61 питання, 100 хвилин істини (і стресу), та один завеликий монітор: мій досвід PL-300
Вітаю, спільното! Мене звати Тетяна, я займаюся аналітикою даних та впровадженням ШІ у FinTech. Розвиваюся у сфері Data Science і Machine Learning, тож багато навчаюся. Маю задумку періодично ділитися досвідом проходження сертифікацій, сподіваюся, комусь це буде корисно.
Після успішного складання PL-300 у мене залишилося три головні враження.
Перше: віра в силу дисципліни. І в себе. Power BI я вивчала фактично з нуля, готувалася приблизно півтори місяці, в доволі інтенсивному темпі: не менше
Друге: якщо ви обираєте, за яким екраном його складати, не повторюйте мою помилку з великим монітором. На ньому іспит відкрився дрібним текстом десь у верхньому лівому куті (і там і залишався весь час). Щось міняти на цьому етапі вже було запізно, та й не хотілось втрачати час (відлік вже пішов), тож довелось наступні 100 хвилин провести в доволі незручній позі.
Третє: додатковий час не буває зайвим. Під час іспиту я встигла пошкодувати, що самонадіянно не скористалась Microsoft ESL (English as a Second Language) accommodation для тих, хто складає іспит не рідною мовою. Додатковий час потрібно було погоджувати з Pearson VUE заздалегідь, задовго до реєстрації, отже я скіпнула цю можливість. Наступного разу я б точно скористалась — не через мовні складнощі, а просто для того, щоб зменшити стрес від тиску таймера і спокійно зосередитись на розвʼязанні задач замість підрахунку співвідношення часу і кількості питань, що залишились.
Нижче не буде «правильного плану». Буде маршрут, який спрацював саме для мене, і ще кілька речей, про які я хотіла б дізнатися до іспиту (і які, сподіваюсь, будуть корисні іншим).
Мій особистий план з підготовки: поєднання кількох ресурсів
1) Collaborative Microsoft-DataCamp Career Track Data Analyst in Power BI: 17 курсів, для яких платформа заявляє приблизно 50 годин. У мене вийшло помітно довше — як це зазвичай буває, коли не просто дивишся уроки, а занурюєшся, і раптом витрачаєш 40 хвилин на те, що мало зайняти 10.
Після коротких відео-блоків одразу були практичні вправи й перевірочні питання. Наприкінці треку — складання тесту з можливістю розібрати кожне питання.
Бонус колаби ресурсу з Microsoft крім узгодженого курсу навчання полягає ще й в тому, що преміум підписники після завершення треку отримують 50% знижку для складання PL-300 іспиту. Отже, одні плюси 😊

2) Офіційний Microsoft Course PL-300T00-A: Design and Manage Analytics Solutions Using Power BI. Він складається з п’яти Learning Path по

3) Цим ресурсом (і одночасно цінним відкриттям) для мене став TrustEd Institute, який дозволяє підготуватись до більш ніж 70 різних іспитів з загальною кількістю питань 200к+. PL-300 входить до переліку сертифікацій і містить 3к+ унікальних питань — доволі потужна база, як на мене. На ресурсі є можливість зібрати тест зі специфічних тем, регулювати рівень складності, кількість питань та час, і пройти п’ять повних

Головне джерело стресу — таймер і лонгріди
Microsoft в підготовчому гайді пише про
Не знаю де я встигла перейти дорогу богам іспитів, але мені випало 61 питання. 😂 І майже всі — складніші за ті, які я відпрацьовувала під час підготовки.
Причому частина завдань була у форматі лабораторної роботи: довгий опис, вимоги, специфікації, деталі, з яких треба швидко витягти важливе. На самому початку іспиту лише на знайомство з документацією легко йде
У підсумку, я встигла відповісти на 60 із 61 питання. Часу навіть на поверхневий ревʼю усіх відповідей вже не залишилося. Проте, 1.5 місяці інтенсивної підготовки пройшли не дарма — після сабміту система видала бажаний PASSED ✅. (What a relief!)
Сертифікація верифікується самим Microsoft на власному порталі Microsoft Learn, колаба з бейджами Credly наразі не підтримується.

Про що ще варто знати
Не знаю як вас, а мене найбільше дратують питання, де потрібно точно пам’ятати, як називається вкладка, кнопка або опція в меню.
Я багато років воджу авто із механічною коробкою передач. За кермом я за частку секунди прийму рішення й натисну потрібну педаль, поверну кермо чи переключу передачу. Але якщо вивести мене з машини і попросити з памʼяті відтворити точну послідовність усіх цих рухів — я, можливо, зависну.
З деякими питаннями PL-300 в мене було схоже відчуття. Коли перед очима відкрита програма, я розумію, що робити. Коли треба уявити інтерфейс у голові та згадати буквальну назву конкретної кнопки, це вже трохи інший тип навички.
Тому під час підготовки я б радила запамʼятовувати точні назви елементів інтерфейсу. Не найцікавіша частина навчання, зате може заощадити кілька балів.
Фінансова складова
Вартість іспиту відрізняється для різних країн, і це дуже імпонує. Тому що, погодьтесь, $100-$200 для спеціаліста з України — це набагато більш суттєва сума, ніж, наприклад, для спеціаліста з США. Наразі вартість іспиту для України складає $58. Про можливість отримання партнерської знижки від DataCamp вже писала.
Ще одна приємна несподіванка: наступні щорічні поновлення сертифікації в рамках однієї спеціалізації доступні без оплати. Що дуже зручно, враховуючи недовгий термін життя первинної сертифікації — 1 рік.
Офіційний підготовчий курс від Microsoft є повністю безкоштовним. Ще один плюс в скарбничку Microsoft Learn.
Підписка на DataCamp коштує $25/міс (або $21, якщо оплачувати відразу цілий рік), проте в них часто трапляються сейли з дуже суттєвими знижками. Для українців також існує спеціальна програма безкоштовної участі, але не впевнена що вона все ще відкрита для нових учасників.
TrustEd Institute дає можливість
Ну й наостанок підкреслю, що не рекламую жоден з цих ресурсів, і не вважаю їх обовʼязковими або єдино правильними. У кожного свій шлях, для себе я обрала саме такий, і він себе виправдав.
Було б цікаво дізнатися ваш досвід: якими ресурсами користувались, що виявилося найскладнішим і чи були у вас несподіванки під час самого PL-300 чи інших сертифікацій?
Немає коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів