Планка для джуна-QA за 12 років: що змінилося і навіщо все це справді питають
Мене звати Ігор Потапенко, я AQA Engineer. У тестуванні дев’ять років, а до цього десять років працював у продуктовому і проєктному менеджменті — тобто співбесіди бачив з обох боків столу: і як той, хто їх проходить, і як той, хто їх проводить.
Спонукало ось що: кандидати часто обирають курси за тим, де працює чи працював викладач, а не за тим, як він насправді доносить інформацію.
Є викладачі, після яких лишається структура в голові, а є ті, після кого не лишається нічого, і досвід тут ні до чого. Просто викладання — це суперсила, яка є не у всіх. Але перевірити, чи зайде тобі викладена інформація, чи ні — неможливо до початку курсу.
Ця стаття буде цікава тим, хто зараз заходить у тестування і не розуміє, звідки взявся такий список вимог, — і тим, хто співбесідує джунів і складає ці списки.
Дванадцять років тому шлях у тестування міг виглядати так: прийшов на конференцію, послухав доповідь, підійшов до спікера і поставив одне доречне питання. Через тиждень — оффер на джуна.
Це не легенда і не «розповіді про старі добрі часи». Це була нормальна практика. Людей не вистачало, ринок ріс швидше, ніж встигали навчати, і компанії брали за здатність думати, а решти планували довчити на місці.
Сьогодні на ту саму позицію просять техніки тест-дизайну, розуміння HTTP, вміння написати SQL-запит із join, базове уявлення про XSS і SQL-ін’єкції, досвід із Postman, а часом ще й «плюсом буде автоматизація».
Питання, яке в такій ситуації виникає першим — це взагалі законно? Розберемо чесно: частина цих вимог обґрунтована, частина ні, і корисно розрізняти.
Чому планка піднялася
Змінилося співвідношення охочих і місць. У
Змінилася сама робота. QA дванадцять років тому — це здебільшого людина, яка клікає інтерфейс за сценарієм і заводить баги. Сьогодні той самий джун відкриває DevTools, дивиться в Network, іде в Postman перевірити, що повернув бекенд, і в базу — переконатися, що збереглося. Не тому, що так модно, а тому, що продукт став розподіленим і половина дефектів живе не на екрані.
Скоротився час на навчання. Команди менші, релізи частіші. Раніше джун міг півроку тихо вростати поруч із сеньйором. Тепер від нього хочуть користі з другого спринту, і компанії намагаються купити цю готовність на вході.
І частина — просто інфляція вимог. Коли всі пишуть у вакансію «знання SQL», наступний пише теж, бо інакше здається, що він шукає когось гіршого. Так у вимогах до джуна опиняються речі, якими він на цій посаді користуватися не буде.
Останній пункт важливий, і про нього чесно скажемо в кінці. Але спершу — про те, що в списку опинилося не дарма.
Навіщо це насправді питають
Техніки тест-дизайну
Найчастіше їх вважають теорією заради теорії: вивчив еквівалентне розбиття, розповів, забув.
Насправді техніка відповідає на єдине питання, яке вам поставлять у роботі: чому ти перевірив саме це і чому цього достатньо.
Без техніки відповідь звучить як «ну я поклацав основні сценарії». Це не аргумент — його неможливо ні перевірити, ні оскаржити. З технікою відповідь така: «поле приймає від 18 до 65, я перевірив по одному значенню з кожного класу і межі — шість тестів замість ста двадцяти, і от чому решта нічого не додасть».
Друге, менш очевидне: техніки — це спосіб вкластися в час. Тестувати все не можна ніколи. Тест-дизайн — це інструмент обґрунтованого скорочення, а не академічна дисципліна.
SQL
Найпоширеніше непорозуміння: «навіщо тестувальнику база, я ж перевіряю інтерфейс».
Інтерфейс показує те, що намалював фронтенд. Він не показує, що насправді записалося.
Класична ситуація: користувач зберігає профіль, сторінка каже «збережено», ви йдете далі. А в базі поле лишилося порожнім, бо бекенд повернув 200 на запит, який нічого не змінив. Через тиждень це знаходить клієнт.
Друге застосування, ще частіше — тестові дані. Вам потрібен користувач із простроченою підпискою, трьома замовленнями і однією поверненою позицією. Через інтерфейс це збирати пів дня. Запитом — хвилину.
Реально потрібний джуну обсяг невеликий: select з where, сортування, join на дві таблиці, count і group by. Це не «знання SQL», це чотири конструкції.
API і HTTP
Тут причина найпростіша. Основна робота джуна-QA — не знайти дефект, а локалізувати його.
«Не працює» — це не баг-репорт. Розробник витратить годину, щоб з’ясувати те, що ви могли з’ясувати за хвилину: пішов запит чи ні, що прийшло у відповідь, це 400 через ваші дані чи 500 через їхній код.
Звідси і питання про статус-коди, і про DevTools, і про Postman. Це не ерудиція, це вміння сказати, на чиєму боці проблема. Тестувальник, який це вміє, економить команді години щотижня — і саме тому це питають на вході.
Плюс частина функціональності просто не має інтерфейсу. Інтеграція з платіжним провайдером, вебхук від зовнішнього сервісу, фонова обробка — перевірити це можна тільки запитом.
XSS, SQL-ін’єкції та базова безпека
Здається найбільш «не для джуна» пунктом. Але причина тут не в глибині, а в ціні помилки.
Пропущений баг у верстці — це баг. Пропущена XSS — це інцидент: витік даних, повідомлення користувачам, іноді штраф. Різниця не в складності, а в наслідках.
При цьому найпростіші перевірки коштують нічого. Вставити <script>alert(1)</script> у поле імені й подивитися, чи виконається. Спробувати лапку в пошуку й побачити, чи не впаде запит із помилкою бази. Це чек-лист на п’ять пунктів, який робиться за десять хвилин і закриває найдешевший клас атак.
Від джуна не чекають пентесту. Чекають, що він не пропустить очевидне.
Знання середовищ і логів
Питання про dev/staging/prod і про те, як подивитися логи, теж викликають подив. Причина знову практична: половина «багів» — це не баги, а неправильне середовище, старий білд або конфіг.
Тестувальник, який перед заведенням дефекту перевіряє, на якій збірці він відтворюється і що написано в логах, заводить менше сміття. А сміття в трекері коштує команді дорожче, ніж здається.
Як це виглядало з мого боку
Розкажу зі свого досвіду. На співбесіду, з якої почалося моє тестування, мене приймав сильний спеціаліст — він розташував до себе з першої хвилини і, головне, розумів, кого перед собою бачить: джуна, який шукає першу роботу в тестуванні, а не людину з п’ятьма-десятьма роками досвіду. Питання були виключно теоретичні — без спроб зловити на тому, чого я ще не міг знати. Я отримав оффер!
А що з цього — надлишок
Тепер чесна частина.
Питання про рівні моделі OSI, реплікацію в SQL Server, різницю між SIP і PRI на позиції джуна-мануальника — це не перевірка готовності до роботи. Це або списаний звідкись перелік, або спроба відсіяти хоч якось, коли відгуків двісті.
Ознака здорової співбесіди проста: на кожне питання інтерв’юер може відповісти, як це знадобиться в перший місяць роботи. «Ти будеш перевіряти дані в базі» — може. «Ти будеш налаштовувати реплікацію» — на джунській позиції навряд.
Якщо на співбесіді таких питань більшість, це говорить не про вас, а про процес найму в компанії. І це нормальна причина не шкодувати про відмову.
Що з цим робити
Планка не опуститься — попереднє співвідношення людей і вакансій не повернеться. Але список реально потрібного значно коротший, ніж виглядає у вакансіях.
Мінімум, який закриває більшість джунських співбесід:
- Тест-дизайн — еквівалентне розбиття, межі, таблиця рішень. З готовими прикладами на конкретних полях, а не визначеннями.
- HTTP — методи, класи статус-кодів, вкладка Network у DevTools, вміння сказати, на чиєму боці помилка.
- API — Postman, GET і POST, читання відповіді, перевірка того, чого немає в інтерфейсі.
- SQL —
select,where,order by,join,countізgroup by. Чотири конструкції. - Безпека — чек-лист із п’яти пунктів: XSS у полях вводу, лапка в пошуку, доступ до чужого запису за id в URL, маскування пароля, повідомлення про помилку, яке не розкриває існування логіна.
- Баг-репорт — і розуміння, що передумови важливіші за скриншот.
Це кілька тижнів зосередженої підготовки, а не рік навчання. Основна частина відмов трапляється не тому, що людина цього не знає, а тому, що знає у форматі «чув про це», а не «можу застосувати й пояснити навіщо».
І останнє. Кожен пункт вище варто вміти сказати вголос. Написана в конспекті відповідь виглядає повною; вимовлена вперше на співбесіді розсипається. Це не проблема знань, і читанням вона не лікується.
Що з цього виходить
Планка виросла заслужено — ринок дійсно змінився, і вимагати вміння читати Network чи писати простий SQL-запит для сьогоднішньої роботи тестувальника це не забаганка. Якби я збирав список з нуля, я б лишив рівно те, що назвав вище, і прибрав усе, що інтерв’юер не може пояснити через «це знадобиться в перший місяць». Людині, яка готується зараз, пораджу одне: не вчити означення напам’ять, а тренуватися промовляти відповідь вголос — саме тут усе і розсипається.
Розуміючи, з якими бар’єрами стикаються кандидати, я вирішив розробити (звісно, разом з AI) застосунок prepair.app , який дозволяє перевірити свої знання перед інтерв’ю. На жаль, коли я сам шукав першу роботу, такого не було.
12 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівЦікава стаття. Для Джунів саме те, що зараз треба
також так вважаю, дякую
із хорошого, потреба в QA не зникає.
Ні про що, стаття заради статті. Точніше заради реклами свого застосунку, лінк на який очевидно прибрали, лол.
prepair.app велком)
Стаття не заради посилання — а продукт відкрито вказаний в профілі, це не прихована реклама.
Лол
Що за дурниці?
50 людей на місце на курси при компанії, після курсів добре якщо половину брали.
Обидва варіанти існували паралельно. Курси з конкурсом 50 на місце — це один канал, для тих, хто заходив з нуля. Але прямий найм за співбесідою без курсів теж був реальним, коли компанії відчували дефіцит і брали за здатність думати, а не за пройдений курс
Якщо маєте час і натхнення підкажіть наступне:
1. Який рівень англійської тепер має мати джун на Вашу думку?
2. Чи реально працювати part time?(2-4 години/день), тобто чи можуть бути подібні вакансії?
3. Чи є зміст дивитися на глобальний а не тільки український ринок?
4. Коротко опишу свої скіли. Чи є зміст (знову ж таки на Вашу думку) йти в QA чи може в якийсь інший напрямок?
Вмів (вмію) (епоха: Windows7) Налаштування комп’ютерів, драйверів, софта клієнтам, який працював роками (якщо на ньому не «експериментували»).7-10 хв. голосно гримить запчастинами — як виявилося так має бути, але це ж не вказано було в інструкції....), UX — потрапляю в ситуації коли досвід користування міг би згодитися власникам сайтів з продажами тощо.
Вмію вислухати споживача, подивитися де і що він тицькає, зрозуміти, що він хоче натицькати і стараюся допомогти йому отримати з отого тицьканя і матюків потрібний результат.
Досить часто знаходив (по ходу серфінгу) баги на веб-сайтах, застосунках в телефоні. Наприклад: граматичні помилки, крива логіка взаємодії інтерфейсу з споживачем (включив новий принтер а він
English: reading B2, writing A2, listening A2-B1, Speaking A2-B1 (тепер).
Дякую за Ваш час.
1. B2 мінімум, зараз джуни приходять з ідеальною англійською
2. Ні. Для джуна Ні в квадраті
3. Є, якщо виїзні то це норм плюс. Якщо мова про ремоут з України, то для джуна не реально
4. Скіли — користувач ПК, тобто це 0 шансів сьогодні.
Та це і в 2012 було б 0 шансів, не зважайте на байки автора топіку.
Ось список
* ISTQB Foundation Level
* Manual QA: test cases, smoke, regression, bug reports
* REST API: Postman, Swagger, JSON, HTTP codes
* SQL: `SELECT`, `JOIN`, `GROUP BY`
* DevTools: Network, Console
* Playwright + TypeScript
* Git / GitHub
* CI/CD basics
* Docker basics
* Logs: Kibana / Datadog
* AI: ChatGPT / Claude / Cursor