Які автоматизації ви створили за своє життя?
Стало цікаво, які автоматизації ви створювали для себе — для роботи або просто для життя.
Особливо мене цікавлять кейси на Python, але не обов’язково обмежуватися лише ним. Це може бути невеликий скрипт, бот, автоматизація рутини, робота з файлами, звітами, домашніми пристроями чи щось зовсім нестандартне.
Що ви автоматизували, навіщо і чи користуєтеся цим досі?
33 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівЗагалом багато автоматизацій в HomeAssistant: відкривати штори о 7:30, закривати з заходом сонця, вимикати автоматичну підсвітку коридору вночі (щоб не спрацьовувала на кота), включати кондиціонер у спальні о 22, якщо температура вище 24, сповіщення від пралки, що закінчилося нічне прання, щоб не забути його розвісити, сповіщення від датчиків вологості про воду на підлозі, тощо. Якась частина вже стала неактуальною (наприклад, показники електрики та води тепер зчитуються автоматично, і не треба вручну вносити, була й така автоматизація).
розкажи краще за механізацію тут
Тут цікавіший випадок. Загалом, Broadlink Ukraine ставить механізми для керування шторами, але не в усіх шторах є можливість віддаленого керування через wifi, в деяких лише радіосигнал. Але й у тих, де керування по wifi можливе, воно йде через глючну Tuya, що і кібернебезпечно, і періодично ламається, і сам додаток дубовий щодо сценаріїв (але є інтеграція в HomeAssistant). Тому я записав радіо сигнал 433 MHz, декодував його, згодував його різним ШІшкам, наваяв повністю локальний варіант керування шторами на ESP32+CC1101, прошив ESPHome, і все, далі тривіально
та ні мене суто механічна частина цікавила чиста механізація но я приблизно погуглив по тім ключовим словам най буде
Якось замахався час від часу випадково пропускати важливі повідомлення в месенджерах, або якісь робочі івенти в календарях. Все через те, що купа джерел, звідки може прийти якась нотифікашка, і купа здоровезних моніторів. Нормального віджета для вінди не знайшов, тому навайбкодив собі «Attention Hub» панельку, яка відображає все важливе, що потрібно в полі зору, включно з відображенням мітінгів саме в тому форматі, про який завжди мріяв.
Потім туди додалася тудушка з улюбленою (вже) кнопкою «Not today» біля айтемів.
Потом захворів і додав туди пігулко-трекер, який ідеально інтегрувався в attention hub логіку.
А потім у дітей почалася онлайн-школа, і виявилося, що коли додати перемикач Work/School, то в school режимі мітінги ідеально метчаться з уроками, тудушка з домашкою, а пігулки з вітамінками.
Звучить круто! А можете показати скрін як це все виглядає? Цікаво глянуть
Якось так. Все ще стан активного девелопменту, але роботу вже робить

якийсь час на дверках котячого лотка висів давач струсу і була автоматизація яка після кота запускала навколо лотка пилосос :)
1. Автономний магазин картинок на etsi. Сам щодня дивитися що популярно, генерує картинки, заливає їх, аналізує і коректує рекламну кампанію.
2. Пошук проектів на апворк.
3. Ai software dark factory.
Але прикольчик в тому, що нічого з цього ще не принесло дохід 😂
Класика))) Все ще попереду
Smart home юзкейс; якщо нікого немає вдома (телефони відʼєднані від роутера більше 10 хв) — запускається робот-пилосмок. Зручно, бо і запускається регулярно, і не шумить поки працюю вдома, і повертаєшся звідкись — а вже прибрано
Нещодавно відкрив для себе Git Hooks. Ця фіча дозволяє запускати скрипт на будь-яку git подію. Наприклад налаштувати автоматичний запуск лінтера або форматера коду перед кожним комітом. Перед пушем запускати тести. При переході на іншу гілку встановлювати нові пакети та запускати кодоген. Якщо у вас є формат для імен гілок Їх можна перевіряти також.
.git/hooksне пушиться в репозиторій, що зручно. Тим не менш є можливість зашарити хуки через іншу папку або використовувати готові менеджери по типу LefthookПозавчора зробив скрипти, які слухають музику, яка грає на кухні, кожні 15 сек з хвилини, розпізнають за допомогою songrec, за допомогою yt-dlp завантажують аудіодоріжку з найбільшою кількістю прослуховувань з youtube music, і пишуть в тг-канал mp3. Тож якщо яка пісня сподобається, просто гляну в каналі.
t.me/ NzWZftdWX0xjNjYy
Протерміноване посилання
t.me/ 2ADZNxbn6i8yYWUy
гиги це ж буквально щоб красти? ))
Якби в мене були такі скрипти, в мене була б найбільша аудіо колекція Портникова
Андрій, будьте обережніше, ви цей канал зробили публічним, це кримінал в Україні та в ЄС і всюди, якщо для себе таке зробити — то це сіра зона, і нічого такого, окрім того що ви порушуєте правила використання YouTube та Telegram, і Вас там і там можуть забанити. Ще звісно питання, чи Ви попереджуєте гостей які до вас заходять на кухню що ви все записуєте? Якщо ні — це також порушення закону. І останнє, взагалі не розумію, у Вас на кухні грає радіо?
Тимчасове публічне посилання видалив, а щодо запису, то записується не все, а лише спектрограма/fingerprint, за яким неможливо декодувати голос і розмову, а лише визначити яка музика грала.
але щоб що?
от учора зробив скрипт який дивиться на усі камери у дворі і якщо бачить там людину, починає збирати таймлапс кожні 10 секунд. Будівельники ремонтують будинок після прильоту, хочу потім мати прикольний ролик з цих кадрів для Гааги
1. Утилитка, которая находит кадры панорамок и группирует их в отдельную папку (так проще потом засунуть в фотошоп и смерджить в 1 панорамку).
2. Claude Code плагин, который покрывает все QA фазы тестирования, начиная от анализа требований и заканчивая написанием автотестов. На вход — таска в джире и / или PR, на выходе — все необходимые артефакты (анализ требований, мануальные тесты, матрица покрытия, автоматизированные тесты).
3. UI тулза, на базе 2, которая мониторит PR’ы и, если находит новый, автоматически запускает агента с задачей написать автотесты.
Колись було на Python — тепер на Rust: утілітка для моніторінгу оновлень та взагалі роботи віртуалок та домашнього компа з нотифікацією в Telegram
Бот, для роботи з файлами в Telegram — можна в нього відправляти всілякі медіа та файли, воно зберігає їх в google-bucket (і видаляє в чаті, щоб не висіли в кеші пристрою та телеграм), потім можна дивитись через меню в том же боті файли по кільком бакетам — зберігаю там документи, які можуть знадобитись, ну і фотки зручно скидати з інших чатів, не тільки в телезі — шкільних чи там родичів — воно зберігає їх з датою, вичитує EXIF, якщо є. Їх теж потім через меню можна подивитись. Це на Python — для Rust не знайшов зручної бібліотеки для бота, а для існуючих — забагато переписувати... Працює і ладно ;)Утіліта для синхронізації файлів між компом (Linux), ноутом (Mac) та google-bucket — ті, що потрібні і там і там, а перекидати руцями ліньки. Теж вже Rust. І частина тих файлів доступна через бота — він же може читати з бакетів. Так, є стандартні рішення, але просто прикольно було написати самому + дані та рішення повністю під моїм контролем.
А з відкритих:github.com/eking-go/pam_tbot_send — Ось така штука, що надсилає мені в телегу, як хтось залогінився на віртуалку. Було треба для деяких проектів.
github.com/eking-go/tfvarsauto оце інколи допомагає писати модулі terraform. Треба ще допилити автоматичне витягування документації з провайдерів, але все ніяк руки не дійдуть... ;(Навайбкодив додаток на Python для транскрибації тексту українською локально на ПК.
Знаю, що існують аналоги, які можуть бути швидшими, але було цікаво самому реалізувати ідею і кастомізувати під власні потреби.
Також в роботі можна використовувати автоматизацію, щоб автоматизувати певні процеси (аналіз документації, створення тестів, репортинг...)
1. Маленька апка для PC що робить пошук книжок за назвою з флібусти та відправляє на емейл прив’язаний до Kindle’а.
2. Трохи складніша штука: торент клієнт (що працює через VPN)+prowlarr+scripts. Все крутиться на докер контейнерах на Raspberry Pi та мають інтерфейс через телеграм бота — можна шукати через телеграм контент та додавати його до закачки, а потім скачане з’являється відразу у каталозі домашнього медіа серверу. Також воно може виводити системну інформацію (загрузка CPU, Memory, storage, статус закачки, etc.) з Raspberry Pi у телеграм та навіть можна через чат повидаляти якісь файли що вже не треба.
Обидві штуки навайбкодів, першу апку — 2 роки тому, ще копіпастів код з чату, намагався розібратися з кожною строчкою, бо також вивчав пітона. Код там страшний та з іншими сервісами не буде працювати бо hardcoded тільки під флібусту. Але саме з флібустою воно працює без проблем та робить точнісінько що мені й треба, хоча викладати таке кудись буде трохи соромно.
2-гу автоматизацію — вже робив повністю з ШІ агентами, від планування архітектури, кодінгу, тестів до PR на ГХ.На код вже навіть не дивився, але заменеджив щоб були тести, валідаціі та чітке тз від мене. Потім вже окремими комітами покращення робив час від часу.
За останні пів року

Чимало. А що кожна з них робить? (Якщо не секрет звичайно)
Навайбкодив маленьку утиліту, що копіює вивід консольної команди в буфер обміну. Користуюсь постійно.
Зручно, зберіг собі навіть, дякую!
Колись навайбкодив скрипт який вимикає/перезапускає пк. Комбінація ctr+alt+end вимикала комп, а ctrl+alt+r його пере запускала
Нагадало як десь у 2006 році ставив на ніч качати фільми через emule і усілякі торент клієнти, що працювали через пень-колоду і могли тупо зависнути — дивишся вранці, а він нічого не витягнув.. Так я зробив полуавтоматизацію: написав простий дос-скрипт, який раз на кілька хвилин перевіряв вільне місце на HDD і порівнював з попереднім чеком — і якщо воно не мінялось з притомною швидкістю то запускав Winamp з моїм улюбленим треком з фільму «Broken Flowers» Джармуша — як будильник, щоб я встав і перезапустив торенти..
За кілька ночей з раптовими пробудженнями я зненавидів цю мелодію :-)
Я прикручую git-репозиторії до всіх своїх нотаток (Obdisian notes і інших), так менш тривожно що якусь нотатку випадково відредагую чи видалю чи що якась інформація загубиться плюс дає бекапи і можливість синхронізації на різних пристроях.
Ще я навайбкодив на C# програму, яка дозволяє керувати музикою за відсутності на клавіатурі мультимедійних клавіш: