Баг чи майбутній тренд? Як я з’єднав дві сутності для ШІ від Google
Привіт, спільното.
Мене звати Ігор. Я не працюю в SEO-агенції чи IT-компанії, але в мене є свій блог. Це мій перший допис на Dou, але я думаю що він буде цікавий всій IT-спільноті та SEO-спеціалістам.
Рекламуючи свій блог в Інтернеті, я створив «коннект» між двома сутностями. Я не очікував такого, але це мене приємно здивувало.
То ж, поїхали.
«city on/of peninsulas» + «Mykolaiv (Ukraine)» = одне ціле
Я з’єднав англомовні пошукові запити «city on peninsulas», «city of peninsulas» (entity) з географічним пошуковим запитом «Mykolaiv» (entity).
І як результат, коли ви шукаете в Google по запиту: «city on peninsulas», зверху, поверх пошукових результатів, в AI Overview ви бачите ось таку картину.
Миколаїв у списку в Google AI Overview зі світовими містами, розташованими на півостровах
В шапці перше місто, яке Google AI бачить як «місто на півостровах» — Mykolaiv. Нижче список всіх міст на півостровах, починаючи з Миколаєва і до Стамбула та Сан-Франциско.
Схожа ситуація була раніше і з ключовим запитом «city of peninsulas».

Коли я рандомно ввів «city on peninsulas», поверх Google AI Overview було посилання: Можливо ви шукали: city of peninsulas.
А зараз по цьому запиті AI Overview не показує Миколаїв. Натомість, показує Індійське місто Кочі (Kochi),

більш відоме у всьому світі як «city of peninsulas and islands». Що сталося з відповіддю, я розповім потім. А зараз про джерела, оскільки ШІ ніколи нічого не вигадує сам.
ШІ від Google спирається на 3 джерела:
1) Стаття про Миколаїв як про «City on peninsulas» на популярному американському сайті гіперлокальних новин Patch.com;
2) Розгорнута відповідь про Миколаїв на запитання про міста, розташованні на півостровах, на сайті запитань і відповідей Quora;
3) Академічна стаття на сайті ResearchGate.net про історичний центр Миколаєва, розташований на півострові, у місті злиття двох річок: Інгул і Південний Буг.
Статтю на Patch.com я заказував через міжнародне SEO-агенство з моєю інструкцією, яка повинна бути стаття.
На Quora я написав про Миколаїв як про «Місто на півостровах» і розписав, так як це є факт. Миколаїв поділяється на півострова двома річками: Інгул і Південний Буг. Місто розташоване на декількох півостровах, а це вже світова сенсація.
Стаття на ResearchGate.net не моя.
Найсвіжіше джерело — моя відповідь на Quora від
Тобто, Patch.com був головним веріфікатором, щоби вивести Миколаїв на рівень зі світовими містами по англомовним запитам. Завдяки Quora, Google AI Overview формує детальну відповідь по Миколаєву як «City on peninsulas», а стаття на сайті ResearchGate.net це наукове підгрунтя.
Зміни та альтернативи
Майже три тижні тому я помітив як по запитам «City on peninsulas» та «City of peninsulas» в Гуглі, зверху ШІ вписував Миколаїв у список світових міст Кадіс в Іспанії, Стамбул в Туреччині і Мумбаї в Індії. Миколаїв з’являвся кожен день у відподях ШІ, стабільно.
З часом AI Overview почав підмішувати й інші міста: Сан-Франциско і Бостон (США), Макао (Китай), Кочі (Індія), Наліфакс (Канада), Бріджпорт (США).
До
Я слідкував за цією ситуцією два дні і нічого не змінювалося: по цим запитам ШІ видавав тільки Миколаїв і посилаючись на одне джерело — мій пост в Реддиті. Щоби повернути інші міста у відповідь, я видалив мій пост і в Реддиті і в Фейсбуці. Але AI Overview переключився з Реддіта на Фейсбук (хоча я його видалив, але допис ще був у Google Пошуку, на першій сторінці). Я створив заявки на видалення застарілого контенту через Google.
Через 3 дні, у Неділю, 23 Серпня, ШІ почав видавати тільки Індійське місто Кочі як «City of peninsulas». На наступний день, досі Кочі, але вже як «City of peninsulas and islands». 25 Серпня — без Кочі, тільки Сан-Франциско, Стамбул, Кадіз і Мумбаї.

В інші дні, знову Кочі. І досі ШІ показує Кочі.
Я спробував додати прийменник «the» до фрази. І совсім інша справа.

Один прийменник змінив міста, а фраза та ж сама.

А в другій частині відповіді перелік інших міст на півостровах.

Я спробував замінити прийменник «of» і «on» на інші: «in», «into», «onto», «to», «a», «at», «for», «by».
Спочатку, визначення що значить «місто на півострові», а потім перелік світових міст на півостровах, серед яких і Миколаїв.
А що там за кордоном?
З Україною все зрозуміло, а що там за кордоном?
У мене в США є друзі, я запитав їх, що вони бачать по запиту «city of peninsulas».
Це бачать в Америці
Стамбул, Кочі, Миколаїв та Бріджпорт — ці 4 міста Google AI Overview показував в США в П’ятницю, 21 Серпня. І це в той час, коли в Україні ШІ показував тільки Миколаїв, посилаючись на мій видаленний Фейсбук пост.
Проходить три дні, і ШІ викреслює Миколаїв і Бріджпорт і ставить інші Американські міста на півостровах.

Цього тижня я перевіряв, як Миколаїв видно в Европі та Турції.
Почав з Великобританії. Змінив мову та регіон в Налаштуваннях Гугла.

city onto peninsulas
і Миколаїв є у переліку
Я почав перевіряти, вводячи цю фразу з різними прийменниками. З прийменником «onto» посередині. 4 міста: Кадіз, Стамбул, Миколаїв та Мумбаї.
Непогано.
Як ви бачите на першому скриншоті, Гугл виводить посилання на другий keyword — city on peninsulas. А по цьому пошуковому запитy Миколаєва нема.
Зате є по запиту «city into peninsulas».
Так Миколаїв видно у Великобританії
Ще Миколаїв є по таким запитам: «city a peninsulas» та «city a peninsula».
В Турції Миколаїв є тільки по запиту «city of peninsulas».
Так Миколаїв видно в Турції
В Польщі теж Миколаїв є коли вводиш «city of peninsulas».
Так видно Миколаїв у Польщі
У Франції усі місця зайняті окрім «the city on peninsulas»

Так видно Миколаїв у ФранціїІ ще, по запиту «city at peninsulas».
Відповідь Google AI Overview на Французьскій, Миколаїв є у переліку
Шикарно, те що ШІ перевів всю відповідь на Французьску мову. Я не став робити другу частину скріншоту, Миколаїв видно внизу.
В Італії Миколаїв є по запиту «city into peninsulas».

Стамбул, Сан-Франциско, Лісабон і Миколаїв.
По запросу «city to peninsulas» теж є.
ШІ в Італії перевів на Італьянську мову всю відповідь
Миколаїв є в переліку
Стамбул, Лісабон, Сан-Франциско, Гельсінкі та Миколаїв.
І в Германії Миколаїв видно по запиту «city of peninsulas».

Висновок
Я не вважаю це багом. Це тренд, майбутній тренд. Те що, AI Overview перекладає іноді на Українську мову в Україні, во Франції — на Французьску та в Італії — на Італійську — це классно.
Деякі міста, Кочі в Індії та Бріджпорт в США носять офіційно звання «City of peninsulas». Але Миколаїв — «City of peninsulas» з географічної точки зору. Баланс води і землі роблять його преміальним містом.
4 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівВикористовує також
www.quora.com/...nstantinople-and-New-York
stock.adobe.com/...-oblast-ukraine/531976615
одне не зрозуміло — що вас так дивує?
В данному випадку це атрибут сутності. Для того щоб присвоїти новий атрибут потрібно від 3 згадок на авторитетних сайтах, а для AI Overview можна і один.
Я просто не очікував цього
Поясню як це працює.
В зливі даних ранжування Гугла відомо, що в модулі StorageGraphBfgLivegraphProvenanceMetadata є triangulationKey, який фактично зберігає подібні «підтвердження» у вигляді триплетів для Google Knowledge Graph.
При значенні більше => 3 згадок (а тут в прикладі мінімум 5) він додає як атрибут сутності.
2596.org/...vegraphProvenanceMetadata
Коли я на Реддиті та Фейсбуці опублікував пости, AI Overview почав посилатися на Реддит, ігноруючи як і інші джерела так і інші міста. Коли я видалив його, AI Overview переключився на Фейсбук. Коли я видалив його, він повернувся к старому списку міст. Це що було? Тимчасовий шторм AI Overview? Свіжі пости в соцмережах стерли інші джерела з його пам’яті?