Будую ASO на 29 локалях: майже рік роботи над українським трекером для малюків Malyatko
Мене звати Олександр Бондар, я iOS-розробник, який 10 років пише код для когось і вирішив, що час написати і для себе. І ось я вже майже рік розвиваю Malyatko — застосунок для батьків малюків. За цей час я зрозумів, що розробка була найлегшою частиною і набив купу шишок у маркетингу: наприклад спалив $800 на Meta Ads, ще $300 на Apple Search Ads, і тільки після цього зрозумів, що роблю не так.
Це стаття для тих, хто як і я, розвиває власний продукт, вчиться маркетингу, шукає канали як залучати користувачів. Далі поділюсь моїм досвідом роботи з Meta Ads, ASO та ASA.
З чого все почалось
Мій син Ярема народився передчасно, на 29 тижні. Далі було майже 3 дуже важкі місяці в лікарні які я ніколи не забуду.
Коли нас нарешті виписали, почалася інша проблема: він дуже погано їв і набирав вагу і нагодувати його був ще той квест. Відповідно почали фіксувати кожне годування, заміри ваги і інші показники у нотатках, потім ці нотатки показували нашому педіатру. Тоді я подумав що треба це вести у якомусь застосунку і почав шукати що є доступного на iOS
Чи знайшов я те що шукав?
Я переглянув близько двадцяти застосунків і загальне враження було дивне. Частина виглядала так, ніби дизайн не чіпали років п’ять, частина на старті вимагала пройти квіз на 40 запитань і після цього ще і йшов хард-пейвол, частина з дитячим дизайном який мені не заходить, ще частина від російських розробників, частина без української локалізації. Були, звісно, і класні, але дорогі.
На цьому моменті виникла думка, а чому б не зробити свій, це було б для мене способом не тільки закрити свою проблему, а й відволіктись від поганих думок.
П’ять місяців роботи
Від ідеї до релізу у мене зайняло п’ять місяців розробки. Щодня по
Принципи я собі заклав прості, бо був не просто розробником, а користувачем власного продукту:
- жодної реєстрації
- жодних квізів перед використанням
- будь-який запис за пару кліків
- сам трекінг має бути безкоштовним для всіх
- зрозумілий, сучасний і легкий інтерфейс
- завжди орієнтуватися щоб в поведінці могла розібратися мама, яка не спала нормально багато ночей

Так і з’явився на світ Malyatko, який я локалізував на 29 мов включно з скріншотами і описами в App Store. Після релізу я не зупинився і наступні пів року допрацьовував його майже щодня. Зараз усередині: трекінг щоденних подій, навички по місяцях, етапи розвитку по тижнях, вправи та ігри, звуки для сну, прогноз сну, графіки по категоріях, AI-аналітика, спільний доступ для двох батьків та інше.
А далі почалася частина, до якої розробники готові найгірше: треба, щоб про застосунок хтось дізнався.
Спроба перша: 800$ на Meta Ads
Перші три місяці після релізу я крутив рекламу в Meta, набрав 2 тисячі користувачів і отримав цінний фідбек
Почав з України. Статичні креативи малював сам у Figma, протестував десятки варіантів, виходило десь близько 1$ за завантаження, жити можна але не дуже радісно. Потім перейшов на UGC-відео, і от тут поїхало: 0.15$ за встановлення. Я вже думав ось воно, я розбагатію.
Але через деякий час ціна виросла до 0.6$ і я зрозумів що реклама показується по колу тим самим людям. Класичне вигорання аудиторії. Логічний хід — міняти креативи, і я міняв. Але тут вилазить особливість ніші. Мій таргет, мами з дітьми до року, досить вузький особливо коли народжуваність у країні низька. Я ще пробував інші країни: Польщу і Німеччину, але виходило в
Також це явно не моє, постійно бавитись з креативами і налаштуваннями, можливо треба було залучити спеціаліста, але я думав: хіба я сам не можу розібратися, я ж інженер.
Спроба друга: перші 300$ в Apple Search Ads (ASA) я просто спалив
У ASA я заходив так само наївно, не розбираючись, запустив broad-кампанію з увімкненим Search Match. Ну і очевидно мене показувало по запитах, які були абсолютно далекі від мого застосунку.
За місяць спалив 300$, отримав пару десятків завантажень і жодного розуміння які ключі мені взагалі потрібні. Гроші пішли, а даних не залишилось. Тоді я і задумався, що мені потрібна стратегія.
Моя стратегія
На цьому моменті я для себе вирішив що хочу рости органічно, в моїй ніші батьки часто шукають застосунок для ведення малюка саме у App Store.
Ключова ідея, до якої я дійшов: я використовую ASA не тільки як канал залучення, а як інструмент дослідження.
У мене 29 локалізацій. Спроба охопити все одразу — це розмазати бюджет рівним шаром і не зрозуміти нічого. Тому йду повільно:
Цикл по одній країні виглядає так.
Крок перший. Нарізаю всі можливі пошукові комбінації як людина може шукати мою категорію застосунку, тут під цю задачу я зробив собі окремий Claude-скіл, який генерує повний набір комбінацій під конкретний ринок.
Крок другий. Запускаю exact-кампанію з цими ключами і чекаю місяць.
Крок третій. Дивлюся які ключі себе добре показали, тобто дають хорошу конверсію в завантаження і на яких є хороший об’єм.
Аналізую хто тримає ці ключі в Title, хто в Subtitle, наскільки щільно. Це критично: якщо точна фраза стоїть у Title у багатьох топових конкурентів, ти туди не пробʼєшся.
Крок четвертий. На основі даних які отримав переписую Title, Subtitle і Keywords під цю локаль.
І переходжу до наступної країни.
Коли країна пройдена, роблю фінальну кампанію тільки з тими ключами, які прописані в ASO. І там уже граюся: відключаю дорогі, лишаю дешеві, дивлюся що працює, а що ні. І звісно моніторю позицію по цих всіх ключових словах в пошуку, якщо ключ виходить на
Що я зрозумів по дорозі
Поріг даних різний для різних ринків, на великому ринку я роблю висновки тільки по завантаженнях. На маленьких — Словенія, Словаччина, Хорватія та інші — дивлюсь принаймні на рівень показів реклами. В загальному чим більше ринок, тим швидше назбирати якісні дані.
Деякі країни в мене дають покази тільки по англійських ключах, наприклад Малайзія чи В’єтнам. Це означає, що локальна мова в пошуку там майже не використовується, і вкладатися в підбір локальних ключів для таких ринків сенсу мало. Достатньо тримати сильні англійські.
Після зміни метаданих може бути провал у позиціях: Apple перебудовує історію релевантності, стабілізація займає
Найцікавіше починається тоді, коли в якійсь країні вдається знайти ключі, де реально можна зайти в топ-3 і почати отримувати першу органіку. Заради цього все і робиться.
Для більш просунутого рівня можна відстежувати які ключі найкраще конвертують у підписку, але до цього рівня я ще не дійшов.
ASA і ASO це окремий світ, де треба витратити купу часу, щоб зрозуміти як все працює, я відчуваю себе новачком на цьому новому для мене полі.
Скільки це коштує і скільки я маю зараз
Весь прохід по 29 локалях — це приблизно 10 місяців і $2-3k. На виході — відтестоване ASO по кожній локалі. Не гіпотези які дають класичні aso-тули а перевірені дані.
Ось поточні цифри:
- останній місяць — 450 нових завантажень, з них 250 з реклами і 200 чиста органіка
- органіка росте приблизно на 10% місяць до місяця
- D1 ретеншн — 45%, D7 — 20%
- MRR — 150$ і потроху росте
- рейтинг 4.9 із 113 оцінок загалом, 5.0 із 81 оцінки в Україні
- конверсія в платного користувача близько 2-3%(медіана по моїй категорії)
На ASA я витрачаю близько 350$ на місяць, заробляю 150$. Тобто так, я в мінусі.
І це усвідомлено. Ці гроші — не бюджет на залучення, а плата за дані, яких я не отримаю жодним іншим способом. Коли закінчу проходити всі ринки, вимкну експериментальні кампанії, залишу тільки ключі, які себе показали, і крутитиму приблизно на 300$ — уже не заради даних, а щоб тримати певний рівень завантажень для швидшого накопичення рейтингу.
Чи виправдає це себе — поки не знаю. Конкуренція в категорії величезна, і реалістичний план у мене такий: вийти в нуль за рік. Через рік-два розкажу, що з цього вийшло.
Якщо ви теж тягнете застосунок соло і у вас є питання по ASO чи ASA — питайте в коментарях, відповім.
Ще я активно веду Threads-акаунт про додаток, ось лінк, кому цікаво
19 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівДякую за статтю. Маючи три абсолютно різні продукти що по задуму що по реалізації дуже цікаво спостерігати за іншими розробниками в цьому сенсі. Навіть группу в тг створив relizna
Нещодавно також описував продукт але про ідею а не про просування.
Як гадаєте, чи вартує заплатити компаніям які займаються ASO або asa за це? Просто ціни такі, що поки діло дійде до вихлопу то спробуй ще відбити то все, не беручи в розрахунок час витрачений
Стоит заплатить за подписку на любимый LLM и сделать всё самому. Так веселее, дешевле и можно узнать много нового.
Я би не платив, алгоритми АSO і ASA часто міняються отримані знання за рік вже можуть трохи застаріти, краще самому розібратися
Спасибо топикстартеру за опыт, но он выглядит как-то чересчур «в лоб». Я тоже балуюсь всякими приложумбами для iOS с помощью Claude и первое, что я понял по части продвижения — это то, что «белый» способ рекламироваться в AppStore ужасно дорогой и ужасно рискован по части потери денег на неправильные ключевики. Поэтому, если я захочу промоутиться там, я обращусь к специалистам, а не буду экспериментировать с деньгами.
А вот что касается бесплатного продвижения (или условно-бесплатного с вложением небольших денег в серые ниши) я вижу множество полей для экспериментов! Что мне приходит на ум:
— парсинг открытых небольших родительских групп в телеграме с помощью сервисов типа telescan, прогрев там тг аккаунтов под имперсонацией «я мама, заботящаяся о своем годовасе», затем продукт-плейсмент после недели прогрева;
— покупка аккаунтов или самостоятельный карма-фарминг на реддите, заход в тематические сабреддиты, опять-таки имперсонация под мамочку, написание постов с вопросами «а что порекомендуете» и тут же ответ с другого прогретого бота ссылкой на твое приложение;
— триал-абьюз вендорных ASO тулзов с помощью резидентных проксей стран первого мира, а сборка из нескольких таких тулзов собственного комбайна аналитики и истории позиций ключей на интересующих сторфронтах, анализ конкурентов, сравнение разных «вендорных» показателей вроде «сложности продвижения» между разными провайдерами;
— работа по группам в фейсбуке по той же схеме с покупкой дропов на биржах, небольшим прогревом, потом постингом.
Было бы куда интереснее узнать что из перечисленного работает и кто это пробовал. У меня из конкретных цифр есть разве-что понимание, что себестоимость проспама 1000 уникальных пользователей пропаршенных тг-групп по личкам составляет $60. Это если делать самому, покупая авторег аккаунты на биржах и вайбкодить.
По всему другому — на уровне идей. Интересно мнение сообщества.
Дякую за поради, це все цікаво і я частково щось з того буду пробувати/пробую, але для мене це просто нудно особливо коли це все треба провертати на різні локалізації. Всі ці соцмережі не моя тема то вже треба спеціалістів шукати які би тим займалися
А это сразу перестает быть скучным после того, как ты вайбкодишь по пайплайну на любой чих. Автоматизируй все, что угодно, даже если качество будет страдать. 80 процентов ценности за 20 процентов усилий. Перфекционизм здесь вреден. Если поставить цель привести максимум аудитории за минимальный прайс, не пользуясь официальными инструментами продвижения, а потом её декомпозировать, будет интереснее! Я в этом направлении двигаюсь и мне чуть ли не еще более интересно, чем вайбкодить аппку. И всё еще при этом локально работает! Каждый день циферки в аналитике растут понемногу. Разве это не дофаминовая кнопка?
Та щось в тому є, треба дослідити, дякую за поради
Дякую за статтю. Цікаво було б порівняти цей спосіб vs заплатити 100 баксів раз на рік за астро (якщо не хочеться платити 300/міс за apptweak) і взяти ключові слова для всіх країн звідти, плюс мати можливість трекати свій прогрес/позицію по ключовим словам і позиції основних конкурентів. Якщо не трекати свою позицію по ключовим словам, то як ви розумієте що саме з ваших змін спрацювало?
Так використовувати aso-тулз це теж валідно, але воно дає дуже приблизні результати, наприклад я найшов багато ключів де тули не показують що є трафік а він є. Особливо на маленьких ринках. Я юзаю тули типу astro в безкоштовному плані щоб трекати позиції по всіх ключах з ASA, наприклад якщо ключ вже в топ 3 то нема сенсу на нього рекламу крутити
До речі, а Reddit не пробували як канал залучення? У вашому випадку мені здається, що може непогано зайти не пряма реклама, а пости в тематичних parenting/newborn сабредітах через історію створення застосунку та збір фідбеку. Особливо враховуючи, що сам продукт виник із реальної проблеми. Можливо, це дасть ще й хороше розуміння, які фічі та формулювання найбільше чіпляють аудиторію.
Дякую, це хороший план, пробував просто постити в пабліки типу build in public, але не залітало. Думаю треба дійсно йти в батьківські гілки. Ще думаю на продукт хант закинути, чисто як ще один референс на продукт.
Чи планується під Android?
Хотілось би, але напевно пізніше, коли буде ресурс на це)
Саша, стаття супер! Як і досвід, яким ти поділився.
Скажи чи/що саме використовуєш для продуктової аналітики ?
Дякую, вся аналітика на firebase, але планую на щось переїхати інше з часом бо не завжди вистачає.
Можеш розглянути PostHog, мені вони подобаються тим що немає пріколу переплачувати за план половину якого не використаєш, тобто модель pay-as-you-go
Дякую, гляну
Хіба Firebase Blaze (pay as you go) має не схожу механіку ?
Так Firebase має такий самий план, але Analytics входить у безкоштовний план Spark разом з Crashlytics тому дуже зручно особливо коли нічо толком не заробляєш.