Як я перетворила процес пошуку роботи на, власне, процес

💡 Усі статті, обговорення, новини про HR — в одному місці. Приєднуйтесь до HR спільноти!

Я пʼять років керую проєктами і належу до людей, які отримують задоволення від впорядкованих процесів. При цьому найгірше керованим проєктом у моєму житті довго залишався мій власний пошук роботи: без плану, без метрик, без ретроспективи. Серія розрізнених подій, які просто треба пережити.

За 2-3 пошуки я це виправила — спочатку табличкою, потім ще табличкою, але більшою, а потім невеликою платформою з парсером. Одразу чесно: інструмент зробила я «сама», посилання буде не в кінці, а прям тут, він безкоштовний

Три болі за три пошуки роботи

Моя перша система обліку вакансій народилася не з любові до порядку, а зі страху.

Перший: податися на одну вакансію двічі — з DOU і з LinkedIn — і виглядати неуважною. Зараз я думаю, що це радше читається як наполегливість або взагалі ніяк не читається — у рекрутера свої дедлайни й свої п’ятдесят відгуків за день. Але тоді страх був справжній. Разом із другим — просто забути про вакансію, де тиша третій тиждень і де варто нагадати про себе. Так зʼявився звичайний Excel.

Другий виявила подруга. Запитала за кавою, скільки в мене було HR-інтервʼю (вона тоді також шукала роботу). Я відкрила табличку — і не змогла відповісти. Статус перезаписувався: «Відгук» → «HR» → «Технічне» → «Відмова». Кожен етап затирав попередній, історія не зберігалася. У наступний пошук я переробила табличку так, щоб фіксувався кожен перехід із датою. І тоді побачила що проходжу майже 100% технічних інтервʼю, але лише 20-40% HR.

Третій був технічним. Частина компаній тримає найактуальніші вакансії у себе на сайті, DOU також часто просто веде на карʼєрну сторінку. Щоб нічого не пропустити, треба руками обходити 50+ сайтів. Регулярно. У 2026-му робити це вручну якось соромно.

Так у мене зʼявився бізнес-партнер — Kiro (всередині працює на Claude). Почалося з парсера за 1-2 вечори. Але я не вмію вчасно зупинятися коли робота цікава і є купа ідей (особливо коли стосується процесів — профдеформація), тож за місяць це стало невеликою платформою.

Що вона вміє

Пошук. Парсер збирає вакансії з 179 карʼєрних сторінок компаній (це ті, які додала я, але також можна додавати власні). Фільтри: складно зробити уніфіковані фільтори по абсолютно різних структурах, тому в мене фільтрується на основі ключових слів (ті, які 100% повинні бути, бажані і навпаки ті, які виключають вакансію). Все в одному місці, без обходу десятка вкладок.

Трекінг. Кожна заявка зберігає повну історію переходів між етапами з датами — не поточний статус, а весь шлях. Нагадування: якщо 5 чи 10 днів не було відповіді. + додаткові поля для опису вакансії як от умови, зарплата чи причина відмови.

Аналітика. Аналітика. Воронка з конверсією на кожному переході, розподіл відмов за етапами і за причинами, середній час відповіді та середня тривалість процесу — усе рахується локально у браузері, дані нікуди не йдуть.

Ресурси: близько місяця вечорів паралельно з активним пошуком роботи і приблизно 100 євро на інструменти, підписки й токени.

Чого я не вдаю

Я не можу оцінити якість коду. Я PM, не розробниця. Воно працює на моїх сценаріях. Що там з архітектурою й що буде при великих обʼємах — не знаю.

Це MVP, а не продукт. Ідей на доробку в мене більше, ніж зробленого. Але з тим, що є вже можна працювати.

Парсери ламаються. Сайти змінюють верстку, це рішення, яке доводиться час від часу лагодити. Хоча там, де не справляється звичайний парсер — підключається АІ.

Інструмент не знайшов мені роботу. Він прибрав рутину з голови й показав дірку у воронці. Розмови проходила я.

Якщо у вас те саме

Якщо ви теж тримаєте в голові півсотні вакансій, не памʼятаєте, куди вже подавалися, і на питання «а що в тебе з конверсією» відповідаєте «та якось не дуже» — можливо, вам це знадобиться: https://www.job-hunter-tracker.com .

Але навіть якщо ні, заберіть звідси одну річ, яка коштує пʼять хвилин у звичайній табличці: зберігайте історію переходів, а не поточний статус. Саме це перетворює відчуття «щось не працює» на конкретне знання, що саме не працює.

І теза для суперечки: пошук роботи — це проєкт. З обмеженим ресурсом, часом та доволі чітким скоупом. А те, що ми ставимося до нього як до серії випадкових подій, які просто треба пережити, — головна причина, чому він так виснажує.

Буду вдячна за фідбек і за баг-репорти в коментарях.

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Робила бо було цікаво зробити інструмент під себе)

Погоджуся, винаходити вілосипед завжди цікаво

Маю іншу стратегію: поки маю роботу, то переглядаю вакансії й формую список продуктових компаній, де я бажаний кандидат згідно зі своєю експертизою зараз, а також список компаній, де я б хотів працювати та розвиватися в майбутньому. З фахівцями з цих продуктових компаній налагоджую зв’язки в LinkedIn, щоб у майбутньому працевлаштовуватися через рекомендації. Те, що я ще веду публічні списки продуктових компаній, які використовують Rust та Go, цьому сприяє.

Тому також придивіться до моєї стратегії — ось тут описав. А також до мого інструменту для ведення списку компаній.

Підписатись на коментарі