61 питання, 100 хвилин істини (і стресу), та один завеликий монітор: мій досвід PL-300

💡 Усі статті, обговорення, новини для аналітиків — в одному місці. Приєднуйтесь до Analysts спільноти!

Вітаю, спільното! Мене звати Тетяна, я займаюся аналітикою даних та впровадженням ШІ у FinTech. Розвиваюся у сфері Data Science і Machine Learning, тож багато навчаюся. Маю задумку періодично ділитися досвідом проходження сертифікацій, сподіваюся, комусь це буде корисно.

Після успішного складання PL-300 у мене залишилося три головні враження.

Перше: віра в силу дисципліни. І в себе. Power BI я вивчала фактично з нуля, готувалася приблизно півтори місяці, в доволі інтенсивному темпі: не менше 20-30 годин на тиждень. В результаті — склала іспит з першої спроби.

Друге: якщо ви обираєте, за яким екраном його складати, не повторюйте мою помилку з великим монітором. На ньому іспит відкрився дрібним текстом десь у верхньому лівому куті (і там і залишався весь час). Щось міняти на цьому етапі вже було запізно, та й не хотілось втрачати час (відлік вже пішов), тож довелось наступні 100 хвилин провести в доволі незручній позі.

Третє: додатковий час не буває зайвим. Під час іспиту я встигла пошкодувати, що самонадіянно не скористалась Microsoft ESL (English as a Second Language) accommodation для тих, хто складає іспит не рідною мовою. Додатковий час потрібно було погоджувати з Pearson VUE заздалегідь, задовго до реєстрації, отже я скіпнула цю можливість. Наступного разу я б точно скористалась — не через мовні складнощі, а просто для того, щоб зменшити стрес від тиску таймера і спокійно зосередитись на розвʼязанні задач замість підрахунку співвідношення часу і кількості питань, що залишились.

Нижче не буде «правильного плану». Буде маршрут, який спрацював саме для мене, і ще кілька речей, про які я хотіла б дізнатися до іспиту (і які, сподіваюсь, будуть корисні іншим).

Мій особистий план з підготовки: поєднання кількох ресурсів

1) Collaborative Microsoft-DataCamp Career Track Data Analyst in Power BI: 17 курсів, для яких платформа заявляє приблизно 50 годин. У мене вийшло помітно довше — як це зазвичай буває, коли не просто дивишся уроки, а занурюєшся, і раптом витрачаєш 40 хвилин на те, що мало зайняти 10.

Після коротких відео-блоків одразу були практичні вправи й перевірочні питання. Наприкінці треку — складання тесту з можливістю розібрати кожне питання.

Бонус колаби ресурсу з Microsoft крім узгодженого курсу навчання полягає ще й в тому, що преміум підписники після завершення треку отримують 50% знижку для складання PL-300 іспиту. Отже, одні плюси 😊

2) Офіційний Microsoft Course PL-300T00-A: Design and Manage Analytics Solutions Using Power BI. Він складається з п’яти Learning Path по 4-5 модулів в кожному, загальною тривалістю близько 20 годин (але я б знов закладала вдвічі більше). Містить велику кількість лабораторних робіт, study guide, exam sandbox та один practice assessment на 50 питань. Практикуватись можна скільки завгодно, але, на жаль, нових питань при кожній ітерації не більше 10%, тож з кожним новим прогоном practice assessment стрімко втрачає свою цінність. Саме це й підштовхнуло мене до звернення до третього, фінального ресурсу на шляху підготовки до PL-300.

3) Цим ресурсом (і одночасно цінним відкриттям) для мене став TrustEd Institute, який дозволяє підготуватись до більш ніж 70 різних іспитів з загальною кількістю питань 200к+. PL-300 входить до переліку сертифікацій і містить 3к+ унікальних питань — доволі потужна база, як на мене. На ресурсі є можливість зібрати тест зі специфічних тем, регулювати рівень складності, кількість питань та час, і пройти п’ять повних 100-хвилинних mock exams з подальшим розбором неправильних відповідей. Цього виявилось більш ніж достатньо для того, щоб підвищити мої результати від ризикованих 70-75% (прохідний бал іспиту — 700 з 1000), до більш секʼюрних 80-90%. Коли останні стали стабільним результатом незалежно від рівня складності питань, я нарешті зареєструвалася на іспит.

Головне джерело стресу — таймер і лонгріди

Microsoft в підготовчому гайді пише про 40-60 запитань за 100 хвилин. 20 питань — доволі великий люфт, — подумала я, — мабуть йдеться про рандомну комбінацію питань, кількість яких буде прагнути до 40 в разі їх більшої складності, до 60 — в разі меншої.

Не знаю де я встигла перейти дорогу богам іспитів, але мені випало 61 питання. 😂 І майже всі — складніші за ті, які я відпрацьовувала під час підготовки.

Причому частина завдань була у форматі лабораторної роботи: довгий опис, вимоги, специфікації, деталі, з яких треба швидко витягти важливе. На самому початку іспиту лише на знайомство з документацією легко йде 10-15 хвилин, але таймеру на це, звісно, абсолютно байдуже.

У підсумку, я встигла відповісти на 60 із 61 питання. Часу навіть на поверхневий ревʼю усіх відповідей вже не залишилося. Проте, 1.5 місяці інтенсивної підготовки пройшли не дарма — після сабміту система видала бажаний PASSED ✅. (What a relief!)

Сертифікація верифікується самим Microsoft на власному порталі Microsoft Learn, колаба з бейджами Credly наразі не підтримується.

Про що ще варто знати

Не знаю як вас, а мене найбільше дратують питання, де потрібно точно пам’ятати, як називається вкладка, кнопка або опція в меню.

Я багато років воджу авто із механічною коробкою передач. За кермом я за частку секунди прийму рішення й натисну потрібну педаль, поверну кермо чи переключу передачу. Але якщо вивести мене з машини і попросити з памʼяті відтворити точну послідовність усіх цих рухів — я, можливо, зависну.

З деякими питаннями PL-300 в мене було схоже відчуття. Коли перед очима відкрита програма, я розумію, що робити. Коли треба уявити інтерфейс у голові та згадати буквальну назву конкретної кнопки, це вже трохи інший тип навички.

Тому під час підготовки я б радила запамʼятовувати точні назви елементів інтерфейсу. Не найцікавіша частина навчання, зате може заощадити кілька балів.

Фінансова складова

Вартість іспиту відрізняється для різних країн, і це дуже імпонує. Тому що, погодьтесь, $100-$200 для спеціаліста з України — це набагато більш суттєва сума, ніж, наприклад, для спеціаліста з США. Наразі вартість іспиту для України складає $58. Про можливість отримання партнерської знижки від DataCamp вже писала.

Ще одна приємна несподіванка: наступні щорічні поновлення сертифікації в рамках однієї спеціалізації доступні без оплати. Що дуже зручно, враховуючи недовгий термін життя первинної сертифікації — 1 рік.

Офіційний підготовчий курс від Microsoft є повністю безкоштовним. Ще один плюс в скарбничку Microsoft Learn.

Підписка на DataCamp коштує $25/міс (або $21, якщо оплачувати відразу цілий рік), проте в них часто трапляються сейли з дуже суттєвими знижками. Для українців також існує спеціальна програма безкоштовної участі, але не впевнена що вона все ще відкрита для нових учасників.

TrustEd Institute дає можливість 7-денного демо з повним доступом до всіх ресурсів, після чого вартість підписки на місяць складає близько 25 євро. Проте для повноцінної підготовки до одного іспиту достатньо й демо-періоду.

Ну й наостанок підкреслю, що не рекламую жоден з цих ресурсів, і не вважаю їх обовʼязковими або єдино правильними. У кожного свій шлях, для себе я обрала саме такий, і він себе виправдав.

Було б цікаво дізнатися ваш досвід: якими ресурсами користувались, що виявилося найскладнішим і чи були у вас несподіванки під час самого PL-300 чи інших сертифікацій?

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному3
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Підписатись на коментарі