DOU Books: «Есенціалізм» і «Без зусиль». Як я переосмислила робочі процеси

Про рубрику: DOU Books — рубрика, у якій учасники спільноти розповідають про книжки, що вплинули на їхню роботу, мислення або життя. Якщо теж бажаєте поділитися своєю рекомендацією, заповніть форму.

Дізналася я про ці книги з публікацій книжкових інстаграм сторінок :)

Ці книги хороший мотиватор, особливо для людей які відчувають що заплуталися або «гребуть» не туди.

«Есенціалізм» і «Без зусиль», Ґреґ Маккеон

Категорія: Психологія та саморозвиток

Сенс цих книг — це погляд на розподіл своїх ресурів. Пошук своїх джерел сили та енергії які напряму інтеграцію в робочий простір. Це хороший ресурс який допоможе тобі замислитися над тим як зараз організовано твоє особисте і робоче життя.

Обкладинка книги «Есенціалізм»
Обкладинка книги «Без зусиль»

Після прочитання у тебе обов’язково будуть знайдені цікаві інсайди над якими ти замислишся під чашку кави і винесеш їх в свій чекліст особистого і робочого апгрейду.

Завдяки цим книгам я переосмислила свої робочі процеси. Після їх прочитання я і почала просувати есенціалізм в робочих процех керування.

Раджу ці книги:

• людям, які мають РДУГ;
  • тривожникам, які постійно в своєму колі залежності контролю;
  • людям, які не можуть осягнути де їх межі та шляхи;
  • які відчувають, що десь заплуталися;
  • мають дуже навантажену роботу з хаотичними процесами;
  • відчувають, що перевантажені, а «вихлопу» немає;
  • тим, хто хоче менше напрягатися і при цьому отримувати результати.

Що варто знати перед читанням

Перед читанням варто не стільки щось знати, скільки розуміти, що вам може бути потрібна допомога з визначеністю.

Якщо ви відчуваєте, що заплуталися, перевантажені або «гребете» не туди, ці дві книжки можуть допомогти переглянути організацію особистого та робочого життя.

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

спочатку почулося що хтось щось про екзистенціалізм прочитав.
придивився — а то ж про «есенціалізм» (притягнутий за вуха термін що означає все і нічого) і якесь чергове «досягательство»
скільки такої херні вже написано (і скільки ще буде) — навіть важко уявити

Віталій, багато в чому розділяю вашу точку зору. Особливо щодо претензійної назви «есенціалізм». Насправді, за ним приховуються достатньо практичні поради щодо правильної організації свого часу. І тут дійсно його можна порівняти із «досягательством», або, якщо із позитивною конотацією — ефективністю.
Мені стало цікаво, чи ви вкладаєте в саме «досягательство» негативний зміст? Якщо так, буду вдячний вам за аргументацію: чому «досягательство» — це погано? Буду вдячний за відповідь!

На досягательство ще можна подивитися із точки зору певної стадії розвитку людини (наприклад, за теорією спіральної динаміки — це буде «помаранчева» стадія), і тоді «досягательство» — це певний етап у розвитку ((не)кожної) людини.

Це кіч. Автор взяв/зкомпонував якийсь набір тверджень різної міри корисності і натягав різних випадків/фактів які ніби їх підтверджують. Робіть так і буде вам добре. Оп, і книжка готова.
Насправді при бажанні можна натягати таких же випадків/фактів для підтвердження майже чого завгодно. Паперовий фастфуд.

Багато в чому з вами можу погодитись. Разом з тим, для мене ця книжка дає непогані поради, як впровадити в своє життя один з основних принципів будь-якої ефективної роботи (і в першу чергу IT-сфера, яка активно використовує принцип пріоритетності) — правильно розставлені пріоритети, що заважає правильно обирати та втілювати пріоритети і що цьому може допомогти. Можливо саме тому складається враження, що книга — це суміш різних ідей — бо автор цитує багато книжок та ідей, які самі по-собі у всіх на слуху: принцип Паретто, «Ціль» Еліягу Голдратта та інші.
Буду вдячний тому читачу, хто порадить ще більш корисну книжку про те, як працювати з пріоритетами.

не про це варто читати.
для початку (з написаного в найбільш популяризованому стилі):
дві книжки Еріка Берна: «Ігри, у які грають люди» і «Що ти кажеш після привітання. Психологія людської долі»
доки ви не розумієте мотивів власної поведінки, рано «працювати з пріоритетами»

p.s.
з більш фундаментального — «Science and Sanity» by Alfred Korzybski
але — може воно вам і не треба і його немає в укр. перекладі
до речі, книга, написана за 90 років до LLM дає розуміння багатьох концепцій/обмежень LLM як побудованої на базі maps of maps

«Ігри» Еріка Берна вважаю базовою книгою. Другу книгу ще не читав, дякую за рекомендацію.
І дякую за Коржибскі. Про нього тільки чув.

дві книжки Еріка Берна: «Ігри, у які грають люди» і «Що ти кажеш після привітання. Психологія людської долі»

Так заповніть форму рубрики і розкажіть про них!

А давайте я статтю напишу як макраме плести? Ну а що — стаття є стаття.
Вам Влада зарахує це як активність? ;)

Нє, ну якщо є величезне бажання, то спробувати можете. Але не гарантую, що запостимо. Хоча якщо прям ну дуже гарна стаття буде, то шанси будуть :)

мова уже дає відповіді на симптоми

заплуталися, перевантажені або «гребете» не туди

треба зробити стоп, розплутатися, розвантажитися і подивитись куди гребти, ізі :)

У світі який здається готовий випити всю енергію й увагу, скільки не дай й потім прийти й витиснути витиснути ще, подібні книги здаються мені схожими на бандоса, який просить пострибати — може в кишенях ще щось завалялось, може шось задзвенить

Якщо нема часу зупинитись і поміркувати, треба оголошувати нищівну війну за свій час і право зупинитись, а не шукати як витиснути з себе ще трошки більше.

Може навіть є якась книжка про це

мені не дуже подобається претензійна назва, есенціалізм це ж філософія а не робоча методика. Але що вам найбільше запам’яталось?

Якщо нема часу зупинитись і поміркувати, треба оголошувати нищівну війну за свій час і право зупинитись, а не шукати як витиснути з себе ще трошки більше.
Може навіть є якась книжка про це

Це якраз саме та книжка!
Вона не про те, що:

подібні книги здаються мені схожими на бандоса, який просить пострибати — може в кишенях ще щось завалялось, може шось задзвенить

Вона якраз про те, що треба

зупинитись і поміркувати, треба оголошувати нищівну війну за свій час

Більше всього зампамєяталась порада про те, що необхідно давати менше «соціальних забовєязань» — коли ми у ролі «рятівника» або «помічника» допомагаємо друзям, рідним, знайомим, витрачаючи свій час, щоб бути «гарним хлопцем/дівчинкою», але забуваємо про свої цілі та мрії.

Читав «Есенціалізм». Книга стала культовою і через це має і своїх хейтерів. Але, як на мене, якщо читати її з олівцем, то кількість корисних ідей, які пропонує Маккеон неочікувано велика.
Я вважаю, що жодний огляд не може замінити прочитання книжки. Втім після прочитання і рефлексії над прочитаним, гарний конспект книги, може допомогти краще структурувати ідеї, побачити місця, які не оцінив з першого разу і буде зручним для подальшої імплементації ідей.

Анно, дякую, що звернули увагу на ці книжки!
Можливо, Вам і всім іншим читачам книжки, буде корисним мій огляд «Есенціалізму» (у 2-му українському виданні він мав назву «Коротко і по суті»): dou.ua/forums/topic/58606

Сподіваюся, в мене буде час прочитати і другу книгу Маккеона — «Без зусиль».

Класний огляд, дякую! І книжка корисна — додам собі у список

будь яка психологія — то не є щось універсальне.
зрозуміло, що комусь воно підходе, а комусь ні

Ви нагадали анекдот, який передає цю думку:
— фізики будують своє знання як хмарочос — наступний поверх над попереднім, якщо щось не сходиться, то новий поверх просто не зʼявляється.
— натомість психологи просто будують свої будиночки кожен окремо. Обирай, який більше до снаги. :)

саме так. ці всі експеременти психологів майже ніколи не відтворюються

Підписатись на коментарі