До моєї першої гонки зі Stezia. Ось де насправді мій продукт і я

💡 Усі статті, обговорення, новини про Mobile — в одному місці. Приєднуйтесь до Mobile спільноти!

Привіт, мене звати Андрій. Давно читаю DOU і вирішив поділитися своїм досвідом і продуктом — це моя перша стаття, тож не судіть строго. В ІТ я давно, ще з тих часів, коли ми вчили веброзробку за сайтом HTML Book і дивилися курс з jQuery від Євгена Попова. У 2013 році я зробив свій перший сайт на WordPress — тоді всі ще сперечалися, що краще: WordPress, Drupal чи Joomla, але ринок обрав WordPress, і відтоді я займаюся розробкою сайтів на WordPress для бізнесу.

Мене завжди цікавили продукти, і цей інтерес я підкріплював навчанням у Projector на product design та UX research. Але завжди не вистачало ресурсів на розробку застосунку — все впиралося в стек, яким я не володів.

З 6 років я займаюся спортом — різним, але завжди любив його, і він був частиною мого життя. У дитинстві найстрашніші слова від батьків звучали так: «погано вчишся в школі — більше жодних тренувань». Були часи, коли батьки не платили дітям за тренування, а карали їх відсутністю. Я завжди любив і продукти, і спорт — і мені потрібні були рішення у спорті, які я не міг реалізувати сам.

У 2017 році я вже пробував зробити свій продукт — пошук партнерів для тенісу, але через брак досвіду, технологій, ресурсів і розробників провалив проєкт, витративши на реалізацію рік.

Останні 5 років я активно займаюся трейлраннінгом, а почалася ця «хвороба» з мрії пройти Ironman — але через травму і відсутність плавальних тренувань я непомітно для себе полюбив трейлраннінг. За останні 3 роки я пробіг 3 гонки з результатами, які мене не вражали — швидше просто заліковими. І от у січні 2026 року я сів обирати чергову гонку, обрав ту, що мені подобається, і зрозумів: ціль занадто завищена, а гонка занадто екстремальна — і може закінчитися сумно, якщо до неї нормально не підготуватися.

Я дістав стару запилену книгу про підготовку до тріатлону і побудував собі 20-тижневий план підготовки. План був написаний олівцем на аркуші — але оскільки зараз практично неможливо працювати без ШІ, я вирішив усе впорядкувати і разом з Claude переніс свою програму підготовки в HTML і JS. Показав другу, і він попросив побудувати йому таку саму програму — з тими самими принципами, але з урахуванням його рівня, віку та дистанції. Я зробив програму для друга, і він був у захваті: вона допомогла йому позбутися накопичувальної втоми і накопичувальної травми. І він сказав: тобі треба виводити це на ринок.

Подумавши кілька днів і прописавши всі принципи в CLAUDE.md, я взявся за роботу — і за 16 тижнів мій застосунок був схвалений у Google Play Market.

Це не геніальна ідея для стартапу і не черговий «вбивця» Strava — це застосунок, яким я користуюся щодня, яким користуються мої друзі, і який допомагає готуватися до реальних гонок з урахуванням особливостей конкретної гонки та рівня атлета.

Тут хочу поділитися досвідом, почути критику і думку спільноти, а можливо — знайти однодумців, які так само, як і я, бігають трейли.

Чому Stezia

Назва не випадкова. «Стезя» — старослов’янське слово, яке означає «шлях», «дорога». У Біблії, в усіх граматичних формах (стезя, стезі, стезю, стезею, стезям, стезями, стезях), воно зустрічається близько 130 разів — зокрема в Псалмах і Приповістях, де йдеться про «стезю праведності», шлях, яким Бог веде людину.

Для мене це не просто гарне слово. Це мій шлях — і спортивний, і духовний, як і для кожної людини: ми всі проходимо свій шлях, чи то в горах, чи в місті, з продуктом чи взагалі в житті. Це слово має для мене особливе, духовне значення.

Мені сподобалася ця метафора: застосунок не біжить гонку за вас, він допомагає побудувати ваш власний шлях від старту до фініша — крок за кроком, тиждень за тижнем. У метафоричному сенсі стезя — це не просто траєкторія, якою рухаються ноги, а траєкторія, якою рухається людська душа. Звідси й назва — Stezia, транслітерація цього слова для міжнародної аудиторії.

Для кого цей текст

Можливо, моя історія буде корисна розробникам або таким самим, як я, творцям власного продукту в соло — без розробників, маркетологів, продажників і так далі. Якщо ви не знаєте, з чого почати і кому це потрібно, мій досвід може стати в пригоді — а головне, допоможе зрозуміти, що робити далі.

Якщо ви біжите старанно, так само як і я, але не прогресуєте і не знаєте, якого результату очікувати, як прогресувати і не нашкодити собі — це теж для вас. По суті, мета застосунку саме в безпечній підготовці без травм: виходити на старт впевненим, розуміти, що ціль не завищена, точно фінішувати — і при цьому не відходити від гонки тиждень. Головне, щоб ви не були психологічно розбиті виснажливими тренуваннями, які не дають результату. Цей застосунок більше для тих, хто не знає, з чого почати, щоб отримати кайф від гонки, успішно фінішувати і при цьому показати хороший результат.

Що взагалі відбувається

Що взагалі таке ця моя — а можливо, і ваша — Stezia? Це застосунок, який будує план підготовки до обраної вами гонки, виходячи з вашого рівня, віку, тижневого бігового обсягу та даних самої гонки. На практиці це виглядає так: ви реєструєтеся на гонку, яка буде через 20 тижнів (а може, і через тиждень — тоді застосунок вам уже не потрібен, ви і так підготовлені й на етапі відпочинку перед стартом), і хочете якісний план, заснований на актуальних підходах до тренувань і принципах періодизації та прогресії навантажень. Ви створюєте гонку, вказуючи точні дані — якщо у вас уже є ITRA PI, тим краще: чим точніші дані про вас, тим якісніший і ефективніший план.

План будується на принципах періодизації та прогресії навантажень і поділений на блоки:

База — будує бігову базу

Розвиток 1 — починаємо розвивати біг, додаючи гірські повтори та тривалі забіги

Розвиток 2 — додаємо порогові тренування

Пік — пікові навантаження і симуляція гонки

Тейпер — передгоночний період відпочинку і максимального відновлення

Але план — не головне, головне його виконання. Тому є щоденник тренувань, який ви заповнюєте, синхронізуючи зі Strava (з Garmin я ще працюю над інтеграцією — вони тимчасово закрили доступ до свого API, чекаю схвалення заявки). Щоденник порівнюється з планом і показує ефективність — для цього я розробив Stezia Ready Index (SRI), який враховує системність, обсяг і безпечність тренувань. З щоденника також будується повна статистика підготовки: відставання або випередження від плану.

У застосунку детально розписані методи підготовки, важливі поради та повна підготовка до дня гонки: обов’язкове спорядження, вимоги організаторів і всі дрібниці, які потрібно врахувати. Є калькулятор харчування і гідратації на гонку.

Я реалізував прогнозований фінішний час, який рахується після проходження симуляції гонки — спираючись на ці дані, алгоритм вираховує приблизний час, необхідний вам для гонки, і ви можете сплановувати під нього харчування та воду.

Це коротко про основний функціонал — що є в застосунку і чого я не знайшов для себе в інших застосунках: науково обґрунтована програма з урахуванням набору висоти для трейлраннінгу. Це важливо, бо 30 км зі 100 метрами набору висоти і 30 км з 3000 метрів набору — абсолютно різні дистанції, і порівнювати їх не можна: 30 км з 3000 м набору за навантаженням еквівалентні приблизно 45 км по рівній поверхні. А якщо врахувати ще й висоту над рівнем моря, на якій ви біжите, — це взагалі інша історія: одна справа бігти на рівні моря, інша — на висоті 1000 метрів.

Загалом, розробив я спочатку повністю комплексне рішення для себе, а після того як фінішую, розповім про ефективність застосунку на реальних об’єктивних цифрах, які отримаю на ITRA після гонки.

Чому я взагалі в це вліз

Я не тренер, не фізіолог, не нумеролог і не астролог — я просто займався спортом і вивчав спортивну науку: що працює і що мене покращить. У чому була моя основна проблема: я бігав як усі, намагався бігати стабільно однаково — три-чотири рази на тиждень по 5–7 км. Але так це не працює — працює тільки спортивна наука. Все давно досліджено, всі рекорди побиті, вся інформація у відкритому доступі — просто її потрібно правильно використовувати: враховувати свої фізіологічні дані та психологічний стан, правильно визначати спортивну ціль, співмірюючи амбіції, і вибудовувати план, відштовхуючись від цієї цілі. Моя ціль — здоров’я в поєднанні зі спортивними навантаженнями, які розвиватимуть мене і даватимуть можливість брати участь у різних гонках.

Я вперся в стіну: наче тренувався, старався, але не прогресував. Думаю, вам знайоме, коли ви стабільно ходите в зал або стабільно бігаєте, але не прогресуєте і не змінюєтеся — саме це відбувалося зі мною. Я стабільно займався спортом, але не прогресував, про що свідчать результати моїх гонок, зафіксовані на ITRA. Тому я сів вивчати спортивну літературу і створив для себе індивідуальний план, який уже сьогодні, за 16 тижнів, показує об’єктивні покращення спортивних результатів.

Я просто переніс свій план у код. Раз у всіх нас є помічник у вигляді ШІ — значить, це потрібно використовувати. Звісно, він не ідеальний: точно потрібно знати код, розуміти архітектуру, продукт, користувача, вимоги, скіли і багато чого ще — але писати код руками не обов’язково, і це добре. Колись Біблію переписували вручну, потім з’явився друк. Так само колись ми писали вручну HTML, вчили напам’ять функції PHP і JavaScript — але світ змінився, і писати код вручну скоро буде такою ж дикістю, як переписувати Біблію вручну у світі, де є друкарські верстати. Чи добре це? Особисто я вважаю, що так, це чудово. У нас з’явилася можливість думати і створювати — але без знань алгоритмів, продукту і принципів ніхто нічого за нас не напише. Потрібно точно знати ціль і ставити завдання, вирішення яких наближає до цієї цілі.

Проєктування, алгоритми, знання, ціль, завдання — це наша робота, а завдання ШІ — ефективно вирішувати завдання, які ми ставимо. Тому і вийшов мій застосунок. Уміння писати код позбавило мене потреби писати код і дало можливість побудувати систему, яка щодня допомагає мені прогресувати.

Ставка, яку не можна підробити

Через 16 днів я виходжу на старт Pirin Extrim — 38 км, і 3350 метрів набору висоти, гори Болгарії. Моя ціль — вкластися у 8 годин.

Мій же алгоритм порахував мені три сценарії: оптимістичний — 7:11, реалістичний — 8:00, більш обережний — 9:02. Я побудував цю математику сам, але це не означає, що я довіряю їй на всі сто: на гонці такого масштабу і з таким набором висоти я її ще не перевіряв — тільки на трьох попередніх стартах, де навантаження було значно меншим.

Мені некомфортно публікувати ці цифри заздалегідь, без гарантії, що вони зійдуться з реальністю. Але, здається, саме в цьому сенс — не відполірований кейс успіху, а реальний процес, який ще не закінчився. Тому пишу це зараз, до гонки, а не після, коли вже знатиму відповідь.

Наступний пост у цій серії вийде одразу після гонки — з чесним розбором: що передбачив алгоритм і що врешті показала гонка.

Висновок

Навіщо я взагалі пишу про цей застосунок і про себе — буду максимально чесним. Я хочу розповісти про те, що роблю, отримати реальний зворотний зв’язок і, можливо, бути корисним спільноті та людям, які хочуть тренуватися системно й отримувати результат. Я чудово розумію: зараз усі створюють свої проєкти, які часто не потрібні нікому, крім самих творців, і вмирають, не виходячи за межі одного користувача. Дехто змінює цілі індустрії, але таких одиниці. Мій продукт не претендує на те, щоб змінити сферу — але я хочу поділитися ним з вами, розповісти все як є і почути, що ви думаєте.

Якщо спільноті буде цікаво, далі розповім, як я керував ШІ, з якими труднощами зіткнувся і як довів застосунок до релізу — від простого HTML-прототипу до публікації в Google Play та інтеграції API зі світовими лідерами спортивної індустрії.

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Підписатись на коментарі