Нуль книжок про українське IT

Дивовижну річ я помітила, шановне товариство. Знаєте, скільки українських книжок про IT є у перекладах іншими мовами?

Абсолютний, жирненький, повненький, огидненький нуль.

При всьому досвіді. При всіх втілених проєктах. При всьому ентузіазмі, натхненні, прагматизмі і бюджетах, які крутяться в українському IT. При всіх вкладених у технології зусиллях, годинах кодингу, дизайну, дзвінках, домовленостях, підписаних угодах, фантастичних досягненнях цифровізації. При всіх інкубаторах і акселераторах — книжок рівно нуль.

Розберімося у джерелі моїх даних, у причинах ситуації і пошукаймо рішення.

Звідки я знаю?

Минулого року я як волонтерка (як внесок у культурний фронт України, якщо хочете) працювала над базою перекладів для Українського Інституту Книги. Якщо коротко — переважно вручну, копітко і старанно збирали у таблицю усі книжки, які були написані українськими авторами, перекладені і видані мовами світу за останні 15 років. Дуже корисна ця таблиця, зокрема для роботи культурної дипломатії.

Сама таблиця ось тут.

Аналітика за таблицею ось тут.

І ось що я — і ви теж можете зауважити, якщо гарненько зариєтеся у базу — книжок про українське IT в ній немає. Відсутні. Ані я, ані інші волонтери не змогли знайти. За грантовими програмами на переклад теж не проходили.

Якщо раптом ви знаєте таку книжку, яка була написана українською, а потім перекладена будь-якою іншою мовою світу, обов’язково напишіть у коментарях, ми її додамо до бази.

Але щось мені здається, що ви теж не зможете знайти.

Зверніть увагу, що книжок немає ані про технічну складову, ані про бізнесову, ані про стартапи.

Причини відсутності

Пошукаємо причини: чому ж так сталося?

Перше, що спадає на думку: може, у нас немає що перекладати?

Загалом, українські автори про IT пишуть, такі книжки є. Наприклад, Олександр Ремінний написав «Стартап-кухня» (до речі, там є про мене і наш вже тепер закритий проєкт), Тімур Ворона написав «Стартап на мільйон», також є збірник «20 українських стартапів. Історії успіху» тощо.

Щоправда, ці книжки мають одну спільну на всіх біду: вони швидко застарівають. Можливо, ще до того, як вийшли друком — бо видання книжки це тривалий процес. Описане в них часто було актуальним у момент, коли відбувалися події, за тих певних обставин, курсу долара, у точковій ринковій ситуації. Вона вже промайнула — і тепер пройти тим самим шляхом вже нікому не вдасться. Та й не треба: зараз інший момент і інші потреби. Це як розповідати про користь створення друкарських машинок у епоху голосового набору.

Або можливий інший варіант: у книжках описані надто вузькі кейси. Тобто чийсь дуже унікальний досвід. Так склалося, що певний набір навичок, модель мислення, прийняті рішення в комбінації дали такий результат, який знову ніхто не може відтворити. Навіть якщо ринкова ситуація і попит на подібні продукти лишаються сталими. Це як розповідати про те, як стрибає Майкл Джордан тим, хто не Майкл Джордан. Відтворити це читачі все одно не зможуть.

Тобто книжки українських авторів про IT є. Але їх не перекладають. Тому що вони або а) моментально застарівають; б) марні для закордонних читачів, бо описують надто вузький досвід.

Чи взагалі можливо написати evergreen книжку про таку футуристичну сферу як IT? Так, можливо. Ось приклади від закордонних авторів: «Безжальна правда про нещадний бізнес» та «Від нуля до одиниці»

Друга причина, про яку думається: може, наші автори відразу пишуть англійською?

Є таке. Буває. Наприклад, «Innovation in Isolation: The Story of Ukrainian IT from the 1940s to Present» про еволюцію технологій в Україні. Також якщо гарненько покопирсатися на Lean та Amazon, то там можна знайти самвидав від українських авторів іноземними мовами.

Це правда, що українські айтівці переважно чудово знають англійську. Раціонально припустити, що книжку, орієнтовану на закордонну аудиторію, можна відразу писати іноземною мовою.

Але чому б не створити продукт подвійного призначення? І для своїх в Україні — бо це передача досвіду, внесок у розвиток своєї країни, репутація серед своїх і ще багато переваг, — а також презентація нашого досвіду, ім’я, бренд тощо за межами країни. Чому ні? Порівняно з написанням книжки, переклад — це відносно легко. Ба більше, переклад нехудожньої літератури переважно набагато простіший у виконанні, ніж художній.

Третя можлива причина — айтівці як технарі недооцінюють силу книжок.

Уявіть собі, що коли ви запускаєте рекламу своєї компанії в гуглі, в соцмережах, на маркетплейсах тощо, вам постійно треба за неї платити. Щосекунди. Вимкнули рекламу — все, її немає — і продажів немає. Нехай це грубе узагальнення, але переважно так і є.

Книжку ж ви пишете один раз — і вона працює на вас все ваше життя і далі після вашої смерті. Може бути, +50 років, +200. І не ви платите за рекламу кожну секунду, а ВАМ платять за кожний проданий примірник. Ну, або вашим спадкоємцям (упродовж 70 років після вашої смерті). Книжка розповідає про вас, про вашу компанію, про ваші досягнення — і це ваш досвід, ваша репутація, ваше промо, ваш знак якості.

Тільки треба мати достатньо масштабні думки. І також знати кілька секретів, як написати літературу, яка не буде застарівати і яка не буде надто вузькою. Evergreen книжки — це не про фічі та фреймворки, а про патерни мислення, інженерну культуру та психологію рішень.

Четверта можлива причина — в українських айтівців немає часу на писанину.

Об’єднаю відразу з п’ятою можливою причиною: технарям і бізнесменам бракує літературного бекграунду, щоб писати і писати на високому рівні.

Правда. Час у дефіциті. Особливо зараз. Також правда, що складно розвиватися відразу в усіх напрямках. Життя людське коротке. Не все встигається охопити і не в усіх ролях реалізуватися. Ну не виходить водночас писати код на повну ставку, танцювати балет, складати вірші, виховувати десятьох дітей і щодня їздити на риболовлю — і щоб усе з однаково високими результатами.

Але.

Це художній текст не можна делегувати. А нон-фікшн — сюди якраз відносяться книжки про бізнес, технології, стартапи — якраз можна. Ваша покірна слуга, тобто я, замолоду навіть надавала такі послуги. До мене зверталися переважно бізнесмени. Віддавали записи своїх лекцій, майстер-класів, просто надиктовані історії про професійний шлях. Інколи ми зустрічалися онлайн чи офлайн і я брала кількогодинне інтерв’ю — і потім віддавала написану від імені замовника книжку. Це все по-чесному: моїх ідей там не було. Лише інформація від замовника. Я просто надавала їм форму книжки — і потім видавали книжку з іменем замовника на обкладинці. Мені дуже подобалося, насправді. Надзвичайно цікаві речі розповідали — і я рада, що ці знання і досвід вдалося зберегти у книжковій формі.

Втім цікаво, що ніколи не звертались з айті. Навіть не цікавились.

Потім я таку послугу надавати перестала, бо перемкнулась на написання своїх книжок.

І тут знову цікаво: мої книжки теж не про айті. Моє виправдання таке, що мій досвід в айті порівняно невеличкий. Але це я. А ви?

Ви чого не пишете? Не маєте часу писати — замовляйте у когось допомогу.

Але пишіть.

Українському айті є про що розказати. Треба, щоб у світі нас знали з найкращого боку.

Пишіть про те, як кодити, як дизайнерити. Пишіть про те, як продавати, наймати, звільняти. Пишіть, як виживати на дзвінках і в колективі. Пишіть те, що давно потрібно було висловити. Пишіть про те, як досягнути зростання. Пишіть про те, чого НЕ робити.

І коли писатимете, пишіть evergreen.

До речі, як думаєте, яка тема в українському IT справді тягне на evergreen-книжку, актуальну і через два століття?

👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Українському айті є про що розказати

? Як продавати клієнту парттайм студентів за рейтами сенйорів або зайцювати на двох роботах? Не смішіть.

Українське ІТ — жалюгідний ресурсний придаток світового.
Відсутність хорошої інженерної школи, об’ємного внутрішнього ринку стали причиною відсутності значимих продуктів, навідміну від москалів, в яких цього є в достатку.

Найзаповітніша мрія та історія успіху українського айтівця — це робота корпоративним дроном в фаангу.

×8×8л міг ти спробувати зробити єдинорога (хоч маленького) у дефтеку але він нізащо не проміняє сите життя аутсорс раба на голодний стартап (дурних немає).

Тому книгу якщо і можна зробити, то тільки гумористичну, з скаргами сироїдів-ухилянтів на офісне життя.

Відсутність хорошої інженерної школи, об’ємного внутрішнього ринку стали причиною відсутності значимих продуктів

ну якби відсутність інженерної школи то і айті би не було як таке не було би що продавати на сировинному придатку

... як то населення ніггєрії 243 млн усього більш як у 10 разів більше за населення України але

Відсутність хорошої інженерної школи

не дозволяє продавати ніггєрів за ціною сіньорів прайм тайм

а от об’єми внутрішнього то є вже цікавіше і тут починається саме цікавіше привік москалику рашка починається тут #внезапно ))

навідміну від москалів, в яких цього є в достатку.

так у москаликів усе то є )) навіть пісня така є народна москалійська «все є» а ну ка запєвай!

нєфть!

ну якби відсутність інженерної школи то і айті би не було як таке не було би що продавати на сировинному придатку

Ну я за освітою хімік. В ембедеді 20 років тому були біологи, фізики та лінгвістки. Кібернетиків не було. Нічо, продавалося.

А воно запустилося, бо були компакти «Віндовс 3.1 + Віндовс 95 + Віндовс 98 + МС Офіс + Нортон» за 1 долар штука. Врешті, в Індії, здається, воно з тої ж причини запустилося.

Ну я за освітою хімік.

ну так бо _інженери_ йшли уже куди вийде

Кібернетиків не було.

імхо саме так бо «кібернетиків» не було бо ж «кібернетика буржуазна лже наука» ))

А воно запустилося, бо були компакти «Віндовс 3.1 + Віндовс 95 + Віндовс 98 + МС Офіс + Нортон» за 1 долар штука. Врешті, в Індії, здається, воно з тої ж причини запустилося.

а сорі забув що писав...

... компакти віндоуз вони не як банани прийшов ніггер зірвав банан цілком природне явище

щоб з’явилися компакти треба щоб їх хтось зробив треба щоб зроблені компакти потім хтось встановив треба потім щоб тітка бухгалтерії щось там на тому комп’ютері нажимала і т.д. і т.п.

... а до речі за індію імхо гарний кейз потом допишу як не забуду

Найзаповітніша мрія та історія успіху українського айтівця — це робота корпоративним дроном в фаангу.

так до війни було до екзистенційної народної націонал визвольної! зараз робота то є служба бойовим дроном у національному мільф тек!

×8×8л міг ти спробувати зробити єдинорога (хоч маленького) у дефтеку але він нізащо не проміняє сите життя аутсорс раба на голодний стартап (дурних немає).

Sieg Heil! Sieg Heil! Sieg Heil!

Тому книгу якщо і можна зробити, то тільки гумористичну, з скаргами сироїдів-ухилянтів на офісне життя.

«наша війна!» (к) (тм)

міг ти спробувати зробити єдинорога (хоч маленького) у дефтеку

так вже зробили мегаприбутковий стартап-єдинорог: виловлений на вулиці рандомний цивільний після швидкої обробки на підвалі і БЗВП за 2 місяця перетворюється на рембу-штурмовика-термінатора! 30 000 тушок на місяць, європейські партнери аплодують стоячи)

Нуль книжок про українське IT

Це десь на дві більше, аніж варто було б написати про нього.

Треба також згадати про проблему піратства. З великою ймовірністю класну книгу українського автора десь відсканують і завантажать через трекер, тому для українського ІТ-фахівця доречно відразу писати англійською: більше охоплення аудиторії, більше шансів заробити гроші, більше шансів стати відомим.
P.S. Нещодавно тут писали про створення своєї книжки dou.ua/forums/topic/56974. Це величезний труд, і не кожен може дозволити собі витратити стільки часу, грошей і нервів.

Крадуть тільки дійсно круте!

Звичайно. А як це допоможе автору книги?

Скільки спіратили книг та фільмів про Гаррі Поттера наприклад? Напевно йдеться про мільярдні кількості примірників.
Та на об’єм проданого в мільярди Джоан Роулінг усеодно зробила великий зиск.
Ну а Леонардо Дікапріо, коли хотів Оскара — кажуть сам викладував піратку, щоб отримати широчезний прокат. Зараз примірник часто купляється не з ціллю отримати доступ, а з ціллю мати артефакт як очівку. Хтось колекціонує ачіфки чи унікальні мечі елфійські десь в оналайн іграх. Хтось книжки або в стилажах, або десь на кінделі чи подібних акаунтах.

Як автор, запевняю вас, що це не така велика проблема, тим більше якщо ваша альтернатива — адекватний прайсинг та зручна оплата. Зараз піратські видачи доволі просто блочити скрізь. Мою книгу навіть нелегально друкували і продавали в Україні, але там дуже малі маштаби і прикрити все можна за допомогою поліції.

Дуже перепрошую, а навіщо такі книжки? У нас оліргахічна країна. Так просто тут бізнес не побудуєш. В книжках всі секрети навряд чи можна описати.

BTW Про олігархію теж нуль книжок, хоча сенсу в нових нема. Орвел 1984 — і так хіт продажів.
Мир — це війна, свобода — це рабство, невіглацтво сила.
Другі це брати Стругатьскі із «Обитаемый остров».
Ну а про роботів усе написала велика трійка : Айзек Азімов, Артур Кларк та Роберт Гайнлайн.

У нас оліргахічна країна.

У кацапа диктатура що не завадило їм зробити цілу купу продуктів світового рівня.

Слава Україні!

ви зробили одрук у слові «сп***ти»

Яндекс, nginx, clickhouse, антивірус касперського і тд.

Що зробив х8×8л? Скам через мобільні апки.

Дякую, дуже дякую.

Якщо хочете книгу — зробіть її самі! Ось вам кілька ідей для старту: спробуйте завантажити в LLM та проіндексувати дані з DOU, відомого італійського сайту, ITC та архівів закритих видавництв. Додайте до цього інтерв’ю з поважними людьми, які у 90-ті та 2000-ні мали «друзів у кабінетах» — і ось ваша книга готова.

Тоді це не буде бестселер і не буде евергрін. Ми впремося у вторинність данних, нішевість і застаріванея твору.

Імхо, якщо робити, то класно.

Нормальна запакувати , наприклад в стилі ’99 франків’ Фредерик Бегбедера — буде бібма.

От і кажу, що є потенціал для крутих книжок

Чергова сторінка українського айті яке слід закарбувати у друку dou.ua/forums/topic/61715

Як мінімум одну книжку про українське IT я бачив англійською, ось:
Innovation in Isolation: The Story of Ukrainian IT from the 1940’s to Present
istpublishing.org/...​krainian-it-1940s-present

Сорі, побачив зараз що ви згадали саме цю книгу)

так, але це не переклад. вона відразу англійською вийшла.

Боже, яка краса. А ще є подібні книжки?

Треба, щоб більше писали!

пишить по польські ))

Оруелл [передам суть]: «Письменництво — форма структурного, продуманого, аргументованого суспільного діалогу. Письменник пише довгу форму, бо йому є що сказати про неефективності або потенційні апгрейди в устрої суспільства / епохи, в котрій він є. І він розраховує що це прочитають, обдумають, і зможуть відповісти в кращому випадку дією, в гіршому — контраргументами»

За практичної відсутності адекватного суспільного діалогу в українському суспільстві — маєте відповідь на запитання автора статті.

Тон і бризки від 90% коментарів на доу як підтвердження.

І він розраховує що це прочитають, обдумають, і зможуть відповісти в кращому випадку дією, в гіршому — контраргументами

оруел звісно класик но імхо саме письменник саме «не розраховує» саме письменник як то є буквальне саме не може не писати

«розраховує» то вже другоє то буде і писати на те що «актуально прочитають» особливо у кабінетах і за це і дадуть ))

За практичної відсутності адекватного суспільного діалогу в українському суспільстві

проблема діалогу як сама по собі надзвичайно цікава

тут як у більш вузькому трактуванні як то є «діалогу у суспільстві» як поширення більш загального самої концепції «діалогу» на більш обмежений контекст «діалогу у суспільстві»

цікава ця проблема тим що для «діалога» потрібні принаймні дві важливі складові

тут по перше з одного боку потрібне щонайменше різноманіття як таке що власне і може створити саме технічне ідейне тощо підгрунтя саме для «діалогу» як такої як саме «дискусії»

... справа у тім що якщо у вас не має саме різноманіття то і «діалогу» у вас не може бути як такого бо ж у вас і так усе однакове про що саме вам «мати діалог»?

я люблю Президента України Зеленського! а я ще більше люблю Президента України Зеленського!

(от і поговорили)

але тут стає і по друге бо з іншого боку для «ділогу» потрібне ще й перетин певних «ідіоматичних точок перетину» інакше «діалогу» просто не відбудеться як такого бо ж «різниця» на стільки велика що власне точок перетину для самого «діалогу» просто нема як таких нема самих ідей концепцій просто предметів за які власне можна було би «вести діалог»

— я люблю Президента України Зеленського!
— гм а ок а як там у вас з водними ресурсами? у нас тут посуха і багато природніх та штучних резервуарів показують різке зниження рівнів наповнення до історичних значень...
— я люблю Президента України Зеленського! ті обʼєкти котрі наразі не можуть дістати наші дрони пробʼє наша балістика!
— гм а ну ок...

Тон і бризки від 90% коментарів на доу як підтвердження.

аскд ))

При всьому ентузіазмі, натхненні, прагматизмі і бюджетах, які крутяться в українському IT.

В українському айті крутиться тільки запах гівна з черевика кордівця який буде класти тебе мордою в підлогу, за те що ти працюєш в черговому українському i-gaming стартапі. А так українського айті не існує. А те, що називають українським айті, то там книжка вийде накшталт «Як правильно мити сраку польскому пану, або московським хазяєвам з єпама»

непогано б продавалася!

На мою думку, книжка нічим не відрізняється від апки, сервісу чи сайту. Якщо ваш інтерес закінчується на написанні апки, то вона, скоріш за все, так і сконає з двома зірками десь на GitHub. Так само і з книжкою: ви можете написати чудову роботу, але у 2026 році вона так і згине невідомою, бо її треба ще донести до мас (і це не +10% до трудозатрат на написання, а, може, всі +150%).

Що таке успішна книжка? Думаю, більшість погодиться, що це книжка, яка принесла автору СЛАВУ та ГРОШІ. Але для цього треба пройти повний шлях і на кожному з етапів зробити все тіп-топ:

1. Написати книгу (декілька років мук)
2. Видати (зробити верстку, ілюстрації, обгорнути в популярні формати)
3. Зробити маркетинг (знайти свого читача та розказати йому про свою книгу)
4. Прийняти продажі (а також забезпечити клієнтський сервіс)

У стереотипному уявленні автор робить тільки перше, а все інше десь якось само має статися, наприклад через видавця (який буде в захваті взяти за це 90% із продажів). Але це велика помилка, бо більшість видавців, доступних невідомому автору, зроблять кожен із цих етапів дуже рагульно. До того ж, ви віддаєте і майнові права на власну роботу, тому поліпшити щось, зробити версію 2.0 ви зможете лише з дозволу пана видавця та на його умовах.

Ніхто, крім вас, не буде настільки вмотивований отримати результат і не буде так добре знати, де живе ідеальний читач цієї книги, як саме та під яким соусом йому треба продати вашу книгу. Ви можете зробити це найкраще, але для цього знадобиться трохи розширити свої горизонти, розібратися з кожним етапом видавництва (це не rocket science) та не цуратися публічної активності, розказуючи людям про власну книгу. І найважливіше: йдучи шляхом самовидавництва, ви зберігаєте зв’язок з аудиторією та контакти тих, хто у вас уже купив, тому щось наступне викотити буде на порядок простіше.

Коли ви увійдете в цей майндсет, то, скоріш за все, дійдете висновку, що треба писати для максимально широкої аудиторії, а отже, відразу англійською. Якщо ж книжка не пішла навіть англійською, то це дзвіночок, що жоден переклад може не мати сенсу (якщо тільки це не якась суперлокальна тема типу «мемуари девелоперів Розетки»).

Тут я можу уявити навіть реверсну ситуацію: злий жарт над автором-початківцем, який написав щось нішеве українською, а через брак аудиторії впав у відчай та кинув усе. Почати англійською означає мати більше шансів на початковий успіх (звісно, за умови, що ви в змозі писати англійською).

Це не означає, що українська версія не потрібна. Тут є читачі й гроші. За весь час я продав майже 7 тисяч копій ебуку «Занурення в патерни програмування» на українському ринку. Це неабиякий успіх за мірками українських IT-книжок. До того ж вони були продані без видавця, а тому майже 100% від продажів залишилося автору. Щоб повторити цей результат фінансово, з видавцем вам треба продати тираж у десять разів більший, а це просто неможливо.

Якщо комусь кортить щось написати, я б радив почати не з книжки, а з блогу. Так ви і наб’єте собі руку в самій писанині, і початкову аудиторію (можливо) знайдете.

Ну таке, припустимо ви проводите фундаментальні досліди в результатах яких знаходите по справжньому дієву вакцину або препарат які лікують рак або снід, чи знаходите дієвий метод керування ядерним синтезом, акумулятори високої плотності типк алюміній йоннних або дешевий спосіб отримання вунлецевих нанотрубок, цемент чи альтернативне зв’язуюче що не вимагає великих енергозатрат на виробництво і якісніше чи такий самий як сучасний, синтетичне паливо яке виготовлятьчя з поглиненням атмоферного СО2, повітряний старт комсмічних ракет що дешевше в рази за існуючи методи стартів, літографія на ренгеновських лучах чи інші методи отримання тех процессів в 1 ангстрем, алгортими стиснення аудіо і відео які в рази коащі за існуючі за якістю і плотністю стиснення і т.д. — вищі досягнення людства. Якщо ви напишете книгу та публікації з цього українскою — гарантую, вашу працю перекладуть більшістю мов планети.

Пан плутає видавництво книжки з публікацією патенту чи наукової статті.

Після серйозного відкриття чи дослідження, пишеться наукова стаття (або пейпер, paper), де науковою технічною мовою, з формальним описом алгоритмів, формул і решти пишеться, що саме було зроблено, з якою метою, які результати отримано.

Наприклад як ось тут: arxiv.org/abs/1706.03762
Або ось тут: arxiv.org/abs/math/0610903

В ідеалі, пишеться стаття в науковий рецензуємий журнал, де група рецензентів (які самі мають бути науковцями і дослідниками) перевіряють, що ви написали, пишуть вам зауваження, ставлять питання, а потім публікують результати вашого дослідження.

Книга всього цього не потребує. Книга, навіть по технології, може не мати формальних доведень, строгих визначень, а наведені приклади можуть бути від балди, просто аби гарно на сторінках виглядало і містити купу сміхуючок та референсів до пригод в молодості автора.

Книга всього цього не потребує. Книга, навіть по технології, може не мати формальних доведень, строгих визначень, а наведені приклади можуть бути від балди, просто аби гарно на сторінках виглядало і містити купу сміхуючок та референсів до пригод в молодості автора.

Україні потрібні саме книги!

Україні потрібна власна балістична зброя в необхідній кількості та необхідних характеристик.

Імхо, Україні багато чого потрібно теж: здоров’я громадян, добробут, культура тощо

Не буде ні добробуту ні здоров’я ні світла аби читати книги ні культури ні тепла ні інфраструктури, якщо терористи будуть обстрілювати тебе.

Лише позбавлення терориста можливості вбити тебе, є базовою і необхідною передумовою для вибудування всього того, що ви перелічили.
Треба правильно розставляти пріоритети.

не матиме Україна можливості позбавлення терориста можливості якщо українці не матимуть книги де дізнатися про справжнього українського лідера який позбавить терориста можливості! ((

Треба правильно розставляти пріоритети.
якщо українці не матимуть книги де дізнатися про справжнього українського лідера

та то ти діду відстав від життя

без української книги не буде української балістичної зброї! ((

Це починаїться саме з думки. Відмінність людини від інших тварин, саме створення складних інструментів (ми не єдині хто їх створює і користується, але єдині хто створює надскладні).
Ракета — це над складний інструмент війни. Що правда ще Фон Браун та Корольов як і Еншиейн, Опенгеймер, Фон Нейман, Тюрінг, Курчатов, Сахаров, Харітон, Келдиш і т.т. перетворили на політичний інструмент вищих досягнень людства, в тому числі розрішення політичних криз як то Карибська криза без війни десятками 50 мільонами жертв, що відбувалось два рази до уцього.
Так і запуски : супутників та людини в космос, політ на Місяць, программа станцій зокрема, программа Союз-Аполон та подалі — МКС вирішили багато системних проблем.
А почалось усе з того що наш далекий предок, встав в печері і намалював охрою графіті чи змайстрував сопілку з кістки оленя.
youtube.com/...​VBwMY?si=dmcLajwhT8jjLcYS
Таким чином і виходить, що через моральну дегенерацію, маючи і інженерну школу і заводи і т.д. усе це стало, розпилидось на металобрухт а люди пішли робити аутсорсінг. Тобто саме так усе починається з гри на роялі пенісом.

Дуже цікаве питання і дуже правильне.
В мене є теорія, чому так :)
Хоча багато продуктів що були створені, були куплені міжнародними або руснявими гравцями ринку, в нас не малий список продуктів і фаундерів про яких було б цікаво почитати. Можна починати казати про UMС, Сландо... або навіть ex.ua, про видавництво Сталкера і Козаків. Тобто розказати є про що.
Ринок України не дуже великий. Багато книжок робилось і писалось з розрахунку на інші країни. До 22 року багато хто писав на російській мові і орієнтувався на цю авдиторію, багато чого просто не було написано із за цього. Дуже схоже все було з медіа середовищем, де співаки, музиканти і т.д. були орієнтовані в першу чергу на російську мову.
Також в тій рашці компанії більші і було більш цікаво читати про більші компанії. Я не буду лицемірити, і свого часу читав Код Дурова і мені дуже зайшло. Бо було дуже схоже до нашого життя і більш зрозуміліше, аніж та сама автобіогрфія Генрі Форда.
Наприклад, в нас зараз є подкасти, інтерв*ю з фаундерами, але до книжок ще не дійшли.
Зняти інтерв*ю швидше і вигідніше, аніж писати книжку.
Я думаю, трохи згодом будуть гарні друковані роботи. Людям потрібен час і відсутність війни, щоб зосередитись на написанні навіть мінімального твору про своє життя.

Наприклад хтось буде писати мемуари, чи просто захоче поділитись своєю історією ще до старості. Але я не очікую, що ці книжки принесуть якісь адекватні гроші, і майбутні автори, скоріш за все, такої ж думки.

Хочете секрет? З розшифровки інтерв’ю можна написати кілька глав книжки. Якщо взяти штучки 4 інтерв’ю, то це вже готова книжки. Тільки треба вміти структурувати і подати.

Дякую, але це не секрет для мене :)
І це супер, що в нас залишаються ці відео і аудіо, що можна з часом звернутись до них і апелювати до них у книзі :) Але як я писав трохи вище, до книжок ще не дійшли. мало хто наважується на це зараз

Напишіть Федорову.

Так. Що ви втрачаєте?

Що ви втрачаєте?

культурний наратив )) нема в Україні такого культури «писати своїм представникам влади» як там у класика (діяльність заборонена на території України)

ніколи і нічого не просіть ніколи і нічого і особливо у тих хто сильніший за вас самі запропонують і самі все дадуть (к)

Залужний вже написав, ніби. Може, Федоров ще напише про ІТ.

Про Зеленського є книжка і багато перекладів

Але ж вам треба про ІТ! А Федоров займався ІТ, а потім пхав це ІТ до армії.

Україні потрібно більше книжок про Зеленського!

Причини, чому немає перекладених книжок про українське ІТ — бо їх майже немає як такових.

Чому?

1. NDA. Більшість проєктів в аутсорсі — під NDA. Більшість проєктів в MilTech — під ще більшим NDA.

2. Більшість компаній (до останніх років) — це аутсорс. Де не будували «культури розробки». Продуктових компаній було мало. Українських продуктових компаній — ще менше. А людям цікаво читати про процеси чи інструменти тієї компанії, яку вони знають. А не якоїсь noname.

3. Продуктовій компанії були важливі книжки, що промоутять їх культуру для того, щоб заманити найкрутіших спеціалістів працювати над крутими проєктами. Які круті R&D проєкти міг запропонувати аутсорс? Дуже мало. Зараз промоутити культуру компанії через книжки навіть для MANGA не потрібно, бо кандидатів більш ніж достатньо. В аутсорсі також.

4. Навіщо писати ІТ книгу про evergreen теми українською, якщо можна написати англійською одразу? Ринок — одразу світовий. Але разом із тим, треба з книгою конкурувати з усім світом. Кого будуть вірогідніше читати — людину, як працювала на багатьох проєктах разом з Martin Fowler чи Math Pocock чи знову ж таки, не дуже відомого українця?

5. Читати книжку на evergreen тему цікаво від українського автора цікаво або через цікавий проєкт або через цікавий досвід автора. В нас зараз цікавий досвід зосереджений в MilTech. Колись щось про це й напишуть (але потім, коли секретність знімуть).

P.S. Хоча останнім часом бачу дуже багато професійної ІТ літератури від українських викладачів ВУЗів. Але це скоріш суто навчальна література.

сировинний придаток світового ойті.

Швидше є футбольні клуби — фабрики футболістів, так от ми фабрика программістів. Коли модель копіював Микола Азаров, з вільних економічних зон КНР то так і розраховувалось від початку. Виходи на міжнародні ринки, без величезних капіталовкладень.
Те що в нас, навідміну від федерації наприклад не пішов продуктовий бізнес теж є масса факторів чисто економічних.

я не розуміюсь на футболі, але мені здається логічним порівнювати укр футбол і укр ойті:
щось справді є таке спільне, уöбіщниньке,
коли працюють не на рівень якості продукту, а тупо на бабло.

Мені подобаються аргентинці, ото футболісти. Ніби в них ноги з іншого місця, але вболівати за них якось не тягне, вони не «наші», хоча Аргентина це прям південноамериканська Україна по своїй структурі та ментальності, тільки їм морально важче, бо вони не можуть списувати свою перманентну економічну ср*ку на какцапів.

стосовно Азірова, сумніваюсь, що він щось

копіював з вільних економічних зон КНР

Укр ринок аутсорсу формувався ще в 2003 році, коли азіров ще й близько не був кровосісєю.

По тезі 3 BTW. Насправді бізнесменам було потрібно отримати в себе ажіотажний попит і по 3 мільони резюме на рік, щоби економити на фондах заробітньої плати і не роздавати акції. Тему I just like you і що всі мають вивчитись програмувати, хоч жля загального розвитку вкинув Стів Джобс і це звичайнісеньке НЛП.
Big Tech цього і домоглись, у низ 3 мільони резюме на рік. Разом з тим по ІТ розвилась вкрай токсична культура, з остаточним перетворенням ІТ спеціалістів на синіх комерців — пролетаріїв, не дивлячись на феномен що на відміну від наприклад лиття сталі чи автоконцерну, засоби виробництва не вимагають таких капіталовкладень стангм на зараз. Найбільша небезпека для гіганских корпорацій — блакитних гігантів, усе ще два хлопця з гаража чи студенскої общаги.

так, цю ще не внесли. попрошу УІК додати у таблицю! дякую!

Знаєте, скільки українських книжок про IT є у перекладах іншими мовами?

Абсолютний, жирненький, повненький, огидненький нуль.

Для чого замовнику або пересічному вестренеру читати, що там в айті пресічного офшорного бантустану?
От скажіть пані СЕО скільки книг про айті в Пакистані,Бангладеші, Нігерії ви прочитали?
Чому?
Зараз оно багато «лідерів ринку» відкрили локації в ЛатАмі, АСПАС — очікуємо ваш фідбек на книги з болівійського айті дива

Поміть в них сильно впали продажі технічної літератури, навідміну від вище згаданої Індії яка стала самою читаючою нацією на планеті, власне другі китайці які активно вчаться профессіям відповідно вживають літературу.
По Штатах в топі безцелири від інфоциган типу Кіосакі, як стати мільярдером не прикладаючи зусиль та Макіаввеллізм, або як життєписи Джобса чи Маска. Фабрика грез.
На такому тлі має сенс писати провокації в стилі Романа Віктюка, ну або Леся Подерив’янського. Напевно щось таке напишу — казку про один день в утсорсі, там правда буде «Війна та Мир» більше половини англіською мовою, та одазу Маким Горькій та Ленін з «Критические заметки по национальному вопосу» calisphere.org/...​40b8c3545720540424005817b

за on the edge інформацією йдуть в приватні mastermind групи
технічна лі-тра зазвичай вічдстає десь на рік два, тому й не дивно, що її ніхто не купляє

Не обов’язково писати саме технічні книжки. Можна їх, але можна і в інші жанри теж. Про бізнес, про комунікації, про приколи з життя айтівців, — про що завгодно.

Оскільки змінилася сама парадигма пошуку й отримання інформації — книжки це вже минуле. Треба складати онтології (OWL, SHACL, інше) і вчитися їх швидко читати та обчислювати. Як колись вчилися швидко читати source codes.

Для багатьох задач — так, зараз є швидші способи передачі інформації, погоджуюся. Втім звернуть, будь ласка, увагу, що у статті я робила акцент саме на evergreen книжки. Це інше.

Технічна книжка приносить в середньому 5$ на місяць, а щоб її написати треба виконати роботи на 10’000$. Окупиться за 166 років. Тому таким ніхто і не займається.

мемуари це ідея.
можна залабать про наш бєссмислєнний і бєспощадний галєрний аутсорс

Щоб їздити на конференції і з вумним таблом давати автографи.

----- типу такого->

gallery21.blog/...​ографію-і-підстаркуватих

а чого добився ти!? ((

Заробіток з книжок не так рахується, як з прод- і промтоварів

потрібне бути українське державне замовлення на українські державні книжки тоді і заробіток письменникам буде

Взагалі-то таке є. Щороку дають гранти на видання книжок для біблотек і також гранти на переклад за програмою Translate Ukraine. Мої художні книжки їх отримували. А книжки про айті — ніколи не бачила, щоб їх туди подавали.

А книжки про айті — ніколи не бачила, щоб їх туди подавали.

бо українські державні книжки про айті мають писати про здобутки українського державного айті про передове місце у світі про українських вчених про українських робітників про провідну роль українського державного керівництва у українському державному айті тощо

а натомість що запропонувати? чергову версію «пітон за 21 день»? ((

не обов’язково аж так гучно і аж так хвалебно. одна з моїх книжок про _проблему_ з безпритульними тваринами в Україні — і пройшла, перемогла, видали.

Коли вчився в університеті то читав книжку «Програмування мовою C», Зоя Шпак. Також пам’ятаю книгу Шефтель про теорію імовірностей. Були ще книжки, але не українських авторів.
Після університету то вже вчився по відео з YouTube і по тому що знаходив з інтернету. А з 2022-2023 року то вже штучний інтелект допомагає

Хотілося би почитати книгу про електрику і електроніку від українських авторів

Ох загнав книгу Матвієнко «Проектуаання цифрових пристроїв» (редакція 2018 року) з посилання в ШІ той видав в принципі те — що там і писав з гори. Outdated, тобто базис в книзі дуже добрий те що є фундаментальним і не міняється, як то схемотехніка і дискретна математика. Разом тим «елементна база критично застаріла» для отримання роботи в галузі за світовими стандартами рекомендує світовий безцеллер (американський) Деріса та Сару Харріс де описуться робота із сучасним інструментарієм як то Verilog/VHDL які є потрібними навичками на сучасному рівні обладнань і міжнарожному ринку праці. А Матвієнко це «Чудова література для того щоби здати екзамен в Університеті, на базі знань з 1980-х».
От саме з цих причин — загально технічної відсталості виробничої бази країни та зупинки науково техніченого прогрессу, українська література попитом не користується. Це напевно найбільша проблема і системи освіти, чому компанії стали створбвати лаби в університетах — бо після базису, для отримання роботи на міжнародному ринку цього занадто мало, необхідна сучасна за світовими стандартами практика і сучасне обладнання, а це капітало-вкладення.

кросівоє дяка прямо ностальгія

Учебный фильм Трансформаторы

Коли допомагає, а коли й вводить в оману. Хіба ні?

Писати українською не проблема. Проблема в тому, хто за це платитиме. Вигідніше випустити англійською під найчитальнішу націю у світі (індусів) за низькою ціною та отримати багато продажів. Але як експеримент можу написати і під український ринок, але прогнозовано буде нуль продажів.

Не нуль продажів, а не видадуть. Книжки це про видавництво в першу чергу. Скажімо науковці яким треба видаватись і мають якісь монографії та роботи в співавторстві фінансують малий тираж власним коштом.
Уся комп’ютерна тематика це майже повністю про американску наукову і інженерну думку було, а тепер напевно про Китайску, Хінді і т.д.
Власні книжки мали сенс в СРСР коли в Києві створювали : МЕСМ, Дніпро, МИР 2 мікросхеми на КВАЗАР і т.д.
Коли ваш компьютер це тайванска жовта збірка з процесмором AMD чи Intel та відеокартою Nvidia по суті корпорації якими керують Тацванці, а головною є TSMC також є китайці, а софт здебільшого пишуть Індійці, то максимум — що ви можете написати, це як зібрати з китайських компонентів дрона завести їх через 3-5 країн втридорого і адаптувати Open Source нейронну мережу для керування автомобілями для системи донаведення на ціль в умовах РЕБ. Про аутсорс писати нема чого, доброго — батратцтво є батратцтво, це дегенеративна і вимушена бізнес модель аналогічна прожажу : сировини
, зерна, ліса кругляка тощо. Аутсорс це ганьба, хоча і порятунок щоб грощі були.
Можна звісно робити власні аплікації з іноземної думки, тільки видавництвам воно не треба зовсім. В них чітка бізнес ідея взяти іноземний мережевий продукт, який без ризиково продається на заході і викласти переклад. Прибутки та ризики тут порогназовані. Інакше мржна друкувати чергову діночу порнушку (прочитав колись давно пару штук під час відпочінку на морі) з назвою «детектив» від Донцової чи Устінової.
Чому так ? Усе дуже просто ми країна дегенерат без сфери познання (науки культури та освіти), яка в 1992 будувала Ан-225 та космічні ракети, а тепер не здатна навіть на массовий випуск патронів.

Ну видавництво виплачує аванс автору, потім відвантажує тираж на продаж. Так ось — видавництво не відіб’є аванс.

Чи ми про безглузду модель, коли замовляємо самі тираж у друкарні та самі продаємо?

BTW Метро 2033 Дмитро Глуховський просто виклав в Internet, потім це підхопили видавництво та 4AGames. Так що в принципі якщо є якась ідея в голові, то монетизувати за методологією Open Source як із Linux це ще можливо. Напевно ні тільки садомітські провокації в стилі Романа Віктюка із «Давай займемся сексом», або п’яні оргії де прибалт на фамілію Незнаукас і погремалу Незнайка каже коронну фразу : " - Я більше не можу так жить, — кругом якась х..ня, скрізь п...аси".

В мене не вийшло. Мабуть, опенсорс вже також не популярний.

Книжка «суровий мануал» IMHO, американський стиль як не візьмеш будь яку технічну літературу — там Марк Твен, спочатку конкурс краси де дякують усьому всесвіту поіменно, потім пару сарказмів, афоризмів і т.д. там вже до справи. Тут явно " Академія наук СРСР велика енциклопедія паттернів, том 1 редакція 1″.

Аутсорс це ганьба, хоча і порятунок щоб грощі були.

держава Україна це ганьба бо власне саме держава Україна не спроможна реалізувати зростання власного ринку та відповідно попиту саме на ньому щоб було «ринок не аутсорс»

... а усі ці скигріння «утсорс ганьба» «сировинна держава» «бананова республіка» це воно і є як технічне підтвердження факту як технічного так і окремо ідеологічного

я ж тобі легко накину щоб було ))

орієнтовна оцінка потреб України у нових залізничних вагонах є 25-30 тисяч нових вагонів до 30-го року

а тепловози в Україні як я знаю то і не виробляють

Україні як «європейській державі» конче потрібна планова глобальна перехід на євро колію скрізь потрібен конкретний план по магістральним напрямкам і далі розповсюдження до всієї країни масштабу

це вже прямо сьогодні «отріцатєльний економічний рост» бо українська залізниця не може перевозити на прямо на євро колію без перевантаження

так само на майбутнє Україна могла би мати завантаження своїх власних портів для перекидання частини вантажів прямо з чорного моря прямо далі на усю ближню європу просто тому що саме Україна має більш вигідне стратегічне положення у чорному морі бо в Україні далі рівнина на польщу і далі на північ прибалтику тощо а натомість у південної європи тут якраз через гори

і так далі і тому подібне там скрізь купа роботи

Аутсорс це ганьба

Про залізницю окрема тема, поцікавтесь тендером на вагони в Київський метрополітен і як так виходить, що поки Tatra його не виграє — то комплектуючі які мають бути обов’язково присутні ви не отримаєте.
Тут сер Вінсон Черчель : «В політиці не має друзів, в політиці є лише інтереси».
Це політика, так не спроможня державна політика. Для зміги політики — мають бути інщі політичні лідери, ніж зараз. Два майдани і одне протесне голосування цю політику Чубайса-Кучми не змінило, а виключно поглиблило і везе країну в стінку.

А ви самі читали би українські книжки? Купували би? Чи ви самі будете піратити англійські, но хочете щоб інші купували і читали українські щоб підтримати українського автора.

PS хтось ще читає книжки (технічні)? вони втратили свою актуальність з появою гугла, а з появою чатгпт тим більше.

Я читаю. Технічні книжки — структурована інформація, зібрана в одному місці. Надає не тільки відповіді (як пошуковики та жіпіті), а і вчить ставити правильні питання.

Ой, щось я дуже сумніваюсь що у тебе ціла полиця книжок по девопсу: по убунті, докерам, кубернетиесам, aws, башу, і т.д.

Полиці з паперовими книжками я звісно не маю, бо читаю електронні книжки на Покетбуку і комп’ютері.

Ну вот, що і треба було довести.

Електроні книжки читають щоб мати можливість натиснути ctrl+f, чим тоді це краще гугла чи мануала на сайті?

Я читаю електронні книжки, щоб не тягатися з паперовими. Окрім технічної літератури, я ще полюбляю читати художню, історичну й філософську — тут вам, вочевидь, зовсім бомбане.

PS хтось ще читає книжки (технічні)? вони втратили свою актуальність з появою гугла, а з появою чатгпт тим більше.

Якщо книжки втратили актуальність, то втратила актуальність абсолютна будь-яка структурована інформація.

Гугл та чатики таке не замінять, друге принаймні зараз, воно зараз лише допомагає шукати інфу

Ну вот так, тільки в книжках існує структурована інформація. Ні в мануалах, ні онлайн курсах, ні в різного роду онлайн підручниках, ні у плейлістах ютюберів по тій чи іншій технології.

Ну і в чому користь структурованої інформації? Можна якість приклади навести? Ну вот я пітон і тайпскрипт за рік вивчив по чатгпт і клод код, на рівні підтримки проектів на сінйорському рівні. Написав кілька проектів з реальними юзерами.

Чи зможу я в блокноті писати код без гугла і чатгпт? Ні, да і 90%, тих, хто структуровано по книжкам вчився, також не зможуть.

Чи є у мене глибокі знання? Ну прям так сильно глибоких немає, як і у 90% тих хто по книжкам вчився, но гарне загальне розуміння є. Код пишеться, об`єктивно високої якості, код розуміється, код підтримується, код працює. Who cares?

Ну і в чому користь структурованої інформаціїї
Поетапне вивчення теми, проекти з поясненнями досвідчених розробників і т.д. Думаю це й так очевидно.
Ну й думаю без хоч якоїсь бази гуглити чи питати у чатаЖПТ таке собі, все рівно потрібно з чогось нормально стартувати, щоб як мінімум знати що хотіти від інтернету. У вебі з цим краще, бо інформації набагато більше, но якщо ми говоримо про низькорівневе програмування (embedded і т.д), просто роботи з залізом, або з чимось чим ще важким, то ви просто за*бетесь виключно гуглити або питати у чата.
P.S: Ну й аналізувати з точки зору досвідченого юзера таке собі
Поетапне вивчення теми, проекти з поясненнями досвідчених розробників і т.д.

лол, у досвідчених розробників немає часу на таку хєрню як написання книг і на викладання в вузах, книги якраз в основному пишуть теоретики і академісти

вот блог вести, телеграм / ютюб канал, твіттер, шарити горячі знахідки і новий досвід з перших вуст так би мовити, виступити десь на конференції — он це досвідченні розробники можуть, тому і кажу що це набагато краще книг

Ну й думаю без хоч якоїсь бази гуглити чи питати у чатаЖПТ таке собі, все рівно потрібно з чогось нормально стартувати

Це якщо ти стартуєш з повного нуля, без жодних фундаментальних знань. І то є купа альтернати тим же книжкам — онлайн курси, ютюб канали, онлайн інтерактивні ресурси, офіційна документація, де можна шукати, скролити, клікати, запускати, роздивлятися кольорові картинки, код з підсвіченим синтаксисом і нормальним шрифтом. Но ні, із всіх приведених альтернатив, ти до чатгпт причепився, ніби або книжка або чатгпт і більше нічого не існує.

Та і навіть з чатгпт можна вчити. Кажеш я повнгий ноль в цьому, хочу вивчити це і це, і маю такі і такі цілі, склади мені програму. Він тобі створить, і потім йдеш з ним по тій програмі. Якщо щось не зрозуміло кажеш пояснити більш простими і доходчивими словами з більш наочними демонстраціями. Можеш задавати уточнюючі питання як вчителю, який не назве тебе дебілом і не буде бити указкою по спині. Рівень деталізації необмежений. З книжками у тебе такої опції немає — будеш як дебіл одну і ту ж сторінку 100 раз перечитувати слово за словом поки не зрозумієш (і це в в кращому випадку, в гіршому поки не зазубриш, що буває набагато частіше). Ще раз, чатгпт як заміна книги, він не заміна ментора, репетитора чи будь-кого хто один на один тебе буде вчити. З живою людиною звісно простіше, якщо це не школа чи вуз, де викладачу срати на тебе, і він прийшов викласти матеріал, а зрозумієш ти його чи ні — твої проблеми.

но якщо ми говоримо про низькорівневе програмування (embedded і т.д)

нагадати як чувак на кухні з чатгпт ядерний синтез відтворив? чи як чувак з допомогою чатгпт створив вакцину для рака для своєї собаки? Ну ок, у першого були якісь базові знання фізики, но не ядерної фізики.

лол, у досвідчених розробників немає часу на таку хєрню як написання книг і на викладання в вузах, книги якраз в основному пишуть теоретики і академісти

Є багато книг написаними досвідченими людьми, наприклад книги видавництв Packt або No Starch Press. У вас дуже обмежені знання у цьому.

вот блог вести, телеграм / ютюб канал, твіттер, шарити горячі знахідки і новий досвід з перших вуст так би мовити, виступити десь на конференції — он це досвідченні розробники можуть, тому і кажу що це набагато краще книг

Я це не спростовував.

Но ні, із всіх приведених альтернатив, ти до чатгпт причепився, ніби або книжка або чатгпт і більше нічого не існує

Де я причепився до них? Я не писав, що нема інших ресурсів, я просто захищаю книги як одне з важливих джерел інформації в IT, яке по своїй суті, як мінімум для мене, легше сприймати ніж відео-курси, наприклад. Те що є альтернативи — це чудово.

З книжками у тебе такої опції немає — будеш як дебіл одну і ту ж сторінку 100 раз перечитувати слово за словом поки не зрозумієш (і це в в кращому випадку, в гіршому поки не зазубриш, що буває набагато частіше).

Це стосується усієї текстової інформації, включаючи чатик. З відео-курсами легше, але й там не рідко ти будеш перемотувати відео знову та знову.

нагадати як чувак на кухні з чатгпт ядерний синтез відтворив? чи як чувак з допомогою чатгпт створив вакцину для рака для своєї собаки? Ну ок, у першого були якісь базові знання фізики, но не ядерної фізики.

І що? Вони стали біологами або фізиками? Це тупі приклади

лол, у досвідчених розробників немає часу на таку хєрню як написання книг

Ну Банда Чотирьох, Фаулєр, чи СтраусТруп — не досвідчені розробники? Та й тут на ДОУ хтось з Матеріалайза написав книжку з геометрії для Маннінга.

З книжками у тебе такої опції немає — будеш як дебіл одну і ту ж сторінку 100 раз перечитувати слово за словом поки не зрозумієш

Я це вирішив трьома рівнями деталізації:
— Картинки — для швидкого перегляду
— Текст — якщо картинка зацікавила
— Референси на оригінал — якщо потрібно детальніше

Ні в мануалах, ні онлайн курсах, ні в різного роду онлайн підручниках, ні у плейлістах ютюберів по тій чи іншій технології.

А цього я не спростовував, просто написав, що якщо книги застаріли, то значить й курси, плейлісти і т.д — застаріли

Не бачу взаємозв’язку. Я не проти структурованої інформації. Я проти читання її від А до Я, треба воно тобі, чи ні. Я проти такої подачі її як паперова книжка. Я проти книг в деяких сферах як ось ІТ в принципі, коли існує куди зручніше офіційна документація, яка постійно обновлюється і яка набагато зручніша в використанні.

Це звучить абсурдно купувати книжку, тим більше паперову, по якійсь новій бібліотечці, чи по новій мові, фреймворку, тулзі, коли можна документацію глянути. Особливий абсурд це чекати її пів року, так як з’явиться вона точно пізніше документації і обсасування блогерами і ютюберами.

Не бачу взаємозв’язку

Багато інших джерел не оновлюються теж, максимум доповнюються.

Я проти такої подачі її як паперова книжка

Моя аргументація враховує і eBook, вони мені більше подобаються.

коли можна документацію глянути

Документація для досвідчених людей. Моя аргументація враховує переважно новачків у сфері.

Тут ваша позиція більш зрозуміла.

Існують загальні поняття чи фреймворки, на зразок ДДД. Фіг ти з ним нормально розберешся із статей чи ютюбчика — там великий слон, котрого треба побачити цілком.

загалом там цікаво як то цікаво спостерігати як люди які «нормально розібралися по поняття» але при цьому не маючи реального розуміння саме для себе як то а нащо воно таке треба як то у них просто не було такого досвіду що воно узагалі було би їм треба

... чи то навпаки не треба як то саме їм але саме за їх саме досвідом бо ключове питання тут саме _досвід_ для розуміння самої проблеми до рішення якої саме до такого вони могли би здогадатися і самі як само і «здогадатися за рішення» як їм просто показати лише саму ідею і лише за самої ідеї то вже саме вони самі вже змогли би «уявити бачення слона цілком»

і тут як продовження уже друга проблема там де у слові «здогадатися» як то до узагальнення що на справді тут «здогадатися» уже не тільки і не стільки власний досвід як уже власна здатність «здогадатися» але так так само додаючи ще й власний так само ще окремо уже як досвід але уже саме як «здогадуватися»

...
Ще розповідали, нібито він знає якусь таємницю. Збагнути цю таємницю було неможливо. На думку Гая, це був звичайнісінький набір слів: чорний порожній Світ до початку Світового Світла: мертвий крижаний Світ після згасання Світо вого Світла: безкрая пустеля, в якій не одне Світове Світ ло... Ніхто не міг пояснити, що це означає, а Мак тільки похитував головою і захоплено мурмотів: «Оце так інтелект!»
(к)

Патерни так і з’являлися — коли кілька людей незалежно щось собі схоже вигадували

Код пишеться, об`єктивно високої якості, код розуміється, код підтримується, код працює. Who cares?

лол

за книжки ви все ж перегнули, но те що читати краще мовою оригінала — правда
гірше кривого перекладу, тільки бездарний патріотичний переклад коли замість того щоб використовувати оригінальні терміни і пояснити що вони значать починають видумувати свої

Я читаю. В основному нонфікшн (точні науки, економіка, філософія, але в рік 3-5 книг про програмування буде). Втратили вони свою актуальність тільки для людей, які ніколи особливо не читали, або для тих, хто не вміє працювати з інформацією. Будь-яка людина, яка багато читає, прекрасно розуміє, що 99.9% книг будь-якого жанру — це макулатура. Але та одна/десята — це сакральні знання, які вам не дасть ніякий AI.

Розумію, що останнє твердження дається зі скепсисом, адже AI моделі тренувалися на тих всіх книгах, але суть не в тому. Суть в тому, що будь-яке знання можна поділити на три частини:
— (1) те, що ти знаєш;
— (2) те що ти знаєш, що не знаєш;
— (3) те, що ти не знаєш, що не знаєш;

І ось тут саме цікаве. Уже протягом 2 років я використовую AI для всього на світі кожного дня. За останній рік+ на роботі я не написав жодного діфа своїми руками — все AI. Найбільша проблема з AI, що я спостерігаю уже досить довго, що AI класно підходить для задач, де ти знаєш, що ти робиш (1), бо ти легко можеш виправляти ті місця, які ти знаєш, що працюють неправильно. Як тільки фокус задач зміщується кудись, де ти маєш тільки поверхневі знання (2), або взагалі ніякого розуміння (3), то ти будеш хавати те, що тобі дає AI без розуміння правильно це чи ні. І якщо топік досить складний чи новітній, то AI буде тенденційно видавати тобі максимально поверхневі результати, адже AI не «розуміє», а видає статистично найімовірніший ланцюжок токенів, а це щось на кшталт «дешевої популярності».

Я перевіряв це на десятку тем, де я маю хоч якісь глибокі знання — від лінгвістики до філософії — і скрізь AI обсирався. Тобто, якби я не я знав нічого про ті речі, то для мене все виглядало б ОК, але коли ти розумієш про що йде мова, то зразу бачиш куди несе Остапа.

Тому саме тут гарні, фундаментальні, добре написані книги аж ніяк не втратили своєї актуальності.

Признаюсь чесно. За 20+ років професійної кар’єри мабуть не прочитав жодної книжки від початку до кінця. Реальні проекти, документація і гугл допомагають вчитись і без них.

До того як пішов на роботу то щось там та й читав.

Реальні проекти, документація і гугл допомагають вчитись і без них

только приспосабливаться, а не учиться

Я бачу. Мову так і не вивчив Приспособився тут жити як малорос

Мову так і не вивчив

выучил, в школе еще, но нет причин на нее переходить

Приспособився

ко мне это слово неприменимо, я никогда не подстраиваюсь под других, было бы иначе я бы давно писал тут на украинском

малорос

учитывая что этот термин исчез более ста лет назад, я без понятия что ты имеешь в виду, я не нахожусь в информационном поле комнатных псевдо-патриотов, которые какие-то обзывательства странные придумали

Але смішно, що на нормальний коментар у тебе перша реакція це до***тися за мову. Часом не львів’янин?

В чому нормальність коментаря? Бо я бачу коментатор державну мову не осилив, мабуть не читав книжок. Але видав «експертну» думку.

І що це за тупа фішка українською мовою захищати русняву?

І що це за тупа фішка українською мовою захищати русняву?

Це типу претензія до великої української поетеси Ліни Костенко? ;-)

Знову чую російську мову,
Мову рідкісної краси...
Прошуміли вікнами знову
Непроглядні брянські ліси.

© Ліна Костенко, 1957 рік, збірка «Проміння землі»

Был такой автор под ником Жук на сайте веселое.айти. Он около 8 лет писал про украинское айти изнутри без пафоса и успешного-успеха, его публикаций хватит на целую книгу. В веб-архивах этот сайт все еще есть, там статьи лучше всего передают прайм украинского аутсорс айти второй половины 10ых.

Але ж те скиглення не пережило перевірку часом. Коли ринок перестав бути ринком кандидата, пихаті претензії випарувалися від тепла тіл безробітних.

А чомумвін перестав писати?

Здається, СБУ прийшло і примусило погасити сайт. Чи ще якісь люди в чорному. По результату уся писанина та відгуки людей на купу українських компаній зникли з інтернету.

Важко виділити якусь одну причину чи навіть одну категорію причин, чому так склалося.
Думаю, що не останньою причиною є складність процесу: тобі не просто треба зробити дослідження, на основі якого писати книгу, а потім ще й перекладати її, а потім шукати обхідні шляхи реалізації та просування в англомовних країнах.

Куди легше запустити свій ютуб-канал, подкаст чи сервіс в інтернеті ( наприклад як цей refactoring.guru ).
Просування і монетизація більш очевидні, визнання і впізнаваність можуть прийти суттєво швидше.
І таких каналів у нас вже десятки, що не може не радувати, а рівень матеріалу часто на рівні та навіть вище топових книжок.

Не останню роль зіграло й те, що через особливості нашого калічного законодавства, відсутність фондового ринку, відсутність локального ринку, тут майже не створювалися продукти, а був майже всеохопний аутсорс. А в аутсорсі тобі не треба винаходити нове, тобі треба качати знання фреймворків та портфоліо, аби збільшувати погодинний рейт.
Можете заперечити, що аутсорс і написання книг не пов’язані прямо, але я вважаю, що все ж пов’язані та формують певну культуру того, що ми не створюємо своє, а лише експлуатуємо чуже і працюємо на когось.

Ще важливим вважаю те, що весь час освіта у нас майже не фінансувалася.
Ні від держави, ні від приватних компаній (читайте вище, чому).
Відповідно, справжнім професіоналам було нецікаво йти в університети, робити дослідження та видавати на основі цього книги.
В той же час на «Заході» багато ІТ-бестселерів написано саме професорами. Мартін Клеппманн, Томас Кормен, Дональд Кнут, Таненбаум та дуже багато інших є успішними авторами-професорами.
У нас, на жаль, цей трек відсутній майже повністю.

Ви взагалі про що? про що писати? про те, як джуніора з країни третьго світу продавати як сіньйора? так це всі можуть. Українське айті повторює шлях індусів 90-х початку 2000-х. Хто знає, той зрозуміє. ніякої історії успіху тут нема. Нідерланди квітів експортують більше, ніж українське айті за рік.

Книжки чудові саме тим, що можна цікаво і бестселлерно написати навіть про погане. Часто так навіть краще для хайпу і продажів

Така книжка буде цікава 1.5 землекопам, яким її ще нада буде постаратися впарити. Я тут нещодавно бачив кейс популярного інста-блогера, який видав своє хрючево на попсово-романтичну тему з рекламою по сарафанному радіо з кожної будки з маленьким тиражом, який з тріском продавали більше ніж півроку. Не впевнений, що там людина в 0 вийшла. До того ж, у нас не така і читаюча нація — навіть в <a href="www.worldatlas.com/...​s-that-read-the-most.html">топ-30</a> не пройшли.

До того ж, у нас не така і читаюча нація — навіть

12 Poland 6:30

так і знав! книжки треба видавати просто польської! чистий профітЪ!

ЗЫ: мені цікаво було би дослідити окремо тих як соціальне та індівідуальне явище хто сприйняв як жарт чи сарказм але на жаль особистого часу вже обмежено треба займатися вже чимось обраним щось там як помагати влаштовуватися дітей в польщі селяві просто бізнес ))

Порівняно з написанням книжки, переклад — це відносно легко.

Не зовсім. Я пропонував редакції ДОУ перекласти мою книжку українською. Редакція знітилася. А якщо я маю час, то вгадайте, що цінніше — додати один розділ англійською, щоб його могли читати в усьому світі, чи перекласти 2-3 розділи українською?

Книжка розповідає про вас, про вашу компанію, про ваші досягнення — і це ваш досвід, ваша репутація, ваше промо, ваш знак якості.

Я написав книжку і в результаті 3 роки безробітний. Бо в Україні автори книжок не потрібні, а для рекрутерів написання книжки є підозрілою перервою в стажі роботи. Ба більше, нещодавно консультувався з рекрутером — він каже, що наявність книжки в анамнезі зменшує шанси знайти роботу, бо аутсорсери боятимуться, що такий розумний піде від них разом з їх клієнтом.

може й інші книжки пишуться укр авторами аналогічно — одразу англійською яка є міжнародною, як латина для медицини.

А потім, як ви відризните хто і звідки (умовний) Kovalenko, який народився в Києві, маслав на галері, потім в яндексі, потім в гуглі — він укр автор?

Доречі, я завжди оминав комп’ютерну літературу НЕ-англійською мовою,
бо вона створює зайвий термінологічний набір в голові, а читати доводиться багато.

А ось крута книжка, але я не знаю, звідки автор. На Лінку російський універ, далі купа років по всьому світі. Кажуть, людина розмовляє українською. www.amazon.com/...​nline-Games/dp/3903213055

Нашого цвіту — по усьому світу.

А потім, як ви відризните хто і звідки (умовний) Kovalenko, який народився в Києві, маслав на галері, потім в яндексі, потім в гуглі — він укр автор?

... і от тоді моня ти станеш великий руський учоний! (к)

Українське айті на 99% це як збиральніки трускавки у Польщі, праця на панів, тільки платять трохи більше. Про що писати

Та українське ІТ померло молодим, не встиг ніхто «мемуари» написати.

Ми з 1992 року створюємо дуже мало культури і науки взагалі, споживаючи здеыльшого американский продукт і замість російської з СРСР тепер вивчаймо англіську мало не з першого классу. Я вже писав неоднаразово що найбільга небезпека для українскої иоаи зовсім не в москві навпаки вони проявляли інтерес як і модлдаван чи казахів наприклад. Мову знищує Бетмен та iMax в Києві. Власне проблема усієї Європи, фактично культура перемішалась із американским продуктом. Скажімо чисто французьке чи італійське як і британске кіно, без широкої англомерації із Голлівудом ми давно не бачили.
Якщо писати про реалії ІТ в україні, то вийде сводка з «прекрасного» щось на зразок : «Хронікі утсорса», «10 білих нигренят — студентів» та «брудна роботенка».

Ну, такий підхід теж можливий до написання книжок. Може вдатися різкий гучний бестселер!

Скажімо чисто французьке чи італійське як і британске кіно, без широкої англомерації із Голлівудом ми давно не бачили.

Польське кіно

Ну «давно» це скільки? Чи вважати Hogfather голівудщиною?

ну і я думаю, найбільше банальний фактор — це економіка. Тому що я за свій рукопис, наприклад, за рік отримую 3 тисячі доларів, в кращому випадку. А що таке 3 тисячі доларів для IT-шника? І ще уявіть: я книжку буду писати майже рік, і це щоденна праця з купою геморою. І це за гонорар 3K і десь приблизно 3 долари з примірника. Відповідно, це взагалі економічно невигідно. І треба бути трошки таким скаженим, щоб такими речами займатися. Якщо в тебе почасовий рейт більше сотні за годину, ну це якось так... не знаю навіть, з чим порівняти.

моє спостереження з часів YouTube: як не дивно, наша аудиторія набагато критичніша до україномовного контенту. Мої відео постійно критикували то за неправильний акцент, то за неправильні слова. І взагалі у нас аудиторія така досить специфічна, трошки токсична й трошки знецінююча. І таких проблем зазвичай немає в англомовному контенті, особливо коли ти працюєш на американську аудиторію — наприклад, вони вдячніші чи щось на кшталт цього.

ну так, если про ютуб. 90% «украинского» контента — сжиженый у кацапни, которые в свою очередь захоботили идею в англоязычном сегменте

трошки токсична й трошки знецінююча.

трошки ))

особливо коли ти працюєш на американську аудиторію

так слід визнавати практична різниця приголомшива як то є буквальне «а що так теж можна було»

... якщо вже шукати авдиторію тоді латинська америка на худий кінець

ЗЫ: я колись взявся було писати українську вікіпедію та ну на ні коли більше хто взагалі всі ті люди ))

так, автори зазвичай одразу пишуть англійською, тому що IT говорить і читає англійською. Ну й треба враховувати, що українське IT достатньо молоде — йому всього максимум років 35, і воно все починало з якихось софтсервів та елексів. За кордоном IT значно давніше, відповідно досить важко продати саме наш досвід і продукт, бо, по-перше, він орієнтований на аутсорс, а по-друге — досить специфічний. Але думаю, основна причина в тому, що ми всі англомовні.

Якби ви не підсвитили, то ніхто б і не помітив.

Фундаментальні питання репутації, бренду та спадщини — це саме те, про що IT-галузь у гонитві за поточними спринтами та дедлайнами рідко замислюється.

Фундаментальні питання репутації, бренду та спадщини — це саме те, про що IT-галузь у гонитві за поточними спринтами та дедлайнами рідко замислюється.

Ваші знецінювання зайві, бо ІТ-спільнота вкладається в репутацію. Ось свіжий доказ: «Репутація України на міжнародній арені як фундамент для працевлаштування на прямі контракти».

спадщина.... ви взагалі розумієте де ви та про що пишете??? капець. це як про виробництво ковбаси на районному рівні писати про бренди та спадщину...

The Oldest Pasta Machine Still Being Used In NYC | Small Business

George Joseph Switzer III runs Queen Ann Ravioli, a Brooklyn pasta shop founded in 1972. Inside, vintage machines produce thousands of pounds of pasta each week, including up to 1 million boxes of ravioli a year.

Switzer generates nearly $2 million in annual revenue even as rising costs, mass production, and a changing neighborhood put pressure on his business, but for him the challenge is not just making pasta, it’s preserving a disappearing way of doing business one batch at a time.

імхо в Україні відсутній цей культурний шар як є імхо саме як то є як by design

це як про виробництво ковбаси на районному рівні писати про бренди та спадщину...

воно то так але твою виробництво ковбаси на районному рівні як спадщину тут же ж прийдуть місцеві мусора раскулачувать ))

можете перекладати )
гонорар — на якусь хорошу справу )

dou.ua/forums/topic/58183

Є кілька запитань. Чи книжка вже видана в Україні? Чи є ISBN? Хто кому платить гонорар?

зараз книжка існує тільки в такому вигляді, посилання на тій сторінці...

текст завершений,

робив для себе посібник, щоб вивчити пітон, і може якось застосовувати знання на власній ділянці.. збільшувати врожай ..

та мене мобілізували, якось зараз не до пітону ... і немає часу вникати у книговидавництво..
.........
якщо хтось знає як — можете перетворити на гроші ... потім розкажете )
............

Ось ще одна, до речі:
drive.google.com/...​YT1H-mn5/view?usp=sharing

Ох, все набагато складніше влаштовано в області авторського права і видання книжок. Тема робоча, тільки вам фактично потрібні послуги літературного агента. Це багато роботи.

послуги літературного агента

після війни подумаю над цим )

Инженеры не писатели, и те кто зарабатывают деньги не имеют времени и/или желания ещё и писать книги.
Зато у инфоциган есть и то и другое в достатке.

Якщо є досвід, думки, ідеї — це головне. Написання книжки на їх основі можна замовити. Немає з цим проблеми.

Заказ книги и ее раскрутка не окупится примерно никогда, если это не инсайды фаанга
Если бы был спрос на это ушлие бизнесмены уже бы этим занялись и без опыта в IT

А книжка — це не картопля. ЇЇ цінність — не в маржі, а в сильному і довготривалому ефекті.

И зачем это обычным инженерам работягам?
Вопрос риторический, ответ в названии вашей же статьи

Прямо кожному, може, й не треба. Але що? Ну прям зовсім нуль книжок? На всю країну?

Нехай буде небагато, але ж мають бути. Скількісь має бути. Хіба ні?

Ну вы же сами видите что нет, и я даже дал ответы почему.
Если для вас самое главное хоть сколько-то то это уже разнарядка и плановая экономика как в совке.
А в свободной рыночной вот так.

А вам не здається, що відсутність книжок — це у певному сенсі нібито відсутність інституційної зрілості?

Нет, книги это не показатель.
Но в то же время никакой особой институции украинское IT никогда и не имело. Мы просто работали в основном на аутсорс за меньшие деньги чем у них имея приемлемую базу и качество.
И даже те редкие случаи стартапов мирового уровня делалось иммигрантами из Украины.
Здесь это не возможно по многим причинам.

Всі історії великого успіху — це історії людей, які якраз зробили те, що до них вважалося неможливим.

Федорів це довів власним прикладом — звичайний українець пробився в радники міністра Італії!

звичайний українець пробився в радники міністра Італії!

італійського айті? (к) (тм)

Заичайний програміст на php я б сказав

Українське ІТ це дуже довгий час була територія якісних і недорогих найманців, які тут інституції можуть бути)? Тортуга)))?

Термін «галери повні найманців» грають новими фарбами))

ну, це не зовсім так. Я в дійсності пишу досить багато технічної літератури, і зараз у мене з видавництвами в дійсності контракт. Тому, ну, не зовсім так. Ну, IT-шники пишуть книжки, і ці всі книжки, які є в менінгах, в пактах, в рейлі, вони не писателями в дійсності пишуться. Завжди вони пишуться інженерами, у яких є така дивна потреба ділитися чимось з іншими людьми.

Дивна потреба — це інстинкт турботи про виживання свого біологічного виду 😆

Бо в нас все вторинне. Хіба у мілтеку є справді чим вразити світ.

Послухайте, я розумію, про що ви. Але ж хіба книжки пишуть лише перші і лише про першість?

Просто наразі наші автори не цікаві західним видавцям, передусім, через вторинність. Роки мавпування Заходу даром не проходять. Те саме стосується ніші маркетингу. Перекладається тільки те, що аутентичне, чого їм самим бракує.

Погоджуюсь, має місце. Водночас з тим — наші ж їздять, пітчать, ідеї, стартапи... Ми постачаємо креативні думки. У нас великий досвід практичної цифровізації. Ну і все супутнє. Досвід виживання і ведення бізнесу, навчання кадрів тощо.

Книжки класні тим, що завджи можна знайти спосіб написати про те, що є, так, щоб вразити. Тільки треба гарненько подумати, як підійти до теми і як подати.

Пишу статті. Якщо хтось буде писати або читати якусь майбутню книжку про українське ІТ, то треба звертати увагу, як саме там будуть представлені дві гучні ганебні історії: меморандум та Дія.City.

Думаєте, книжки для іноземців треба писати насамперед про ганебне?

Якщо писати книжку тільки про чудове українське ІТ, то її буде нудно читати, та й великим лицемірством буде, якщо її ще й перекладати.

А ось книжка «Ганебні історії українського ІТ» буде цікавою й навіть корисною, якщо показати, як спільнота боролася з цими ганебними історіями й що, попри все, вдалося створити GitLab, Grammarly й так далі.

Книжка буде про меморандум і про те, як фахівці у відповідь бойкотували компанії, що його підписали, про Дія.City та рух StopDiiaCity, про сайт «Італійське ІТ», про брехню та маніпуляції платних ІТ-курсів GoIT та Mate academy, про ШАГ. Про сітку майже зі 100 акаунтів із фальшивим досвідом, організовану Insiders (Остапом та Михайлом). Про перепрацювання в Genesis, про темні патерни відписки у продуктах Genesis, позов від FTC і подальші звільнення в Genesis. Усі ці історії є на DOU, і оформити їх в одну книжку, показавши, як спільнота на них реагувала, було б цікаво почитати й корисно як саморефлексію.

Усі ці історії й значно більше фіксувалися на DOU: про спроби держави заборонити ФОП, брехню Федорова.

У вас класний хід думок! Я б ваші книжки читала!

Поки книжок нема — можете читати статті та топіки Ярослава на ДОУ. Перелік наведено в його профілі.

Хорошая статья и интересный вопрос.

Возможно, это связано со слабым и малозаметным продуктовым IT-сообществом.

Думаю, устаревание тем есть, но смотря что и как писать. Например, если бы была книжка про создание проекта в 2010 году или игры того времени, то, несмотря на устаревшие технологии, её интересно было бы читать. Не просто учебник по технологии, а как технология помогала сделать продукт.

До речі, крута ідея: щоб старожили писали про те, що і як робили. Якщо історія залишилася в пам’яті через 20 років, то у ній може бути потенціал для evergreen

Хоча можливі і інші підходи.

то напишіть якщо для вас це так важливо

Я думаю, що писати мають насамперед ті, у кого більше досвіду в айті, ніж у мене

Підписатись на коментарі