Після 25 років в Adobe QA-інженер рік не міг знайти роботу та став водієм шкільного автобуса

💡 Усі статті, обговорення, новини про тестування — в одному місці. Приєднуйтесь до QA спільноти!

Джеймс Строун понад 25 років пропрацював в Adobe у Software Quality Assurance, зокрема як Senior Software Quality Engineer у напрямі Digital Video. Він тестував Premiere Pro та інші продукти Adobe, підтримував After Effects, Prelude та Photoshop, працював із accessibility, автоматичними субтитрами, а останніми роками — і з функціями на основі генеративного AI.

Минулого літа компанія його звільнила, з яких причин Строун не повідомив. Він активно шукав роботу — наприклад, лише у перші місяці після втрати роботи подався більш ніж на 100 вакансій, але отримав лише одну справжню співбесіду. І та відбулася завдяки знайомому з LinkedIn.

На той момент Строуну було 55 років. Він писав, що продовжує шукати вакансії через різні платформи, втім, заявки, за його відчуттями, просто зникали у «чорній дірі AI». Інженер припускав, що однією з причин проблем із пошуком може бути ейджизм.

Мені 55, але я досі можу піднятися на вершину понад 14 тисяч футів менш ніж за 5 годин. Останнім часом я також більше займаюся волонтерством. Тож я намагався ефективно використовувати свій час після звільнення, але це стає досить страшним. Ейджизм та інші форми дискримінації зараз живі та особливо поширені в технологічній сфері.

Фахівець хотів би продовжувати кар’єру QA, тож його спроби знайти відповідну позицію тривали цілий рік. Він проходив курси з AI, намагаючись адаптуватися до нового ринку, та навіть запустив власний QA-сервіс. Однак повернутися в IT штатним робітником так і не вдалося.

На початку серпня Строун написав, що після понад року складних пошуків роботи вирішив почати нову кар’єру — водія шкільного автобуса у своєму місцевому шкільному окрузі в Колорадо. За його словами, зарплата там значно нижча, ніж була в IT, але сама робота йому подобається, діти хороші, а нові колеги — турботливі та доброзичливі.

Строун доволі різко підсумував досвід пошуку роботи. Він згадав роботодавців та рекрутерів, які відсійовали його заявки, не відповідали на прямі звернення або навіть не приходили на призначені співбесіди. Інженер сподівається, що колись технологічна індустрія знову навчиться краще ставитися до людей. І окремо звернувся до колишнього роботодавця.

Дякую вам, бо ви показали мені двері до кращого майбутнього. Саме такі, як ви, змушують мене радіти, що я буду керувати 40-футовим автобусом замість комп’ютера.

Історія здобула популярність в соцмережах, а в коментарях під дописом Строуна почали з’являтися схожі розповіді. Наприклад, один із користувачів написав, що після тисяч заявок і сотень співбесід працює в Amazon Flex за $20 на годину, хоча має 13 опублікованих книжок. Інші розповідали, що після звільнень також пішли з корпоративного світу в зовсім інші сфери.

Як думаєте, чому так сталося — через вік, нинішні особливості рекрутингу або специфічний багаторічний досвід в одній компанії? Чи щось інше?

👍ПодобаєтьсяСподобалось12
До обраногоВ обраному2
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Просто повезло дядьку, що не спився. Думав, що всякі Кумари і Рамеші в школо-перевезеннях рулять, і нікого крім родини туди не пускають.

за його відчуттями, просто зникали у «чорній дірі AI»

і таких сторіс далі більше і більше((...

оказывается у американцев накоплений Кот наплакал

По данным Федеральной резервной системы США, около 43% домохозяйств в возрасте от 55 до 64 лет не имеют личных пенсионных сбережений (таких как 401(k) или IRA). С учетом других факторов этот показатель в разные годы приближается к половине населения предпенсионного возраста.Статистика накоплений в США (возраст 55–64 года)Без сбережений: Около 43% семей в этой группе не имеют специализированных пенсионных счетов.Медианный баланс: У тех, кто все же откладывает деньги, средний (медианный) размер накоплений составляет примерно $185 000. Это значит, что половина накопила больше этой суммы, а половина — меньше.Дополнительные источники: Часть людей без личных счетов рассчитывают на государственную пенсию (Social Security) или старые корпоративные пенсии с фиксированными выплатами. ©

Можливо він отримує роялті за книжки і/або має інші накопичення. Думаю що ключове тут «сама робота йому подобається».

Всі зауважили, на який даунгрейд він пішов, ставши водієм автобуса, але ніхто не сказав про те, що в нормальній країні ти можеш забезпечувати собі нормальний рівень життя, навіть будучи всього лиш водієм автобуса. А не як у нас — працюючи айтішником заробляєш 200к грн на місяць, а коли не можеш далі працювати в ІТ (хоча б, наприклад, через вік та ейджизм), то альтернатива — працювати водієм автобуса за 20к грн, тобто суму у 10 разів меншу, ніж твоя зп в ІТ. Не думаю, що цей Джеймс працюючи тестувальником отримував $200k на рік, а тепер водієм автобуса отримує всього $20k. Скоріш за все різниця десь у 3-4 рази — приблизно 160k —> 40k чи 150k —> 50k. Звісно, неприємно, але не смертельно. Він не перейшов з категорії «живу шикарно» у «я ледве виживаю». Скоріше це перехід з «я живу комфортним життям» до «довелося почати економити, але я все ще живу комфортним життям».

A standard school bus driver salary of $41,000 to $45,000 ($21 to $26/hr) is not enough to live comfortably as a single adult in Colorado if it is your only source of income.Colorado is currently ranked as the 4th most expensive state in the country due to severe housing and cost-of-living increases.

Якщо у нього своє виплачене житло то це може бути норм. Основна стаття витрат в ельфіях це житло.
Я живу в Австралії і маю знайомих старої української хвилі мігрантів які приїхали сюди в 70х, все життя працювали якимось клінерами/різноробочими/водіями, але живуть в домах по півтора мільйони чисто тому що купили їх тоді коли вони коштували 3-4 їхні річні зарплати. І їм цілком достатньо зараз державної пенсії.

Але звісно якщо іпотека чи не дай бог аренда то це набагато складніше буде.

У США досить високі податки і страховка на нерухомість, тому навіть маючи власне житло доводиться чимало за нього платити. Часто люди перед виходом на пенсію продають свій більший будинок і купують щось скромніше.

Податки дуже сильно залежать від штату. В Колорадо дуже низькі property tax. Будинок за $500к буде всього $2,210 податків в Денвері. Для порівняння, в Остіні, Техас, це буде приблизно $12k податків. Тому витрати на податки можуть бути дійсно невеликі. За страховку дійсно скоріш за все платить 2-3k.

Знаю багато хто працює бас драйверами через хорошу страхівку. Тобто ЗП не дуже — але є вільного часу багато + хороша страховка.

працюючи айтішником заробляєш 200к грн на місяць

сінйор QA медіана — 140к судячи по зарплатам на ДОУ

працювати водієм автобуса за 20к грн,

20к це мінімум, я бачу тут вилки 50-90к є, не шкільний автобус, но все ж таки. Так що за медіану можна 40к брати

www.work.ua/...​водій шкільного автобуса

що цей Джеймс працюючи тестувальником отримував $200k на рік,

200k це максималка там для тестувальника судячи по глассдор, а так 120k-200k

Якщо він за 25 років будучи громадянином і працюючи в одній з топ компаній не зміг заробити на кілька «однушок біля метро», то він сам собі лох

+ имея самый надёжный доступ к инвестированию через брокеров и 401аккаунт

за 25 років акції Адобе виросли в 16 раз (і це якщо не враховувати піки коли вони більше 600 баксів за акцію коштувати). якщо припустити що частину оплати давали стоками, то це треба умудритись не заробити достатньо бабок «на старість»
p.s.
хіба що якийсь екстрім типу «розлучення і дружина половину відсудила» і т.п. — тут даних немає (marital status і т.п.).

Тут не все так просто.
Українські айтішніки можуть собі отак купувати однушки біля метро з 2х причин:

— відносна дешевизна однушок в Україні (в США середньої ЗП айтішника вистачить на покупку в кредит середнього медіанного по ціні житла — тобто місячний пеймент на житло займає менше третини ЗП після податків за місяць) — не айтішники або шукають креативні шляхи — типу добиратись до роботи годину+, або мусять мати дохід двох в сімї. Також слід додати — в США за нерухомість платять податки. І багато де (а саме в місцях де живе багато айтішників) якщо взяти житло в кредит і його здати — то виплата по кредиту + податки + страховка + ОСББ буде більший ніж дохід від тенантів.

— дуже високі ЗП українських атішників відносно прожиткового мінімуму, і навіть відносно бюджету середнього достатку. В той час в США щоб просто вижити мінімально з сім’єю (а це житло, їжа і автомобіль в більшості місць) потрібно приблизно $3-5К в місяць залежно від міста (орендувати житло на сімю — мінімум 1.5-2К практично будь-де, є місця де значно дорожче). А це після податків може спокійно собі бути майже ціла ЗП того ж QA.

Если вы видели его линкедын, то там ошибки при том, что он должен быть вылизан.
Это мегафакап для тестировщика, неудивительно, что он не смог найти работу.

Не здивована, я два місяці шукала роботу, проходячи співбесіди в IT компаніях. Це доволі важко морально, а людина цілий рік шукала. З такім досвідом, навчати ще можна, але не всім це подобається.

ну от бачите яка саксес сторі, а то всі тут прям штукатууур, пліііточнік...

дядько молодець

то что будет с каждым из эйчаров

Кстати реально с многими так рбходятся особенно рекрутерками, стала старше и меняют как балерину или стюардесу.
А так же часто на HR-ов сваливают откровенные просеры менеджмента и что у эфективного менеджера или собсвенника люди побежали.

понад 25 років пропрацював в Adobe
сама робота йому подобається, діти хороші, а нові колеги — турботливі та доброзичливі.

Звучить як success story. Багато хто через 20-30 років в бігтек сам звільняється чи приймає vep щоб придбати невелику ферму і розводити кіз, відкрити невелику пекарню чи стає водієм вантажівки. Будь-яка робота щоб щось робити але без дедлайнів, реуньонів і перформанс ревью.

Погоджуся, якщо житло виплачене, діти навчені і відпущені у доросле життя, то на кой воно треба у передпенсійному віці дрочитися в корпоративних опенспейсах — не зрозуміло.

Це був б успіх якби він був водієм свого камп вану а не шкільного автобуса

А ще краще, на дивіденди від своїх стоків Адоб чілив би десь на Багамах. Але може йому приносить щире задоволення возити діток у школу і назад, ми ж не знаємо.

Так працює капіталізм нажаль, йому ще пощастило занайти якусь роботу на 5 років до пенсії, бо маніцпалітет в Сан Франциско ставив намети свого часу для таких «ІТ бомжів».
Це об’єктивна реальнійсть, якщо це не ваш бізнес — вас ніщо від такої участі, не зихишає навіть великий досвід роботи на дуже успішних продуктах і унікальна експертиза.

чего за 5 за 7 . самое раннее 62.

надо чето жрать еще 7 лет. ну видимо пойдет в супермаркет ©

Варианты выхода на пенсиюС 62 лет: Доступен ранний выход на пенсию по системе Social Security, но ежемесячные выплаты навсегда уменьшаются (примерно на 30%).В 66–67 лет: Полный пенсионный возраст в зависимости от года рождения (например, родившимся с 1943 по 1954 год — в 66 лет, с 1960 года — в 67 лет). Выплаты начисляются в полном объеме.До 70 лет: Если отложить оформление пенсии после достижения полного возраста, размер ежемесячной выплаты будет увеличиваться за каждый отложенный год (примерно на 8% за каждый год ожидания до 70 лет). ©

все прочитал побудет водителем 7 лет

Так сталось тому, що його навички потрібні були в межах однієї компанії, а на ринку він виявився не конкурентноспроможним. В айті не просто так є неписане правило міняти роботу кожні 2-3 роки.

Типу в інших IT копаніях який інший контроль якості ? Інша якась веріфікація та валідація. Йому 55 років і фізично його експлуатувати як 25 річного емігранта з Індії, без сну виходних і т.д. не можливо. Інша справа, що усі хочуть в офіс і баранку крутити стало нема кому.

Типу в інших IT копаніях який інший контроль якості ?

І так і ні, але в цілому проблема в іншому. Людина «притирається» до процесів конкретної фірми і за 25 років може виявитись, що в цілому такої роботи як робив він, ніде більше не роблять.

Тобто те, що я перейшов в DevOps на Junior позицію і за рік доріс до мідла в принципі було не пагано ;)

Логіка тут інша.
Якщо він не потрібен навіть Adobe, де пропрацював 25-років, то с чого він вирішив, що буде потрібен іншим?

тебе тоже будет 45 лет ) а пенсионный возраст нынче в 63 самое раннее)

а пенсионный возраст нынче в 63 самое раннее)

В культ віруючих у державну пенсію я не вступав.

тебе тоже будет 45 лет )

Мені вже майже 40 )

перечитаешь сам себя через 20 лет )

думаю Терехову тоже было в 39 насрать на пенсию )

Я так і не зрозумів, що ти цим хотів сказати.

а че непонятного. к нному возрасту ты тупеешь. и тебе все осточертевает. так было с моим отцом после 15 лет работы на контору. по моему это и было в 60 лет. годик он подержался после 60 и уволился.

в людей що довго працюють в компаніях виникає таке невловиме відчуття незамінності й унікальності свого досвіду

це навіть не його помилка, це відчуття виховується

уяви що тобі 25 років на перфревью кажуть як тебе цінують і який твій внесок важливий

за 25 років це просто стає частиною тебе

це насправді сумно

це схоже, хоч може приклад не з найкращих, на дружину що 25 років каже який ти найкращий і єдиний в світі, а потім в один день клац, подає на розлучення, і от ви вже ділите майно, а ти вже раптом не найкращий, і нікому не потрібен

дядька просто має хребет знайти себе по новому. через таке і спиваються й кладуть на себе руки вобщім

Людина просто робила свою роботу, яку і далі хотіла робити, а коли на дворі стоїть черга із молодших кандидатів, то не дуже хтось хоче брати.

Людина просто робила свою роботу, яку і далі хотіла робити

Ну, тобто, молодші, будьте так люб’язні, вирішите питання ризиків, шторму на ринку, величезної глобальної конкуренції, глобалізації, бізнес-процесів, сформуйте мені гарантії, а я і далі на релаксі буду робити те, що робив 25 років?

Так всі роблять одне і те саме все життя, якщо дивитись по великому рахунку. Я не знаю відповіді на це питання, але іде воно все кудись в погану сторону)

Керуєш автобусом — робиш щось корисне для суспільства, для спільноти поруч. Тестуєш застосунки — робиш якусь хуйню. Не дивно, що корисна робота більш затребувана ніж сумнівне тестування.

Тільки капіталістичне суспільство розуміє це по своєму. Айтівець у компаніях рангу фаангів отримує 200к+, а водій шкільного автобуса (чи подібна робітнича професія) — 40-50к. Якщо би цей розрив був не в 5+ разів, а приміром лише у два рази, то й легше би було всім — і в робочі професії більше охочих, і жити вони могли би краще, бо у дорогій економіці при зарплаті 40к то не життя, а існування.

Це у США так, а у Німеччині, наприклад, середній IT-шник має лише у 2 рази більше ніж водій автобуса.

І це означає, на вашу думку, що ІТ-шник малувато заробляє, чи водій — багато?

Це означає, що в різних країнах різні умови.

Підписатись на коментарі