду. ти вже старий пінь, маєш памʼятати як після розвалу совка роздавали землю і люди масово будували дачі. гарна ж архітектура, не те що та сіднейська опера.

Максимальна дурість. Це якесь прокляття молодого покоління.

Маю молодших братів та сестру, майже всі вони могли піти в університет. Але їм дуже хотілось швидше почати гроші заробляти.

Я навпаки вирішив максимально розтягнути навчання, бакалавр, спеціаліст, магістр. Причому не те щоб я був дуже старанним в навчанні, але щось в голові залишилось.

І чомусь їх мотивація заробляння грошей та «щось корисне робити» програла по факту моїй. І заробив чомусь я вже більше, хоча ніколи не було це ціллю.

Тепер вони жалкують, що не вчились. Але час вже не повернеш.

Як на мене університет це не тільки про навчання, це ще багато про формування самостійності, комунікації та problem solving skills. І звісно же навчання та «корочка», яка може й не пригодиться, але ж.

Величезна дурість, коли люди думають, що їм треба стартувати карʼєру на 4-6 років раніше, щоб швидше продвинутись. В реальності ці нещасні 4-6 років мало грають ролі, це все швидко наздоганяєьься. А база з університету може зіграти роль.

Навпаки краще сформуватись як особистість в університеті і вже під час навчання думати продовжувати, чи поєднувати чи взагалі валити з університету.

Та й взагалі, чому б не продовжити безтурботне життя поки це можливо? Найкращі спогади часто з університетських часів.

Яке відношення твій коментар має до цього топіку? Він же не каже освіта не потрібна, йди таксуй в убер як зробили твої брати і сестри. Він всього лиш каже що освіта в тому вигляді в якому вона зараз непотрібна і треба реформувати. І по факту так і є, так як половину знань які ти отримуєш в виші (90% знань в українських вишах), на практиці не знадобляться, а значить тривалість навчання можна скоротити як мінімум на половину. І це майже завжди заздалегідь відомо, не треба тут байки розказувати «ніколи не знаєш що знадобиться».

Проблема твоїх молодших братів і сестер в тому, що вибрали погану спеціальність, ту яка позволяє заробляти якісь гроші вже і зараз, замість того щоб значно більше грошей потім. Хто ж порівнює різні спеціальності?

А ось якщо взяти одну спеціальність, ІТ, я на власних спостереженнях можу сказати що майже всі хто пішли джунами / сісадмінами підробляти з 2-3 курсу і з’являлися в універі лише на сесіях, досягли набагато більшого, ніж ті, хто до 5-го курсу на лекції ходили конспектувати, і закінчували магістратуру. І це при тому, що мозги у них (других) були кращі, так як це були в основному медалісти, переможці олімпіад, ліцеїсти.

Кичишся своєю магістратурою, а сам навіть одну новину не можеш прочитати і правильно обробити інформацію. Толку тоді з тієї магістратури? )

Це має відношення до суті обговорення, якщо подивишся в коментарі, то зрозумієш це.

В мене також аргументи чому більше років навчання краще чим менше.

Він же не каже освіта не потрібна, йди таксуй в убер як зробили твої брати і сестри.

Яке ж ти бидло))

Кичишся своєю магістратурою, а сам навіть одну новину не можеш прочитати і правильно обробити інформацію. Толку тоді з тієї магістратури? )

Де я «кичився» магістратурою і де я неправильно обробив інформацію конкретно. Пруфи будуть, чи як завжди балабол?

В капіталістичному суспільстві успішність — вимірюється якраз грошима. А «сформуватись як особистість» це комсомольска пропаганда, коли треба було їхати по зову партії в строй отряд будувати БАМ і т.п.
Освіта це об’єктивно риночна діяльність, як і усе інше. І якщо вона погана або не престижна (не прокачана маркетингово, у вищі купа лауреатів Нобелввської премії і т.п. зовнішнього так само прокачано маркетингово авторитетний організацій, що засвідчуює високу кваліфікпцію та рівень знань), або і перше і друге одночасно, так це просто в пусту витрачені час та гроші які не дають конкурентної переваги на ринку праці при влаштуванні на високо-оплачуєму роботу.
Очеведно, перед випускниками : Ліги Плюща, MIT, Берклі, Оксворда чи Кембріджа зі старту рішуше інші перспективи ніж у якогось полтавського коледжу к приміру, в отриманні викооплачуваємої і преситжної роботи.
Політика, тут пряме виражання економіки. В вищи СРСР і потім по енерції їхало вчитись дуже багато іноземців, з : Індії, Китаю, Куби, В’єтнаму і т.д. ВНЗ був сформований партією та урядом щоби наповнювати кадрами розвинуту промисловість. Так само Стенфорд і Берклі, наповнювали і наповнють ними Долину, та на сам перед американські оборонні замовлення які фактично цю Долину і створили.

Доречі в західному світі це має іще більше значення — гарний універ, вивчена база + звязки можуть тебе відправити прямо після універу джуном/інтерном одразу в топві тех контори і там вже не спіша відпрацювавши 5~ років вони вже і бабло норм гребуть і резюме і досвід, модна іти в інші контори і вібивати собі дійсно гарні гроші а не доводити кожномо вайбкодеру що ти зомжеш місити його гівнокод.
Тому Альтман просто накидує і все.

А яка ваша думка?

вистачить трьох перших класів початкової школи

Ти вчишся в універі жити, а не тільки знання отримуєш. Зараз он тут же топіки, що зумери ходять на співбесіди з мамою, а що буде після двох років універу?

правильно роблять, а то піде на ту співбесіду, потім прибіжи додому радісний наче дурень з параду. а чому там радіти, коли на ту зарплатню хіба що дірку від бублика купиш? хай краще то мама питання грошей прямо на співбеседі урегулює.

Років 15 тому читав кулсторі, що якийсь дід прийшов в компанію і почав питати чи можуть вони його онука взяти на роботу. Діду стали шось пояснювати, а він такий: «Як звати вашого директора, які в нього повні ПІБ? Я вийду на нього через РАЙОНО»

так це ж не сюр це серйозна річ, ніколи не знаєш з ким той дєд бухав 30 років тому і хто там в районо йому що должен

запорєбрік досі таким стукачеством живе

не ті речі знатокі тут на доу називають совком ткскзть ;)

зумери ходять на співбесіди з мамою

Це мама, меленіал — ходе із зумером. Тут інша справа, дитина в минулих реаліях дуже дорого дісталась це великі вкладення тому йде повідінка, яка би була не можилива і вважалась би не адекватною раніше, хоча і зараз не адекватна.
Це йде з того, що зараз дітей не випустять просто на вулицю у двір пограти в хлопцями в футбол чи квадрат там баскетбол і т.д., або дівчат пострибати в скакалку або резиночку. І що цікаво мають рацію, двора практично нема ці теріторії великих человейників зайняла комерція і навколо самі машини, вантажівкі т.д. дитина абсолютно реально ризикує отримати тяжкі травмами і взагалі життям.
З рештою доходить до бреда гіпер опеки, те що можуть ошукати ділки при пошуку роботи, це цілком реально — але те що мамаша ніяк не здатна допомогти дорослому дядечку в цьому, з голови не йде.
Ну а 5-7 дітей в сільксій родині, це справа 100 річної давнини.

Відповідь на поставлене питання дуже сильно залежить від професії/спеціальності. Наприклад:
— я б не хотів лікуватися у лікаря, який вчився лише 2 роки
— я б не хотів летіти на літаку, який проектував інженер, який вчився всього 2 роки
— я б не хотів, щоб мене в суді захищав юрист, який вчився всього лиш 2 роки
АЛЕ
— мені було б цілком норм віддати документи для перекладу філологу, який вчився всього 2 роки
— мені було б норм читати статті від журналіста, який вчився всього 2 роки
— мені було б норм жити у готелі, де адміністратор вчився у вузі лише 2 роки
— мені було б цілком норм займатися арттерапією з психологом, який вчився всього 2 роки
— я б не мав нічого проти користування сайтом чи мобільним додатком, який створила людина всього з 2 роками вищої освіти

Бачите паттерн? Якщо щось дуже сильно впливає на людське життя і ціна помилки там така, що людина може втратити свободу, життя, здоров’я — то хотілося б краще підготовлених спеціалістів. Але якщо це не настільки критичне питання життя і смерті, то й меншої кількості років навчання цілком достатньо.

Ти б не хотів щоб філолог який вчився 2 роки перекладав книжку з медицини по який би вчився той лікар що не 2 роки

але дійсність така, що в нас навіть цих двох років немає починаючи з ковід, освіти в Україні просто не існує зараз і невідомо коли буде

Я на це дивлюсь як на задачу з дизайну. Спочатку малюємо гарно як по книжці а потім накладаємо реальність і trade-offs. (4 роки)
Але якщо починати з trade-off (2 роки) то кінцевий результат взагалі буде жахливий

«Стратити не можна помилувати».

Я считаю, что вопрос не в количестве лет, а в качестве образования.
Я учился 6 лет, закончил магистратуру. Самым продуктивным был именно первый год, я узнал тонну информации что помогла переключиться с школы на что-то сфокусированное и полезное.
На втором курсе уже работал по специальности, и получал знания на практике, университет отходил на второй план, ибо на работе я выполнял то, что мы собирались учить только в следующем году.
С появлением AI у нас есть возможность находить информацию быстрее, это не помогает усвоению знаний, но точно ускоряет процесс обучения. Я помню как пытался найти ответ на свой очередной тупой вопрос в интернете, пересматривал массу страниц что бы закрыть пробел. А ранее была такая же практика, только искали в библиотеке... А еще бывает нашел информацию, читаешь, и ничего не понятно, какой-то бы уточняющий вопрос задать и некому. Вот на работе спасал ментор, а сейчас многие из этих вопросов может решить AI.
Значит ли это, что теперь учиться нужно не 4-6 лет, а 2-3? Bottle neck как обычно в случае с AI — человек. Вот способен ли человек выучить весь материал за 2-3 года? А нужен ли ему в целом этот материал? Я бы сказал, что методика обучения и сам материал должны меняться, а потом уже замерять достаточно ли 2,3 или 4 года для его усвоения.

По поводу Сема — чел рекламирует свою пилюлю от всех болезней, его слова ничего не стоят, ибо он может так не считать, но нужно продавать свой продукт.

Яка різниця що він там вважає. Він тепер експерт з усіх питань?

важливо, і зрозуміло ЧОМУ він так «вважає» — ші-бізнесу потрібні споживачі-овочі.

і він бреше, бо сам отримав якісну освіту,
а родина антипривівочника Кеннеді отримала щеплення.
Просто от є такі люди, дайверсіті, тудийого.

Сэм Альтман успешен, поэтому ему достаточно и 2х лет
90% неуспешны — им надо учиться всю жизнь, чтобы только не отстать

що знає багато людей, які взагалі не навчалися в коледжі та усе одно побудували успішну кар’єру.

що таке успішна кар’єра?
чатжпт каже, що

«Успішна кар’єра — це не просто рух вгору службовими сходами, висока зарплата чи престижна посада. Це гармонійний процес самореалізації, за якого людина повністю реалізує свій потенціал, відчуває задоволення від своєї праці та досягає балансу між роботою та особистим життям.»

тобто це щось з життя казкових персонажів і хай Альтман не найобує, що він когось там такого знає

не потрібно для чого? для карьєри? кого? в яких умовах?

для хлопців з «добрим стартом», в епоху діючого «євангелія від жадібності» почавшогося з рейгана і тетчер — цілком можливо, якщо вони хотять саме карьєру такого типу, але в тих самих умовах хлопцям, яких тягне досліджувати і інженерити вочевидь ні, для них вітер віє в протилежний бік, бо домен розширяється швидше ніж голова в стані опрацювати

Американським технофашистам потрібне тупе населення яке легко контролювати, тому з усіх дірок зараз лізе оцей наратив що ’вишка не потрібна, get a trade bro’.

1. тупе=бідне населення не купує макбуки кожен рік, ходить з 5-річним розбитим айфоном купленим в кредит, не купує дорогі підписки на чтагпт і не платить за токени, користуються безкоштовною версією яка прожирає бабло компанії. Що контролювати? Навіщо?

2. де кореляція між розумністю і контрольом? В рашці IQ вищий ніж в Європі, США і навіть в Українці, допомогло їм?
worldpopulationreview.com/...​ngs/average-iq-by-country

В Китаї IQ ще вищий. Ба більше, Китай дуже вкладається в освіту і кичиться цим. Ніде так не задрачують як в китайських школах. Об’ясни «тупим» комунякам що тупим населенням легше керувати.

Виявляється загальні, практичні знання (економіки, права, інвестицій, бізнесу і підприємництва, знання які отримують з ютюба і чатгпт замість сидіння на лекції по лінійній алгебрі) важливіше знання матана чи теорії ймовірності. Скільки українців знає що таке інфляція чи процентна ставка? Думаю в рази менше ніж в США.

3. Вони ж не призивають убрати освіту взагалі, призивають оптимізувати під нові реалії, убрати зайве і не потрібне, сфокусуватися на потрібному. В США вже давно не задрачуть матаном та іншими «фундаментальними знаннями» якими в Україні тут кичаться і розказують що «без цих знань нікуди». Де ж український антропік, опенаі, епле, гугл? Де українські чіпи? Альо?

Ти хочеш сказати що в США у людей високі знання з економіки, права, інвестицій? Це де президент країни з Білого Дому продає лохторату скам шіткоїн і воно хаває і просить добавки?

Чому всі ці опенаі, антропіки і тому подібні тесли вагонами імпортують індусів та задрочених китайців по h1b, що сам Ілон Маск називав американців надто тупими для своїх компаній?

Сам особисто підеш до «оптимізованого» хірурга який буде питати «hey chatgpt where should I cut»? Чи коли будинок будеш у архітектора замовляти, а він тобі нейрокартиночки присилати? Чи «це інше» і ти мав на увазі айтішечку, де з клодіком можна навчитися вайбкодити клони тіктоку за пару місяців і почепити личку AI/ML Engineer в лінкедині?

Американським технофашистам потрібний тупий скот який буде обслуговувати їх за $15/год без відпусток та медичної страховки на роботах, які поки що не можна автоматизувати і здихати у війнах в якійсь сраній пустелі щоб поважні люди могли пограти на коливаннях сток маркету і забезпечили можливості для видобутку нафти чи літію. Їх мрія — це світ де бізнеси взаємодіють лише з іншими бізнесами без необхідності взаємодії з плебсом.

Проблема в тому, що університет перестав бути «храмом знань» куди люди йдуть щоб робити відкриття, розширяти кругозір та рухати науку, а став чимось типу «коледжу 2.0» куди йдуть щоб отримати професію і заробляти гроші. Це примітивний прикладний підхід для 95% у яких цілі в житті це купити жоповозку, коробку в субурбії в іпотеку, розмножитися і на крістмас літати виводком в якісь Гаваї чи Балі. Я скоріше погоджуся з тим, що величезну кількість сучасних професій треба перестати викладати в університетах і зменшити їхі перевести в розряд vocational education в коледжі де вчать чисто прикладним навичкам, а не з тим, що навчання в університетах треба якось «скоротити».

Ти хочеш сказати що в США у людей високі знання з економіки, права, інвестицій?

В рази вище ніж у українців

Чому всі ці опенаі, антропіки і тому подібні тесли вагонами імпортують індусів та задрочених китайців по h1b, що сам Ілон Маск називав американців надто тупими для своїх компаній?

Ну не всіх же індусів і не всіх китайців, а окремих, вершки так би мовити. Або дешевих при інших рівних. Я же не казав що американці самі розумні, що всі американці розумніші за всіх індусів / китайців.

Сам особисто підеш до «оптимізованого» хірурга який буде питати «hey chatgpt where should I cut»?

Піду до того, який прожене мою карту і мої скани через ШІ перед тим як ставити діагноз, і буду бігти сверкаючи п’ятками від олдскульних «не нужон мне ваш ШІ».

Я вже рік сам лікуюсь, ходжу до лікарів лише за рецептами і направленнями на аналізи. Коли йду до лікаря я вже знаю що зі мною і що мені треба. Жоден лікар не має всіх деталей моє медичної історії, аналізів, подій, що, коли і в яких дозах я приймав, мій лайф стайл. Навіть якби мав, йому знадобився би тиждень щоб все проаналізувати, знайти кореляцію, підчитати щось на pubmed, почитати якісь ресьорчі. Мій ШІ робить це за 5 хв, будує репорти, з якими я потім йду до лікаря.

Американським технофашистам потрібний тупий скот який буде обслуговувати їх за $15/год без відпусток

Ну тобто щоб працівники робили по-більше і по-дешевше. А у європейських, китайських, українських «технофашистів» по іншому? Дай вгадаю, ти, як працівник, хочеш робити по-менше і щоб платили по-більше?

Проблема в тому, що університет перестав бути «храмом знань» куди люди йдуть щоб робити відкриття, розширяти кругозір та рухати науку

це ти яких фільмів передивився? ніколи такого не було

сам то ти як, рухаєш науку? робиш відкриття? чи як всі бабло заробляєш? чи оказався в науці, бо в бізнес не беруть з твоїми академічними знаннями?

Я ніде й не казав що українці це інтелектуальна еліта світу. Мабуть якимось шведам віддав цей би тайтл.

Так зажди, якщо американці не найрозумніші, то звідки у них антропіки та опенаі? Що, невже присутність технологічних мегакорпорацій не залежить від рівня освіченості населення? Та бути такого не може.
Я тобі більше скажу, сам факт всебічно освіченого населення не гарантує процвітання економіки, там набагато більше факторів. Але це не означає, що всебічно освічене населення не потрібно.

Коли ШІ поставить тобі неправильний діагноз і пропише не ті ліки, від яких у тебе відваляться яйця, будеш особисто з Альтманом судитися?

це ти яких фільмів передивився? ніколи такого не було

Було до індустріалізації 20 сторіччя, коли заводам раптом стали потрібні сотні тисяч інженерів і вища освіта перетворилася на конвеєр розумового пролетаріату, який в 21 сторіччі виродився в конвеєр маркетологів та менеджерів середньої ланки.

сам то ти як, рухаєш науку? робиш відкриття? чи як всі бабло заробляєш?

якщо американці не найрозумніші, то звідки у них антропіки та опенаі?

дивно що наче дорослій людині потрібно наводити очевидні речі...

Близько третини (34%) нових отримувачів наукових ступенів щороку — це іноземці.
У точних та технічних науках (STEM): Частка іноземних студентів значно вища:
Економіка — 62%
Комп’ютерні науки — 59%
Інженерія — 58%

Майже половина (близько 49%) усіх міжнародних здобувачів докторських ступенів у США приїжджають лише з двох країн — Китаю та Індії.

Близько 73–75% іноземних громадян, які здобули докторський ступінь у США в галузі науки та інженерії, залишаються жити й працювати в країні

не кажучи вже про самих американців Гінешів та інших

Я пропоную відключати від інтернету людей які не розуміють сарказм.

Коли ШІ поставить тобі неправильний діагноз і пропише не ті ліки, від яких у тебе відваляться яйця, будеш особисто з Альтманом судитися?

А коли лікар? А помиляються вони набагато частіше.

Поки якось навпаки, лікарі ставлять неправильний діагноз або не ставлять взагалі, ШІ каше що вони ідіоти, і в результаті ШІ виявляється правий. Це на моєму прикладі і прикладі родичів. Лікарі України, Австралії.

Для галочки, мій ШІ це тобі не безкоштовний чатгпт, це купа моїх даних, скіли, історія, агенти. Я задрачую його питаннями підходячи до проблеми з різних сторін. Плюс аби не який досвід агентського інжинірингу з першої версії клод кода, коли тут всі розказували про бульбашку і галюцінації. Тому якщо помилки і можливі, то тільки тому що я дав неправильні чи не всі дані. Ну і у мене ШІ + лікарі, а не просто ШІ.

і в результаті ШІ виявляється правий

звісно, їх же тренують щоб вони тобі подобались ;)

побачу яким технофашистом і палким фанатом ші ти будеш коли LLM буде вирішувати чи в тебе офіційний лікарняний і тобі положені дей офф і страхові виплати, а чи може ти сімулянт і раз зміг встати з ліжка — значить тому цілком здоровий

тоді й побачим наскільки ти для бота будеш «хворий» і чи варто тебе «лікувати» ;)

Тобто ти проти «технлофашизму», бо не зможеш дати лікарю чи поліцейському на лапу щоб порішав твої проблемки, ну там на штрафи очі закрив, групу дав щоб шарову пенсію отримувати, від армії відкосив

ні я проти технофашизму, бо це антигуманістична, антисоціальна ідеологія. У прогреса заради прогресу немає нічого високого, людського чи ідеального. Альтман нічого сам не створив і ніякого романтизму в його дропаутності нема. І якоїсь ваги його слова не несуть взагалі

гуманізм і суспільство а не техно й антисуспільний треш

якщо заради ші потрібно звільнити сотні тисяч зараз щоб будувати датацентри, і потім звільняти мільйони завтра — на*** такий ші, бо він не покращує суспільство, він його погіршує

якщо освіта не потрібна тому що є ші, то непотрібен якраз ші, бо він не сприяє поширенню освіти

якщо лікарі не потрібні тому що є ші, то непотрібен якраз ші, бо він не прийде до кожного хворого

Тому я і навів кейс тобі коли ти теж перестанеш бути технофашистом бо діагноз тобі ставитиме звісно «правильна» ллмка страхових корпорацій а не будьяка яка на твій вибір

ти коли картоплю сажаєш, ти наймаєш кілька десятків людей щоб тобі з лопатою посадили, щоб дати їм роботу, чи одного тракториста/конюха?

а що ти робитимеш коли ти один з картоплею будеш а навколо тебе будуть десятки людей без картоплі й без роботи?

я б на місці маска і альтмана про цей розвиток подій подумав, а не про колонії на марсі і скільки кому варто вчитись щоб батрачить, ліворадикальний натовп бліже к тєлу тксзть ніж колонізація марса

лєнін казав ділитись ;)

ах, так ти марксіст, все зрозуміло

Wat?

І яким таким логічним сорі рядом ти зробив цей висновок?

це купа моїх даних

про яку купу даних йде мова? можеш перечислити? мені дійсно цікаво, яка купа даних може бути у здорової людини 40 років. можу собі представити, якщо людина хронічно хвора чи іпохондрік, який бігає і здає аналізи, бо це ж цікаво, що ппц. але ж ти тут раніше писав, що в тебе здоровʼя краще за 20ті річних

ти тут раніше писав, що в тебе здоровʼя краще за 20ті річних

І ви кажіть ©

з цього можна було б зробити якись еротичний роман, щось у стилі 50 shadows of grey і все ж цікавіше аніж питати у клода про вітамінки

а коли по твоєму треба здавати аналізи? коли вже матка відалюється?

я не параноїк, не перевіряюсь на все підряд, но чекапи роблю, тести якісь то там то тут здаю, трохи назбиралося

А коли лікар?

Лікаря можна засудити та стягнути компенсацію з лікарні.
Я хочу подивитися на твоє обличчя коли ти будеш з антропіком судитися через відвалені яйця.

Так ліки все-одно лікарі виписують, операції все-одно лікарі роблять. Останнє слово все-одно за ними. З ними і буду судитися.

Ось із недавнього, були певні показники не дуже. Пішов до одного лікаря, каже хз чому так, може переболів колись чимось. Да, сильно допоміг. Пішов до іншого, подивився на аналізи, вислухав, сказав забий, генетика у тебе така, не повезло, нічого не допоможе. Запропонував тільки недешеве лікування в кілька зарплат щоб оперативно вирішити.

ШІ сказав що вони ідіоти, що в моєму випадку маловірогідно що я взагалі маю цю проблему, що скоріше всього тест робив в непідходящий момент, було якесь тимчасове запалення. Візьми попий ці вітамінки (список, з посиланням на дослідження pubmed, на сабредіти де іпохондрики та інші лікарі якраз рекомендують цей протокол для цієї проблеми), зроби зміни до свого лайф стайла тут і тут, і зроби тест через пів року знову. І що ви думаєте, показник знову в нормі, як у 20-30літніх.

Ще перед тим пішов до третього, з репортом від ШІ, з аналізом мого кейса, рекомендованими додатковими тестами і з вірогідністю кожного потенційного root cause з посиланням на дослідження (направлення отримав, основний root cause не підтвердився), і які БАДи пити і чому. Так лікар прямо при мені почав гуглити деякі БАДи і їх відношення до моєї проблеми, при тому що вони з пабмеда, з реальних досліджень а не з жопи.

Виходить я маю судитися з тими лікарями

Виходить я маю судитися з тими лікарями

та ні, програєш

І що ви думаєте, показник знову в нормі, як у 20-30літніх.

та ти шо )) що ж це за норма така, що в 40 років вона повинна бути як у 20-30літніх? ))

Щодо останньої тези — то тут анакдот про бомжа, коли у нього мрія, щоб у нього все було. В тебе квартира була ? — була ? Машина була ? — Була ? Дача ? — Була ? Родина ? — Була
Поздоровляю — твоя мрія збулась, у тебе усе було.
Це той випадок коли з 1992 року, вдалось усе «пропити» на аргентинський манер, і дійти з рівня виготовлення космічних ракет, рекордних літаків як то Ан-225, турбін, авіаносців та інших кораблів, чипів (декілька заводів було), автомобільну та мотоциклетну промисловість, бронетанкову і т.д. до рівня коли нема чим вивести зерно навіть прошлодьного врожаю, та сиру руду. Також стали металургійні підприємства первинної обробки, які давно гнали лише первинні сушки металу на експорт навіть не метало прокат.
Такої кретинскої політики треба пошукати, аналогом є напевно лише Аргентина.

турбін

Блін, пустив ностальгічну сльозу по чотирьом рокам інженерного досвіду, коли якраз працював на заводі з виготовлення турбін.

Напевно вже ті часи коли це не було соціально привабливою роботою. А так якщо це завод Siemens, Rolls-Royce, Pratt & Whitney Aerospace, General Electric і т.п. — то тут виявиться, що виробництво турбін, це собі якраз престижна робота, хоча звісно по гірше інвеститаційного банку на Манхетені.
BTW Це ще в СРСР насправді почалось і через, що він розвалився youtu.be/9ivJwAl6oNs?t=96
По сьогодні у нас інжерер та лох це синоніми (там в 60-ті була війна в партрії із обкомівцями де інженери та науковці програли і не мали потім зарплати і т.д.).

Де ж український антропік, опенаі, епле, гугл? Де українські чіпи? Альо?

Де ж швейцарський антропік, опенаі, епле, гугл, джинси та жвачка? Альо?

Там швидше цілеспрямована політика, перестати фінанансувати державним коштом адвокатів та економістів в Гарваді, та інших престижних і приватних ВНЗ які ще і пропагандують відверте зло типу гей парадів кастрацію з назвою «зміна статі» єресь що існує 9 гендерів та завозять в країну відвертих терористів з Палестини і т.д. Та перекинути грощі на : школу, середню і середньо-спеціальну, та технічну вищу освіту.
Тут не можна це не підтримати.

пропагандують відверте зло типу гей парадів кастрацію з назвою «зміна статі» єресь що існує 9 гендерів та завозять в країну відвертих терористів з Палестини і т.д.

звідки ви лізете з цими історіями?

Напевно питання в якості і кількості курсів які треба засвоїти і витримати екзамени та тести на здобуття кваліфікації з певеної профессії чи області знань. А для цього сюрприз — потрібен час, комусь більге комусь менше — томк курс розраховується на середню відібрану людину.
Престижність ВНЗ типу : Берклі, MIT чи Стенфорда — це підвердженпя цієї кваліфікації для : работодавця, клієнта чи бізнес партнерів авторитетною інститцією, що є конкурентною перевагою на ринку.
Сему Альтману як хайпожору, рекомендую сходити до дантиста наприклад, який буде з ШІ зуби лікувати і швидкою освітою в три місяці. Як з броне лімузінами які по традиції обстрілють із конструкторами в середені.
Ну або перестати нести херню і зробити робота який, зможе робити це краще за кваліфікованого лікаря, бо точніші псервоприводи лазери і т.д. і людина так не зможе бо в неї серцебиття та дихання, та нервова система яка має бути натренована. А лікар робиьєтиме діагностику і задаватиме базову программу та затверджуватиме алгоритм лікування збільшивши кратно виробничість праці.
Так само OpenAI наймає тільки відборних AI вчених, найкращіх програмістів і т.д. високо кваліфіковані кадри.

виш формує світогляд, в того в кого батьки чи оточення його не сформувало раніше. Та й у виші набувати досвіду, чи то запускати стартапи значно приємніше/безпечніше під керівництвом людей що тобі допоможуть, чим напряму.

А взагалі, якщо правильно підібрати людей, сформувати атмосферу розвитку — то СЕО може бути хоч і бомж з місцевого смітника 🤗. І буде такий СЕО по інтерв’ю лазить у блогерів і журналістів, та розповідати який він крутий що досяг таких вершин, ніде не вчився ітд... Аби тільки не ліз в налагоджені процеси компанії 😁

PS круті СЕО, що максимально корисні на своїх місцях, що я зустрічав не мають часу на публічність.

Сам Сем Альтман закінчив Стенфорд, та аспірантуру університету Ватерлоо . Він навмисно 3.14здить граючи на навігластві в комерційних цілях.
Коротше це один з типових персонажей Максима Горького, вкрай негативний бо така поведінка зветься — лицемірство.

нагадало антипривівочника Кеннеді, який з сім’єю щеплення зробив, але агитував проти.
Ну бо чим більше ковід забере старих-хворих, тим краще.
ковід все спише, статистика не постраждає, а потім ще й покращится. І бюджет — теж.

виш формує світогляд, в того в кого батьки чи оточення його не сформувало раніше

на зоні ще можна формувати світогляд, щоб двигався по-людському

під керівництвом людей
виш формує світогляд, в того в кого батьки чи оточення його не сформувало раніше.

в’язниця також )

Та й у виші набувати досвіду, чи то запускати стартапи значно приємніше/безпечніше під керівництвом людей що тобі допоможуть, чим напряму.

Таких вишів одиниці у всьому світі і попасти туди не просто і не дешево

Так, звичайні виші також дають якісь зв’язки, контакти, атмосферу розвитку, но вони не коштують потрачених 5 років життя. Ті 5 років можна провести куди ефективніше і побудувати куди якісніші зв’язки якщо голова є. Якщо безтолковий, будеш жити з мамою, дебільні відосіки на ютюбі під півасік дивитися і гта грати 24/7 то тут да, навіть гівняний виш краще і сформує кращу атмосферу розвитку.

Шодо останнього, по волонтерству стикався з людьми які не вчились у вищі і працюють на фурі, хліб заводі і т.д
От у них спитайте — вартувало чи не вартувало витрачати 5 років. І як розмовна англіська може з вантажника зробити перекладача леко, і ніхто не буде проти при цьому і возбухать, що ти переніс менше коробок за інших бо трендів із лікарями та іноземцями.
То у вас заздрість перед дітьми американських мільойнерів із престижною американською освітою типу Лігі Плюща, які звісно в поточній світ системі мали радикально кращі за ваші стартові умови, в системі американських же цінностей Pax Americana, помічу яку нав’язали усій планеті як єдину вірну догму.
Вона про те що люди живуть лише Манхетені, або узбережі в Каліфорнії і в них лакей негр та слуги мексиканці, або домогоспрдарка реднечка, Лінкольн або Кадилак чи колекційний Порше і т.д. Насправді таких одиниці.

en.wikipedia.org/...​_does_not_imply_causation

Ті хто впарюють на фурі на хлібзаводі не тому, що не мають освіти, а тому, що не мають мозгів щоб цю освіту здобути, щоб поступити в універ (навіть на контракт), і витримати 5 років мозготраха і зубрьожки.

А вот ті, що з мозгами, доб’ються успіху що з універом що без. Тут правда треба мати ще не тільки мозги, но і софт скіли, майндсет, емоційний інтелект. Мозги це тільки 20-30%.

Той що на фурі друг з дитинства, батька нема, мати почала прикладатись до пляшки і лікувалась все життя та померла до 50. З дядьком — братом матері робили на базарі бізнес який розкрутився, возили і продавали овочі власне зараз у них павільйон овочевий. В 10-11 классі в школу майже не ходив. Просто не було коли вчитись по універах, хоча це той ще в житті челендж якщо пригадати.
Той що хліб завод — з села, закінчив ПТУ та технікум і т.д.
Те що ми називаємо soft skills — тобто вміння в бізнес, організаторські зтатності, наявносиі ресурсів обладнання, машин, домовлятись знходити людей і т.д. там в рази краще ніж у більшості ІТ-шників, що я знаю.

майндсет, емоційний інтелект

Женщіна, ви з акаунта сина пишете.

Та вже немає різниці — усе в таку п...у летить, що вже пофіг

stand you ground, як того хочуть на співбесідах до FAANG

Ну зокрема і через активний маркетинг і невігласів і летить. І вона йде до ситуацій, коли під питання стає та же Java і робота на ній, бо Oracle усе кидає, звільняє людей та усі гроші вкладає в датацентри на державні замовлення, щоб там був ШІ для Пентагону. Те саме C#/.NET та Microsoft.
І поїхало, чергова бульбашка тюльпаноманія на ринку — а в кінцевому лише товстосуми ошукають народ в чергове і влаштують імперіалістичну війну, тобто як виймуть заощадження так і заставлять заплатити кровью.
За великим рахунком такі інфлюенсери мають відповідати за заяви, бо це не просто власні думки і свобода слова — це відверта не прекрита брехня в рекламі, тобто варіант шахрайства обману довіри споживача та інвестора в корисних цілях.
З табачними компаніями так довго боролись, бо вони не визнавали, що їх продукція небезпечна для здоров’я.

чергова бульбашка тюльпаноманія на ринку — а в кінцевому лише товстосуми ошукають народ

є доля верогідності, що таки ШІ кончить джавистів, як Джава кончила сішників, ми це спостерігали 10-20 років тому. А для «плюсів» треба мізків більше, ніж для джави.

і два випускних екзамени

один по цьому — на вибір з трьох

academy.openai.com/pages/courses

другий — за грунтовне знання історії марксізма-лєнінізма openai — для претендентів на золоту медаль

школа, розтягнута аж на 12 років, де людей переважно примушують вчити купу нікому непотрібної дурні — ще більший маразм

Це щоб руки зміцнилися тримати автомат

думаю, 8 класів достатньо, потім +2 роки спец освіта (ПТУ, а технікум хто може потягнути університет), потім рік роботи за спеціальністю, далі +4 роки університет (+2 роки на бакалвра, +2 магістра), далі можна пробувати ктн і доктора наук, але після 2х років роботи за фахом після вузу

шо за нонсенс, ну люди рілі?

дитина не знає що їй цікаво поки їй не розкажуть чи не покажуть чи не навчать якоїсь бази

комусь щось нікому непотрібна дурня, комусь щось passion for life

що саме в школі вчать дурного сорі по вашому?

Може природознавство? Хіба природа не прекрасна?
Може географія? Хто тоді подорожуватиме, якщо весь світ обмежений власним двором?
Може релігієзнавство непотрібне? Щоб потім освячували воду через телевізор?
Музика непотрібна? Фізкультура?
Може алгебра? Історія? Іноземні мови? Література?

Коли по вашому школяр/ка вивчив/ла усе що комусь з ваших слів потрібно і готовий до того щоб взяти єдиноправильне весло в якомусь софтсерв?

В цьому якась нєєбічна іронія що комуняки впроваджували освіту в широкі маси щоб наздогнати прогресивний захід, а сучасним українським буржуям освіта здається чимось непотрібним

Школа — в неї не тільки функція навчання — це ще й набуття соціальних навичок, та «перетримка» дітей, щоб батьки відпочили :-). Я не така dedicated мати, якщо чесно просто фізично і психічно би не витримала своїх дітей 24/7 :-) Тим паче треба працювати, а тим часом, щоб за дітьми був догляд, щоб була якась розвага, та ще й би чомусь навчилися. Але 12 років — перебір, як на мене, 10-11 норм. Якщо проаналізувати програми (мої в приватній школі в Україні) — я б не сказала, що там купа непотрібної дурні,майже все має певний сенс і свою освітню задачу.

Комусь двох достатньо, а для деяких і 8 років буде замало. Залежить від генів, здібностей і дисципліни.

Я в академії зв`язку в Одесі, протримався 2.5 місяці. І вирішив сам вчити все по форумах та туторах. Батьки підтримали. Пам’ятаю їм дзвонять, кажуть, ваш син жодного разу не приходив і сьогодні його не має, а мати відповідає, так він вон зара спить вдома.

не хочеться критикувати, ви звісно молодець

У 2025 році до українських закладів вищої освіти (університетів) на перший курс було зараховано близько 200 тисяч першокурсників

допустім якщо 115 дропаутів стануть цео чогось, а 116тий дропаут буде семен альтменко і стане цео опенай, це по вашому причина радити решті 200 тисяч, що вони тож так можуть?

винятки не змінюють правило

шо, намагаєтесь виправдати роки які ви там залишили? В мене 99% взагалі працюють світчерів, і нічого, є деякі як і я без освіти.

ох як пахне срачем, але я стримаюсь

я дупу 5 років не протирав і баластом їх не вважаю, і з кар’єрою в мене все ок

дякую що вас це турбує

може на питання відповісте? Не певен що в світі є потреба в 200тис позицій цео щороку, але певен що вам приємно демпінгувати з зарплатами дропаутів без дипломів

деякі як і я без освіти

і багато вас там таких «деяких»? я так розумію ви відкриті розглянути резюме кожного другокурсника якого задовбав цей тєорвєр, коли так нетерпиться нарубати баблішечка? :)

багато, в топ позиціях взагалі або без освіти вищої, або світч навіть з моряків.

багато це кіко?

я ж про тєорвєр не так просто згадав

а то хтось рахувати не вміє, для них після 1 і 2 вже йде багато

питання все ще відкрите

це по вашому причина радити решті 200 тисяч, що вони тож так можуть?

це без дипломів ;) чи «світчерів моряків»

енівей

це по вашому причина радити решті 200 тисяч, що вони тож так можуть?

Не, ви точно не зможете. Не думаю навіть що ви зараз не в пошуках, через масові скороченя. Так що ні, 200к решти, не зможуть. Але я не знаю навіщо нам 200к всіх з дипломами, якщо в решті решт, частина буде баристами, частина таксістами, частина фріланс по 3д чи арту. Хтось взагалі піде торгувати, тож навіщо 200к дипломів я не знаю. Але вам потрібно це 100%.

знаєте що таке університет? Це універсальна освіта

якби ви не дропнулись і взяли б курс філософії, можливо ви б могли вести аргументовану бесіду без переходу вже вдруге на особисті образи мене і пространних мислєй вслух що я зможу і що не зможу;)

навіщо нам 200к всіх з дипломами,

не знаю, може позвоніть в київенерго чи спитайте в сусідньому топіку де жаліються на нестачу радіоінженерів. Може тоді дізнаєтесь

Я не інформбюро

як я бачу по тисячам коментарів, вам більше окрім філософії нема чим занятися. А мені з хз ким, хто на стільки не відповідає за свої слова, що поставив нік замість імені, нема сенсу витрачати більше ніж 5-10 секунд на відповіді.

я тут відпочиваю від роботи, що вам не подобається?

більше ніж 5-10 секунд на відповіді.

раджу стоматолога-дропаута, у вас з’явиться більше часу

коли ведешь свій бізнес, часу взагалі майже немає.

знаю, і це вдвічі смішно — не закінчувати виш заради мізерного шансу стати “успішним” за порадою якогось блогєра, щоб в разі “успіху” не було часу взагалі ні на що, і радити це іншим заради власної ж валідації

хіба ж це не іронічно, дивні часи

може альтман і дропаут але ось вам з чатіка

Founding research engineers/scientists — Trevor Blackwell, Vicki Cheung, Andrej Karpathy, Durk Kingma, John Schulman, Pamela Vagata, and Wojciech Zaremba (OpenAI) :
Trevor Blackwell — PhD in AI/robotics, MIT
Andrej Karpathy — PhD, Stanford (under Fei-Fei Li); BSc/MSc from Toronto and British Columbia
Durk Kingma — PhD, University of Amsterdam
John Schulman — PhD, UC Berkeley; BA in physics, Caltech
Wojciech Zaremba — PhD, NYU

Бакалавр за 2 рокі ніяк не відміняє ктн далі, просто швидше

ну ето ж бакалавра ще треба мати

я допустім можу ще зрозуміти типу «не всім потрібен ктн, не всім потрібен магістр»

якомусь електрику без амбіцій може й пту досить

але шоб просто так тупо не треба це якийсь сюр. треба блін всіх посадить на галєри і щоб з 9го класу шліпали форми й контролєри — заживем

а потім виявляється і новенький тунель метро протікає і ями чомусь на нових дорогах і сир імпортний, і електронщика не знадеш

ядерна боєголовка сама на полі не виросте і на кремль сама не полетить ;)

для цього потрібні доктора наук в туєвій купі профільних галузей промисловості

ну от у американської молоді зараз популярний тренд degree speedrun, підбирають курси з максимальними кредитами, набирають їх ще у школі, щось онлайн, і пакують 4 рокі у півтора, наприклад. ідея заспідранити усіляку філософію, етніку, додаткову мову, набрати колледжного рівня математику, фізику та хімію ще у школі і сфокусуватися на спецпредметах у коледжі. це дозволяє швидше піти на майстер де вже самий важливий хардкор, а не навантажувати родину 5 год чи працювати ночами (і втрачати знання)

а ну це в принципі з їх цінами на навчання може й має сенс

ну да як вибір між п’ятизначним кредитом і позубрити самому то мейкс сенс як то кажуть. я б тож спідранив ))

та й курси такі мабуть це якісь репетиторство шолє, це ж теж гроші коштує

ето вже не прям про не вчитись гг, ето вже про хакнути систему

интересно, какой процент людей с дипломами (да и без) выбирает другой оффер либо не подается к вам в компанию? если такие люди существуют, чем бы они при этом могли бы руководствоваться?

интересно также, какие варианты развития карьеры были бы у людей, которые к вам подались, при наличии того же диплома? выбрали бы они что-то другое или судьба бы как в пункте назначения на должность кино всегда вела бы их на ту же позицию?

я дупу 5 років не протирав і баластом їх не вважаю

та навіть якщо і протирав би, то шо це за трагедія і чому за це потрібно виправдовуватися?

ідея персональної ефективності, щоб досягти успішного успіху — це така ж сама ідея як і комунізм. обидві є утопічними масовими міфами, що обіцяють ідеальну систему для кожного, але ігнорують людину та зовнішні чинники. в потім ще перекладають всю провину за невдачу на саму людину. недосяг успіху? погано старався, замало працював, довго протирав штані в універі і взагалі багато спиш. Sleep faster — як казав Арнольд Шварценеггер (дуже успішна людина)

Ну таке, у вас не системна освіта виходить і раз ви самі це написали то це тепер зможуть знайти і потенційні клієнти які задумаються та можуть обрати іншу компанію.
Дійсно : Стів Джобс і Стів Возняк не довчились (останній повернувся в Берклі і здобув диплом).
Білл Гейтц кинув навчання, а Ілан Маск аспірантуру в Стенфорді. Та це була ера блакитного океану крнкуренції свого часу і над ризикований і над інноваційний бізнес. Крім того, усі крім Возняка який до останнього працював в HP, могли розразовувати на підтримку батьків — знаючи, що не опиняться на вулиці голодні.
Це перевага якої немає у переважної кількості людей. Так багато людей раніше шли в ВНЗ не стільки для отримання спеціальності, скільки щоб мати відстрочку від строкової служби в армії а потім займались абрлютно іншою професією наприклад актором коміком із дипломом юриста, тому поведінка ваших батьків була дивна.

Я думаю що моїм потенційним на данний час кліентам немає діла яка у мене освіта. Загугліть Age After Age

І шо? Відгуки були коли? Як казав один хлопче, караван лає собака йде. Якісь рандоми с лінкеда яким щось не понравилось як тобі. 2026 рік, все досі працює. Я ж тебе не зову.

ви не знаете моїх батьків і обставин, щоб казати що дивно, а що ні. Зараз мої батьки живуть найкраще життя, отримуючи все що їм завгодно.

може в істу, щоб всіх там перло від заздрощів

Та тебе вже тут пре, нащо інста

А зараз тим більше з сучасними інструментами. Якщо я захочу якийсь матан вивчити, з ютюбом, гуглом і чатгпт я це зроблю в 5 раз швидше і ефективніше ніж в 99% випадках в універі. 1% це якийсь крутий, сучасний універ, з проектором, крутим, сучасним матеріалом з анімаціями, візуалізаціями, демонстраціями, крутими 3д моделями щоб наочно показати і крутий викладач який любить і вміє доносити матеріал простою мовою.

І так з 90% спеціальностями і предметами. 10% це якийсь мед де треба трупи різати чи якийсь технікум з практичними завданнями які важко в домашніх умовах відтворити.

Якщо я захочу якийсь матан вивчити, з ютюбом, гуглом і чатгпт я це зроблю в 5 раз швидше і ефективніше ніж в 99% випадках в універі

це коли ти його вже знав і забув

Батьки підтримали.

Зрозуміло, що компанію Ви започаткували НЕ на 2 стіпендії.
Згадався отой мем про «Біл Гейтс кинув навчання (став CEO M$) \ я кинув навчання (доставка їжі)»

Без сарказму, крута історія! Було б дуже цікаво послухати про ваш шлях — як ви дійшли від того, що описали до позиції СТО/Co-Founder

без P&L sheet не цікаво, бо започаткувати ТОВ та надрукувати собі візитки СТО коштує до 1000 грн

знає багато людей, які взагалі не навчалися в коледжі та усе одно побудували успішну кар’єру.

а я знаю багато людей, які взагалі не навчалися в коледжі і як не дивно, не побудували успішну кар’єру

як шось скаже, чесслово таке враження шо він реально довбой_б, його ізолювати треба щоб не засирав своєю дічю юні несформовані мізки

Якщо Ви гей то Вам i 2 роки буде забагато -прильнить до ШI та смакуйте своi токени

Підписатись на коментарі