Bigger Picture: чому найефективніші команди не потребують постійного контролю

Мене звати Максим Санін, я Head of Operations в EPC Network. До цього я працював в Accenture. Саме під час роботи там я вперше серйозно зіткнувся з питанням, яке згодом стало для мене одним із ключових у менеджменті: як зробити так, щоб команда могла рухатися до потрібного результату без постійної участі керівника.

Найпростіший тест для будь-якого менеджера — уявити, що вас місяць немає на роботі. Чи продовжить команда рухатися до тієї самої цілі, чи просто підтримуватиме поточні процеси й чекатиме на нові вказівки?

У цьому матеріалі я хочу розповісти про підхід, який називаю Bigger Picture: як передавати команді не лише задачі, а й контекст, межі відповідальності та розуміння кінцевої цілі. Текст буде корисний керівникам, тимлідам і всім, хто масштабує команди та хоче менше часу витрачати на мікроменеджмент, не втрачаючи контроль над результатом. Основою статті став мій виступ на липневому івенті WAWTech+Summer від DOU у Варшаві.

Чому постійний контроль перестає працювати, коли команда зростає

На початку залишатися залученим майже в кожне рішення здається природним. Ви добре знаєте бізнес, розумієте напрям і хочете бути впевненими, що все рухається правильно. У невеликій команді така модель певний час справді може працювати.

Проблема з’являється разом зі зростанням компанії: стає більше людей, клієнтів, команд, процесів і рішень, які потрібно ухвалювати щодня. У якийсь момент обсяг роботи стає більшим за ваш календар.

Я добре відчув це ще під час роботи в Accenture. У певний момент через мою управлінську структуру проходило близько 140 людей. Напряму я спілкувався лише з кількома лідами, нижче були супервізори, а з частиною команди я майже не контактував особисто.

Тоді в мене виникло практичне питання: як людина на кілька рівнів нижче може зрозуміти, чого насправді прагне бізнес, якщо все, що доходить до неї зверху, — це чергова задача?

Якщо передавати вниз тільки інструкції, люди знають, що потрібно зробити далі. Але коли виникає ситуація, якої не було в початковому плані, вони знову повертаються нагору по наступну вказівку.

Так керівник поступово сам стає bottleneck. Рішення чекають на нього, процеси чекають на нього, команда чекає на нього. І чим більше рішень він намагається залишити за собою, тим повільніше рухається організація і тим менше команда вчиться мислити та вирішувати самостійно.

Для себе я розділяю рішення на два рівні. Стратегічні — бачення, напрям і розуміння того, як виглядає успіх, — залишаються відповідальністю керівника. Тактичні — як саме дійти до цього результату — мають поступово переходити до людей, які безпосередньо працюють із задачею.

Але просто передати людині більше повноважень недостатньо. Щоб вона могла самостійно приймати якісні рішення, їй потрібен контекст.

Що я називаю Bigger Picture

Найпростіше пояснити цю ідею на прикладі, знайомому багатьом. Якщо дати ChatGPT, Claude чи Gemini короткий запит в один рядок, можна отримати технічно правильну, але досить вузьку відповідь. Якщо ж пояснити, хто ви, чого намагаєтеся досягти, який результат вважаєте хорошим і які маєте обмеження, якість відповіді змінюється. Модель не стала розумнішою за кілька секунд — вона просто отримала більше контексту для рішення.

З командами я бачу схожу логіку. Якщо людина отримує тільки задачу, вона може якісно її виконати. Але реальність майже ніколи не йде точно за планом. Може змінитися запит клієнта, дедлайн, залежність від іншої команди. І тоді одного початкового завдання вже недостатньо.

Саме це я називаю Bigger Picture — достатній контекст, який дозволяє людині рухати роботу вперед без постійної участі керівника в кожному операційному рішенні.

Для мене Bigger Picture складається з чотирьох речей:

• Ціль — чого саме ми намагаємося досягти.
  • Навіщо — чому цей результат важливий для бізнесу.
  • Межі — які рішення людина може ухвалювати самостійно, а які потрібно ескалювати.
  • Ownership — хто не просто виконує задачу, а відповідає за те, щоб робота рухалася вперед і приводила до потрібного результату.

Контекст тут не додаткова інформація, якою менеджер ділиться, якщо має час. Це частина самої роботи. Без нього команда може бути дуже зайнятою, але при цьому рухатися не зовсім у той бік.

Коли ці чотири елементи зрозумілі, змінюється і роль керівника. Йому вже не потрібно давати відповідь на кожне питання. Його задача — зробити напрям достатньо зрозумілим, щоб команда могла самостійно приймати рішення, які відповідають цілям бізнесу.

Передати задачу — ще не означає передати відповідальність

Один із випадків, який особливо добре показав мені цю різницю, стався вже в EPC Network. Ми передавали важливий процес від однієї людини іншій. Формально передача відбулася: нова відповідальна отримала задачі і мала достатньо компетенцій, щоб з ними працювати. Але спочатку це не спрацювало.

Пізніше вона описала свій стан як роботу «майже всліпу». Ця фраза добре показала, де саме ми помилилися. Ми передали задачі, але не передали контекст, необхідний для того, щоб людина могла самостійно приймати рішення в межах цього процесу.

Проблема була не в її здібностях і не у виконанні. Ми намагалися виправити виконання, хоча насправді потрібно було виправити контекст. Ситуація почала змінюватися лише тоді, коли ми передали їй не тільки задачі, а й Bigger Picture.

Для мене це стало важливим нагадуванням: передача списку задач сама по собі не створює ownership. Якщо людина не розуміє, навіщо існує її робота і до якого результату вона має привести, у нестандартній ситуації вона все одно буде змушена повертатися до менеджера по наступну інструкцію.

Що змінюється, коли команда бачить Bigger Picture

Один із прикладів у EPC Network — автоматизація внутрішніх процесів. Раніше постановка задачі могла звучати приблизно так: потрібно автоматизувати цей процес, потім цей і ще один. На перший погляд усе зрозуміло. Але фактично команда отримує набір конкретних кроків, а не розуміння того, який бізнес-результат ми хочемо отримати.

Ми змінили підхід. Замість переліку процесів, які потрібно автоматизувати, почали пояснювати бізнес-зону, кінцевий стан, якого хочемо досягти, і навіщо це потрібно бізнесу та людям, які щодня користуватимуться системою.

Наприклад, зараз ми об’єднуємо workflow маркетолога в одну внутрішню систему. Ціль полягає не в тому, щоб автоматизувати кілька окремих дій. Ми хочемо зробити весь робочий процес простішим, зрозумілішим і ефективнішим для людей, які ним користуються. У результаті робота, яка раніше займала в маркетолога близько двох годин на день, зараз виконується за 2–3 хвилини.

Цей контекст змінює і якість комунікації з командою. Люди вже не залежать від мене у визначенні кожного наступного кроку. Вони можуть дивитися на продукт, користувачів і бізнес-ціль та повертатися не тільки із запитаннями, а з висновками: ця частина готова, ця ще не відповідає цілі, а цю варто змінити до запуску. Фокус зміщується з виконання окремих кроків на кінцевий результат.

Схожу проблему ми бачили й в операційній роботі. Раніше занадто багато питань рухалося нагору. Директори й ліди витрачали значну частину часу на координацію виконання, а багато рішень зрештою поверталися до мене. Не тому, що команда не могла їх ухвалити, а тому, що сама система заохочувала ескалацію замість ownership.

Тому ми почали вбудовувати operations managers у різні напрями з чіткою зоною відповідальності. Їхня задача не полягала у визначенні стратегії — вони відповідали за робочий ритм, координацію та виконання. Ownership при цьому передавався поступово, разом із контекстом, необхідним для самостійних рішень.

У результаті керівники повернули собі більше часу на стратегію та розвиток людей, а я перестав витрачати значну частину дня на операційні питання, які інші могли вирішувати без мене.

Автономія не означає відсутність контролю

Хороший приклад того, як це працює на практиці, — моя взаємодія з CEO. Він не визначає за мене кожне рішення і не перевіряє кожен операційний крок. Натомість я отримую три речі: бачення, напрям і межі.

Усе, що знаходиться всередині цих меж, — моя зона відповідальності. Якщо я стикаюся з блокером, який справді потребує його повноважень або стратегічного рішення, я повертаюся до нього. В інших випадках рішення залишається за мною.

Саме так я розумію довіру в менеджменті. Це не відсутність accountability і не повна свобода без правил. Навпаки, обидві сторони чітко розуміють, де починається і закінчується їхня відповідальність.

Тому автономність не означає відсутність структури. Це свобода всередині зрозумілих рамок: люди знають кінцеву точку, розуміють, чому вона важлива, знають, за що відповідають і коли потрібно звернутися по допомогу.

За таких умов менеджеру не потрібно контролювати кожен крок. Його задача — переконатися, що команда продовжує рухатися в правильному напрямку.

Як закріпити Bigger Picture у щоденній роботі

Одного разу пояснити команді Bigger Picture недостатньо. Щоб контекст не втрачався, його потрібно вбудувати в те, як команда працює щодня.

Один із таких механізмів — зрозумілий робочий ритм. Йдеться не про нескінченні статусні зустрічі, а про регулярні плани, короткі синки, видимий трекінг і спільні дошки. Коли інформація про стан роботи доступна всім, не потрібна окрема зустріч лише для того, щоб з’ясувати, що зараз відбувається. Розмову можна змістити з «що відбувається?» на «що нам робити далі?».

Другий механізм — спільний контекст між командами. Коли робота розділена між ізольованими напрямами, кожна команда природно починає оптимізувати власний фрагмент. Тому там, де це можливо, я намагаюся зводити роботу в одну картину: спільний канал, спільну дошку, єдиний робочий ритм і місце, де люди можуть бачити не тільки свою частину процесу.

Ще один важливий механізм — onboarding через реальні рішення. Нова людина не отримує Bigger Picture лише з презентації чи опису процесу. Їй потрібно бачити, як насправді приймаються рішення і який контекст за ними стоїть.

Тому я використовую послідовність: спочатку людина спостерігає за тим, як приймаються рішення, потім розділяє ownership і лише після цього повністю забирає свою зону на себе.

Тут для мене є просте контрольне питання: коли нова людина приходить у команду, вона вивчає тільки наші процеси чи поступово вчиться розуміти, як ми мислимо і приймаємо рішення?

Для мене контекст — це не тільки інструмент менеджменту, а й інструмент розвитку людей. Даючи людині Bigger Picture, ми допомагаємо їй не просто краще виконати сьогоднішню задачу, а поступово підводимо до моменту, коли вона зможе самостійно відповідати за цілий напрям.

Саме тому я сприймаю Bigger Picture не як мотиваційну концепцію, а як операційну систему команди, яка дозволяє масштабувати ownership без постійного контролю.

Bigger Picture працює не з усіма

Є важливе обмеження, про яке не варто забувати. Bigger Picture — це не спосіб просто дати команді більше свободи й очікувати, що після цього всі автоматично почнуть приймати хороші рішення.

Цей підхід працює з людьми, яким ви довіряєте, які мають достатньо компетенцій для своєї роботи і готові брати на себе відповідальність, а не лише отримувати задачі.

Тому для мене Bigger Picture — не про те, щоб бути «зручним» менеджером або відмовитися від контролю заради самої свободи. Це практичний спосіб побудувати команду, яка може приймати рішення без постійної залежності від керівника.

Коли у вас є такі люди, найцінніше, що можна їм дати, — не ще одну інструкцію, а розуміння бачення, цілі, меж і того, як їхня робота пов’язана із загальним результатом. А після цього — достатньо простору, щоб вони могли рухати свою зону вперед самостійно.

Замість висновку: що варто перевірити у власній команді

Я б повернувся до питання, з якого починав цю статтю: якщо вас місяць не буде на роботі, чи продовжить команда рухатися до тієї самої цілі? Для мене тут є ще простіша перевірка: ваша команда знає тільки, що потрібно робити, чи справді розуміє, чому вона це робить?

Якщо люди отримують лише задачі, вони можуть добре їх виконувати й усе одно не прийти до потрібного бізнес-результату. Якщо ж вони розуміють Bigger Picture, то можуть коригувати шлях, не втрачаючи напрям.

Саме тому я намагаюся передавати команді не тільки задачу, а й результат, якого ми хочемо досягти, давати контекст до того, як очікувати самостійних рішень, і перевіряти загальний напрям замість кожного окремого кроку.

У підсумку мета не в тому, щоб побудувати команду, яка краще виконує інструкції. Мета — побудувати команду, яка продовжує рухатися в правильному напрямку навіть тоді, коли керівника немає поруч.

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Підписатись на коментарі