Резерв роботи для людей, податок на роботів та державне регулювання AI. Зібрали найцікавіші тези з есе Білла Гейтса
Співзасновник Microsoft Білл Гейтс опублікував велике есе, у якому розмірковує не стільки про черговий стрибок можливостей AI, скільки про те, що буде після нього. Він не закликає зупиняти AI, але й не вірить, що все якось владнається саме.
Зібрали найцікавіші тези з його есе про те, які професії можуть зникнути, чому AI-компаньйони несуть ризики для дітей, навіщо оподатковувати токени та роботів та яку роботу варто залишити людям.
Про швидкість змін та можливу майбутню нерівність
«З точки зору рівності, AI стане або найбільшим зрівнювачем, який коли-небудь винайшли, або найгіршим джерелом несправедливості».
«Коли з’явився ПК, знадобилося двадцять років, щоб суттєво змінити спосіб нашої роботи, оскільки потрібно було розробити програмне забезпечення, знизити ціну, а людям — навчитися користуватися інструментами та впроваджувати їх. AI, з іншого боку, працює на пристроях, які ми вже маємо, і використовує природну мову. Нам не потрібно адаптуватися до нього, тому що він адаптується до нас».
«Якби хтось мав надійний план уповільнення розвитку AI в усьому світі, я, ймовірно, підтримав би його. Однак не думаю, що це станеться. Геополітичні та економічні стимули тиснуть занадто сильно, щоб рухатися вперед на повній швидкості».
Про втрату робочих місць та професії, що зникнуть
«Під час Великої депресії безробіття в США становило приблизно 25%. Протягом більшої частини наступного десятиліття воно залишалося. Зрештою робота з’явилася, коли повернулися попит, інвестиції та зростання. AI може не досягти такого рівня, але його вплив не зникне разом з економічним циклом».
«Робота у сфері продажів та клієнтської підтримки, розробка та помічники юристів можуть опинитися серед перших постраждалих, але деструктивний вплив піде набагато далі, оскільки AI перебере на себе завдання, які сьогодні все ще вимагають кваліфікованих працівників — оцінку заявок на отримання кредитів, проведення аналізу даних і навіть медичне сортування пацієнтів».
«Ринкові сили змушуватимуть впровадження відбуватися все швидше і швидше, і, якщо ми не втрутимося, хороших робочих місць стане менше, а вигоди дістануться вузькій групі людей».
Про ризики для молоді та дітей
«Я особливо хвилююся за молодих людей, які виходитимуть на ринок праці з меншою кількістю вакансій початкового рівня. Вони розуміють цей виклик, оскільки є найактивнішими користувачами AI та бачать як його можливості, так і темпи вдосконалення. Не дивно, що так багато з них налаштовані щодо AI негативно».
«Іронічно, але той самий інструмент, який дозволить людям дізнаватися більше, ніж будь-коли, також може призвести до того, що багато хто навчатиметься менше. Одне попереднє опитування показало, що більш інтенсивне використання AI пов’язане зі зниженням критичного мислення. Цей ефект був сильнішим для молодих людей».
«Компаньйон зі AI, створений для того, щоб ніколи вас не засмучувати, — це велика, захищена теплиця. Ми лише починаємо розуміти небезпеки, які інтернет — особливо соціальні мережі — може становити для розвитку молоді».
Про кібератаки та зворотну сторону досягнень
«Навіть злочинці з дуже обмеженими навичками зможуть атакувати жертв у будь-якому масштабі».
«Найрозумніші експерти з кібербезпеки, яких я знаю, нажахані наступними кількома роками, оскільки зловмисники отримують нові потужні можливості швидше, ніж захисники встигають виправляти всі вразливості».
«Хоча ШІ призведе до рятівних досягнень у створенні ліків і вакцин, він також полегшить розробку нової смертельної хвороби».
Про резерв частини роботи для людей та труднощі з цією ідеєю
«Мій батько помер від Альцгеймера у 2020 році. На пізніх стадіях його хвороби за ним доглядали доглядальниці, які розуміли його, навіть коли він з труднощами висловлював свої думки. Щось у тій турботі, яку вони дарували моєму батькові, було незамінно людським. Жоден робот не міг і не повинен був цього робити».
«Я думаю про це, коли виникає питання про те, які робочі місця зникнуть, а які залишаться. Вірю, що в міру вдосконалення AI та роботів ми залишимо певні речі лише для людей. Я почав називати цю сферу „Зарезервовано за людиною“ (Human Reserved). Мені подобається цей вираз, тому що він змушує мене думати про природні заповідники — місця, де ми могли б побудувати будинки та дороги, але ми вирішуємо цього не робити, тому що втрата була б надто великою».
«Ви не можете сказати
55-річному чоловікові, який усю свою кар’єру пропрацював на будівництві, що йому потрібно йти працювати в заклад по догляду за літніми людьми, і очікувати, що він знайде це корисним чи привабливим для себе. Іноді рішення зробити щось зарезервованим за людиною буде обумовлене іншими факторами. Наприклад, в охороні здоров’я уявіть, що робот повідомляє вам жахливу новину про те, що у вас невиліковна хвороба. Немає жодної технічної причини, чому він не міг би цього зробити. Проте він не повинен».
Про податок на токени та роботів
«Ми повинні оподатковувати AI-токени та роботів. Зараз, якщо ви є роботодавцем і наймаєте когось на роботу, ви сплачуєте податки з його заробітку. Але якщо ви купуєте робота, ви зазвичай можете одразу списати його як бізнес-витрати. Податкова система підштовхує вас до заміни людей машинами. Податок трохи уповільнив би поспішну відмову від людської праці та залучив би кошти для перекваліфікації та зміцнення системи соцзахисту».
«Я запропонував податок на роботів багато років тому, і більшість відреагувала на це як на дивну ідею. Але я досі залишаюся її палким прихильником».
Про контроль та підготовку до наслідків вже зараз
«Світу потрібен план. Чудово, що деякі AI-компанії пропонують рішення для викликів, пов’язаних із їхньою власною технологією, але ми не повинні очікувати, що вони очолять цей процес. Деякі з цих питань знаходяться поза сферою їхньої компетенції, і в демократичному суспільстві вирішувати такі речі — не їхня роль.»
«Жодна з наших нинішніх інституцій не була розроблена для роботи з технологією, яка поширюється так швидко і торкається стількох сфер нашого життя. Тому нам доведеться створити нові».
«Мій меседж лідерам такий: у вас є шанс діяти зараз, до того, як безробіття різко зросте, громади постраждають, а суспільна довіра буде підірвана. Ви можете переконатися, що ваш уряд вирішує цю проблему цілісно, а не ділить її між різними бюрократичними відомствами».
Чи погоджуєтесь з тезами Гейтса? Як вам ідеї щодо податків на роботів та резервування деяких професій для людей?
12 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівНезрозуміло, чому багаті дяді не кажуть, що якщо роботи нас замінять, то можна менше робити, більше вчитися і просто жити, займатися своєю улюбленою справою. Або працювати декілька годин. Чи пару днів в тиждень. Кількість же виготовлених товарів/благ/сервісу меншим не стане.
Бо грошів вам за це платити ці дядьки не будуть. Вимог до роботи стане більше. Вже стало більше. Навіть у розробці. Ви просто робите більше за ті самі години і це скоро стане нормою.
знов якісь чергові пророцтва
ну хай піде до свого імператора й переконається у цілісному вирішенні проблеми, а не меседжі посилає
пустозвони й блюзніри
і де плять руссо нашого часу, хоч би бляха один би щось толкове сказав. Перевелися
а ну і чо уж
Gates Foundation
In 2024, the Gates Foundation provided USD 100 thousand of gross development finance to Ukraine to respond to the impacts of Russia’s full-scale invasion
зато на ШІ-медицину в африці у них восьмизначні суми й масштабний масштаб
там нужнєє, от хай дєд свій пірдьож туди посилає й будує там свої заповідники для людей
Підтримка медицини в Африці неважлива? Якись маразм.
У одного персонажа «coding is largely solved», у Гейтса «reliability problem is being fixed quickly».
Четыре года невиданного хайпа, десятки миллиардов долларов спущенных неизвестно куда, а LLM по прежнему нельзя доверить даже управление тостером на кухне. Потому что она сожжет ваши тосты, устроит пожар в квартире и по итогу скажет «you are absolutely right!».
Людям завжди залишиться низькокваліфікована праця де AI/робототехніка тупо нерентабельні
Це яка наприклад?
Враховуючи що робот може працювати 24 години і в вихідні (тобто бути навіть в 3 рази повільніше за людину і все ще вигідніше)
Каси самообслуговування і без AI існують років так 20 мінімум Чому в Україні почали поширюватись лише нещодавно і сильно касирів не в Україні не в світі щось не витісняють?
Погугліть, причін декілька.1-3 каси з кассиром, і готові навіть чекати чергу. Здебільшого це 65+ вік. А всі інщі на кассах самообслуговування.
Для EU це
1. Гібрідний варіант просто швидше, коли повільні люди які не люблять самі робити щось ідуть на
2. Як не дивно — ліцензії на ці каси просто величезні, і з’їдають профіт.
3. Просто тупо захист профспілок не дає :)
Ось це та можливо офіціанти можливо і залишиться людям, якось сумно
Лікарі, медсестри — абсолютно неможливо замінити АІ. До того ж, це робота здебільшого головою, а не руками
Можливо і замінять. Точніше не повністю, але більшість процесів вже заміняють. Приймальні, направлення, видача ліків. Взяття матеріалів на аналіз та їх результати. Виписати рецепт на окуляри. Прибирання, готування їжі, принести, віднести, перестелити (санітари). Стерилізація. Це не всі процеси, але багато з них з часом заміняться. Хірурги потребуватимуть менше асистентів під час операцій. Лікарів не замінять, але їх кількість зменшиться.
в Україні вартість людської праці дуже низька і донедавна це було недоцільно. Тепер доцільно коли технологія подешевшала і стала більш доступніша.