Баг чи майбутній тренд? Як я з’єднав дві сутності для ШІ від Google

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Привіт, спільното.

Мене звати Ігор. Я не працюю в SEO-агенції чи IT-компанії, але в мене є свій блог. Це мій перший допис на Dou, але я думаю що він буде цікавий всій IT-спільноті та SEO-спеціалістам.

Рекламуючи свій блог в Інтернеті, я створив «коннект» між двома сутностями. Я не очікував такого, але це мене приємно здивувало.

То ж, поїхали.

«city on/of peninsulas» + «Mykolaiv (Ukraine)» = одне ціле

Я з’єднав англомовні пошукові запити «city on peninsulas», «city of peninsulas» (entity) з географічним пошуковим запитом «Mykolaiv» (entity).

І як результат, коли ви шукаете в Google по запиту: «city on peninsulas», зверху, поверх пошукових результатів, в AI Overview ви бачите ось таку картину.

Миколаїв у списку в Google AI Overview зі світовими містами, розташованими на півостровах

В шапці перше місто, яке Google AI бачить як «місто на півостровах» — Mykolaiv. Нижче список всіх міст на півостровах, починаючи з Миколаєва і до Стамбула та Сан-Франциско.

Схожа ситуація була раніше і з ключовим запитом «city of peninsulas».

Коли я рандомно ввів «city on peninsulas», поверх Google AI Overview було посилання: Можливо ви шукали: city of peninsulas.

А зараз по цьому запиті AI Overview не показує Миколаїв. Натомість, показує Індійське місто Кочі (Kochi),

більш відоме у всьому світі як «city of peninsulas and islands». Що сталося з відповіддю, я розповім потім. А зараз про джерела, оскільки ШІ ніколи нічого не вигадує сам.

ШІ від Google спирається на 3 джерела:

1) Стаття про Миколаїв як про «City on peninsulas» на популярному американському сайті гіперлокальних новин Patch.com;

2) Розгорнута відповідь про Миколаїв на запитання про міста, розташованні на півостровах, на сайті запитань і відповідей Quora;

3) Академічна стаття на сайті ResearchGate.net про історичний центр Миколаєва, розташований на півострові, у місті злиття двох річок: Інгул і Південний Буг.

Статтю на Patch.com я заказував через міжнародне SEO-агенство з моєю інструкцією, яка повинна бути стаття.

На Quora я написав про Миколаїв як про «Місто на півостровах» і розписав, так як це є факт. Миколаїв поділяється на півострова двома річками: Інгул і Південний Буг. Місто розташоване на декількох півостровах, а це вже світова сенсація.

Стаття на ResearchGate.net не моя.

Найсвіжіше джерело — моя відповідь на Quora від 7-го Серпня. Стаття на Patch.com була опублікована 8-го Липня, а стаття на ResearchGate.net — від Грудня 2022-го року.

Тобто, Patch.com був головним веріфікатором, щоби вивести Миколаїв на рівень зі світовими містами по англомовним запитам. Завдяки Quora, Google AI Overview формує детальну відповідь по Миколаєву як «City on peninsulas», а стаття на сайті ResearchGate.net це наукове підгрунтя.

Зміни та альтернативи

Майже три тижні тому я помітив як по запитам «City on peninsulas» та «City of peninsulas» в Гуглі, зверху ШІ вписував Миколаїв у список світових міст Кадіс в Іспанії, Стамбул в Туреччині і Мумбаї в Індії. Миколаїв з’являвся кожен день у відподях ШІ, стабільно.

З часом AI Overview почав підмішувати й інші міста: Сан-Франциско і Бостон (США), Макао (Китай), Кочі (Індія), Наліфакс (Канада), Бріджпорт (США).

До 17-го Серпня Миколаїв стабільно показувався разом з Кадісом (Іспанія), Стамбулом (Туреччина) та Мумбаї (Індія).

17-го серпня я опублікував в соцмережах пости про визнання Гуглом Миколаєва нарівні зі Стамбулом і Мумбаї як «City of peninsulas», чим і визвав шторм ШІ. AI Overview почав видавати тільки Миколаїв по тим пошуковим запитам і посилаючись ТІЛЬКИ на мій пост в Реддиті, ігноруючи як і інші міста, так і інші джерела.

Я слідкував за цією ситуцією два дні і нічого не змінювалося: по цим запитам ШІ видавав тільки Миколаїв і посилаючись на одне джерело — мій пост в Реддиті. Щоби повернути інші міста у відповідь, я видалив мій пост і в Реддиті і в Фейсбуці. Але AI Overview переключився з Реддіта на Фейсбук (хоча я його видалив, але допис ще був у Google Пошуку, на першій сторінці). Я створив заявки на видалення застарілого контенту через Google.

Через 3 дні, у Неділю, 23 Серпня, ШІ почав видавати тільки Індійське місто Кочі як «City of peninsulas». На наступний день, досі Кочі, але вже як «City of peninsulas and islands». 25 Серпня — без Кочі, тільки Сан-Франциско, Стамбул, Кадіз і Мумбаї.

В інші дні, знову Кочі. І досі ШІ показує Кочі.

Я спробував додати прийменник «the» до фрази. І совсім інша справа.

Один прийменник змінив міста, а фраза та ж сама.

А в другій частині відповіді перелік інших міст на півостровах.

Я спробував замінити прийменник «of» і «on» на інші: «in», «into», «onto», «to», «a», «at», «for», «by».

Спочатку, визначення що значить «місто на півострові», а потім перелік світових міст на півостровах, серед яких і Миколаїв.

А що там за кордоном?

З Україною все зрозуміло, а що там за кордоном?

У мене в США є друзі, я запитав їх, що вони бачать по запиту «city of peninsulas».

Це бачать в Америці

Стамбул, Кочі, Миколаїв та Бріджпорт — ці 4 міста Google AI Overview показував в США в П’ятницю, 21 Серпня. І це в той час, коли в Україні ШІ показував тільки Миколаїв, посилаючись на мій видаленний Фейсбук пост.

Проходить три дні, і ШІ викреслює Миколаїв і Бріджпорт і ставить інші Американські міста на півостровах.

Цього тижня я перевіряв, як Миколаїв видно в Европі та Турції.

Почав з Великобританії. Змінив мову та регіон в Налаштуваннях Гугла.

city onto peninsulas

і Миколаїв є у переліку

Я почав перевіряти, вводячи цю фразу з різними прийменниками. З прийменником «onto» посередині. 4 міста: Кадіз, Стамбул, Миколаїв та Мумбаї.

Непогано.

Як ви бачите на першому скриншоті, Гугл виводить посилання на другий keyword — city on peninsulas. А по цьому пошуковому запитy Миколаєва нема.

Зате є по запиту «city into peninsulas».

Так Миколаїв видно у Великобританії

Ще Миколаїв є по таким запитам: «city a peninsulas» та «city a peninsula».

В Турції Миколаїв є тільки по запиту «city of peninsulas».

Так Миколаїв видно в Турції

В Польщі теж Миколаїв є коли вводиш «city of peninsulas».

Так видно Миколаїв у Польщі

У Франції усі місця зайняті окрім «the city on peninsulas»

Так видно Миколаїв у ФранціїІ ще, по запиту «city at peninsulas».

Відповідь Google AI Overview на Французьскій, Миколаїв є у переліку

Шикарно, те що ШІ перевів всю відповідь на Французьску мову. Я не став робити другу частину скріншоту, Миколаїв видно внизу.

В Італії Миколаїв є по запиту «city into peninsulas».

Стамбул, Сан-Франциско, Лісабон і Миколаїв.

По запросу «city to peninsulas» теж є.

ШІ в Італії перевів на Італьянську мову всю відповідь

Миколаїв є в переліку

Стамбул, Лісабон, Сан-Франциско, Гельсінкі та Миколаїв.

І в Германії Миколаїв видно по запиту «city of peninsulas».

Висновок

Я не вважаю це багом. Це тренд, майбутній тренд. Те що, AI Overview перекладає іноді на Українську мову в Україні, во Франції — на Французьску та в Італії — на Італійську — це классно.

Деякі міста, Кочі в Індії та Бріджпорт в США носять офіційно звання «City of peninsulas». Але Миколаїв — «City of peninsulas» з географічної точки зору. Баланс води і землі роблять його преміальним містом.

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Використовує також
www.quora.com/...​nstantinople-and-New-York
stock.adobe.com/...​-oblast-ukraine/531976615

одне не зрозуміло — що вас так дивує?
В данному випадку це атрибут сутності. Для того щоб присвоїти новий атрибут потрібно від 3 згадок на авторитетних сайтах, а для AI Overview можна і один.

Я просто не очікував цього

Поясню як це працює.
В зливі даних ранжування Гугла відомо, що в модулі StorageGraphBfgLivegraphProvenanceMetadata є triangulationKey, який фактично зберігає подібні «підтвердження» у вигляді триплетів для Google Knowledge Graph.
При значенні більше => 3 згадок (а тут в прикладі мінімум 5) він додає як атрибут сутності.
2596.org/...​vegraphProvenanceMetadata

Коли я на Реддиті та Фейсбуці опублікував пости, AI Overview почав посилатися на Реддит, ігноруючи як і інші джерела так і інші міста. Коли я видалив його, AI Overview переключився на Фейсбук. Коли я видалив його, він повернувся к старому списку міст. Це що було? Тимчасовий шторм AI Overview? Свіжі пости в соцмережах стерли інші джерела з його пам’яті?

Підписатись на коментарі