Я не знайшов зручного застосунку для тренувань — тому створив свій

💡 Усі статті, обговорення, новини про Mobile — в одному місці. Приєднуйтесь до Mobile спільноти!

сам регулярно займаюся в залі й за цей час перепробував багато різних застосунків для тренувань.

Спочатку мені здавалося, що знайти нормальний трекер буде просто. Таких застосунків у App Store дуже багато: одні дозволяють записувати тренування, інші показують статистику, десь є готові програми, таймери, графіки й десятки інших функцій.

Але коли починаєш реально користуватися ними кілька разів на тиждень, з’являються нюанси.

В одному застосунку було занадто багато всього й під час тренування доводилося постійно переходити між різними екранами. Інший був простішим, але мені не вистачало потрібних функцій. Десь не подобалася логіка створення власного тренування, десь було незручно записувати підходи, а десь значна частина можливостей була просто не потрібна мені в залі.

Я хотів просту річ: прийти в зал, відкрити сьогоднішнє тренування, побачити вправи та свої попередні результати, а далі швидко записувати вагу й повторення після кожного підходу.

І при цьому не витрачати на телефон більше часу, ніж на саме тренування.

Я продовжував пробувати різні варіанти, але застосунку, який повністю мене влаштовував би, так і не знайшов.

У якийсь момент виникла доволі очевидна думка:

якщо я не можу знайти такий застосунок — чому б не спробувати зробити його самому?

Так почалася робота над Systema — Workout Tracking.

Спочатку я робив додаток для себе

На початку в мене не було плану створити великий продукт із десятками функцій.

Я просто хотів зробити трекер, яким мені самому буде зручно користуватися під час тренування.

Основний сценарій був максимально простим.

Я приходжу в зал, відкриваю застосунок і одразу бачу заплановане тренування. Наприклад, сьогодні груди та біцепс.

Відкриваю першу вправу — жим штанги лежачи. Бачу потрібну кількість підходів і можу записати вагу та повторення.

Зробив підхід — відмітив його.

Перейшов до наступного.

Без необхідності кожного разу щось шукати або заповнювати купу зайвих полів.

Але коли я почав користуватися першими версіями сам, почали з’являтися нові ідеї.

Просто записати 50 кг × 10 — мені було недостатньо

Однією з речей, яких мені особисто не вистачало в інших трекерах, була дуже проста інформація — наскільки важким був конкретний підхід.

Наприклад, минулого тренування я зробив:

50 кг × 10 повторень.

Через декілька днів відкриваю цю вправу знову.

Я бачу 50 × 10, але вже не пам’ятаю: це було легко і я міг зробити ще п’ять повторень? Чи десяте повторення було останнім, яке я ледве витягнув?

Цифри однакові, але для наступного тренування це дві абсолютно різні ситуації.

Тому я додав можливість після підходу вказувати його складність:

легко, середньо, важко або максимум.

Тепер історія тренувань дає трохи більше контексту, ніж просто набір цифр.

Це одна з тих невеликих функцій, через які я взагалі й хотів зробити власний застосунок: я міг будувати його навколо того, як сам тренуюся.

З простого трекера почав виростати повноцінний застосунок

Чим довше я користувався додатком тим більше помічав речей, які можна покращити.

Так поступово почали з’являтися нові можливості.

У застосунку можна створювати власні плани тренувань, вибирати вправи, налаштовувати кількість підходів і повторень та змінювати програму під себе.

Під час самого тренування можна записувати вагу, повторення та виконані підходи, оцінювати їхню складність і використовувати таймер відпочинку.

З’явилася історія тренувань, щоб можна було повернутися до будь-якого попереднього заняття та подивитися свої результати.

Я додав календар, щоб було видно, в які дні були тренування, статистику, особисті рекорди та відстеження прогресу.

Також зробив бібліотеку вправ із поділом за групами м’язів.

А якщо потрібної вправи немає — її можна створити самому.

У результаті проєкт поступово перетворився з простого експериментального трекера, який я робив для себе, на застосунок, у якому можна вести практично весь процес тренувань.

Хотілося якомога рідше діставати телефон

Під час використання застосунку в залі я помітив ще одну проблему.

Навіть якщо інтерфейс максимально простий, після кожного підходу все одно потрібно брати телефон, розблоковувати його, відкривати застосунок і записувати результат.

Коли це відбувається протягом усього тренування, починає дратувати.

Тому наступною великою частиною застосунку стала підтримка Apple Watch.

Ідея була в тому, щоб основні дії під час активного тренування можна було виконувати прямо із зап’ястя.

Телефон і годинник синхронізуються між собою, тому під час тренування на Apple Watch можна бачити поточну вправу та працювати з підходами.

Це дозволяє значно рідше діставати телефон і більше концентруватися безпосередньо на тренуванні.

Для мене це був ще й окремий цікавий технічний етап розробки, тому що потрібно було зробити нормальну взаємодію між застосунком на iPhone та застосунком на годиннику.

У якийсь момент я вирішив: треба випускати

Дуже легко нескінченно щось додавати.

Особливо коли робиш продукт, яким користуєшся сам.

Потренувався — придумав нову функцію.

Наступного разу помітив незручність — пішов щось переробляти.

Потім здається, що перед релізом обов’язково потрібно додати ще одну річ. А після неї ще одну.

Але в якийсь момент я вирішив, що застосунок вже має достатньо можливостей, щоб не залишатися просто моїм особистим проєктом.

Я захотів опублікувати її та подивитися, чи буде вона корисною іншим людям.

І тут виявилося, що написати сам застосунок — це далеко не весь шлях до App Store.

Розробка закінчилася — почалася підготовка до App Store

До цього моменту основна увага була на коді та функціях.

Перед публікацією довелося переключитися на зовсім інші речі.

Потрібно було підготувати сторінку застосунку в App Store, зробити скріншоти, написати опис, підготувати політику конфіденційності, налаштувати підписки та пройти всі необхідні етапи в App Store Connect.

Окремою частиною стала локалізація.

Я хотів, щоб застосунок не був доступний лише англійською, тому почав додавати підтримку інших мов.

Також потрібно було багато разів тестувати фінальний білд, перевіряти роботу застосунку на телефоні та годиннику й переконуватися, що те, що нормально працювало під час розробки, так само нормально працюватиме у звичайного користувача.

Після цього залишався App Review.

І це, мабуть, один із найбільш незвичних моментів першого релізу: ти вже зробив усе, що міг, відправив застосунок і просто чекаєш на рішення Apple.

30 серпня мій проєкт вийшов в App Store

У підсумку 30 серпня 2026 року Systema офіційно стала доступною в App Store.

Для когось це просто ще один застосунок серед тисяч інших.

Але для мене момент був особливим.

Я пам’ятаю, з чого все почалося: я просто хотів знайти нормальний застосунок, щоб записувати свої тренування.

Перепробував різні варіанти.

Не знайшов того, що повністю мені підходило.

Вирішив спробувати зробити своє.

Потім з’явився перший робочий екран, перше тренування, історія, статистика, бібліотека вправ, Apple Watch, локалізації, підготовка до App Store — і зрештою реальний застосунок, який тепер може встановити будь-хто.

Саме можливість пройти весь шлях від власної проблеми та ідеї до опублікованого продукту для мене стала найцікавішою частиною цього проєкту.

Але реліз — це тільки перша версія

Я не вважаю застосунок завершеним продуктом.

Навпаки, тепер починається, мабуть, найцікавіший етап.

До цього моменту я переважно будував застосунок навколо власного досвіду та того, чого не вистачало особисто мені.

Тепер хочу отримувати фідбек від інших людей, які займаються в залі.

Мені цікаво побачити, які функції вони реально використовуватимуть, що виявиться незручним, чого буде не вистачати та які мої рішення, навпаки, виявляться непотрібними.

Тому найближчим часом планую продовжувати розвивати, виправляти те, що знайдуть користувачі, та поступово додавати нові можливості.

Також у планах є Android-версія.

Але зараз для мене головне — подивитися, чи зможе застосунок, який я спочатку створював для власних тренувань, стати корисним для інших.

Якщо ви теж займаєтеся в залі та користуєтеся подібними застосунками — мені буде особливо цікаво почути вашу думку.

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Підписатись на коментарі